forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Sport
 ---HAJDUK ŽIVI VJEČNO---
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 613

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 21/10/2011 : 19:57:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Evo taman doša poslije utakmice Lučko - Hajduk...
Što reći? Igra baš nije bila na nivou (što je prouzrokovano djelomično i lošim terenom) ali smo naposljetku ipak uzeli 3 boda.

Trljam ruke.
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 28/10/2011 : 11:14:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
U SPLIT je stizala Crvena zvezda, a Hajduku je za naslov prvaka igrala isključivo pobjeda. Kako bi Bernardu Vukasu, Frani Matošiću i ostalim Bijelima pružili što veću podršku, organizirali su se i navijači Hajduka u Zagrebu, predvođeni splitskim studentima.

Tako počinje povijest Torcide, najstarije navijačke skupine u Europi, koja danas slavi 61. rođendan. Uz dotad neviđeno navijanje Hajduk je preokrenuo vodstvo Beograđana i uzeo titulu bez ijednog poraza, što nikad nikome nije uspjelo na prostoru bivše države.

Odmah nakon osnivanja ime zabranjeno, represija se pojačala, ali Torcida je sve to preživjela

Još za vrijeme utakmice milicija je torcidašima oduzimala zvona, čegrtaljke, trube i zviždaljke koje su sa sobom donijeli u svrhu što bučnije podrške igračima. Ti postupci samo su bili nagovještaj onoga što je vrlo brzo uslijedilo - komunistička vlast ocijenila je njihovo osnivanje nepodobnim i odmah nakon utakmice počela su uhićenja. U zatvoru je završio i glavni među osnivačima, korčulanski student Vjenceslav Žuvela, koji je iza rešetaka morao vrlo skoro, optužen da je zajedno s torcidašima organizirao napad na navijače Crvene zvezde u Zagrebu, uoči utakmice Dinamo - Crvena zvezda.

Ime Torcida i službeno je zabranjeno, ali unatoč velikoj represiji torcidaši su nastavili s odlascima na utakmice diljem Jugoslavije. Gdje god je Hajduk igrao, imao je svojih navijača, a na Starom placu u Torcidi je imao frenetičnu podršku.

Fantomi pirotehnike 1950

Da je Torcida posebna snaga Hajduka, posvjedočile su šezdesete godine 20. stoljeća, u kojima je Hajduk nekoliko puta bio na rubu ispadanja iz prve lige. Raznim akcijama gorljivi navijači potrudili su se vratiti na Stari plac gledatelje koji su bili razočarani činjenicom da Hajduk nakon zlatnih 50-ih u tom desetljeću nije mogao ni primirisati naslovu prvaka. U tim godinama Torcida je počela s korištenjem pirotehničkih sredstava, po čemu je do danas ostala broj jedan - ne samo u Hrvatskoj i na području bivše države, već i puno šire.

Fantomi pirotehnike pioniri su na navijačkoj sceni i po legendarnim spitkama, koje su davale dodatni štih poljudskom sjeveru nakon što je Hajduk 1979. napustio Stari plac.

Nije ih zaobišao huliganizam u 80-ima

Iako je Split i od Zagreba, a naročito od Beograda, višestruko manji, Torcida je redovito imala najviše navijača na gostovanjima kod klubova velike četvorke. Posebice se to odnosi na Maksimir, gdje ih je, dok su bili stacionirani na istoku, znalo biti i desetak tisuća.

Huliganizam koji je preplavio navijačku Europu u 80-im godinama nije zaobišao ni Torcidu, a na svojoj koži to su osjećali pristaše Zvezde i Partizana prilikom dolazaka u Split. Veliki sukobi s gostujućim navijačima na željezničkom kolodvoru bili su uvertira u gotovo svaki derbi, a u kontekstu nereda na europskim utakmicama, suzavac bačen protiv Olympique Marseillea 1987. bacio je najveću ljagu na ime Torcide (Hajduk je kažnjem zabranom igranja u Europi u prve dvije iduće godine kada izbori pravo nastupa).

Taj događaj označio je i kraj velikog Hajduka u 80-ima (i općenito), ali Torcida je nastavila rasti i posjećivati u četveroznamenkastom broju gostovanja Bijelih do raspada Jugoslavije. U Domovinski rat uključio se veliki broj pripadnika Torcide, koji su dali svoje živote za samostalnu Hrvatsku.

