forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 VELIKI GREH.......
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 03/01/2011 : 14:05:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Hm...
Kao prvo, zaista ste zanimljivu raspravu razvezali ovdje. Zanimljivo je vidjeti ovu podjelu na dva bloka forumaša, koji su, ideološki gledano, na potpuno suprotnim i oštro suprotstavljenim pozicijama, mada ste uprkos tome ovu raspravu mogli voditi u mirnijem tonu, sa više međusobnog poštovanja i uvažavanja. No, teme koje se ovako usko dotiču najkomplikovanijih pitanja morala su bile i biće bolna tačka konfrontacije različitih, slobodno možemo reći, svijetova, oštrih suprotnosti koje se neizbježno glože i potiru.
Kao drugo, moj stav o ovom pitanju (homoseksualizam i usvajanje djece) ste već mogli čuti na ovoj temi. Smatram da bi svi mi, mada nismo savršeni, trebali truditi da se pridržavamo religijsko-društvenih normi koje imaju smisla, i donijete su za naše dobro. Međutim, upravo tu i leži opasnost od prevelikog, lažnog moralisanja koje samo sebe siječe u korijenu i u koga su kratke noge. Čuvajmo se jezuitske dvoličnosti (ovim izrazom ne mislim da uvrijedim kolege katoličke vjeroispovijesti, već mislim da je najbolji za označavanje jedne pojave koju možete naći u svim religijama i shvatanjima morala) i nus-pojava takvog stava: dakle, daleko od toga da bismo im trebali činiti neprijatnosti ili izopštavati homoseksualce, sve dok ne paradiraju svojom ljubavlju, sve dok je ne neukusno nameću pred oči drugih (kao što to sada čini gej-lobi), to jest dok se odnos kreće u okvirima "obrnutog" ekvivalenta normalne ljubavi, gdje se podrazumijeva da je u pitanju lična stvar.
Takođe bih želio da se osvrnem na uvrijede liberalnih kolega, upućene njihovim protivnicima; može biti da te uvrijede potiču iz osjećaja da si ti u pravu, da moraš nametnuti i potvrditi svoje mišljenje, da "razuman" svijet stoji iza tebe, ali sam takav čin je u oštroj suprotnosti sa njihovim stavovima i idealima, čiji su osnovi pojmovi tolerancije i korektnosti. Konzervatizam, to jest tradicionalizam ne doživljavam kao regresivnu društvenu snagu koja želi da nas vrati, kako neki histerično uzvikuju, u kameno doba, već kao prije svega neophodnu ravnotežu tehno-birokratama, neobuzdanom "bumu" tehnologije i svih, čak i štetnih sloboda. Tradicionalisti bi trebali da budu čuvari starog morala, čiji se najbolji dijelovi i smislene pouke ne mogu ni zaobići, ne zaboraviti pod naletom trenutno moćnog liberalizma. U stvari, mogu, ali ne bez teških posledica (što se već vidi u acestrokovoj Americi). Upravo konzervativan elemenat spriječava teške devijacije kao što je usvajanje djece od strane homoseksualaca.
Već sam rekao da možete pitati bilo kog ozbiljnog, pravog psihologa koji nije zastrašen tristoglavom alom novog svjetskog poretka, i on će vam lijepo objasniti i reći da to nije normalna sredina za pravilno psihološko razvijanje djeteta (dosta njih mi je govorilo i o homoseksualizmu kao poremećaju, no to je već druga priča). Znači, problem nije samo u moralu, koga ste već zgazili, već i u samom čovjekovom umu. Sjetimo se sudbine ponositih graditelja Vavilonske kule, ili oholih pokoljenja ljudi prije Noja (nisam biblijski fanatik, ali budući da smo je ovoliko spominjali, ova poređenja su mi prva pala na pamet) - ljudi koji su išli protiv prirode, ljudi samouvjerenih, naizgled pobjedničkih, ali koji su oštro probuđeni i bačeni u novi svijet. Plašim se i da mi idemo u tom pravcu, i trenutno... pa, niko ne može da shvati da li nas čeka Kraj Istorije ili novi sunovrat. Sam proces digitalizacije društva je u zahuktavajućem zamahu, zamahu koji će smrviti sve staro ili ga u najboljem slučaju zamijeniti "new-world" ekvivalentom, za koji ćemo uvijek govoriti da to nije to... Dok nas dijeca, sljedbenici tehnokratskog društva, budu podsmiješljivo gledala, za nerazumijevanjem i ohološću u očima. Neki se nadaju da će taj prodor dovesti do utopijskog zemaljskog raja (odnosno "boljeg života" na koji vječito blejimo i padamo). No, sve velike nade iz prošlosti čovjek je iskvario i preokrenuo mračnim dijelom svoje prirode - tako da se i sve ovo može tako završiti, odnosno društvom iz "Brave new world"...
P.S Je, opet sam dobio napad paranoje.

