forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/02/2012 : 10:06:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, naravno, ali u svojoj kategoriji eksploatacijskog trasha (ili pak i pravog smeća), baš kao što su i Schwarzenegger, Stallone i Statham u svim filmovima ono što jesu, samo što je njihova kategorija viša.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 14/02/2012 : 21:25:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Henry Fonda je imao siri dijapazon glavnih rola od Clinta. I ne cedi iskljucivo kroz zube. Pokazao je svoj range sa ulogama u Wrong Man i Once Upon a Time in the West, a i kao odrtaveo je bio impresivan u On Golden Pond.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/02/2012 : 22:20:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Svakako, Fonda je bio genijalan glumac velikog raspona, od Bubnjeva uzduž Mohawka (Drums along the Mohawk) i Lady Eve (The Lady Eve), preko Moje drage Clementine, Forta Apacha i The Wrong Man, do 12 gnjevnih ljudi, Kako je osvojen Divlji zapad i Ljetnikovca na Zaltnom jezeru. Ali je najbolje uloge ostvario kad nije "glumio", tj. kad je bio ono što jest. Mene Eastwood izuzetno podsjeća na njega, i pojavom i glumačkim itrazom, a i kao glumac i kao redatelj je u širim gledateljskim krugovima dosta podcijenjen. S druge strane, ja i moji kolege se gotovo utrkujemo u "obožavanju" Clinta. No o ukusima se svakako ne raspravlja.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 14/02/2012 : 22:26:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Ja sam Clintu udelio prilican kompliment kad sam ga nazvao servisnim reziserom. Zaista, njegova rezija je prilicno sterilna, bez nekakvih vizuelnih trademarkova ili tako kojecega, ali nikad losa (ok - slagao sam - Play Misty for Me je krvavo tragicno reziran, ali to mu je prvenac pa mu oprastamo). Takodje, u industriji je poznato da Clint rezira vrlo efektno i cesto koristi prve tejkove kao finalne, samim time troseci jako malo trake tj. resursa...

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/02/2012 : 22:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Moja draga Clementina (My Darling Clementine), red. John Ford, SAD, 1946.

Kad se piše i govori o antologijskom vesternu "Moja draga Clementina" velikog Johna Forda, remek-djelu manjim dijelom temeljenom na knjizi "Wyatt Earp, Frontier Marshal" Stuarta N. Lakea, uvijek je posve zasluženo riječ o superlativima i panegiricima. Najuspjelija ekranizacija znamenitog obračuna kod O.K. Corrala tako se časti epitetima kvintesencijalnog filma o Wyattu Earpu, jednog od najvećih vesterna svih vremena, ostvarenja koje na veličanstven način slavi dolazak civilizacije i zakona na američki zapad, naslova koji je presudno usmjerio daljnju Fordovu karijeru, te naposljetku, ali svakako ne i najmanje važno, filma u kojem je legendarni Henry Fonda ostvario ako ne najbolju a ono svakako jednu od najboljih uloga u čitavoj karijeri.
Svojevrsna lirska interpretacija često obrađivane storije o šerifu Wyattu Earpu koji je uz pomoć braće i Johna "Doca" Hollidaya grad Tombstone u Arizoni 1882. godine "počistio" od kriminalaca i klana Clanton, većim se dijelom temelji na priči koju je John Ford doznao osobno od Wyatta Earpa, te ju odlučio uz određene izmjene slobodnom umjetničkom interpretacijom prenijeti na film. Mnogo toga u samom zapletu ne odgovara stvarnim činjenicama, ni lokacija koja u Monument Valleyu "glumi" jug Arizone i pravi Tombstone, ni romantiziranje lika samog Earpa (Henry Fonda) koji je u stvarnosti bio kockar često okružen prostitutkama i svodnicima, ni izostavljanje petog brata Warrena Earpa, ni to što političkim tenzijama među Republikancima i Demokratima obojan sukob obitelji Earp i klana Clanton predvođenog "Starim" Clantonom (Walter Brennan) nije trajao svega nekoliko dana već puno duže, kao ni detalj da Doc Holliday (Victor Mature) nije ubijen u obračunu kod O.K. Corrala već da je umro od tuberkuloze šest godina kasnije. Štoviše, nakon samog obračuna koji je trajao svega nekoliko sekundi i za koji nijedan očevidac nije mogao posvjedočiti što se točno dogodilo, Wyatt Earp i Doc Holliday su uhićeni, da bi ih tijekom istrage sudac Wells Spicer oslobodio uz tvrdnju da su postupali u skladu sa zakonskim ovlastima.

Dakako, brojna odstupanja od stvarnih fakata ni u kom slučaju ne umanjuju vrijednost ovog fascinantnog filma, zabavnog i izuzetno atmosferičnog vesterna u stvaranju kojeg je Ford, Irac pravog imena Sean Aloysius O´Fearna, pored redateljskog majstorstva te sjajnog i slojevitog realističkog profiliranja protagonista, iskazao i izniman dar za pedantnu i detaljima bogatu rekonstrukciju jednog povijesnog razdoblja. Imponira vještina kojom Ford, potpisnik niza bezvremenskih klasika poput "Poštanske kočije", "Tragača", "Mirnog čovjeka", "Potkazivača", "Plodova gnjeva", "Kako je bila zelena moja dolina", "Čovjeka koji je ubio Libertyja Valancea" itd., uvodi protagoniste, kreira izuzetno sugestivno ozračje, postupno gradira dramsku tenziju te efektnim stilizacijama stvara mnoštvo nezaboravnih scena. Pored klimaksa u sekvenci obračuna kod O.K. Corrala, među ostalima takve su scene ona u kojoj pijani šekspirijanski glumac u interpretaciji Alana Mowbraya počinje glumiti u bučnom saloonu, ili pak sekvenca plesa u nedjeljno jutro u nedovršenoj crkvi u divljini.

