forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Objektivno-Je li Bonelli smeće?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 06/09/2011 : 19:43:39  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by bjelolasica

quote:

quote:

quote:

quote:
Originally posted by paro

quote:
Originally posted by Zagor12

Ja sam pitao što je Bonelli spram svijeta, nisam želio da topic ispadne smeće...

Evo ti jedan dobronamjeran savjet. Previše visiš ispred monitora. Previše forumašiš po forumima. Premlad si da razbijaš glavu s ovakvim glupostima. Ugasi kompjuter. Izađi van. Igraj šicu, igraj nogač, visi sa dečkima na klupici i mjerkaj curke iz 7.b, ali nemoj da ti se djetinjstvo svede na igrice i forum. Kad dobiješ neku dobru ocjenu, počasti se nekim Zagorom ili AF-om i uživaj u miru sobe svoje.
Eto, toliko.

Mudar savjet. Naročito ovo s curama...

toplo se nadam da si maloljetan.

Kakve veze to ima?! Pa mali treba gledati curice. Zar da gleda dečke?

Pa ako imaš manje od 18 nije problem, ali ako imaš više to ti je jedno 3-5 godina druženja sa Sanaderom. A ako gledaš dečke onda nisi normalan (bez uvrede homoseksualci).

Koliko znam zagor12 je momčić. Ostajem pri ovom gore da treba gledat curice

Ako je tako onda neka gasi kompjuter i krene ganjati žene, a ne kao Zagor (lik, a ne nick) da mu žene budu kriptonit.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 06/09/2011 : 19:48:03  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

@bijelolasica:
Ovo odozgo ti je dobra izjava, tu nema sta. Nazoves homoseksualce nenormalnim, a onda velis 'bez uvrede'.
Idiotska izjava od jednog homophoba - bez uvrede.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 07/09/2011 : 02:42:43  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
I na kraju samo skapiraš da se na ovoj temi ne može biti objektivan. Neka neko postavi Poll sa temom ''Objektivno mišljenje: koji je strip-junak zaista najkvalitetniji?'' i od objektivnog bi video samo krvno razmenjivanje svog stava. Stvar je u tome da je strip samo strip, i nema tog serijala koji je 'ko šiven' za svakoga. Gospodin kontraš obožava manga stripove navodeći samo pokemone i ostale crtaće kao razlog globalno lošeg mišljenja oko tih stripova, a pri tom ni da zucne o manga stripovima koji se njemu sviđaju. Ali će pljuvati po žabarskim stripovima sa koje god strane stigne. Meni lično italijani kao strip izdavači odgovaraju, a da me neko pita zašto, tu objektivnost pada u vodu.
Bah

Ako oko ičega mogu biti objektivan to je da je tip koji je Alan Forda nazvao više karikaturom nego stripom je grdno pogrešio. AF je najbolji strip koji je viđen na ovim prostorima, a to sam dokazao jednim debelim referatom na temu 'Nemoral i materijalizam u stripu Alan Ford'. Eno ga profa, tipični zaljubljenik u duboooko misaone knjige i klasičnu muziku počeo čitati AF nakon što je taj referat pročitao

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 07/09/2011 : 11:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

quote:
toplo se nadam da si maloljetan.

možda se iza nika Zagor12 krije neki stari perver...

U dvanaestom mjesecu ću navršiti 14, ali curu već imam i ne moram ih mjerkati.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 07/09/2011 : 11:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
Hajde, hajde, ako si zauzet, nisi oduzet.
Go to Top of Page

Loki
Starting Member

Croatia
30 Posts

Member since 24/06/2011

Posted - 10/10/2011 : 14:55:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Loki a Private Message  Reply with Quote
@PijaniPatak i drugi:

