forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Radna akcija - plakat za mcn-a
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 77

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 30/05/2011 : 17:41:21  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Beva
Sad me zao da te saljem da kopas po scom gde je vec bilo puno reci o tome. Ukratko,
Brause 511 i 513 pera, Guillote pera,
Marderhaar, Dahler, Raphael, Da Vinci, Windsor & Newton cetkice, Pelikan tus...
papir Fabriano F6....
Plave mine Mars Staedtler 0.5
.........
to su moji omiljeni alati, naci ce se nesti i da je tebi zgodno
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 30/05/2011 : 17:46:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Hvala, prosurfat ću malo...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 30/05/2011 : 18:04:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

@Beva
Sad me zao da te saljem da kopas po scom gde je vec bilo puno reci o tome. Ukratko,
Brause 511 i 513 pera, Guillote pera,
Marderhaar, Dahler, Raphael, Da Vinci, Windsor & Newton cetkice, Pelikan tus...
papir Fabriano F6....
Plave mine Mars Staedtler 0.5
.........
to su moji omiljeni alati, naci ce se nesti i da je tebi zgodno

kao i uvek, zna covek sta i zasto prica. Ja sam u poslednjih nekoliko godina praktikovao da radim flomasterima, odradio sam bogami nekoliko kracih stripova i cinilo mi se da je flomaster spas posto sam imao utisak da u tusu nikad ne mogu da postignem dovoljno tanku i rafiniranu liniju kao sto je to slucaj sa flomasterima.
Vrlo brzo sam poceo da shvatam sta su poprilicne mane ovog nacina rada
-punjenja flomastera prilicno kratko traju pa su poprilicno neekonomicni.
-susenje je prilicno sporo i desi se da se razmrlja iako je proslo dosta vremena od nanosa. Takodje sa brisanjem olovke nestaje i flomaster
-nefleksibilnost o kojoj Bane govori. Naucili smo ovde da debljina linije, pa bilo to i na jednom istom objektu, varira usled raznih faktora. Elasticna pera su sjajna za to dok flomaster ima jednu te istu debljinu i nema pomoci osim da naknadno podebljavas linije gde je potrebno ali se onda gubi spontanost crteza
-iz nekog razloga ruka se brze zamori sa flomasterom nego sa perom itd.
kada sam uvideo sve ove mane, vratio sam se na tus i sada koristim flomaster eventualno kod nekih sitnih detalja na licu mada i to sve redje.
U Beogradu postoji jedna sjajna knjizara u ulici Narodnog fronta na uglu sa Balkanskom ulicom, tik uz hotel Prag. U njoj mozete naci sav slikarski materijal ali i sav alat za nas stripadzije. ja se u njoj snabdevam.

Edited by - milandj3 on 30/05/2011 18:07:11
Go to Top of Page

Attila77
Average Member

USA
891 Posts

Member since 08/05/2005

Posted - 30/05/2011 : 18:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Attila77 a Private Message  Reply with Quote
Puno ti hvala na ispravkama majstore. Bio si puno blazi nego sto sam ocekivao. Dosta sam naucio na osnovu onoga sto si rekao. Sda ocekujemo sledeci zadatak pa da pokusamo poraviti ono sto smo zabrljali.
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 30/05/2011 : 19:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
Ko o cemu ja o flomasterima.
Ja sam kao i Bane skloniji klasicnim sredstvima ali katu sam radio flomasterom sa jednom mojom modifikacijom koja daje potez malo vise nalik na potez perom, sto
sam pokazivao svima koji su bili zainteresovani na Mafestu. Kad budete imali opet kakvu zanimljivu akciju rado cu vam se pridruziti i pored sile tabli koje moram da isporucim do kraja avgusta.
Pozdrav svima.