Svakako, goleme zasluge za uspjeh filma pripadaju uobičajeno fantastičnom Henryju Fondi, kojem je uloga Wyatta Earpa bila prva nakon povratka iz Drugog svjetskog rata, gdje je služio u američkoj mornarici. U Fondinoj izvedbi Earp je šarmantan, hrabar i častan, ali i jednostavan čovjek koji dokonom sjedenju na trijemu uvijek daje prednost pred progonom zlikovaca i obračunima s njima. Njegov Earp je snažan, šutljiv, uglavnom miran ali po potrebi i grub čovjek koji će, u skladu s redateljevom namjerom da ga prikaže kao "običnog", narodskog momka, heroj postati zbog osjećaja prema Clementine Carter (Cathy Downs) a ne zbog ideala služenju pravdi. Takav Wyatt Earp upravo je onakav karakter kakve je Fonda najčešće i tumačio, te koji su ga proslavili i nažalost prekasno mu za nastup u "Ljetnikovcu na Zlatnom jezeru" donijeli Oscara i Zlatni globus.

Zanimljivo je spomenuti da je "Moja draga Clementina" film kojeg se Ford, osebujan čovjek s nadimcima Pappy, Coach, Uncle Jack, The Admiral i The Liberal Democrat at Republic, zbog upletanja moćnog producenta Darryla F. Zanucka zamalo odrekao. Premda je u vrijeme realizacije 1946. godine već bio redateljska legenda s 3 osvojena Oscara (šest godina kasnije će za "Mirnog čovjeka" osvojiti četvrtog), Ford je nakon skromnih rezultata testnih projekcija pred publikom bio izložen pritiscima od strane Zanucka, koji mu je naposljetku oduzeo film i povjerio ga Lloydu Baconu na "popravak", odnosno kraćenje i ponovno snimanje nekih dijelova. Iako je Bacon bio pouzdani zanatlija kojem se u trenucima nadahnuća znalo omaknuti i poneko vrijedno djelo ("Označena žena", "Oklahoma Kid"), njegovo se redateljsko umijeće ni u kom slučaju nije moglo mjeriti s onim Johna Forda, koji je zbog ovog prekinuo daljnju suradnju s tvrtkom 20th Century Fox te počeo gotovo isključivo raditi s neovisnim producentom Marianom C. Cooperom. U konačnici je ostalo nepoznato kakve je i kolike izmjene Lloyd Bacon unio u "Moju dragu Clementinu", no 1994. godine je pronađena kopija filma koja je sadržavala 35 minuta materijala izmijenjenog ili izbačenog iz službeno distribuirane kopije. Ta se službena verzija drži i uspjelijom, pa svim gledateljima itekako vrijedi preporučiti višekratno uživanje u konačnom DVD-izdanju ovog iznimnog filma.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/02/2012 : 22:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
P.S. Ovo iznad je u znak mog divljenja Henryju Fondi, a o Eastwoodu ću u dogledno vrijeme postaviti duži tekst, nakon što se otvori J. Edgar. Njega pak kao redatelja osobito cijenim nakon Pale Ridera, fantastične posvete Shaneu i klasičnom vesternu, makar je i poslije imao slabijih ali nikad sasvim slabih filmova. Pogledaj samo Mostove okruga Madison (tko bi ikad od njega očekivao toliko suptilnu romantičnu melodramu), autoironičnu SF-komediju Space Cowboys ili nedavni Gran Torino u kojem se obračunava s ksenofobijom i konzervativizmom u američkom društvu, ali i s percepcijom samoga sebe. U jednom intervjuu prije par godina izjavio je da je on zapravo feminist, ali da to nitko ne prepoznaje, a njegovo sazrijevanje kao redatelja je praktički moguće pratiti iz filma u film.
Usput...

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38009 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 15/02/2012 : 09:58:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Ovu subotu na HRT1 u 8.00 sati "Ride a crooked trail" (1958)

http://www.imdb.com/title/tt0052135/

U nedjelju na Novi tv u 20.05 sati "The Outlaw Josey Wales" (1976)

http://www.imdb.com/title/tt0075029/

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/02/2012 : 23:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Moja draga Clementina (My Darling Clementine), red. John Ford, SAD, 1946.

