Author |
Topic  |
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 06/10/2010 : 14:02:49
|
Evo, zamolio sam Djoleta da napiše nešto o "Ratu svijetova". Rekao je da bude, samo da nađe vremena, gužva mu je sad. Bravo za Djoleta!
|
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 06/10/2010 : 14:23:59
|
quote: Originally posted by mladjo
Dee još nije glasao Sramota
Htio sam si malo uzeti vremena, da pogledam što se nudi... Bavim se nekim drugim stvarima. Ali evo, glasat ću što prije! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 06/10/2010 : 15:15:04
|
Sad kad gledam što se sve nudi, shvati sam da imam puno više omiljenih epizoda, samo po različitim kategorijama. Neke su SF fanovske koje mi moja žanrovska orijentacija nameće po deafultu kao odličan hommage, druge su duboko emotivne i pobuđuje razne osjećaje, treće odlično napisane da ne mogu vjerovati da je priča tako dobra, četvrte akcijske, adrenalinske i vrlo važne za kontinuitet, pete su odlično nacrtane, a da ne spominjem i one prve epizode za koje sam nostalgično vezan!? Pa sad ti izaberi 5 najdražih!
Skoro sve Meddine epizode su vrlo dobre, upečatljive i standalone (van Serrinog kontinuiteta), imaju neki emotivni naboj, otuđenost u Metropoli, sjetne ljubavi, prijateljstvo, opsesija; Serrine neke odlični omaži, super kontinuitet, no malo previše nakrcano svim i svačim; Vigna se u redovitoj seriji i nije nešto iskazao; ukratko... Vietti ispočetka i nije bio nešto zanimljiv.
Nisu po redu, već onako sve su mi podjednako dobre (a neke nisam već dugo pročitao).
1. Feniks/Gospodarica smrti - kontinuitet, povratak archnemezisa iz mrtvih, krosreferenciranje s mojim omiljenim MM univerzumom; erotski naboj, adrenalin, horror atmosfera izražena u crtežu i temama, zabranjene teme poput nekrofilije i homoseksualizma; De Angelisov crtež u ovoj epizodi definitivno najbolji...
2. Pjesma za Saru - odličan emotivni naboj, dirljiva priča o nesuđenim ljubavima, biografska epizoda plus politika (obožavam kad Medda povlači politiku) i krimi zaplet. Opet odličan De Angelis.
3. Babilonska biblioteka - priča o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, erotika, odlični literarni omaži i teme (knjiga jest važna), Marijev mračni crtež
4. Bauhaus killer - zanimljiv uzorak za serijskog ubojicu, dobra parelela između klasičnog i apstraktnog u umjetnosti, odličan scenarij. I opet De angelis!
5. Specijalni agent Alfe - Castellinijev crtež kojeg ne mogu preboljeti da ih nema više u serijalu, prava navlakuša na NN serijal zbog brojnih posveta (Asimov i roboti), archnemezis fanatik, akcija.
6. Crni monolit - moje omiljene teme - kolekcionarstvo, lažni proroci i kultni filmovi. Prvi NN koji sam pročitao!
7. Bratstvo sjene/Egzodus - esencijalno za razvoj narativne linije o Bratstvu sjena, uspostavljen kontinuitet preko cijelog niza ranijih epizoda iz raznih NN izdanja. Star Trek, putovanje kroz vrijeme, zatvaranje kruga evolucijskog razvoja čovječanstva, odlične teme...
8. Oči neznanca - odličan thriller s emocijama, prikaz otuđenosti Metropole, samoće, neuzvraćenih ljubavi, opsesije, kiša pljušti što je indikativan prikaz stanja duše likova, pa i samog Nevera. Vrlo sugestivno.