Evo zašto su bolji superherojski stripovi od Talijanskih. Kao prvo, Superman je krenuo kao jednostavan strip o tipu s supermoćima, da bi se s vremenom njegov univerzum, sam lik i sve ostalo u vezi stripa više i više proširivalo. Mnogi koji nisu nikad ni čitali Supermana misle da je radnja non-stop ista, prvo malo pratimo Clark Kenta i njegovo izmotavanje u blizini Lois Lane, pa se pojavi neki neprijatelj, preobuče se u Supermana i premlati ga i sve opet u krug, ali većina to misli samo zato što je upoznata s filmovima a ne i sa samim stripom. Naime, u novijim stripovima skoro ništa nije isto kao što je bilo u 40-ima kad je strip nastao, imamo na stotine univerzuma, desetke Supermana (Superman Earth-Two, Superboy-Prime, Red Son itd) desetke njegovih alter ega, desetke posebnih serijala, stotine novih super-villiana, desetke super-herojskih timova, stotine cross overa, stotine novih likova/prijatelja/kolega (dakle daleko je dogurao od početnog druženja s Lois Lane i Jimmy Olsenom). Čak i sporedni likovi u ovom serijalu imaju značaj poput samog Supermana i svoje zasebne serijale.
O arcovima i plotovima kao što je npr. Infinite Crisis da i ne govorim, čak i svi DC-evi likovi istodobno (dok izlaze) prate jednu te istu radnju (dakle ako u Supermanu neka velika prijetnja dolazi na zemlju dolazi i u Batmanu i to se proširaju na stotine epizoda). Isto tako Justice League serijal - skoro NIKAD se niti ne pojavljuju Superman, Batman i drugi u svojim običnim verzijama (Kent, Wayne) već je sve na potpuno novoj ozbiljnijoj razini - nema glupog skrivanja identiteta već se bore protiv novih neprijatelja, nemaju vremena za takve gluposti. Nitko od starih čitatelja se nije žalio na ove promjene, samo je dobijao sve više i više čitatelja. I još jedna stvar, likovi čak i umiru, i to i glavni likovi. U mnogim slučajevima i ne pobjede nego samo padnu u još veće nevolje (Spider-man je tako čak i počeo).

Ovo su samo neki od primjera koje sam naveo koji Supermana u ovom primjeru prikazuju kao lika većeg od života, koji je tijekom godina rastao sa svojim čitateljima a raste i dan danas. Nisam ni spominjao nove publikacije, nove načine crtanja, dinamike, story tellinga, bojanja i sl. koja se još više mjenjala na bolje sa samim likom. A sad usporedimo to s Bonellijem:

- Tex Willer - nastao 1948., samo 10 godina nakon Supermana. 2011. Crtež je isti, radnja je potpuno ista, svaki plot je nastao po jednom te istom šablonu, čak je i glavni lik još uvijek gay, scenaristi se toliko boje promjena da mu ne mogu naći ni curu. Još uvijek jedna te ista glupost koja se može nać u romanima kao što su Laso i slični
- Zagor - nastao 1961., autori su se čak par puta ohrabrili i dopustili mu da poljubi ženu. Crtež isti, radnja ista… Nije ni čudo da su mu najpopularnije epizode Supermike ;) i one kopije horor i fantasy filmova.
- Dylan Dog - ovaj strip doista ima nekih promjena (u većini slučajeva potraju samo tu jednu epizodu u kojoj se dogode, ali se sve uvijek mora vratiti na staro u sljedećoj epizodi).
- Matin Mystere - tu se dogodila velika promjena, a to je da se lik preselio na potpuno drugo mjesto, i epizode su više povezane nego kod drugih stripova, ali ovo nije nikakav "junak" a niti radnja, prije bih čitao Treće Oko ako me zanimaju ovakve gluposti nego Martina.
- Mark / Blek - ovo neću ni komentirati.
- Brad Barron / Nick Raider / Julia - zašto bi iko čitao nešto ovakvo?

I sad, pošto se spominje i Alan Ford da i njega malo prokomentiram, ovo je komedija, pa se ni ne očekuje neka promjena u crtežu a ni u radnji (kao npr. što je nema u Simpsonima koji nikad neće odrast i kod one male bebe koja nikad neće progovorit), ali su se ovi autori odvažili i promjenili strip, i menjaju ga godinama i to sve na gore i gore. Trebali bi imati u vidu čitatelje i to što oni žele čitati, kao što imaju DC, Marvel, Image Comics i drugi…

A sad o mangama:
Dragon Ball / Dragon Ball Z - usporedite početak ovog odličnog serijala, mali klinac koji živi sam trenira i upoznaje Bulmu i kreće na avanturu. Kasnije postaje i sam otac, njegove bitke ruše planete, saznajemo njegovo porijeklo, upoznajemo desetke novih likova, tehnologije. Crtež se s djetinjastog i komičnog potpuno promjenio, o SSJ-u i drugim stvarima neću ni govoriti. Također čak i glavni likovi umiru.
Istina je da je većina mangi čak i rađena po istom šablonu, tu su priče o prijateljstvu, slične borbe itd Ali se pokazalo da se to ljudima sviđa (jer mange imaju milijune fanova za razliku od Tex Willera)

