forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1043

mike
Senior Member

Slovenia
2848 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 12/07/2011 : 17:06:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mike a Private Message  Reply with Quote
Koliko citam Macanov blog, prijevod Zekan 5 je zavrsen, sesti se prevodi.

Jack the Black.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 12/07/2011 : 17:27:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Vidjet ću, kad složim sve, pa ću vjerojatno objaviti (bez datuma, jer ih se gotovo sigurno neću moći držati do kraja)

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 12/07/2011 : 20:49:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Ja sam ovaj vikend radio Fibrin plan za naredne dvije godine - popis i raspored naslova za koje su otkupljena prava i koji bi (vecina) trebali biti objavljeni unutar te dvije godine. Nisam još završio, ali broj izdanja je trenutno 108. Praktički je nemoguće da ću uspjeti toliko naslova objaviti u te dvije godine (em fizički ne stižem godišnje toliko naslova pripremiti, fibrin prosjek je cca 35 naslova godišnje, em jedva da ima poneki hit koji će eventualno povući prodaju, sve drugo su premijerna izdanja koja se slabo i sporo prodaju) stoga je gotovo nemoguće ubaciti nešto, dapače, pitanje je što izbaciti/premjestiti u 2014.

A da napravis presedan i pustis stvari na forumsko glasanje, cisto da vidis sta bi ljudi najradije videli ? Mislim, verovatno te ne dodiruje nesto ko sta zeli odavde, al ono, bilo bi zabavno.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/07/2011 : 21:07:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Raspiši pretplatu, prvi naslov koji skupi 150 uplata ide u postupak.

(Pretplatnici mogu prenamijenjivati uplaćena sredstva do tog trenutka, kako bi požurili naslov bliži kraju.)

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 12/07/2011 : 21:36:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

quote:

Ja sam ovaj vikend radio Fibrin plan za naredne dvije godine - popis i raspored naslova za koje su otkupljena prava i koji bi (vecina) trebali biti objavljeni unutar te dvije godine. Nisam još završio, ali broj izdanja je trenutno 108. Praktički je nemoguće da ću uspjeti toliko naslova objaviti u te dvije godine (em fizički ne stižem godišnje toliko naslova pripremiti, fibrin prosjek je cca 35 naslova godišnje, em jedva da ima poneki hit koji će eventualno povući prodaju, sve drugo su premijerna izdanja koja se slabo i sporo prodaju) stoga je gotovo nemoguće ubaciti nešto, dapače, pitanje je što izbaciti/premjestiti u 2014.

A da napravis presedan i pustis stvari na forumsko glasanje, cisto da vidis sta bi ljudi najradije videli ? Mislim, verovatno te ne dodiruje nesto ko sta zeli odavde, al ono, bilo bi zabavno.

Pa već znam što bi ljudi najradije vidjeli: Zagora u boji od prvog broja na kioscima i u HC-u

...po cijeni od 7 kn

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 12/07/2011 : 21:38:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

(Pretplatnici mogu prenamijenjivati uplaćena sredstva do tog trenutka, kako bi požurili naslov bliži kraju.)

mcn

150 uplata? Pa tu će brojku postići cca 5 naslova godišnje.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 12/07/2011 : 21:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Mairosu

quote:

Pa već znam što bi ljudi najradije vidjeli: Zagora u boji od prvog broja na kioscima i u HC-u

...po cijeni od 7 kn

Ne zaboravi kolor naslovnice iznutra. Bez toga ni ne kreci kod stampara.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 12/07/2011 : 21:45:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

mcn

Nelosa ideja koja ima procenat uspeha od 5 promila na brdovitom Balkanu. Cuj, pretplata. :D

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 12/07/2011 : 22:10:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>150 uplata? Pa tu će brojku postići cca 5 naslova godišnje.

