Author |
Topic |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12920 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 18/05/2011 : 10:00:31
|
quote: Originally posted by austin
Inace sam ranije 100 puta vidjao njegove pin-up ilustracije i nije mi ni palo na pamet da je on radio strip.
Radio je on nešto stripova, da, ali je uglavnom bio ilustrator. The Rocketeer je najznačajnije što je radio od stripova. Sreća da je IDW izdao kompletan strip. Žao mi je što u gornjim tablama nisam stavio i neku sa ženskim likovima, jer ih je Stevens crtao prekrasno.
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
austin
Junior Member
Serbia
400 Posts
Member since 15/07/2009 |
Posted - 18/05/2011 : 10:50:28
|
Eh, Bettie (tabla je iz stripa...ali je ocigledno po uzoru na koga je nacrtana devojka na istoj :P). |
Dr. Evil: Quid pro-quo, Mr. Powers. Austin Powers: Yes, squid pro row. |
Edited by - austin on 18/05/2011 10:51:01 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38005 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Member since 09/07/2007 |
Posted - 19/05/2011 : 16:54:41
|
Ajde da se i ja umesam:
Apsolutno remekdelo! Retko koji strip je radjen sa toliko ljubavi autora prema svome "cedu" od ovog. Ogroman trud i napor je ulozio za realizaciju stripa, fotografisao je stvarne situacije, ekspresije likova, delova grada.... a posle ih prilgodjavao svome stilu kako bih sto realnije situacije delovale u stripu. Gotovo svi likovi koji se pojavljuju su stvarne licnosti koje je poznavao i sa kojima se druzio autor, mesta, atmosfera, pabovi, opsednutost avionima, i najsitnije pojedinosti koje krasi ovaj strip su na ovaj ili onaj nacin povezani sa autorom, pored toga ubacio je popularne likove iz palpa koje je autor voleo i kojima je hteo da da svoju posvetu. Naravno posto bi prava za te likove bila isuvise skupa, ili nedozvoljena oni su u strip stavljeni bez svojih pravih imena, ali sa svim karakteristikama, i replikama koji odgovaraju tim likovima, kao i garderoba karakteristicna za njih.
Kao npr.: - The Shadow - Doc Savage i njegova ekipa(Andrew Blodgett "Monk" Mayfair, Theodore Marley "Ham" Brooks)
Stvarne licnosti:
Dave Stevens je ustvari - The Rocketeer Doug Wildey (dejvov mentor i veliki prijatelj) - Peevy
Bettie Page i Stivensova zena mix - Bettie Page u stripu (napomenuo bih i sam odnos Bettie - Rocketeer je odnos Dejva i njegove zene u pravom zivotu, to je zanimljivo jer autori obicno kada ubacuju u strip svoj alterego, on je u karakeru dijametralan u odnosu na autora, dok kod Rocketera nije slucaj njegova ljubomora, posesivnost, opsednutost avionima, odnos medju prijateljima, i ostale druge karakteristike lika su ustavi karakteristika Dejva, ili njegovih bliznjih, fiktivni likovi koje sam gore spomenuo imaju karakteristike koje su im podarili njihovi tvorci.)
Rondo Hatton - Lothar
Novosti vezane za Rocketeera:
Rocketeer PONOVO IZLAZAI!!! The Rocketeer Flies Again!
Rocketeer Adventures (2011 IDW) #1A (Treba da mi stigne za dve nedelje pa cu napisati moju kritiku)
Cover A by Alex Ross. The Rocketeer Flies Again! Dave Stevens unveiled the Rocketeer nearly 30 years ago to instant acclaim, and in all the years since that auspicious debut, respect for Dave's talent and his greatest creation have only continued to grow. Last year, IDW had the honor of releasing the complete Rocketeer saga in several editions, showcasing the work of this great artist as it was always meant to be seen-completely remastered, with nearly every page scanned directly from the originals and recolored by Dave's hand-picked colorist. Today we are able to celebrate Dave's talent once again, with an all-new Rocketeer anthology miniseries written and drawn by some of the finest creators in comics, and with the full cooperation of the Stevens family. The first star-studded issue of The Rocketeer features a gorgeous cover by Alex Ross, and terrific stories by John Cassaday, Mike Allred, Kurt Busiek, and Michael Kaluta, plus outstanding pin-ups by Mike Mignola and Jim Silke-all paying tribute to the continued legacy of Rocketeer and Dave Stevens! Cover price $3.99.
