Author |
Topic |
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 28/09/2011 : 12:16:47
|
U poslednje vrijeme sve je više ljudi,kompanija,... koji su zabrinuti za prirodu. Nekako nam je postalo jasno da je prirodu potrebno čuvati,očuvati,njegovati,.....ne samo za nas nego za opstoj človeške vrste. Ima puno akcija i projekata po cijelom svijetu: -čistilne akcije -ločevanje odpadaka(plastika,staklo,papir,...) -sade se nova drevesa u Amazonu -koriste se obnovljivi viri energije( sunce,vjetar,....) u industriji, automobiljskoj npr, ili u energetiki,... -pridjeljuje se bio (ili ekološka) hrana (prehrana) -prave se odječa ili vrečice iz razgradljivih materiala (plastičke vrečice su out!!) -itd....
Neki od vas če se sjetiti kako sam ja jednom htio da napravimo Utvrdu Rendžera. Tražio sam taj topik (da ne otvaram novi) ali ga nigdje nisam pronašao, pa sam otvorio ovaj. Ionako taj topik nema nikakve veze sa prijašnjim ali to samo zbog manhuntera koji je alergičan da otvaram previše topika (sorry Manhunter,tražio sam stari topik ali ga nisam pronašao...). Ionako bi bilo previše posla da sagradimo utvrđenje i previše stabala bi morali uništiti, tako da to nije bilo realno očekivati. Znači ovaj put ču projekat zastaviti drukčije:
-ja ču osnovati Ekološke Rangere (koji če se brinuti za očuvanje prirode!)
Najprije trebamo sagraditi (ili kupiti u Bauhaus npr...) jednu ovakvu malu brunaricu za nekoliko eura:
http://www.google.si/search?q=vrtna+hi%C5%A1ica&hl=sl&biw=1600&bih=796&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3-mCTvSOCI6U0QWT5fnUAQ&ved=0CDMQsAQ
http://www.brunarice.org/vrtne-ute/
Ta če nam brunarica biti "naša utvrda", to če biti naš centar, tamo čemo se ukupljati, družiti,pravit čemo piknike, imati sastanke,...ma sve če se tamo dešavati. Imat čemo uniforme: -svaki če imati jednu "radničku" uniformu, to če biti ko neki kombinezon ali malo lijepši, možda sa nekim resicama (da sliči na rendžere) -i svečanu uniformu( za posebne prilike, svečanosti, ako se ide na neka predavanja, putovanje,podjelu nagrada i slično,...) -imat čemo i čizme ili čevlje,šešire,zvijezdu...ma sve oko uniforme čemo se kasnije dogovoriti ali trebamo imati prepoznatljivu odječu -svaki če imati rendžersku značku, sa svojim brojem, uvezanim imenom na uniformi, imat čemo i odlikovanja, činove (pukovnik,kapetan,narednik,kaplar) To če u biti biti recimo Prijedsednik (za nas če to biti Pukovnik), pa onda Tajnik (to če kod nas da bude narednik), Blagajnik( taj če da bude kapetan) itd.... Svaki če imati i neku svoju akreditaciju,nešto kao paso,lična karta,....to čemo isto tako dati napraviti,....
Mislim za sve čemo se pobrinuti, bit če to kao prava organizacija a ne tamo neki ljudi igraju se rendžere.
A sada zašto da uopšte budemo rendžeri, kakve nas naloge očekivaju?
Pa eto, naša največa briga če biti očuvanje prirode, znači mi čemo patruljirati po šumama, jezerima,rijekama,....i snimiti, fotografirati,....divlja odlagališta smiječa i sve čemo staviti u report. Onda čemo izvjestiti Opštinsku upravu o našim otkričima i voditi grupe dobrovoljaca(koji ne moraju da budu rendžeri!) da se takvo divlje odlagalište očisti. Onda čemo da posmatramo da li je netko nezakonito sjekao drveče, da li je posjekao više nego što je potrebno, da li je sjekao mlado drveče umjesto starog itd,...i naravno takvog čemo čovjeka prijaviti da ga se kazni (mi najvjerovatnije nečemo imati pristojnosti da ga sami kaznimo, ali čemo ga prijaviti nadležnim osobama Opština, Šumarski urad, Policija,...), na mijestima gdje če se šuma previše posječi (krčiti) mi čemo organizirati da se na novo posade drevesa i posmatrati njihovu rast i razvoj. Nadzirat čemo i ribolov, gljive i gljivare da beru gljivu po propisima (znači OBAVEZNO KORPA, ne više nego 1 kg ili koliko več je dozvoljeno po osobi da se nabere gljiva)itd. Organizirat (i nadzirat) čemo berbu šumskog voča, kestenja,.... Nadzirat čemo lovačke družine, da love po pravilima itd...
