forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1043

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/07/2011 : 18:49:38  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by lwood
Tiraž od 500 komada je realnost.to je jasno svakome ko želi vidit.

Ekšuali, 500 komada je već postalo malo previše:(

i onda meni govore da san pesimist

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7120 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 07/07/2011 : 19:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa, kako digitalni tisak napreduje...

To i mene zanima kad ce to se to "oficijelno" dogoditi. Tu u Americi digitalni format, barem sto se tice knjiga je presisao papirni. (Inace, ja sam oldschool sto se tice citanja i muzike, iako vidim prednost downloada ako je cijena dosta manja, a ako je priblizna, onda naravno nema usporedbe)

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 21:29:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Ne ne ne ne to. Digitalni tisak - umjesto klasičnog offsetnog. Tu defacto mozes tiskati 1 primjerak.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 07/07/2011 : 22:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
Digitalni tisak je sigurno budućnost jer se ponuda naslova iz godine u godinu strašno povećava, a čitateljska publika usložnjava. Mislim prije svega na stručnu i poslovnu literaturu koja se ovim načinom može tiskati na točan broj primjeraka.
S druge strane, to i nije tisak nego printanje knjige.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7120 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 07/07/2011 : 22:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Sorry, my bad!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7973 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/07/2011 : 22:30:16  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Alexts, sorry, ali nemam volje ni živaca odgovarati na tvoje prijedloge koji su, po mom mišljenju, gomila gluposti.

Ne menja stvar - u mom prvom postu na ovu temu na početku lepo piše "Da ja pokušavam da izdajem stripove na kioscima, ja bih radio na sledeći način:" - to nije predlog - ja znam da ti 100% drugačije razmišljaš i ne pada mi na pamet da ti bilo šta predlažem. Podrazumeva se da ja mislim isto o potezima koji meni deluju bez smisla ("gomila gluposti"), samo što ja malo više biram reči.

Ali je ipak topik koji se bavi tvojim prošlim, sadašnjim i budućim potezima pogrešno mesto za moja viđenja stvari - tu se slažem, zato neću nastavljati.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 22:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sorry, malo sam bio grub, u pravu si, nije u redu od mene. Ali, zaista mi skače tlak kad svatko dolazi sa genijalnim idejama baziranim na tko zna kakvim utopijama i pretpostavkama i uvjerenjima, a ne zna kako stvari stoje u stvarnosti, pa se onda povremeno istresem na nekoga. Ali mislim, zaista, ... Superman? Pa kad je on kod nas bio popularan strip?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 07/07/2011 : 22:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Bilo kakvi veći izdavački planovi su osuđeni na propast uz današnje čitateljske navike i financijsku situaciju.

U cijeloj zemlji se ne može prodati ni 300 primjeraka jednog kvalitetnog stripa. Što više reći?

Iskreno sumnjam da bi neki poznatiji naslovi bolje prošli u bilo kojoj varijanti. Samo ako je riječ o određenom junaku na Z.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7973 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 07/07/2011 : 22:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Bilo kakvi veći izdavački planovi su osuđeni na propast uz današnje čitateljske navike i financijsku situaciju.

U cijeloj zemlji se ne može prodati ni 300 primjeraka jednog kvalitetnog stripa. Što više reći?

Iskreno sumnjam da bi neki poznatiji naslovi bolje prošli u bilo kojoj varijanti. Samo ako je riječ o određenom junaku na Z.

Tačno - Zoro! Njega sam zaboravio!
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 07/07/2011 : 22:59:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Mene samo interesuje kako bi prolazili albumi u boji sa cijenom VC Talicnog Toma, 4,30 evra bez, i 3,0 evra sa najvecim popustom.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 07/07/2011 : 23:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Tačno - Zoro! Njega sam zaboravio!

Nego, on napravi rusvaj samo takav.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 23:12:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

Mene samo interesuje kako bi prolazili albumi u boji sa cijenom VC Talicnog Toma, 4,30 evra bez, i 3,0 evra sa najvecim popustom.

