forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 22/02/2012 : 17:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

ma "Nepomirljivi" su snimljeni u vremenu kad je već žanr "odumirao" (po n-ti put) pa je pokupil neke nagrade i djeloval svježe novim generacijama (koje ga i danas dižu u nebesa)...s druge strane "Josey" obrađuje jednu daleko škakljiviju temu i odiše britkim humorom (cinzmom) koji prosjećnom gledatelju često ostaje neshvaćen (treba poznavat povijest 19. stoljeća). Uostalom sam književni predložak (za koji Clint tvrdi da nije znal porijeklo) je već dovljno kontraverzan da se film kaj je moguće više ne spominje....Sve u svemu, jedino kaj mi je kvalitenije odrađeno u "Nepomirljivima" je fotografija i sigurnija režija (Eastwood je vec ipak dobil potrebno iskustvo...s obzirom da neki režiserski genije i nije), sve ostalo mi je na strani "Odmetnika"!

za mene ovaj film definitivno nije nešto što bi se trebalo uzdizat u nebesa (za mene su Leoneovi westerni i dalje nenadmašni, zajedno sa Fordovim i Hawksovim westernima). ali takav kakav jest je dobro ispao.

e sad, ajde bacite pogled na ovaj Eastwoodov western i probajte komparirat njegov i Costnerov western kaj se režije tiče. oba filma su dobila Oskara u toj kategoriji. ali, koji film od ta dva je bio bolje režiran, po vama?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/02/2012 : 18:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Treba razlikovati američke (holivudske) vesterne i špageti-vesterne kakve je radio Leone, to su dva vrlo različita svijeta koja nije uputno brkati.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/02/2012 : 18:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Tim povodom evo mog teksta o jednom ne baš važnom ali zgodnom špageti-vesternu. Ovaj glumac Anthony Ghidra je nitko drugi do Dragomir Bojanić Gidra!

Dok se tog jutra pred odlazak u obližnji grad na obiteljskom ranču oprašta sa svojim ocem, sestrom i mlađim bratom, markantni Cjamango Mconalds (George Ardisson) ni ne sluti da nikog od njih više nikad neće vidjeti. Naime, nedugo nakon njegova odlaska na ranč dojašu šestorica revolveraša predvođenih bezobzirnim Jackom Smartom (Pietro Martellanza), koji hladnokrvno ubiju Cjamangova oca, sestru i brata. Za to vrijeme mladić odluči posjetiti imućnog zemljoposjednika Stuarta (Luigi Pavese), oca njegove nekadašnje djevojke Virginije (Christina Iosani), kojem Cjamangova obitelj duguje veliku svotu novca. Nakon što mu Stuart bez ikakvog objašnjenja odbije odgoditi vraćanje duga, stvorenog ulaganjem u njihovo imanje, Cjamango pohita na ranč gdje užasnut pronađe mrtva tijela svih članova obitelji. Zaklevši se na osvetu ubojicama svojih najmilijih, ogrubjeli i nemilosrdni Cjamango uskoro susretne simpatičnog Garciu Ramireza (Ignazio Spalla), Meksikanca koji mu kaže da je skriven promatrao pokolj njegove obitelji i da mu može pomoći. Uistinu, uz Ramirezovu pomoć Cjamango lako pronađe i u poštenim dvobojima ustrijeli petoricu ubojica, mahom ucijenjenih odmetnika za čija tijela spretni Meksikanac u šerifovom uredu dobije nekoliko tisuća dolara. A kad konačno pronađe i u revolveraškom obračunu ubije i alkoholičara Jacka Smarta, Cjamango na sebe navuče bijes njegova starijeg brata Dicka (Anthony Ghidra). Okrutni Dick je predvodnik velike skupine odmetnika koji upravo za Stuarta obavljaju prljave poslove, i koji su po njegovoj zapovjedi pobili Cjamangovu obitelj, vjerujući da će tako jednostavno preoteti njihovo imanje...