Kad se piše i govori o antologijskom vesternu "Moja draga Clementina" velikog Johna Forda, remek-djelu manjim dijelom temeljenom na knjizi "Wyatt Earp, Frontier Marshal" Stuarta N. Lakea, uvijek je posve zasluženo riječ o superlativima i panegiricima. Najuspjelija ekranizacija znamenitog obračuna kod O.K. Corrala tako se časti epitetima kvintesencijalnog filma o Wyattu Earpu, jednog od najvećih vesterna svih vremena, ostvarenja koje na veličanstven način slavi dolazak civilizacije i zakona na američki zapad, naslova koji je presudno usmjerio daljnju Fordovu karijeru, te naposljetku, ali svakako ne i najmanje važno, filma u kojem je legendarni Henry Fonda ostvario ako ne najbolju a ono svakako jednu od najboljih uloga u čitavoj karijeri.
Svojevrsna lirska interpretacija često obrađivane storije o šerifu Wyattu Earpu koji je uz pomoć braće i Johna "Doca" Hollidaya grad Tombstone u Arizoni 1882. godine "počistio" od kriminalaca i klana Clanton, većim se dijelom temelji na priči koju je John Ford doznao osobno od Wyatta Earpa, te ju odlučio uz određene izmjene slobodnom umjetničkom interpretacijom prenijeti na film. Mnogo toga u samom zapletu ne odgovara stvarnim činjenicama, ni lokacija koja u Monument Valleyu "glumi" jug Arizone i pravi Tombstone, ni romantiziranje lika samog Earpa (Henry Fonda) koji je u stvarnosti bio kockar često okružen prostitutkama i svodnicima, ni izostavljanje petog brata Warrena Earpa, ni to što političkim tenzijama među Republikancima i Demokratima obojan sukob obitelji Earp i klana Clanton predvođenog "Starim" Clantonom (Walter Brennan) nije trajao svega nekoliko dana već puno duže, kao ni detalj da Doc Holliday (Victor Mature) nije ubijen u obračunu kod O.K. Corrala već da je umro od tuberkuloze šest godina kasnije. Štoviše, nakon samog obračuna koji je trajao svega nekoliko sekundi i za koji nijedan očevidac nije mogao posvjedočiti što se točno dogodilo, Wyatt Earp i Doc Holliday su uhićeni, da bi ih tijekom istrage sudac Wells Spicer oslobodio uz tvrdnju da su postupali u skladu sa zakonskim ovlastima.

Dakako, brojna odstupanja od stvarnih fakata ni u kom slučaju ne umanjuju vrijednost ovog fascinantnog filma, zabavnog i izuzetno atmosferičnog vesterna u stvaranju kojeg je Ford, Irac pravog imena Sean Aloysius O´Fearna, pored redateljskog majstorstva te sjajnog i slojevitog realističkog profiliranja protagonista, iskazao i izniman dar za pedantnu i detaljima bogatu rekonstrukciju jednog povijesnog razdoblja. Imponira vještina kojom Ford, potpisnik niza bezvremenskih klasika poput "Poštanske kočije", "Tragača", "Mirnog čovjeka", "Potkazivača", "Plodova gnjeva", "Kako je bila zelena moja dolina", "Čovjeka koji je ubio Libertyja Valancea" itd., uvodi protagoniste, kreira izuzetno sugestivno ozračje, postupno gradira dramsku tenziju te efektnim stilizacijama stvara mnoštvo nezaboravnih scena. Pored klimaksa u sekvenci obračuna kod O.K. Corrala, među ostalima takve su scene ona u kojoj pijani šekspirijanski glumac u interpretaciji Alana Mowbraya počinje glumiti u bučnom saloonu, ili pak sekvenca plesa u nedjeljno jutro u nedovršenoj crkvi u divljini.

Svakako, goleme zasluge za uspjeh filma pripadaju uobičajeno fantastičnom Henryju Fondi, kojem je uloga Wyatta Earpa bila prva nakon povratka iz Drugog svjetskog rata, gdje je služio u američkoj mornarici. U Fondinoj izvedbi Earp je šarmantan, hrabar i častan, ali i jednostavan čovjek koji dokonom sjedenju na trijemu uvijek daje prednost pred progonom zlikovaca i obračunima s njima. Njegov Earp je snažan, šutljiv, uglavnom miran ali po potrebi i grub čovjek koji će, u skladu s redateljevom namjerom da ga prikaže kao "običnog", narodskog momka, heroj postati zbog osjećaja prema Clementine Carter (Cathy Downs) a ne zbog ideala služenju pravdi. Takav Wyatt Earp upravo je onakav karakter kakve je Fonda najčešće i tumačio, te koji su ga proslavili i nažalost prekasno mu za nastup u "Ljetnikovcu na Zlatnom jezeru" donijeli Oscara i Zlatni globus.

Zanimljivo je spomenuti da je "Moja draga Clementina" film kojeg se Ford, osebujan čovjek s nadimcima Pappy, Coach, Uncle Jack, The Admiral i The Liberal Democrat at Republic, zbog upletanja moćnog producenta Darryla F. Zanucka zamalo odrekao. Premda je u vrijeme realizacije 1946. godine već bio redateljska legenda s 3 osvojena Oscara (šest godina kasnije će za "Mirnog čovjeka" osvojiti četvrtog), Ford je nakon skromnih rezultata testnih projekcija pred publikom bio izložen pritiscima od strane Zanucka, koji mu je naposljetku oduzeo film i povjerio ga Lloydu Baconu na "popravak", odnosno kraćenje i ponovno snimanje nekih dijelova. Iako je Bacon bio pouzdani zanatlija kojem se u trenucima nadahnuća znalo omaknuti i poneko vrijedno djelo ("Označena žena", "Oklahoma Kid"), njegovo se redateljsko umijeće ni u kom slučaju nije moglo mjeriti s onim Johna Forda, koji je zbog ovog prekinuo daljnju suradnju s tvrtkom 20th Century Fox te počeo gotovo isključivo raditi s neovisnim producentom Marianom C. Cooperom. U konačnici je ostalo nepoznato kakve je i kolike izmjene Lloyd Bacon unio u "Moju dragu Clementinu", no 1994. godine je pronađena kopija filma koja je sadržavala 35 minuta materijala izmijenjenog ili izbačenog iz službeno distribuirane kopije. Ta se službena verzija drži i uspjelijom, pa svim gledateljima itekako vrijedi preporučiti višekratno uživanje u konačnom DVD-izdanju ovog iznimnog filma.

