forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Skupljanje stripova ?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

CAGLIOSTRO13
Senior Member

1767 Posts

Member since 09/05/2006

Posted - 22/06/2011 : 21:09:13  Show Profile Show Extended Profile  Send CAGLIOSTRO13 a Private Message  Reply with Quote
Potaknut nekim cudnim dogadjajima i najvjerojatnije krivim ulaganjima, odlucio sam napraviti ovaj topic, vise kao nekakvu svojevrsnu kolumnu koja bi mozda
nekako mogla pomoci mladjim clanovima foruma, ili cisto da se dobiju nekakvi odgovori na same vrijednosti stripova te njihovu isplativost skupljanja.
Prije svega moram naglasiti da stripove citam od svoje trece godine zivota - znaci zadnjih 20ak godina, na njima sam i naucio citati i zaista mi
predstavljaju jednu vrstu utopije, povratka u djetinjstvo. No opet sam po nekoliko puta prestajao skupljati stripove ( znate oni napadi zrelosti kada se
rjesavate svih djetinjarija ) - naravno nakon sto bi prodao sve stripove, proslo bi nesto vremena, te bi cisto onako iz gusta odlucio kupit neki strip na
kiosku pa se nakraju ponovno navukao na skupljanje... No svaki put kad be me ta nova euforija skupljanja uhvatila, zahtjevao bi se poprilican novcani
izdatak, naravno ponovno bi trebao nabavljat sve te stripove i tako to.
Uglavnom posto mi stripovi nakon svega nisu primarni cilj zivota - sto opet mislim da nisu ni 97% forumasa ovdje, uvijek sam isao gledati i na onu drugu
stranu svega, a to je naravno materijalna korist - zapravo nemoze se reci korist, vise neka nadoknada ukoliko se ti stripovi odluce prodavati...

Uglavnom dolazimo do trenutka u skupljanu stripova kada se smanjuje interes za skupljanjem, uzmimo primjer kolekcije npr. Zagora ( imam u kolekciji recimo
brojeve od 3-75 te ih svaki mjesec uredno kupujem na kioscima ) kada polako mjesec prodje, a ja ne kupim novi broj, pa ni onaj nakon njega, onda kupim onaj
treci... ili jednostavno pocinjem kupovati onako preko kurca, cisto kao da ne propustim broj...
Po nekom mome vidjenju, stripovi su postali totalni kurac sto se tice njihove vrijednosti ( ovdje mislim na normalna kiosk izdanja i mladju populaciju koja
nema za HC stripove od par stotina kuna )... Uzmimo za primjer AF Klasik - kiosk cijena 15 kuna.... odlicno... sto se sad desava, prodje 7 godina di ja
svaki mjesec kupujem po strip, po tri kioska trazim pravi neosteceni glancer primjerak, citam ga tako da otvorim strip na neznam 12 stupnjeva da se nimalo
nebi ostetio, ako se nedaj Boze sjebe idem po drugi i tako to... da bi nakraju svega toga, taj isti strip mogao prodati za neznam, nikakvu zaradu... jednostavno
njegova vrijednost nikad nece biti onakva kakva je bila kad sam ga kupovao. Mozda ovo zvuci blesavo, ali zapravo nije, npr. globinjo je stavio 1-110 za 2100
kuna, sto je precijenjeno, ali kad realno pogledamo 19 kuna za savrsene stripove, koji su jos i rasprodani i stari i sve.. kurac je precijenjeno, a ironija je
sto nebi dobio ni 1650 kuna ( odnosno njihovu kiosk cijenu )...

Prodavanje stripova na komad donosi vecu dobit, doduse od tog prodavanja na komad necete nikad prodati sve, tako da ta veca dobit samo razjebe kolekciju i
napravi pomutnju. Gledam malo i cijene nekih stripova po aukcijama, recimo Zagor koji se vrti po 20-30 kuna komad, doduse cijelo vrijeme se vrti, ali ga
bas i ne vidim da se prodaju. Oke uvijek ce se naci neki mrman koji mora imat bas taj broj bas toliko ocuvan, pa ce ga platiti za bas tu cijenu.
U prvo vrijeme sam gledao da se opet isplati strip kupit, sto ono das 15 kuna da bi procitao strip, isti kurac ko da si iznajmio film ili neznam popio pivu,
ali opet neznam stvori strip neku obavezu, a mislim i da dosta mladih sto ga kupuje racuna da ce ga kasnije moci prodati i vratiti barem 50% njegove
vrijednosti.

Onda covjek dodje na ideju da kupuje stripove sa aukcija pa da malo ustedi na tome, naravno to isto nemoze funkcionirati bas tako jednostavno, jebiga ima na
aukcijama super ljudi, koji ce zaista prodat taj strip sto je na kiosku 18 kuna, za svega 8 kuna a jednom ga procitali, al jebiga onda te udari postarina, a
i sama ta zajebancija te utlaci dovoljno.

Stara izdanja od 2000 kuna se prodaju naravno, nema frke uvijek ce se naci kupac, no ako imate nesto sa kioska i nedajete totalno ispod cijene, mozete se
pomiriti da ili cete to prodati za nistavne novce nekom glodaru, ili necete prodati uopce.... Para nema, odose.. mijau...
Kiosk izdanja nece vrijediti dok ponovno ne zaratimo, pa stripovi postanu vrlo rijetki jer cemo ih morat koristiti za potpalu, pa onda kad neki stripofil
kasnije odluci nabavljat ponovno, morat ce se malo vise potrudit.

Moram priznati da sam razocaran sa ovakvim razvojem dogadjaja, kad se za strip nemoze dobiti vise ni po 4 kune po komadu... neznam, trebalo bi otvoriti
nekakav stand ( ne strip knjizaru da se razumijemo iako su one super stvar ) na kojem bi se ko u dobra stara vremena prodavali stripovi - svi slabo ocuvani
al ono das 5 kuna i citas pa bacis, il neznam 3-4 kune, cisto ono fore radi, 15-18 kuna za stripove, pa sada ova cool izdanja od 25-39.99...
A poslije nemozes prodat ni za 10 kuna...

jebote posla

Al da naravno platio sam gust da procitam novu epizodu, koju mogu citat skeniranu, al jebiga nije mi to gust...
A opet isplati se i kupit jer nakraju prodas ono sto si platio 3000 kuna za 350 nekome pa je on sretan....