A što ne pitaš VC kako prolazi Talični? Ili ZG nakladu kako im je prošao Gaston? Nije da nema primjera. Talični je jedan jedini strip koji u tom obliku koliko toliko redovito izlazi na kioscima u zadnjih ... 15 godina(?) i ti bi na njemu išao graditi neku strategiju?

Trouble will find me
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 07/07/2011 : 23:19:59  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da li bi tako nešto trenutno bilo isplativo na ovim prostorima, onako odokativna neka procjena?
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 07/07/2011 : 23:20:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
@Markos

Ne bi. Samo se pitam, nista vise. Ne gradim nikakve strategije, cisto me zanima sta bi bilo, kad bi bilo.
Pitao bih rado VC za Talicnog, ali sumnjam da bi mi rekli.

Edited by - Elderane84 on 07/07/2011 23:28:28
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 23:27:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sandyboy

quote:

Da li bi tako nešto trenutno bilo isplativo na ovim prostorima, onako odokativna neka procjena?

Sigurno bi, zato i je zanimljivo, samo je pitanje može li se postići traženi kvalitet. Ja sam malo previše sitničav pa vjerojatno ne bi bio zadovoljan, a i strip je specifičan za takav tisak, ali ostali tipovi knjiga, beletristika i slično, gdje se savršenstvo c/b tiska ne traži niti očekuje, to da. Puno izdavača je već prešlo na to. Umjesto da otisnu 1000 knjiga pa ih drže u skladištu narednih x godina, otisnu 200-300, koliko im treba za prvu ruku, i onda poslije polako nadoštampavaju po potrebi. Trostruka ušteda.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 07/07/2011 : 23:31:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Očito se ni Lucky toliko ne isplati, inače ne bi svake dvije godine izlazila po četiri albuma.

Inače, prostora za promociju ima. Recimo, Algoritam se dosta trudi i tempira da paralelno uz filmske adaptacije stripovskih naslova izda i neko tiskano izdanje, kao što su napravili sa Iron Manom, 30 Days of Night i Tintinom. Već smo spominjali i njihovu kampanju za manga naslove (TV, novine...). Ali svejedno izgleda kao da ništa od toga nema utjecaja na publiku.

Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 07/07/2011 : 23:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
Da, pretpostavljao sam da strip baš trenutno nije za tako nešto. Mislim, nešto tipa mange koje algoritam i večernjak objavljuju ili bonelli, tu se ne traži neka kvaliteta tiska baš ali imam dojam da recimo jedan Inkal ne bi ni pod razno mogao iste kvalitete biti u PoD izdanju...ili lupetam?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 23:32:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Markos

Ne bi. Samo se pitam, nista vise. Ne gradim nikakve strategije, cisto me zanima sta bi bilo, kad bi bilo.

Gle, savjet za tebe i sve ostale: kad razmišljate o takvim opcijama, zapitajte se jednu stvar - budući da u ex-Yu postoji nekoliko profesionalnih izdavača stripova kojima je to jedini izvor prihoda, ne bi li bilo logično očekivati da su oni već došli na istu ideju kao i vi i ne bi li bilo logično očekivati da bi je i ostvarili, kad bi bila isplativa/održiva?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 07/07/2011 : 23:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sandyboy

Da, pretpostavljao sam da strip baš trenutno nije za tako nešto. Mislim, nešto tipa mange koje algoritam i večernjak objavljuju ili bonelli, tu se ne traži neka kvaliteta tiska baš ali imam dojam da recimo jedan Inkal ne bi ni pod razno mogao iste kvalitete biti u PoD izdanju...ili lupetam?

Ne, naravno. Digitalno za sada samo c/b, kolor ne.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 08/07/2011 : 00:01:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

@Markos

Gle, savjet za tebe i sve ostale: kad razmišljate o takvim opcijama, zapitajte se jednu stvar - budući da u ex-Yu postoji nekoliko profesionalnih izdavača stripova kojima je to jedini izvor prihoda, ne bi li bilo logično očekivati da su oni već došli na istu ideju kao i vi i ne bi li bilo logično očekivati da bi je i ostvarili, kad bi bila isplativa/održiva?