Maza
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 30/05/2011 : 19:14:37  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Za pocetak, NACRTAJ nam kako si modifikovao flomaster.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 30/05/2011 : 19:42:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by milandj3

svaka ti cast ako si uspeo da izmrljas flomaster

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 30/05/2011 : 19:58:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

probaj uspeces i ti.
Go to Top of Page

Fe
Starting Member

39 Posts

Member since 01/04/2011

Posted - 31/05/2011 : 11:26:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Fe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Za pocetak, NACRTAJ nam kako si modifikovao flomaster.

obavezno...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 31/05/2011 : 11:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

probaj uspeces i ti.

pa zato ti i kazem

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 31/05/2011 : 14:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/12/modifikacija.jpg/][/URL]

Evo, modifikacija radjena na 0.8 Uni pin flomasteru. Crtez je radjen bas sa njim.
Ako je sta nejsano pitajte. :)

Maza
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 31/05/2011 : 15:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
sve je nejasno. sta i cime si stinjio, sta i cime si siljio?....
Napisi nam upuCtvo....
Go to Top of Page

bubba
Starting Member

Bosnia and Herzegovina
64 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 31/05/2011 : 17:41:13  Show Profile Show Extended Profile  Send bubba a Private Message  Reply with Quote
bas stvarno sve nam objasni
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 31/05/2011 : 17:42:27  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
Jednostavno je.
Kljestima sam stisnuo metalni dio i time se vec dobije pljosnat oblik vrha. To dobro radi na velicinama 0.5 i manjima jer jednostavnim rotiranjem se dobije fina varijacija.
Kod 0.8 sam dodatno vrh oblikovao grickalicom za nokte u ovaj spic, cime sam dobio raspon linije od 0.1 do 0.8.
Pokusajte na nekom starijem nije nikakva posebna mudrost.

Maza
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 31/05/2011 : 19:42:03  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
E, to se vec zove MANUAL.
A kazi, zar se ne bi slicno dobilo kosim zarezivanjem flomastera?
I, sto je najvaznije, da li je taj stinjeni i stanjeni vrh dugotrajan?
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 31/05/2011 : 22:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
Ovim 0.8 sam u Makarskoj a i pre toga uradio gomilu crteza i nije se deformisao jos uvijek. Namjerno sam isao na spic i to grickalicom jer ona sjece ali na odredjeni nacin sastavi stranice. vrh nije tako spicast kao sto sam nacrtao ali to ne umanjuje mogucnosti. Sa 0.5 kojem je samo spljosten vrh sam uradio kompletnu epizodi stripa za koji evo, dajem link...http://gallery.me.com/wessturdevant#100226&bgcolor=black&view=mosaic&sel=0
Znaci, samo jedan flomaster i pentelom draperije i crne povrisine.

Maza
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 31/05/2011 : 23:02:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
ne treba to raditi sa 0.8 (ovdje u sadu ima godinama iz japana) raznih brush pens koje emuliraju i cetkicu i kist jeli zabrovih rijeci sad..a ima i tih raznih flomastera kosih itd..ja godinama upotrebljavam (samo sto nemam vremena da crtam) Zebra brush pen extra fine i fine tip (sa tim alatkama mogu sta god hoces da napravis (od 0.1 mm ili manje do nekoliko mm zavisi koliko pritisces), linija varira kao kod cetkice i kista..preferirano na glatki papir..najpopularniji kistevi iz Japana su isto tako do Zebre (Zebra G nib)..ali kad pocnes sa ovim brush pens onda se ulijenis i zapostavis te tuseve itd, ne prljas se, nosis gdje god hces itd ..plus su 100% waterproof

evo brzinski uradi jedan skech sa tom zebra extra fine brush pen da vidite koliko linija moze da varira a moze i puno vise od ovog skeca..a i jedan link odakle se mogu naruciti..iz azije a mogu vam dati link iz usa ako hocete (ako vam je lakse koga interesira)..da vidite koliko se moze linija varirati..kao obicno ne isplati se narucivati male kvote nego sto vise zbog poste

