forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/02/2012 : 14:54:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kad je Mairosu već spomenuo North to Alaska....

Lučki gradić Nome na Aljasci 1900. godine, u vrijeme Zlatne groznice. Nakon što su protekle tri godine proveli u mukotrpnom traganju za zlatom, energičnom Samu McCordu (John Wayne), njegovom partneru Georgeu Prattu (Stewart Granger) i Georgeovu 17-godišnjem sinu Billyju (Fabian) sreća se napokon osmjehnula. Obogativši se otkrićem zlatne žile, Sam i George odluče konačno srediti svoje živote. Tijekom slavlja u gradskom saloonu, Sam upozna podlog i prijetvornog Frankiea Canona (Ernie Kovacs), varalicu s kojim se sukobi kad mu ovaj bezuspješno pokuša ukrasti torbu s novcem. Prije no što je krenuo u potragu za zlatom, George se u Seattleu zaručio za privlačnu Jenny Lamont (Lilyan Chauvin), zbog čega Sam odluči brodom otputovati u Seattle i prijatelju dovesti zaručnicu. Ne zna, međutim, da ga baš kao i Georgea čeka neugodno iznenađenje, jer se Jenny u međuvremenu udala. Kad uskoro upozna privlačnu zabavljačicu Michelle Bonet zvanu Angel (Capucine), romantičnu djevojku francuskog porijekla, Sam zaključi da bi ona možda ipak mogla utješiti Georgea. No Angel je temperamentna i svojeglava mlada žena koja se na prvi pogled zaljubila u Sama, i nema namjeru ispunjavati njegove obveze prema Georgeu. A kad se s Angel vrati u Nome, Sam dozna da je prevarant Frankie Canon u međuvremenu varanjem na kocki postao vlasnikom gradskog saloona...

Neobičan spoj vesterna i screwball komedije s natruhama slapsticka, izvrstan i vrlo zabavan film Sjeverno prema Aljasci veterana Henryja Hathawaya (Peter Ibbetson, Kuća u 92. ulici, Mračni ugao, Poljubac smrti, Niagara, Princ Valiant, Od pakla do Teksasa, Kako je osvojen Divlji zapad, Sinovi Katie Elder, Nevada Smith), cijenjenog filmaša koji je za režiju pustolovne drame Život bengalskog kopljanika 1936. godine nominiran za Oscara, izuzetno je uspjelo ostvarenje temeljeno na kazališnom komadu Ladislasa Fodora. Prema riječima samog Henryja Hathawaya, koji je u redateljski stolac sjeo kao zamjena Richardu Fleischeru, realizacija filma bila je prilično kaotična, a na setu se često improviziralo i u hodu mijenjalo scenarij na kojemu su nepotpisani surađivali i glasoviti dramatičar i dvostruki oskarovac Ben Hecht (Nepoznati iz Nord Expressa, Majmunska posla, Čovjek sa zlatnom rukom, Zbogom oružje, Pobuna na brodu Bounty) te hvaljeni Wendell Mayes (Duh St. Louisa, Drvo za vješanje, Anatomija jednog ubojstva, Express pukovnika Ryana, Posljednja Posejdonova avantura, Posmrtna želja, Recite Spartancima). Rezultat tog «kreativnog nereda» je vrlo duhovito, odlično režirano, nepretenciozno, dinamično, lepršavo i frivolno ostvarenje koje se prometnulo u jedan od najvećih kino-hitova te godine i koje nose raspoložene glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa slavni John Wayne (Poštanska kočija, Crvena rijeka, Tri kuma, Nosila je žutu vrpcu, Rio Grande, Miran čovjek, Tragači, Čovjek kojio je ubio Liberty Wallancea), oskarovac i ikona žanra vesterna, a njegovi su partneri markantni Stewart Granger (Rudnici kralja Solomona, Zatočenik dvorca Zende, Sodoma i Gomora, Labirint smrti), jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, atraktivna francuska glumica Capucine (Frou-Frou, Pink Panter, Što je novo, mačkice?, Fellinijev Satyricon, Trag Pinka Pantera) i znani Ernie Kovacs (Naš čovjek u Havani, Strangers When We Meet, It Happened to Jane). Efektnu filmsku glazbu potpisuje oskarovac Lionel Newman (Poljubac prije smrti, Bravados, Zabava je najljepši posao na svijetu, Doktor Dolittle, Hello Dolly!), a fotografiju čak četverostruki oskarovac Leon Shamroy (Crni labud, Snjegovi Kilimanjara, Kralj i ja, Porgy i Bess, Kleopatra, Agonija i ekstaza).