Sto se tice starog svima bih ga preporucio, naravno delux ko ima para, ko ne moze i obican hc. javascript:email(); Oba izdanja sadrze komplet R. prva dva trejda(rekolorisano): - Rocketeer - Rocketeer Cliff's New York Adventure
Delux izdanje:
Staro izdanje u svescicama:
Zanimljivosti vezane za fanove:
- casopis o snimanju filma - strip adaptacija filma - slikovnica sa slikama iz filma
Mala napomena uvezi odnosa strip-film, film nije los ali nije najbolje potrefio dusu stripa, a i kako bi kada je on toliko lican. Dakle film je radjen na osnovu plota prvog trejda oko 50%. Drugi trejd nema veze sa filmom.
I za kraj:
Tridesete nikada nisu bolje predstavljene, sa toliko sarma i duse kao u Rocketeeru, na vama je da se uverite i uzivate u ovom prelepom stripu!
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12920 Posts
Posted - 19/05/2011 : 19:36:40
|
Ne znam što bih dodao ovome.
Mislim da nema bolje preporuke za strip. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/05/2011 : 21:22:32
|
Ne privlači me posebno.
Crtež je staromodan u lošijem smislu reči (bez obzira na retro temu) i podseća me na drugoklasne crtače 50-ih godina, bez obzira na uložen trud (videti ispruženu ruku na četvrtom kadru četvrte strane!).
To što je crtao likove koje poznaje i koji ga okružuju i radio po fotografijama i modelima ljudi i ambijenata je samo jedan način rada, koji mu odgovara, nikako specijalan kvalitet. Kao što, samo po sebi, nije specijalan kvalitet ubacivanje drugih poznatih ličnosti iz stripova i popularne kulture (pod drugim imenima).
E sad, ako je scenario dobar, onda u redu, ali tu procenu ostavljam onima koji su bolje upoznati. |
|
|
austin
Junior Member
Serbia
400 Posts
Posted - 19/05/2011 : 23:06:21
|
meni nista ne fali toj ruci. jos jedan detalj koji mi je za pohvalu su facial expresions.....koje su vanredno dobro uradjene u ovom stripu...meni nekako ceo strip izgleda bash ko neka oldfashioned shmekerica :D |
Edited by - austin on 19/05/2011 23:09:09 |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 20/05/2011 : 02:50:14
|
Postujem svacije misljenje i nisam zadrti fan da ono sto se meni svidja apsolutno je kriterijum za "najbolje" i mora svima da se svidi. Ali zato od onoga ko nesto kritikuje zahtevam adekvatan argument na osnovu koga nesto kritikuje, a ne njegov licni osecaj osude da je nesto lose ili dobro.
A sada bih zamoli Alextsa da nam obrazlozi svoj stav i okaci par slika drugoplasiranih stripova iz 50tih na koje ga je Rocketeer podsetio. Uporedjivanje Dejva majstora devete umetnost i medju najhvaljenijim ilustratorima pinupa sa tres crtacima je i vise nego smeo potez. Bez adekvatnog argumenta ovu tvoju recenicu cu smatrati samo zlovoljnim komentarom na racun necega sto ti se nije svidelo i licnog neiskustva. Ni Prat nemora da se svima svidi, ali nije pohvalno pljuvati umetnika samo na osnovu licne odbojnosti.
Crtež je staromodan u lošijem smislu reči (bez obzira na retro temu) i podseća me na drugoklasne crtače 50-ih godina, bez obzira na uložen trud (videti ispruženu ruku na četvrtom kadru četvrte strane!).
Na osnovu cega si shvatio da je on radio na taj nacin zato sto mu to odgovara, neki ljudi rade neke stvari jednostavno zato sto tako vole?