9. Prljava ulica - vidi pod 8
10. Opsesija - vidi pod 8 i 9 |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 15:39:07
|
Da, da, dobar izbor. Evo, baš čitam Feniksa i pade mi na um kako je Nathanov stan potpuno nefunkcionalan. Ono, uđe se u njega i onda imamo ogroman hodnik koji ne služi ničemu, kompjutorski terminal i sa lijeve strane od ulaza krevet. Jel ima on uopće dnevnu sobu ili je još samo kuhinja u igri i to je to? I jel to njegov stan ili ga iznajmljuje? Dobro, ovo je više tema za kućanice ali nema veze I koliko je stan udaljen od zgrade Alfa? Jel zna netko? |
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 06/10/2010 : 16:03:15
|
Stan je u biti potkrovlje na vrhu nebodera, vjerojatno je velika dnevna soba pretvorena u biblioteku. Vjerojatno ima i spavaću. Udaljenost između Alfe i stana je teško odrediti, jer ne znamo internu strukturu i položaje tih gradskih razina. Ta se Nathanova Alibabina spilja antikviteta, odnosno stančić, nalazi se na 6. razini, na vrhu nebodera (potkrovlju?) na adresi "Hurley Cliffside". Agencija Alfa nalazi se na 7. razini.
Nakon devastacije uzrokovane padom Uranije u epizodi #162 "Dopo Apocalisse" se seli na drugu lokaciju, u stan br. 121 impozantnog retronebodera. Tu su malo više prikazali kako izgleda unutrašnjost tog novog stana. |
Edited by - DeeCay on 06/10/2010 16:35:18 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 16:09:12
|
Čekaj malo, spominješ dva stana, odnosno potkrovlje plus kolekcionarski stančić? Za to prvi put čujem. |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 16:13:39
|
Inače, u onim prvim SD epizodama je jedno vrijeme bila ona rubrika "Iz svijeta Nathana Nevera" ili tak nekak, i "City news"a onda je samo odjedamput to prestalo. To je, pretpostavljam, išlo i u originalu tako. Što je uopće s tim na kraju bilo, je li to još (barem povremeno) izlazi u originalima, a ako ne, kada je prestalo?
|
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 06/10/2010 : 16:34:46
|
quote: Originally posted by mladjo
Čekaj malo, spominješ dva stana, odnosno potkrovlje plus kolekcionarski stančić? Za to prvi put čujem.
Ne, možda sam nespretno napisao. Stan je isti, samo sam ga nazvao spiljom antikviteta. Kasnije ionako biva uništen.
Oni dodaci su išli i dalje, mogu kasnije provjeriti do koje epizode. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 16:36:43
|
Ajde ak ti nije tlaka (odnosno kad stigneš). Bilo bi zanimljivo vidjeti i što se sve pisalo u njima. |
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 19:58:26
|
Izvrsno, poslije ću uploudati ove slike tak da se vide odmah pa možemo to staviti kao tjednu temu |
|
 |
|
emirem
Advanced Member

10864 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 06/10/2010 : 20:07:31
|
Super ,sad se pise o Nathanovom stanu,sta onda, padne Uranija i hajdemo u rekonstrukciju od podruma!!! Kakva je Zagorova koliba,ima li trsku na prozoru kad puse vjetar iz mocvare jer smrdi od vlage i trulezi,ima li vanjski WC ili Chico kaki u mocvaru kad ima trckalicu!!!  |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 06/10/2010 20:08:39 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 06/10/2010 : 20:57:03
|
Evo, Emirem se javio da pridonese svojim idejama Tjednoj temi Evo, štogod ti kažeš, to će biti slijedeća tjedna tema, jedino reci do ponoći tako da ju mogu staviti.Može?  |
|
 |
|
emirem
Advanced Member

10864 Posts
Posted - 06/10/2010 : 21:18:16
|
Samo ti pisi volim ja ovo sve citati sta pises,ali ovo je zezancija na racun stana,i jos nesto... Mozda NN kupuje na Hrelicu(ZGB buvljaku,za one koji ne znaju!) namjestaj,znas on voli antikvitete,ali po onom iz prvih epizoda sta sam vidio mora da je neka futur-IKEA kataloska prodaja!! |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 06/10/2010 21:18:29 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/10/2010 : 00:33:14
|
xexexexe dobra fora s buvljakom 
Nego:
Nathan Never nova tjedna tema: Yugo - Nathan