Dinamičan, ležeran, nepretenciozan i zabavan špageti vestern Vincenza Musolinoa (Il Prezzo dell´onore, Nessuno ha tradito, Noi cannibali, Gelosia, Dramma nel porto, La Ciociara, Vaya con dios gringo, Non aspettare Django, spara,...), talijanskog glumca koji je tijekom karijere režirao samo dva filma, još je jedan tipičan i prepoznatljiv predstavnik podžanra vesterna, pomaknute i pomalo bizarne inačice vestern filmova koja je svoje zlatno razdoblje doživjela tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Uz kultne naslove poput glasovite «Dolarske trilogije» legendarnog Sergija Leonea (Za šaku dolara, Za dolar više, Dobar, loš, zao), koji je potpisao i izvrsne špageti vesterne Bilo jednom na Divljem zapadu i Bila jednom revolucija, među najpopularnije predstavnike filmova realiziranih niskim proračunima na talijanskom jeziku, od talijanskih redatelja i na lokacijama mahom u Italiji, u studijima Cinecitta i na Sardiniji, ili u španjolskoj pokrajini Almería, ubrajaju se djela Tonina Valeriija (Zovem se Nobody), Sergija Corbuccija (Django, Plaćenik,...), Enza G. Castellaria (Keoma) i Sergija Solime. Pored Clinta Eastwooda, danas jednog od najznačajnijih svjetskih filmaša koji je zapaženiju glumačku karijeru započeo upravo u spomenutoj Leoneovoj «Dolarskoj trilogiji», ikone žanra čija su obilježja demitologizacija odrednica i žanrovskih konvencija klasičnog vesterna, često minimalistički redateljski prosede, hipertrofirano nasilje i mačizam, brojni krupni planovi, atraktivni prizori revolveraških obračuna i nerijetko trivijalni zapleti, postali su Charles Bronson, Henry Fonda, Franco Nero, Lee Van Cleef, Giuliano Gemma i drugi. U današnjem filmu, svojevrsnom nastavku godinu dana starijeg djela Cjamango, glavnu ulogu tumači markantni George Ardisson (Morgan the Pirat, Zorro in the Court of Spain, Massacre at Grand Canyon, Giulietta i duhovi, Countdown to Doomsday, Amok, Cross of the Seven Jewels, Getting Even,...), a iza imena Anthonyja Ghidre, koji utjelovljuje negativca Dicka Smarta, krije se danas nažalost pokojni i nekad popularni jugoslavenski glumac i komičar Dragomir Bojanić Gidra (Tri, Valter brani Sarajevo, Vrhovi Zelengore, Lude godine, Halo taksi, Žikina dinastija, Život je lijep, serije Povratak otpisanih, Vruć vjetar,...), koji je tiekom 1960-ih često nastupao u špageti vesternima.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/02/2012 : 18:10:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Gore me zafrknulo za plakat pa...

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 22/02/2012 : 19:51:13  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool
Dinamičan, ležeran, nepretenciozan i zabavan špageti vestern...

takvih ima ih na desetke!!!

...ako se ovo distribuiralo i pod imenom Cjamango2 onda je bilo i na HRT-u!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/02/2012 : 20:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Yup, ja sam ga recenzirao za HTV pa je sigurno emitiran. A tekst je bio namijenjen press-materijalu pa je zato generalni opis pojednostavnjen. No da je zabavan - jest!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 22/02/2012 : 20:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
inace najvece ime posle Leonea u spageti svetu bi sigurno bil Corbucci i Sollima, po meni Sollima ustvari ali Corbuccija drzi prosjecni Django, a covjek je snimil remek djelo "Il grande Silenzio"! Sollimini "Faccia a Faccia", "Corri uomo corri" i "La resa dei conti" su vrhunska zabava na kojima su ucili kasnije mnogi...

Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 22/02/2012 : 20:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by ordell

Jel postoji neki odlican western od 80ih pa nadalje?
Meni Unforgiven nije nista posebno, dobar film, ni vise ni manje.
Ima gomila boljih.

da, meni ti se recimo (ako ne računamo Eastwoodov i Costnerov western iz '90. odnosno '92.) svidio "Tombstone" iz 1993. godine. film govori o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu, a obrađuje događaje od 1879. (dolazak braće Earp u Tombstone) do 1887. (smrt Hollidaya). pogledaj taj, on nije loš.