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 20/02/2012 : 15:06:59  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
jedan od najdražih "sniježnih westerna" mi je apsolutno DAY OF THE OUTLAW - zadnji western, vjerojatno i najbolji velikog majstora Andre DeTotha...sniman u Oregonu u extremnim uvjetima, uz snježne oluje koje su u nedogled prolongirale snimanje i Roberta Ryana, jednog od najvećih, i jednako tako nevjerojatno podcijenjenih glumaca, te Burl Ivesa koji onako korupulentan, upravo briljira kao umirući vođa razbojnika koji drži u šaci grad odsječen snjegom ali i jedini predstavlja kakvu takvu zaštitu mještanima od vlastitih ljudi...
Kad smo već kod velikih tu je i prekrasni Ride The High Country Sama Peckinpaha - uvodni dio velike trilogije o sutonu zapada (čini se ne samo divljeg) film nakon kojeg su dva velikana (McCrea, Scott) nakon stotina tisuća ispucanih metaka i tisuća potrošenih pari čizama - odlučili opasače okačiti o klin i oprostiti se velikim filmom, možda i najvećim u bogatim im karijerama - film koji je dobio b- listing u trenutku premijere, a listing je imala smješna koprodukcija o tatarima _ The Tartars ( dijelom i Yu koprodukcija)- ali remek djelo je remek djelo i to se odmah pokazalo...

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 20/02/2012 : 15:16:12  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
a onda imamo i western sniman ljeti po paklenim vručinama s radnjom smještenom u zimi - Richard Brooks je dobrano namučio Roberta Taylora i Stewarta Grangera u THE LAST HUNT
a kako je bilo pitanje sve samo ne pustinja - možemo prošetati močvarama Floride u Semoinolama Budda Boettichera ili još i dražem mi Distant Drums Raoula Walsha, mada Coopa prezirem...
uvijek možemo prošetati Grobničkim poljem, Plitvicama, Velebitom u Winnetou filmovima
Butch Cassidy i Sundance Kid vode nas sve do Bolivije...

Edited by - rommel on 20/02/2012 15:31:33
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 20/02/2012 : 16:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

i meni Django nije bas nekaj, a obožavam spagete. Da nisam prije toga bila razocaran "Sedmoricom" vjerojatno bi mi to bilo naj razcaranje....ali od "Veličanstvenih" sam naucil da bas ono kaj toliko dizu obicno i ne valja (:

evo ti si prvi od koga sam čuo da mu se "The magnificent seven" ne sviđa.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/02/2012 : 19:14:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Go, Mairosu, go! Ako imaš još tekstova samo naprijed, postaj!!!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 20/02/2012 : 19:20:48  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan
evo ti si prvi od koga sam čuo da mu se "The magnificent seven" ne sviđa.

film mi je osrednji....a i velikom broju tih američkih patetičnih drama koje ovdje hvalitet ne bi pridaval neku posebnu paznju!

evo jucer su bili "Profesionalci"...film koji se jedva jednom pogleda od predvisdivosti i patetike, a od humor ni h...a dosta ga ljudi hvali!?

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 20/02/2012 : 19:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
a o jednom fasciunantnom režiserskom djelu (njegovom najboljem u ulozi režisera) "Odmetniku J.W." jedva spomen......

