forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Burza Stripova
 Aukcije
 Pitanje: OIB
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Kojot
Advanced Member

Switzerland
4099 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 27/11/2011 : 21:22:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Kojot a Private Message  Reply with Quote
Meni ne izlazi Svajcarska nigde,tako da mi sada pise St.Gallen Hrvatska,i koji broj ja da upisem.
Molim za odgovor sto prije.Hvala.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 27/11/2011 : 21:25:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sorry, nisam dodao sve države na listu, imaš sad i Švicarsku.
Dakle, za sve koji nisu iz Hrvatske: upišite vaš jedistveni matični broj koji je važeći u vašoj zemlji.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Kojot
Advanced Member

Switzerland
4099 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 27/11/2011 : 21:26:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Kojot a Private Message  Reply with Quote
Hvala Markose!
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 27/11/2011 : 23:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
kupim strip za 100 kn. i na to prodavac plati porez. i ja nakon toga prodam strip za 100 kn i opet platim porez. i to je normalno? ova drzava je stvarno puna mamlaza kojima je to ok i koji to brane? zar si placen od drzave da to branis? zasto se ljudi uopce prave pametni oko onoga o cemu nemaju pojma, stvarno jadno.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

mars1
New Member

207 Posts

Member since 07/12/2007

Posted - 29/11/2011 : 18:20:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mars1 a Private Message  Reply with Quote
Ljudi, meni je ovo malo neozbiljno. Da li netko zaista zna, da li se plaća porez ili ne? Molio bih vlasnika foruma (ako nitko drugi nece) da se raspita u poreznoj upravi sto je na stvari. Moramo biti nacisto o cemu se tocno radi.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/11/2011 : 18:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Pokušat cu se malo raspitati... Ono što znam je da se ista stvar događa i na svim ostalim aukcijskim portalima (aukcije.hr, kolekcionar.eu itd itd), svi traže od prodavača da upišu svoj OIB.

Trouble will find me
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 29/11/2011 : 21:22:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mamlaz

kupim strip za 100 kn. i na to prodavac plati porez. i ja nakon toga prodam strip za 100 kn i opet platim porez. i to je normalno? ova drzava je stvarno puna mamlaza kojima je to ok i koji to brane? zar si placen od drzave da to branis? zasto se ljudi uopce prave pametni oko onoga o cemu nemaju pojma, stvarno jadno.

baš si mamlaz
kad kupujes rabljeni auto isto placas porez,
sto je tu cudno
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 29/11/2011 : 21:58:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

baš si mamlaz
sto je tu cudno

da, ali ne u punom iznosi vec neki vrlo mali porez. ovo mi lici kao da se par puta naplacuje puni porez za nesto sto nije jos postalo "antikvitetom" tj. moze se kupiti normalno u striparnicama ili knjizarama. Za ove stare stvari kojih nema u prodaji nisam siguran da li bi trebalo i koliko bi trebalo placati postotak poreza. mada ni ja nisam bas upucen u to, ali to ne znaci da nas ne krade drzava:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 29/11/2011 : 21:59:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

baš si mamlaz
sto je tu cudno

pa čudno je to da kad prodaješ rabljeni auto, onda uspiješ dobiti cca 60% cijene koju si prvi put platio
a s ponekim stripovima profitiraš deseterostruko
pa je onda logičnije da na takvu transakciju ide porez, nego na prodaju auta
a i državu će to spasiti
zamisli da ratko, bo, columbo. alibaba i ostali veliki prodavači iz hrvatske plate, recimo 10% poreza, pa proračun bi bio u plusu

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

iseserin
New Member

110 Posts

Member since 26/09/2007

Posted - 13/12/2011 : 15:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Send iseserin a Private Message  Reply with Quote
Da bi se na nešto platio porez ili ostvario povrat poreza potrebno je ispuniti poreznu prijavu.
Ja osobno svake godine ispunjavam poreznu prijavu ali nisam vidio mogućnost da se u istu unese dobit ostvarena prodajom stripova!
Po mom mišljenju prodaja stripa je ista kategorija kao kad prodaš stare ploće, kolekciju značaka, tomove enciklopedija ili stare knjige.
Ako je neko u poreznoj prijavi uočio rubriku u koju bi se uklopila prodaja stripova neka mi skrene pozornost (ne želim si praviti neugodnosti s poreznom upravom, kud sve tuda i to).
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 14/12/2011 : 17:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by iseserin

