Author |
Topic |
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 29/02/2012 : 10:10:50
|
Novi Bonelli izdavači?! Šta to bi, što se to desilo, toliko novih izdavača u roku par mjeseci i mjesecima koji nadolaze? Bombastični povratak stripa? Padaju i nove ideje o pokretanju strip-časopisa, novi stripovski festivali...
BiH Agarthi (Magični Vjetar, Skriveno Lice, Šangajski Đavo i Zagor)
Srbija Malagma (Brendon) Dagda (Shanghai Devil, Jan Dix i Skriveno lice) Padora (Cassidy) Arkona (Natan Never)
Jesam li koga zaboravio? Novi stripovski boom, renesansa? Najave svih mogućih Bonellijevih serijala i velikih planova u izdavanju, nijedan iz Hrvatske.
Nešto se dogodilo o čemu nemam pojma, neka promjena, možda između SBE i izdavača; pojeftinila prava, lakše sređivanje prava, pao porez na tiskovine?
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - solar on 01/02/2016 00:07:16
|
|
osmo
Average Member
Bosnia and Herzegovina
651 Posts
Member since 12/11/2004 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 29/02/2012 : 10:27:43
|
quote: Originally posted by DeeCay Nešto se dogodilo o čemu nemam pojma, neka promjena, možda između SBE i izdavača; pojeftinila prava, lakše sređivanje prava, pao porez na tiskovine?
Nista od svega, VC je u poslednjih par godina drasticno povecao strip publiku u Srba, sto se moze videti user Member since datumu. Tome dodaj povecanu IT pismenost, gromoglasno oglasavanje, zelju nove publike da dodje sto povoljnije do strip kao i zelju starih ljubitelja da ulozi u stripa i eto ti novih izdavaca. Otvara se gomila serijala, narodu ce verovatno biti tesko sve to da prati. Koliko ce to trajati i ostala pitanja, videcemo. Sem toga Dagda = System, a System je stari izdavac, al nebitno. |
Edited by - kasper on 29/02/2012 11:15:32 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40324 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 29/02/2012 : 10:32:40
|
Kasper je ovo dobro srocio.. Ja bih samo da dodam da ovo nije renesansa i nece biti jer je slaba platezna moc, stripovi u odnosu na prosek plate jako skupi, cak i ovi najjeftiniji od VC-a, da zanemarim albume i ostalo.. Renesansa stripa je bila kada je u svakoj kuci bilo Zagora, Bleka, Marka i ostalog stiva medju novinama, kada se to kupovalo kao dnevne novine a ne sada kada trebas razmisljati o prioritetima kupovine stripa... U svakom slucaju je dobro ovo sto se desava.. Gomila "jeftinih" izdanja pa samim tim nama citaocima veci izbor po pristupacnoj ceni.. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
Member since 05/07/2011 |
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 29/02/2012 : 11:15:23
|
quote: Originally posted by kasper
Sem toga Dagda = System, a System je stari izdavac, al nebitno.
Ali neko vreme nisu radili Bonelije, izuzev DD giganata, tako da su opet na neki način novi.
Inače, uopšte nisam optimističan po pitanju održivosti ovolike strip produkcije. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13464 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
Posted - 29/02/2012 : 11:18:45
|
Ditto, ne prodaju se dovoljno ni postojeci serijali. Kontam da ce Natan uspeti da se odrzi, za ostalo sto sad stize cisto sumnja. |
Snake Plissken wasn't born. He escaped from the womb. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 29/02/2012 : 11:21:41
|
quote: Originally posted by dessa Inače, uopšte nisam optimističan po pitanju održivosti ovolike strip produkcije.
Slazem se, mnogo se ide siroko. Al to je globalni problem. Danasnja ekonomije je u problemu, a jedan od uzrocnika je upravo to. Maximalno se ekspolatise (kreditima & slicno) narod, a posle toga toga dodje kraj & beznadje. No, treba ovde podrzati nove izdavace u pocetku, makar od nas koji smo dugo u ovom svetu stripa. I treba da podrzimo one koji su dobri, a ovi suprotni nek propadnu. Verovatno cu uzeti prvih par Brendona, al ni u snovima ne mogu da zamislim da ga nastavim (antagonizam prema Chiavi). Mislim da vise u Srbiji necemo doziveti novu priliku da imamo ovoliko izdanja (doduse ovo treba da kazem tek kad sva izadju). |
Edited by - kasper on 29/02/2012 11:22:37 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 29/02/2012 : 11:37:55
|
Bravo za topic DeeCay.