Znači imat čemo dosta posla.
Kako čemo se financirati?
Imat čemo članarinu, napravit čemo neke piknike (kestenje),tržnicu gljiva, šumskog voča (borovnice npr) tombolu i slično da mogu ljudi da doniraju za našu organizaciju. Nečemo biti članovi nikakvih udruga, političkih stranaka,...od nikoga drugoga osim običnih ljudi u obliki donacija, nečemo uzimati novac, tako čemo očuvati Neodvisnost i nitko nam neče moči naređivati ili bilo šta. Tako čemo imati svoje vodstvo i raditi NEZAVISNO od drugih organizacija. Tako čemo jedimo moči da radimo pošteno i po pravilima. Rendžer koji neče biti pošten, mi čemo ga degradirati, uzeti mu činove (ako ih bude imao) a možemo ga i odpustiti. Biti rendžer ne znači da morate da budete tamo 24 sat na dan nego če svatko od vas da radi svoj posao i svoje hobije a vikendima ili kada se dogovorimo (jedan put tjedensko ili jedan put ili dva puta mjesečno,..) čemo se sastati i dogovarati. Zimi neče biti puno posla za nas, tako da čemo zimi biti više slobodni nego u prolječe, i ljeto i jesen, kada budemo imali više posla i sastanaka,... Dobro više o tome čemo se dogovarati kasnije(pravila, kodeks,uniforma,...)
Imat čemo i svoj forum, gdje čemo se moči družiti, dogovarati, gdje če ljudi (dobrovoljci) mogu da prate naše akcije i dođu da pomognu u našim naporima i akcijama.
Najprije čemo svi (Slovenci,Hrvati i ostali) da imamo taj jedan centar u Sloveniji ili Hrvatskoj. Kasnije kada (ako ) bude dosta članova imat čemo i više ekspozitura, rerimo u Sloveniji, Hrvatskoj,Bih, Srbiji,...ali jedna če da bude Vrhovna Komanda, a ostali če da budu manji centari gdje če se ljudi lakše okupljati. Pravila,uniforme,...če svuda da budu jednake!
Eto, ako volite prirodu i želite AKTIVNO sudjelovati, onda se javite (upišite) među nas - EKOLOŠKE RANGERE!
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 28/09/2011 : 13:41:26
|
Zaista odlična ideja! Baš zeleno-ekološka, baš in! Ovo bi ti moglo uspjeti 1euro. E-rangers |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4419 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 28/09/2011 : 14:17:02
|
Palac gore za ideju! Ja bi bio prvi koji bi se javio da nemam određenu averziju prema klubovima, udrugama i činovima. No evo, ideja se čini dobra i sve što ljude može osvijestiti i potaknuti na očuvanje planeta podržavam 100%
Jedino mi nije jasno ovo:
quote: Originally posted by 1Euro Onda čemo da posmatramo da li je netko nezakonito sjekao drveče, da li je posjekao više nego što je potrebno, da li je sjekao mlado drveče umjesto starog itd,...i naravno takvog čemo čovjeka prijaviti da ga se kazni (mi najvjerovatnije nečemo imati pristojnosti da ga sami kaznimo, ali čemo ga prijaviti nadležnim osobama Opština, Šumarski urad, Policija,...), na mijestima gdje če se šuma previše posječi (krčiti) mi čemo organizirati da se na novo posade drevesa i posmatrati njihovu rast i razvoj. Nadzirat čemo i ribolov, gljive i gljivare da beru gljivu po propisima (znači OBAVEZNO KORPA, ne više nego 1 kg ili koliko več je dozvoljeno po osobi da se nabere gljiva)itd. Organizirat (i nadzirat) čemo berbu šumskog voča, kestenja,.... Nadzirat čemo lovačke družine, da love po pravilima itd...
