forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 100 filmova u 2010. - recenzirano 100/100
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 26/09/2010 : 22:53:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
The Public Enemy (1931) William A. Wellman

Najzanimljiviji dijelovi ovog filma su uvodna i završna špica. Iako ni ono između nije za baciti. No, krenimo redom ...

Uvodna špica ima nešto što sam rijetko vidio (a i onda uglavnom u komedijama), a možda nikad na početku filma: glumce koji poziraju dok se njihova imena navode uz imena likova. Na određeni način kazališno, a na drugi prilično fora. Možda bi bilo dosadno da je tako u svakom filmu, vjerojatno postoji razlog zašto praksa nije zaživjela ... a možda je ovdje razlog zašto je takva prezentacija uopće upotrijebljena u nečemu sasvim drugom?

Završni titl, naime, stavlja film u posve drugu perspektivu. On je poučno i izrijekom napisan zaključak o tome kako se zločin ne isplati i meni zakašnjelo osviještenje kako ne gledam priču već reklamni uradak kojim se (valjda? možda?) Hollywood ispričava policiji zbog glorificiranja gangstera u drugim svojim filmovima. Enivej, u reklami (možda najdužoj kojoj sam ikad gledao) bilo je, jasno, potrebno i najglupljem gledatelju (potencijalnom krimosu?) objasniti tko je tko pa otud, možda, i uvodna špica takva kakva jest.

A sredina je, nakon takvog završetka, začudno poskočila u zanimljivosti. Dotad mi je film bio jadnički, neke okej scene poslagane u krpotinu koja nije nadživjela svoje vrijeme iako je (po sedsmtoti put danas: možda) utjecala na Scorsesejeve dječačke fascinacije. Kad je kraj objasnio da je sve bila reklametina, oduševio sam se. Ništa u tom filmu nije trebalo biti nadahnuto, a opet su neke scene, neke rečenice - i prizor s mrtvim Cagneyjem - nadišli očekivani nivo fušeraja. Pa i za to malo, kapa dolje svima uključenima!

(mcn)

PS 54 down, 46 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 27/09/2010 : 08:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Death of a President (2006) Gabriel Range

Znao sam što radim kad za gledanje nisam tražio nijedan američki film snimljen u zadnjih deset godina. Uz objektivne zanatske mane, naime, poput predvidljiva ritma, storibordirane statičnosti ili scenarija napisanih od dijelova drugih scenarija, u zadnjih je deset godina samozaljubljena dostatnost Amerike iritantno izbila u prvi plan. Stoga sam to htio izbjeći, ali sam zaboravio isključiti Britance pa sam dobio DEATH OF A PRESIDENT.

DEATH OF A PRESIDENT je mokumentarac (film koji folira da je dokumentarac) i već sam prije gledajući jedan takav - mnogo bolji The Confederate States of America - zaključio kako je mana takvog filma njegova dugometražnost. Rijetko koji esej može podnijeti dužinu romana, pa tako i rijetko koji filmovani esej, što mokumentarac jest, može podnijeti sat i pol. DEATH OF A PRESIDENT, kao slabašan esej, više dosjetka, počinje se u sebe urušavati nakon nekih pola sata, kad Bush bude smaknut.

Ostatak filma pokušava biti priča, vjerojatno i kritika sistema, gdje je problem dvojak. S jedne strane, jednom kad je Bush bio mrtav mene uopche nije zanimalo tko je ubojica, a s druge je ostala činjenica da je ovo britanski film. To je kao da gledam Hrvate koji se uzbuđuju oko neonacističkog pokreta u Njemačkoj. Nemaju li Britanci svojih problema; zar još uvijek gubitak kolonije nisu preboljeli do te mjere da su joj sami postali duhovnom kolonijom?

(mcn)

PS 55 down, 45 to go.