Već dugo vremena ne mogu se oteti dojmu (a Jerry Krause me isto u svom PM-u podsjetio na to) da bi Nathan Never (a kad smo već kod toga i ostali Bonelli junaci) bez problema mogao zaživjeti u jeftinoj-16/18-kuna-SC-varijanti samo da je pokriveno veće područje, odnosno područje cijele ex - Yuge. Naravno, postoji tu milion problema tipa troškovi distribucije su veći (ali opet manji nego pojedinačna distribucija od više tvrtki u svakoj zemlji posebno), da li je uopće moguće jednoj distribucijskoj tvrtki distribuirati po stranim državama, da li bi se to moglo iskoordinirati (vani sigurno da ali pitanje je da li bi kod nas to išlo)i na kraju krajeva da li bi se (ipak) na kraju našlo nekih 3 - 4 000 kupaca u područjama ex - Jugovine ili to i u takvom izdanju ne bi kupovalo više od 700 - 800 ljudi? Naravno, ja nemam pojma o izdavanju i distribuciji i nemam se namjeru praviti pametan tako da unaprijed kažem da je ovo gore napisano samo mišljenje čovjeka koji nije upućen u problematiku nego čisto malo "bacanje na papir" čovjeka koji bi volio da strip čita više ljudi. Dakle idealno rješenje mene kao ne-stručnjaka: da se npr. kupilo prava za cijelo područje ex - Jugovine, našlo distributera koji bi to odradio kako treba i štampalo u, recimo 5 000 primjeraka od kojih bi se negdje 4 000 prodalo. Naravno, sigurno nisam otkrio Ameriku i vjerujem da se toga netko već sjetio (čime bi se moglo doći do zaključka da to nije dobra ideja jer da je isplativa - sada bi imali sve junake u tom obliku) ali kao ideja je zanimljiva. I još da je u okviru, recimo Zlatne serije...Zamislite Nathana sa žutom trakom sa strane:)) Ali sad već vjerojatno pretjerujem:)) |
|
Edited by - mladjo on 07/10/2010 00:34:52 |
 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7531 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 07/10/2010 : 09:57:28
|
Vjerujem da je Nathan mogao opstati u SC formatu samo da je bilo malo više pameti u uredništvu Ludensa. Trebao je samo netko tko se razumije u Nathanov serijal. Kako znamo, čitav serijal je jedan veliki spoiler i kao takvog treba ga pratiti uz brojna usporedna izdanja kojih pogotovo sad imamo napretek. Prvo su u Slobodnoj Dalmaciji iz samo njima znanih razloga počeli preskakati neke epizode i nisu uvodili specijalce kad je trebalo. Ludens je ispravio taj propust sa epizodama, ali to je sve što su dobro učinili. Nisu uspjeli sa svim specijalcima pratiti redovnu seriju, nisu uveli Gigant kad je trebalo ( G1 nakon dvodjelne Egzodus/Bratstvo sjene) i normalno je da počne padati tiraž. I poput domino efekta eto nas na 2-3 epizode godišnje. Ja prvi sam izgubio svaku volju za kupovanjem zbog polugodišnjeg izlaženja. Libellus je srećom tu ušao sa svojim HC formatom i ispravljenim svim greškama prethodnih izdavača. Ali isto tako ograničena tiraža i ne baš mala cijena odvukla je brojne fanove od Nathana. Što se mene tiče, niti jedno Nathanovo izdanje se više ne ispušta iz ruku, ali šteta što nas nema više. Ovaj izniman serijal to i zaslužuje. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 07/10/2010 : 10:18:34
|
Da je NN isao u ZS/LMS, bez sumnje da bi danas ziveo u SC varijanti. Jbg, autori su malko zakasnili, ih bre....    
U Srbiju je na odredjene kioske dolazila Ludensova rimitenda, ali je kaskala nekoliko brojeva, cak i preko 5, ako se ne varam, mada....Ludens nije bilo tesko postici  Ako se ne varam, prvi broj koji je isao na kioske je bio "Egzodus", i isao je....pa, izmedju 5 i 10 brojeva, plus je i Cybermaster isto bio na kioscima. Ostatak je Darkwood 
Da nisam to leto pre nego sto se LU NN pojavio na kiosku slucajno iz radoznalosti kupio prva tri broja SD na moru, i odusevio se stripovm, ne bih te sa kioska uzimao.  Sudbina mi je donela Nathan Nevera   
|
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/10/2010 : 10:22:09
|
Haha, nemojte me nasmijavati... Sve osim DD, Zagora, AF i ultrajeftinih starih brojeva KM i Bleka ne bi prolazilo u tim ogromnim tiražima, koliko god mi pričali o tome. Svi "minor" junaci od VČ (SC) su prešli na rjeđi termin objavljivanja, osim naravno već spomenutih junaka u rečenici prije. Većina čitatelja nije se navikla na Nathana, nema dugu tradiciju (a i objavljivati mjesečno od početka golemi serijal koji sada već broji preko 200 epizoda), a i priznajmo, SF nije nešto omiljeni žanr. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 07/10/2010 : 10:25:27
|
MM je isao u ZS, i opstao je na kiosku i kod VC i kod SA.