Naravno da nisam kupio strip, novce bi zabio na nekakvu drugu glupost, koja je povrh toga vjerojatno i stetna - tipa cigarete
Al opet nekako se bolje osjecam kad te novce popijem, popusim, poklonim prvome prolazniku...nego kad imam doma nesto oko cega sam se trudio, a od toga
nemam ama bas nista. Cak ono jebeno zadovoljstvo ti postane tako depresivno gledajuci komade papira koji ocito ne vrijede pisljiva boba, a uzimas od
svojih nekih drugih zelja da bi zadovoljio kolekcionarsku :)

Poanta svega je da ce mladi odjebat sve ovo, a ovi stari koji imaju doma kolekcije vrijedne pun kurac, kad pocrkavaju i ostave sinovima ili unucima, ce
ostati bez svega toga sto su ulagali, jer ce ovi ako budu prodavali prodat u metis kao stari papir... jednostavno nema ovo buducnosti - moja generacija je
vec prestara... a sad kad se javi 100 ljudi od 15-18 godina i kazu kako oni skupljaju i kako moja teorija ne stoji... onda se mozemo zapitati koliko ce
njih ostati vjerno iducih 10 godina... ja barem stazha imam

Nikad mi nije bilo zao sto sam skupljao stripove, niti sam se osjecao neugodno ( mozda nekoga neko prca da je mulac jer se bavi time i tako to ) zbog njih
upoznao sam neke takve ljudine ( nesto uzivo nesto preko foruma ) da sam ponosan sto ih znam i uvijek spreman i za cugicu i casicu razgovora sa njima, cak
im i pomoci ako sam u mogucnosti, ali da sam nezadovoljan i da smatram ovo jednim skupim, a totalno, al bas totalno neisplativim hobijem - to smatram
Jebiga ulazes u Magic, pa kad odustanes vratis barem 80 % vrijednosti, cak i zaradis ponekad... ovdje skupljas strip 10 godina i zaradis mozda
njegovu kiosk cijenu nazad... prelose

Kraj monologa...

gnj

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 22/06/2011 : 21:18:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Ja sve sto ti mogu reci je da ih ja kupujem iskljucivo za citanje, i svejedno mi je koliko vrijede. Isto kao kad kupis televizor ili ves masinu, ne vrijede za koju godinu ni 10% od cijene, pa sta? Kiosk stripovi sluze za citanje i samo citanje.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 22/06/2011 : 21:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Dok nisam imao posao, bio sam jako škrt (štedljiv) na svemu. Pazio sam da platim što manje, što manju poštarinu ili bez nje i slično.
Kako sam se zaposlio, još uvijek se ne razbacijem, ali recimo da nisam više totalna stipsa. Da mi naiđu novci u životu (da se ne moram toliko boriti), poklonio bih sve što mi je višak.
Tako da meni novac i ne curi previše putem stripova. Naravno, potrošio sam stvarno puno, ali nešto sam i zaradio, a vrijednost još uvijek imam u stripovima (kupujem tako da ne gubim na vrijednosti - češće dobijam). Puno je lakše kupiti strip (to može svatko) nego ga prodati. Da ne gubiš u stripovima moraš biti trgovac (a ja sam i to između ostalog).
U ovom dosta stresnom životu, čovjek mora imati ispušni ventil. Za nas u kapitalizmu je to uglavnom trošenje - što i nije loše ako se uživa u kupljenom. Protiv sekiracije, kupio klimu (ako bude prevruće), kupio sokovnik (uživam, zabavljam se, zdravi sokovi), kupio stol za stolni tenis (igramo svaki drugi dan, zabavno i trošiš višak kilograma). Naravno, konstantno kupujem stripove. U početku sam kupovao svašta i slagao kolekcije, no sada uglavnom kupujem ono što želim čitati. Ono što sam kupovao po inerciji polako prodajem jer mi ne treba nešto što će samo stajati i skupljati prašinu.
Ne treba puno razbijati glavu oko toga. Kupuješ koliko si možeš priuštiti. Ako i izgubiš na cijeni kada nešto odlučiš prodati, sjetiš se da su ti stripovi pričinili veliku radost pa i nisi u tolikom gubitku...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 22/06/2011 21:34:03
Go to Top of Page

CAGLIOSTRO13
Senior Member

1767 Posts

Member since 09/05/2006

Posted - 22/06/2011 : 21:36:43  Show Profile Show Extended Profile  Send CAGLIOSTRO13 a Private Message  Reply with Quote
Obi-wan evo, sjecam se kad si se prvi put pojavio na forumu i kada smo se nesto poceli kacit, tada sam o tebi stvorio jednu sliku u glavi, ne bas najljepsu... sa vremenom je ta slika postajala sve drukcija i poceo sam uzivati u tvojim topicima i postovima :)
svaka cast, evo potpuno se slazem sa ovim tvojim, al kazem opet se osjecam jebeno nepravedno kada za strip nemogu dobiti ni cetvrtinu cijene... :)

pozz
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/06/2011 : 21:49:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
stvar je jednostavnija nego šta misliš.
nije problem u stripovima nego u tebi.
ako ti je to hobi zašto smatraš da bi mora zaradit na njemu?
ako ti je u planu zarada ima i drugih stvari za ulaganje od stripova.
ne vidin zašto koristit termin "krivo ulaganje" za nešto šta smatraš hobijem??

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 22/06/2011 : 22:51:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
Baš ne razumijem što hočeš reći?
Kupujem stripove već 24. godine iz čistog zadovoljstva i radje bi ih sve zapalio nego nekome prodao.
To očito nije kod tebe tako pa ti preporučam neko drugo ulaganje. Postoje razne mogučnosti, a na tebi je da odabereš hoce li to biti fondovi, dionice, nekretnine ili nešto deseto.
Najbolje je da se dobro informiraš i odlučiš što je najpametnije za tebe i tvoj novac.
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 22/06/2011 : 23:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message  Reply with Quote
Naravno, uvek sam skupljao stripove iz zadovoljstva, nikad nisam ni pomišljao da to ima neku vrednost, pa ni danas me to ne zanima. Kao što reče čovek, nikad to ne bih prodao i ostaje deci u nasleđe.

