forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Najbolji "vampirski" tromeč :)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 05/12/2011 : 07:11:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Pa, recimo, čudi me to ti mali procenat pojavljivanja Rakosija ne smeta u "Povratku vampira", gdje se, takođe, on i Zagor sretnu tek pri kraju epizode, a u toku same radnje akcenat je na stanovnicima sela koji šire zarazu među sobom i na Zagorovim avanturama. Samo Rakosijevo djelovanje se uglavnom svodi na megalomanske monologe u pećini. Mislim, priča je dobro počela, sa snažnom atmosferom, koju i zadržava, no druga polovina, kada je čovjek razumno pogleda, nema blage veze sa razumom, mada se i tu nađe dobrih, jezivih scena (npr, kada skrši onog Cigana). Tako da, Boselijevom "Vampiru" bismo mogli da zamjerimo na nepojavljivanju Rakosija, kada ne bismo uzeli u obzir sjajnu dinamiku/atmosferičnost, ali i tip priče za koji se odlučio: kao što rekoh, Rakoši djeluje još opasnije, kao genijalni um u pozadini, koji upravlja svim akcijama - i sam susret sa njim je tačka nepodnošljive tenzije koja se gradi i gradi. Naravno, ovako nešto je i Kasteli pokušao da izvede - zbog toga sam i rekao da je Boseli uspio tamo gdje on nije i nadogradio Nolitu.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 05/12/2011 : 16:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pa, kao sto vec rekoh, da drugi deo da nije nacrtao Ferri (ciji crtez je briljantan u toj epizodi) Rakozijev (btw tako bi trebalo da se cita njegovo ime) status jednog od 'Crne trojke' zagor serijala bi otisao brzo kao sto je i dosao. Zaista, fabula ima dosta naivnih elemenata, previse naivnih cak i za rec 'klasika'. Ja sam se crvenio od sramote citajuci.
Treca je od barona, medjutim, napravila jednog jako zajebanog nemesisa, dostojnog paznje.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22361 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 05/12/2011 : 16:50:48  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Bice ipak da se tu radi o sukobu fan generacija.
U drugom dijelu Rakosijevo vaskrsnuce je po meni jedno od najatmosfericnijih stvari koje sam u nekom stripu vidjeo.
Bas nedavno kada sam citao prosla me jeza.

Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 05/12/2011 : 16:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
Trojka isto ima dobru atmosferu... I žene.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 05/12/2011 : 17:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
slazem se potpuno s Kingom.

sorry Boselli fanovi, ali trojka ima najgoru atmosferu.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 05/12/2011 : 17:06:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
Jedan od velike trojice...u GOSTUJUCOJ ULOZI. Totalno degradiranje Rakosijevog lika!

Rakosi je svoje odradio u prva dva nastavka i predao štafetu novom vampiru u Zagorovom svijetu u trećem susretu. I to je to, kakva degradacija - odlično je poslužio u izgradnji i više nego dobre priče i efektno sišao sa scene. Iako čitatelji vole ove povratke, nekako sumnjam da su određeni likovi poput Hellingena, Supermikea i Rakosija nailazili na otpor kod gazde. Pa su inventivniji scenaristi pronašli dostojne zamjenike, primjerice groficu Vargu za Rakosija i Nata Murda za Supermikea. Hellingen se ne može kopirati, hehe... Burattini je jednom rekao, "što će nam Rakosi, sada imamo novog vampira".

Glasao za trećeg, no Nolittin će mi uvijek ostati u pamćenju kao fina i atmosferična posveta Draculi iz Hammerovih filmova, a Castellijeva ima svoje dobre i loše strane (više bih je usporedio s malo prerazvučenom i preozbiljnom verzijom Balom vampira Polanskog).

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 05/12/2011 : 17:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Niti sam Boselli fan, niti sam sa svoje 24 godine pripadnik niti jedne fan generacije. Naprotiv, uvek sam bio negde na sredini, a vidis bogami, trenutno sam i po veku tacno na pola
@KingWarrior, ta scena je po meni jedna od najjacih horror scena u Zagoru uopste. Ali to nije Castelli nego Ferri. A po pitanju Ferrija sam napisao sve u prethodnim postovima. Ono sto hocu da istaknem je PRICA, fabula, sami lik barona Rakosija (ne vizuelno nego psihicki) itd. Dzaba tu sva nasa nostalgija i sve ostalo. Imam tu pricu i u ZS i u VCOP izdanju, i ne dajem ih nikome ni za sve blago ovog sveta, ali je cinjenica da je, ignorisci fenomenalan crtez, Castelli pored ostale dvojice, najslabije odradio svoj posao. Imao je ludu srecu sto je po njegovim besmislicama crtao Ferri kad je bio najludji.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 05/12/2011 : 17:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Bosellijeva priča mi ima najveću težinu, najbolju razradu priče i crtež. Prva priča je vampirski klasik, za uživati. Druga je puno podbacila u odnosu na prvu iako zarazom stvara mračnu atmosferu, a tome puno pomaže Ferrijev crtež. Treća je potukla i prvu i drugu, unijela je nova, moderna viđenja vampira, nenaivne Rakosijeve planove, nove, zanimljive likove i još bolju atmosferu.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22361 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 05/12/2011 : 18:20:21  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