Bas sam ovih dana razmisljao da se otvori neki slican topic, pa da mozda i sami izdavaci i ljudi iz(a) strip scene koji su tu decenijama i poznaju neke zakulisne stvari, kazu i njihovu prognozu. Mislim opcenito na porast izdanja, sto SC sto HC, pa reprinti na reprinte, pa neki krepaju, neki cvate...
Samo sto prodaja kiosk stripovima bas i ne cvata, junaki se "zamrzavaju", dok s druge strane ima veliki naval novih izdavaca i stripova (i u SC) koji imaju manju tiraz 500-1000. Pa i tu ne cvata svima. A novi izdavaci i nova izdanja se jos uvijek stancaju.
Vec pre par godina je bilo receno da ce ovaj "napuhani balun" puci ali jos nije stiglo do toga. Jos mi duvamo.
A vise manje se vrtimo oko te magicne brojke 500, sa rijetkim izuzecima (i u plus i u minus).
Evo, bas me zanima sta misle Kerac, Markos, Sloba etc. etc. o strip sceni za nekih 10 godina (mozda i manje). Sta ce biti sa kiosk stripom tada po nekoj njihovoh prognozi. Sta ce biti sa strip revijama. Hoce li HC masovna produkcija (pogotovo Bonellija) i tada harati.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Member since 09/05/2006 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 29/02/2012 : 11:58:32
|
quote: Originally posted by CAGLIOSTRO13
ljudi osjetili novac pa otvaraju 50 raznih strip kuca... nakraju ce i ovo sto vrijedi otici u kurac
Kapitalizam |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 29/02/2012 : 12:38:58
|
Od ovih novih kupujem sve od Agarthija i Nathana od ovog novog srpskog izdavača. Pohvalno je što ima sve više aktivnih izdavača stripova... Još da je malo Amera... Uf! |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Posted - 29/02/2012 : 12:50:01
|
je da al ovo vise nema nikakve veze sa zdravim razumom, zaista izuzev ovog nathana koji daje mogucnost onima sa manjom kupovnom moci. mislim ja bi zaista da se strip scena rasiri, da svi ponovno pocnu kupovat i da svaki mulac u ulici ima po 200 stripova... ali sto je pretjerano je pretjerano.... kakve mase izdavackih kuca... kakva konkurencija... mogao bi ja sad pocet izdavat brendona ili nesto cega jos nema, druzinu od vjesala reprint...
|
|
|
dcopic
stripovi.com suradnik
Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 29/02/2012 : 12:54:22
|
ljudi osjetili novac pa otvaraju 50 raznih strip kuca... nakraju ce i ovo sto vrijedi otici u kurac
Sumnjam da su baš osjetili novac. Takvi tipovi bi ipak uložili u nešto drugo. Prije bih rekao da je riječ o nekom entuzijazmu nego o pokušaju zarade. |
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Posted - 29/02/2012 : 13:26:17
|
da su entuzijasti poceli bi stampati nesto cega nema, a ne masovne reprinte bonelija, ali ah da naravno samo se boneli prodaje |
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 29/02/2012 : 13:36:29
|
Ima lepa definicija (prikladna za trenutno bujanje izdavackih kuca) iz knjige "Autostoperski vodic kroz Galaksiju". Nju je lane, Sale predvideo
"Pre mnogo godina bila je ovo napredna, srecna planeta - ljudi, gradovi, prodavnice, jednom recju normalan svet. Izuzev sto je u otmenijim ulicama tih gradova bilo nesto vise prodavnica cipela nego sto je potrebno. I lagano, podmuklo, broj tih prodavnica je rastao. To je dobro znana ekonomska pojava, ali tragicno je videti kako deluje, jer sto je bilo vise prodavnica cipela, moralo se praviti vise cipela, a one su postajale sve neudobnije i gore. A sto su bile losije, ljudi su ih morali vise kupovati da bi imali sta da obuju, pa su se prodavnice sve vise umnozavale, dok ekonomija ovog mesta nije dostigla ono sto verujem da se zove obucarsko oborzje dogadjanja, kada ekonomski vise nije bilo moguce graditi ista drugo izuzev prodavnice cipela. Ishod: propast, unistenje i beda. Veci deo populacije je izuumro. Nekolicina onih koji su posedovali pogodnu vrstu genetske nestabilnosti dozivela je mutaciju koja ih je pretvorila u ptice"
