forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Strip revije - trebaju li nam ili ne?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 27/11/2011 : 11:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
U poslednje vreme me sve više i više iznenađuje poplava domaćih strip revija. Od kuknjave pre nekoliko godina kako bi nam trebala dobra strip revija, kao dopuna "Stripoteci", koja bi donosila domaći strip nije prošlo mnogo, a strip revije se pojavljuju i pojavljuju. Pre nedelju dana sam ostao šokiran videvši strip reviju "Aždaha", koja - ako se ne varam, izlazi u 3000 primeraka! I još je finansirana od strane države!
Onda su tu "Kiša...", pa "Stripos", "Parabellum", "Strip pressing" - pomozite u nabrajanju. Tu je i "Duga devetka"...
Da li smo i koliko dobili poplavom strip revija? Plašim se da ne - većinom preštampavaju stara izdanja, autori ne zarađuju ništa (ispravite me ako grešim), ali ono što je najveći problem je što su uglavnom dostupne uskom krug ljudi, tj. distribucija je krajnje ograničena. S druge strane, gotovo da ne poznajem nikoga ko to kupuje. A medijska pažnja je takođe vrlo mala.
Kakav je značaj onda tih strip revija u promociji domaćeg stripa ili stripa uopšte?

1Euro
Advanced Member

12650 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 27/11/2011 : 12:11:28  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by osim

U poslednje vreme me sve više i više iznenađuje poplava domaćih strip revija. Od kuknjave pre nekoliko godina kako bi nam trebala dobra strip revija, kao dopuna "Stripoteci", koja bi donosila domaći strip nije prošlo mnogo, a strip revije se pojavljuju i pojavljuju. Pre nedelju dana sam ostao šokiran videvši strip reviju "Aždaha", koja - ako se ne varam, izlazi u 3000 primeraka! I još je finansirana od strane države!
Onda su tu "Kiša...", pa "Stripos", "Parabellum", "Strip pressing" - pomozite u nabrajanju. Tu je i "Duga devetka"...
Da li smo i koliko dobili poplavom strip revija? Plašim se da ne - većinom preštampavaju stara izdanja, autori ne zarađuju ništa (ispravite me ako grešim), ali ono što je najveći problem je što su uglavnom dostupne uskom krug ljudi, tj. distribucija je krajnje ograničena. S druge strane, gotovo da ne poznajem nikoga ko to kupuje. A medijska pažnja je takođe vrlo mala.
Kakav je značaj onda tih strip revija u promociji domaćeg stripa ili stripa uopšte?

u Sloveniji ima strip revija BUMERANG....

Što se mene tiče, mislim da su te strip revije bez veze. Možda su prije 20 i više godina bil eok, jer nije bilo interneta i jedino si u strip revijama mogao saznati za neke druge stripove, pročitati neki intervju,...sada su nepotrebne jer postoje ovakvi strip forumi, gdje se može puno više saznati nego u nekoj strip reviji, i forumi su besplatni, dok revije nisu....
Ima i previše strip revija za premali broj čitaoca. Možda bi bilo bolje, da ima samo jedna jaka strip revija, za čitavu Ex-Ju scenu, naklada od 10.000 primjeraka ili više, u kojoj bi bilo dosta nagradnih igara, natečaja ( gdje bi mladi autori mogli da pokažu svoje radove), intervjuja sa strip izdavačima, kutak za kolecionare (burza stripova), možda neki posteri unutra,....znači neka strip revij akoja bi sasvim približila autore, izdavače i čitaoce. NAgrade bi mogli da budu neki originalni crteži autora stripova i slično. Da se što više uvuče unutra ( u samu reviju) čitaoce i da im se približi strip scena.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21930 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/11/2011 : 12:34:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zaboravio si (objektivno) najbolju strip reviju, "Strip reviju" koju izdaje strip udruženje Strip forum.
Mada i ostale su jako kvalitetne, naročito meni najdraža Kiša!