kilavo, ali je opstao  |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts
Member since 03/01/2008 |
Posted - 07/10/2010 : 10:37:03
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
MM je isao u ZS, i opstao je na kiosku i kod VC i kod SA.
kilavo, ali je opstao 
raja su se navukla jos kada su stripovi bili popularni , a danas ih nostalgija vuce , mada se nadje tu i nesto novo i zanimljivo  |
feka |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4804 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 07/10/2010 : 19:24:39
|
I Mister NO je opstao (govorimo samo u Hrvatskoj, premda je očito u Srbiji mnogo popularniji) i nekako se gura. Jest da SF nije baš omiljen, ali da je SD išla onako hrabro kao sa LL-om, s onim glupi predgovorima itd., i uz to još objavljivala i te dodatne edicije (što nije radila ni sa kojim junakom ) mislim da je NN lako mogao završiti kao i MM danas. Ako ništa drugo, puno bi bolje bilo za mlade da čitaju NN zbog kvalitetnih dijaloga između likova, a ne one jednostavne scenarije kod KM-a i Bleka. |
Go kneel and weep
|
Edited by - drogsy on 07/10/2010 19:26:18 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/10/2010 : 16:54:11
|
Prolistao prvu Nathanovu knjigu, doduše još je nisam pročitao, no to ću uraditi prvom prilikom. Izdanje je besprijekorno, NN u novom ruhu, nove naslovnice, konačno objavljena nulta epizoda plus Djoletov dodatak o Neverovom univerzumu... To je ono kako zamišljam prvi integralni broj serijala, predstavljanje likova serije, autori, glavne teme i narativne linije, o Nathanovom Gradu i Univerzumu. Odlično, takvo izdanje bi zasigurno zainteresiralo novog čitatelja, dobiš praktični cijeli serijal na dlanu u prve 2 i pol epizode...
Zavidim jedino novim čitateljima koji to prvi put čitaju, rado bih doživio taj osjećaj od prije mnogo godina kad sam ove brojeve kupio na kiosku. Prve brojeve sam dosad pročitao barem 20 puta, već valjda znam i izgled svake vinjete!
Bacimo i par linkova za potpuni doživljaj...
Broj Nula http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-view&StoryID=329 Specijalni agent Alfe http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-view&StoryID=39 Crni monolit http://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-view&StoryID=47
Dosjei NN: 1. poglavlje - Početak http://www.stripovi.com/index.asp?page=magazine-view&ID=155
|
Edited by - DeeCay on 11/10/2010 16:58:04 |
 |
|
emirem
Advanced Member

10864 Posts
Posted - 11/10/2010 : 17:44:30
|
Ako se ne varam,naslovnica "Crnog monolita" sta je napravio DeAngelis nekako nije u stilu Castellinija(naravno,radi stila!),ali monolit je malo u horizontali,da je stajao kao na SD naslovnici bilo bi ok da se zna o cemu se radi,imalo bi oblik i geometriju,ovako je kao neka ploca paralelogram ,ali dobro,imamo iz SD-a,ali dark look je pogodjen kako treba . |
Edited by - emirem on 11/10/2010 17:45:57 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 11/10/2010 : 18:44:35
|
quote: Originally posted by emirem
Ako se ne varam,naslovnica "Crnog monolita" sta je napravio DeAngelis nekako nije u stilu Castellinija(naravno,radi stila!),ali monolit je malo u horizontali,da je stajao kao na SD naslovnici bilo bi ok da se zna o cemu se radi,imalo bi oblik i geometriju,ovako je kao neka ploca paralelogram ,ali dobro,imamo iz SD-a,ali dark look je pogodjen kako treba .
De Angelis se uopće nije povodio za Castellinijem, i siguran sam da mu to uopće nije bio cilj - stil im je skroz drugačiji, a i nekako bi mi bilo bezveze da jednostavno samo iskopira Castellinija. |
 |
|
Topic  |
|
|
|