Edited by - Mhejl on 03/01/2011 14:22:27
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4541 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 03/01/2011 : 14:17:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message
Just Because You're Paranoid Doesn't Mean They Aren't Out to Get You
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/01/2011 : 15:22:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
Evo, ja sam jedan od tih 'liberalnijih' kolega, no u dosta stvari to se ne bi reklo... Recimo, nisu me nikad zanimale veze za jednu noć, s curom sam duže 4 godine, rijetko izlazim, ne pijem, ne pušim, ne psujem...

Ali opet, ako netko voli sve te stvari, ja smatram da je to njegova i samo njegova stvar... Nikad neću suditi o čovjeku po tome...

Dok znam, recimo, puno kvazi-tradicionalista koji se zaklinju u kršćanski moral, a bez problema psuju, šaraju u vezi, opijaju se i što sve ne... I to ne bi bio nikakav problem da nakon toga ne pokušavaju drugima soliti pamet, kao u ovom slučaju sa surogat majkama... radulović marko priznaje kako je grešan čovjek (spominje i da voli žene, a ima ženu i dvoje djece) i onda dođe ovdje suditi nekome, samo zato što to njemu izgleda neprirodno... E pa ne ide to tako...

U tom smislu se ja zalažem za liberalizam, da se dopusti svakome činiti što hoće, dok god to ne škodi drugima (a u nekoj većoj mjeri ni njemu samome)... Znači, nisam za to da se netko drogira jer time čini veliku štetu sebi... Ali ako netko želi imati 5 cura u 5 dana, njegova stvar... Da se mene pita, i pušenje bih zabranio jer je štetno, ali svi znamo da to nije realno... Alkohol ne bih, jer je on u umjerenim količinama zdrav, a sad što ga dosta ljudi ne koristi umjereno, što ja tu mogu :)

A sjećam se jednog istraživanja u kojem se spominje ovo o čemu sad pričamo, u kontekstu ljudske evolucije... Evo ti link pa sam izvuci zaključke:

http://dalje.com/hr-zivot/ateisti-i-liberali-su-inteligentniji-od-vjernika/305684

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4541 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 03/01/2011 : 15:26:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message
5 cura u 5 dana

5 cura = PMS x 5

PMS ima oko 200 simptoma

u 200 svakako ima i psihickih

tog tipa treba zastiti
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/01/2011 : 15:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by Sneaksie Thiefsie

5 cura u 5 dana

5 cura = PMS x 5

PMS ima oko 200 simptoma

u 200 svakako ima i psihickih

tog tipa treba zastiti

Vrijedi i obratno, ako neka želi imati 5 momaka u 5 dana, slobodno :)

Pritom, naravno, mislim na veze na jednu noć... I bez obmanjivanja jedne strane, jer se to ne bi uklapalo u definiciju 'dok god ne škodi drugima'...