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38009 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 20/02/2012 : 20:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
@rommel

The Day Of The Outlaw (1959) - tooo!!
Nisam se mogao sjetiti naslova, ali ovaj mi je bio prvi na umu kad su u pitanju snjezni filmovi, "negdje prema Kanadi."

Mada mislim da je Bronsonov BH pass vise na prvu loptu, pa bi preporucio da ga najprije pogleda. Svakako dobra predstava.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/02/2012 : 21:04:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Odličan zimski vestern

Track of the Cat (Na puminu tragu), red. William A. Wellman, SAD, 1954.

Kad ga u rano zimsko jutro otac (Philip Tonge) probudi s viješću da je ogromna pantera opet napala njihovu stoku, energični Curt Bridges (Robert Mitchum) zaključi da je kucnuo čas da se on i njegova braća pobrinu za opasnu zvijer. Curt je po godinama srednji od trojice sinova vrlo posesivne i licemjerno religiozne majke (Beulah Bondi), grube i ogorčene žene koja uz njega pod strogim nadzorom drži najstarijeg sina Arthura (William Hopper) i najmlađeg Harolda (Tab Hunter), kao i kći Grace (Teresa Wright). Dok je Arthur pomirljiv čovjek zbog mira u kući spreman pretrpjeti majčine napade, Harold se pod utjecajem svoje djevojke Gwen Williams (Diana Lynn), koju je upravo doveo na upoznavanje s roditeljima, ponekad usudi i suprotstaviti majci. Prema njoj je najgrublja Grace, nesretna žena koja ne može prežaliti što u mlađim godinama nije pobjegla od kuće i udala se. Uz oca koji bijeg od otuđene supruge i nesređenih obiteljskih odnosa neprestano traži u alkoholu, jedini koji se uspijeva nositi s majčinim hirovima je Curt, svojeglav i grub momak donekle sadističkih sklonosti. Na obiteljskom imanju živi i stari Indijanac Joe Sam (Carl «Alafalfa» Switzer), šutljiv čovjek koji stoički podnosi Curtova iživljavanja. Kad Arthur odluči krenuti u potragu za pumom, među članove obitelji Bridges to će unijeti dodatne napetosti i trzavice...

Realizirana u suprodukciji tvrtke Batjac legendarnog Johna Waynea, izvrsna vestern-drama glasovitog Williama A. Wellmana (Krila, Državni neprijatelj, Beau Geste, Battleground, Eskadrila Lafayette), dobitnika Oscara za remek-djelo Zvijezda je rođena i jednog od najvažnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda, uspjela je adaptacija hvaljenog romana Waltera Van Tilburga Clarka. Riječ je o netipičnom ostvarenju u okviru žanra vesterna, prilično komornoj i vrlo mračnoj obiteljskoj drami koja temom i ugođajem podsjeća na neka djela Tennesseeja Williamsa (Mačka na vrućem limenom krovu), te u kojoj je primjetan utjecaj indijanskog folklora i pesimizma Edgara Allana Poea. Riječ je i o snažnoj moralci koja na efektan alegorijski način govori o čovjekovoj uvjetovanosti njegovim okruženjem i osobnim ograničenjima, kao i o tragičnim posljedicama do kojih dovodi život u nesuglasju s prirodom. Osobitu vrijednost filmu za koji scenarij potpisuje cijenjeni A. I. Bezzarides (Oni voze noću, Na opasnom terenu, Poljubac smrti) daje namjerno izblijeđen i na primarne boje sveden kolorit, što fotografiji dva puta za Oscara nominiranog Williama H. Clothiera (Eskadrila Lafayette, Merrillovi maroderi, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea, Udaljena truba, Rio Lobo) ponekad daje ugođaj crno-bijelog filma. U glavnoj ulozi nastupa karizmatični Robert Mitchum (Iz prošlosti, Rijeka bez povratka, Noć lovca, Rt straha, Najduži dan, El Dorado, Ryanova kći, Zbogom dragana moja, Veliki san), jedan od najslavnijih glumaca klasičnog Hollywooda, a njegovi su ravnopravni partneri energična oskarovka Teresa Wright (Male lisice, Ponos Jenkija, Gospođica Miniver, Sjena sumnje, Najbolje godine naših života), sjajna karakterna glumica Beulah Bondi (Južnjak, Divan život), tijekom karijere dva puta nominirana za Oscara, i markantni Tab Hunter (Povratak na otok s blagom, Život i doba suca Roya Beana, Briljantin 2). Dojmljiva filmska glazba je djelo čak sedam puta za Oscara nominiranog Roya Webba (Ljudi mačke, Zavojite stube, Ozloglašena, Marty).