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/10/2010 : 08:46:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Kwaidan (1964) Masaki Kobayashi

Robert Crumb na Postanku, Sergio Toppi na Šeherezadi ... KWAIDAN me pomalo podsjetio na ove stripove, stripove zrelih autora koji su u svojoj zrelosti izgubili mladenačku volju za pričanjem vlastitih priča i posegnuli za općom baštinom. Zato što su joj tek u zrelosti shvatili veličinu ili zato što su se s njome htjeli nadmetati ne znam, ali konzumentski užitak koji takvi radovi pružaju je dvojak: uživamo u vještini dok na sadržaj, otprije nam poznat, jedva da i obraćamo pozornost. Utoliko je možda na djelu treći poriv: istražiti dosege vlastitog zanata usredotočujući se samo na jednu polovicu mozga, na KAKO a ne na ŠTO.

Nego, KWAIDAN. Nakon što se prve dvije epizode potpuno uklapaju u gornju tezu, pričajući priče kakve smo valjda vidjeli u svakom japanskom stripu koji je naginjao natprirodnom (ali snimljene tako da privlače pozornost baš na način na koji su snimljene), treća i najduža priča počinje doticati temu umjetnosti, umjetnika, publike i svrhe stvaranja, koje će zadnja priča nadograditi i iznenađujuće uspješno zaokružiti film. KWAIDAN nije bio film pred kojim sam cijelo vrijeme očarano sjedio - gledao sam ga u komadićima, povremeno ga u mislima požurujući - ali je film čije prosijane lekcije ostaju u umu za onaj trenutak kad se odlučim ostaviti osobnoga i priključiti općem.

Vaš će čitateljski užitak, pretpostavljam, ovisiti o tome je li vam draže da vam se priča nešto naizgled novo ili vam je draže ono poznato, ali lijepo prepričano.

(mcn)

PS 56 down, 44 to go.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 02/10/2010 : 12:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
kobayashi prolazi kod macana jedva čekanm da pogleda samurai rebellion meni i najbolji od predloženih....sad mi je žao što se nisam drznuo spomenuti human conditions ali nekom drugom prilikom...
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38005 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 02/10/2010 : 13:01:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

kobayashi prolazi kod macana jedva čekanm da pogleda samurai rebellion meni i najbolji od predloženih....sad mi je žao što se nisam drznuo spomenuti human conditions ali nekom drugom prilikom...

Isto mislim!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 02/10/2010 : 16:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
a bit cu zlocest i reci da su svi kobayashiji isto na ponudi u selloutu - harakiri dvostruki kriterion
human conditions - boxset - 2 komada istih - criterion -

kwaidan - moc izdanje s knjižicom - 2x
samurai rebellion criterion sixties swordplay box
uz aldricha peckinpaha viscontija mankiewicza i clouzota nešto čega m se najteže odreći ali ide sve

Edited by - rommel on 02/10/2010 16:54:42
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/10/2010 : 23:30:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Friendly Persuasion (1964) William Wyler

Anfakinbilivbl.

Ne film, o njemu ću poslije. Nego ... Uh, moram redom!

Počnem gledati film, bude mi smiješno i drago i volim kako se nižu scene i kako su glumci šarmantni, a dijalozi vješti i mislim se "fak, vidiš, nikad se ne bih sjetio Williama Wylera među omiljenim režiserima, a fakat mi je jedan od najomiljenijih." Jer, znate, ima tako nekih ljudi koje se jednostavno preskače, usprkos njihovoj nepreskočivosti, kao Bednjanca parput u pregledima povijesti hrvatskog stripa. I što se onda dogodi? Istoga časa kompletno zaboravim da sam FRIENDLY PERSUASION pogledao, ne zabilježim ga na blog, ne napišem recenziju, prođu dva mjeseca i tek danas, gledajući popis, nešto mi kao sumnjivo. I hop: duplo zaboravljeni Wyler. Odmah pomislim kako mi je to pristup ovom prikazu, kako ću ga početi s anfakinbilivbl i potkrijepiti popisom Wylerovih filmova koje sam obožavao. I što otkrijem?

Kako je meni najdraže Wylerove filmove snimio Billy Wilder.