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

CAGLIOSTRO13
Senior Member

1767 Posts

Member since 09/05/2006

Posted - 22/06/2011 : 23:33:11  Show Profile Show Extended Profile  Send CAGLIOSTRO13 a Private Message  Reply with Quote
ne govorim o zaradi, da zelim zaraditi bi kamatario ljude...
govorim o cistom "rakebacku" kojeg dobijes u svakom hobiju kad odustanes od njega, u magic kartama, u skupljanju original cda ili komp igara, u online pokeru...
u stripu toga ocito nema ?
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 22/06/2011 : 23:50:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by CAGLIOSTRO13

govorim o cistom "rakebacku" kojeg dobijes u svakom hobiju kad odustanes od njega, u magic kartama, u skupljanju original cda ili komp igara, u online pokeru...

Skupljanje stripova je previše statičan hobi za tebe.
Koliko sam skužio ti se necime baviš pa ti to vrlo brzo dopizdi i onda bi to sve prodao i uhvatio se neceg novoga.
Dakle nema šanse da uspiješ skupiti neku veću kolekciju jer nemaš živaca godinama skupljati i čekati da neki stripovi dobiju na vrijednostima. Sa druge strane kada bi imao strpljenja za skupljanje stripova duži vremenski period onda ti ne bi padalo na pamet da ih prodaješ.
To samo potvrdjuje moje mišljenje da ti treba neki dinamičniji hobi
Go to Top of Page

CAGLIOSTRO13
Senior Member

1767 Posts

Member since 09/05/2006

Posted - 22/06/2011 : 23:54:57  Show Profile Show Extended Profile  Send CAGLIOSTRO13 a Private Message  Reply with Quote
Hm, mozda je ovo tvoje gore i tocno u jednu ruku, ali kako se meni cini ovi sc stripovi bas i ne dobijaju na vrijednosti.... ili se zaista treba cekat 20 godina... al kako sam vec rekao nije bitno da oni dobiju na vrijednosti, nego recimo da realno glancera mogu prodati za barem 5 kuna...
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 23/06/2011 : 00:03:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hm, mozda je ovo tvoje gore i tocno u jednu ruku, ali kako se meni cini ovi sc stripovi bas i ne dobijaju na vrijednosti.... ili se zaista treba cekat 20 godina... al kako sam vec rekao nije bitno da oni dobiju na vrijednosti, nego recimo da realno glancera mogu prodati za barem 5 kuna...

Ovisi kakvog glancera hoces prodati za 5 kuna?
Stvar je u tome da ako sada kupis sc strip na kioscima i za mjesec dana ga hoces prodati neces dobiti ni kunu za njega. Zato sto su ga svi koji su htjeli kupili na kioscima i nikome trenutno ne treba. Onda za par mjeseci dodju oni paketi na kioske pa se i na taj nacin ljudi opskrbe, a ti i dalje ne mozes prodati svoj strip. Tek kada ga za godinu ili dvije nestane sa kioska tek ga onda imas sansu prodati za neku normalnu cijenu i to ako imas srece da bas nekome treba taj broj.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 23/06/2011 : 00:18:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Devedesetih se vjerovatno mogao kupiti uz malo srece LMS 4 za 30 maraka, a sad je 600 evra. Pojave se nove generacije, ili neko ko je ranije skupljao, pa izgubio kolekciju, dodje do nekih para, i htio bi opet imati istu kolekciju...
Go to Top of Page

Garfield_Mo
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1258 Posts

Member since 11/06/2009

Posted - 23/06/2011 : 00:44:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Garfield_Mo's Homepage  Send Garfield_Mo a Private Message  Reply with Quote
Ovako ja gledam na to ... Zar stvarno mislis da primjera Ludens proizvodi stripove da bi ti ili neko drugi zaradio na njima ? Naravno da ne, a sad gledajuci s neke te druge strane ... Kad skontas zar je uredu proizvede se strip, zarade proizvodjaci, pa zarade na kiosku i onda ga ti kupis i da ti zaradis na njemu ? Zar to nije malo previse da se zaradi na istom stripu ? I to sto novodis mladju raju sto pocinju sa skupljanjem.Pa kad bi se tako dizale cijene, niko od mladjih generacija nikad ne bi iskupio neku kompletnu kolekciju.
I vecina stvari koje kupis u zivotu s vremenom izgube vrijednost ... Kompjuter, auto, mobitel ... Malo sta sto covjek kupi u zivotu poslije naraste cijena da bi mogao zaraditi nesto.

Ovde u jednom primjeru navodis kako je lose to sto ne mozes zaraditi na stripu, a na drugom kako to da nema standova i jeftinih stripova ... Ne moze se jedno i drugo, ako ima takvih standova sa jeftinim stripovima, onda nista od zarade ... To mi je ispalo ovako.Steta sto ih ne mogu kupiti jeftino a poslije steta sto ih ne mogu prodati skupo ...

Znaci nisam mislio nista lose, nego tako mi je ispao prvi post :)

http://www.mostrip.ba/

https://www.facebook.com/KLUBMOSTRIP/

Edited by - Garfield_Mo on 23/06/2011 00:47:26
Go to Top of Page

Rada13
New Member

Croatia
259 Posts

Member since 28/03/2010

Posted - 23/06/2011 : 00:44:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Rada13 a Private Message  Reply with Quote
zanimljiva tema cagliostro :), moja priča je donekle slična, samo s iznimkom da sam stripove (kolekciju zagora i zg extra od sd-a) samo jednom prodao da kupim nešto što nije strip. ugl od 5. godine života sa par većih pauza čitam i skupljam stripove,dakle već 17 godina, a kolekciju sam mijenjao / prodao mali milijun puta, jebiga kad me non-stop nešto drugo navuče... eto sad uz amere san ponovo krenuo skupljati zagora :) ... ugl uvik kad ih i prodajen idem na to da te uložene pare više nemam pa je i dio vraćenog dobar, ali s druge strane stripove nisam skoro nikad nabavljao na kiosku nove, uvik su u điru bili paketi, ili kod ante na pjaci, ili na hvaru priko lita 90tih kad smo ih ka mulci prodavali na rivi i slično... u principu izbjegavam kupovat novi strip na kiosku, već čekam uvik "polovnjake" tako i kad ih prodam vratim bar 70% uloženog, a trudin se prodat po onoj cijeni koja bi i meni osobno bila prihvatljiva... ma ne treba na to gledat ka lovu da skratim priču, il ih voliš ili nisi. prodavat mi ih nije problem, ako znam da ću tu lovu ponovo uložit u stripove koji me više trenutno zanimaju, al se nikad gore nisan osjeća nego kad san proda zagore i spizdija ih na 2 koncerta i par izlazaka... sad kad razmislin ako stoji ova teza o tome da će svi izgubit na vrijednosti u dogledno vrime, onda san sretan šta mi je tek 22 godine, jer će ekipa prodavat za 20-30 godina sve u bescijenje kako ti kažeš, pa ću ponovo uzet sve šta san proda :D

Edited by - Rada13 on 23/06/2011 00:48:23
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

15034 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 23/06/2011 : 00:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Mislim da krivo gledaš na stripove... stripove ne treba shvačati kao nešto na čemu bi zaradio nego čisto kao zabavu ili hobi.
Ja prodajem ono što imam duplo ili ono što mi ne treba stavim realnu cijenu pa što bude...
Što će se dogoditi sa mojim stripovima kada mene ne bude? To mene baš i nije briga ako budem imao sina,kćer pokušat ću prenijeti zainteresiranost ako ne Bogu hvala...
E da, i još nešto, jednom se živi
Go to Top of Page

rednazgul
New Member

Croatia
169 Posts

Member since 18/01/2011

Posted - 23/06/2011 : 01:35:26  Show Profile Show Extended Profile  Send rednazgul a Private Message  Reply with Quote
quote:

CDe koje sam svojevremeno plaćao 120-140 kuna danas teško da mogu prodati za 50 kuna ali cijela poanta je u tome da ih nisam kupovao sa namjerom da bi ih jednog dana prodavao...Kad danas-sutra kupim
Klik,Geo,Večernji ili Slobodnu,ni ne pomislim da te tiskovine mogu
prekosutra imati vrijednost veću od plaćene jer nisu ni nastale u tu svrhu pa ne vidim razlog zašto bi drugačije bilo i sa stripom...
po istom principu danas vrijede i razglednice..nove-ništa,stare-nešto,prastare-puno...tko je pronašao dedine stripove na tavanu,pala
mu je sjekira u med...ako ih ima pun qrac-pala mu je motorka ili banzek u med...
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 23/06/2011 : 01:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Jebiga ulazes u Magic, pa kad odustanes vratis barem 80 % vrijednosti, cak i zaradis ponekad...

Ovo prvi put cujem. Meni je bas prva asocijacija na Magic potpuno neispaltivo (doduse, nikad nisam skupljao, vec samo igrao..) i da JEDE pare.

Zar ne dobijes tipa 90% crap kartica a onih 10% uglavnom zastari ili bude zabranjeno kad resis da prodas?

Sto se tice video igrica koje si spomenuo par postova ispod, to je neispative od stripova. Kada igrica tehnoloski zastareva tako i cena pada. WC3 + TFT ja platio po 20e svaki a sad su tipa 18e oba.
Go to Top of Page

Barney
Average Member

Croatia
685 Posts

Member since 20/03/2011

Posted - 23/06/2011 : 02:30:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Barney a Private Message  Reply with Quote
kaze stara poslovica ..."Kad budala ima novaca, pametni prodaju"...

Bonelli stripovi koji se prodaju ovdje na aukcija po vrlo visokim cijenama, za mene osobno je to najveca glupost koja moze biti.
Ako zelim nesto da skupim na zalost moram se prilagoditi vecini ovdje ili se moram pomiriti cinjenicom da nikad necu nabaviti taj strip.
Ocito je da pojednici ne znaju kud sa novcima pa ih bacaju na takve gluposti, a kolekcionari koji imaju takve stripove, vec godinama iskoristavaju priliku pa se na lagan nacin docepaju novaca i dobre zarade.
Covjek koji krvari za svaku kunu koju zaradi dobro ce cijeniti svoj novac, i takvom ne mozes prodavati bijele miseve.

Evo ajmo biti najiskreniji i najrealniji sto moze biti:
Pogledajte ovdje na aukcijama u vitrini Zagor ZS 13 Nasilje u Darkvudu.
Vrte se 2 komada poprilicno dobro ocuvana (svaka cast na ocuvanosti) i cijena je 3300 kn odnosno 2200 kn. Van vitrine je jedan za 990 kn a "jeftin" je zato jer je sav obljepljen selotejpom.

Da li mi ovdje bilo koji kolekcionar moze obrazloziti po cemu taj strip vrijedi 3300 ili 2200 kn, ili onaj sav u selotejpu ko da je ratni invalid 990 kn?

Ovakvi stripovi se prodaju na kolekcionarske price i finte tipa "pa to ti je prvi broj zagora"... " pa to ti je antikvitet"... " pa taj strip je vrlo rijedak"... i td...
Jos za vrijeme stare Jugoslavije tamo 80ih, ZS 13 nasilje u Darkvudu su prodavali na buvljacima po ciframa da ti pamet stane (100 do 200 maraka)

Ljudi probudite se iz sna i prijedjite u realnost.

OK, antikvitet je, postujem to, izasao je 1968 g. svaka cast, ocuvan je, respect, ali zasto se onda broj 12 ili 14 ne prodaje za toliko novaca???
Kaj to nije atikvitet??? Problem je u tome sto to nije Zagor.
Dakle dosli smo do sljedeceg zakljucka:
Vecina Bonelli fanova najvise obozava Zagora, dakle najpopularniji Bonelli strip junak i sad takve kolekcionare treba ogulit do koze.

