forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Umrla Helga Vlahović :(
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

velka031
Advanced Member

Croatia
17077 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 27/02/2012 : 18:32:19  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
http://www.jutarnji.hr/umrla-helga-vlahovic--gt--fotogalerija--video/1009646/

Omiljeno lice s TV ekrana.
Počivala u miru

Edited by - velka031 on 27/02/2012 18:57:38

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7665 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 27/02/2012 : 18:44:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
Promijeni smiley u naslovu...

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 27/02/2012 : 18:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by selanne

A moderatori nek prebace u prikladnu grupu.

Helgi, pak, pokoj vječni.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17077 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 27/02/2012 : 18:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by selanne

Uh
Go to Top of Page

kosmajac
Average Member

Serbia
751 Posts

Member since 07/09/2010

Posted - 27/02/2012 : 20:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Send kosmajac a Private Message  Reply with Quote
moje saucesce porodici

Isuse Hriste sine Boziji,pomiluj me gresnog
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 27/02/2012 : 21:03:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Jedna od najvećih TV-zvijezda, s izuzetno toplim glasom i empatičnim nastupom. Obilježila mi je djetinjstvo, a sve do prije dva mjeseca i sve nove godine s prenosima bečkih koncerata. Laka joj zemlja...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2175 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 27/02/2012 : 21:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message  Reply with Quote
Laka joj zemlja. Počivala u miru. Sjećam se onih jutarnjih emisija koje je vodila. Uvijek profesionalna, toplog glasa...
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 27/02/2012 : 22:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by hrvoje23

Laka joj zemlja. Počivala u miru. Sjećam se onih jutarnjih emisija koje je vodila. Uvijek profesionalna, toplog glasa...

a tek ESC u Zagrebu 1990. godine...
RIP

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 27/02/2012 : 22:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
In memoriam iz Jutarnjeg lista:

Umrla je ikona zlatnog doba HTV-a: Zauvijek je otišla najveća dama naše televizije.

Autor: Klara Rožman, Željko Slunjski
Objavljeno: prije 1 h i 26 min

Legendarna televizijska voditeljica nije dobila svoju posljednju, najtežu životnu bitku. Helga Valhović-Brnobić zauvijek je sklopila oči u ponedjeljak u 14.45 sati u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici, na odjelu intenzivne njege.

Vijest su njenim prijateljima javile Helgine kćeri Karla i Renee, koja je zbog majčine bolesti doputovala iz Chicaga, te Helgina velike prijateljice Biba Salata i Ksenija Urličić. A premda su Helgini najbliži znali da ona boluje od zloćudne bolesti i bili svjesni da joj se posljednjih tjedana zdravlje pogoršalo, svi su se nadali oporavku i vjerovali kako će bolničku postelju uskoro zamijeniti udobnošću doma u zagrebačkoj Kustošiji. No to se nije dogodilo, a 67-godišnja Helga, nažalost, nije dočekala ispunjenje svoje velike želje: da sjedne u zlatnu dvoranu Musikveirena i uživa uživo slušajući bečki Novogodišnji koncert.

2006. otišla u mirovinu
U njezinu ugodnom glasu televizijski su gledatelji posljednji put mogli uživati u siječnju, kada je zadnji put prenosila Novogodišnji koncert iz Beča na HRT-u.

Jer premda je od siječnja 2006. godine službeno otišla u mirovinu, ostala je u kontaktu s publikom zahvaljujući upravo prijenosima Novogodišnjeg koncerta iz Beča, te emisije “Govorimo o zdravlju”. A njezin glas ostao je jednako ugodan kao i prije gotovo pedeset godina, kada su ga slušatelji 1964. godine prvi put čuli u radijskom eteru. Helga je tada bila studentica njemačkog i engleskog jezika, te povijesti umjetnosti, a na televiziji su ubrzo prepoznali njezin talent pa je postala voditeljica mnogih zabavnih emisija.

Vodila je mnoge domaće i međunarodne festivale, emisiju “TV magazin”, bila je spikerica u Informativnom programu, vodila je kultnu emisiju “Svjetla pozornice”, legendarne “Jadranske susrete”, finale Pjesme Eurovizije u Zagrebu...

Bila je jedna od ikona zlatnog doba naše javne televizije kada su se na malom ekranu pojavljivali Željka Fattorini, Vesna Spinčić-Prelog, Ksenija Urličić, Jasmina Nikić, Oliver Mlakar... Ipak, njezin najdulji angažman bio je upravo na prijenosima koncerta bečkih filharmoničara. Komentirajući taj događaj mogla je pokazati veliki dijapazon znanja i vještina, poznavanje stranih jezika, povijesnih činjenica...

- Bečki koncert uvijek me jako veselio. Zbog njega je uvijek trebalo sjesti, istraživati, čitati knjige o povijesti Habsburgovaca, povijesti carske obitelji... To je bio posao koji sam pomalo radila cijelu godinu - rekla je gospođa Helga u svom zadnjem razgovoru za novine, koji je dala 20. siječnja za Studio Jutarnjeg lista.