Da bi se na nešto platio porez ili ostvario povrat poreza potrebno je ispuniti poreznu prijavu.
Ja osobno svake godine ispunjavam poreznu prijavu ali nisam vidio mogućnost da se u istu unese dobit ostvarena prodajom stripova!
Po mom mišljenju prodaja stripa je ista kategorija kao kad prodaš stare ploće, kolekciju značaka, tomove enciklopedija ili stare knjige.
Ako je neko u poreznoj prijavi uočio rubriku u koju bi se uklopila prodaja stripova neka mi skrene pozornost (ne želim si praviti neugodnosti s poreznom upravom, kud sve tuda i to).

ako baš želiš plaćati porez, ima načina - zovu se striparnica, antikvarijat, second hand shop...
u svakom slučaju, aukcije preko interneta su zakonski još nesređeno područje i trenutno se najvjerojatnije ne može obračunati nikakav porez
međutim, ukoliko netko živi od takve prodaje, a nije netko tko ponekad nešto proda, onda bi morao i plaćati nekakav porez - naravno, kad država donese takve propise
npr - porezna uprava može zatražiti od aukcijskih portala popis korisnika koji su prodali preko neke svote godišnje (npr 50, 100, 200 tisuća kuna) i obračunati porez po nekakvoj svoti

Go to Top of Page

Lastan
Senior Member

1096 Posts

Member since 22/07/2011

Posted - 21/12/2011 : 21:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Svojedobno su mi veliki prodavači na aukcijama pričali da su provjerili na poreznoj upravi da nisu dužni platiti porez na prodaju stripova iz svoje privatne kolekcije. E sad, nisam se dalje raspitivao, jer mi nije trebalo, ali ako nekoga zanima, neka provjeri.

OIB je osbni identifikacijski broj kojeg je dobio svaki građanin koji živi u Hrvatskoj.
Zašto je na svim aukcijskim portalima uvedeno da se mora unest taj broj?

Jednostavno,zbog prodaje i praćenja svakog pojedinca,odnosno ostvarivanja materijalne dobiti putem bilo kojih aukcija.
Prema važećem zakonu o porezu na dodanu vrijednost,svaka fizička osoba koja prodaje bilo koju robu na bilo kojim aukcijama ne podlježe tom porezu (PDV) ako preko tih aukcija ne stekne materijalnu dobit veću od 85 000 kuna.Međutim,pojedinci koji preko aukcija prodaju robe u vrijednosti preko 85 000 kuna dužni su se prijavit i popunit obrazac o porezu na dodatnu vrijednost i platit ga 23%!

U ovom slučaju,znači ukoliko prodate na aukcijama stripova kroz godinu dana više od 85 000 kuna,dužni ste to državi prijavit i platit PDV kao fizička osoba!Ako se i ne prijavite,naći će vas preko OIB-a,jer su to zbog tog i uveli uz određene penale(kazne)!
Ovo pravilo će se početi striktno primjenjivat od iduće godine.

Znači,oni koji ponekad prodaju nešto stripova iz vlastite kolekcie ili slično nemaju razloga za nikakvu brigu.
Ako stripove prodajete u većim količinama(ili bilo koju drugu robu) i to radite na više aukcijskih servisa(npr.aukcije.hr...stripovi.com...itd) prodani iznos se zbraja pomoću OIB-a!
Zaključak:
-ako ne želite platit PDV 23%,morate paziti da vam prihodi sa ovakvih aukcija ne pređu tih 85 000 kuna.

www.lastan.hr
https://www.facebook.com/lastan.striparnica

Edited by - Lastan on 21/12/2011 21:47:36
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26817 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/12/2011 : 01:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote

Ja nudim moj OIB svim velikim prodavačima za 10%

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 22/12/2011 : 10:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Ja nudim moj OIB svim velikim prodavačima za 10%

pih...ja im ga nudim za 23 poosto...