Odbrojavanje: još 1 dan
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27679 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 27/11/2011 : 12:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
a fantomski SMG?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 27/11/2011 : 13:13:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Moje je misljenje da nam trebaju, bar meni trebaju.

Trenutno skupljam Kisu, Parabellum i Strip pressing. Argument da svega ima na netu nikako ne pije vodu, jer listajuci reviju cesto naletim na nesto o cemu nisam nista znao, ili nisam znao dovoljno, pa me zainteresuje. Tako sam svasta naucio.

Znam ja tonu strip-sajtova, ali me bas briga da buljim stalno u monitor i citam nesto, u krajnjem slucaju cu i zaboraviti. Dok reviju imam pred sobom, i dok je ne procitam, ne sklanjam je.

I da, vise gotivim tekstove u revijama od stripova, recimo da bih voleo da oni sacinjavaju 70% sadrzaja.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3080 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 27/11/2011 : 13:14:35  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
I što predlažete? Da okačimo olovke o klin? Počnemo kopat kanale? Čačkat nos? Nešto peto?

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41222 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 27/11/2011 : 13:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ako cemo o popularizaciji stripa kao umetnosti, trebaju strip revije.. Ako cemo do mog licnog misljenja ne trebaju jer mene tekstovi o stripu ili par tabli nekog meni bezveze stripa ne zanimaju ni najmanje...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10062 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 27/11/2011 : 13:27:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Pre nedelju dana sam ostao šokiran videvši strip reviju "Aždaha", koja - ako se ne varam, izlazi u 3000 primeraka! I još je finansirana od strane države!

Aždaha je poseban slučaj i ta tema nije za forume o stripu

Svet stripa - portal - instagram - facebook - tiktok - youtube
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 27/11/2011 : 13:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Meni ne trebaju.
Strip mi je dosta popularan pa mi osobno popularizacija ne treba.
Za druge ne znam, također da li bi se netko upecao na stripove zbog čitanja srip revije, ne znam.
No, samo naprijed, što više bilo kakvih stripova, to bolje.
Vjerovatno su najbolje za afirmaciju novih autora koji nemaju gdje objavljivati.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 27/11/2011 13:28:21
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9290 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/11/2011 : 14:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Trebaju li nam ili ne?

Eto nedefinisanog pitanja - jer se ne zna ko smo to mi?

Ako smo mi ljubitelji Bonelije nama/njima strip revije ne trebaju.

Ako su mi, oni koji smatraju da je esse-geese vrh stripa, njima revije još manje trebaju.

Ako su mi, oni koji vole strip revije, njima revije trebaju.

Ako su mi, oni koji ne vole da čitaju tekstove o stripu sa računara, njima su revije dobrodošle.

Ako su mi, autori koji nisu dovoljno velika imena da objavljuju u albumima, njima trebaju.

Ako su mi, autori kraćih stripova i serijala, koji nisu nemenjeni za (prvo ili bilo koje) pojavljivanje u luksuznim izdanjima, njima revije trebaju.

Ako su mi, oni koji vole da čitaju dobre stripove u svakoj formi, njima su revije poželjne.

Ako su mi, oni koji vole da čitaju stripove različitih autora i raznovrsne na jednom mestu, onda im strip revije trebaju.

Ako su mi, oni koji žele razvoj i podršku strip scene svoje zemlje, onda kupovinom podržavaju revije sa domaćim stripom.

Ako su mi kolekcionari samo hc izdanja, njima revije ne trebaju.

Ako su mi mlađi ljudi, koji treba da prošire vidike, njima revije trebaju (a da to često i ne znaju).

Ako su mi stariji stripofili sa odavno formiranim ukusom i dubljeg džepa, njima revije nisu neophodne.

Ako su mi, ljubitelji stripa plićeg džepa, koji ne mogu da kupuju albume i integrale njima su revije dobrodošle.