Nego, sad kad sam se u svačijim očima potvrdio kao filmofil i znalac, mogu nesmetano popljuvati FRIENDLY PERSUASION, koji je zabavan film s totalno neuvjerljivom porukom. Sve sam čekao da mrtvi ustanu i zajedno s guskom zaplešu i zapjevaju pod nebom disneyjevskih boja. E, a da ga je snimio Wilder ...

(mcn)

PS 57 down, 43 to go.

Edited by - mcn on 03/10/2010 23:42:02
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/10/2010 : 08:39:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Delicatessen (1991) Caro & Jeunet

Donekle sam strepio od ovog filma. Ne zato što sam mislio da će biti nešto užasno strašan po moj krhki želučić, nego zato što je u vrijeme puštanja u promet bio nahajpan i nenabavljiv pa mi je promakao i onda sam se počeo bojati da su mi načuti komentari spojlali sve bitno i da ću se kroz film patiti do poante koju znam. Usto sam pred koju godinu na TV uhvatio komadićak "Grada izgubljene djece" i zgražao se koliko je to ispod poststeampunk dizajna obična dječja pustolovinica pa su mi se očekivanja od "Delicatessen" srozala niz bar još polukat stepenica. Što se, pokazalo, posve dobrim po taj film.

DELICATESSEN nije najbolji film svih vremena, al' nije ni najgori. Ima u njemu nešto duha Castermanove stripovske produkcije osamdesetih, te čudne fantastike, dobro dizajnirane ispod koje se krije (da, da) banalna priča, ali u kojoj dovoljno uživamo da vrijeme provedeno pred njom ne osjećamo kao protraćeno. Najsmješnije mi je zapravo bilo kako je francuski građanski mentalitet isti u njihovim povijesnim filmovima i u njihovim predviđanjima budućnosti - kako je nemoguće da to bude a da nije proživljeno, moram zaključiti da francuski građanski mentalitet i danas jest takav, vrlo nemoderan, vrlo kasneći, karikaturalan. Uostalom, nije li dokaz tomu da je to još jedina zemlja u kojoj se ne priča engleski? :)

(mcn)

PS 58 down, 42 to go.

Edited by - mcn on 10/10/2010 19:34:50
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 10/10/2010 : 19:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Red River (1948) Howard Hawks/Arthur Rosson

Mislim da mi se sa svakim odgledanim westernom, Ken Parker malo sroza u očima. Zezam se, ali ne zezam se ... Pišući Parkera, Giancarlo Berardi jest za glavu nadvisivao ostale Bonellijeve scenariste, ali nije da nije i on krao odakle je stigao. Tako da je njegova vrlina - usto što je prenio nešto mentaliteta svoga okruženja u sporedne likove sage - u tome što je krao s ukusom i pametno: najbolje scene iz više filmova odjednom. Tako da je dosegao kvotu holivudske formule za research ("ako kradeš bar s dva mjesta") i privid originalnosti. Ako ne i pravu originalnost, jer tko danas više zna što je to.

Iz RED RIVERA u Parkera je stiglo gonjenje stoke i stampedo ničim izazvan. A dobro je snimljen taj stampedo, inače, i zaslužio je da bude ukraden. Čak nisam siguran da pritom nije nastradala koja životinja, al' to je srećom bilo vrijeme u kojem su se krave jele, a ne voljele. I još je bitno za RED RIVER da je uspio eskivirati konačni dvoboj kojem je hrlio, a da sve ne ispadne kao prevara. Osim ako pod prevaru ne računate naglu zamjenu drame romantičnom komedijom. Ne, ne s kravama; one su prije ili poslije vjerojatno do posljednje uslast pojedene.

(mcn)

PS 59 down, 41 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 11/10/2010 : 10:25:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
All Quiet on the Western Front (1930) Lewis Milestone

U zadnjim minutama filma, autori (a možda i Remarque, ne znam jer roman nisam čitao) se nađu pred dilemom o kojoj sam već govorio: može li se snimiti antiratni film, ako itko, a pogotovo junak, preživi? Njihov odgovor je da su krenuli snimiti antiratni film pa će ga, muku mu ljutu, i snimiti, čak i ako za to bude trebalo upotrijebiti poetičnost s onu stranu patetike. I okej, njihova stvar, ali nekako ta zadnja scena gurne film ka pamfletu dok je dotad bio svjedočanstvo ispričano onako kako to, ipak, samo živi umiju činiti; svjedočanstvo koje nas istovremeno užasava i privlači ratu te pričama o njemu.