Fol demokracija, a tjerass po svom. :)

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/07/2011 : 22:25:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by GGG

Ne znam koliko je ovo: http://www.bookdepository.co.uk/Chis-Sweet-Home-v-1-Kanata-Konami/9781934287811 zanimljivo za Fibru - možda za kakvu Fibra junior variantu , kod nas doma je bio bomba..
Mene kčerka (9 godina) stalno sekira, zašto kupujem stripove interesantne samo za brata, a za nju ništa. I pošto jadna stalno prelistava one dvije Navis, odlučio sam da nabavim nešto i za nju - amazon mi je izbacio ovu Chi kao preporuku, stvar izgleda dosta simpatično, i ja naručim 1.broj. Kad je to stiglo, i žena i djeca, svi su navalili na tu jadnu knjižicu. Žena, koja inače više ispod čela gleda moje pakete, mi je sama, ničim izazvana, več naručila još jedan svezak za njezinu prijateljicu i to kad budem "sljedeči put nešto naručio", a klinci su isti moment naručili broj dva - i nisu dobili NE!, što je velika stvar. Odmah je bio simpatičan i svim prijateljima i prijateljicama i valjda je več na dva kraja rezerviran...

Tržište za takav strip je praktički netaknuto (djeca, žene, mačkoljupci), za razliku od tinejdžera, kojima je puna guzica svega i marketinški su najviše na udaru. Uz knjižare i striparnice prodavati bi se moglo i u trgovinama s igračkama, darovima, u cviječarnicama...

Slažem se, zbilja dobar strip.

Inače, rekao bih da je kriminalno malo ovakvih stripova koje mogu čitati doslovce svi.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/07/2011 : 22:31:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Raymond

sa respektom, to bi se tesko prodavalo (moje misljenje naravno)..

To nije ni poanta. Već smo shvatili da se stripovi (i tiskovine) općenito slabo prodaju.

Osim 45356492566. reprinta Zagora, naravno.

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 12/07/2011 : 22:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedva cekam da vidim tu listu..

Markos: da slucajno nemas namjery ovog Huntera od IDW da izdas..evo izdaju integral u A4 dimenzijama prve dvije knjige

http://www.amazon.com/Richard-Starks-Parker-Darwyn-Cooke/dp/1600109802/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1310501722&sr=1-3

ne, nije mi toliko dobar.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/07/2011 : 22:49:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Marko, kolike su šanse da ti nastaviš sa Strancima u raju?

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 12/07/2011 : 22:56:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Marko, kolike su šanse da ti nastaviš sa Strancima u raju?

Praktički nikakve. Meni je to super strip, ali ja sam imao potpuno drugu ideju u glavi (6 pocket bookova), što se ne uklapa u trenutno stanje. Dani je bio brzi i tu smo gdje jesmo.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/07/2011 : 22:59:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Šteta, ti si mi bio posljednja nada za ovaj naslov.

Go to Top of Page

feka82
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2647 Posts

Member since 03/01/2008

Posted - 13/07/2011 : 09:03:55  Show Profile Show Extended Profile  Send feka82 a Private Message  Reply with Quote
zagor se bolje prodaje ovdje nego u italiji

feka
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2535 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 13/07/2011 : 09:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message  Reply with Quote
quote:

sa respektom, to bi se tesko prodavalo (moje misljenje naravno)..

Zavisi... ako, bi išlo preko regularnih strip kanala (knjižare & striparnice) stvar bi sigurno propala. Ali takav strip niti nije namjenjen za strip publiku, tu se ide na sasvim drugo tržište - žensku populaciju. Na žalost je situacija takva, da se več male curice gura u neko svoje roza tržiše, sa barbikama, konjičima itd... Kakvo se sve smeče i gluposti tu pokušava progurati. I u ovom kontekstu bi jedan solidno napravljen strip kao što je Chi mogao malo bolje proči (kao nešto drugačije i kvalitetnije, za sve starosti,...)

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

zlikovski
Senior Member

Croatia
1090 Posts

Member since 21/03/2008

Posted - 13/07/2011 : 11:35:38  Show Profile Show Extended Profile  Send zlikovski a Private Message  Reply with Quote
ovo macanovo s pretplatom je skroz dobra ideja, a kako sam ja iz slavonije koja nije ni brdovita nit je na balkanu mislim kako bi to prošlo. treba probati. markos sa svojim ili macan sa svojim izdanjima. miličević nikako, njemu nebi unaprijed ništa platio. svakako popus na pretplatu od min 20%.

Grad - to ste vi.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/07/2011 : 11:46:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlikovski

ovo macanovo s pretplatom je skroz dobra ideja, a kako sam ja iz slavonije koja nije ni brdovita nit je na balkanu mislim kako bi to prošlo. treba probati. markos sa svojim ili macan sa svojim izdanjima. miličević nikako, njemu nebi unaprijed ništa platio. svakako popus na pretplatu od min 20%.