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 03/01/2011 : 16:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

Evo, ja sam jedan od tih 'liberalnijih' kolega, no u dosta stvari to se ne bi reklo... Recimo, nisu me nikad zanimale veze za jednu noć, s curom sam duže 4 godine, rijetko izlazim, ne pijem, ne pušim, ne psujem...

Ali opet, ako netko voli sve te stvari, ja smatram da je to njegova i samo njegova stvar... Nikad neću suditi o čovjeku po tome...

Dok znam, recimo, puno kvazi-tradicionalista koji se zaklinju u kršćanski moral, a bez problema psuju, šaraju u vezi, opijaju se i što sve ne... I to ne bi bio nikakav problem da nakon toga ne pokušavaju drugima soliti pamet, kao u ovom slučaju sa surogat majkama... radulović marko priznaje kako je grešan čovjek (spominje i da voli žene, a ima ženu i dvoje djece) i onda dođe ovdje suditi nekome, samo zato što to njemu izgleda neprirodno... E pa ne ide to tako...

U tom smislu se ja zalažem za liberalizam, da se dopusti svakome činiti što hoće, dok god to ne škodi drugima (a u nekoj većoj mjeri ni njemu samome)... Znači, nisam za to da se netko drogira jer time čini veliku štetu sebi... Ali ako netko želi imati 5 cura u 5 dana, njegova stvar... Da se mene pita, i pušenje bih zabranio jer je štetno, ali svi znamo da to nije realno... Alkohol ne bih, jer je on u umjerenim količinama zdrav, a sad što ga dosta ljudi ne koristi umjereno, što ja tu mogu :)

A sjećam se jednog istraživanja u kojem se spominje ovo o čemu sad pričamo, u kontekstu ljudske evolucije... Evo ti link pa sam izvuci zaključke:

http://dalje.com/hr-zivot/ateisti-i-liberali-su-inteligentniji-od-vjernika/305684

Sve što si ti rekao, jedino što ja opsujem ponekad.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/01/2011 : 19:22:43  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Stručnjaci kažu i da se u Srbiji na namerni prekid trudnoće najviše odlučuju žene koje imaju željeni broj dece i kiretažu koriste kao - kontracepciju.

Statistički podaci o broju namerno prekinutih trudnoća u Srbiji nisu pouzdani jer privatne ginekološke ordinacije ne dostavljaju podatke, a mnoge te intervencije obavljaju i bez dozvole Ministarstva zdravlja.

Rukovodilac Centra za informatiku i biostatistiku u zdravstvu Gradskog zavoda za javno zdravlje Jasna Ristić, rekla je agenciji Beta da se zbog loša statistike o namernim prekidima trudnoće stvara lažna slika da se iz godine u godinu smanjuje broj pobačaja.

"Od 1980-ih godina se, prema statistici, konstantno godišnje za deset odsto smanjuje broj namerno prekinutih trudnoća i sa oko 30.000 obavljenih kiretaža godišnje u Beogradu pre tridesetak godina, došli smo na oko 8.000", navela je Ristić.

To, prema njenim rečima, ne znači da se manje radi taj zahvat, već da se obavlja u privatnim zdravstvenim ustanovama koje često nemaju dozvolu za to ili ukoliko je imaju, ne dostavljaju podatke.

Ristićeva je navela da se u Srbiji na prekid trudnoće najčešće odlučuje starije žene, udate ili razvedene, koje imaju željeni broj dece i kojima je to - vid kontracepcije.

"Udate ili razvedene starije žene odlučuju se na kiretažu kao vid kontracepcije. Njima je tako lakše, pa to urade i po 15 i više puta. U razvijenim zemljama, međutim, trudnoću češće prekidaju mlade osobe", navela je Ristić.

Prema njenom mišljenju, problem sa lošom statistikom je i u neadekvatnoj inspekcijskoj službi.

Šef odseka zdravstvene inspekcije Beograda Jelica Radović rekla je agenciji Beta da je odavno propisana obaveza svih ginekologa da dostavljaju podatke o obavljenim kiretažama i da je teško utvrditi da se to radi u privatnim ordinacijama koje nemaju dozvole.