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 20/02/2012 : 22:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

a o jednom fasciunantnom režiserskom djelu (njegovom najboljem u ulozi režisera) "Odmetniku J.W." jedva spomen......

gledao sam jučer taj film...
teško je donijet jednu jedinstvenu ocjenu. kao stand-alone, film je ok rekao bih. ali u komaparaciji s Eastwoodovim klasičnim westernom "Nepomirljivi" slabo.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 20/02/2012 : 22:27:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

film mi je osrednji....a i velikom broju tih američkih patetičnih drama koje ovdje hvalitet ne bi pridaval neku posebnu paznju!

znači po tebi je ovo precijenjeni western. ne bih se baš složio al dobro...

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 20/02/2012 : 23:25:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

teško je donijet jednu jedinstvenu ocjenu. kao stand-alone, film je ok rekao bih. ali u komaparaciji s Eastwoodovim klasičnim westernom "Nepomirljivi" slabo.

ma "Nepomirljivi" su snimljeni u vremenu kad je već žanr "odumirao" (po n-ti put) pa je pokupil neke nagrade i djeloval svježe novim generacijama (koje ga i danas dižu u nebesa)...s druge strane "Josey" obrađuje jednu daleko škakljiviju temu i odiše britkim humorom (cinzmom) koji prosjećnom gledatelju često ostaje neshvaćen (treba poznavat povijest 19. stoljeća). Uostalom sam književni predložak (za koji Clint tvrdi da nije znal porijeklo) je već dovljno kontraverzan da se film kaj je moguće više ne spominje....Sve u svemu, jedino kaj mi je kvalitenije odrađeno u "Nepomirljivima" je fotografija i sigurnija režija (Eastwood je vec ipak dobil potrebno iskustvo...s obzirom da neki režiserski genije i nije), sve ostalo mi je na strani "Odmetnika"!

Edited by - dosada on 20/02/2012 23:27:30
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 20/02/2012 : 23:56:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:

il grande silenzio

Pogledao budući da se prvo skinulo. Odličan film, iznenađujuće finale koje prilično baca u depru ali i fina atmosfera. Jedino me zasmetala kamera na nekoliko puta... pokvarile su mi se oči od onih nepotrebno neizoštrenih scena.

Bgme se nakupilo toga... Sad kaj za gledat sljedećih mjesec dana. fala svima

Bok, kako si.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 21/02/2012 : 00:05:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

ma "Nepomirljivi" su snimljeni u vremenu kad je već žanr "odumirao" (po n-ti put) pa je pokupil neke nagrade i djeloval svježe novim generacijama (koje ga i danas dižu u nebesa)...s druge strane "Josey" obrađuje jednu daleko škakljiviju temu i odiše britkim humorom (cinzmom) koji prosjećnom gledatelju često ostaje neshvaćen (treba poznavat povijest 19. stoljeća). Uostalom sam književni predložak (za koji Clint tvrdi da nije znal porijeklo) je već dovljno kontraverzan da se film kaj je moguće više ne spominje....Sve u svemu, jedino kaj mi je kvalitenije odrađeno u "Nepomirljivima" je fotografija i sigurnija režija (Eastwood je vec ipak dobil potrebno iskustvo...s obzirom da neki režiserski genije i nije), sve ostalo mi je na strani "Odmetnika"!