Pa vi i dalje čitajte jedino Tex Willera, Zagora i ekipu…

Edited by - Loki on 10/10/2011 15:06:44
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 10/10/2011 : 15:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Svaka cast, upravo si spickao pola sata dragocenog vremena objasnjavajuci nam zasto si ti superioran u odnosu na nas ostale koji citamo Bonellija. Idi skoci sa zgrade, pa ako poletis do asfalta, dostojan si superherojskih idola.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Loki
Starting Member

Croatia
30 Posts

Member since 24/06/2011

Posted - 10/10/2011 : 15:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Loki a Private Message  Reply with Quote
Spiskao sam pola sata da bih pokazao superiornost pravih stripova u odnosu na ovo što 95% Hrvata smatra remek-djelom a što uopće ne zaslužuje nikakvu pozornost, a pogotovo ne da 99% izdavaštva ide na ovake stvari (i na Belgijske-Francuske stripove koje smatram još većim smećem, al to je offtopic pa neću o njima)
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 10/10/2011 : 15:11:30  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
evo da se i ja javim..ja nema sta nisam cita od bonellia..procita san nekih 200br Mr. No, 200br Texa, 150br Zagora, 100br DD, 60br Mv..cita sam i Bleka, Marka, Malog Rendzera itd..
razlog zasto sam presta skupljati Bonelli je to sta san otkria puno kvalitetniji mainstream..a to je DC..tamo su price dublje likovi se mijenjaju..dogadaji utjecu na njih prozivljavaju svaki dozivljaj na poseban nacin itd..da ne govorim o crtezu koji je 5 puta bolji od Bonellia i u koloru je..
jedino sta sam ostavia od bonellia je Martin Mystere i jos uvik ga skupljam u libellusovim knjigama..

ovime ja ne mislim da je Bonelii smece..meni je on bija zakon dok sam ga cita i da je smece ne bi procita ni stranicu a po ovome nabrojenom se vidi koliko sam toga procita..jednostavno sam ga se zasitia jer je previse jednodimenzionalan..ne kazem da je DC toliko naprid jer je sve to mainstream ali je daleko dublji..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 10/10/2011 : 15:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Odlicno, dokazani si elitista. O's i diplomu ?

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 10/10/2011 : 15:13:08  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
@Loki

ovaj dio sta si napisa o dc svakako podrzavam..to je uostalom razlog zasto ga skupljam..

evo ovdje ti je ovaj moj popis..boldano je na polici..

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=30667&whichpage=8

Edited by - brni on 10/10/2011 15:14:34
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/10/2011 : 15:17:17  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Loki
Ali se pokazalo da se to ljudima sviđa (jer mange imaju milijune fanova za razliku od Tex Willera)

Japan=130 milijuna, Italija=60 milijuna stanovnika, same brojke pokazuju zašto više ljudi čita mange...

Onaj koji se ograničava, može samo izgubiti. Strip odumire ovako i onako, a mi se prepucavamo koji ima većeg.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 10/10/2011 : 15:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

@PijaniPatak i drugi:

A sad usporedimo to s Bonellijem:

- Tex Willer - nastao 1948., samo 10 godina nakon Supermana. 2011. Crtež je isti, radnja je potpuno ista, svaki plot je nastao po jednom te istom šablonu, čak je i glavni lik još uvijek gay, scenaristi se toliko boje promjena da mu ne mogu naći ni curu.

Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 10/10/2011 : 15:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brni

quote:

@PijaniPatak i drugi:

A sad usporedimo to s Bonellijem:

- Tex Willer - nastao 1948., samo 10 godina nakon Supermana. 2011. Crtež je isti, radnja je potpuno ista, svaki plot je nastao po jednom te istom šablonu, čak je i glavni lik još uvijek gay, scenaristi se toliko boje promjena da mu ne mogu naći ni curu.