"Ta obaveza je propisana odavno i odnosi se na celokupno zdravstvo. Pretpostavljam da u praksi ima onih koji obavljaju prekid trudnoće bez dozvole, ali to je teško utvrditi jer se nigde ne evidentira", kaže Radović.

Ona je navela da inspekcija o obavljenim kiretažama u ordinacijama koje nemaju dozvole saznaje samo "ako neko to javi ili ako pacijentkinja zbog komplikacije dođe u drugu ustanovu".

Kazne za vlasnike tih ordinacija su od prekršajnih prijava do zabrane rada. Ministarstvo zdravlja je izdalo oko 50 dozvola ginekološkim ordinacijama za obavljanje prekida trudnoće.

Prema statistici, dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno: godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/01/2011 : 19:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Šta li će sad savet mudraca i čuvara tradicije da kaže, šta je veći greh...

Edited by - manhunter on 03/01/2011 19:23:43
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2011 : 19:26:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

1. Prema njenom mišljenju, problem sa lošom statistikom je i u neadekvatnoj inspekcijskoj službi.

2. Šef odseka zdravstvene inspekcije Beograda Jelica Radović rekla je agenciji Beta da je odavno propisana obaveza svih ginekologa da dostavljaju podatke o obavljenim kiretažama i da je teško utvrditi da se to radi u privatnim ordinacijama koje nemaju dozvole.

--------------------------------------------------------------------

1+2? Prema statistici, dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno: godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža.

ne mogu da kazem da mi je ovo jasno.

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/01/2011 : 19:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:
Originally posted by manhunter

1. Prema njenom mišljenju, problem sa lošom statistikom je i u neadekvatnoj inspekcijskoj službi.

2. Šef odseka zdravstvene inspekcije Beograda Jelica Radović rekla je agenciji Beta da je odavno propisana obaveza svih ginekologa da dostavljaju podatke o obavljenim kiretažama i da je teško utvrditi da se to radi u privatnim ordinacijama koje nemaju dozvole.

--------------------------------------------------------------------

1+2? Prema statistici, dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno: godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža.

ne mogu da kazem da mi je ovo jasno.

500*365=182500

Hoće da kažu da bi i statistika bila tačnija kada bi imali pristup svim podacima.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 03/01/2011 : 19:55:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
znaci, ovo dole je zapravo samo primer lose statistike?
OK, to me zanimalo, nista vise

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/01/2011 : 20:01:56  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message
http://www.vesti-online.com/Scena/Soubiznis/107740/Kristijano-Ronaldo--majka-zeli-bebu-nazad Jedna od retkih koja je shvatila da novac nije nista sem prokletstva,,,,,ali..............

Nema,nema niko tako lepe dragane.
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 04/01/2011 : 06:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
a mozda samo zeli jos vise novca. m?
razmisli dvaput.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 06/01/2011 : 20:30:50  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by acestroke
Ovdje je to normalno, ali sad vidim da sve zavisi o kojem dijelu svijeta govorimo. Negdje su obicaji totalno drugaciji i narod vise nema istu filozofiju kao sto je pracovjek imo.

Gdje je to normalno u Americi? U Chicagu gdje živiš, u New Yorku, LA-u, San Franciscu?? Ne čine Ameriku samo ti neki gradovi. Nije mi poznato, a ispravi me ako griješim, da je u ijednoj državi SAD tetkicama dopušteno da posvajaju djecu, osim možda u Californiji (mislim da čak ni tamo nije)? Znam da je u nekima dopušteno sklapati tzv. istospolne brakove, ali ako se ne varam to spada u domenu ovlasti pojedine savezne države, a ne Washingtona. Ionako takve stvari nikad neće proći na Jugu i Sjeverozapadu SAD.
Što se tiće tvoje cinične opaske o pračovjecima i evoluciji (kao, vi koji nastrano smatrate za normalno ste jako "napredni" a mi drugi smo "zaostali"), to što gejevi dobivaju u nekim dijelovima svijeta prava na sklapanje brakova i posvajanje djece () nije rezultat nikakve evolucije svijesti već posljedica djelovanja moćnih homoseksualnih lobija koje financiraju pojedini dokoni bogatuni-paraziti s takvim sklonostima, pa oni preko udruga i medija u koje su se infiltrirali nasilno nameću svoje uvrnute svjetonazore šutljivoj većini. Pa to rezultira donošenjem takvih nakaradnih zakona kao što je pravo na posvajanje djece.
Dakle radi se samo o dobro organiziranom lobiranju.