Hrvatskom nezavisnošću nestala su nadmetanja s Delijama i Grobarima, a glavni rivali postali su Bad Blue Boysi, s kojima Torca ima dugu povijest obračuna u posljednjih 20-ak godina.

U Hrvatskoj: Najbrojniji, najaktivniji...

U tom razdoblju Torcida se isprofilirala kao navijačka skupina broj jedan u Hrvatskoj, a uz pirotehniku pokazali su se nenadmašnima u brojnosti. Maksimirski jug ispunili su nekoliko puta, a koliko god Hajduk bio kriminalno loš, Torca je uvijek tu. Dovoljna je mala iskra, poput one iz proljeća 2009. kad se Hajduk borio za naslov, da se i "obični" simpatizeri Hajduka priključe žestokim torcidašima pa da Bijeli doma igraju pred 15-20, a u gostima s dvije tisuće drukera.

U tisućama su se torcidaši mjerili i na gostovanjima u Rimu, Amsterdamu, Zurichu, Genovi, Ateni, Podgorici, Bruxellesu...

Uz hodočašćenja utakmica, Torcida je u zadnjih nekoliko godina postala jako aktivna u borbi za povratak Hajduka na razinu koju zaslužuju. Njihov Kodeks upravljanja klubom uvršten je u temeljni statut kluba, a uspjeli su kroz projekt Naš Hajduk u nakani da navijači biraju nove članove Nadzornog odbora kluba. Sve to u cilju tjeranja mafije i uhljeba od kluba, kakvih u Hajduku, nažalost, nije nedostajalo u zadnjih 15-ak godina.

Torcida se posebno iskazala i u raznim društvenim akcijama, pa su tako i uoči ovog rođendana darivali štićenike domova za nezbrinutu djecu Maestral te Miljenko i Dobrila. Također, tu su i redovite akcije darivanja krvi, prikupljanja pomoći...

Na ponos i slavu imena Torcida!

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 30/10/2011 : 12:46:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
ide ko danas na utkamicu?
dijele DVD sa ulaznicom "Hajdukov ratni trofej"
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 30/10/2011 : 15:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

ide ko danas na utkamicu?
dijele DVD sa ulaznicom "Hajdukov ratni trofej"

naravno da se ide...dvd imam,a ionako sam pretplatnik
za iducu utakmicu sa varteksom,pretplatnici dobijaju neki poklon...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 30/10/2011 : 16:14:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Idemo po 3 punta danas protiv Intera!

Trljam ruke.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 30/10/2011 : 19:17:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zlotvor

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 30/10/2011 : 19:38:30  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by globinjo

Tako počinje povijest Torcide,
Odmah nakon osnivanja ime zabranjeno, represija se pojačala, ali Torcida je sve to preživjela

Još za vrijeme utakmice milicija je torcidašima oduzimala zvona, čegrtaljke, trube i zviždaljke koje su sa sobom donijeli u svrhu što bučnije podrške igračima. Ti postupci samo su bili nagovještaj onoga što je vrlo brzo uslijedilo - komunistička vlast ocijenila je njihovo osnivanje nepodobnim i odmah nakon utakmice počela su uhićenja. U zatvoru je završio i glavni među osnivačima, korčulanski student Vjenceslav Žuvela, koji je iza rešetaka morao vrlo skoro, optužen da je zajedno s torcidašima organizirao napad na navijače Crvene zvezde u Zagrebu, uoči utakmice Dinamo - Crvena zvezda.

Ime Torcida i službeno je zabranjeno, ali unatoč velikoj represiji torcidaši su nastavili s odlascima na utakmice diljem Jugoslavije.

"Dobra stara vremena", zar ne?
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 30/10/2011 : 20:15:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1
"Dobra stara vremena", zar ne?

Sve zavisi šta je kriterij. Recimo, može se usporediti broj žrtava među običnim življem i policijom (tada milicijom) sa današnjim vremenima.