"Autostoperski vodic kroz Galaksiju - Restoran na kraju Vaseljene", Daglas Adams
|
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Posted - 29/02/2012 : 13:39:11
|
quote: Originally posted by Jasko
Ima lepa definicija (prikladna za trenutno bujanje izdavackih kuca) iz knjige "Autostoperski vodic kroz Galaksiju". Nju je lane, Sale predvideo
"Pre mnogo godina bila je ovo napredna, srecna planeta - ljudi, gradovi, prodavnice, jednom recju normalan svet. Izuzev sto je u otmenijim ulicama tih gradova bilo nesto vise prodavnica cipela nego sto je potrebno. I lagano, podmuklo, broj tih prodavnica je rastao. To je dobro znana ekonomska pojava, ali tragicno je videti kako deluje, jer sto je bilo vise prodavnica cipela, moralo se praviti vise cipela, a one su postajale sve neudobnije i gore. A sto su bile losije, ljudi su ih morali vise kupovati da bi imali sta da obuju, pa su se prodavnice sve vise umnozavale, dok ekonomija ovog mesta nije dostigla ono sto verujem da se zove obucarsko oborzje dogadjanja, kada ekonomski vise nije bilo moguce graditi ista drugo izuzev prodavnice cipela. Ishod: propast, unistenje i beda. Veci deo populacije je izuumro. Nekolicina onih koji su posedovali pogodnu vrstu genetske nestabilnosti dozivela je mutaciju koja ih je pretvorila u ptice"
"Autostoperski vodic kroz Galaksiju - Restoran na kraju Vaseljene", Daglas Adams
svaka cast... |
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
C Celtic
Average Member
Serbia
893 Posts
Member since 20/05/2009 |
Posted - 29/02/2012 : 13:50:10
|
Pretpostavljam da će se novi izdavač sa jednim serijalom i tiražom od 500 primeraka silno obogatiti , pa cela bivša Juga je poludela za stripovima. Ostavite ove entuzijaste ( kako ih drugačije nazvati ) da rade na miru , a ko voli i može sebi da priušti neka izvoli , ponuda će izgleda biti veoma solidna. Ima tu zanimljivih stvari , svakako ću i sam nešto uzimati. Usput , želim svim izdavačima uspešno poslovanje i hvala im na trudu .
|
What a long strange trip it's been |
|
|
Dr. Westax
Senior Member
Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 29/02/2012 : 13:54:40
|
quote: Originally posted by DeeCay
Dagda (Shanghai Devil)
"Izdavačka kuća Dagda otkupila je prava za dva nova mini serijala. Počevši od Jula 2012 u prodaji će se naći Skriveno lice autora Djanfranka Manfredia. Za Septembar iste godine planiran je izlazak novog mini serijala - Jan Dix autora Karla Ambrosinia."
http://dagdacomics.com/vesti |
|
|
dcopic
stripovi.com suradnik
Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 29/02/2012 : 14:14:28
|
da su entuzijasti poceli bi stampati nesto cega nema, a ne masovne reprinte bonelija, ali ah da naravno samo se boneli prodaje
A što bi ti izdavao da dodjes do neke konkretne love i želiš to raditi? Ja bi vjerojatno ono što čitam odmalena i što najviše volim. I u mom slučaju bi to bio Bonelli. Takvih je najviše. |
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Posted - 29/02/2012 : 14:35:48
|
zli ja... mene zaista treba ozljediti, kakav sam ja supak... dovedite globinja da me bana ponovno na 6 godina... dal ce se obogatit neznam, iskreno nije me ni briga.. bilo bi bolje da su dva izdavaca kvalitetna, nego 35 malih, onda mozda ni bookglobeov spiderman nebi propao |
|
|
Topic |
|