Niti jedan, napisat cu velikim slovima NITI JEDAN Bonelli strip koje drmaju ovdje po abnormalno visokim cijenama ne vrijedi te novce.
Po meni osobno niti jedan strip ne vrijedi vise od 40 ili 50 kn. Dakle to je ona neka ljudska realnost ili omjer cijena = kvaliteta.
Kvaliteta stripova je ocajna i mnogo prica je skraceno za razliku od originalnih talijanskih izdanja.
Dakle kad je Dnevnik Novi Sad izdavao ZS i LMS, ocito je da se je sparalo maksimalno na svemu, pa cak i na ljepilu, a jedan takav strip danas postize cijenu na aukcijama da covjeka naprosto zaboli glava.
Kvaliteta tih stripova je jedno obicno smece, iz postovanja prema godinama moze postici nesto visu cijenu, i zbog rijetkosti jos koju kunu gore, ali da postigne cijenu preko 100 a da ne govorim preko 1000 kn, ocito je da neki ljudi stvarno ne znaju cijeniti svoj novac.

Naci ce se puno kolekcionara (i ja sam medju njima) koji zele imati u svojoj vitrini jednu cijelu kolekciju. Neko zeli cijeli komplet ZS ili LMS a netko se opredjelo samo za junaka kojeg najvise voli citati. Poceo si skupljati stripove (npr. Zagora), i zapeo si na tome da ti fali jos par komada, i sta se desava???...dodjes ovdje na aukcije i lupas ko mamlaz po stripovima sa nekim visokim ciframa a ne pitas se u tom momentu "jesam li ja svu tu silnu lovu mogao pametnije da iskoristim?" ..." a sta je to toliko vrijedno u njemu da dajem toliko novaca?"...

Za 2200 ili 3300 kn mozes na autosajmu kupit jedan rabljeni auto. Ovdje ljudi daju tu svotu novaca za papir od 130ak stranica i jednu totalno sugavu pricu, koja nije niti kompletna.
Za te novce bi uz strip trebao dobiti na poklon i jednu plazmu ili LCD.
Za 2200 ili 3300 kn se prodaju porculani, zlatni nakit i takve stvari, a ovdje netko baca tu lovu na stripove.
Kompletna kolekcija Zagor Extra od 1-200 trenutno tesko moze postici vise od 3000 kn.
Kaj jedan ZS 13 Nasilje u Darkvudu vrijedi vise od 200 stripova???
Izmedju svega imas pricu Nasilje u Darkvudi i u Zagor Extra (br 69 i 70)

Sljedeca stvar koja se desava je ta da si kolekcionari vec unaprijed stvaraju "dobru zaradu".
Evo sta se trenutno desava:

Jedan Zagor Extra broj 1 na aukcijama postize cijenu od 50 pa preko 100 kn.
Ljudi, ovaj strip je izasao 1996 g., i da je musko rekli bi mu da jos nema ni dlake na jajima, ali ocito je da u kolekcionarskom svijetu treba podhitno jos skupocjenih stripova koji ce biti laka zarada za prodavace, odnosno deracina za kolekcionare, pa vec sada pocinje "pumpanje" cijena kako bi to s godinama bila jedna obicna normala kao sto je sada normala da LMS 4 Blago Crvene planine ne mozes osvojiti na aukcijama ispod 1000 kn.

Kako moze jedan strip iz 1996 g. biti vrijedniji nego strip iz 1986? Uzmi za primjer zagora ZS 902 Voz smrti (glancer) i stavi ga na aukciju za 100 kn. Ljudi ce ti se smijati. Gle kretena, prodaje Zagora na broju 900 za 100 kn.
Ako ga prodas za 20 kn, to je neka realnost za tako ocuvan strip, ako ga prodas za 30 kn dobro si prosao, ako ga uvalis za 50 ili vise kn napravio si cudo, i s jednog covjeka (kupca) budalu.

Uzmi Zagor Extra br 1. stavi ga u vitrinu i napisi NECITANI GLANCER, ako ode ispod 50 kn, rezem glavu.
Sta je prodaje ovaj strip?
Opet ista spika..."pa to ti je prvi broj".. "rijedji je nego ostali"..."tu zagor opisuje svoje djetinjstvo" i td...
Brijem da ce za 20ak godina i on postizat cijenu preko 1000 kn.
Zagor Extra tamo neki broj iznad 100 neces prodati za 100 kn niti za 50 godina.
Isti slucaj kao ZS, brojevi ispod 100 postizu cijenu da boli glava, brojevi na 200, 300 i 400 jos donekle se mogu prodati po zadovoljavajucim cijenama, a brojevi na 700, 800 i 900 su obicni bezvrijedni stripovi koje ce prije istrunuti nego postici visoku cijenu.

Evo sad izasao strip Biblioteka zagor br. 1.
Cijena stripa je cini mi se 150 kn, i strip ima preko 500 stranica. Unutra su 4 price.
Naklada je 800 komada.
Ovo je sad prilika onima koji imaju novaca (1500 kn) da kupe 10 komada, pritaje se na 5-6 godina i onda drmaju taj strip za 400 ili 500 kn a u opisu stripa ce napisati NECITANI GLANCER I RASPRODANO.

I sta se desava? Za 5 godina imas 10 stripova u koje si investirao 1500 kn a prodat ces ih za 4000 ili 5000 kn, zaradio si novac na lak nacin jer ocito je da neki kolekcionari ne znaju cijeniti svoj novac pa ce bez ikakvoh problema izdvojit taj novac samo da imaju taj jebeni broj 1 u svojoj vitrini. Nije ni bitno sto je to ne znam ni sam vise koji reprint zagora, nije bitno koje su price unutra, nije bitno nista.. bitno je samo da na stripu pise broj 1 i da je rijedak, jebes 500 kn.

Uzmi 1500 kn i uroci ih u banku na 5 godina, pa mi reci kolika ti je kamata odnosno koliko ces novaca izvaditi van nakon 5 godina?
Ocito puno manje.
Dakle danas je kupovina takvog stripa bolja i isplatljivija investicija nego urocit novac u banku.