unijela je nova, moderna viđenja vampira,

Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 05/12/2011 : 18:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
To su emo viđenja vampira. Zapravo, to nisu vampiri. To je globalni proizvod za glupe djevojčice.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22361 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 05/12/2011 : 18:25:12  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

To su emo viđenja vampira. Zapravo, to nisu vampiri. To je globalni proizvod za glupe djevojčice.

to je "moderno vidjenje vampira".
nekad strah i trepet, danas idoli, ljepotani i ljepotice.
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 05/12/2011 : 18:30:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Boselli je napravio modernu strah i trepet varijantu, držao se klasika ali je scenarij prilagodio devedesetima. Sično je napravio u Krakenu i Morskoj stravi.

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 05/12/2011 : 19:19:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
Jedan od velike trojice...u GOSTUJUCOJ ULOZI. Totalno degradiranje Rakosijevog lika!
Iako je strip ok, taj veliki neprijatelj nema u ovoj prici sta da trazi, pogotovo ne u ovako maloj ulozi.

Auuu... Koliko ti ne volis onda epske avanture sa milion likova i zapleta. Sudeci po ovome, onda je u Gospodaru Prstenova Sauron najsporedniji lik, kao i Mracni (The Dark One) u Tocku vremena posto se maltene ni ne pojavljuju? Ili ne? Rakosija ima sasvim dovoljno u Bosellijevoj verziji, a to je i jedina prica gdje od njega vreba prava opasnost, u prve dvije je jasno ko dan da Zagor pobjedjuje bez po muke.

Edited by - Elderane84 on 05/12/2011 19:22:02
Go to Top of Page

tumen
Advanced Member

Serbia
3764 Posts

Member since 29/12/2008

Posted - 05/12/2011 : 21:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send tumen a Private Message  Reply with Quote
Nešto ne vidim baš da je to treće pojavljivanje Rakošija toliko zanimljiva priča kakvom se opisuje.
Kao prvo, atmosfera definitivno nije ni približna onoj iz prve dve priče, eto ovde su čak i indijanci u službi barona što je u neku ruku neodgovarajuće.Dobro, možda tu nedostaje i Ferrijev crtež, ali svejedno to ne menja stvar, nema onako mračnih momenata koji su odlično stvoreni u prve dve priče.
Zatim preokret vezan za groficu Ileniju Vargu je poprilično nemaštovito urađen i ne baš najbolje objašnjen, a u potpunoj suprotnosti sa onim što se dešavalo na početku priče (gledajući iz prizme toga da je ona sve to planirala unapred) i takođe sa onim što će se dešavati u njenom sledećem pojavljivanju.
Takođe, kraj barona Rakošija je još nemaštovitiji i s obzirom na to šta ga sve nije moglo uništiti i ovo što na kraju jeste deluje izuzetno neupečatljivo.Izgleda kao da je Boselliju na kraju ponestalo ideja, pa je kraj dosta haotičan i ubrzan, sa rešenjem koje mu je prvo palo na pamet bez mnogo razmišljanja.

Generalno gledano, dobra je i ova treća priča vezana za barona Rakošija, ali ipak bar po meni ne može da se meri sa prve dve.

Edited by - tumen on 05/12/2011 21:29:19
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17086 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 05/12/2011 : 21:10:15  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tumen

Nešto ne vidim baš da je to treće pojavljivanje Rakošija toliko zanimljiva priča kakvom se opisuje.
Kao prvo, atmosfera definitivno nije ni približna onoj iz prve dve priče, eto ovde su čak i indijanci u službi barona što je u neku ruku neodgovarajuće.Dobro, možda tu nedostaje i Ferrijev crtež, ali svejedno to ne menja stvar, nema onako mračnih momenata koji su odlično stvoreni u prve dve priče.
Zatim preokret vezan za groficu Ileniju Vargu je poprilično nemaštovito urađen i ne baš najbolje objašnjen, a u potpunoj suprotnosti sa onim što se dešavalo na početku priče (gledajući iz prizme toga da je ona sve to planirala unapred) i takođe sa onim što će se dešavati u njenom sledećem pojvaljivanju.
Takođe, kraj barona Rakošija je još nemaštovitiji i s obzirom na to šta ga sve nije moglo uništiti i ovo što na kraju jeste deluje izuzetno neupečatljivo.Izgleda kao da je Boselliju na kraju ponestalo ideja, pa je kraj dosta haotičan i ubrzan, sa rešenjem koje mu je prvo palo na pamet bez mnogo razmišljanja.