ne znam kak je u Sloveniji ali kad nas taj zadatak ima Lugar, i mislim da niti jedan ne bi blagonaklono gledao kak mu se ljudi upliću u posao i zajebu dokolicu |
Bok, kako si.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 28/09/2011 : 15:14:32
|
Pa znam, mislim sigurno več ima ljudi, organizacija koje se bave tom problematikom ali ovo naše što sam ja zamislio (E-Rangers, kako kaže dee cay) ovo je sasvim na dobrovoljačkoj bazi. Mislim ne može štetiti, ako se još netko (pored svih drugih organizacija) brine za okolje, prirodu, planet,... To bi bilo sasvim na nekoj dobrovoljnoj bazi, ne bi se financirali od nikoga (ne bi uzimali novac od države, skladova,....) nego bi se sami DOBROVOLJNO bavili tom problematikom. Čak bi sami financirali uniforme, i ostale stvari, nešto novca bi skupili kada bi prirjedili neki kestenjski piknik npr ili organizirali tombolu i slično. Znam da postoje Lugari,i šta ja znam sve, ali mi možemo surađivati sa njima, ali neovisno do njih. Mi sami ionako nemamo nikakvih ovlasti: -nečemo moči kažnjavati kršitelje -nečemo moči odlučivati o nekim važnim stvarima vezanim za šumu, rijeke,...
Ali možemo pomoči sa prijedlozima, možemo pomoči kod organizacije čiščenja okolja, nadziranja, posmatranja, nadgledanja,....mislim da je tako nešto samo dobrodošlo. Inače neka ove organizacije rade svoj posao, mi čemo im samo pomoči.
Inače, ajde da se ne pravimo glupi, znamo mi svi da ovi koji su PLAČENI da rade ovakav posao, dosta puta uopšte niša ne rade, ili ih nitko ne nadzira šta rade, gdje rade,koliko rade,....ali pošto čemo se i mi upetljati u to, bar če ovi koji su PLAČENI trebati da rade više,bolje,kvalitetnije,....jer čemo i mi nadzirati koliko i šta rade. Več to je nešto. Inače čemo ih prijaviti isto ko neke druge ljude (kršitelje). Dobro čemo se raspitati kakve su naše dužnosti i šta sve mi možemo napraviti, dokle možemo iči i nečemo prekršiti ta pravila. Ali da budemo prisutni, da šečemo šumom, rijekama, jezerima,...to nam nitko ne može zabraniti! I mi čemo to raditi i snimiti nepravilnosti, pisati reporte,....i onda čemo sve te zapiske dati pristojnim organima da se tako nešto spriječi (onesnaživanje okolja). |
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 28/09/2011 : 15:17:23
|
quote: Originally posted by DeeCay
Zaista odlična ideja! Baš zeleno-ekološka, baš in! Ovo bi ti moglo uspjeti 1euro. E-rangers
sviđa mi se!!!!!!!
Znači bit čemo E-rangers (ekološki rendžeri)! |
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 28/09/2011 : 17:01:24
|
E-rangers več postoji,....trebamo neko drugo ime....za sada smo ekološki rendžeri, iako mislim da trebamo pronači nešto krače, neki nadimak ili nešto. Može biti "Ekološki Rendžeri" u opisu ali prije toga treba biti neki nadimak u vezi svega toga (okolje,priroda,okoljevarstveniki,...nešto na tu temu)... |
|
|
edvin
Senior Member
Croatia
1305 Posts
Member since 06/10/2002 |
|
bosancicigor
Average Member
Croatia
866 Posts
Member since 15/08/2009 |
|
ponki
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3113 Posts
Member since 20/09/2008 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47334 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 28/09/2011 : 20:10:50
|
mogu li ja bit vojna policija ili unutrašnja kontrola u tim i takvim renđerima?
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
ponki
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3113 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 28/09/2011 : 20:15:48
|
quote: Originally posted by lwood
ti nasao da se zajebavas i oko ove krajnje ozbiljne 1Euro-ove ideje zaboravio je ovaj put da ti kaze da ne ulazis ovdje
|
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47334 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 28/09/2011 : 20:30:29
|
quote: Originally posted by ponki
quote: Originally posted by lwood
ti nasao da se zajebavas i oko ove krajnje ozbiljne 1Euro-ove ideje zaboravio je ovaj put da ti kaze da ne ulazis ovdje
mrtav san ozbiljan |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 28/09/2011 : 21:41:11
|
quote: Originally posted by edvin
Odlično! Očemo imati pištolje?
znao sam da če netko to pitati. Pa nečemo imati pištolje, ali čemo imati druge stvari, jednako važne: -svetiljku na baterije -radio stanicu (vjerovatno mobitel...) -šešir -maramicu (svi čemo imati jednake boje maramice) -belježku i pisalo -metalnu zvijezdu sa našim logotipom -fotoaparat -dalekozor -nož (ali ne za ubijanje, nego može poslužiti da se nešto posječe i tako) -razmišljam da li imamo neke cool čizme ili obične gorske čevlje. Ja bi čizme zbog moguče opasnosti ujeda zmije i slično a i više su cool
Pravi kodeks oblačenja, ponašanja i slično čemo još sastaviti i staviti u pravilnik.