s mojeg gledišta, jedan vrlo precijenjen film.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 17/02/2012 : 07:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Večeras u 00:05 na RTL-u bit će emitiran western "The Shooter", u nedjelju ujutro u 8:05 na HTV1 ide "Heller in Pink Tights", a u nedjelju navečer u 20:00 na HTV2 "The Professionals".
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 17/02/2012 : 10:08:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
The Professionals je jako dobra razbibriga.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 17/02/2012 : 15:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Čovjek zvan hrabrost (True Grit), red. Ethan i Joel Coen, SAD, 2010.

Zanemarimo li kreativno posrnuće neuspjelom preradom "Gangsterske petorke", kultne krimi komedije redatelja Alexandera Mackendricka iz 1955. godine i posljednjeg značajnog filma glasovitog britanskog studija Ealing, filmovi braće Joela i Ethana Coena u pravilu su uspjele, žanrovski raznolike, ironične, zabavne, inteligentne i na neobičan način humane crnohumorne posvete klasičnim filmskim naslovima iz zlatnog doba Hollywooda. Bez obzira na obrađivani žanr, u rukama darovitih redatelja žanrovski kanoni redovito bivaju učinkovito ironizirani i nadograđeni bizarnim, nadrealnim humorom. Tijekom 27 godina koliko je proteklo od njihova impresivnog prvijenca, noirovske krimi-drame "Krvavo jednostavno" iz 1984. godine, filmski senzibilitet i redateljske poetike braće Joela i Ethana Coena primarno su ovisili o filmskim trendovima i duhu vremena u kojem su ostvarenja nastajala, ali nerijetko i o detaljima iz biografija samih autora. Osobitu pozornost valja posvetiti filmskim scenarijima braće Coen, jer je riječ o gotovo školskim primjerima jasnoće i ekonomičnosti koji se mogu čitati poput romana. Ti su scenariji precizni i pomno razrađeni, te se čini da Coenovi svoje filmove montiraju već na papiru. U gotovo posve predvidljivom redateljskom itineraru Joela i Ethana Coena ambiciozniji, tjeskobniji i uvjetno rečeno mračniji naslovi se pravilno izmjenjuju s neobveznijim, ležernijim i lakšim djelima.

Nakon razmjernog kreativnog posrtanja u romantičnoj krimi-komediji "Razvedi me, zavedi me" i spomenutoj "Gangsterskoj petorci", Coenovi su se u formu vratili oskarovskim laureatom "Nema zemlje za starce", zabavnom crnom krimi-komedijom "Spaliti nakon čitanja" i sjajnom egzistencijalnom (crno)humornom dramom "Običan čovjek". A onda su se, u traganju za žanrom kojeg još nisu obradili, sjetili izvrsnog vesterna "Čovjek zvan hrabrost" Henryja Hathawaya iz 1969. godine, filma koji je velikom Johnu Wayneu donio jedinog Oscara, i podjednako zanimljivog i hvaljenog istoimenog romana Charlesa Portisa koji je Hathawayu poslužio kao predložak. I tako je pod suproducentskom palicom Stevena Spielberga snimljen novi "Čovjek zvan hrabrost", točnije novo i vrlo pedantno čitanje Portisova romana za koje su Joel i Ethan dvije godine nakon trijumfa sa "Starcima..." osvojili 10 nominacija za Oscara. U središtu zapletom jednostavnih zbivanja je 14-godišnja Mattie Ross (Hailee Steinfeld), hrabra i odlučna djevojka koja želi osvetiti svog nedavno ubijenog oca. Njegov ubojica je lopov i varalica Tom Chaney (Josh Brolin), za lov na kojeg Mattie odluči angažirati grubog i arogantnog šerifa Roostera Cogburna (Jeff Bridges), a u potjeri će im se ubrzo pridružiti i teksaški rendžer LaBoeuf (Matt Damon). U uzbudljivom lovu svi će na kocku staviti svoje živote.

