forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/03/2012 : 21:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Emperor of the North jebe totalne keve...a pogotovo mi mio stari prevod "Voz za dve bitange", mada nisam privrzen prevodima naslova.

i danas se tak prevodi kod nas.........mislim, skoro tak!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2012 : 19:00:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:16 na HTV 2, Put lubenica, r. Branko Schmidt, Hrvatska, 2006.

Ovjenčana pulskim Zlatnim arenama za najbolju mušku ulogu, scenografiju i ton, te nagradom kritike, egzistencijalistička drama Branka Schmidta ("Metastaze", "Ljudožder vegetarijanac") storija je o asocijalnom mladom Mirku (Krešimir Mikić), bivšem hrvatskom branitelju i narkomanu oboljelom od PTSP-a, koji u Bosanskoj Posavini sudjeluje u ilegalnoj trgovini ljudima preko rijeke Save. Nakon što se jednog dana prevrne čamac pun Kineza, Mirko će se na neobičan način zbližiti s jedinom preživjelom djevojkom.

Film temeljen na priči Ive Gregurevića oporo je, tjeskobno, sugestivno i atmosferično djelo intrigantne i aktualne teme, te dojmljive fotografije Vjekoslava Vrdoljaka. Nažalost, još povoljnije dojmove o ipak predvidljivoj cjelini umanjuje nasilna završnica koja se doima dobrano ishitrenom i pomalo nezgrapnom. Kređimir Mikić je ostvario možda najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2012 : 19:06:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Noćas u 01:28 na HTV 1, Čudovište (Monster), r. Patty Jenkins, SAD / Njemačka, 2003.

Cinična Aileen Wuornos (Charlize Theron) gruba je i pomalo naivna djevojka iz Michigana, neugledna cura koja se vrlo rano i bolno suočila s tamnom stranom života. Već u svojoj 13-oj godini Aileen je bila žrtva silovanja prisiljena na pobačaj, da bi ubrzo nakon toga izgubila sve iluzije i postala prostitutka. Dok «ordinira» uz auto-put, i jedinu utjehu pronalazi u razgovorima s alkoholičarom Tomom (Bruce Dern), Aileen jedne večeri u gay-baru upozna mladu Selby (Christina Ricci), problematičnu lezbijsku koja je pobjegla od kuće. Između posesivne Aileen i buntovne Selby postupno će se razviti neobična i strastvena romansa, unaprijed osuđena na neuspjeh. Naime, Selby ne zna da Aileen za život «zarađuje» pljačkanjem i ubijanjem svojih mušterija...

Pristavši na drastično poružnjavanje i tjelesnu transformaciju, bivša južnoafrička manekenka Charlize Theron («Đavolji odvjetnik») sugestivno je utjelovila Aileen Wuornos, prvu ženu serijsku ubojicu pogubljenu 2002. godine, i za svoj nastup osvojila Oscara, Zlatni globus i Srebrnog medvjeda. Pregledno režirana, tjeskobna i povremeno vrlo emotivna biografska triler drama, postavlja brojna intrigantna pitanja o zakonu i moralu.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2012 : 19:20:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:50 na RTL-u, DOA: Dead or Alive, r. Corey Yuen, SAD / Njemačka / Velika Britanija, 2006.

Među natjecateljima borilačkog turnira «DOA», kojeg na egzotičnom dalekoistočnom otoku organizira zagonetni dr. Victor Donovan (Eric Roberts), nalaze se i tri neustrašive djevojke. Uz hrvačicu Tinu Armstrong (Jaime Pressly) i plaćenu ubojicu Christie Allen (Holly Valance), tu je i ninja-princeza Kasumi (Devon Aoki), emotivna cura koja želi osvetiti ubijenog brata.

Temeljena na popularnoj računalnoj igrici Tomobua Itagakija, pustolovna akcijska komedija Coreya Yuena («Transporter») obiluje razmjerno atraktivnim i precizno koreografiranim sekvencama borbi privlačnih cura, te nudi posvetu hongkonškoj «martial-arts» trivijali i hitovima «Charliejevi anđeli», «Tigar i zmaj» i «Kuća letećih bodeža». Nažalost, riječ je o dramaturški izuzetno monotonom i seksizmom nabijenom filmu budalaste i sasvim predvidljive priče, koji nudi kakvu-takvu zabavu tek za klince i okorjele ljubitelje računalnih igrica.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2012 : 19:22:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Opet nema postera, a kako je otprilike najbolji dio projekta, evo...