Edited by - dsormaz1 on 06/01/2011 20:32:15
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 20:48:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
@dsormaz1

A što ti imaš protiv homoseksualaca? Mislim, osim činjenice da su 'drukčiji'? Samo molim bez odgovora tipa 'neprirodno' i slično, u prirodi je homoseksualnost itekako zastupljena... Što ti konkretno smeta do te mjere da ih doživljavaš kao prijetnju?

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 06/01/2011 : 20:53:30  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

@dsormaz1

A što ti imaš protiv homoseksualaca? Mislim, osim činjenice da su 'drukčiji'? Samo molim bez odgovora tipa 'neprirodno' i slično, u prirodi je homoseksualnost itekako zastupljena... Što ti konkretno smeta do te mjere da ih doživljavaš kao prijetnju?

U načelu ništa posebno, mislim da im ne treba dopuštati da posvajaju djecu. Ali me smeta njihovo agresivno nametanje tih njihovi nazora cijelom društvu.
Ti mora da si jako usamljen u svom zavičaju s tim tvojim stavovima.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 20:57:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:

Beva, ti si ozbiljan čovjek, no kako nisi stavio "smajlije" kada si ovo postavljao, čini mi se da si zaista povjerovao u gorenavedeni tekst, što bi zaista bilo tragično. Korisiti internet navode nazovi "eksperimenata" je... besmisleno.
Kada bih ti nabrajao koliko "zanimljivih stvari naučnici otkriju" svakog dana, a objave ih novine koje nam daju "savjete" za zdravlje i izvještavaju o najnovijim "istinama" (rado naveo bih Tvenov citat o nadriljekarima, ali je predug), pisao bih do jutra. No, znam ovaj mehanizam. Počinje sa "nauknikčićem". Nepoznat i željan slave. Razumije svoje vrijeme i zna da se prodaje, da se pažnja obraća samo na ono šokantno. Izvrši neko svoje istraživanje na ogromnom (!) uzorku od desetak ljudi i izvuče što kontroverzniji, diskriminatorskiji i šokantniji zaključak. Uhodani medijski mehanizam prenosi laž, i, budući da je ponovljena stotinu puta, postaje istina. Šta ako je cilj ove vijesti da zaista, isponavljana do besvijesti, postane istina u umovima ljudi koji će početi da smatraju konzervativce i vjernike za nižu klasu? Svi li oni, bože, žele da su u koraku sa svijetom, "fensi", "in" i "slobodoumni", tako da je bolje priključiti se liberalnoj masi koja vlada medijima... i bićeš srećan, uklopljen i ušuškan, sa sve poljupcem za laku noć. Sjeti se: "širok je put što u propast vodi, i njime hode mnogi, a uzak je put do spasenja, i malo njih ga pohodi" (mislim, ovo je suština tog citata)...
Istina koja se uvijek nevješto izbjegava je da su najveći, najhumaniji i najgenijalniji naučnici zapravo bili duboko religiozni ljudi, možda ne u crkvenom smislu, ali svakako osjećajući duboku vezu sa Svevišnjim (Tesla, naprimjer).