Kad je riječ o filmovima braće Coen, u dvije stvari uvijek možemo biti sigurni: oni su autori koji će svaku priču obogatiti osobnim i osebujnim detaljima koji će svako djelo učiniti itekako prepoznatljivim, istodobno i najizlizanijim žanrovima i zapletima pristupajući s iznenađujućom svježinom i entuzijazmom, neprestano pozitivno uspijevajući iznevjeravati gledateljska očekivanja. Tako je i ovaj put, u filmu u kojem jednostavnu priču s malim brojem likova i posve klišeiziranim zapletom Coenovi uspijevaju obogatiti ironijom, naturalizmom i mjestimice crnim humorom usporedivim s onim Tima Burtona. Premda u "Čovjeku..." nema baš ničeg novog ni nepoznatog, slikoviti likovi i njihovi zabavni pomaknuti međuodnosi, razigrana, maštovita i nerijetko nadahnuta režija, dojmljiva prirodna scenografija i fascinantna fotografija Rogera Deakinsa ("Iskupljenje u Shawshanku", "Žena kojoj sam čitao"), stalnog suradnika Coenovih, te vrlo raspoloženi i sigurni nastupi glumačke postave predvođene prošlogodišnjim oskarovcem Jeffom Bridgesom ("Crazy Heart", "Tron: Nasljedstvo"), recentni film darovite braće čine uistinu iznimnim djelom. I ne smeta tu previše ni povremeno dramaturško zapostavljanje glavne junakinje Mattie Ross u odličnoj interpretaciji kino-debitantice Heilee Steinfeld, ni možda prekasno uvođenje glavnog negativca Toma Chaneya u izvedbi uvijekvrlo pouzdanog no ovdje nedovoljno iskorištenog Josha Brolina ("Wall Street: Novac nikad ne spava", "Upoznat ćeš visokog tamnog stranca"), pa ni prečesto toleriranje Bridgesova "one man showa", jer on osobito u središnjem dijelu Roostera Cogburna interpretira s previše manirizma, preglumljivanja i samodopadnosti. Sve su to sitne zamjerke ovom sjajnom filmu vrijednom najtoplije preporuke.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 17/02/2012 : 16:17:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Josh Brolin je za mene zauvek frajer iz Thrashin', pa kud puklo.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 17/02/2012 : 16:45:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
ovaj remake je teško usporediti s originalom.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

il cattivo
Average Member

Croatia
861 Posts

Member since 25/05/2005

Posted - 17/02/2012 : 19:47:23  Show Profile Show Extended Profile  Send il cattivo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Hehe, ajde da i to od nekoga čujem/pročitam.
Daggers

To really live you must almost die
And it happened just that way with me
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 17/02/2012 : 22:45:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by il cattivo

quote:

Daggers

Fanovi Thrashin' ujedinite se !!!111111

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 19/02/2012 : 16:12:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Butch Cassidy i Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid), r. George Roy Hill, SAD, 1969.

Markantni Butch Cassidy (Paul Newman) i njegov najbolji prijatelj i ortak Sundance Kid (Robert Redford) izuzetno su vješti pljačkaši banaka, šefovi bande zvane Rupa u zidu koji 90-ih godina 19. stoljeća spretno i uz puno sreće stalno uspijevaju izmaknuti zakonu. Dok šerifi gradića u kojima simpatični razbojnici opljačkaju banku za njima neuspjelo organiziraju potjere, Butch i Sundance ponekad i pred njihovim očima uživaju u društvu prostitutki i Sundanceove romantične djevojke, učiteljice Ette Place (Katherine Ross). No kad jednog dana za njima krene potjera predvođena slavnim indijanskim tragačem Joeom Leforsom iz Oklahome, dvojica nerazdvojnih prijatelja odluče pobjeći u Meksiko. Vjerujući da će uspjeti nadmudriti progonitelje, Butch i Sundance se iz prve opasnije situacije izvuku vratolomnim skokom u rijeku, te se naposljetku dokopaju Meksika. Isprva odlučivši pokušati živjeti pošteno i naći kakav posao, momci ubrzo shvate da to ipak neće biti moguće. A kad im se uskoro pridruži i Etta, oni ponovo nastave po starom, maštajući o tome da se jednog dana konačno skrase u Boliviji. No kad njihovim tragom u Meksiko stigne i Lefors, Butch i Sundance čvrsto odluče prekinuti s kriminalom, te se zaposle kao čuvari u rudniku Amerikanca Percyja Garrisa (Strother Martin)...

Slobodno temeljen na povijesnim činjenicama i detaljima iz života glasovitih pljačkaša banaka Butcha Cassidyja i Sundance Kida, koje je u scenarij pretočio dvostruki oskarovac William Goldman (Princeza nevjesta, Misery, Memoari nevidljivog čovjeka, Maverick, Komora, Neograničena moć), pustolovni biografski vestern oskarovca Gerogea Roya Hilla (Žalac, Veliki Waldo Pepper, Svijet prema Garpu, Mala bubnjarica) jedan je od najpoznatijih vesterna svih vremena, godine 1970. zasluženo ovjenčan Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija, najuspjelije originalne pjesme, najbolje glazbe i najbolje fotografije, te nagrađen Zlatnim globusom i s devet prestižnih nagrada BAFTA. Nakon kultnog filma Žalac iz 1973. godine, drugi zajednički projekt glasovitog oskarovca Paula Newmana (Mačka na vrućem limenom krovu, Hazarder, Hladnokrvni kažnjenik, Pakleni toranj, Buffalo Bill i Indijanci, Presuda, Boja novca), njegovog podjednako slavnog kolege Roberta Redforda (Kandidat, Jeremiah Johnson, Veliki Gatsby, Tri kondorova dana, Svi predsjednikovi ljudi, Moja Afrika) i redatelja George Roya Hilla netipičan je, elegantno režiran i nostalgičan vestern koji se od žanrovski srodnih uradaka izdvaja romantičnim postuliranjem protagonista i izuzetno uspjelim ležernim i frivolnim ozračjem, dodatno podcrtanim duhovitim i životnim dijalozima, izvrsnom glazbom dvostrukog oskarovca Burta Bacharacha (Otkačeni Arthur, Alfie, Casino Royale, Fantastična braća Baker, Gremlini 2, Dobri momci) i dojmljivom fotografijom hvaljenog Conrada L. Halla (Maratonac, Zora očajnika, Tražeći Bobbyja Fischera, Vrtlog života), čak trostrukog dobitnika Oscara. Zanimljivo zvuči podatak da su prije konačnog izbora Roberta Redforda, za ulogu Sundance Kida konkurirali slavni Steve McQueen (odustao zbog nedovoljno visokog honorara), Marlon Brando i Warren Beatty, da bi naposljetku na inzistiranje redatelja Hilla bio odabran upravo Redford.