Jel postoji neki odlican western od 80ih pa nadalje?
Meni Unforgiven nije nista posebno, dobar film, ni vise ni manje.
Ima gomila boljih.

Edited by - ordell on 21/02/2012 00:06:15
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 21/02/2012 : 00:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
po meni postoji, i to prije svega "Proposition"...a ni "Apaloossa" mi nije loše legla...za ostale bi sad moral kopat kad su snimljeni s obzirom da mi je stvarno gotovo na zadnjem mjestu gledat kad je film (koji planiram gledat) snimljen!!!

p.s. "il grande silenzio" je vec trebal dozivjeti svoje BD izdanje, i kad to dozivi mislim da bu i slika onda kak treba...iako istina je da je kamera u ovom film ispod razine ostalih filmskih aspekata filma (:

Edited by - dosada on 21/02/2012 00:15:14
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 21/02/2012 : 11:36:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Uvjeti predaje (The Proposition), red. John Hillcoat, Australija / Velika Britanija, 2005.

Ruralni predjeli Australije tijekom 80-ih godina 19. stoljeća. Unatoč pružanju snažnog otpora u vatrenom okršaju na jednoj napuštenoj farmi, grubi mladić Charlie Burns (Guy Pearce) i njegov mlađi brat Mike (Richard Wilson) padnu u ruke policijskom časniku Morrisu Stanleyu (Ray Winstone) i njegovim ljudima. Podrijetlom Britanac, odlučni Stanley je sa senzibilnom suprugom Marthom (Emily Watson) u grad stigao na poziv utjecajnog Edena Fletchera (David Wenham), koji kraj želi očistiti od razbojnika. A trojica braće Burns, Charlie, Mike i najstariji Arthur (Danny Huston), osumnjičeni su da su nedavno silovali i ubili suprugu farmera Hopkinsa te pobili čitavu njihovu obitelj. Isprva odbijajući suradnju sa Stanleyem i njegovim ljudima, Charlie naposljetku ipak pristane na policajčev prijedlog. Želi li spasiti život Mikeu, koji ostaje u policijskom zarobljeništvu, Charlie tijekom slijedećih nekoliko dana do Božića mora pronaći i ubiti Arthura, jer će u protivnom njegov mlađi brat biti obješen. Krenuvši u potragu za Arthurom, Charlie ubrzo nabasa na psihotičnog Jellona Lamba (John Hurt), prijetvornog lovca na ucijenjene glave koji bi mu mogao pomrsiti planove. U međuvremenu, pobješnjeli stanovnici gradića predvođeni Fletcherom odluče preuzeti pravdu u svoje ruke i linčem kazniti Mikea...