Ono što je u ovom, privlačno izvedenom, filmu podjednako užasavajuće jest koliko ništa nova ratne filmske priče nisu donijele u zadnjih osamdeset godina. Uzmite bilo koji klišej ratnog žanra i vjerojatno je da ćete ga ovdje naći baš u obliku na kakav ste navikli. Štoviše, čak i rečenica koja mi se iznimno svidjela u uvodniku nekog The New Yorkera ("na iračku bojišnicu poslano je i deset tisuća vreća za tijela; nijedna nije namijenjena neprijateljima"), nalazi se ovdje u logičnoj inačici s mrtvačkim sanducima.

No, to nije sve. Gluma jest malo neobična za današnje navike jer još pokazuje tragove melodramskog pretjerivanja nijemoga filma, i kamera zna samo za otamnjivanje i zatamnjivanje pa katkad običan prelazak na krupni plan suvremeni gledatelj može protumačiti kao prelazak na novu scenu, ali ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT po svemu se ostalome prilično dobro odupro zubu vremena.

Kao, uostalom, i rat.

(mcn)

PS 60 down, 40 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/10/2010 : 10:45:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Judgement at Nuremberg (1961) Stanley Kramer

"Imamo urođen kompleks manje vrijednosti", kaže u jednom trenutku Richard Widmark. "Lako opraštamo i zaboravljamo. Prihvaćamo da i drugi može biti u pravu. Tako rade Amerikanci." Pa se ja prvo nasmijem, a onda počešem po glavi. Okej, pomislim, nije važno ako ja to danas ne doživljavam tako, možda je vrijedilo 1961. kad je film snimljen, ili je scenarist pokušao prikazati stanje duha u 1948., kad se film odvija? Pomislim, i ispadnem naivan.

JUDGEMENT AT NUREMBERG je - ma koliko se na površini trudio sagledati sve strane, biti fer i čak se pozvati na Hiroshimu - trijumfalistički film bez milosti prema poraženima. Ako do zadnje minute mislimo da će se makar Ernst Janning izvući visoko uzdignute glave, kao što sam ja (opet) naivno mislio, zaboravili smo da protipski američki zdravi seljak Spencer Tracy ne ode iz filma prije nego išuta svakoga tko misli drukčije. Za dobru mjeru, jer nacisti su već odavno bili svladani, film nas ne zaboravlja upozoriti na - ipak je ovo 1961. - komunističku opasnost koja vreba s Istoka.

No, ako zanemarimo moju nadrkanost na Ameriku, JUDGEMENT AT NUREMBERG ostaje vrlo solidan zanatski proizvod od tri nedosadna sata, s jakim glumcima u svim ulogama.

(mcn)

PS 61 down, 39 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/10/2010 : 17:12:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Things We Lost in the Fire (2007) Susanne Bier

Pretpostavljam da znam zašto je Halle Berry željela snimiti ovaj film: pokušava se dokazati kao glumica prije no joj licu istekne rok trajanja (i ne uspijeva: točno onoliko je dobra koliko i klinci; znači režiserski mikromenadžment, a jok talent). Možda mi je jasno i zašto je Benicio Del Toro, bolji glumac, želio snimiti ovaj film: gleda što će ga fakat proslaviti do Pittove razine, pa ne bira puno, proba sve. Ono što mi nije jasno jest zašto bi itko želio gledati priču u kojoj su Berry i Duchovny, dvije glumačke letvetine, par koji bismo morali poželjeti biti. Ono što mi nije jasno je zašto ovaj bezvezan, po špranci napravljen pamflet ima preko 7 zvjezidca na imdbu.

Možda mislite da tu opet progovara neka moja netrpeljivost spram suvremenih Amera, ali imam ja i dokaze. Prvo, što ima u ovom filmu da nema u svakoj epizode bilo koje serije, osim što ondje straćimo manje vremena i više nas je briga za likove? Drugo, kad god film završi monologom, što je to nego javno priznanje autora da nije pokazao što nam je htio reći nego to još mora i kazati?