Potpis.
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7265 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 31/10/2011 : 08:36:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:

Fino je vidjeti tvoj entuzijazam, ali realnost je nešto drugo. Još jedna sezona riješena prije Svi Svetih. Nadao sam se da bar polusezonu drže priključak, ali bagra sa svojim satelitima je premoćna.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 31/10/2011 : 10:00:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
naravno da ste izgubili kad niste igrali protiv svojih filijala koji su vam navikli poklanjati bodove i skidati gaće prije utakmice
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 12:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
quote:

naravno da ste izgubili kad niste igrali protiv svojih filijala koji su vam navikli poklanjati bodove i skidati gaće prije utakmice

Zato vi poklanjate bodove nekom drugom... Tko dobro plaća. A tko zna, možda mu i još nešto drugo dajete

Trljam ruke.
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7265 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 31/10/2011 : 14:48:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ajde budi iskren i reci je li tvoj Inker ikad hrabro zadnjih godina odigrao protiv Velikog Brata. Rezultat se uvijek zna prije početka, a što je najžalosnije Inker je vrlo dobra momčad. Ali jebiga treba i Ilija zaraditi plaću od Maminha.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 31/10/2011 : 15:09:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Ej tovarčići kak ste kaj?
Dal još uvijek cmizdrite zbog poraza il se šmrklje suše lagano?
nema beda, bit će bolje, sa ajdukom i u smrt ako treba hehehe..
a di vam je onag guru globinjo nestao, ne javlja se baš..valjda u nekoj mračnoj sobici smišlja novu teoriju zavjere

evo par navijača iz dijaspore, zaista cijeli svijet zna za ajduka

Pusek...

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 21:11:44  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
sramotna igra hajdukovih igraca..da nije Torcide ne bi ima sta gledati tamo..i jos kad mi dodu ovi sa spikama da bi ukinili baklje da bi se moglo u miru gledat nogomet iz snova..je strasan nogomet imam za gledat..

http://www.youtube.com/watch?v=xKUJYCkJ6gM

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"

Edited by - brni on 31/10/2011 21:26:04
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 31/10/2011 : 21:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

Ej tovarčići kak ste kaj?
Dal još uvijek cmizdrite zbog poraza il se šmrklje suše lagano?
nema beda, bit će bolje, sa ajdukom i u smrt ako treba hehehe..
a di vam je onag guru globinjo nestao, ne javlja se baš..valjda u nekoj mračnoj sobici smišlja novu teoriju zavjere

evo par navijača iz dijaspore, zaista cijeli svijet zna za ajduka

Pusek...

Evo, pajceki, nije loše. 15000 ljudi, zapravo koliko ce vas biti na 7 sljedecih utakmica (ako bude kobasica, ili dresova, ili dvi boce karta, ili...)... Hajduk očajan, kao i obično, ništa novo.
Vise nema fokusa na teren, samo tribina ce u buducnosti biti vazna, ali koliko ce momci izdrzati, pitanje je.

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 21:42:48  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
nema to veze sa nogometom..sta je klub gori to je grupa jaca..a Torcida i Delije su definitivno u zadnjih par godina dvi najace grupe na balkanu..uz svo duzno postovanje Grcima..

Edited by - brni on 31/10/2011 21:43:41
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 21:45:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by brni

...uz svo duzno postovanje Grcima...

Neš ti meni ljudi pa zaslužili poštovanje
A nismo ni mi od njih daleko... Ali ne u navijanju...

Trljam ruke.

Edited by - Zlotvor on 31/10/2011 21:46:03
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 21:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa oni..pa pricamo o Hrvatima..ne pricamo o Makedoncima..

Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 21:50:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Dejo liči, koji ti je q?

Trljam ruke.
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 21:51:08  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Dejo liči, koji ti je q?

svaka cast odma si skuzia..ne znam zasto ali ovaj nas razgovor me sitia na njega..

Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 21:53:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Ma ja ti pamtin te neke pizdarije kad neka budala izvali
Tako ti razgovori između mene i prijatelja izgledaju totalno besmisleno, jer uvik pričamo u šiframa

EDIT: a iman jednog u kvartu, zna cile "Maratonce" napamet

Trljam ruke.

Edited by - Zlotvor on 31/10/2011 21:56:24
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 22:05:34  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

ja isto pamtim..i kad to mogu podilit sa nekom budalom onda je jos bolje..

Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 22:08:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Divan osićaj, zar ne?

EDIT: da ne misliš da san izvačin, a ono... Nisan tebe nazva budalom, već Deju "Pamtim izjave budala" - mislin da je to točna definicija

Trljam ruke.

Edited by - Zlotvor on 31/10/2011 22:10:59
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 31/10/2011 : 22:10:59  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Divan osićaj, zar ne?

mislim da sam te krivo shvatia..sad sam skuzia da mislis na Savicevica..

Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 31/10/2011 : 22:11:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
SPAMČINA!

Ma sve 5

Trljam ruke.
Go to Top of Page
Page: of 613 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.11 seconds. Snitz Forums 2000