Realnost je sljedeca:
Dodjes na kiosk po novi strip, uzmes ih 20ak komada u ruku i izaberes onog najbolje ocuvanog, platis ga 18 kn i odes van. Ti meni na ulici 5 minuta kasnije, taj strip mozes prodati za 15 kn, ili eventualno za 18 kn koliko si ga i platio, ali nikako za 20 ili 30 kn. 20 kn mozes trazitri za njega nakon 20 godina kad malo zastari, a 40 ili 50 kn kad bude antikvitet za 40ak godina.
Eh, jebote tko ce cekat 40 godina da zaradi 20 kn, ajmo pricekat godinu - dvije pa pocet lupat sa cijenama ko mutavi pa neka se budale priviknu na to da su cijene drasticno porasle pa ce s vremenom morat placati toliko ili ga uopste nece imati.

Eto, kako svi privatnici (cast pojedincima) tako i kolekcionari, svi bi htjeli postati milijunasi preko noci.
Naravno, mnoge privatnike je njihova pohlepa za novcem odvela u propast, jer zasto da nesto za sto je nabavio za 5 kn da prodaje za 10 kn... tako ce mu dugo trebati dok se ne obogati pa ajmo mi kume deri to po 15 kn ili 20 kn jer ne da mi cekat 10 godina da zaradim za novi Mercedes, moram ga imati za 8 mjeseci, pa jebi radnika po dzepu, placaj ga minimalac, ili mu nedaj uopste placu, nebitno, bitno je samo da se ima za novi auto.
Mnogi kolekcionari popusili lovu na stripovima, jer su prebrzopleto htjeli do lake zarade ali ocito bez obzira na to i dalje se ide istim tempom i istom politikom. Naletit ce netko kad tad.
Odes u autosalon i kupis najnovi Seat Leon za 20 000 eura, idi sutradan s njim na autosajam ili ga stavi u oglas pa ga prodaj za te pare ako mozes.
Izgubio si minimalno 1000 eura preko noci a mozda i vise.

Gledam ovdje Alan Ford klasik.
kao sto kolega kaze, od 1-110 za 2100 kn.
To je 19,09 kn po stripu (plus postarina) a prodajna cijena novog Alan Forda je 15 kn.
Ako se netko malo pokusao pozabaviti matematikom, primjetit ce da je cijena po stripu od njegove prodajne cijene uvecana za 27%. Aloooo... 27% nakon par godina od izdavanja prvog broja a neki su jos vruci od stampanja????
Evo iz postovanja prema kolekcionaru koji je to skupljao, i posto je to citav komplet, spreman sam izdvojiti 17 kn po komadu ali sve vise od toga da izdvojim, za mene osobno bi bio totalni idiotizam.

Naravno nadje se uvijek netko ko ocito nikad nije na tezak nacin dolazio do novaca, pa mu tak svejedno jel cijena 1500 kn ili 1800 kn ili 2100 kn pa pukne 2100 kn i jebe mu se zivo za par stotina kuna vise-manje. Bitno je da su stripovi u vitrini.
Ovo me podsjeca na one arape sto kupuju nogometne klubove po engleskoj pa se sad razbacuju novcima nudeci po 150 milijuna eura za jednog nogometasa.
Ocito je da se takav kreten nikad u zivotu nije naradio, niti je ikad u zivotu znao cijeniti novac pa mu puca kurac (oprostite na izrazaju) za njegovih 150 milijuna eura, jer sutra ce dignut cijenu nafte za 3% pa cemo mu mi sirotinja koji nemamo izbora, placat skuplje gorivo zelimo li se vozit autom i u roku par dana napumpat mu te pare nazad na njegov racun.

Svatko radi sta zeli, svatko trosi koliko zeli, ali evo otvoreno da kazem fale mi jos 3 zagora da imam cijelu kolekciju zagora u ZS i to su brojevi 13, 17 i 39.
Ne znam sta bi me to trebalo udarit u glavu da izdvojim 500 ili vise kn samo da popunim kolekciju. Hvala lijepo ali za te pare, a o 3300 kn bolje da ne govorim.
Radje ne zelim imati taj strip u kolekciji nego da nekome dajem moju mjesecnu placu za jedan strip, jer dobro znam koliko sam krvi i znoja prolijao za te pare i jedan takav strip ne vrijedi niti ce ikad vrijediti te pare, a ukoliko ga kupim za 500 ili vise kn tada budite sigurni da se nasao netko tko ce mi daje za njega barem 200 kn vise pa ako mu vec ne treba tih 200 kn budem si ih ja uzeo.

Moze bilo kolekcionar ovdje reci sta zeli, ali realno gledajuci, skupocjeni strip bi trebao postizati ovako visoku cijenu pod uvjetom da je odlicno ocuvan, vrlo rijedak i potpisan od Ferija ili nekog drugog autora i tada se taj strip zbog tog potpisa uz ocuvanost i godine moze prodati za puno vise novaca, isto kao sto i potpisana slika vrijedi puno vise nego ista takva bez potpisa, sve drugo su kolekcionarske price i vizije kako i na koji nacin od nicega napraviti nesto da se naivcu isprazni novcanik.

Žene gutaju tablete da muškarce ne bi boljela glava
Go to Top of Page

Collector
Junior Member

Serbia
338 Posts

Member since 12/06/2007

Posted - 23/06/2011 : 04:25:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Collector a Private Message  Reply with Quote
@ Barney
Ti bi stvarno mogao da pripaziš kako nazivaš ljude ovde..... Znači tebi su po difoltu ljudi koji imaju novca i daju ga na stripove kreteni, idioti i glupaci????!!! Neću se osvrtati na puno stvari iznešenih ovde, već samo na ono što mene dotiče.....
Elem, ja sam kupac af kalsika za 2100 kuna, i po tvom kriterijumu krvavog i znojavog radnika ja sam idiot...Da li si se zapitao da li ja to u Srbiji mogu da nabavim po 15 kuna komad???? Da li mogu naći prvih 40 brojeva po iole normalnim ceneam??? Prošetaj do nekog strip šopa u Hrvatskoj pa nađi početna izdanja klasika za 15 kuna....da vidiš kako tvoja "viša" matematika pada u vodu...
Još jednom bih te zamolio da pripaziš kako se ophodiš prema članovima foruma.....Niko ovde ne terea nikoga da kupuje i prodaje sripove pod prisilom.
Tako da me zajebi sa ovim tvoji debilnim digresijama.....i definitivno nisi merodavan da se pitaš odakle meni novac i kako sam došao do njega.....na kraju krajeva šta te boli patka.
Da rezimiram...nalupao si gomilu gluposti....što se mene lično tiče nisi ni ovaj prvi post mora da ostaviš....
Kako u mnogim stvarima u životu, tako i u stripu, nekog zadovoljava jedno nekog drugo.....
Inače, svako ko se brine gde i kako SVOJE pare trošim može da mi se napase....... ;-)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22373 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 23/06/2011 : 06:39:27  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa , teska situacija.
Ja sam prije nekoliko godina rasprodao sveske americkih superjunaka, bilo ih nekoliko stotina, mozda cak i preko 1000.
Dobio sam tek neku sicu , a kada se samo sjetim koje sam pare bacio na njih, posebno na raritete. Hebiga.