Ma 150 pretplatnika je čista utopija. PRODATI 150 primjeraka nekog albuma u cijeloj ex-yu u prvih godinu dana od izlaska je vec postalo uspjeh, a kamoli dobiti toliki broj pretplatnika PRIJE izlaska.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Pavel
Senior Member

Croatia
1233 Posts

Member since 25/08/2005

Posted - 13/07/2011 : 14:38:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel a Private Message  Reply with Quote
Nema razloga za gorčinu i sipanje žuči po Zagoru jer on tu stvarno nije ništa kriv, kao ni njegovi čitatelji uostalom.
Htio bih ovdje pokušati raspraviti nekoliko problema.
Prvi se odnosi na razliku u prodaji između dvaju najkomercijalnijih naslova na ovim prostorima (naklada kojih je, blago rečena, skromna,) i svih ostalih stripova. U vezi toga ponovit ću ono što sam već jednom negdje rekao: nije "velika" prodaja Zagora kriva što se ostali stripovi mnogo slabije prodaju. Svojedobno na jednoj raspravi o Nathan Neveru jedan je forumaš iznio svoje shvaćanje prema kojemu je Nathan osuđen da izlazi jednom u tri mjeseca zato što se stalno izmišljaju neka nova izdanja Zagora koji u prosjeku izlazi 3-4 puta mjesečno. Dakako, istina je suprotna: veća prodaja Zagora omogućava izlaženje Nathana, da se Zagor ne prodaje tako dobro ne bi bilo ni ostalih, manje komercijalnih izdanja istog izdavača.
Markos je i sam jednom rekao da mu Libellus nije konkurencija jer imaju posve različitu publiku. S time se slažem, a to znači da pojava kolekcionarskoga Zagora od 150 kuna nema nikakav utjecaj na prodaju Fibrinih izdanja dok za Libellusova to ne bih mogao reći.

To nas vodi do problema br. 2 koji se tiče osuđivanja jednog dijela strip publike i različitog, usuđujem se reći pogrešnog, shvaćanja strip medija. Naime, često puta se ovdje može čuti "kako ti ljudi ne vole strip nego Zagora". Ja ne mislim da je netko tko danas kupuje samo jedan strip ograničen, glup ili nešto slično. Isto tako, siguran sam da su mnogi ljudi koji sada kupuju samo npr. Zagora u prošlosti pročitali i neke druge stripove koji im se, eto, nisu svidjeli pa su ostali na samo jednom favoritu. Također, ne znam što znači voljeti strip u smislu kakav propagiraju neki članovi ovdje. Ljudi koji vole npr. televizijske serije prate nekoliko svojih favorita: ne gledaju ih sve: od sapunica, do kriminalističkih mini-serijala i sitcomova. Isto tako ne znam zašto bi mene koji se smatram ljubiteljem i solidnim poznavateljem stripa trebao zanimati ama baš svaki strip na svijetu. Konkretno, Fibra dosta favorizira tzv. graphic novels i mini serijale koji mene osobno stvarno ne zanimaju ni najmanje. Za mene je strip serijal (btw. Macan je nedavno imao na svom blogu krasan post na tu temu). To znači da me podjedanko zanimaju novinski stripovi, Bonelli kao i dugovječni francuski junaci. Među favoritima su mi podjednako dragi Peanuts, Krazy Kat, Princ Valiant, Tex, Gaston ili Natacha.
Adaptacije književnih predložaka ili stripovi koji “promišljaju svijet oko nas” prikazom druženja dvaju penzionera me naprosto ne zanimaju.
Hoćete li me zbog toga nazvati ljubiteljem samo nekih serijala, a ne totaliteta stripovskog medija?
Ako želite, slobodno iako ću ja sebe i dalje smatrati ljubiteljem stripa.
Nadalje, za mene je strip dio pop kulture i ne mislim da je na njemu da propituje svijet, prije svega zato što se duboko umovanje može izraziti jedino verbalno u okviru nekog filozofskog sustava. Sve ostalo je pretenciozno.
Zato strip prvenstveno prvenstveno smatram zabavom i ugodom bez ičega lošeg i površnog u tom određenju jer znamo koliko je teško ispričati dobru priču istovremeno koristeći dva poprilično različita semiotička koda.