http://www.stationeryart.com/writing-instruments-brush-c-21_43.html?osCsid=5ef4c44d6d84245d90bac67d3e402865
na dno strtanice ova plava je ta koju ja upotrebljavam a ona fine je za one koji crtaju mozda veceg formata ili ne bas glatak papir
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 31/05/2011 : 23:04:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
ovaj sken nisam dobro uradio..linije se bas ne vide one tanke ali samo reko da vidite ako koga interesira
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 31/05/2011 : 23:13:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
u japanu i ameriki najpopolarnija brush pen (ovo preporucujem svakome) Pentel Pocket brush pen..
http://www.stationeryart.com/pentel-pentel-gfkp-refillable-pocket-kanji-fude-brush-refills-p-52.html
http://www.amazon.com/Pentel-Pocket-Brush-Refills-GFKP3BPA/dp/B002LJRKN8/ref=pd_sim_hg_1

sta god hoces sa ovim se pravi..samo je teze kontrolisati malo naspram ove zebra brush pen jer stvarno kao da crtas sa pravom cetkicom..100% waterpoof
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 31/05/2011 : 23:38:23  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
More, ko ce se stim zajebavati. 0.3, 0.sklj.... nije nego.
Pero i cetkicu u ruke! Dok se tus ne zavuce ispod noktiju, nema nista od crtanja stripa!

Edited by - cat claw on 31/05/2011 23:39:03
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 01/06/2011 : 00:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
Pa da pero je super samo sto mi mrsko cistiti (ja cistim sa onim bebe kvasnim salvetama jer sam lijen da odem do kade) i ne moze se lako nositi sa sobom...da sam pro crtac za stolom onda bi dobro razmislio da samo sa tim crtam..Zebra G nib sam probao u Japanu je najpopularniji..a jedan Brause (zaboravih brjeve) je isto dobar..mozda jednog dana malo vise oprcim sa crtanjem..cetkice mrzim joooj sem ove Pentel gore jer isto se radi kao sa pravom

samo kod nas amatercica (ja) najgore je sto previse razmisljamo o alatu :) itd a manje crtanja
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 01/06/2011 : 07:38:13  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
Da je meni dostupno sto i tebi nebi se ja hvatao kombinirki i grickalice da oblikujem vrh.
Pentel imam vec odavno i vec sam spomenuo da ga radim u kombinaciji sa perom.
U svakom slucaju hvala na informaciji, mozda jednog dana uspijem nabaviti.

Maza
Go to Top of Page

bisley
Senior Member

Croatia
1192 Posts

Member since 08/06/2005

Posted - 03/06/2011 : 14:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Send bisley a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maza

Da je meni dostupno sto i tebi nebi se ja hvatao kombinirki i grickalice da oblikujem vrh.
Pentel imam vec odavno i vec sam spomenuo da ga radim u kombinaciji sa perom.
U svakom slucaju hvala na informaciji, mozda jednog dana uspijem nabaviti.

Maza hoće li ići još koja epizoda Školana Forda?
Go to Top of Page

maza
New Member

Bosnia and Herzegovina
189 Posts

Member since 20/11/2006

Posted - 03/06/2011 : 20:05:19  Show Profile Show Extended Profile  Send maza a Private Message  Reply with Quote
Mislim da nakon pauze od par godina je za to sve manja sansa. Ja bih to rado radio i pored svih obaveza ali...

Maza
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 03/06/2011 : 23:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
JoJ Maza, ovo sa noktaricom ćeš mi morati demonstrirati uzivo, ja sam pokusao sa 3 UniBalla, 0.8 0.7 i 0.5 i sve jedan sam unistio totalno :) Nije do tebe, i zahvaljujem na onom Faberu iz Makarske, ali očito ovu tehniku nisam najbolje skontao ovako iz tekstualne forme preko foruma pa razlog više da dodjem u Laktaše idući put:)
Zivio
Go to Top of Page
Page: of 77 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000