Nagrađena na venecijanskom festivalu 2006. godine te ovjenčana s četiri prestižne nagrade Australskog filmskog instituta, izvrsna vestern drama hvaljenog redatelja Johna Hillcoata (Ghosts...of the Civil Dead, To Have and to Hold) impresivna je adaptacija intrigantnog scenarija koji potpisuje glasoviti glazbenik Nick Cave. Redatelj John Hillcoat, autor glazbenih spotova za skupinu INXS, s kultnim i osebujnim je rockerom prethodno surađivao na režiji spota za pjesmu Baby I´m on Fire Nicka Cavea i njegova benda The Bad Seeds, a u današnjem je filmu svoj senzibilitet savršeno prilagodio glazbenikovu scenariju. Riječ je o uistinu izuzetno dojmljivom djelu, antivesternu koji iznimno sugestivnim oporim ugođajem, sveprisutnim pesimizmom i uznemirujućom mizantropijom efektno u sjećanje priziva vesterne Sama Peckinpaha (Divlja horda, Pat Garrett i Billy the Kid) i remek-djela Sergia Leonea (Za šaku dolara, Bila jednom revolucija). Riječ je i o ostvarenju koje obiluje snažnim i slojevitim karakterima, neobičnoj i vrlo zanimljivoj moralci koja imponira sigurnom režijom, sjajnim glumačkim interpretacijama te atraktivnom vizualnošću i vrsnim snimateljskim radom, no koja se zbog velikog broja eksplicitnih nasilnih scena ne preporučuje osjetljivijim gledateljima. U glavnoj ulozi nastupa markantni Guy Pearce (Priscilla, kraljica pustinje, L.A. Povjerljivo, Ratna pravila, Memento), a uz vrsnog karakternog glumca Raya Winstonea (Quadrophenia, Nil by Mouth, Agnes Browne, Sexy Beast, Ripleyeva igra, Studengora, Kralj Arthur, Provala, Pokojni, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje) njegovi su partneri karizmatični Danny Huston (Napuštajući Las Vegas, 21 gram, Avijatičar, Brižni vrtlar, Djeca čovječanstva, Kraljevina), sin legendarnog redatelja Johna Hustona, uobičajeno izvrsna Emily Watson (Boksač, Angelin prah, Ludi od ljubavi, Crveni zmaj, Život i smrt Petera Sellersa), za role u remek-djelu Lomeći valove Larsa Von Triera i biografskoj drami Hilary i Jackie nominirana za Oscara, te dva puta za Oscara nominirani John Hurt (Ponoćni express, Alien, Čovjek slon, 1984., Ostermanov vikend, O za osvetu). Fascinantnu filmsku fotografiju potpisuje Benoît Delhomme (Gubitak seksualne nevinosti, Provala, 1408), a glazbu nagrađivani Warren Ellis (Libertine, otrov za žene, Ubojstvo Jesseja Jamesa od strane kukavice Roberta Forda).

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/02/2012 : 12:33:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

Ima gomila boljih.

Tombstone, Pale Rider, The Proposition, The Three Burials of Melquiades Estrada (tehnicki ne western per se ali vredi spomenuti). Nije cak ni Open Range toliko lose, eto.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/02/2012 : 12:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Evo nesto i o westernu koji ranije spominjasmo, ali ga generalno ljudi slabije znaju.

**

Ulzana's Raid, 1972. D : Robert Aldrich ; Burt Lancaster, Bruce Davison, Jorge Luke, Richard Jaeckel

Već neko vreme pratim rad Burta Lancastera, jednog od mojih omiljenih glumaca. Burt je, za moj račun, bio jedan od velikih šmekera stare škole - bivši cirkusant (čovek je radio na trapezu), Burt je em izgledao kao prototipični alpha male, pravi, što bi rek'o naš narod, "šifonjer", em je legitimno umeo da glumi, dokazavši svoj talenat Oskarom za naslovnu ulogu u Elmer Gantry, u vreme kada je ta zlatna statua još i vredela nešto. Zanimljivost glede Burta je da je on bio jako raznovrstan glumac, i da je učestvovao u ogromnom broju različitih projekata. Često je umeo da radi za male pare ako mu se scenario svideo, a nekim režiserima, kao npr. Johnu Frankenheimeru, je služio kao svojevrsni mentor. Šezdesetih i sedamdesetih, njegova versatilnost dosegla je svetske visine - mogli ste ga videti u italijanskim klasicima (Il Gattopardo, 1900), horrorima (The Island of Dr. Moreau), vijetnamskim ratnim filmovima (Go Tell the Spartans), cold war nuklearnim dramama (Seven Days in May, Twilight's Last Gleaming), disaster spektaklima (Airport, Cassandra Crossing), britanskim indie filmovima (Local Hero)...ma, svugde.

Ipak, jedan žanr kome je Burt u svako doba ostao veran je western. Na okretnici šezdesetih, Lancaster je snimio nekoliko, po svima, kvalitetnih radova, a budući da mi je western jedan od omiljenijih pravaca, bio sam u potrazi za njima već neko vreme. Jedno od tih dela je i Ulzana's Raid Roberta Aldricha (Vera Cruz, The Dirty Dozen, The Longest Yard), post-spaghetti western sa nešto surovijim prikazom američkog zapada na zalasku. Posle duge potrage, konačno sam uspeo pribaviti ovaj film online porudžbinom sa amazon.co.uk, i juče, nešto iza 3AM, sam seo da se pozabavim njime.

