forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Radna akcija - plakat za mcn-a
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 77

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 11:08:29  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Djeno, nisi u pravu. Nije u pitanju izbegavanje radi komoditeta nego radi objektivne nemogucnosti da to dobro izgleda.Nadji mi kod Fostera, Rejmonda i slicnih da su se igrali s tim. Mislis da oni ne znaju da to nacrtaju? Znaju, ali izbegavaju jer su svesni da to lose izgleda.
A sto se dramskog utiska tice postoje i druga oruzja ako bas zatreba.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 12/05/2011 : 11:47:37  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Mazo, svaka cast!
Attila, care!
Go to Top of Page

kriticni
New Member

Serbia
279 Posts

Member since 04/12/2009

Posted - 12/05/2011 : 13:09:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kriticni a Private Message  Reply with Quote
Evo i mene

www.deviantart.com/kriticni
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 12/05/2011 : 13:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Djeno, nisi u pravu. Nije u pitanju izbegavanje radi komoditeta nego radi objektivne nemogucnosti da to dobro izgleda.Nadji mi kod Fostera, Rejmonda i slicnih da su se igrali s tim. Mislis da oni ne znaju da to nacrtaju? Znaju, ali izbegavaju jer su svesni da to lose izgleda...

svakako ćeš u golden age-stripovima retko videti ovako neobične kadrove jer je kamera kod tih autora često statična (mada ima i tu izuzetaka kao što je gene colan). ako tražiš dramatične perspektive vredi pregledati "novije" crtače. na primer capulla koji je majstor ekstremnih kadrova.

"nemogućnost da nešto dobro izgleda" je samo izgovor da bi se izbegao problem a tako se teško napreduje.

www.bogdanovic.deviantart.com
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 18:18:38  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
OK.
Ti crtaj te ekstremne kadrove, a mi lenčuge cemo i dalje da ih izbegavamo.
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 12/05/2011 : 18:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
kod attilinog Zagora poza i kamera su mi "neprirodne", nastranu nos, usi i te sitnice, ovo bi bila ako se ne varam "herojska" perspektiva - pogled odozdo jer heroj je uvik iznad nas obicnih promatraca - za to perspektiva ne valja, fali joj treca tocka (da se suzava uvis) a nije ni iz standardne visine ociju kad bi ga vidili malo odozgo (bilo bi lakse nacrtat glavu ako nista).
Poza previse simetricna i noge koje nikako ne mogu shvatit, ali da je upicanjeno i da ce mase svrsavat - definitivno!

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8005 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/05/2011 : 19:20:30  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kad je u jednom stripu Gil Kane crtao glavu Spajdermena kao na mojoj skici 1, muke sam imao da objasnim jednom mom prijatelju zašto mu glava izgleda tako.

Što se tiče komentarisane poze, donji deo noge, ispod kolena, ne može tek tako da nestane?

Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 12/05/2011 : 19:23:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
@kerac

baš sam razočaran što ljudima daješ ovakve sugestije. pogotovo što ti neki ovde slepo veruju.

crtačke probleme treba rešiti a ne izbegavati. ovaj kadar se sasvim lepo da savladati a može se koristiti vrlo efektno, koliko god ti tvrdio suprotno.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8005 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/05/2011 : 19:45:05  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Naravno da se sve može savladati, ali Djeno ti nisi ukapirao suštinu.

Nisam ničiji advokat, ali Bane nije hteo da kaže da treba izbegavati teške poze.

Ja sam svojevremeno nacrtao neku pozu na koju su svi imali primedbe, da izgleda čudno. Kad sam pokazao fotografiju, pokazalo se da sam ja u pravu, da je poza moguća i realna.
Ali, da li sam bio u pravu? Bez obzira da li je poza realna, ne treba "hvatati" one poze na koje će 99% ljudi da se mršti, pita šta je ovo, ili da im deluju (nenamerno) smešne. Treba crtati poze koje deluju prirodno i ne bodu oči.