Glavni lik je biseksualac. Njegov partner i Tigar su homići, a sin je sve pomalo.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 10/10/2011 : 15:47:48  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
meni je najace sta je nakon smrti Lilith on dozivia slom i nakon toga vise nije bija ni sa jednom zenskom..ili to ili je prominia momcad..bice ovo drugo..

Edited by - brni on 10/10/2011 15:48:14
Go to Top of Page

crazyboy993
Average Member

Croatia
760 Posts

Member since 26/11/2010

Posted - 10/10/2011 : 17:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send crazyboy993 a Private Message  Reply with Quote
ako se mene pita to je suvišno pitanje, ko ga voli ga voli, tko ga ne voli ga ne voli i pljuvat će po njemu... npr ja koji sam odrastao uz zagora, meni je zagor ono nešto, vrh, mada znam da u zadnje vrijeme ide u silaznoj putanji navodno, no ja ga i dalje sa interesom čitam i oduševljavam se iz epizode u epizode... dok netko tko pokušava početi čitati zagora, neka uzme neku od ovih lošijih epizoda u ruku i voila: evo ti jos jednog posta gdje se pljuje po zagoru... ili voliš bonellija ili ne, nema sredine :)

Press any key to quit or press any other key to continue
Go to Top of Page

Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts

Member since 10/08/2010

Posted - 10/10/2011 : 17:23:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Bat Baterton a Private Message  Reply with Quote
quote:

@PijaniPatak i drugi:

Evo zašto su bolji superherojski stripovi od Talijanskih. Kao prvo, Superman je krenuo kao jednostavan strip o tipu s supermoćima, da bi se s vremenom njegov univerzum, sam lik i sve ostalo u vezi stripa više i više proširivalo. Mnogi koji nisu nikad ni čitali Supermana misle da je radnja non-stop ista, prvo malo pratimo Clark Kenta i njegovo izmotavanje u blizini Lois Lane, pa se pojavi neki neprijatelj, preobuče se u Supermana i premlati ga i sve opet u krug, ali većina to misli samo zato što je upoznata s filmovima a ne i sa samim stripom. Naime, u novijim stripovima skoro ništa nije isto kao što je bilo u 40-ima kad je strip nastao, imamo na stotine univerzuma, desetke Supermana (Superman Earth-Two, Superboy-Prime, Red Son itd) desetke njegovih alter ega, desetke posebnih serijala, stotine novih super-villiana, desetke super-herojskih timova, stotine cross overa, stotine novih likova/prijatelja/kolega (dakle daleko je dogurao od početnog druženja s Lois Lane i Jimmy Olsenom). Čak i sporedni likovi u ovom serijalu imaju značaj poput samog Supermana i svoje zasebne serijale.
O arcovima i plotovima kao što je npr. Infinite Crisis da i ne govorim, čak i svi DC-evi likovi istodobno (dok izlaze) prate jednu te istu radnju (dakle ako u Supermanu neka velika prijetnja dolazi na zemlju dolazi i u Batmanu i to se proširaju na stotine epizoda). Isto tako Justice League serijal - skoro NIKAD se niti ne pojavljuju Superman, Batman i drugi u svojim običnim verzijama (Kent, Wayne) već je sve na potpuno novoj ozbiljnijoj razini - nema glupog skrivanja identiteta već se bore protiv novih neprijatelja, nemaju vremena za takve gluposti. Nitko od starih čitatelja se nije žalio na ove promjene, samo je dobijao sve više i više čitatelja. I još jedna stvar, likovi čak i umiru, i to i glavni likovi. U mnogim slučajevima i ne pobjede nego samo padnu u još veće nevolje (Spider-man je tako čak i počeo).

E vidiš, mene upravo zbog toga ne privlače i ne sviđaju mi se američki superheroji. Gomila univerzuma, gomila alter-ega, podserijala i slično su meni preterivanje koje mi ni najmanje nije interesantno. Pre bih od Amerikanaca pročitao bilo šta drugo nego superheroje.

Ne možeš promeniti ukus većini i ne treba to uopšte ni da pokušavaš. Neka svako čita šta hoće, a tebi preporučujem da dobro naučiš jezik i naručuješ sa interneta originalna izdanja i sigurno ćeš biti zadovoljan.
Go to Top of Page

Loki
Starting Member

Croatia
30 Posts

Member since 24/06/2011

Posted - 10/10/2011 : 17:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Loki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bat Baterton
Ne možeš promeniti ukus većini i ne treba to uopšte ni da pokušavaš. Neka svako čita šta hoće, a tebi preporučujem da dobro naučiš jezik i naručuješ sa interneta originalna izdanja i sigurno ćeš biti zadovoljan.