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 09/03/2012 : 21:55:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Večeras u 23.55 na Nova TV ima Hostel.
Vrijedi li mi ostajati budan?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 09/03/2012 : 22:55:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

odličan film.pomalo brutalan al ima i komičnih scena

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 09/03/2012 : 23:44:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by Obi-wan

odličan film.pomalo brutalan al ima i komičnih scena

Meni srednja žalost, ništa posebno.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38014 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/03/2012 : 00:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
vrijedi li dvica? znam da sam poceo gledati ali se ne sjecam jesam li zavrsio... ono, sjecam se par tits na pocetku, kasnije mrak (valjda nisam gledao do kraja?)

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 10/03/2012 : 01:09:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

vrijedi li dvica? znam da sam poceo gledati ali se ne sjecam jesam li zavrsio... ono, sjecam se par tits na pocetku, kasnije mrak (valjda nisam gledao do kraja?)

Nisam gledao dvicu al jedinicu jesam i zao mi zbog toga. Odvratno i degutantno.
Mada i generalno ne volim vise horrore, kao mali sam ih gutao i jos se secam jebenih children of the corn pa onih godina svako leto kad odem kod babe na selo prozivljavam stres, jer kukuruznih polja koliko ti srce pozeli
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 10/03/2012 : 08:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
hostel je bas bezveze film....

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 11:53:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:10 na HTV 1, Dan nezavisnosti (Independence Day), r. Roland Emmerich, SAD, 1996.

Dva dana prije najvećeg američkog praznika, Dana nezavisnosti 4. srpnja, NASA-ini znanstvenici uočavaju divovski izvanzemaljski brod koji se približava Zemlji. Dok iz letjelice veličine Teksasa izlijeću manji brodovi koji se smještaju iznad svih velikih zemaljskih metropola, američka vlada na čelu s predsjednikom Whitmoreom (Bill Pullman) pokušava shvatiti prave ciljeve izvanzemaljaca. Iako Whitmore građane uvjerava da nema razloga za paniku, kabelski operater i nekad cijenjeni znanstvenik David Levinson (Jeff Goldblum) shvaća da se alieni spremaju za napad. Kad se već 3. srpnja njegova upozorenja obistine, te započne uništavanje Washingtona, New Yorka i Los Angelesa, preživjeli predvođeni predsjednikom sklone se u Zonu 51, tajnu vojnu bazu u kojoj je skrivena odavno u Roswellu zarobljena izvanzemaljska letjelica. U obrani Zemlje ondje će se ubrzo zateći i brbljavi mornarički kapetan Steven Hiller (Will Smith)...

Nagrađen Oscarom za najbolje vizualne efekte, te nominiran za Zlatnu malinu u kategoriji najglupljeg blockbustera, ne osobito smislen i inteligentan no izuzetno atraktivan akcijski SF Rolanda Emmericha ("Godzilla", "Patriot", "2012") u svjetskim je kinima zaradio preko 800 milijuna dolara. Povoljnije dojmove o cjelini dodatno umanjuje naivna završnica.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 11:55:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 11:58:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 00:05 na HTV 1, Mobitel (Cellular), r. David R. Ellis, SAD, 2004.

Nakon što tog jutra u školu isprati sinčića Rickyja, srednjoškolsku profesoricu Jessicu Martin (Kim Basinger) iz njihove kuće u predgrađu Los Angelesa otmu petorica naoružanih muškaraca predvođenih grubim Ethanom (Jason Statham). Kad ju otmičari zatvore u podrum jedne kuće, Jessica spoji žice razbijenog fiksnog telefona i pošalje poziv u pomoć. Njega na mobitel primi mladi student Ryan (Chris Evans), koji unatoč prvotnom nepovjerenju ipak obavijesti policijskog narednika Mooneya (William H. Macy) i pohita u pomoć Jessici...
Oskarovka Kim Basinger ("L.A. Povjerljivo", "Devet i pol tjedana") i mišićavi Jason Statham ("Pljačka", "Plaćenici") u nenadahnutom no dinamičnom, uzbudljivom i razmjerno inventivnom akcijskom trileru Davida R. Ellisa ("Zmije u avionu").

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 12:08:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:25 na HTV 2, Otkucaji života / Otkucaji srca (Stranger Than Fiction), r. Marc Forster, SAD, 2006.

Nominirana za Zlatni globus za glavnu mušku ulogu, fantastična humorna egzistencijalistička drama Marca Forstera ("Monster´s Ball") storija je o bezličnom poreznom kontroloru Haroldu Cricku (Will Ferrell)koji jednog dana, začuvši glas književnice Kay Eiffel (Emma Thompson), shvati da je junak njezina novog romana s tragičnim završetkom. Ta će spoznaja sasvim poremetiti dotad precizan i uredan Haroldov život, te ga zbližiti sa slastičarkom Anom Pascal (Maggie Gyllenhaal).