To što je crtao likove koje poznaje i koji ga okružuju i radio po fotografijama i modelima ljudi i ambijenata je samo jedan način rada, koji mu odgovara, nikako specijalan kvalitet.
Ovde opet nisi upravu, a na osnovu sledece tvoje izjave vidim da nisi upoznat sa ni sa radnjom The Shadowa, kao ni Doc Savagea, da si pazljivo procitao sta sam gore napisao i sam bi skontao. Fiktivne likove koje je ubacivao, imaju karakteristike koje su im odredili njihovi tvorci, sto sam i gore napisao.
A jedna od tih karakteristika a i uopste palpa je to sto glavni junaci imaju dosta tajnih indetiteta tako da koje god im je dao ime svako je validno. Tako da tvoja zamerka nije na mestu.
Kao što, samo po sebi, nije specijalan kvalitet ubacivanje drugih poznatih ličnosti iz stripova i popularne kulture (pod drugim imenima).
Kada se stvari postave na taj nacin stvarno deluje nebitno, ali objasnicu sta je u tome sto si napisao "specijalan kvalitet". Specijaln kvalitet se ogleda u tome sto je u okvir fikcije koja je zanrovski miks palpa-sf-avanture... ubacio Slice of life story[/b](imamo masu stripova koji podpadaju pod ovu kategoriju, fakticki je kategorija postala zanr, Slice of life story - iliti price iz realnog zivota). A tu je inovacija u okviru devete umetnosti gde dobijamo strip koji je fiktivno stivo i koji bez svih ovih gore navedenih podataka koje sam izneo( a ja sam izneo samo 30%), apsolutno glatko funkcionise, iliti narodski receno: nebitno je ko je ko, jer prica je fikcija.
Sa druge strane imamo strip koji je Slice of life story i koji govori o zivotu autora, o njegovim strahovima, ljubavima, prijateljstvu, sujeti...koji govori o njegovom zivotu.
I naravno neocekujte da je scenario neka umna vratolomija tipa Murovih stvari, on je jedna lepa, nostalgicna avantura, koja dise smekom tridestih, i auto biografija jednog velikog crtaca stripova koji je obozavao avione, a za njegovu cetkicu, olovku, minu, tus, veliki ljudi u oviru devete umetnosti, kako crtaci tako i scenaristi su imali samo reci hvale!
|
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 20/05/2011 : 03:03:34
|
Na ovu bih recenicu jos nesto dodao:
Kao što, samo po sebi, nije specijalan kvalitet ubacivanje drugih poznatih ličnosti iz stripova i popularne kulture (pod drugim imenima).
Kako si ovo srocio deluje kao da je krao tudje likove da bi digao popularnos stripa. Suvise zlovoljan ton imam ova recenica.
Likovi koji se pojavljuju, pojavljuju se na tako suptilan nacin da onaj citalac koji nije upoznat sa palpom uopste nemoze ni da ih prepozna, kao i likove iz njegovog zivota.
U tome lezi cela car stripa covek je radio za svoju dusu, ubacio ljude koje voli, ubacio likove na cijim pricama je odrastao, koje je ubacio samo iz postovanja prema njihovim autorima. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 20/05/2011 : 16:15:45
|
quote: Originally posted by roland
Ovde opet nisi upravu, a na osnovu sledece tvoje izjave vidim da nisi upoznat sa ni sa radnjom The Shadowa, kao ni Doc Savagea, da si pazljivo procitao sta sam gore napisao i sam bi skontao. Fiktivne likove koje je ubacivao, imaju karakteristike koje su im odredili njihovi tvorci, sto sam i gore napisao.
Prijatelju, ja sam se osvrnuo na strip, a ne na tvoje poznavanje istog.
S obzirom da je tvoja procena da nisam upoznat sa radnjom Doka Sevidža, a taj strip (u Marvelovoj varijanti) mi je omiljeni strip iz detinjstva (iz 70-ih, iz Eks Almanaha) a film Majkla Andersona sam gledao još tada (evo ti moj omot koji sam radio za divx)
(originalne priče Keneta Robsona, možda neko i objavi kod nas, zasad znam samo za ovu
)
The Shadow, sem što je opšte poznata ekranizacija sa Alekom Boldvinom, je izlazio i u Politikinom Zabavniku (Frenk Robins za DC), a imao sam prilike da čitam i epizode Bila Sjenkeviča.