Ne pokušavam ni promjeniti ukus ljudi niti ih vrijeđati samo zato što čitaju to što ja ne volim. Ali mislim da nebi trebali "puštati" svakoga da čita što hoće, već bi trebali postaviti neke standarde. Strip je ipak umjetnost, kao i npr. film, kako bi bilo da nema imdb-a, rottentomatoesa, Oskara, recenzija, kritika i drugog? Ljudi bi mogli doći u zabludu da gledaju svakakvo smeće. Zato mislim da su potrebne ovakve kritike (znam da ima recenzija na stripovi.com ali one polaze od stajališta da su najvažniji talijanski stripovi - jer niti nema drugih recenzija, naravno ima par izuzetaka, ali većina su od talijanskih). Isto tako čovjek treba reći što misli o tome što pročita, ako se većina mišljenja poklapa to je objektivno mišljenje, ne kužim zašto ti i drugi fanovi Bonellija mislite da bi čovjek trebao šutjeti ako mu se nešto ne sviđa i ignorirati to, onda nebi ni mnogi filmovi bili popljuvani ako to zaslužuju i ljudi bi ih išli gledati a nakon toga se kajali.

Onda želim da se naše izdavaštvo više posveti kvalitetnom stripu a ne nekvalitetnom (u ovom slučaju Bonelli) jer meni kao ljubitelju stripa se nameću stvari koje ne volim (samim time što zauzimaju najveći postotak na tržištu) a za koje znam da nebi trebale biti tako zastupljene niti imati toliku popularnost, a kad se globalno gleda nemaju ni nikakvu kolekcionarsku vrijednost. Imaju nostalgičnu ali za to su dovoljna i stara izdanja Zlatne serije i drugih.

I još jedna usporedba s filmom, veliki sam filmofil, ali izbirljiv gledatelj, dakle gledam jedino kvalitetne stvari i uživam u kvalitetnoj umjetnosti (i tu ima par iznimaka kad ne mogu odoljet i nekom trešu isto kao što nekad i pročitam neki Bonelli strip, ali 99% toga je kvalitetno, niti ne počnem gledati film za koji nisam pročitao dobre recenzije. I sad, recimo da si ti ili neki drugi član foruma isto takav filmofil, kako bi njemu bilo da mu se u kinima ili pod DVD-i serviraju SAMO glupi horor rimejkovi, adaptacije video igara u stilu Uwe Bolla, Twilighta (što i rade u zadnje vrijeme, pogotovo Algoritam koji nam gura pod nos to smeće), a da ne možeš nigdje kupiti ili pogledati nešto poput Inception, Star Wars, The Dark Knight, Terminator 2…

Ja ne mislim da treba maknuti talijanske/Europske stripove s tržišta, nego da treba jednaku pozornost posvetiti i Američkoj i Japanskoj sceni na prostorima bivše Jugoslavije. I da, znam Engleski jezik i to jako dobro, ali bilo bi mi draže da stripove mogu kupiti na Hrvatskom a i veće zadovoljstvo bi mi pružala činjenica da znam da je to dostupno i ovdašnjoj omladini i da to čitaju a ne da i dalje kvaliteta bude "underground"... Isto tako i ti možeš naučiti Talijanski da bi čitao Bonellija i ići tamo i kupovati ga.

Darko Macan je napisao recenziju Hrvatskih treš romana Araton (http://mcn.blog.hr/2007/11/1623594838/bulimicna-pocetnica.html) u kojoj je rekao nešto kao da je jedina dobra strana takvog romana to što će pružiti zadovoljstvo neiskusnom čitatelju/klincu koji neće ni uvidjeti kvalitetu niti će mu smetati tj. uživati će u tom djelu. Tu se slažem, ali ako već želi neko uživati u Aratonu, Twilightu, Nindži, Tex Willeru - da li mi moramo to još više popularizirati i zarađivati na tome? I zašto bi dječak/neiskusan čitatelj morao naletiti baš na pulp, zar ne može i početi s nečim kvalitetnim? Većina nas počne s Bonellijem, zbog nostalgičarskih razloga nastavi s njim, po tome izgleda kao da je njihov cilj nas "zaraziti" šundom u ranoj dobi samo da bi i dalje bili ovisni o njemu i zato nas sa svih strana bombardiraju njime umjesto da nam dopuste da odrastemo i prepuste tržište kvaliteti na koju bi trebali preći kad postanemo iskusniji čitatelji koji žele nešto više i bolje. A ne da moramo ono što je kvalitetno tražiti u bespućima interneta, Algoritama, warez sajtova i foruma.

