Puno je bolji popis nego što sam mislio da će biti, očekivao sam devetsto supergaćeša, Corta i još ponešto mangi. Iako, tisuću stripova na devetstopedeset stranica i nije neka sreća. Nadam se da ovo nije još jedna slikovnica sa par šturih podataka u dvadesetak redaka. Raven, kako ti se čini na prvo listanje? Ma samo da se Macan prihvati posla :), to bi bila poslastica.
Nadam se da ovo nije još jedna slikovnica sa par šturih podataka u dvadesetak redaka. Raven, kako ti se čini na prvo listanje?
Pa za neke stripove je rezervirana jedna stranica (pola lista), a za neke po pola. Neki stripovi pored teksta imaju i veliku naslovnicu ili stranicu iz knjige. Dosta stripova ima bar naslovnicu manjeg formata. Sto se samog teksta tice, nisu citavi eseji, ali citajuci malo neke od tekstova rekao bih da su dosta dobro napisani. Uvijek spominju o cemu se u samom stripu radi plus komentare na nacin pricanja price, ili na crtez. Recimo u tekstu o 100 metaka je posebno spomenut Risso i njegova tehnika. Uglavnom, ima štofa. Mene je najviše šokirala činjenica da sam od stripova koji su izašli u zadnjih 5 godina čitao sveukupno TRI. Ima strašno puno zanimljivih stripova i stvarno mislim da vrijedi imati doma. Jasno, ne znam koliko je stripova dostupno na engleskom jeziku, a na hrvatskom dosta manje vjerojatno. Zanimljiv je podatak da je skoro 20 stripova izdala Fibra, a da nisu super poznati tipa Bluberry, Corto il Tintin. Mislim da je Fibra izdala ove stvari: Opskurni gradovi - Toranj i Urbikandska groznica, Plave pilule, Eternauta, Mort Cinder, Putovanje u Italiju, Incal, Rip Kirby, Zašto sam ubio Pierrea, Bosanske basne, Paulov ljetni posao, Svagdanja borba, Presveto srce, From Hell, Gospodin Jean, Crna rupa, Ofucani holivudski film, Fotograf i Kolekcionar. Jasno, ne kazem da neke od tih stvari nisu poznate, ali neki od ovih naslova sumnjam da bi ikada ugledali svjetlo dana na ovim prostorima.
Ima nešto u njemu proslijedeno od nepoznate majke i propala oca na sina. Kaljeno savješcu. Brušeno disciplinom.
Poznavaoci, šta bi ovo bilo? 1854: The History Of Holy Russia
Epohalni pothvat Gustavea Dorea.
Dore je preko 180 tabli kroz sprdnju i satiru opisao povijest Rusije. Djelo je nastalo 1854. godine, za vrijeme Krimskog rata, kada je u Francuskoj vladala velika mržnja prema neprijateljima - Rusima. Dore se, pod utjecajem protostripova Rodolphea Töpffera, odlučuje stvoriti jedno propagandno djelo, koje istodobno ismijava Rusiju, kao i povijesnu predaju.
Doreovo, kao i Töpfferova djela, prvi su koraci mlade devete umjetnosti.
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Hm, da li Scalped možemo da tretiramo kao "domaći" strip?
Ma apsolutno. I y: the last man je skoro trecinom hrvatski.
Gera je potpisan kao jedan od tvoraca Scalped-a sa Aronom, dok su Parlov i Sudzuka na Y-u bili samo unajmljena radna snaga. Ali kako god bilo ne mozemo smatrati Scalped srpskim , a ni Y hrvatskim stripom.
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste