Author |
Topic |
Checee
Advanced Member
China
3004 Posts
Member since 17/11/2008 |
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 23/02/2011 : 00:31:32
|
quote: Originally posted by Dajak Ludens ima bolji dizajn i štampu, mada ni kod njega štampa nije uvek idealna, ali zato Veseli četvrtak ima mnogo bolji prevod(kod Ludensa je u pojedinim stripovima totalno mučan i deluje ti kao da čitaš opis neke ulične rasprave sa ovih prostora), bolje korice, propratne tekstove, sa popustom je itekako jeftiniji.
Ovo ne kužim. Što bi ti silni govedari i traperi, koji se smucaju po krčmama trebali u stripu koristiti govor kao da su na bečkom dvoru? |
|
|
Dajak
Junior Member
424 Posts
Member since 21/12/2010 |
Posted - 23/02/2011 : 02:14:17
|
quote: Originally posted by grofica Varga
quote: Originally posted by Dajak Ludens ima bolji dizajn i štampu, mada ni kod njega štampa nije uvek idealna, ali zato Veseli četvrtak ima mnogo bolji prevod(kod Ludensa je u pojedinim stripovima totalno mučan i deluje ti kao da čitaš opis neke ulične rasprave sa ovih prostora), bolje korice, propratne tekstove, sa popustom je itekako jeftiniji.
Ovo ne kužim. Što bi ti silni govedari i traperi, koji se smucaju po krčmama trebali u stripu koristiti govor kao da su na bečkom dvoru?
Naravno da ne, ali ne bi trebali da deluju kao skup momaka koji se okupio da pika fudbal u sred Zagreba i usput prosipa šale i razne psovke u duhu sadašnjeg vremena. Nije poenta u lepoti govora, već da neke uzrečice, psovke i doskočice budu u duhu onoga vremena i recimo američkog podneblja. A inače potcenjuješ ovo današnje vreme, mislim da su i ti govedari i traperi bili u neku ruku kulturniji od nekih današnjih persona. |
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 23/02/2011 : 13:10:11
|
quote: Originally posted by Dajak Naravno da ne, ali ne bi trebali da deluju kao skup momaka koji se okupio da pika fudbal u sred Zagreba i usput prosipa šale i razne psovke u duhu sadašnjeg vremena.
Jest imaš pravo. Baš je jučer skupina dečkiju igrala nogomet u dvorištu. Eno svi psuju "Judo plesaču!" "Hiljadu mi bubnjeva Darkwoodskih!" i "Bizonovih ti rogova!" LOL Mislim da si malo zabrijao što se toga tiče. Ali se slažem da bi ludens mogao malo više pripaziti na prijevod. Jučer sam čitala Texa i žena je pričala u muškom rodu na dvije vinjete. |
Edited by - grofica Varga on 23/02/2011 13:14:17 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/02/2011 : 13:22:05
|
Prijevod je općenito boljka u ludens/SA, posebno od dotične gospođe koja radi prijevod već desetak godina i više. Ne čini se da momci spikaju usred zagreba o fudbalu (više to radi Marinić), ja bih tu spiku više smjestio u primorsko podneblje (dotična gospođa). Plus slabija kulturna naobrazba i slabi nivo inspiracije, većinom iste pravopisno-leksičke greške... Dajak, o čemu ti pričaš, ti bi arhaični jezik ubacio? Ajde za Conana, on može pričati ako, ali ZAgor? |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 23/02/2011 13:24:53 |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 23/02/2011 : 13:37:24
|
U Belgiji, postoje odredjene strip serije koje, pored svog "obicnog" izdanja, imaju i "dialect" izdanja za region odredjene provincije. Mozda bi ovo valjalo i sa Zagorom probati, Zagor iz Zagorja i Zagor iz Sumadije, i Zagor iz Dalmacije, i Zagor s Juga... "chico, ulazi be u kolibu, nemo gu jedes onaj rostilj da te ne utepam" :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 23/02/2011 : 13:42:47
|
quote: Originally posted by grofica Varga
quote: Originally posted by Dajak Naravno da ne, ali ne bi trebali da deluju kao skup momaka koji se okupio da pika fudbal u sred Zagreba i usput prosipa šale i razne psovke u duhu sadašnjeg vremena.
Jest imaš pravo. Baš je jučer skupina dečkiju igrala nogomet u dvorištu. Eno svi psuju "Judo plesaču!" "Hiljadu mi bubnjeva Darkwoodskih!" i "Bizonovih ti rogova!" LOL
E, al bio bi jak fazon da na sledecem mecu Dinama/Hajduka, prvi strelac potrci ka tribini/kopu i drekne "AHYAAAAAAAAAAAAAAAAAK!!!!". |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Topic |
|