To nema nikakve veze sa marvelovim ekstremnim pozama i uzgred Marvelovi crtači iz "starog, zlatnog (kako se zove)" perioda su izmislili ekstremne dinamične poze, a ne noviji crtači, koji su se prikačili na to.

Ali to nema nikakve veze, još jednom. Crtanje nosa odozdo, često ostavlja "praseći" utisak i nije bitno da li treba rešavati "problem" ili ga izbeći. To je individualna stvar i tako treba shvatiti i sugestiju.
Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 12/05/2011 : 19:59:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
Kerac je u pravu (izgleda da covek zna sta govori posle toliko godina crtanja ). Probao sam nekoliko drugacijih prilaza za glavu olovkom, ali ni jedan nijedan nije izgledao najprirodnije. Alexts ima pravo o prasecem nosu.

No, ipak ... evo tusirana verzija:

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 12/05/2011 : 20:16:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ne bi da ispadne sad "ajde zapljunite se, ko god stigne" (: ali mislim da su mu ruke previse mrsave

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 12/05/2011 : 20:16:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
@alexts

izgleda da ti nisi ukapirao suštinu. nije problem u pozi ili ovome ili onome kadru nego je problem kod onoga koji drži olovku. ova konkretna perspektiva je zeznuta samo zato što retko imamo priliku da vidimo čoveka uživo iz takvog ugla pa ne znamo kako to izgleda. ipak, ima dovoljno autora koji je koriste vrlo vešto, dakle nema izgovora.

2. što se tiče fotografija: koliko god da su dobre kao refrens, toliko nekada predstavljaju i problem kada ih se čovek slepo pridržava. crtež drugačije funkcioniše i nekada treba odstupiti od realnog modela da bi se neka informacija jasnije prenela u crtežu.

još jednom: ljudska faca odozdo je REŠIV problem.

Edited by - Djeno on 12/05/2011 20:17:59
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 20:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Djeno
Meni je daleko vise zao sto mnoge stvari pogresno shvatas, a najvise mi je zao sto cujes samo ono sto zelis da cujes.
Ovo oko donjeg rakursa nisam izmislio ja nego mnogo pametniji od mene i nema razloga da im ne verujem, a da ne govorim da sam x puta to pokusao i da mi, naravno nije uspelo, kao sto ni tebi nece uspeti. I kao sto vidis ne uspeva ni Atili, jer da je Zagoru stavio ispravne usi a ne mindjuse, bilo bi bas smesno.
Zadatak ucitelja nije da nekoga natera da misli kao on nego da ucenika osposobi da sam misli. A kako ce ucenik doci do nekih stvari bira sam.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 20:20:50  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
I tebi je ova supermenova faca dobra? Daj, budi ozbiljan.
Go to Top of Page

Djeno
Junior Member

South Sandwich Islands
311 Posts

Member since 20/10/2009

Posted - 12/05/2011 : 20:33:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Djeno's Homepage  Send Djeno a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

I tebi je ova supermenova faca dobra? Daj, budi ozbiljan.

ma jok, znamo svi da je jim lee totalni amater. jedan od najgorih crtača koji su se ikada prifatili olovke. možda bi trebalo da ga pozovemo na radnu akciju da mu ti objasniš malo koliko nema pojma.

svašta.

Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 12/05/2011 : 20:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

ne bi da ispadne sad "ajde zapljunite se, ko god stigne" (: ali mislim da su mu ruke previse mrsave

Slobodno pljujte .... zbog toga i postoji ovaj topik, da svi mi nesto naucimo. A sto se njegovih ruku tice, nisam ga hteo napraviti previse misicavim, pa da ne ispadne kao neki Americki super heroj (kao onaj Lee-ev Zagor).
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 12/05/2011 : 20:38:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Attila77

Kerac je u pravu (izgleda da covek zna sta govori posle toliko godina crtanja ). Probao sam nekoliko drugacijih prilaza za glavu olovkom, ali ni jedan nijedan nije izgledao najprirodnije. Alexts ima pravo o prasecem nosu.