Gola kita od filma. Jedna scena jeftinog rajcanja možda je i najbolje u njemu.

(mcn)

PS 62 down, 38 to go.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 13/10/2010 : 20:24:42  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
meni nije jasno zašto su tebi referenca zvjezdice na imdb-u?
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/10/2010 : 21:40:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa kad ga več otvorim da prepišem režisera ...

mcn

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 14/10/2010 : 06:15:19  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

quote:

Pa kad ga več otvorim da prepišem režisera ...

mcn

koje vjerojatno je točno iako imdb ima dosta grešaka što ne čudi za bazu one veličine...ali opet zvjezdice?
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 19/10/2010 : 10:40:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
The Silent Partner (1978) Daryl Duke

Pitao me Rommel u međuvremenu da kako mi zvjezdice na imdb-u mogu biti ikakva referenca. Pa ... mogu. I jesu. Jer svaki je podatak referenca. Zvjezdice na imdb-u su, jasno, to relevantnije što je film stariji, a i tad, zbog ljudske prirode, ne treba očekivati desetice. Ali, stari filmovi s desetak tisuća glasova koji lebde oko osmice moraju biti sjajni dok isti ili bolji rezultat postižu prosječne epizode jučer emitiranih prosječnih serija. Isto tako, već šestice se uglavnom može izbjegavati, dok su sedmice zapravo zlatna sredina u kojima se možete razočarati ili ugodno iznenaditi ...

7,5 zvjezdica koje ima THE SILENT PARTNER (onaj s Elliotom Gouldom, treba napomenuti, jer se naslov pojavljuje u bar onoliko inačica koliko i, recimo, "Broken Arrow") signalizira nam tako, s obzirom na tip filma i godinu nastanka, kako je riječ o nadprosječnom žanrovskom uradku. Što ovaj film i jest: pametna, možda i originalna premisa, plus dobra razrada svakog idućeg poteza do lijepo zaokruženog i pomalo zašećerenog kraja (par godina prije ne bi Gouldu ostala lova). Sve u svemu, fino. Nije velika umjetnost, osim ako ne počnem iznimnim umijećem smatrati svaki film koji me ne nervira.

Inače, mislim da sam THE SILENT PARTNER gledao pred kojih tridesetak godina samo mu nisam zapamtio naslov. Gledajući ga ponovo mogao sam uočiti kako su tu razvijeni mehanizmi nemilosrdno kanibalizirani u kasnijim filmovima, stripovima, serijama; kao što je vjerojatno i THE SILENT PARTNER krao od ne znam ni sam koga. Takva je kob žanra.

A 7,5 imdb zvjezdica su, u ovom slučaju, visoka i poštena ocjena.

(mcn)

PS 63 down, 37 to go.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 20/10/2010 : 09:52:40  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
od danskog originala :)
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 20/10/2010 : 11:00:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
In the Name of the Father (1993) Jim Sheridan

Dugo, dugo nisam baš izbjegavao Daniela Day-Lewisa, ali ga nisam ni gledao. Djelomice je razlog ležao u tome što jesam izbjegavao dobitnike Oscara, a on ih je dobijao, a onda je to pomalo preraslo u praznovjerje: ne gledam Day-Lewisa, a da ni sam ne znam zašto. Onda me zeznuo jer ga nisam prepoznao u "Gangs of New York" i sad ga valjda gledam. Iako, bez oduševljenja. Vidim da je dobar glumac, možda i odličan, ali nema ono nešto zbog čega bih ga *želio* gledati. Day-Lewis mi je, dakle, nešto kao muška Meryl Streep.