Problem br. 3 je tržišno- ekonomske prirode. Tržište je relativno malo i zatvoreno, a ljudi baš i nemaju novaca. Dodajmo k tome da su nas izdavači u proteklih nekoliko godina zatrpali novim izdanjima i da se je u tom kaosu poprilično teško snaći. Danas sam npr. u Gradskoj knjižnici vidio neke Bookglobeove integrale za koje nisam ni znao da postoje iako redovito pratim ovaj forum.
To vjerojatno dovodi do toga da jedan dio publike rezignira od kupovine jer “kad ne mogu kupiti sve što me zanima neću kupiti ništa”.

Sorry na maratonskom postu…
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29357 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/07/2011 : 15:07:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
S prvim se slažem: nije zagor kriv što se ostalo ne prodaje, naravno. Ljude ne zanima (skoro) ništa van toga i to je ok, njihov izbor. Pod dva, ako si mislio na mene: nigdje nisam rekao da su oni zbog toga glupi/manje vrijedni/ovakvi ili onakvi. Samo sam konstatirao tu činjenicu - ne zanima ih strip kao medij nego njihovih par omiljenih junaka koje prate i točka. Drugi razlog zašto sam to podcrtao je pitanje cijene: sigurno si pročitao koliko me se napadalo po strip forumima kako ja sa svojim skupim izdanjima uništavam strip scenu, kako su stripovi preskupi i nitko to ne može kupiti, a da su jeftiniji svi bi kupovali, bla bla, trać truć. Rat-man (i hrpa ostalih primjera) pokazuje da je cijena manji faktor: možeš ti ljudima neke stvari dijeliti džabe, ali ne zanimaju ih.

S druge strane: ova tvoja rečenica mi nema smisla: "Konkretno, Fibra dosta favorizira tzv. graphic novels i mini serijale koji mene osobno stvarno ne zanimaju ni najmanje. Za mene je strip serijal." Nema veze što je u pitanju fibra (koja, btw, ima dosta serijala, ali dobro) nego ta isključivost: ako strip nije serijal onda te ne zanima?!??! Mislim, sorry, ali ja to ne razumijem. Drugim riječima, filmovi te ne zanimaju, gledaš samo serije?

Treći problem isto ne razumijem, ali dobro. Ni ja ne kupujem sve, samo ono što me zanima. Ne pada mi na pamet zbog toga što ne mogu kupiti i ono što me ne zanima odreći se onoga što me zanima. Ne razumijem tu logiku, zaista.

Trouble will find me
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10229 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 13/07/2011 : 15:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pavel

Nema razloga za gorčinu i sipanje žuči po Zagoru jer on tu stvarno nije ništa kriv, kao ni njegovi čitatelji uostalom.
Htio bih ovdje pokušati raspraviti nekoliko problema.

Nema razloga za gorčinu i sipanje žući po Jeleni Rozgi jer ona tu ništa nije kriva, kao ni njeni slušatelji uostalom.
Međutim nitko me neće uvjerit da su ti ljudi zaljubljenici u glazbu.
quote:

Prvi se odnosi na razliku u prodaji između dvaju najkomercijalnijih naslova na ovim prostorima (naklada kojih je, blago rečena, skromna,) i svih ostalih stripova. U vezi toga ponovit ću ono što sam već jednom negdje rekao: nije "velika" prodaja Zagora kriva što se ostali stripovi mnogo slabije prodaju. Svojedobno na jednoj raspravi o Nathan Neveru jedan je forumaš iznio svoje shvaćanje prema kojemu je Nathan osuđen da izlazi jednom u tri mjeseca zato što se stalno izmišljaju neka nova izdanja Zagora koji u prosjeku izlazi 3-4 puta mjesečno. Dakako, istina je suprotna: veća prodaja Zagora omogućava izlaženje Nathana, da se Zagor ne prodaje tako dobro ne bi bilo ni ostalih, manje komercijalnih izdanja istog izdavača.
Markos je i sam jednom rekao da mu Libellus nije konkurencija jer imaju posve različitu publiku. S time se slažem, a to znači da pojava kolekcionarskoga Zagora od 150 kuna nema nikakav utjecaj na prodaju Fibrinih izdanja dok za Libellusova to ne bih mogao reći.