Zaključak:
ako su tvoje procene stripova ekvivalentne procenama sagovornika kojima se obraćaš,(a jesu) onda ti nisi vredan razgovora, dok ne naučiš nešto. |
Edited by - alexts on 20/05/2011 16:17:21 |
|
|
austin
Junior Member
Serbia
400 Posts
Posted - 20/05/2011 : 17:08:01
|
Da ne rasplamsavate strasti dalje, sve je stvar ukusa i licnog dozivljaja....cinjenica je da si ti nagrdio crtezh koji se drugima (ljudima iz struke , daleko kompetentnijima od mene i svih nas ovde) , velikim imenima iz branshe svidja. Opet to ne znachi da su oni apsolutno u pravu....nema potrebe za prepucavanjima. Tebi npr. OMAC Kirbyjev mozhe da prodje....dok je meni trashina nevidjena, 10x gori crtezh u svim segmentima. |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 20/05/2011 : 17:59:43
|
quote: Originally posted by austin
Da ne rasplamsavate strasti dalje, sve je stvar ukusa i licnog dozivljaja....cinjenica je da si ti nagrdio crtezh koji se drugima (ljudima iz struke , daleko kompetentnijima od mene i svih nas ovde) , velikim imenima iz branshe svidja. Opet to ne znachi da su oni apsolutno u pravu....nema potrebe za prepucavanjima. Tebi npr. OMAC Kirbyjev mozhe da prodje....dok je meni trashina nevidjena, 10x gori crtezh u svim segmentima.
Generalno ti je Kirby los ili samo OMAC? |
moji crteži |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 20/05/2011 : 18:17:43
|
Kirby je jedan od mojih omiljenih autora i jedan od najkreativnijih ljudi u svetu stripa svih vremena. Zato, svaki njegov strip, kod mene može da prođe, čak i oni manje uspešni tj uspeli.
Dave Stevens je vrstan ilustrator, to je jasno, ali strip crtač i ilustrator su dva različita zanimanja i dve vrste grafičke umetnosti. Austin je napisao da je njegov strip crtež odličan u svim segmentima, ne bih se složio za kompoziciju strane, a crtež ruke, čija je dužina šake jednaka dužini od lakta do zgloba neću da pominjem (ponovo). Precizan je tušer - verovatno zanat ispekao tuširajući Rasu Maningu.
Stevens je dobio Jack Kirby Award, ne obrnuto. |
|
|
austin
Junior Member
Serbia
400 Posts
Posted - 20/05/2011 : 22:06:56
|
Ne ceo kirby, OMAC konkretno..vidi se da ga je fushario do maksimuma. Sto se proporcija tice, kad vec sitnicaris, zavisi iz kog ugla se gleda i u kom je tacno polozaju ruka (od lakta ruka ide ka nama,ka citaocu i prelazi u paralelu sa ravni lista od zgloba do kraja shake, zato je duzhina shake uporediva sa duzhinom podlaktice):D Salu na stranu, Stevensov crtezh nije savrshen, ali je i daleko od osrednjeg. Sa druge strane tim istim arshinima vec pomenuti OMAC je totalni promashaj, shake vece od glava, glave nakaradne, nesrazmerne duzhine ekstremiteta, omashena anatomija potpuno.... a to shto je chika Kirby legenda, najvishe duguje svojoj kreativnosti i odlicnim idejama (u domenu superherojskog stripa), a ne toliko crtezhu. ima on specifichan i unikatno prepoznatljiv crtezh uz odlichan osecaj za kompoziciju/docharavanje akcionih scena, ali je sam crtezh sve samo ne savrshenstvo...medjutim jako lepo funkcionishe u stripovima koje je crtao. Za mene je postao i ostao kralj kad je izmislio Silver Surfera :) |
Edited by - austin on 20/05/2011 22:10:19 |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 20/05/2011 : 23:16:29
|
quote: Originally posted by alexts
Prijatelju, ja sam se osvrnuo na strip, a ne na tvoje poznavanje istog.