Ali poanta je u tome da smo svi jednako obučeni, tako če i neki kršitelj recimo ozbiljno da nas shvati, kada mu priđe netko uniformirani i ukaže na nepravilnosti koje je napravio. |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 28/09/2011 : 22:12:15
|
quote: Originally posted by Grujah.
I mislim da bi mogao da izdajes i eRendzerske Pasose! \o/
pa da ali neče biti pasoši, jer ne bi se njim amoglo prelaziti granicu, ali če biti kao neka akreditacija, nešto slično kao vojnička knjižica. znači svaki Rendžer če imati knjižicu u kojoj če biti njegova slika, podaci, tamo če biti i mijesta da se upiše neki čin ako ga bude dobio, neka medalja ako je bude osvojio, neki orden ako ga bude zaslužio,...a služit če mu kao akreditacija da može pokazati policajcima ili bilo kom ed aje on registrirani član Rendžera. Tako da čemo imati isprave naravno! |
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 29/09/2011 : 08:35:30
|
hihihi.... ideja je pohvalna ali naivna... ali idemo redom.
da prijaviš ilegalne odpadke več postoji aplikacija na netu: http://v1.geopedia.si/#T1297_L6357_F1598_s15_b4_vF
drugo: kako čete znati da neko ilegalno sječe drveče?
treče: v sloveniji ljudima je dozvoljeno da bere šumsko voče i pečurke (njih do 2kg po osobi). Njih može kontrolirati jedino šumski inspektor u pratnji policije, ili na području Triglavskog narodnog parka njihovi rendžeri.
itd...
Jedina Eurova šansa da bude rendžer u Sloveniji je TNP, no on mrzi Gorenjsku. a u njegovoj voljenoj Štajerskoj ne vidim baš neke šanse... možda mu Kangler sredi nešto u MB |
Edited by - jang on 29/09/2011 08:46:17 |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 29/09/2011 : 08:53:51
|
quote: Originally posted by Cromwell ne znam kak je u Sloveniji ali kad nas taj zadatak ima Lugar, i mislim da niti jedan ne bi blagonaklono gledao kak mu se ljudi upliću u posao i zajebu dokolicu
I kod nas to rade revirni šumari Zavoda za gozdove Slovenije. Recimo Tadeja (draža polovina DCopica) je baš to, i baš ju vidim kako veselo gleda dok joj se 1Euro sa fake značkom, plastičnim pištoljem i šeširom petlja u posao
Lov kontorliraju lovački inspektori, ribolov ribiški čuvaji.... Dakle to je več sve pokrito, ali su zakoni slabi, sudovi sporo rade pa dosta pizdarija prođe nekažnjeno nažalost |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4419 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 29/09/2011 : 10:32:18
|
E to je to! I također, kome bi se dalo zajebavat sa prijavama i sudovima? Vjerujem da 1Euro ima dosta slobodnog vremena ali živce je bolje čuvat za druge stvari.