Gledao sam naravno Ples sa vukovima i Tombstone, i jeste, oba su dobra. Mada sam htio naglasiti kako je vrijeme westerna odavno proslo.
Koliko god dobar bio, nije to to, nemaju vise taj draz, svi westerni poslednjih 20-30 godina kao da su na silu i bezpotrebni, takav mi je osjecaj. Gledao pre neki dan True grit i nisam zadovoljan.
Kako je dobro pocelo, tako se lose zavrsilo. Mislim bezveze kako su smutili na kraju, a negativci su mekani i prelosi, bilo mi ih zao na kraju koliko su jadni ispali.
Ma daj, Leone, Hawks, Peckinpah, Ford... a jednom kad cujes i osjetis Morriconea.. covjek je objasnio western. Kao i ona scena u Rio Bravo sa Martinom i Nelsonom kako ono ide My rifle my pony and me.. to je slika i duh westerna u pravom sjaju. Sve ostalo je vise manje bezveze :D

Go to Top of Page

d.r.p
Senior Member

1598 Posts

Member since 09/08/2007

Posted - 23/02/2012 : 13:29:28  Show Profile Show Extended Profile  Send d.r.p a Private Message  Reply with Quote
1.The Outlaw Josey Wales
2.High Plains Drifter
3.Unforgiven
za neki moj groš Klint-režija,gluma,western.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 16:30:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

Gledao sam naravno Ples sa vukovima i Tombstone, i jeste, oba su dobra. Mada sam htio naglasiti kako je vrijeme westerna odavno proslo.
Koliko god dobar bio, nije to to, nemaju vise taj draz, svi westerni poslednjih 20-30 godina kao da su na silu i bezpotrebni, takav mi je osjecaj. Gledao pre neki dan True grit i nisam zadovoljan.
Kako je dobro pocelo, tako se lose zavrsilo. Mislim bezveze kako su smutili na kraju, a negativci su mekani i prelosi, bilo mi ih zao na kraju koliko su jadni ispali.

Ma daj, Leone, Hawks, Peckinpah, Ford... a jednom kad cujes i osjetis Morriconea.. covjek je objasnio western. Kao i ona scena u Rio Bravo sa Martinom i Nelsonom kako ono ide My rifle my pony and me.. to je slika i duh westerna u pravom sjaju. Sve ostalo je vise manje bezveze :D

ha čuj, era u kojoj su westerni doživjeli vrhunac su 50-e i 60-e. tako ja to sve barem vidim. nakon toga slijedi (za mene) uglavnom era u kojoj ovaj žanr odumire, a neki ajmo reć comeback dobiva početkom devedesetih.
izjava da su svi vesterni nastali prije 20-30 godina preforsirani ne stoji. s moje strane je to čista generalizirana izjava. štoviše, ono što si ti rekao bi se moglo protumačiti ovako: "Ples s vukovima i Tombstone su dobri filmovi, ali preforsirani i bezpotrebni".

što se Tombstonea tiče, ja osobno u tom filmu ne vidim ni jedan aspekt (osim možda one na momente cheesy romanse između Wyatta i Josie) koji bih mogao nazvati preforsiranim ili nepotrebnim. ono što je definitivno bilo najjače je bila ta mješavina i humora, i akcije, i drame...i povrh svega, kome Kurt Russel i Val Kilmer nisu upali u oči?
za mene osobno je taj film definitivno jedan od najboljih "suvremenih" vesterna i ujedno i najbolja ekranizacija obračuna kod OK korala.

a što se filma "True Grit" tiče, nadam se da je u tvom slučaju u pitanju bio onaj remake iz 2010. s Jeffom Bridgesom i u tom smislu definitivno shvaćam tvoje razočarenje. o tom filmu basically uopće nema govora jer gubi u startu ako ga se komparira s originalom iz 1969. godine. mislim fakat, Jeff Bridges protiv Johna Waynea, koji je dobio oskara za tu ulogu.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 23/02/2012 16:51:20
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/02/2012 : 17:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Meni su oba filma sjajna, svaki na svoj način. S tim da adaptacija braće Coen ima puno bolju glumačku postavu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 23/02/2012 : 17:42:38  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Meni su oba filma sjajna, svaki na svoj način. S tim da adaptacija braće Coen ima puno bolju glumačku postavu.

daleko bolju, koji John Wayne (nije sarkazam)! Ali po meni su oba filma slaba, tek malo bolji Coeni zbog njihovog smisla za humor...