S obzirom da je tvoja procena da nisam upoznat sa radnjom Doka Sevidža, a taj strip (u Marvelovoj varijanti) mi je omiljeni strip iz detinjstva (iz 70-ih, iz Eks Almanaha) a film Majkla Andersona sam gledao još tada (evo ti moj omot koji sam radio za divx)
(originalne priče Keneta Robsona, možda neko i objavi kod nas, zasad znam samo za ovu
)
The Shadow, sem što je opšte poznata ekranizacija sa Alekom Boldvinom, je izlazio i u Politikinom Zabavniku (Frenk Robins za DC), a imao sam prilike da čitam i epizode Bila Sjenkeviča.
Zaključak:
ako su tvoje procene stripova ekvivalentne procenama sagovornika kojima se obraćaš,(a jesu) onda ti nisi vredan razgovora, dok ne naučiš nešto.
Ovo sto si napisao kao svoje obrazlozenje je stvarno tragikomicno. Cemu sve to, rekao sam ti da obrazlozis svoje misljenje oko stripa koji si kritikovao na osnovu par slika koje je okacio Busido.
I ponovicu jos jednom, jer sam sada stvarno ubedjen: Ti nisi upoznat sa radnjom Doc Savagea ili Shadowa.
Doc Savage (Eks) koji si citao je kompletan Doc Savage (1975 Marvel Magazine) 1-8. i Slazem se da si sa tim upoznat, pogledao si i film ok., i to je ukupno 1% znanja o liku.
Izdavalao ga je brdo izdavackih kuca, pored poznatih tu je i Milenium (jako dobre verzije doka). Shadowa nebih ni komentarisao, dobro procitao si taj jedan broj u zabavniku br 2102 koji je regularna serija DC iz 73, broj 8 kada je ponovo krenuo da izlazi kao palp, posle 43, i one superherojske gluposti iz 68.
JOS JEDNOM CU PONOVITI DA NISI UPOZNAT: Shadow koga pominjes kao relevantnog samo zato sto ga je radilo zvucno ime kao Senkjevic ustvari uopste nije Shadow. To je izvrnuta, dekonskusana verzija koju je napravio Chaykin u svom miniju od 4 svescice pod nazivom Blood and Judgment (koji je revolucionaran kao i Milerov Povratak mracnog viteza) jer rusi sve kanone vezane za lik, stavlja ga u 80 i pravi svoju uvrnutu crnu parodiju a nastavio Andrew (Andy) Helfer i Sienkiewicz ga je crtao u prvih 6 svescica. Ja jako volim taj serijal iako ga zadrti Shadowci kritikuju.
Palp u stripu skupljam vec proteklih 7 godina, i mogu reci da imam bukvalno sve od Doca, Shadowa, i masu drugih junaka od 73 godine naovamo, tako da si jedno ipak upravu da ti i ja na tu temu nama o cemu da diskutujemo, a inema razloga da ovaj topik ode u negativu.
Hteo sam da kazem da suvise nadmeno pristupas komentarisanju nekog dela bez nekih znacajnih argumenata.
Da si jednostavno izjavio: meni je crtez los, nezanima me tematika, deluje dosadno je sasvi uredu jer bih to bio tvoj licni stav i nema potrebe za daljim objasnjenjima. Vec ti dajes osutu i kriticki uporedjujes sa trsom iz 50-tih.
Dakle ponovicu konkretno pitanje a odnosi se na tvoju izjavu:
Koji je to konkretno strip? Zamolio bih te da okacis samo jednu stranicu iz bilo kog stripa iz 50 -tih koji mislis da se poklapa.
