Author |
Topic |
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 14/10/2010 : 23:04:18
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
quote: Originally posted by all_ba
@Lorde, samo da te pozdravim i pohvalim,:) i, naravno da kažem ono što je najvažnije, ti si se po meni, u crtačkom smislu, najviše razvio za ovo vrijeme.Samo tako nastavi i bićeš jedan od najboljih crtača koje je iznjedrila ova naša Radna akcija. Dakako, veliki pozdrav i ostaloj ekipi sa Banetom na čelu.
uh, velike reci, ne znam da li sam ih zasluzio ali svakako me ispunjavaju, i zahvalan sam trudim se da tu i tamo povucem poneku liniju, da je samo vise vremena
Zaslužio si nego šta, pratim tvoj rad (kao i ostalih naših kolega)od samih početaka i jako si napredovao i mnogo obečavaš, a obzirom na tvoje godine svjetla budućnost je pred tobom. Vremena uvijek možeš naći, ako nešto želiš i voliš. Još jedan mali savjet, posebno vježbaj (kad si je već nabavio-Hogarthovu anatomiju)anatomiju i portre(t). |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 14/10/2010 : 23:14:03
|
u osnovi, ima vremena, ali kada tu umetnemo i studije, i druga interesovanja, malo ostane za crtanje :)
a glede anatomije, i ja mislim da mi to najvise fali :( ako je nesto tesko, a istovremeno i neophodno, to je anatomijaa
naravno, ne racunam kadriranje, perspektive, i ostale strogo stripske tehnike, u tome sam potpuno neuk :) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 15/10/2010 : 11:32:23
|
u osnovi, ima vremena, ali kada tu umetnemo i studije, i druga interesovanja, malo ostane za crtanje :)
a glede anatomije, i ja mislim da mi to najvise fali :( ako je nesto tesko, a istovremeno i neophodno, to je anatomijaa
naravno, ne racunam kadriranje, perspektive, i ostale strogo stripske tehnike, u tome sam potpuno neuk :)
Lorde, ovo boldirano nije se odnosilo na tebe u negativnom smislu, dao sam ti savjet koji generalno važi za sve strip crtače i ilustratore. Naš Bane ima u malom prstu anatomske generalije, no i njemu se kao i svim ostalim strip autorima mogu podkrasti takve greške, možeš onda misliti kako stoje crtaći koji ne vladaju dobro anatomijom i ostalim stripovskim generalijama koje si već naveo.
|
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 15/10/2010 : 12:00:17
|
quote: Originally posted by bagi
All ba đes ba,si živ?
Nešto sam se zadevero, pa me nije dugo bilo. Tu i tamo pogledam šta ima novo na forumu i to je to. Nego, @Bagi nacrtal se šta novo.:D]
Jok brale,imam volje ali nemam vremena,pritisle dunjalučke obaveze,zajahalo me ko' hajvana - radno odijelo pa spavaćica i tako u krug... |
Wtf?
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9616 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 15/10/2010 : 16:30:29
|
naravno, ne racunam kadriranje, perspektive, i ostale strogo stripske tehnike, u tome sam potpuno neuk :)
Lorde, ovo boldirano nije se odnosilo na tebe u negativnom smislu, dao sam ti savjet koji generalno važi za sve strip crtače i ilustratore. Naš Bane ima u malom prstu anatomske generalije, no i njemu se kao i svim ostalim strip autorima mogu podkrasti takve greške, možeš onda misliti kako stoje crtaći koji ne vladaju dobro anatomijom i ostalim stripovskim generalijama koje si već naveo.
pa govorio si meni direktno, pa sam skapirao da se meni obracas :D uostalom, zasto bi bilo shvaceno u negativnom smislu? :) ako zelim da se poboljsam, ne postoje negativne kritike, samo razumne i nerazumne :) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 15/10/2010 : 20:19:23
|
All ba đes ba,si živ?