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 17:58:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

po meni, koliko god Jeff Bridges bio odličan glumac, on Johna Waynea nadmašiti ne može.
btw, jel si gledao neki film (bilo koji) a da ti je bio sranje? pa svi filmovi o kojima se ovdje diskutira su tebi super

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 18:07:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

daleko bolju, koji John Wayne (nije sarkazam)! Ali po meni su oba filma slaba, tek malo bolji Coeni zbog njihovog smisla za humor...

jel bi mogao navest kaj ti se nije dopalo u originalu a kaj u remakeu pa komparirat?
meni osobno ni original ni remake nisu nešto što bih mogao nazvat "slabim".
remake per se nije slabo ispao, ali da mi je lošiji od originala - jest. s druge strane, meni original nije bio nešto što bih mogao nazvat "vrhunskim" - Henry Hathaway, ruku na srce, nije nikad ni bio neki vrhunski redatelj westerna - premda mislim da je Wayne opravdano osvojio oskara za svoju ulogu.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 23/02/2012 : 18:14:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

a meni ih oba šiša pat o'shane

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 23/02/2012 : 18:18:37  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
jel bi mogao navest kaj ti se nije dopalo u originalu a kaj u remakeu pa komparirat?

film kao film (oba) mi je bzvz, uostalom i jedan i drugi sam zaboravil nakon par dana...nema stvari koja mi se je svidla!

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 18:24:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

film kao film (oba) mi je bzvz, uostalom i jedan i drugi sam zaboravil nakon par dana...nema stvari koja mi se je svidla!

ni gluma, kinematografija, glazba...ništa?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 23/02/2012 : 18:32:06  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ni gluma, kinematografija, glazba...ništa?

ništa od navedenog.....kinematografija kod Coena je isto bila slaba, a tu se posebno puno ocekuje od njihovog stalnog suradnika (koji inace izvrsno odrađuje taj dio) Rogera Deakinsa!

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 18:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
znači ni Wayne onda nije zaslužio oskara!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 23/02/2012 : 18:49:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

znači ni Wayne onda nije zaslužio oskara!

ne znam s kim se manje zamram oskarom (nagradama) opcenito ili antipaticnim wayneom
vjerojatnom oskarom jer on je stvarno suvisan, a wayne je na zalost (moju) glumil u nekoliko vrlodobrih filmova pa ga moram gledat, ponekad. Oskara ne moram nikad...

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 23/02/2012 : 21:40:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

btw, jel si gledao neki film (bilo koji) a da ti je bio sranje? pa svi filmovi o kojima se ovdje diskutira su tebi super

Pogledao sam puno filmova koji su mi bili slabi, ali za malo koji od njih bih mogao reći da je bio baš sranje.

Štajaznam, kad god pogledam neki film čini mi se u najmanju ruku prihvatljiv.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 23:52:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by Darth Ivan

ne znam s kim se manje zamram oskarom (nagradama) opcenito ili antipaticnim wayneom
vjerojatnom oskarom jer on je stvarno suvisan, a wayne je na zalost (moju) glumil u nekoliko vrlodobrih filmova pa ga moram gledat, ponekad. Oskara ne moram nikad...

otkud je tebi Wayne antipatičan? a osim toga, na koje to "vrlodobre filmove u kojima je Wayne glumio pa ga nažalost moraš gledat" misliš?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2012 : 23:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pogledao sam puno filmova koji su mi bili slabi, ali za malo koji od njih bih mogao reći da je bio baš sranje.

Štajaznam, kad god pogledam neki film čini mi se u najmanju ruku prihvatljiv.

weird...

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 24/02/2012 : 00:03:30  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
otkud je tebi Wayne antipatičan? a osim toga, na koje to "vrlodobre filmove u kojima je Wayne glumio pa ga nažalost moraš gledat" misliš?

s TV ekrana, otkud inace????

koji, pa npr. Rio Bravo, Fort Apache, Tragači....i jedan odličan Poštanska Kočija!

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 24/02/2012 : 00:44:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Sta, Liberty Valance ti nije odlican ? Strasno. :P

Wayne je qrac od glumca, u karijeri ima tri mozda ozbiljne uloge gde je bas dobar (Red River, Quiet Man, The Searchers), ali Wayne je simbol, ikona, heroj, i sta cu, volim ga.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000