Go to Top of Page

il cattivo
Average Member

Croatia
861 Posts

Member since 25/05/2005

Posted - 19/02/2012 : 18:46:32  Show Profile Show Extended Profile  Send il cattivo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by il cattivo

quote:

Daggers

Fanovi Thrashin' ujedinite se !!!111111

Dva su tu. Definitivno mi je Brolin uvijek bio i ostat će Corey Webbster...kao i glumaca mnogo drugih koje obilježe neke uloge, ali to je neka druga tema, a i ovu prekrasnu već kvarimo ;-)

To really live you must almost die
And it happened just that way with me

Edited by - il cattivo on 19/02/2012 18:47:50
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10814 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 19/02/2012 : 23:00:44  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Bas planiram "Divlju hordu" pogledat ovih dana,a skinuo sam i "Nocni prolaz" i "Slomljeno koplje" nisam gledao prije...strijelu jesam ali staru verziju.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/02/2012 : 11:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Blago Sierra Madre (The Treasure of the Sierra Madre), red. John Huston, SAD, 1948.

Meksički grad Tampico tijekom veljače 1925. godine. Neuredni Amerikanac Fred C. Dobbs (Humphrey Bogart) skitnica je i probisvjet koji nekoliko posljednjih pesosa odluči uložiti u kupovinu srećke. Kad potroši sav sitniš koji je višekratno posudio od svog zemljaka u bijelom odijelu (John Huston), Fred shvati da je krajnje vrijeme da potraži nekakav posao. Nakon što na klupi u parku uskoro upozna sebi sličnog skitnicu Boba Curtina (Tim Holt), njih dvojica nevoljko prihvate nadničarski posao građevinskih radnika pod vodstvom energičnog Pata McCormicka (Barton MacLane). Međutim, kad nekoliko dana poslije doznaju da ih McCormick iskorištava kao besplatnu radnu snagu, i da im ne nemjerava platiti ni pesosa, Fred i Curtin batinama uspiju od njega izvući svoj novac. Jedne od sljedećih večeri, boraveći u prenoćištu Osso Negro, zaintrigira ih priča njihovog «cimera», krezubog i sijedog starog gunđala Howarda (Walter Huston), koji počne strastveno i živopisno pripovjedati o traganju za zlatom i velikom blagu koje navodno leži u podnožju gorja Sierra Madre. Nakon što koji dan kasnije shvati da je njegova srećka dobitna i da je zaradio pristojnu sumu novca, Fred nagovori Curtina i Howarda da smjesta nabave potrebnu opremu i krenu u potragu za zlatom. Stigavši podno Sierra Madre, isprva složna trojka ubrzo stane razrađivati planove o raspodjeli budućeg blaga, pri čemu se najpohlepnijim pokaže upravo Fred. A kad poslije godinu dana mukotrpnog kopanja i ispiranja njihove vrećice sa zlatom budu pune, Fred zaključi da su mu Curtin i Howard smrtni neprijatelji koji ga namjeravaju opljačkati. Da sve bude gore, trojici muškaraca ubrzo se pridruži nezvani gost, Teksašanin James Cody (Bruce Bennett), koji im se svojevoljno odluči priključiti u ispiranju zlata. Dok njihove odnose sve više razjedaju nepovjerenje i paranoja, dodatne nevolje izazvat će skupina meksičkih bandita predvođenih bezobzirnim Zlatnim Šeširom (Alfonso Bedoya)...