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 04/01/2012 : 18:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Sta covjek da upise u ovom slucaju OIB ili JMBG???
Sta god i kako da unesem stoji"uspjesno ste promijenili podatke",ali kad zelim uci u moje aukcije-prodaja,uvijek iznova mi dolazi da moram unijeti JMBG,ne kontam sta da uradim?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/01/2012 : 19:34:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bihac-una

Sta god i kako da unesem stoji"uspjesno ste promijenili podatke",ali kad zelim uci u moje aukcije-prodaja,uvijek iznova mi dolazi da moram unijeti JMBG,ne kontam sta da uradim?

Kako si uspjesno unio podatke kad ti umjesto OIBA stoji "0"?

Trouble will find me
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 04/01/2012 : 19:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by bihac-una

Kako si uspjesno unio podatke kad ti umjesto OIBA stoji "0"?

Bravo,to i mene zanima pa sam pitao!
Stoji nula,ne mogu u prodaju uci a pise uspjesno............,pa moram ponovo,pa opet isto i ponavlja se u nedogled
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/01/2012 : 20:49:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Pa jesi unio neki broj umjesto nule?
Pošalji mi taj broj na PM, da provjerim.

Trouble will find me
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 05/01/2012 : 13:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lastan

quote:

Svojedobno su mi veliki prodavači na aukcijama pričali da su provjerili na poreznoj upravi da nisu dužni platiti porez na prodaju stripova iz svoje privatne kolekcije. E sad, nisam se dalje raspitivao, jer mi nije trebalo, ali ako nekoga zanima, neka provjeri.

OIB je osbni identifikacijski broj kojeg je dobio svaki građanin koji živi u Hrvatskoj.
Zašto je na svim aukcijskim portalima uvedeno da se mora unest taj broj?

Jednostavno,zbog prodaje i praćenja svakog pojedinca,odnosno ostvarivanja materijalne dobiti putem bilo kojih aukcija.
Prema važećem zakonu o porezu na dodanu vrijednost,svaka fizička osoba koja prodaje bilo koju robu na bilo kojim aukcijama ne podlježe tom porezu (PDV) ako preko tih aukcija ne stekne materijalnu dobit veću od 85 000 kuna.Međutim,pojedinci koji preko aukcija prodaju robe u vrijednosti preko 85 000 kuna dužni su se prijavit i popunit obrazac o porezu na dodatnu vrijednost i platit ga 23%!

U ovom slučaju,znači ukoliko prodate na aukcijama stripova kroz godinu dana više od 85 000 kuna,dužni ste to državi prijavit i platit PDV kao fizička osoba!Ako se i ne prijavite,naći će vas preko OIB-a,jer su to zbog tog i uveli uz određene penale(kazne)!
Ovo pravilo će se početi striktno primjenjivat od iduće godine.

Znači,oni koji ponekad prodaju nešto stripova iz vlastite kolekcie ili slično nemaju razloga za nikakvu brigu.
Ako stripove prodajete u većim količinama(ili bilo koju drugu robu) i to radite na više aukcijskih servisa(npr.aukcije.hr...stripovi.com...itd) prodani iznos se zbraja pomoću OIB-a!
Zaključak:
-ako ne želite platit PDV 23%,morate paziti da vam prihodi sa ovakvih aukcija ne pređu tih 85 000 kuna.

hm, ukoliko je to tako, a vjerujem ti da je, onda one koji prođu u sustav pdv-a ne čeka samo plaćanje pdva, nego će mu taj prihod ući u dohodak i na godišnjoj poreznoj prijavi, a morat će je podnijeti, će mu se još razračunat i porez na dohodak
jedino nisam siguran kako će odrediti troškove, valjda nekako paušalno, 20-30% će smanjit taj iznos, a onda taj dohodak zbrojit s ostalima, pa po onim stopama 12, 25, 40% + još prirez
dakle, ako sam u pravu, bit će veselo - prošlo je doba velikih prodavača na aukcijama

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000