forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Rat-Man 1: Kako je (potresno) nastao Rat-Man
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 29/07/2011 : 19:03:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja nikad nikoga nisam cuo da vice tombola, pa tako ni u hrvatskoj, barem ne u znacenju o kojem pricamo
a nitko u mojoj obitelji takodjer nije cuo
ili mi zivimo u spilji ili je moj prigovor osnovan

heh, jesi ikad bio u klubovima penzionera u kojima se igra tombola?

doduse, tamo vicu 'tumbula' al to je drugi par postoli....

ili na tomboli na Rivi za vrime svetog Duje?

'Bingo' je uzvik mladjih, amerikariziranijih generacija....

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 29/07/2011 : 19:29:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Za koga je strip?
Za penziće ili za mlade amerikanizirane generacije?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 29/07/2011 : 19:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Za koga je strip?

Za ljude koji skuže vic, a ne raspravljaju danima o njemu ...

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 29/07/2011 : 19:49:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by Dr. Westax
"Tombola, u svijetu poznatija kao Bingo, je jedna od najpupularnijih i najraširenijih kockarskih igara; bilo bi vjerovatno preciznije i korektnije zvati je društvena igra, iako se uobičajeno igra za novac. Jedan od osnovnih razloga tako raširene popularnosti su vrlo jednostavna pravila igre."

Zar netko ne zna što je tombola?

ma svi znaju sto je tombola, ali sala nema smisla ovako
jer se bingo upotrebljava u oba slucaja: i kao uzvik uspjeha ("bingo, nasao sam ga!") i kao nagradna igra, dok se tombola ne upotrebljava u slucaju uspjeha ("tombola, nasao sam ga!")
ponavljam: ovako je sala besmislena

U mojoj obitelji i šire se oduvijek vikalo "tombola!", barem dok se aktivno igralo.
Zato je meni šala super uspješna.
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 29/07/2011 : 19:51:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Za koga je strip?
Za penziće ili za mlade amerikanizirane generacije?

Iskreno sere mi se od mladih amerikaniziranih generacija i uvozne američke "kulture".
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21116 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 29/07/2011 : 19:55:23  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedno zanimljivo pitanje za tebe (i druge):
Da prevodiš strip Green Lantern (izlazi Hrvatsko izdanje i ti si prevoditelj). Kako bi preveo:

1. Green Lantern
2. Zelena Lampa
3. Svjetlosni Zelenko
4. nekako drugačije

Ovo mi ne da mira već neko vrijeme...

Najbolje mi deluje Zeleni svitac - sve drugo je bezveze.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/07/2011 : 20:37:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:

ja nikad nikoga nisam cuo da vice tombola, pa tako ni u hrvatskoj, barem ne u znacenju o kojem pricamo
a nitko u mojoj obitelji takodjer nije cuo
ili mi zivimo u spilji ili je moj prigovor osnovan

heh, jesi ikad bio u klubovima penzionera u kojima se igra tombola?

doduse, tamo vicu 'tumbula' al to je drugi par postoli....

ili na tomboli na Rivi za vrime svetog Duje?

'Bingo' je uzvik mladjih, amerikariziranijih generacija....

majko moja, ja pet puta objasnjavam jedno te isto
naravno da se vice tombola dok se igra tombola
ali mi govorimo o drugom slucaju
NITKO NE VICE TOMBOLA KAD NESTO SHVATI, KAD NESTO NADJE ILI KAD NESTO OTKRIJE!!
eto, velikim slovima
bingo se vice u oba slucaja i zato je sala neuspjela
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/07/2011 : 20:39:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:
"Tombola, u svijetu poznatija kao Bingo, je jedna od najpupularnijih i najraširenijih kockarskih igara; bilo bi vjerovatno preciznije i korektnije zvati je društvena igra, iako se uobičajeno igra za novac. Jedan od osnovnih razloga tako raširene popularnosti su vrlo jednostavna pravila igre."

Zar netko ne zna što je tombola?

ma svi znaju sto je tombola, ali sala nema smisla ovako
jer se bingo upotrebljava u oba slucaja: i kao uzvik uspjeha ("bingo, nasao sam ga!") i kao nagradna igra, dok se tombola ne upotrebljava u slucaju uspjeha ("tombola, nasao sam ga!")
ponavljam: ovako je sala besmislena

U mojoj obitelji i šire se oduvijek vikalo "tombola!", barem dok se aktivno igralo.
Zato je meni šala super uspješna.

uffff....
ispricavam se na caps locku, ali ja pet puta kazem jedno te isto
dr. westax, ako ne citate ono sto napisem, nemojte sudjelovati u raspravi
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 29/07/2011 : 21:09:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:

uffff....

Evo upravo sam strip ponovno pročitao i čini mi se da nisi skužio šalu. Više sreće drugi puta.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/07/2011 : 21:42:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
a kad shvatim sigurno necu viknuti: "Tombola!"

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 29/07/2011 : 21:50:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

uffff....

Evo upravo sam strip ponovno pročitao i čini mi se da nisi skužio šalu. Više sreće drugi puta.

U očaju Rat-man baca strelicu tamo gdje se oformila Primusova glava.
Pogodio je na pravo mjesto i uzvikuje TOMBOLA.
Doktor Denam mu ne vjeruje i Rat-man daje listić na provjeru.

Zašto viče Tombola? Ta riječ nije sinonim za dobar pogodak.
Da je viknuo Bingo, to bi označilo dobar pogodak i objasnila listić koji daje na provjeru te bi tek onda šala uspjela.