Godine 1949. ovjenčana Oscarima za najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najbolju sporednu mušku ulogu, te nagrađena trima Zlatnim globusima, impresivna pustolovna vestern drama glasovitog Johna Hustona (Malteško soko, Otok Largo, Džungla na asfaltu, Crvena značka za hrabrost, Afrička kraljica, Život i doba suca Roya Beana, Čovjek koji je želio biti kralj, Pod vulkanom, Čast Prizzijevih, Mrtvi), izuzetno je dojmljiva ekranizacija bestseler romana zagonetnog književnika Berwicka (prema nekim izvorima Bruna) Travena Torsvana, poznatijeg pod imenom B. Traven. Porijeklom Nijemac, Traven se proslavio upravo objavljivanjem romana Blago Sierra Madre, a unatoč popularnosti koju je stekao romanesknim ciklusom Jungle Novels, u kojem se pozabavio počecima meksičke revolucije, poput svojih američkih kolega Thomasa Pynchona i J. D. Salingera odlučio je kloniti se javnosti i ostati anoniman. O Travenu se danas malo zna, prema nekim pretpostavkama moguće je da je bio nezakoniti sin njemačkog cara Wilhelma II, a iz njegovih je djela razvidno životno iskustvo stečeno tijekom godina provedenih diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Dražava i Meksika. Adaptacija Travenova romana Blago Sierra Madre, intrigantne karakterne studije i priče o pohlepi smještene u meksičku divljinu, općenito se drži jednim od najuspjelijih filmova znamenitog holivudskog nezavisnjaka Johna Hustona, filmaša čije su omiljene teme bile analiza ljudske prirode i suočavanje pojedinca sa životnim kušnjama. Osim što je riječ o prvom holivudskom filmu većim dijelom snimanom na autentičnim lokacijama (zamijenjenim studijskim nakon što su troškovi realizacije premašili tada izuzetno visokih tri milijuna dolara), Blago Sierra Madre je i djelo izrazitog simboličkog naboja, dojmljiva moralka koja još jednom upozorava da najveću opasnost za nekog pojedinca predstavljaju njegove vlastite slabosti i mane (gramzivost, egoizam, pohlepnost,...), a ne izvanjska ugroza. U glavnoj ulozi gledamo slavnog Humpherya Bogarta (Anđeli garava lica, Oklahoma Kid, Burne dvadesete, Oni voze noću, Visoka Sierra, Imati i nemati, Duboki san, Afrička kraljica, Sabrina), iznimno karizmatičnog oskarovca koji je angažman u ovom filmu isprva prilično nevoljko prihvatio. Naime, tijekom 1930-ih godina Bogart je uglavnom nastupao u tipiziranim ulogama gangstera i loših momaka, da bi se napokon, najprije 1941. godine ulogom grubog njuškala Sama Spadea u Hustonovom remek-djelu Malteški sokol, a potom godinu kasnije u liku antiheroja Ricka u nezaboravnoj romantičnoj drami Casablanca Michaela Curtiza, konačno dokazao i kao izvrstan karakterni glumac širokog raspona. Zabrinut da bi uloga patološki pohlepnog Freda C. Dobbsa mogla predstavljati korak natrag u njegovoj karijeri, Bogart ju je odlučio prihvatiti doznavši da će film režirati upravo John Huston, autor zasigurno najzaslužniji za njegovu glumačku afirmaciju. Uz Bogeya, u sporednim rolama nastupaju fantastični Walter Huston (Čovjek iz Virginije, Vrag i Daniel Webster, Yankee Doodle Dandy, Odmetnik, Sjeverna zvijezda, Deset malih crnaca, Dvoboj na suncu), redateljev otac koji za ulogu zajedljivog no dobrodušnog gunđala Howarda zasluženo nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom, te poznati Tim Holt (Poštanska kočija, Zajahati vjetar, Veličanstvani Ambersonovi, Moja draga Clementina). Filmsku fotografiju potpisuje iskusni Ted McCord (Johnny Belinda, Flamingo Road, Mladić s trubom, Pustolovine Huckleberryja Finna, Moje pjesme, moji snovi), tri puta nominiran za Oscara, a glazbu znameniti trostruki oskarovac Max Steiner (Potkazivač, Jezebel, Zameo ih vjetar, Narednik York, Casablanca, Rapsodija u plavom, Pjevač jazza).

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 20/02/2012 : 12:34:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Dajte mi pliz neku preporuku za western ali da odgovara ovom vremenu vani: kiša, snijeg, Kanada whatever... samo da radnja nije negdje pod pustinjskim suncem.

p.s.: Jeremiah Johnson sam gledao.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/02/2012 : 12:56:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Remek-djelo McCabe & Mrs. Miller (kod nas preveden kao Kockar i bludnica) Roberta Altmana! Ne možeš pogriješiti.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 20/02/2012 : 12:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
il grande silenzio

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 20/02/2012 : 13:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Dajte mi pliz neku preporuku za western ali da odgovara ovom vremenu vani: kiša, snijeg, Kanada whatever... samo da radnja nije negdje pod pustinjskim suncem.

p.s.: Jeremiah Johnson sam gledao.

Ako hoces nesto lagano, The Spoilers sa Johnom Wayneom i Marlene Dietrich, kao i polu-rimejk North to Alaska (opet Duke).

U domenima serioznosti, Grande Silenzio ko sto rece Dosada, moze i Django (mada je meni to bzv film).

Death Hunt sa Charlesom Bronsonom i Lee Marvinom nije klasican western ali je valjan po tvom kriterijumu.

I naravno, moja apsolutna preporuka za jedan jedini...

Zapravo, izdifoolisacu se i pastovati samog sebe oko Breakheart Passa.

Breakheart Pass, 1975. D : Tom Gries ; Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland, Ed Lauter

Major Claremont (Ed Lauter) i guverner Fairchild (Richard "Cnl. Trautman" Crenna) putuju vojnim vozom za Fort Humboldt, gde je izbila difterija i životi su u opasnosti. Voz prenosi medicinske zalihe neophodne za lečenje iste, uz pratnju tridesetak vojnika koji su takođe u vagonima. Prilikom usputne stanke u Myrtle Cityu, družini se priključuju i šerif Pearce (Ben Johnson), kao i odbegli robijaš John Deakin (Bronse), koga je šerif uhvatio kako vara na pokeru u kafani. Šerifov motiv za putovanje je izručenje odmetnika Levija Calhouna, koji je uhvaćen i trenutno čeka dalji protokol u Humboldtu.