Ulzana's Raid (inače baziran po istinitom događaju) je priča o apačkom poglavici iz naslova, koji se smori svojim životom u rezervatu, ukrade neke konje i puške i krene u krvavi pir po Arizoni. Dok Ulzanina četa od desetak ratnika ostavlja pustoš za sobom, konjički odred iz obližnjeg Fort Lowella se sprema da krene u poteru i pokuša da spreči dalje krvoproliće. Na čelo ekspedecije postavljen je mlađani poručnik DeBuin (Bruce Davison), a uz njega putuju i iskusni poznavalac Apača McKintosh (Burt) i indijanski skaut Ke-Ni-Tay (Jorge Luke).

Kako potera odmiče, Ulzana se pokazuje kao vrstan strateg, ali i divljak prve klase, o čemu svedoči trag mrtvih koji ostavlja za sobom. Situacija u američkom kampu se polako zateže, a najmanje prijatno postaje DeBuinu, koji je prisiljen da preispita svoje hrišćansko obrazovanje posle suočavanja sa zverstvima počinjenim od strane Apača. Igra žmurke po pustinjama Arizone se nastavlja, mrtvi se broje, a da li će doći do sukoba dveju strana nije izvesno...

Kada sam rekao "post-spaghetti", mislim da bih trebao dodatno pojasniti o čemu sam mislio. Pojavom spaghetti westerna sredinom šezdesetih, filmski prikaz divljeg zapada doživeo je korenite promene. Pre Sergia Leonea, standardna praksa je bila da se u ovim filmovima ne sme prikazivati direktno nasilje - jedno od osnovnih pravila bilo je npr. da se čovek koji puca, i čovek koji pada mrtav ne smeju prikazati u istom kadru. Već prvi ozbiljniji spag - Fistful of Dollars - srušio je ove konvencije, pa su se, posle nekog vremena, i američki režiseri prihvatili nove western etike i počeli da daju mnogo realističnije prikaze iz ovog perioda američke istorije. Tako ćete ovde imati priliku da vidite konjičke skaute koji iz milosrđa ubijaju žene jednim metkom da ne padnu u ruke Apačima, masakrirani leš farmera vezan za drvo sa psećim repom zabijenim u usta (Apaches have a sense of humour, komentariše McKintosh), žrtve masovnih silovanja koje pokušavaju samoubistvo jer dalji život više nema smisla, apačke ratnike koji isecaju srce palog konjanika i onda se dobacuju sa njime kao sa košarkaškom loptom. Gadan ambijent, i gadan posao za "plave bluze".

Ulzana's Raid je verovatno jedan od prvih američkih westerna koji u ovakvom svetlu pokazuje slavni "American frontier", pa se može svrstati u revizionistički podžanr, koji je u Hollywoodu potekao od Peckinpahovih dela. Dvadeset godina ranije John Ford je snimio njegovu konjičku trilogiju (Fort Apache - She Wore a Yellow Ribbon - Rio Grande), ali tamo nije bilo previše direktnih implikacija na divljaštvo obe strane. Ovo je ogoljena verzija svih kitnjastih western mitova ; Indijanci nisu samo providno zli, već su prave zveri, a ljudi u poteri dokazuju staru maksimu da se lovci na iste vrlo brzo poistovete sa svojom lovinom.

Sniman na lokacijama u Arizoni, Raid je zanimljiv western, obogaćen odličnom glumom Lancastera i Davisona, ali je najjači utisak ipak ostavio Jorge Luke kao Ke-Ni-Tay, Apač u konjičkoj službi. Njegov kompromisni način života predstavlja zanimljiv paradoks svojstven za ovaj istorijski period, kada je svaki čovek trebao biti heroj, ali i probisvet. Ako vas ovaj žanr iole zanima, nabavite i pogledajte...ali probajte da negde iskopate neku drugu verziju, jer britanski disk seče sve scene pada konja (Apači koji se igraju "baci srce", silovane žene, eksplicitna samoubistva, to nije sečeno, ali konji...ej, žao mi konja).