Nešto sam se zadevero, pa me nije dugo bilo. Tu i tamo pogledam šta ima novo na forumu i to je to. Nego, @Bagi nacrtal se šta novo.:D]
Jok brale,imam volje ali nemam vremena,pritisle dunjalučke obaveze,zajahalo me ko' hajvana - radno odijelo pa spavaćica i tako u krug...
Isti sam ti takav u ovo zadnje vrijeme. |
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Posted - 15/10/2010 : 20:28:49
|
@Lorde, nisam mislio da ti nedostaje poznavanje crtačkih sposobnosti u ovladavanju rada na anatomiji, nego da je to generalno vrlo bitno za sve crtače (uključujući i tebe, ali i mene). Ja sam btw, dok sam studirao imao predmet večernji akt četiri godine i tu sam dosta naučio o crtačkim tehnikama rada na anatomiji i crtalo se gledajući model. Zatim imao sam i predmet anatomija, gdje smo učili strukturu i građu ljudskog tijela (kosti i mišići). No, ono što hoću da ti prenesem je da strip crtač ili ilustrator mora to da zna napamet da uradi, iz tog razloga sam ti preporučio da vježbaš anatomiju i portre.:) |
|
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 15/10/2010 : 22:32:27
|
Jel mi se čini, ili mu je glava premala, a karlica kao posle petog porođaja? A liči mi na Sida Viciousa pomalo.
Ja to onako amaterski, dok ne dođe mačka. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
|
bisley
Senior Member
Croatia
1192 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 16/10/2010 : 16:13:16
|
Upija energiju, zato mu je glava mala. Što više energije upije glava mu je sve manja. Kad mu glava bude veličine nokta, vrisnut će svoj KRiIIiiIIIiiIK, sve okolo će satrati, a glava će se vratiti na normalnu veličinu. Tako to ide. Nije to propust kod crtanja, to jednostavno tako funkcionira u stripovima. Još jedan primjer je Glištun Gmižić... |
|
|
andjusticeforall
Advanced Member
Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
Posted - 16/10/2010 : 16:36:01
|
quote: Originally posted by bisley
Upija energiju, zato mu je glava mala. Što više energije upije glava mu je sve manja. Kad mu glava bude veličine nokta, vrisnut će svoj KRiIIiiIIIiiIK, sve okolo će satrati, a glava će se vratiti na normalnu veličinu. Tako to ide. Nije to propust kod crtanja, to jednostavno tako funkcionira u stripovima. Još jedan primjer je Glištun Gmižić...
Eto kako dobar scenarij može znatno utjecati na precepciju crteža. Respect. |
https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/ |
|
|
bisley
Senior Member
Croatia
1192 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 20/10/2010 : 18:10:52
|
Evo, za ediciju What if, ista skica služi kao podloga, zato je nisam stavljao ponovo, samo je okrenuta i nešto promjenjena... Gdje ste ostali? Javite se...radite...
|
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 20/10/2010 : 20:16:06
|
Ponukan bisley-evom what if.. stavljam ovaj stari crtež.Izvinjavam se na ponavljanju,ne zamjerite.Jednostavno nemam vremena nažvrljati nešto novo...
|
Wtf?
|
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 02/11/2010 : 17:16:09
|
Ima dobrih crteza, raja hoce jos! :-)
|
"I'm not saying I'm Batman. I'm just saying nobody has ever seen me and Batman in a room together." |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 02/11/2010 : 21:17:33
|
quote: Originally posted by Rico Dupli, ovo mi se sviđa. Bi li mi dozvolio da ovo obradim sa nekim promjenama za jedan dizajn. Naravno, u slučaju uspjeha bih to honorirao bolje nego najbolja izdavačka kuća u hrvata?
Voč ju sej!?
Edit: da, bila bi žemska umjesto zagorelog, a biljka bi zapravo bila divlja ruža. Eto.
Ic OKEJ. Imaš dozvolu, tako mi svih doboša Darkvuda |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 08/11/2010 : 16:19:14
|
Zašto smo zapeli?