Ubrzo, čudne stvari počinju da se dešavaju. Dva oficira su nestala još u Myrtle Cityu, ložač voza nesrećno završava život padom iz istog, a stvari kulminiraju kada se vagon sa vojnicima otkači i završi u provaliji. Sa druge strane, saznajemo da je situacija u Humboldtu vanredna - Calhoun je zapravo na slobodi i drži vojnike kao taoce, a i stigao je da se udruži sa indijanskim poglavicom White Handom, čije je pleme lokalna napast. Polako, ali sigurno, klupko se odmotava - neko na vozu je saboter, a Deakin možda i nije taj za koga se izdaje...

Uvek sam imao osećaj da je bilo kakvo sredstvo masovnog tranzita u punom pokretu dobra osnova za akcioni film. Autobus, avion, brod, svi oni imaju svoje čari kada se filmuju na ovakav način. Međutim, posebno mesto odvojeno je za voz, budući da on nekako pruža najviše mogućnosti za zabavu. Voz uvek možete smestiti u neke planine i brda, uvek možete staviti subplot u kojem je voz napadnut spolja, a i iznutra. Ono što je najbitnije, možete iscenirati tuču na krovu voza (nekako je nepraktično u avionu, i previše bezbedno na brodu) dok on juri sto na sat kroz neke prokletije, i tako napraviti pravi mini-spektakl. Voz, a to vi je čudo.

Breakheart Pass uzima ne samo sve ono što sam naveo gore, već i dodaje inteligentan whodunit plot layer, pa je po sredi jedan jako zabavan i kvalitetno urađen film. Prve dve trećine ograničene su uglavnom na tenzije unutar voza, i radnja tada prati Deakina koji, na svoju ruku, sprovodi neku ad-hoc istragu o događajima tokom puta. Akcioni spektakl ostavljen je za poslednjih pola sata, kada voz ulazi u klanac iz naziva i vatromet počinje.

Da će koreografija biti kvalitetna znao sam još prilikom gledanja opening creditsa, gde sam spazio da je legendarni Yakima Canutt bio šef stunt teama. Popularni "Yak", bivši mentor jednog Johna Waynea, bio je jedan od najpoznatijih hollywoodskih stunt majstora, i takođe jedan od najcenjenijih koordinatora. Njegov rad možete videti u klasicima kao što su Stagecoach, Ben Hur (čuvena trka kočijama je njegov rad) i Spartacus, dok su njegovi sinovi takođe postali kaskaderi - Joe Canutt je npr. radio na Wild Bunchu. Breakheart Pass je poslednji film u kome je tada osamdesetogodišnji (!!!) Canutt učestvovao kao konsultant, no imao je matori još magije u sebi - pogledajte samo scenu u kojoj se Bronson i Archie Moore (kuvar) tuku na krovu vagona. Ostatak scena takođe je maksimalno profesionalno odrađen. Autor scenarija je inače poznati britanski pisac Alistair MacLean, čija su dela ranije pretočena u velike klasike kao što su The Guns of Navarone i Where Eagles Dare ; muziku je potpisao čuveni Jerry Goldsmith.

Potpun doživljaj zaokružuju solidni glumci, mahom veterani raznih A i B produkcija. Ben Johnson je bivši rodeo star sa kamarom western iskustva (Hang 'em High, The Wild Bunch, Shane, One-Eyed Jacks samo su mali izvod iz njegove filmografije), Charlesa Durninga (kondukter) prepoznaćete isto iz gomile filmova, Robert Tessier (Levi Calhoun u filmu) se još koliko te iste 1975. tukao sa Chuckom u Hard Times, Ed Lauter je još živ i još snima westerne (Seraphim Falls). Naravno, tu je neizostavni Bronson, ovde u nekako više cerebralnoj nego tabačkoj ulozi, što nikako ne odbija od kvaliteta njegove glume i opšteg dojma u filmu. A gde je Bronson, tu je često i Jill Ireland...pa ni Breakheart Pass nije izuzetak.

Kada sam ubacio ovaj disk u plejer, očekivao sam neki stock western iz sedamdesetih, a dobio vrhunski spoj divljeg zapada i murder mystery avanture. Sedamdesete su, po meni, najjači period Bronsonove karijere, i Breakheart Pass je jedan od "krivaca" za tu titulu. Još bih samo dodao da sam imao tu čast da gledam TV rip kopiju ovog filma, skinutu sa ... HRT 2, kao što će vam i screen capovi, baš zbog toga u nižoj rezoluciji nego obično, dočarati.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 20/02/2012 : 14:31:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Moram priznati da nisam gledao ni jednog od ovih. Hvala svoj trojici

Bok, kako si.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 20/02/2012 : 14:43:29  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
i meni Django nije bas nekaj, a obožavam spagete. Da nisam prije toga bila razocaran "Sedmoricom" vjerojatno bi mi to bilo naj razcaranje....ali od "Veličanstvenih" sam naucil da bas ono kaj toliko dizu obicno i ne valja (:

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000