Ako su mi, oni koji nisu ljubitelji stripa, a imaju potencijala da budu, njima će dobro doći da nalete na neku reviju i počnu da je prate.

itd
itd
itd

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 27/11/2011 : 19:00:25  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Činjenica je da mnogi autori nemaju gde da objavljuju, pa su im revije jedina prilika - ali je moj utisak da je manje premijernih stripova od reprinta prastarih izdanja. Ima i pozitivnih primera - čini mi se Parabellum da ima takvu uređivačku politiku.
Strip revija? O čemu se radi?
S druge strane, neke revije koje su imale dobru koncepciju, kao Ennea na primer, nisu preživele više od jednog broja...
Go to Top of Page

wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 27/11/2011 : 20:40:53  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
Trebaju,posebno neafirmisanim autorima.Tekstove i recenzije po internetu se pročitaju i zaborave,a ovako bukvalno postaju dio naše kolekcije.
Kiša rules!
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4245 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 27/11/2011 : 21:11:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Po meni trebaju i uvijek sam više volio revije od stripova. Kad se samo sjetim dobrih starih vremena 60.,70 i 80. godina.:)

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Ace of Spades
Junior Member

465 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 27/11/2011 : 21:14:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Ace of Spades a Private Message  Reply with Quote
Volim revije, i mislim da imaju šta da ponude, a lično skupljam Strip Pressing, Q strip, Kišu i obavezno, obavezno STRIP REVIJU, koja je fantastična! Ako budem imao priliku pristupačno doći do brojeva nekih drugih, ili uleti neki xtra cash za stripove, čak bih i proširio spektar.

I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books... and now there's only time to say... LIFE WELL SPENT!
Go to Top of Page

zokalav
Senior Member

2064 Posts

Member since 24/08/2010

Posted - 27/11/2011 : 21:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send zokalav a Private Message  Reply with Quote
Pozzzz striperi, strip revije trebaju i izdavačima ali i čitačima, više je razloga, svima treba pružiti šansu da objavljuju i rade u devetoj dimenziji - dimenziji stripa, da li nešto vredi ili ne uvijek pokaže vrijeme, dosta je kvalitetnih strip revija ugašeno ali i dosta je strip revija pokrenuto.
Parabellum će pokušati da traje što duže da li će uspjeti, hoće, jer uvijek će se naći dobar prijatelj koji želi da investira u kulturu i umjetnost.
Radovi koji će biti objavljivani iz broja u broj biće kvalitetniji i različiti od prethodnog broja.
Gdje je naš interes u svemu tome, nema ga ali ipak ima dobrog zezanja, promocije, druženja, putovanja, crteži itd itd.
Žao mi je što Parabellum br. 2 još nije stigao u sve striparnice, gdje je trebao davno da se nalazi ali kako izlazimo jednom u 6 mjeseci nismo još zakasnili.
Drago nam je da se na konkurs koji je bio objavljen na većini strip foruma odazvao veliki broj strip crtača.
Pozzz do broja 3
http://stripovibanjaluka.blogspot.com/

Go to Top of Page

jova
New Member

Serbia
100 Posts

Member since 25/02/2009

Posted - 28/11/2011 : 11:09:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jova a Private Message  Reply with Quote
Trebaju nam strip revije. Ali ima smisla izdavati jedino revije koje će biti u rangu Stripoteke ili boje od toga. Lošije od Stripoteke nikome ne trebaju.
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3080 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 28/11/2011 : 11:36:41  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Općenito govoreći, pitanje iz naslova teme je u potpunosti deplasirano...

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 28/11/2011 : 11:57:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jova

Trebaju nam strip revije. Ali ima smisla izdavati jedino revije koje će biti u rangu Stripoteke ili boje od toga. Lošije od Stripoteke nikome ne trebaju.

Sta je tacno u rangu Stripoteke, a sta losije?

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Lastan
Senior Member

1096 Posts

Member since 22/07/2011

Posted - 28/11/2011 : 13:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja ne znam za ostale revije,ali ti mogu iznest nekoliko podataka oko "Strip revije".