|
Bok, kako si.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 29/09/2011 : 12:00:17
|
pa čujte ljudi, nismo se razumijeli... Nije da sam ja sada odkrio toplu vodu. Znam ja da postoje PROFESIONALCI koji se bave sa tim stvarima (iako imam o njima dosta loše mišljenje, da rade loše svoj posao ali ostavimo to), niti je moj cilj da ja "izbacim iz posla" sve ove "profesionalce". Ne vidim ništa štetno u tome, da se što više ljudi angažiraju za očuvanje prirode. Priroda je od svih nas, kako vaša tako i moja i ne može mi nitko spriječiti da ja nadgledam prirodu, patruljiram i slično. Svi ovi uradi, koji se več bave sa tim stvarima ( i koji su PLAČENI, FINANCIRANI,....mi čemo raditi za džabe), mi možemo surađivati sa njima, ako budu htjeli, ako ne, to nas neče spriječiti u tome, da mi radimo svoj posao. Pošto čemo im visjeti za vratom, trebat če i oni više i bolje raditi, jer čemo mi pratiti i njihov rad. Pošto mi nečemo moči kažnjavati ljude (kršioce,počinitelje,...) ali ih možemo upozoravati, ako se ne drže pravila u šumi, na rijekama i slično, kontrolirati i upozoravati.Šta ima loše u tome? Pa siguran sam da če ljudi više prihvatiti NAŠE upozorenje, nego KAZNU OD INSPEKTORA. Ali ako naravno netko na vlasti odluči da mi radimo dobar posao i ako nam daju sa vremenom više pristojnosti možda čemo i mi moči da kažnjavamo (ali nije nam to cilj, jer mi smo neprofesionalna i ne vladna organizacija,mi smo NEOVISNI). Moji če rendžeri primati naređenja samo od Vrhovne komande Rendžera, nitko drugi nas neče moči voditi, raspustiti, ukazivati nam,.... Mi čemo sudjelovati sa svakim, i sa Austrijancima, i sa Svicarcima,Skandinavcima,....pomoči jedan drugima, učiti o dnjih, jer kod njih je priroda na prvom mijestu. Slovenija je treča zemlja u Europi koja ima najviše šume na veličinu zemlje. Znači mi smo šumska država i sigurno su Ekološki Rendžeri ovdje potrebniji nego u drugim zemljama gdje nema toliko šuma. Da odgovorim jangu na pitanje u vezi kako ču znati da je netko posekao previše drveča: -koliko ja znam drveče za rušenje treba da je označeno bojom, pa čemo onda lijepo prebrojati koliko takvih drveta ima tu oznaku sa bojom a kada budu rušili prebrojat čemo koliko je štorova ostalo. Ako se brojka ne slaže mi čemo imati tačan broj koliko je previše stabala oboreno. -mislim isto tako da se može šuma sjecati po nekim procentima, recimo 10 procenata na godinu, znači, mi čemo prebrojiti stabla, a onda štorove i vidjet čemo da li se brojke slažu -vidjet čemo po štorovima da li je drveče bilo oboreno ove godine ili prije nekoliko godina( vidi se na štorovima)
Eto, to je onako na brzinu, onako laički ali čemo se naravno dosta podučiti prije nego što stupamo u akciju, pa čemo odmah znati šta i kako piše u pravilima a onda čemo to nadzirati.
Bit če dosta posla!
|
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 29/09/2011 : 12:09:19
|
@1Euro Znači po onome šta si ovdje iznio- Ekološki Renđeri= kamp mladih izviđača To ti je već izmišljeno...LOL [:o) |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12536 Posts
Posted - 29/09/2011 : 12:22:32
|
quote: Originally posted by paro
@1Euro Znači po onome šta si ovdje iznio- Ekološki Renđeri= kamp mladih izviđača To ti je već izmišljeno...LOL [:o)
pa nema veze ako je to več izmišljeno. To ti je isto kao da je npr Renault htio da pravi automobile pa su mu rekli da je Ford to več izmislio i da več oni prave automobile.Pa šta onda? Danas puno njih pravi automobile....to se zove konkurencija! |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Posted - 29/09/2011 : 12:32:00
|
quote: Originally posted by 1Euro
quote: Originally posted by paro
@1Euro Znači po onome šta si ovdje iznio- Ekološki Renđeri= kamp mladih izviđača To ti je već izmišljeno...LOL [:o)
pa nema veze ako je to več izmišljeno. To ti je isto kao da je npr Renault htio da pravi automobile pa su mu rekli da je Ford to več izmislio i da več oni prave automobile.Pa šta onda? Danas puno njih pravi automobile....to se zove konkurencija!
Ne, konkurencija ovdje uopće ne postoji. Spominješ Renault, kompaniju koja je trebala uložit vagone novčanica da bi izrasla u nešto. Ti spominješ neke stavke za koje su potrebni novci,al opet se nisi izjasnio otkud ti lova za projekt ovakvih razmjera. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11447 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 29/09/2011 : 12:35:41
|
Slovenija je treča zemlja u Europi koja ima najviše šume na veličinu zemlje.
Ovo je ko stvoreno za neki vic |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8585 Posts
Posted - 29/09/2011 : 12:37:23
|
quote: Originally posted by Paka01
Slovenija je treča zemlja u Europi koja ima najviše šume na veličinu zemlje.
Ovo je ko stvoreno za neki vic
ROFL |
|
|
|
Topic |
|
|
|