I to je jedino ono sto moze na licu mesta da se proveri.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 01:47:44
|
Nebuloza br1:
Ajde da se i ja umesam:
Apsolutno remekdelo! Retko koji strip je radjen sa toliko ljubavi autora prema svome "cedu" od ovog. Ogroman trud i napor je ulozio za realizaciju stripa, fotografisao je stvarne situacije, ekspresije likova, delova grada.... a posle ih prilgodjavao svome stilu kako bih sto realnije situacije delovale u stripu. Gotovo svi likovi koji se pojavljuju su stvarne licnosti koje je poznavao i sa kojima se druzio autor, mesta, atmosfera, pabovi, opsednutost avionima, i najsitnije pojedinosti koje krasi ovaj strip su na ovaj ili onaj nacin povezani sa autorom, pored toga ubacio je popularne likove iz palpa koje je autor voleo i kojima je hteo da da svoju posvetu. Naravno posto bi prava za te likove bila isuvise skupa, ili nedozvoljena oni su u strip stavljeni bez svojih pravih imena, ali sa svim karakteristikama, i replikama koji odgovaraju tim likovima, kao i garderoba karakteristicna za njih.
Obrazloži ti zašto je strip "apsolutno remekdelo"? Da li je obrazloženje u nastavku tvrdnje, kao što se čini? Strip je remek delo zato što je rađen uz ljubav, trud i napor. I bezvezne i osrednje stvari mogu da nastaju uz ljubav, trud i napor. Zato što su najsitnije pojedinosti povezane sa autorom - likovi, pabovi, opsednutost avionima? Kakve to veze ima sa kvalitetom? I loš strip može da ima iste osobine. Ubacivao je likove iz pulpa? I sam je pulp, bolje reći. Znaš li ti uopšte šta je remekdelo? Remekdelo se odnosi na umetnost, na vrednu i neprolaznu umetnost, a palp to nije po definiciji. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 01:56:55
|
Nebuloza br2
Uporedjivanje Dejva majstora devete umetnost i medju najhvaljenijim ilustratorima pinupa sa tres crtacima je i vise nego smeo potez. Bez adekvatnog argumenta ovu tvoju recenicu cu smatrati samo zlovoljnim komentarom na racun necega sto ti se nije svidelo i licnog neiskustva. Ni Prat nemora da se svima svidi, ali nije pohvalno pljuvati umetnika samo na osnovu licne odbojnosti.
Ovo tres su tresh crtači? Ne, opet nisi shvatio. Drugoklasni crtači 50-ih nikako nisu loši crtači! Smatram da je u američkom stripu i stripu uopšte u to vreme bilo jako puno genijalnih crtača (od Fostera, preko Hogarta do Rejmonda i dalje). "Drugoklasni" ovde samo znači da nisu prva liga onog vremena.
Prata uglavnom ljudi pljuju na osnovu lične odbojnosti i to je sasvim ok. Cela svrha ovog topika je utvrđivanje afiniteta čitalaca sa ovih prostora, a ne određivanje stvarne vrednosti i značaja pojedinih autora i stripova (to je posao kritičara i istoričara stripa) i to se postiže upravo iskazivanjem potpuno iskrenog ličnog ukusa, jer se topik zove puls čitatelja, a ne objektivni kritički osvrt stručne javnosti. Kapiraš li? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 02:03:03
|
Nebuloza 3
"Crtež je staromodan u lošijem smislu reči (bez obzira na retro temu) i podseća me na drugoklasne crtače 50-ih godina, bez obzira na uložen trud (videti ispruženu ruku na četvrtom kadru četvrte strane!)."
Na osnovu cega si shvatio da je on radio na taj nacin zato sto mu to odgovara, neki ljudi rade neke stvari jednostavno zato sto tako vole?
Zato što mu odgovara = zato što voli. To je skoro isto, a ti to predstavljaš kao suprotne stvari???!!!
Sa ženom si koja ti odgovara - voliš je. Odgovara ti TV serija, znači voliš da je gledaš. Dakle slično, isto, ekvivalentno - ne suprotno! |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 02:11:40
|
Nebuloza 4
Doc Savage (Eks) koji si citao je kompletan Doc Savage (1975 Marvel Magazine) 1-8. i Slazem se da si sa tim upoznat, pogledao si i film ok., i to je ukupno 1% znanja o liku.