Edited by - Mhejl on 06/01/2011 21:00:26
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 20:58:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Jadni Beva, napali smo sa sa svih strana. :) ;)
Go to Top of Page

split85
Advanced Member

Croatia
8250 Posts

Member since 25/01/2010

Posted - 06/01/2011 : 21:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit split85's Homepage  Send split85 a Private Message
quote:

Ovaj članak je poprilično točan.
Pogledajmo malo ljude u svojoj okolini, rodbinu i prijatelji.
Stanimo s njima i popričajmo o bilo kojoj temi pa čete vidit da u ovom članju ima istine.

Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 21:06:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Najpamentiji čovjek koga znam je bivši komunista, ali iskreni. Zadnjih godina se opet posvetio crkvi i religiji. Anyway, poenta je da je čitavog života vjerovao u nešto (san, ideal, Hrista - jesu li te finese bitne pravim tvrdokornim ateistima?).
Da ne spominjem radove najvećih teologa i istinske duhovnike kakvi se još uvijek mogu naći u manastirima...
P.S Osim toga, besmisleno je govoriti o "inteligenciji" kada i sama psihologija još uvijek ima bezbrojne teorije i hipoteze o strukturi, mjerenju i značaju... Od emocionalne do racionalne.

Edited by - Mhejl on 06/01/2011 21:08:53
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 21:28:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Najpamentiji čovjek koga znam je bivši komunista. Zadnjih godina se opet posvetio crkvi i religiji. Anyway, poenta je da je čitavog života vjerovao u nešto (san, ideal, Hrista - jesu li te finese bitne pravim tvrdokornim ateistima?).
Da ne spominjem radove najvećih teologa i istinske duhovnike kakvi se još uvijek mogu naći u manastirima...
P.S Osim toga, besmisleno je govoriti o "inteligenciji" kada i sama psihologija još uvijek ima bezbrojne teorije i hipoteze o strukturi, mjerenju i značaju... Od emocionalne do racionalne.

Naravno da uvijek ima iznimki, ali većina vjernika (i tu mislim na veliku većinu) uopće ne postavlja pitanja o vjeri... Uzimaju je zdravo za gotovo... Idu na misu, uče djecu da moraju vjerovati (što je najsmiješnije, u vjeri ne bi trebalo biti prisile)... Kome od nas nisu govorili da će nas Bog kazniti (ili 'karati') kad bi nešto pogriješili kao mali... I meni to nema logike... Onda djeca odrastu i nastave isto tako...

Većinom oni koji postavljaju puno pitanja prestanu vjerovati... Tako imamo paradoks da su u globalu ateisti informiraniji o vjeri od vjernika...

Upravo zbog toga vjerujem da u onom članku ima itekako istine...

Na ovom linku imaju i podaci o tim ispitivanjima, s brojem ispitanika... Kako vidiš, nije ih 10-ak, nego (samo u jednom istraživanju) i po 20 000...

http://aidanmaconachyblog.blogspot.com/2010/03/satoshi-kanazawa-study-liberals-smarter.html

A što se Tesle tiče, u svašta je on vjerovao... Par čudnih stvari iz njegove biografije:
- Nikad nije ulazio u prostoriju u kojoj se nalazila žena (koja je nosila bisere)
- Dolazio je u svoj restoran na večeru u točno isto vrijeme svake večeri.. I nakon toga bi sa svojih 13 rupčića očistio čaše i posuđe...
- U glavi je računao volumen hrane koju će pojesti...
- Nije se rukovao iz straha od zaraze...
- Umro je kao djevac (što sa stajališta crkve nije ni najmanje prihvatljivo, naime, cilj je dobiti djecu)...

I tako dalje... Što hoću reći? Da su primjeri kao takvi beznačajni :) Jedan od najvećih genijalaca bio je jako čudan čovjek, a usput je i vjerovao u Boga... E sad, je li nama bitnije to što je on bio genijalac ili to što je bio 'čudak'? S ljudskog aspekta, to što je bio genijalac na svom polju, jako malo znači...

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 21:30:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

Ti mora da si jako usamljen u svom zavičaju s tim tvojim stavovima.

