Slicno ''obicnim'' western pisanim romanima (Laso, Poni, Dok Holidej)... Ali lepse upakovano. O autorima se gotovo nista ne zna i verovatno su pseudonimi vise pisaca...
Ne znam da li cu to sakupljati... Hajduke imam ali u drugom izdanju... Za sada ne... Treba da skupim one ostale knjige iz moje potraznje, a Zagorka mi uopste nije jeftina... Pa, videcemo...
Konačno, lista za tvoj lepi spisak na frontu Spisak prelepih predratnih Kadoka!!! Izdavačka knjižarnica Radomira D. Đukovića, Terazije Urednik: Milan Č. Jovanović
PRVO KOLO: 1. Žorž K. Tuduz - Mali kralj od Isa 2. Majn Rid - Zalutali karavan 3. Žil Vern - Deca kapetana Granta I 4. Žil Vern - Deca kapetana Granta II 5. Žil Vern - Deca kapetana Granta III 6. Milovan Đ. Glišić - Odabrane pripovetke za mladež 7. Alfons Dode - Lepa Niverneza 8. Izabrane basne Krilova, Lafontena i naših pisaca 9. Rože Dombr - Doživljaji jednog macana 10. Pjer Mael - Kralj prerije
DRUGO KOLO 1. Fric Štobejn - Leteća strela 2. Emilio Salgari - Lovci kitova 3. Džin Vebster - Tata dugonja 4. Džek London - Džeri sa ostrva 5. Zenaid Flerio - Nemo srce 6. Stevan Sremac - Odabrane pripovetke za mladež Džems Oliver Kervud - Kroz divlju i belu pustinju 7. I deo: Lovci vukova 8. II deo: Blago sa trećeg vodopada 9. Zejn Grej - Baf, vođa karavana 10. Sigfrid Siverc - Gusari Melarskog jezera
TREĆE KOLO 1. Franc Treler - Gaučov sin 2. Enriko Ernetto Noveli (Jambo) - Zalutali brod 3. Tomas Majn Rid - Bela indijanka 4. Fric Štobejn - Crvena oluja 5. Svetozar Ćorović - Odabrane pripovetke za mladež 6. Edmond Abu - Pukovnik Fugas 7. Henrik Sjenkjevič - Kroz pustinju i prašumu 8. Žerard Kolomb - More zove 9. Henri Bernej - Tajna doline sunčevih zraka (sveže stiglo! prelepa!) 10. Fridrih Pajeken - Mitaha-Za
Plus, extra izdanja: Vilhelm Hauf - Prosjakinja sa Pondezara Branislav Nušić - Hajduci (broširan povez) Stjuart Ed.Huajt - Izgubljeno srce Mark Tven - Tom Savjer (Tom Sojer, naravno)
Sale, ako se pojavi Bela biće to još veća ludnica od Đavo u Beču. Kontaktirala su me već 2 kolekcionara Ptica koji na keca daju 1000 i 1200 za knjigu, samo da im javim da je stigla. Čoveče, to će biti showtime :) Kad može Zagor, što ne može Ptica :)
Dobro, koliko tih Plavih ptica ima???? Ajde, strucnjaci da vas vidim. Dobio sam Grofa Monte Krista u dve knjige, i, gle, Plava ptica iz 1955. godine. Siroka ko Poslednji Mohikanac koji je isto plava ptica, ali niza za santimetar. Grof je Plava ptica - Decja knjiga a Mohikanac je Plava ptica - Novo pokolenje i jos pise ponovljeno izdanje. Ni jedna ni druga ne spadaju u one ''bele'' knjige, a nisu ni predratne. Dakle, sta je, bre, ovo?????
Imas i jedne odmah nakon rata izdate, koliko ja znam... Ili tripujem da znam.. :) Oko '50-ih godina... Pa sad.. Mislim da ce Simo bolje to da ti objasni...
To je Bane, najvjerovtnije originalno i prvo izdanje biblioteke Plava ptica. Vidiš godinu izdavanja 1955. Ovo što ovi fanovi ove edicije edituju je dosta mlađe.
Onda je to prvo poslijeratno izdanje Plave ptice. Dobro bi bilo vidjeti i to prijeratno, ili pak spisak. Kad se radi jedna edicija onda se krene od najstarije, a ne one koja vama paše.:)
Baš sam htio reći, vjerovatno ima ova edicija za djecu. Možda bi trebao pogledati beogradske biblioteke na netu, možda oni imaju elektronsku arhivu sa spiskovima i naslovima svih edicija. Ako ništ, a ono sigurno imaju tačan spisak naslova.
Ovi Vinetuovi naslednici su isti ko moj Mohikanac. Dakle, edicija Plava Ptica by Novo pokolenje. Izgleda da su izdavacke kuce nasledjivale ediciju i onda unosile nekakav svoj red. Steta sto formati variraju.
Ko je izdavac ''belih'' plavih ptica. I ko je izdavac te serije Prerija?