Podaci koje iznosiš sa visine, kao da ih samo ti znaš nalaze se i na ovom forumu, vidi http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39318
Ovo o "ukupno 1% znanja o liku" je totalna budalaština. Za lik koji je opšte poznat, kao npr Supermen, ne moraš da pročitaš milione stranica stripa da bi ga "upoznao" i manji % je dovoljan da bi se lik spoznao dobro, kao i suština samog stripa (romana, filma) čiji je glavni akter. To što si pročitao količinski više, je kao da 20 godina učiš da voziš biciklu, a dovoljno je par dana. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 02:23:20
|
Nebuloza 5
JOS JEDNOM CU PONOVITI DA NISI UPOZNAT: Shadow koga pominjes kao relevantnog samo zato sto ga je radilo zvucno ime kao Senkjevic ustvari uopste nije Shadow. To je izvrnuta, dekonskusana verzija koju je napravio Chaykin u svom miniju od 4 svescice pod nazivom Blood and Judgment (koji je revolucionaran kao i Povratak mracnog viteza) jer rusi sve kanone vezane za lik, stavlja ga u 80 i pravi svoju uvrnutu crnu parodiju a nastavio Andrew (Andy) Helfer i Sienkiewicz ga je crtao u prvih 6 svescica. Ja jako volim taj serijal iako ga zadrti Shadowci kritikuju.
Palp u stripu skupljam vec proteklih 7 godina, i mogu reci da imam bukvalno sve od Doca, Shadowa, i masu drugih junaka od 73 godine naovamo, tako da si jedno ipak upravu da ti i ja na tu temu nama o cemu da diskutujemo, a inema razloga da ovaj topik ode u negativu.
Više puta ponovljena laž je i dalje laž.
Shadow nije Shadow? Jesi li pijan? To što je neko uradio novu modernu verziju lika, ne znači da to nije taj lik!! I Milerov Betmen je i dalje Betmen čoveče, nije Paja Patak!
To što si mnogo stripova sakupio je pohvalno, nadam se da su u papirnom izdanju, jer sakupljanje skenova nije "sakupljanje". Ali mkožeš da imaš i 10 tona, džabe bez smisla za umetnost i inteligencije. |
|
|
roland
New Member
Serbia
187 Posts
Posted - 21/05/2011 : 10:07:38
|
C,C,c,c...alexts, alexts, alexts ti si neverovatan lik
Da li si uopste svestan cinjenice da mi drzis mali kurs o poznavanju Doc Savage na osnovu par eksova, jednog filma i fotografije koju si maznuo sa znaka sagite, a ono sto je njacrnje i najsmesnije od svega je to sto si okacio fotografiju moga primerka koju sam ja okacio na sagitu. Ti za taj primerk u zivotu nisi cuo a kamoli drzao u rukama. c,c,c...zar te nisu ucili kao malog da netreba lagiti, i maznjavati tudje. Nije bas pocasno kititi se tudjim perjem. I kako ti sada ocekujes da te ja shvatim ozbiljno, internet je cudo, ti samo laprdas i iznosis podatke na osnovu nekih poluinformacija, svojih ubedjena jer ti je cacnuta sujeta, ili jednostavno sistem copy-paste...i kako tvoje primedbe da ozbiljno shvatim.
Ajde kad si napeo da ti odgovorim na par stvari sto si pitao:
1. Shadowa necu komentarisati, jer je izlisno.
evo sta si ti izjavio, i stvarno mi je zao da se ponavljam opet nisi u pravu:
Više puta ponovljena laž je i dalje laž.
Shadow nije Shadow? Jesi li pijan? To što je neko uradio novu modernu verziju lika, ne znači da to nije taj lik!! I Milerov Betmen je i dalje Betmen čoveče, nije Paja Patak!
To što si mnogo stripova sakupio je pohvalno, nadam se da su u papirnom izdanju, jer sakupljanje skenova nije "sakupljanje". Ali mkožeš da imaš i 10 tona, džabe bez smisla za umetnost i inteligencije.