Sa svoje je strane i IN THE NAME OF THE FATHER isto nosio stigmetinu angažiranog, stvarnosnog i hvaljenog filma u vrijeme kad mi se takve filmove baš nije gledalo. Zato me odličan početak prilično puknuo i udario sam si mentalnu šamarčinu zbog pređašnje gluposti ... koja se do kraja filma i nije pokazala kao baš potpuna glupost. Naime, kad se film odmakne od općeg iskustva Sjeverne Irske (koje je možda i do režisera i scenarista, ne samo memoarista), te od dramatizacije ono malo događaja što se imalo dramatizirati, priča postaje prilično običan i predvidljiv "movie of the week", zasluženo kurčenje nekoga tko je uspio pobijediti sistem, ali ipak samo kurčenje.

(mcn)

PS 64 down, 36 to go.

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 21/10/2010 : 11:02:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
La Pianiste (2001) Michael Haneke

Stvarno dobar film počinjem prepoznavati po tome što ne znam što bih o njemu napisao. Lako je s lošim: tu je ljutnja kao gorivo, ironija kao skalpel, a svi vole čitati. Al' što s dobrim? Strašno mi svidio LA PIANISTE, ali kako objasniti zašto?

Jer, možda je razlog što u aspektima drame prepoznajem odjeke vlastitih drama (ništa doslovno, tek odjeci udaranja u zid), odjeke koji bi mi jučer bili dosadni, a koji mi možda već sutra neće ništa značiti. Možda je recepcija umjetničkog djela zaista samo pitanje raspoloženja i trenutka ... a možda je definicija umjetničkog djela da je spremno da bude čitano u različitim trenutcima, različitim raspoloženjima. Izvedbeno mi je LA PIANISTE bio sjajan po načinu kako gradi dramu odbijajući stvarati dramu, po likovima koji su naizmjence jedni drugima mučitelji, ali uglavnom žrtve. Po tome kako je ocrtao svijet u kojem se bojim da stvarno živimo.

Stvarno dobar film nije uopće zabavan film, ali od njega ne možemo odvojiti oči.

(mcn)

PS 65 down, 35 to go.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/10/2010 : 12:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
c,c,c.... Ja cekam scenario za Bilija, a ti se zezas i gledas filmove
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/10/2010 : 18:55:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

c,c,c.... Ja cekam scenario za Bilija, a ti se zezas i gledas filmove

Zar ne vidiš da čovjek marljivo skuplja ideje i u Billiju će uraditi hommage svim odgledanim filmovima :)

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/10/2010 : 19:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Taman posla, da crtam Bilija kako svira klavir!????
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 21/10/2010 : 21:48:43  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Taman posla, da crtam Bilija kako svira klavir!????

zašto ne...dont shoot the pianist :)
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/10/2010 : 22:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Don't shoot, I am only Billy The Pljuc...
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 22/10/2010 : 11:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
The Killers (1946) Robert Siodmak

Posve mi se slučajno dogodilo da mogu usporediti film s književnim predloškom. Obično ne odem čitati knjige nakon što sam vidio film niti gledam film snimljen po knjizi koju sam pročitao. Ali Hemingwayevu kratku priču po kojoj je, fol, snimljen ovaj film odslušao sam pred koji tjedan ne znajući da me, ispod generičkog naslova, čeka baš taj film.

Priča je - i ovo nije neki spoiler - anegdotalna: u mali grad stignu dvojica ubojica, malo se bahate po kafiću i krenu naći svoju žrtvu. Protagonist ode žrtvu upozoriti, ali žrtva bezvoljno kaže da joj je dosta bježanja i ostane čekati ubojice. To je cijela priča (koja je cijela u atmosferi, dakle bolje od ovog sažetka) i prvih deset minuta filma. U jedanaestoj se prvi put pojavi lice Burta Lancastera, Hollywood se zahvali Hemingwayu i drama postane melodrama.

THE KILLERS nije loš krimić, zaplet je skroz okej i prožet je onim poslijeratnim strahom od oslobođene žene, ali priča je bolja. "Objasnivši" žrtvinu tajnu, film je nije učinio većom. Samo razumljivijom, pitkijom, običnijom. Od literature je ostao žanr, od Hemingwaya Spillane.

Za anegdotu, mislim da dosad nisam gledao nijedan film s Avom Gardner. :)

(mcn)

PS 66 down, 34 to go.

Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000