Ili je šala u nečemu drugom što mi izmiče...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 29/07/2011 : 21:52:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 29/07/2011 : 21:52:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kada nekome idem nešto objašnjavati onda ga obično pitam želi li da mu to nacrtam. Pošto je u stripu već sve nacrtano, odustajem od bilo kakve daljnje diskusije
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/07/2011 : 22:06:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

uffff....

U očaju Rat-man baca strelicu tamo gdje se oformila Primusova glava.
Pogodio je na pravo mjesto i uzvikuje TOMBOLA.
Doktor Denam mu ne vjeruje i Rat-man daje listić na provjeru.

Zašto viče Tombola? Ta riječ nije sinonim za dobar pogodak.
Da je viknuo Bingo, to bi označilo dobar pogodak i objasnila listić koji daje na provjeru te bi tek onda šala uspjela.

Ili je šala u nečemu drugom što mi izmiče...

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 29/07/2011 : 22:32:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Da je viknuo Bingo, to bi označilo dobar pogodak i objasnila listić koji daje na provjeru te bi tek onda šala uspjela.

Ne bi jer Bingo listić ima 5*5 polja, dok je s 3*8 (od kojih 3*5 s brojevima) ono što Ratman drži u ruci očito tombola.

Da se kladimo da će za godinu dana svi na forumu uzvikivati "tombola" kad nešto shvate, samo da te jede?

(mcn)

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 29/07/2011 : 22:36:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

>Da je viknuo Bingo, to bi označilo dobar pogodak i objasnila listić koji daje na provjeru te bi tek onda šala uspjela.

Ne bi jer Bingo listić ima 5*5 polja, dok je s 3*8 (od kojih 3*5 s brojevima) ono što Ratman drži u ruci očito tombola.

Da se kladimo da će za godinu dana svi na forumu uzvikivati "tombola" kad nešto shvate, samo da te jede?

(mcn)

Tombola!!!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 29/07/2011 : 22:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Tombola i ja...

Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2421 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 30/07/2011 : 10:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

Jedno zanimljivo pitanje za tebe (i druge):
Da prevodiš strip Green Lantern (izlazi Hrvatsko izdanje i ti si prevoditelj). Kako bi preveo:

1. Green Lantern
2. Zelena Lampa
3. Svjetlosni Zelenko
4. nekako drugačije

Ovo mi ne da mira već neko vrijeme...

Najbolje mi deluje Zeleni svitac - sve drugo je bezveze.

Svitac je insekt, pa kako Hala Jordana nije ugrizao radioaktivni svitac, već je dobio fenjer...

Izdavači tog junaka glavnih europskih jezika (za druge ne znam. možda i oni)su zadržali riječ Lanterna u prijevodu s engleskog, stoga zašto ne bi i mi, tim više što je riječ lanterna, kod nas, u svakodnevnoj upotrebi u krajevima uz more.

Kako TBF kaže:
'Ćuna je k'o kamen
i stremi ka visini
upinje se, svitli
k'o lanterna u tmini'

Dakle -Zelena lanterna !

Al, naravno, ništa od toga ne bi bilo, jer kad su i Green Hornet, gdje su imali odličan prijevod -Zeleni obad, ostavili u engleskoj verziji...
Ipak, bolje i to nego da 'prevode' Wolverina kao vukodlaka ili Ghost Ridera u Jahača duhova
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 30/07/2011 : 10:57:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>Ipak, bolje i to nego da 'prevode' Wolverina kao vukodlaka

Dok je službeni rvacki prijevod beštije "Žderonja". Ili "Gulo-gulo". Ili "Karkadžu". Pa ti biraj. :)

Green Lantern = Zelena Čuna, dogovoreno!

(mcn)

Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2421 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 30/07/2011 : 11:05:12  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
Mislio sam da je Wolverine na rvatskom gorska ili kanadska kuna.

Bar smo se za Zelenu čunu odma složili
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 30/07/2011 : 11:05:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message  Reply with Quote
Ima li sanse da Retmena vidimo u prodavnicama Trafika u Srbiji? To bi bilo pun pogodak.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 30/07/2011 : 11:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IGMAN2

Kako TBF kaže:
'Ćuna je k'o kamen
i stremi ka visini
upinje se, svitli
k'o lanterna u tmini'

Dakle -Zelena lanterna !

Al, naravno, ništa od toga ne bi bilo, jer kad su i Green Hornet, gdje su imali odličan prijevod -Zeleni obad, ostavili u engleskoj verziji...
Ipak, bolje i to nego da 'prevode' Wolverina kao vukodlaka ili Ghost Ridera u Jahača duhova

e, samo sto je lanterna - svjetionik

uz malo prevoditeljske slobode prijevod bi mogao ici Green Lantern->Zelenas->Kerum

Go to Top of Page

IGMAN2
Senior Member

2421 Posts

Member since 08/05/2003

Posted - 30/07/2011 : 11:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Send IGMAN2 a Private Message  Reply with Quote
Svjetionik je svjetionik, a svjetionik ima lanternu.
Naravno da je bitnija bila lanterna od same građevine, pa je, u govoru, skrativši stvar i postao lanterna
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 30/07/2011 : 11:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IGMAN2

Svjetionik je svjetionik, a svjetionik ima lanternu.
Naravno da je bitnija bila lanterna od same građevine, pa je, u govoru, skrativši stvar i postao lanterna

kakva god bila etimologija, ono na cemu Green Lantern puni prsten u Dalmaciji ne bi nazvali lanternom....fenjer, feral ili svića bi igrali...al 'Zelena svića', jel ...trebalo bi pitat rudare kako to zovu

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29373 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 30/07/2011 : 12:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Raspucin

Ima li sanse da Retmena vidimo u prodavnicama Trafika u Srbiji? To bi bilo pun pogodak.

sumnjam.

Trouble will find me
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000