Betmena od Milera si mozda i procitao pa ajde da ti odgovorim: Betmen od Milera, Povratak mracnog viteza, podpada pod kategoriju Elseworlds, tako da fakticki i nepodpada pod zvanican DC univerzum. Ajde sad trk na net pa vidi sta je kategorija Elseworlds od DC
2. Da sve imam u papirnom izdanju, ja se nehvalim tudjim stvarima kao ti i sve informacije koje sam izneo su iskljucivo plod dugogodisnjeg pracenja polja stripa koji me zanima, ali izgleda da je tako nesto za tebe cist science fiction.
Muco mi je vise da te poducavam nekim stvarima, to kosta bato, ali za kraj mali kurs za tebe.
Mali kurs za pocetnike za alexts by Roland: Kao da argumentujete stvari koje ste izneli na forumu:
Ovo je taj moj primerka ciju si sliku okacio, stavio sam ga na rocketeera cisto da neprokomentarises da sam i ja skinuo sa neta, dakle uzivaj:
I za kraj jedna narodna poslovica za tebe: "Jedno je srati, a drugo cvece brati"
p.s. izvinjavam se ljudima koji su primorani da ovo citaju, posto nema veze sa topikom, i to je sve od mene na datu temu.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7964 Posts
Posted - 21/05/2011 : 14:15:26
|
C,C,c,c...alexts, alexts, alexts ti si neverovatan lik
2. Da sve imam u papirnom izdanju, ja se nehvalim tudjim stvarima kao ti i sve informacije koje sam izneo su iskljucivo plod dugogodisnjeg pracenja polja stripa koji me zanima, ali izgleda da je tako nesto za tebe cist science fiction.
Mali kurs za pocetnike za alexts by Roland:
Gomilu gluposti koje si napisao ja sam demantovao i ovo je poslednja, ja se neću više nastavljati. Ja sam pronašao i stalno pronalazim besmislice kojima pokušavaš da omalovažiš sagovornika i što je najlepše naše postove čitaju drugi ljudi, pa nek sami odlučuju čijim su stavovima naklonjeniji.
Najbolje je da ovaj topik ostane da služi prvobitnoj svrsi, ne da ljudi procenjuju konačne domete ostvarenje koja se postavljaju, jer je tako nešto nemoguće, pošto u najvećem broju slučajeva, najveći broj ljudi nije čitao ponuđene stripove, već da iznesu lične utiske, šta ih privlači i odbija, te da se na osnovu toga dobije uvid u puls čitalaca - da li bi oni bili naklonjeni nekom stripu, ukoliko bi ga ovde neko npr licencno izdao ili ne.
Što se "Raketaša" tiče ostajem pri tome da nije reč o značajnom ostvarenju, uz to poluuspešnom i za mene je izraz krajnje nemaštovitosti kada se autori izvan Marvela i DC-a odlučuju za kreiranje još jednog superherojskog stripa koji je američkoj sceni potreban kao još jedan list u šumi punoj drveća. Naravno, kao i svi pametni ljudi, pošto nisam čitao strip, ja sam se ogradio rekavši 2možda je scenario dobar", a crtež sam poredio ne sa lošim crtačima, kako si pogrešno protumačio, što znači da može biti da je sasvim dobar strip, ali mahanje izrazima "remekdelo" je nešto našta se mora reagovati, jer ako je to remekdelo šta su Asteriks ili Valijant?
I na kraju (opet) u vezi tvog citata - ja pratim strip aktivno blizu 40 godina, posedujem preko 3000 stripova (imao bi ih duplo više da se nisam lišavao određenih količina), a o bavljenju direktno stripom neću ovde - možda je to za tebe čist SF i početnički status, ali ja tu ništa ne mogu - samo ti nabavljaj sve od Doka Sevidža ili Shadowa, a nama ostavi da nabavljamo samo najbolje od najrazličitijih stvari. (Lepo je što si svratio na Sagitu, kad god imaš neko pitanje, da ti neko nešto pojasni, dođi kod nas Rocketeeru). |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12920 Posts
Posted - 21/05/2011 : 18:30:16
|
Slijedeći strip na redu je Dr. Slump. Autor je Akira Toriyama.
Čita se s desna na lijevo.
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
kreŠa
Advanced Member