Edited by - Loki on 10/10/2011 18:03:48
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 10/10/2011 : 18:07:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Svima nama su Bonellijevi stripovi u krvi tako da nas je nemoguće konvertirat na Amere koliko se trudiš. Šund rulzzzz

plan 9 iz svemira je bolji od građanina kanea

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Krscho
Junior Member

Croatia
380 Posts

Member since 19/06/2011

Posted - 10/10/2011 : 18:12:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Krscho a Private Message  Reply with Quote
E moj Loki shvačam te ja ali uzaludan trud ti je objansjavati ovdje ljudima nešto
Go to Top of Page

Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts

Member since 10/08/2010

Posted - 10/10/2011 : 18:57:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Bat Baterton a Private Message  Reply with Quote
@Loki

Uopšte ne mislim da treba da ćutiš već sam mišljenja da svoje stavove iskazuješ na pogrešan način. Ako nekome ko čita Bonelije kažeš da je to sranje i da treba da čita ono što ti misliš da je dobro (jer kad iznosiš stavove deluju poprilično subjektivno naročito kada i BD školu (celokupnu) nazoveš smećem), onda ćeš naići na automatsko odbijanje, podsmevanje i ignorisanje.

Npr. Mr Bushido često iskazuje mišljenje da su Japanci i Ameri jako dobri, ali to radi na drugačiji način i postiže da se neki ljudi zainteresuju za naslove koje navodi.

Ja razumem tvoje razmišljanje, ali činjenica je da će izdavači izbacivati ono što se prodaje, oni su ipak i poslovni ljudi, a ne ministarstvo kulture. To će na ovim prostorima još dugo biti Boneli, osim ako se ne promeni ukus čitatelja, a to, kao što rekoh, ne možeš da promeniš.

Ja ovde nisam neki branilac Bonelija, svako ima pravo na svoje mišljenje, ja ga lično volim ali rado pročitam i strip bilo koje druge strip škole, ako mi je tema interesantna. Isto tako razumem i ako ga drugi ne vole.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 10/10/2011 : 19:05:06  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
nije.

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 10/10/2011 : 19:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
Ja sam Bonelli fan i ne sramim se to priznati.

Zar nitko nije pročitao što je pokojni Sergio sam mislio o stripovima?
Ukratko...lako, zabavno štivo za raznonodu, bez ikakvih "pretenzija".

A Superman je kao "umjetnost". Ej...

Zanimljivo mi je ovo prepucavanje...
haha ljudi moji...u očima "običnih smrtnika" koji ne čitaju stripove, svi vaši heroji u koje se kunete , bilo oni američki ili talijanski su smeće. I to ne bilo koje smeće, smeće koje samo djeca čitaju.

Pa ti objašnjavaj o desecima alter ega i šta ti ja znam...

No slažem se da bi ipak trebale biti više zastupljene ostale scene, pa da rulja čita SVAŠTA, a ne samo jednu.
Meni je "Silver Surfer" super i da ga netko izdaje kupovao bih ga sigurno, usporedno sa Zagorom ili nečim desetim.
Uopće ne vidim problem.

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page

Loki
Starting Member

Croatia
30 Posts

Member since 24/06/2011

Posted - 10/10/2011 : 20:06:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Loki a Private Message  Reply with Quote
quote:

@Loki

Uopšte ne mislim da treba da ćutiš već sam mišljenja da svoje stavove iskazuješ na pogrešan način. Ako nekome ko čita Bonelije kažeš da je to sranje i da treba da čita ono što ti misliš da je dobro (jer kad iznosiš stavove deluju poprilično subjektivno naročito kada i BD školu (celokupnu) nazoveš smećem), onda ćeš naići na automatsko odbijanje, podsmevanje i ignorisanje.