Po meni je ipak velika prodaja Zagora kriva za neke stvari. Izgleda i da nisi u toku jer Nathan više na kioske ne ide, tako da ti teza da se zahvaljujući Zagoru izdaju drugi junaci ne stoji, a Nathan nije jedini junak koji se ugasio.
Većina ljudi, uključujući i mene ima nekakav ograničeni budžet za stripove, i ako mi 150 Kn ode na peto izdanje Zagora, naravno da će ostala izdanja patit.
Sa Markovim stavom da jedni drugima nisu konkurencija se ne slažem u potpunosti, jer mislim da ima dosta ljudi koje interesira i jedno i drugo ali zbog gore navedenog problema s budžetom, mora se od nečeg odustati. Ja sam recimo od većine Bonelli Libellus izdanja odustao, a žao mi je. jednostavno nemam par tisuća kuna mjesečno da pokupujem sve što me interesira.
Kod nas su ljudi i inače poprilično zatvoreni, i neskloni eksperimentiranju, pa me ne čudi da će rađe uzet nešto poznato, mada izreciklirano i prožvakano već tisuću puta nego recimo Aldebaran za koji sam siguran da bi se svidio velikoj većini bonelijevaca.

quote:

To nas vodi do problema br. 2 koji se tiče osuđivanja jednog dijela strip publike i različitog, usuđujem se reći pogrešnog, shvaćanja strip medija. Naime, često puta se ovdje može čuti "kako ti ljudi ne vole strip nego Zagora". Ja ne mislim da je netko tko danas kupuje samo jedan strip ograničen, glup ili nešto slično.

Ni ja ne mislim da su ljudi koji kupuju samo jedan strip glup ili ograničen, ali se slažem sa tvrdnjom da nisu ljubitelji stripa nago zagora. Ja recimo imam kolegu koji skuplja isključivo Dylana. Čini li ga to ljubiteljem stripa?
Po meni ne, on je ljubitelj Dylan Doga.

quote:

Isto tako, siguran sam da su mnogi ljudi koji sada kupuju samo npr. Zagora u prošlosti pročitali i neke druge stripove koji im se, eto, nisu svidjeli pa su ostali na samo jednom favoritu.

Ako im se sa 12 godina svidio samo Zagor, to ne znači da im se sa 20-25-30 nebi svidilo i nešto drugo, a ovde imaš dosta starijih čiatatelja koji apriori odbijaju probat čitat nešto drugo.

quote:

Također, ne znam što znači voljeti strip u smislu kakav propagiraju neki članovi ovdje. Ljudi koji vole npr. televizijske serije prate nekoliko svojih favorita: ne gledaju ih sve: od sapunica, do kriminalističkih mini-serijala i sitcomova. Isto tako ne znam zašto bi mene koji se smatram ljubiteljem i solidnim poznavateljem stripa trebao zanimati ama baš svaki strip na svijetu. Konkretno, Fibra dosta favorizira tzv. graphic novels i mini serijale koji mene osobno stvarno ne zanimaju ni najmanje. Za mene je strip serijal (btw. Macan je nedavno imao na svom blogu krasan post na tu temu). To znači da me podjedanko zanimaju novinski stripovi, Bonelli kao i dugovječni francuski junaci. Među favoritima su mi podjednako dragi Peanuts, Krazy Kat, Princ Valiant, Tex, Gaston ili Natacha.
Adaptacije književnih predložaka ili stripovi koji “promišljaju svijet oko nas” prikazom druženja dvaju penzionera me naprosto ne zanimaju.
Hoćete li me zbog toga nazvati ljubiteljem samo nekih serijala, a ne totaliteta stripovskog medija?
Ako želite, slobodno iako ću ja sebe i dalje smatrati ljubiteljem stripa.

Nitko ne proziva ljude koji će rado probati nešto novo, a iz ovoga što si ti napisao o sebi, i stripovima koje voliš može se zaključiti jesi ljubitelj stripa.
Jedino mi nije jasno ovo sa serijalima, a nije mi jasno ni šta imaš protiv dva penzionera . Mene nisu upilali promišljanjem svijeta, bili su mi turbo zabavni.

quote:

Nadalje, za mene je strip dio pop kulture i ne mislim da je na njemu da propituje svijet, prije svega zato što se duboko umovanje može izraziti jedino verbalno u okviru nekog filozofskog sustava. Sve ostalo je pretenciozno.
Zato strip prvenstveno prvenstveno smatram zabavom i ugodom bez ičega lošeg i površnog u tom određenju jer znamo koliko je teško ispričati dobru priču istovremeno koristeći dva poprilično različita semiotička koda.