No, ipak ... evo tusirana verzija:

Izgleda bolje tusirano,,meni kao amateru (ja inace ne volim superheroje ni Jim Leeja) nesto ne stima i kad bi me neko cerao da crtam nesto ovako nesto bi izmijenio, ili pozu ili sta ne znam..fotografija i crtanje ne mora bit da treba bit isto i da ce izgledati isto u nekim nesvakadsnim pozama..valjda zbog 2D/3D sta ja znam...

u crtanju stripa moze se provuci sa nekom manom sta ja znam...
imam problem sa lijevom sttranom tijela (na ekranu desna) nekako mi manja naspram desne i noge, torso je predug (za zenske je dobro hehe) i revolver mozda treba da budne okrenut drugacije ne znam mozda neko zna...

Sve je fino samo ne znam ja bih izbjegao da crtam ovu pozu ili bi glavu spustio malo ili totalno izgubio dje se samo vrat i vilica vide..ne znam

kod nogu, tesko se vidi gdje se razdajaju od koljena pa malcice izgledaju kao balvani,,molim te nemoj da mislis da ismijavam jer ja ne umijem ovakve stvari da radim samo ono kako meni izgleda pisem..moze bit da sa superherojima je ok da se ekstremno ide na neke stvari sta ja znam..

sve u svemu vrlo vrlo dobro, svaka cast.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 12/05/2011 : 20:39:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Attila77

quote:
Originally posted by Lord Vader89

Slobodno pljujte .... zbog toga i postoji ovaj topik, da svi mi nesto naucimo. A sto se njegovih ruku tice, nisam ga hteo napraviti previse misicavim, pa da ne ispadne kao neki Americki super heroj (kao onaj Lee-ev Zagor).

naravno, i pomislio sam na tako nesto
ali htedoh reci da su ispale neprirodno mrsave, odnosno, da ne idu uz onakvo telo

najvise podseca na one likove koji su mega mrsavi, a imaju tako izdefinisane misice, al rekao bih da to ne odgovara nasem Zagorelom :)

tako barem izgleda u mojim ocima, moz bit da gresim (:

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 12/05/2011 : 21:32:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Atilla, jel inspiracija za Zagora bio omot Manowarovog albuma "Triumph of Steel" ?

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 12/05/2011 : 22:26:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Atilla, jel inspiracija za Zagora bio omot Manowarovog albuma "Triumph of Steel" ?

Ne, nisam ga ni video do sad ... odlicna naslovnica.
Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2421 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 12/05/2011 : 22:30:51  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
ko nadzire nadzirače

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 22:31:00  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ako iko voli Dzim Lija, taj sam, ali ne moram da tolerisem sve sto nacrta.
Ta glava je losa i tacka.
Mogu to i da ti izanaliziram, ali nema potrebe.
Iz aviona se vidi da su mu obrazi, posebno levi preveliki
i mislim da zaista nema smisla da se ceramo.
Nauci da razlikujes ime od dela. Ako se svim crtacima potkradu greske, zasto bi Dzim Li bio bezgresan.
Sasvim je drugi problem sto ti ovu glavu ne smatras pogresnom (jer slicne greske pravis i u svojim crtezima) ali meni izgleda skroz nekorektna. Pitanje je samo koliki prag nekorektnosti je za koga prihvatljiv.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 12/05/2011 : 22:32:55  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
!Igman
Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 12/05/2011 : 22:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
Kad smo vec kod Lija ... ovo mi je jedan od njegovih najomiljenijih crteza (podseca me na nesto sto bi Kerac crtao ). Stvarno je majstor.

Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 12/05/2011 : 22:48:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
haha, Igman odlicno, koja dinamika hehe Claw, Zagor i pueblo sa NYC
Go to Top of Page
Page: of 77 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000