Vidi, nisam ni ja pao s Marsa. Bavio sam se stvarima slicnim izdavastvu, i prilicno mi je jasno kako stvari stoje. Samo razmisljam o opcijama. Ja znam da ni Fibra, ni Libellus, ni Darkwood, ni Phoenix ni svi slicni ne mogu da iznesu projekat na kioske i da trpe gubitke stoicki, dok ne pogode izdanje. Naravno da je bolje ici utabanim stazama HC stripa, integrala, po vecim cijenama, nekad dobijes, nekad izgubis, i non stop si oko nule, saberi oduzmi, ili sa zanemarljivim dobicima (mozda gubicima?) u odnosu na ulozenu kolicinu truda i rada.
Vi ste prvenstveno stripofili, koji izdaju jer nema ko drugi to da radi. Vjerujem da vam je to bio pocetni motiv, a eventualna zarada sporedni.
Ja pricam o velikim izdavacima kao sto je VC. Oni su jedno vrijeme izbacivali mjesecno 8 kiosk izdanja, poneki strip album, a trenutno imaju 4 kolekcionarska Bonelli izdanja i Talicnog Toma na 3 mjeseca. Sto je najludje, stalno su povecavali broj izdanja, dok nije dosla kriza. Sada su ponesto usporili, ali i dalje imaju ono sto treba, dobru distribuciju, svoju prodajnu mrezu i dobre ljude da vode posao.
Ono sto se ja pitam je, da su npr stampali Zigfrida u boji kao Talicnog, za 430 dinara u tirazu kao Talicnog, i odradili agresivnu kampanju samo u svojim izdanjima, da li bi prodali bar polovinu tiraza u rasponu od 3 mjeseca koliko bi izdanje kostalo na kioscima? Upravo citam Aldebaran i Thorgala, i ne mogu se oduprijeti utisku da bi to moglo dobro proci u takvim varijantama, ali sam svjestan da se to nikada nece desiti, jer bi trebalo dobrano rizikovati, a npr. VC tesko da je spreman za takav rizik.
Treba ciljati na vecinsku (a to je ovdje Bonelli) publiku, i ponuditi njima nesto sto ce im se servirati kao normalan evolucioni pomak u citanju stripova, a to isto im ponuditi po slicnoj cijeni kao i Bonelli, i po istoj dostupnosti, pa da vidimo kako bi stvar isla.
I, molim te, nemoj sad odgovoriti nesto u stilu: "Ako sam toliko mudar, sto ne probam sam" i slicno. Cisto me zanima sta bi se desilo, a nije nemoguce da bi se prodalo u 300 primjeraka kao Ratman, ili mozda jednostavno u nedovoljnom broju primjeraka, makar taj broj bio i iznad 2000.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 08/07/2011 : 09:13:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Vidi, nisam ni ja pao s Marsa. Bavio sam se stvarima slicnim izdavastvu, i prilicno mi je jasno kako stvari stoje. Samo razmisljam o opcijama. Ja znam da ni Fibra, ni Libellus, ni Darkwood, ni Phoenix ni svi slicni ne mogu da iznesu projekat na kioske i da trpe gubitke stoicki, dok ne pogode izdanje. Naravno da je bolje ici utabanim stazama HC stripa, integrala, po vecim cijenama, nekad dobijes, nekad izgubis, i non stop si oko nule, saberi oduzmi, ili sa zanemarljivim dobicima (mozda gubicima?) u odnosu na ulozenu kolicinu truda i rada.
Vi ste prvenstveno stripofili, koji izdaju jer nema ko drugi to da radi. Vjerujem da vam je to bio pocetni motiv, a eventualna zarada sporedni.
Ja pricam o velikim izdavacima kao sto je VC. Oni su jedno vrijeme izbacivali mjesecno 8 kiosk izdanja, poneki strip album, a trenutno imaju 4 kolekcionarska Bonelli izdanja i Talicnog Toma na 3 mjeseca. Sto je najludje, stalno su povecavali broj izdanja, dok nije dosla kriza. Sada su ponesto usporili, ali i dalje imaju ono sto treba, dobru distribuciju, svoju prodajnu mrezu i dobre ljude da vode posao.
Ono sto se ja pitam je, da su npr stampali Zigfrida u boji kao Talicnog, za 430 dinara u tirazu kao Talicnog, i odradili agresivnu kampanju samo u svojim izdanjima, da li bi prodali bar polovinu tiraza u rasponu od 3 mjeseca koliko bi izdanje kostalo na kioscima? Upravo citam Aldebaran i Thorgala, i ne mogu se oduprijeti utisku da bi to moglo dobro proci u takvim varijantama, ali sam svjestan da se to nikada nece desiti, jer bi trebalo dobrano rizikovati, a npr. VC tesko da je spreman za takav rizik.
Treba ciljati na vecinsku (a to je ovdje Bonelli) publiku, i ponuditi njima nesto sto ce im se servirati kao normalan evolucioni pomak u citanju stripova, a to isto im ponuditi po slicnoj cijeni kao i Bonelli, i po istoj dostupnosti, pa da vidimo kako bi stvar isla.
I, molim te, nemoj sad odgovoriti nesto u stilu: "Ako sam toliko mudar, sto ne probam sam" i slicno. Cisto me zanima sta bi se desilo, a nije nemoguce da bi se prodalo u 300 primjeraka kao Ratman, ili mozda jednostavno u nedovoljnom broju primjeraka, makar taj broj bio i iznad 2000.