Strast prema glazbi
Helginu važnost za koncerte iz Beča prepoznala je 2009. godine austrijska veleposlanica pa je televizijska voditeljica i urednica te godine nagrađena Zlatnim odličjem za zasluge za Republiku Austriju, austrijskog predsjednika Heinza Fischera. A onda je, početkom 2012. godine, nakon gotovo četrdeset godina, odlučila reći zbogom komentiranju najpoznatijeg prijenosa Eurovizije, s kojim je počela kao 20-godišnja studentica na preporuku profesora Mladena Raukara, koji ju je davne 1965. godine zamolio da napravi prvi prijenos iz Beča. Nakon toga, prijenose je neko vrijeme radila Ivana Barbarić, a posljednjih tridesetak godina HTV-ovi gledatelji u prvom novogodišnjem danu uživali su slušajući Helgin glas, opijali se uz njen šarm, erudiciju i strast prema glazbi.

Velika dama koja je na HTV-u provela gotovo cijeli svoj život - pune četrdeset i dvije godine - ovog siječnja odlučila je reći zbogom i svom posljednjem angažmanu na javnoj televiziji. Umirovljeničke dane, rekla je u Studiju, željela je provoditi u društvu prijatelja, brizi oko vrta. Željela je, jednostavno, uživati. Upravo tako provela je i posljednje božićne blagdane, u okruženju obitelji i prijatelja, uz kićenje jele, biranje darova, pripravljanje ribljih specijaliteta...

‘Svemu dođe kraj’
- Što se prijenosa bečkih filharmoničara tiče, u jednom sam trenutku odlučila reći: ‘Hvala lijepa, ali ne bih više’. Bila sam svjesna da ostatak života želim proživjeti bez poslovnog opterećenja. I rekla sam: neka se moja publika ne ljuti, ali mora postojati smjena generacija, pa ako hoćete, i smjena stila. Uostalom, da citiram moju suradnicu, HTV-ovu urednicu Gordanu Bolčić, rekla sam samoj sebi: ‘Otiđi dok ti još plješću’. A odlazak s mjesta komentatorice bečkog koncerta jedan je takav odlazak. Život je samo jedan i svemu dođe kraj.

Uživala u životu
Znam da su me ljudi navikli slušati kako desetljećima komentiram koncert i sumnjam da će se naći jedna osoba koja će pristati da svake godine zaredom komentira taj događaj. Ni za pet, a kamoli za idućih trideset godina - rekla je gospođa Helga u Studiju i dodala da je zapravo sretna zbog toga jer je s javne televizije otišla u mirovinu u nekim sretnijim vremenima.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/02/2012 : 09:16:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
... i vrlo lijep iz Novog lista:

In memoriam
Odlazak televizijske legende: Zbogom, Helga!
Autor: Svjetlana Hribar
Objavljeno: 27. veljače 2012. u 20:35

Umrla je Helga Vlahović Brnobić . Kako neumoljivo konačno zvuči ta rečenica… A još prvoga dana ove godine čuli smo njezin komentar Novogodišnjeg koncerta iz Beča. Iako je već bila odlučila da će to biti njen oproštaj od televizijskih gledatelja, ni riječ o tome nije rekla u eter. Najavila je, doduše, svoj odlazak s televizije u jednim novinama, ali i to je bilo rečeno s vedrinom i lakoćom, istom onakvom neposrednošću, kakvom je zalazila u naše domove…

Kao voditeljica i spikerica, Helga Vlahović pojavila se 1964. godine i svojom osobnošću obilježila početke hrvatske televizije. Zahvaljujući daru i profesionalnosti, ugodnom glasu i lijepoj pojavi, ubrzo počinje voditi brojne zabavno-glazbene emisije, a znanje stranih jezika – u prvom redu njemačkog i engleskog, priskrbilo joj je ulogu voditeljice međunarodnog festivala zabavne glazbe u Sopotu (Poljska), međunarodnog festivala zabavne glazbe u Scheveningenu (Nizozemska), bila je voditeljica emisije "Jugoslavijo, dobar dan“, spikerica u informativnom programu, voditeljica mozaičnih emisija i javnih priredaba, ali i kultnih televizijskih projekata kao što su bila "Svjetla pozornice“. Širok krug gledatelja zapamtio ju je kao voditeljicu popularnih Jadranskih susreta, ali i finala Pjesme Eurovizije u Zagrebu, i emisije "Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč“. Od 1991. do 1995. godine radi u ratnom informativnom programu, a 1996. počinje voditi emisije "Govorimo o zdravlju“.

Iako je od siječnja 2006. godine službeno otišla u mirovinu, još je godinama ostala u kontaktu s televizijskom publikom upravo kao autorica te seriozno pripremljene emisije s područja medicine, ali i svojim nezaboravnim komentarima Novogodišnjih koncerata iz bečke Zlatne dvorane Musikvereina. Navikli na njen glas i jezgrovite ali iznimno šarmantne komentare kojima nam je započinjala Nova godina, za pasionirane gledatelje bečkog koncerta upravo će Helga Vlahović zauvijek ostati sinonim i poveznica s televizijom koju pamtimo kao ogledalo znanja i profesionalnosti, pa ako hoćete i otmjenosti.