Što se mene tice, od kolora Zelene opasnosti neće biti ništa. Pokušao sam kolorirati u Paintu i izgubio vrijeme i živce. Izgleda da trebam nabaviti Photoshop. Iskeširati dosta para ili preći preko nekih principa, pitanje je sad? Bojanje vodenim bojama nije opcija za Zelenu opasnost jer je crtano na običnom fotokopirnom papiru koji očajno prima akvarel (probao). Od sada sve ide na hamer.
Profesore, što je s vama? U početku sam mislio da je neki odmor u pitanju ili obaveze ali vidim da vas ima po drugim topicima.
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 08/11/2010 : 18:22:29
|
quote: Originally posted by dupli
Zašto smo zapeli? Zimska fjaka
Što se mene tice, od kolora Zelene opasnosti neće biti ništa. Pokušao sam kolorirati u Paintu i izgubio vrijeme i živce. Izgleda da trebam nabaviti Photoshop. Iskeširati dosta para ili preći preko nekih principa, pitanje je sad? Preci preko nekih principa, naravno. Niko ti nece zameriti ako koristis manjak principa za ucenje.
Bojanje vodenim bojama nije opcija za Zelenu opasnost jer je crtano na običnom fotokopirnom papiru koji očajno prima akvarel (probao). Uzmi najobicniji skolski blok broj V, na prozoru plavom olovkom precrtaj crtez i iskolorisi. Posle se kolor lako moze spojiti na kompu.
Od sada sve ide na hamer. Ni hamer ne prima dobro akvarel. Za bojenje ti je potreban specijalni Fabriano papir.
Profesore, što je s vama? U početku sam mislio da je neki odmor u pitanju ili obaveze ali vidim da vas ima po drugim topicima. Nije mi u prirodi da budem gonic robova. Ako neko postavi nesto za seckanje, OK. Ako ne postavi, opet OK.
|
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 09/11/2010 : 11:55:48
|
Odlučio sam se za akvarel u prelaznom periodu. Kopiranje preko prozora je bila idealna prilika da se stvar popravi. No, kad sam maknuo sve stvari s kojima nisam bio baš zadovoljan nije ostalo ništa. Istina je da je Laokont ustvari loš predložak za Zagora. Tip je luzer i kip ga prikazuje baš u trenutku kad je konačno dotučen. Zaključio sam da je najbolje krenuti iz početka ali se nisam mogao potpuno osloboditi Laokonta. Verzija od sinoć koja je do pasa malo marvelovska, a od pasa nadolje ferrijevska.
S ovim nisam bio zadovoljan rano jutros. Nije to to. Previše pozerski, previše glumatanja.
I konačno, brzinska skica od pola sata napravljena između šest i pol sedam jutros. Čini mi se da sam tek sad na dobrom putu.
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Posted - 10/11/2010 : 12:22:40
|
quote: Originally posted by cat claw
Nisi. Zao mi da kazem, ali nije dobro. Pogotovo desna noga. Potkolenica ide nazad, a stopalo se vidi SPREDA???
Ideja je bila da potkoljenica ide naprijed. Sprčkao sam bedro i koljeno. Ustvari cijelu nogu Od sinoć
Brza skica od jutros
Kako sam biljkom skrio sve dijelove koje neznam dobro izvesti. Folirant.
Malo sam zatrpao topic svojim kvazistudijama. Jebiga, kad sam popizdio jer sam skužio da u stvari nemam pojma
Teško je crtati ovakve poze bez modela. Kuda idu svi mišići, kako izgledaju svinuti zglobovi? Kako to uče ljude na akademiji? Da li se to uopće uči? |
|
|
david
New Member
Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
Posted - 10/11/2010 : 12:46:54
|
pa imas knjiga za kipare ( u glini) i princip je slozit kostur pa onda svaki misic(zna se za svaki gdje ide) i onda naslage masnoce (i za njih se zna gdje idu kod muskih a gdje kod zena) i onda se doda koza - skinija san takvu knjigu al to je previse za ljencinu poput mene, al mi je dala (na brzinsko prelistavanje)najbolji uvid gdje se koji misic "hvata" po kostima |
http://dpetrina.deviantart.com |
|
|
Topic |
|