Generalno gledano, dobra je i ova treća priča vezana za barona Rakošija, ali ipak bar po meni ne može da se meri sa prve dve.

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 05/12/2011 : 21:30:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tumen

Zatim preokret vezan za groficu Ileniju Vargu je poprilično nemaštovito urađen i ne baš najbolje objašnjen, a u potpunoj suprotnosti sa onim što se dešavalo na početku priče (gledajući iz prizme toga da je ona sve to planirala unapred) i takođe sa onim što će se dešavati u njenom sledećem pojavljivanju.

Potpuno se slazem, ne moze da se mjeri sa prve dvije
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17086 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 05/12/2011 : 22:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Atmosfera je ono što prva dva vampira odvaja od trećeg, ne može Della Monica (koji je sjajan crtač) to nacrtati kao Ferri koji je tada bio u naponu!
Go to Top of Page

kucak
Average Member

Niue
757 Posts

Member since 03/02/2011

Posted - 06/12/2011 : 00:45:40  Show Profile Show Extended Profile  Send kucak a Private Message  Reply with Quote
Boselli

Ispravljeno! Dok ne smislim nešto bolje..
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7854 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 06/12/2011 : 01:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
neki od vas su, slučajno ili namjerno (nebitno), malkice skrenuli s poente teme :). ovdje nije riječ o tome ko je bolje nacrtao ove tri priče (ferri ili della monica, oba su zaista vrhunski majstori svog zanata), nego bit je u samoj priči i svemu što se veže za nju, ideji i njenoj razradi, scenariju...

"Experience is simply the name we give our mistakes"

Edited by - I like girlz on 06/12/2011 01:42:35
Go to Top of Page

Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 06/12/2011 : 02:07:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Kit Carson a Private Message  Reply with Quote
Castellijev vampir

Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 06/12/2011 : 12:04:03  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by I like girlz

neki od vas su, slučajno ili namjerno (nebitno), malkice skrenuli s poente teme :). ovdje nije riječ o tome ko je bolje nacrtao ove tri priče (ferri ili della monica, oba su zaista vrhunski majstori svog zanata), nego bit je u samoj priči i svemu što se veže za nju, ideji i njenoj razradi, scenariju...

To je ono sto i ja pokusavam da kazem. Ali tesko je odvojiti fabulu od crteza, to razumem. Pogotovo kada je crtac Ferri.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 06/12/2011 : 12:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

Atmosfera je ono što prva dva vampira odvaja od trećeg, ne može Della Monica (koji je sjajan crtač) to nacrtati kao Ferri koji je tada bio u naponu!

Tačno...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/12/2011 : 15:50:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
nego bit je u samoj priči i svemu što se veže za nju, ideji i njenoj razradi, scenariju...

Pa ljudi ti odmah elaboriraju svoje razloge, što je tu loše... Ili nisi točno definirao pitanje, u stripu se pod priča može staviti i priča i crtež, nije to ko knjiga.

Ipak su se ljudi odlučili za Bosellija uglavnom. Mislim da je ipak on najbliži današnjim standardima u stripu. Ostale susrete možemo staviti pod kultne i ostaviti ih tako. A što je kultno, samo po sebi je dobro.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 06/12/2011 : 17:11:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
A to ti samo pokazuje da su nostalgicari najglasniji. Citajuci postove, ne bi nikad rekao da Boselli vodi.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7854 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 06/12/2011 : 17:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
nego bit je u samoj priči i svemu što se veže za nju, ideji i njenoj razradi, scenariju...

Pa ljudi ti odmah elaboriraju svoje razloge, što je tu loše... Ili nisi točno definirao pitanje, u stripu se pod priča može staviti i priča i crtež, nije to ko knjiga.

Ipak su se ljudi odlučili za Bosellija uglavnom. Mislim da je ipak on najbliži današnjim standardima u stripu. Ostale susrete možemo staviti pod kultne i ostaviti ih tako. A što je kultno, samo po sebi je dobro.

kako nisam?

pitanje je jasno, nollita, castelli ili boselli.

nije pitanje ferri ili della monica

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000