Sto se tice krize sa hobijem, svi smo prosli kroz to. Moj savjet ti je nemoj se zalijetati i donositi prebrze odluke, mozda se za neko vrijeme pokajes.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 23/06/2011 : 07:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Pre neki dan pricamo Austin i ja kako cemo za 20 godina da plivamo u parama jer cemo prodati Bonelli glancere. Rekoh, taman cu kupim cerki BMWa kad polozi. :D

Stripove bih i prodao, jer mi je linija izmedju dobrog skena na iPadu i papira sve tanja.

Ploce, ne. :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts

Member since 15/02/2008

Posted - 23/06/2011 : 10:11:38  Show Profile Show Extended Profile  Send regar a Private Message  Reply with Quote
Ako zemlje Ex-Ju posmatramo kao jedinstveno trzoste, mnogo stvari ovde izrecenih stojji. Nekad se i ja osecam kao CAGLIOSTRO13, kada vidim da mi raste kolekcija, koliko sam novca ulozio u sve to, i da li sam mogao da potrosim na neke "pametnije" stvari.

Ali odgovor na ovo je dalo vec dosta ljudi. Kad sam pocinjao da skupljam stripove ja nisam imao u zamisli da ce mi se jednog dana ekonomski isplatiti. Onaj koji pocinje da ih skuplja da bi u buducnosti zaradio nije kolekcionar vec trgovac. Takav covek ce dobror paziti da se ne zajebe, da uludo potrosi novac, da dobro iskalkulise pre svake kupovine. Sa druge strane kolekcionari, ne samo stripova vec uopste, najcesce iracionalno trose novac, ali to i jeste jedna od odlika ovog hobija.

Mogu samo da kazem da u svojoj kolekciji mozda nemam previse vredne stripove, ali znam da sam neke kupovao tako sto sam se odricao drugih stvari. Znajuci da mi nisu pali sa neba, vec da sam se pomicio da ih uzmem, oni su mi dragi. Mozda nista ne vrede materijalno, ali imaju neku drugu vrednost.

I to je valjda neka odlika kolekcionarstva, da se odrices necega, da trpis da bi dosao do zeljene stvari. Ako ti je servirano na tacni, u cemu je tu uzbudjenje, u cemu je zadovoljstvo kada kupis tako nesto.

Ne znam da li bi mi bilo isto da imam milione i da od dzeparca ispljunem lovu za sve sto mi treba, od ZS i LMS kolekcije do raznih biblioteka. Kad imas milione onda valjda skupljas neke druge skuplje stvari koje ti predstavljaju izazov a ne stripove koje kupujes od dzeparca.

Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!-
Stephen W. Howking
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19607 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 23/06/2011 : 11:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
možes sakupljat leptire,znamke,gramofonske ploče,značke,zastavice, stidne dlačice cura,četrilistne deteljice
ALI TAKVE STRESOVE I ISTOVREMENO UŽITKE KOJE PRUŽA SAKUPLJANJE STRIPOVA...to nečeš nigdje doživit...jedan od
najljepših hobija SVIH VREMENA..kad opipaš i omirišeš nešto tebi drago...to je ludilo.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

CAGLIOSTRO13
Senior Member

1767 Posts

Member since 09/05/2006

Posted - 23/06/2011 : 12:31:03  Show Profile Show Extended Profile  Send CAGLIOSTRO13 a Private Message  Reply with Quote
Rada - hehe treba pricekat 20 godina, al ovo je najvjerojatnija buducnost
Tonka - hehe htio sam i ja na potomke jednog dana prebacit ovo al sve vise sumnjam u to
Red nazgul - neznam ne razmisljam ni ja da to sto skupljam idem prodat, al jebgia jednom mi dopizdi i onda prodam... i neznam jbg kakve cde si skupljao, ja sam imao preko 30 ploca i cda i kaseta od prodigy, a kad sam prodao izgubio sam mozda 200 kuna.... sve originali
grujah - magic je nesto najskuplje sto postoji, definitivno - primjer pred par mjeseci jace, the mind sculptor je kostao 500 kuna x4 komada za deck = 2000 kuna
pa dodas jos karti bla bla i deck te kosta cirka 6000-7000 kuna...
dek ides prodat dobijes njegovu vrijednost bez beda, a ove stare karte samo dobijaju na cijeni.... ne stare 2-3 godine, al vec one preko 3.... brutalno vrijede
westax me dobro procijenio sto se tice manjka zivaca za skupljanje necega predugo vremena, ali opet u jednu ruku bas mi je to gust, nikad mi nije bila fora da nznm par milja kuna i u sutu nabavit cijeli komplet.. ima nesto u tome skupljanju i nabavljanju...
sa barneyem se isto slazem u vecini toga, po meni su isto komadi papira precijenjeni, ali eto ja bi dao 600 kuna za bocu nekakvog ultra Gina i uzivao u njemu, sto vecina vas nebi, pa eto svaki gust kosta...
Collector ti isto imas pravo sto se tice Af klasika, samo sto ako se ne varam prvih 60 je vec u pitanju, a ne samo 40 :) - ali eto cak ni oni nece otici po 10 kuna komad :)... valjda je recesija neznam

King Warrior - tebe potpuno razumijem i to je najveci razlog svega moga drkanja sa ovom temom, a to je da kad idem nesto rijesit dobijem takvu mizeriju, da se osjecam ko zadnje smece.... sve oke, najradije nebi ni prodao, al jebiga lova ti jednsotavno u jednom trenutku hitno zatreba, znam da cu kroz par mjeseci opet to nabavljat za vece pare al jbg trebaju mi pare sad i sad...
i onda dobijem mizeriju...