Kad sam čula da će Novogodišnji koncert prvoga dana ove godine bio ujedno i njen oproštaj od eurovizijski prijenosa iz Beča, nazvala sam ju i zamolila za intervju. Bilo je to neposredno pred Božić i nije mi zvučalo čudno kad je rekla kako narednih dana nema vremena: "Neposredno nakon Nove godine nekoliko dana neću biti u Zagrebu, ali ako još budete zainteresirani za razgovor samnom, stojim vam na raspolaganju od 10. siječnja", rekla je s nekom sjetom u glasu.

Nazvala sam dogovorenog datuma, činilo mi se da je iznenađena što nisam zaboravila dogovor, a još više se začudila kad sam joj rekla da ću doći u Zagreb. "Mislila sam da ćemo razgovarati telefonom, ali ako namjeravate doći iz Rijeke samo zbog mene – dođite k meni doma," rekla je.

Dočekala me srdačno, i dalje se čudeći interesu za njen rad toliko godina nakon povlačenja s televizije. Također nije vjerovala da je moje zanimanje vezano isključivo uz njen komentar bečkih Novogodišnjih koncerata. "To je zaista samo mali segment mog rada", rekla je, a ja sam ustrajala tvrdeći – uz svo poštovanje prema njenoj iznimnoj karijeri – kako ju upravo komentar ovog jedinstvenog događaja izdvaja iz društva onih nekoliko najuspješnijih i najpoznatijih televizijskih osobnosti.

Odmah sam joj rekla da ne radimo mali intervju (i to ju je začudilo), da na raspolaganju imamo dvije stranice "Mediterana", a pitanja – nebrojeno. Smatrala sam da nakon gotovo pet desetljeća novogodišnjih druženja s ovom iznimnom osobom, zaslužuje da doznamo sve detalje zahtjevnog komentatorskog posla, koji nitko kod nas (a bilo je pokušaja) nije radio kao ona…Uostalom, to je zamijetila i bivša veleposlanica Republike Austrije u Zagrebu, dr Helga Konrad, koja je Helgu Vlahović Brnobić predložila za dobitnicu Zlatnog odličja predsjednika Republike Austrije Heinza Fischera, koje joj je dodijeljeno 2009. godine za produbljivanje i njegovanje kulturnih veza između Hrvatske i Austrije. Na ovo je odličje Helga Vlahović bila iznimno ponosna i smatrala ga je jednom od najljepših događaja svog života, posebno zato što je njena majka Vera Vlahović, rođenjem Bečanka i upravo od nje su krenule te neraskidive veze s Austrijom.

"Moja mama nije znala ni riječ hrvatskog kad je došla u Zagreb, a tih poslijeratnih godina je bilo pomalo i opasno govoriti njemački, tako da je mama nalazila osobe koje su izlazile samnom u šetnju i govorile hrvatski. Mami sam zaista zahvalna, jer sam u životu vrlo često dobijala poslove izvan televizije, upravo zbog tog dobrog znanja njemačkog jezika", rekla mi je, napominjući da joj je žao što kao dijete nije naučila i mađarski, od oca budimpeštanskog akademskog glazbenika – violiniste, od kojeg je baštinila glazbeni dar.

Razgovarale smo tog prijepodneva u njenom stanu dugo, ne samo o njenom radu na televiziji već i o životu uopće. O neminovnim odricanjima zbog zahtjeva novinarske profesije, o nenadoknadivo izgubljenom vremenu, ugrabljenom iz obiteljskog života ali i velikim zadovoljstvima koje donosi profesija, kojoj je bila potpuno odana. S ljubavlju je govorila o svojim dvjema kćerkama, sa sjetom o svom prerano preminulom suprugu… Pokazala mi je svoju biblioteku, razgovarale smo o čitanju i knjigama koje joj prave društvo svake večeri, izišle smo i na terasu s komadićem zemlje, na kojem planira ovog proljeća posaditi cvijeće… O bolesti nismo razgovarale. Bila je vrhunski profesionalac i dama u jednoj osobi, a bolest je sasvim privatna stvar. Sve do posljednje vijesti. Koja je neminovno javna…

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19257 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 28/02/2012 : 09:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
RIP

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Nivox
Senior Member

Croatia
1314 Posts

Member since 01/11/2011

Posted - 28/02/2012 : 13:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Nivox a Private Message  Reply with Quote
R.I.P.

Sve što zna za smrt, može se ponovo roditi!
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 28/02/2012 : 19:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Neka počiva u miru.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/03/2012 : 21:34:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Helga i tri mušketira, Mića Orlović, Oliver Mlakar i Ljubo Jelčić, u emisiji Obraz uz obraz:

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9949 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 03/03/2012 : 23:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
rip

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/03/2012 : 02:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
RIP

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 04/03/2012 : 06:34:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
RIP

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

YNWA
Average Member

Bosnia and Herzegovina
903 Posts

Member since 17/10/2002

Posted - 04/03/2012 : 13:05:27  Show Profile Show Extended Profile  Send YNWA a Private Message  Reply with Quote
RIP
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000