Isto kao što bi vi fanovi Bonellija bili podsmjehivani i ignorirani da ste u Americi i da govorite nešto o Bonelliju ili protiv Američkog stripa. Ja sam u manjini samo zato što sam na prostorima ex-Yu gdje većina fanova stripa voli ove stripove, ali bih u Americi bio u većini a fanova Bonellija nebi ni bilo :D E sad, da li je moje mišljenje objektivno, je ako se gleda u globalu (vrjednost Bonellija u cijelom svijetu - nikakva, vrijednost Američkih stripova u cijelom svijetu - velika), nije ako se gleda samo Italija i bivša Jugoslavija. Ali opet problem je tu jer ljudi nisu upoznati dovoljno s kvalitetom i stripom kao umjetnošću već ga doživljavaju kao laganu šund zabavu s kioska.

quote:
Ja razumem tvoje razmišljanje, ali činjenica je da će izdavači izbacivati ono što se prodaje, oni su ipak i poslovni ljudi, a ne ministarstvo kulture. To će na ovim prostorima još dugo biti Boneli, osim ako se ne promeni ukus čitatelja, a to, kao što rekoh, ne možeš da promeniš.

S ovim se slažem, ali to se prodaje jer su ljudi samo s tim upoznati. Ali ako se prodaje samo zato što je to Bonelli (tj. popularan na ovim prostorima) javlja se još jedan problem. Što je s Belgijsko-Francuskom školom? Reklamira se kao strip-art, vrhunac umjetnosti, a zapravo ima puno manje čitatelja i skoro ništa critical acclaima. Iako se non-stop hvali i govori o nagradama, pohvalama, popularnosti... Ne znam koje nagrade ti autori dobijaju, koji su ih to ljudi proglasili tolikim umjetnicima kad zapravo skoro nitko niti ne čita te stripove. Nisu popularni ni u Francuskoj, očito mi jedini cijenimo tu školu, isto kao i Bonelli. Na Googleu nema skoro nikakvih rezultata, recenzija a kamoli iček drugog u vezi te tako cijenjene škole. Dakle, ako je to zapravo potpuno nepoznata škola i većina stripova koji su ovdje izdati su nepoznati, kako se onda to prodaje??? Zašto bi bilo drugačije s mangama ili Američkim stripovima?

quote:
Originally posted by Charlito de la Vega

Zar nitko nije pročitao što je pokojni Sergio sam mislio o stripovima?
Ukratko...lako, zabavno štivo za raznonodu, bez ikakvih "pretenzija".

Zašto bi onda mi o njima trebali raspravljati na forumima poput ovog, pisati recenzije, izdavati ukoričena kolekcionarska izdanja. Jesi vidio da igdje pišu o Lasu, Nindži i sl. kao što se piše o Talijanskim stripovima (opisi epizoda, detaljni opisi likova, informacije o autorima - NIGDJE, jer je to takvo zabavno štivo za razonodu, tj. čisti šund.

quote:
Originally posted by Charlito de la Vega
A Superman je kao "umjetnost". Ej...

Ako se gleda globalni critical acclaim je, Superman kao serijal je umjetnost. Iako i tu ima puno smeća (jer ga rade na tisuće autora) ali općenito je dobar i puno toga kvalitetnog se može naći kod Supermana. Al ipak se zna tko je najkvalitetniji što se tiče Američke škole - Alan Moore i Vertigo.

quote:

Zanimljivo mi je ovo prepucavanje...
haha ljudi moji...u očima "običnih smrtnika" koji ne čitaju stripove, svi vaši heroji u koje se kunete , bilo oni američki ili talijanski su smeće. I to ne bilo koje smeće, smeće koje samo djeca čitaju.

Tu imaš pravo, ali ipak smo mi zajednica ljubitelja stripa. Nama bi sve te stvari trebale imati značaj. Isto to što kažeš da drugima nema smisla čovjek može reći za bilo što drugo (što nema veze s normalnim životom, radom, obitelji).

Edited by - Loki on 10/10/2011 20:07:26
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 10/10/2011 : 20:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Mislim da objektivnost nema veze s popularnošću.
Justin Bieber je popularan diljem svijeta i svi znaju tko je on, ali ne vjerujem da slušaš njegovu glazbu.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000