Regar - evo ti si mi definitivno najslicniji od svih ovdje na forumu
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 23/06/2011 : 12:59:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
Al dobro, to je kiosk izdanje. Albumi i slicno - kad se rasproda cena im skace drasticno.
Go to Top of Page

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 23/06/2011 : 13:21:58  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Collector

@ Barney
Ti bi stvarno mogao da pripaziš kako nazivaš ljude ovde..... Znači tebi su po difoltu ljudi koji imaju novca i daju ga na stripove kreteni, idioti i glupaci????!!! Neću se osvrtati na puno stvari iznešenih ovde, već samo na ono što mene dotiče.....
Elem, ja sam kupac af kalsika za 2100 kuna, i po tvom kriterijumu krvavog i znojavog radnika ja sam idiot...Da li si se zapitao da li ja to u Srbiji mogu da nabavim po 15 kuna komad???? Da li mogu naći prvih 40 brojeva po iole normalnim ceneam??? Prošetaj do nekog strip šopa u Hrvatskoj pa nađi početna izdanja klasika za 15 kuna....da vidiš kako tvoja "viša" matematika pada u vodu...
Još jednom bih te zamolio da pripaziš kako se ophodiš prema članovima foruma.....Niko ovde ne terea nikoga da kupuje i prodaje sripove pod prisilom.
Tako da me zajebi sa ovim tvoji debilnim digresijama.....i definitivno nisi merodavan da se pitaš odakle meni novac i kako sam došao do njega.....na kraju krajeva šta te boli patka.
Da rezimiram...nalupao si gomilu gluposti....što se mene lično tiče nisi ni ovaj prvi post mora da ostaviš....
Kako u mnogim stvarima u životu, tako i u stripu, nekog zadovoljava jedno nekog drugo.....
Inače, svako ko se brine gde i kako SVOJE pare trošim može da mi se napase....... ;-)

S obzirom da se u dobroj meri slazem sa onime sto ej Barney napisao, aj da prokomentarisem ovo sto si napisao i da ti pokazem da hipoteticki moze da postoji uzrocno posledicna veza toga koliko ti imas para i kako si dosao do njih i mog kucnog budzeta i kolicine stripova koju cu moci sebi da priustim. da odmah kazem , ovo sve govorim hipoteticki i ne trvdim ni najmanje da je to slucaj, ali ajd da kazemo primera radi da si jedan od pripadnika omladine koji su deca takozvanih nouveau riche roditelja, koji su se u prelaznim vremenima na relativno lake nacine, pravno gledano legalno (legalitet nam je bas bio jaca strana zadnjih 15 godina na ovim prostorima)ili polulegalno , koristeci svoje polozaje , ucesce u politici, mito i korupciju i slicno (toga bas nema kod nas :P) obogatili. i do juce, bile 80-e, jos nisu isplivali tajkuni na scenu, se npr. najskuplji zs/lms prodavao za npr. 20 evra. Preprodavci i svi drzali su se tih cena i one su bile opsteprihvacene u praksi(samo dajem hipoteticki primer...nemam pojma koje su stvarno cene bile ili su sada) . Onda se desilo sta se desilo, srednja klasa je prakticno nestala, vecina je pocela da naginje ka nizoj srednjoj, a jedan malobrojni (mada je i on sve brojniji :P) deo, je postao jako bogat. i dodje dete jednog takvog miljea i dune mu da svoj "krvavo" zaradjeni novac (dosadili mu izlasci i trosenje stotina evra na vece po diskotekama) pocne da trosi na stripove i iz hira, jer mu se mozhe , pochne da daje enormne cifre za stripove. ne kazhem da samo bogati daju velike pare, niti da su svi bogati ljudi neposhteno dosli do svog novca, ali je dovoljan jedan mali broj bas ovakvih koje sam naveo da promene zakon ponude/traznje i kompletno trziste polovnih stripova koje je jako malo (nema ih ni 30 koji daju debele pare za ZS/LMS na celoj teritoriji exyu...pogledaj samo imena po aukcijama).Fala bogu preprodavci, stari i wannabe, jedva docekaju ovakav razvoj situacije i svim snagama pokusaju jos da mu doprinesu svojim ponasanjem na trzistu. identicna stvar se desavala ovih deceniju unazad i na trzistu nekretnina...i pre ili kasnije desice se neki "bubble" i na trzistu stripova kao sto je i na ovom drugom. Jednostavno resenje je da niko ne prihvati da plati enormnu cenu za strip, pa ce onaj kome je prodaja istih jedini izvor prihoda morati da menja nacin poslovanja i politiku cena. Samo ...ovi iz gornjeg primera kvare tu tezu....jebe im se za pare, a trziste stripova je toliko malo da i samo sacica moze da cini odrzivim cene koje su sada na trzistu. A cela ova tuzna ekonomska situacija utice na manje tiraze novoizdatih stripova, koji za par godina postaju rariteti i tako ukrug...samo se vrtimo :P
Opet , svi likovi su fiktivni, ni na koga konkretno nisam mislio...i svaka cast ljudima koji posteno zarade novac i koji vole stripove do te mere da su voljni da ih pretplate debelo, pa cak i da pretrpe teske finansijske udarce zarad te ljubavi.
ja nisam jedan od njih, a mislim da ima malo vishe ljudskog morala u svemu pa i u svetu stripova, stvari bi bile mnogo drugacije.
Nismo mi izmislili toplu vodu, svega ovoga ima svuda po svetu i u najrazvijenijim zemljama...ali to ne cini stvari ispravnim...bar ne u mojoj knjizi. Stavise...mnogo bih ja stvari promenio u svetu u kome zivim :)...samo jos da nadjem magicni stapic.

Dr. Evil: Quid pro-quo, Mr. Powers. Austin Powers: Yes, squid pro row.

Edited by - austin on 23/06/2011 13:24:58
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.72 seconds. Snitz Forums 2000