Ovo isto možeš onda reći i za Film i Glazbu, a je li baš tako?

quote:

Problem br. 3 je tržišno- ekonomske prirode. Tržište je relativno malo i zatvoreno, a ljudi baš i nemaju novaca. Dodajmo k tome da su nas izdavači u proteklih nekoliko godina zatrpali novim izdanjima i da se je u tom kaosu poprilično teško snaći. Danas sam npr. u Gradskoj knjižnici vidio neke Bookglobeove integrale za koje nisam ni znao da postoje iako redovito pratim ovaj forum.

S ovim se uglavnom slažem.

quote:

To vjerojatno dovodi do toga da jedan dio publike rezignira od kupovine jer “kad ne mogu kupiti sve što me zanima neću kupiti ništa”.

To onda nije strip publika, to su kolekcionari.
Isto ko da kažeš ako ne mogu imat sve filmove na ovoj planeti, neću više gledat filmove.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 13/07/2011 16:22:39
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 13/07/2011 : 15:55:27  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

S prvim se slažem: nije zagor kriv što se ostalo ne prodaje, naravno. Ljude ne zanima (skoro) ništa van toga i to je ok,

Ja bih cak rekao upravo suprotno, Zagoru se moze zahvaliti sto uopste postoji neka strip scena.
Zagor je magnet koji navlaci ljude da citaju stripove, s vremenom im se skrene paznja na neka druga izdanja i zele da probaju nesto od npr. Fibre.
Vec sam vise puta na nasem forumu vidio neke ljude koji su bili iskljucivo aktivni na Zagorovim topicima i onda odjednom im se probudila zelja da isprobaju nesto novo, pa se javljaju i u topicima drugih stripova.
Evo npr. Obi-wan, nedavno je rekao da se zbog Zagora vratio stripovima, sada guta sve zivo. Ima dosta slicnih primjera u izdavackom izlogu.
Ukoliko od 30 Zagorovih fanova petorica se odluce da probaju nesto novo i to pocnu da redovno konzumiraju, mislim da je to ipak nesto pozitivno. To sto stripovi ne prolaze na kioscima je druga stvar. Fibra je ipak izdavacka kuca koja nudi kvalitetne stripove ljudima koji zele da isprobaju nesto novo, a takvih uvijek ima, mozda ne dovoljno da se prave tirazi u hiljadama, ali ih ima.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2011 : 16:02:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

S prvim se slažem: nije zagor kriv što se ostalo ne prodaje, naravno. Ljude ne zanima (skoro) ništa van toga i to je ok,

Ja bih cak rekao upravo suprotno, Zagoru se moze zahvaliti sto uopste postoji neka strip scena.
Zagor je magnet koji navlaci ljude da citaju stripove, s vremenom im se skrene paznja na neka druga izdanja i zele da probaju nesto od npr. Fibre.
Vec sam vise puta na nasem forumu vidio neke ljude koji su bili iskljucivo aktivni na Zagorovim topicima i onda odjednom im se probudila zelja da isprobaju nesto novo, pa se javljaju i u topicima drugih stripova.
Evo npr. Obi-wan, nedavno je rekao da se zbog Zagora vratio stripovima, sada guta sve zivo. Ima dosta slicnih primjera u izdavackom izlogu.
Ukoliko od 30 Zagorovih fanova petorica se odluce da probaju nesto novo i to pocnu da redovno konzumiraju, mislim da je to ipak nesto pozitivno. To sto stripovi ne prolaze na kioscima je druga stvar. Fibra je ipak izdavacka kuca koja nudi kvalitetne stripove ljudima koji zele da isprobaju nesto novo, a takvih uvijek ima, mozda ne dovoljno da se prave tirazi u hiljadama, ali ih ima.

kako ne kužiš da te provociraju?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 13/07/2011 : 16:04:07  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

kako ne kužiš da te provociraju?

uzvratio sam im
Go to Top of Page
Page: of 1043 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.31 seconds. Snitz Forums 2000