Evo, ovih dana se dosta prica o SOPA-i, ubrzo je izglasavanje za ili protiv, a dns su neke stranice poput wikipedie odlucile protestirati. Evo detaljnije info: http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act
Pa sto je najgore, prakticki sve zivo. Najbolji primjer je youtube, gdje mu cak prijeti zabrana zato sto se na njemu u komentarima pisu rjeci pjesama, a to oni smatraju pod pirateriju i ukoliko youtube nebi uspio kontrolirati to (a znamo da nebi), mogli bi ga zgasiti zbog povrede autorskih prava. Naravno, ukoliko to prode, nema vise torrenata, nema online slusanja pjesama ukoliko sami autori to ne postave, a prijeti i ukidanje bilo koje stranice koja se moze dovesti i u najmanju vezu sa koristenjem nekog materijala za kojeg se nemaju dopustenja autora.
Pa sto je najgore, prakticki sve zivo. Najbolji primjer je youtube, gdje mu cak prijeti zabrana zato sto se na njemu u komentarima pisu rjeci pjesama, a to oni smatraju pod pirateriju i ukoliko youtube nebi uspio kontrolirati to (a znamo da nebi), mogli bi ga zgasiti zbog povrede autorskih prava. Naravno, ukoliko to prode, nema vise torrenata, nema online slusanja pjesama ukoliko sami autori to ne postave, a prijeti i ukidanje bilo koje stranice koja se moze dovesti i u najmanju vezu sa koristenjem nekog materijala za kojeg se nemaju dopustenja autora.
Strasno.Ova tema bi trebala tamo u OTISLI SMO U TRI PM. Bila je neka prica kad je onaj Vikiliks objavljivao sve one informacije da je to u stvari namesteno kako bi imali razlog za cenzuru interneta.Mozda su bili i u pravu sa tom pricom.
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Slazem se, ovo bi stvarno i moglo tamo po tome sto se ovdje dogada, samo se sad informacije sire o tome i kongresnici znaju sve vise, pa ih se sve vise izjasnjava da bi mogao glasati protiv SOPE. Meni su o SOPI frendovi sa faksa pricali prije nekih 2-3 mjeseca i kad sam cuo sve to, poceo sam bjesniti i govoriti kako je to apsurdno i da je to kao da me zele tuziti zato sto pjevusim neciju pjesmu dok secem ulicom, a da nisam trazio autora dopustenje i onda mi je frend rekao da se tako nesto prakticki i dogodilo. Sad neznam tocno sta je bilo, ali valjda u Australiji su tuzili nekoga zato sto je pjevao Happy Birthday pjesmu, a nije trazio autorska prava.
Slazem se, ovo bi stvarno i moglo tamo po tome sto se ovdje dogada, samo se sad informacije sire o tome i kongresnici znaju sve vise, pa ih se sve vise izjasnjava da bi mogao glasati protiv SOPE. Meni su o SOPI frendovi sa faksa pricali prije nekih 2-3 mjeseca i kad sam cuo sve to, poceo sam bjesniti i govoriti kako je to apsurdno i da je to kao da me zele tuziti zato sto pjevusim neciju pjesmu dok secem ulicom, a da nisam trazio autora dopustenje i onda mi je frend rekao da se tako nesto prakticki i dogodilo. Sad neznam tocno sta je bilo, ali valjda u Australiji su tuzili nekoga zato sto je pjevao Happy Birthday pjesmu, a nije trazio autorska prava.
Ovde kod mene u gradu je radnici u frizerskom salonu zazvonio telefon na neku melodiju i morali su platiti kaznu.Tako se prica a da li je 100% istina ne znam.Ako jeste to je stvarno van svake pameti.
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Razmislite malo, ako kojim cudom prode SOPA u ovom obliku(a ja mislim da nece, jer je sad dovoljno ljudi culo za to i sad znaju o cemu se tu radi), to ce biti procvat piraterije i iako ce biti strogo zabranjeno i vece ce biti kazne, pocet ce se javljat sve vise ljudi koji ce se iz inata htjet bavit time, a posto piraterija nece bit dostupna na internetu na svakom koraku, ljudi ce pocet opet kupovat piratske igre, muziku, filmove.