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38009 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 21/02/2012 : 13:02:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

quote:

Ima gomila boljih.

Tombstone, Pale Rider, The Proposition, The Three Burials of Melquiades Estrada (tehnicki ne western per se ali vredi spomenuti). Nije cak ni Open Range toliko lose, eto.

Odlican!

Kada smo vec kod ovih "koji bi mogli"... da li mislite da bi se mogao ""nekako"" i No Country For Old Men svrstati u taj zanr? Scenarij bi se sigurno tehnicki mogao prirediti za "tipican" western.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 21/02/2012 : 14:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
No Country... i jest suvremeni vestern, i po priči, i po ambijentu / scenografiji, i po likovima (nemoralni protagonist, šerif, odmetnik/plaćeni ubojica, granica, prašina, potjera itd.), i po mjestu zbivanja tj. rubu civilizacije gdje zakon malo vrijedi, napokon i po realizaciji jer ga Coeni oblikuju po svim pravilima žanra. Sve je na broju, samo je Amerika današnja!

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38009 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 22/02/2012 : 14:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

U subotu na HRT1 u 8.00 sati "Tomahawk" (1951).

http://www.imdb.com/title/tt0044135/

U nedjelju na Novi tv u 20.05 sati "Unforgiven" (1992). Znate koji.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/02/2012 : 15:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Gledao prekjučer Clintov "Outlaw Josey Wales" iz 1976., iznimno zabavan film, Clint bolji kao glumac nego kao redatelj, ali je zato scenarij izvrstan (da, kad je rađen po priči, a ima i filmskih nastavaka!). Likovi opičeni, razdoblje nakon Građanskog rata s mnoštvom rana još otvorenim... Otvara se i pitanje indijanskog problema, i uloga žena na Divljem zapadu. Nisam samo pogledao film do kraja, zaspao (ali nikako ne od dosade). Imam ga na divx-u pa ću ga pogledati još jednom u komadu preko vikenda. Zapravo sam se ponovno iznenadio Eastwoodovim redateljskim uradcima, kao što je to bilo s "The Eiger sanction" (neobična kombinacija alpinizma i krimi-špijunskog filma), zapravo je bio vrlo zreo već onda.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 22/02/2012 : 16:05:03  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Gledao prekjučer Clintov "Outlaw Josey Wales" iz 1976., iznimno zabavan film, Clint bolji kao glumac nego kao redatelj, ali je zato scenarij izvrstan (da, kad je rađen po priči, a ima i filmskih nastavaka!). Likovi opičeni, razdoblje nakon Građanskog rata s mnoštvom rana još otvorenim... Otvara se i pitanje indijanskog problema, i uloga žena na Divljem zapadu. Nisam samo pogledao film do kraja, zaspao (ali nikako ne od dosade). Imam ga na divx-u pa ću ga pogledati još jednom u komadu preko vikenda. Zapravo sam se ponovno iznenadio Eastwoodovim redateljskim uradcima, kao što je to bilo s "The Eiger sanction" (neobična kombinacija alpinizma i krimi-špijunskog filma), zapravo je bio vrlo zreo već onda.

ma prejak film koji mnogima promakne zbog svoje nepopularnosti i kompleksnosti....

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/02/2012 : 16:28:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Vrlo pozitivan Ebertov osvrt:
http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19760101/REVIEWS/601010306/1023

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 22/02/2012 : 16:45:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima gomila boljih.

da, meni ti se recimo (ako ne računamo Eastwoodov i Costnerov western iz '90. odnosno '92.) svidio "Tombstone" iz 1993. godine. film govori o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu, a obrađuje događaje od 1879. (dolazak braće Earp u Tombstone) do 1887. (smrt Hollidaya). pogledaj taj, on nije loš.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.37 seconds. Snitz Forums 2000