Revija je došla do broja 6 (u tisku je broj 7).Sadržej revije neka prosude sami čitatelji.Inače,od broja 6 je na kioscima u Hrvatskoj.Cijena je 25 kuna.Izdanje ima u prosjeku oko 120 stranica(kvalitet sadržaja izdanja neka procjene čitatelji).Nije istina da domaći autori čiji stripovi izlaze u konkretnom izdanju ništa ne dobiju za izdanje svojeg stripa.Tiraž revije je 2000 komada.
Da li takva revija interesira publiku?
Ako je suditi po prodaji broja 6 Strip revije,očito je da ih interesira.Prvi broj ove revije koji se pojavio na kioscima je prodat u nakladi od oko 1000 komada.Ako uz to dodamo i broj komada koji je prodat u striparnicama (oko 300 komada),dolazimo do sasvim ljepe brojke prodanih primjeraka.Solidna prodaja,ako znamo da nije bilo nikakve medijske reklame za ovo izdanje i s obzirom na ukupan tiraž.
Kupnja čitatelja je osnovno mjerilo,a samom čitatelju je najvažniji sadržaj izdanja i naravno-cijena.
Revije su nekada bile vrlo kvalitetne i vrlo popularna strip izdanja.Ako se ne varam,Bane je iznio podatak da je Stripoteka imala prije tiraž od oko 80 000 primjeraka i bila je vrlo popularna kod čitatelja stripa.Danas se u tim tiražima jedva prodaje dnevna novina(Večernji list i Jutranji list).
Zbog tog mislim da je prodaja Strip revije sasvim solidan broj primjeraka za današnje doba.Ako održi kvalitet i ovu cijenu,te uz solidnu reklamu,moguće je da dogura do zadovoljavajućeg broja prodanih primjeraka(recimo da bi 3000 bilo dovoljno da se održi na tržištu duži period).
Mislim da kvalitetne revije stripova moraju postojat i da bi one trebale popularizirat strip kao medij.Čitatelj bi putem tih strip revija trebao upoznat strip kao medij,te bi one kao takve trebale pretstavljat prvi doticaj široke publike sa stripom.Eventualnim čitanjem te revije čitatelj se u osnovi upoznaje sa stripom,te ga eventualno neka epizoda nekog strip izdanja može samo ponukat da razmisli o kupnji strip albuma tog autora.Revije bi ustvari trebale bit izlog koji čitatelja navodi da razmisli ili da ga zainteresira za kupnju određene strip knjige.Zato je dobro da revije izlaze,ali naravno,moraju imati određeni kvalitet u samom sadržaju i moraju bit pristupačne cijenom eventualnom čitateljskom krugu.

www.lastan.hr
https://www.facebook.com/lastan.striparnica

Go to Top of Page

zlikovski
Senior Member

Croatia
1090 Posts

Member since 21/03/2008

Posted - 28/11/2011 : 14:15:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zlikovski a Private Message  Reply with Quote
mei trebaju, više od svega ostalog što se može naći na kioscima.

Grad - to ste vi.
Go to Top of Page

Ace of Spades
Junior Member

465 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 28/11/2011 : 19:40:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Ace of Spades a Private Message  Reply with Quote
amen LASTAN and amen zlikovski

I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books... and now there's only time to say... LIFE WELL SPENT!
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
617 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 29/11/2011 : 20:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message  Reply with Quote
strip previje su neophodne u tolikoj meri što kroz njih mogu da se plasiraju novi strip serijali, pa ako prva epizoda zaživi, onda to može da izlazi u albumima, integralima i već kojegde.
sad, pitanje je koliko nama treba nov strip. Ne u smislu da neki ovdašnji izdavač plasira neki strani, ovde nepoznati hit već plasman novog stripa koji bi domačim scenaristima, crtačima, urednicima doneo posao na duže staze.
Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 08/12/2011 : 15:44:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
Šteta da je zanimanje za revije slabo.
Zašto Q Strip ne izlazi češće i zašto ne ide na kioske!?
Koliko ja znam, on je jedina "živa" strip revija u Hrvatskoj, a kao takva bi mogla češće izlaziti.
Mjesečnik?

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.13 seconds. Snitz Forums 2000