A što da ti drugo odgovorim I mene je zanimalo kako bi prošao Rat-man na kioscima i jedini način da to zaista saznam je bio da pokušam i vidim što će ispasti. Sve drugo nema smisla. Tko ti može sa sigurnošću odgovoriti kako bi prošao npr. Aldebaran u pojedinačnim SC albumima na kioscima? Možemo samo više ili manje osnovano nagađati. Moja procjena je da ne bi prošao.
Kad govoriš o ciljanju na vecinsku bonelli publiku: pa pogledaj kako ta ista publika reagira na novije i malo drugačije bonelli naslove: Julia, Gea, Caravan... (a da ne spominjem klasične kao tex, mister no, marti...). Nije baš neka luda navala. Nema tu pomoći: većinu publike ne zanima strip kao medij, kao vrsta umjetnosti koju će pratiti i istraživati, njih zanima njihov_omiljeni_junak kojeg kupuju po inerciji već godinama i ništa van toga. A takvih omiljenih_junaka je tu 4-5 i to je to.

Trouble will find me
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4511 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 08/07/2011 : 11:01:26  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
većinu publike ne zanima strip kao medij, kao vrsta umjetnosti koju će pratiti i istraživati, njih zanima njihov_omiljeni_junak kojeg kupuju po inerciji već godinama i ništa van toga. A takvih omiljenih_junaka je tu 4-5 i to je to.

potpisujem. ja sam i sam takav. ti junaci su, po redosljedu važnosti: zagor, tex, mister no i marti misterija.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 08/07/2011 : 11:08:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>potpisujem. ja sam i sam takav. ti junaci su, po redosljedu važnosti: zagor, tex, mister no i marti misterija.

Stvarno neobično koristan doprinos diskusiji.

mxcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 08/07/2011 : 12:20:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Torgal ide na kioske i pretpostavljam da su stripoteke s torgalom medju najprodavanijima.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 08/07/2011 : 12:48:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Uz sve postovanje stripoteci, mislim da bi album u boji imao veci odjek. Ne znam, mozda i ja samo mlatim, mozda je vecina kupaca ovakva kao Adriano, 5 Bonelli junaka iz praistorije, a od ostalog bjezis glavom bez obzira.
Go to Top of Page
Page: of 1043 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.05 seconds. Snitz Forums 2000