Pa jesam, ali Hercegovinu ionako mnogi drže leglom primitivaca :) Pa mi nije krivo što odskačem od šablona :)

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 21:38:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Naravno da uvijek ima iznimki, ali većina vjernika (i tu mislim na veliku većinu) uopće ne postavlja pitanja o vjeri... Uzimaju je zdravo za gotovo... Idu na misu, uče djecu da moraju vjerovati (što je najsmiješnije, u vjeri ne bi trebalo biti prisile)... Kome od nas nisu govorili da će nas Bog kazniti (ili 'karati') kad bi nešto pogriješili kao mali... I meni to nema logike... Onda djeca odrastu i nastave isto tako...

Najgora stvar koja se Crkvi mogla desiti je upravo postajanje jednog od stubova feudalizma i branjenje tog poretka do poslednjeg časa. Ovo što ti navodiš je klasični, da se tako izrazim, "kmetski" mentalitet čiji su se dijelovi očuvali do dana današnjeg. Naravno, sami članovi crkve nisu bezgriješni (sada govorim o SPC, ne znam kakvo je stanje kod vas), ima mnogo, kao što reče Marko Radulović, popova lopova i svakakvih... No bitno je da su se očuvala ona dva tipa sveštenika koje je Njegoš opisao u "Gorskom vijencu": pop Mićo i iguman Stefan. Prvi je narodni čovjek u punom smislu te riječi, živi i umire sa svojim ljudima, pomažući im koliko može, a iguman Stefan predstavlja najprosvjećeniji dio sveštenstva koji je duboko prosvijetljen naukom Hristovim. Uistinu su se prorijedili, ali ih ima. :)
Priznaćeš da uopšte nije ludo i besmisleno vjerovati u učenje koje od svih traži da budu dobri, mudri, skromni... Problem je što ga gotovo niko zbilja ne prihvata.

Edited by - Mhejl on 06/01/2011 21:38:57
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 21:40:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
A Mhejl, neki dan sam (doduše, ima više od par dana ali nebitno) gledao Gorana Milića kad je snimao emisiju o Nizozemskoj... I uradio je intervju s Geertom Wildersom, političarem tradicionalistom koji se bori protiv islamskih useljenika... Ono, vjernik, tradicionalan čovjek, ali od vjerske tolerancije ni 't'...

A onda je na ulici zaustavio pet mladića i pitao ih što misle o Wildersu... Rekli su da je čudan, da su većina useljenika normalni, pošteni ljudi...

Da je kojim slučajem u mom kraju postavio to isto pitanje o Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima, siguran sam da odgovor ne bi bio ni blizu tako pozitivan... Kod nas su svi kao vjernici i to, a velika većina ljudi se mrzi međusobno, ne znam zašto... Kod nas fratar u Međugorju s oltara poziva 'na rat protiv Muhamedanaca, na čelu s Djevicom Marijom'... I kako nakon takvih stvari vjerovati više išta što govore...

U povijesti su religije samo udaljavale ljude... Križarski ratovi, džihad, uvijek se ratovalo u ime svoga Boga...

Ja jednostavno nisam takav, svi su mi ljudi jednaki i ponosim se time... A ne da vjerujem da tamo neki Musliman neće biti spašen jer nije prihvatio Isusa, iako je upoznat s kršćanstvom... Ma daj...

Edited by - Beva on 06/01/2011 21:45:21
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6027 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 21:42:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Priznaćeš da uopšte nije ludo i besmisleno vjerovati u učenje koje od svih traži da budu dobri, mudri, skromni... Problem je što ga gotovo niko zbilja ne prihvata.

Nije uopće problem u tome, po meni bit svake religije i jest moralni odgoj čovjeka... Ali kada crkva zauzme otvoren stav protiv homoseksualaca, koji su ljudi poput mene i tebe, ja tu ne vidim ni dobrotu ni mudrost... Vidim mržnju prema ljudskom biću, koje nije izabralo biti to što je...

Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.26 seconds. Snitz Forums 2000