Odlike ovog prilično zabavnog filma su vješto poigravanje metafikcijom i filmskom strukturom, uspjelo tjeskobno ozračje, nenametljiva režija i vizualna stiliziranost, te odlični glumački nastupi, osobito komičara Willa Ferrella ("Murjaci s klupe"). Nedostaci su mu, pak, preočite artističke pretenzije, pretjerano bizarni protagonisti i površna razrada romantičnog podzapleta. Uistinu, vrijedi li dati život za umjetničko djelo?

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 18:41:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na RTL-u, Transformers 2: Osveta poraženih (Transformers: Revenge of the Fallen), r. Michael Bay, SAD, 2009.

Nastavak hita temeljenog na popularnim igračkama tvrtke Hasbro i animiranom serijalu iz 1980-ih, ponovo u režiji "zloglasnog" Michaela Baya ("Hrid"), donosi nove vratolomne zgode odvažnog Sama Witwickyja, njegove privlačne djevojke Mikaele i njihovih neobičnih prijatelja Autobota predvođenih Optimusom Primeom. Dok se oprašta s Mikaelom i roditeljima te odlazi na koledž, Sam ni ne sluti da poraženi Decepticoni, koje s njihova umirućeg planeta nadgleda opaki Starscream, pripremaju osvetu. Žele li preživjeti, oni što prije s dna oceana moraju izvući i oživjeti Megatrona, koji se pak što hitnije mora dočepati Sama. Naime, jedino je Sam sposoban domoći se zagonetne Matrice koja će Decepticone odvesti do izvora energona, tvari zahvaljujući kojoj će im se povratiti energija. Nakon mnoštva peripetija u New Yorku, Parizu i Šangaju, završni obračun ljudi i Autobota protiv Decepticona odigrat će se među egipatskim piramidama.

Tijekom prve polovine filma, dok koliko-toliko uživate u raskošnim specijalnim efektima, dinamičnoj akciji i zamamnim oblinama naglašeno seksipilne Megan Fox, stvar još nekako funkcionira, ima smisla i drži vodu. Tome valja dodati i par uistinu duhovitih scena vulgarnog humora, raspoloženu ulogu Shie LaBeoufa ("Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje", "Oko sokolovo") i autoironičan nastup pouzdanog Johna Turturra. Međutim, negdje oko polovice čitava konstrukcija počinje popuštati pod teretom gomile preproduciranih specijalnih efekata, mnoštva robota koje je teško razlikovati, odveć složenog zapleta koji je nemoguće prepričati, beskrajnih, kaotičnih i nerijetko iritantnih akcijskih sekvenci, nedostatka ritma te očekivano mehaničke, nenadahnute i često zbrkane Bayeve režije. Oko 250 milijuna dolara težak projekt bučna je reklama američke vojne industrije i namijenjen je ponajprije najmlađima. Ni zanosna Megan Fox, koja i sama ponekad glumi ukočeno poput robota, ne uspijeva spasiti predug, konfuzan i zamoran film.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2012 : 18:45:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:35 na RTL-u, Totalni opoziv / Potpuno prisjećanje (Total Recall), r. Paul Verhoeven, SAD, 1990.

Vrlo uspjela ekranizacija Dickove priče «We Can Remember It For You Wholesale» u efektnoj režiji Paula Verhoevena («Robocop», «Sirove strasti»), inteligentnog, beskompromisnog, direktnog, iskrenog i provokativnog filmaša zaokupljenog mračnim naličjem ljudske prirode, osobito njegovim tematiziranjem kroz vječne zabranjene teme nasilja i seksa. Kao jedan od najkontroverznijih i rušenju tabua najposvećenijih redatelja stekavši nadimke «gospodar šoka» i «ludi Nizozemac», Verhoeven je autor svjetonazorno i senzibilitetom vrlo blizak Dicku. I ovdje su, tipično za pisca, tjeskobna egzistencijalistička pitanja zaogrnuta privlačnim plaštem akcijskog SF-a. Obilje dinamične akcije i atraktivna glumačka postava predvođena kalifornijskim guvernerom Arnoldom Schwarzeneggerom (u važnoj sporednoj ulozi nastupa i tada anonimna Sharon Stone) jamče odličnu i preporuke vrijednu zabavu. Remake koji se upravo snima teško da će nadmašiti Verhoevenovo ostvarenje.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 10/03/2012 : 20:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Veceras na B92 odlicni The Corruptor sa CYFom i jednim od Wahlberga. Preporucujem.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2012 : 09:47:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:20 na HTV 2, Gomora (Gomorra), r. Matteo Garrone, Italija, 2008.

Nakon što je 2006. godine objavio bestseler «Gomorra», nefikcijsku prozu u kojoj se stilom vrsnog novinskog reportera detaljno pozabavio poslovima navodno najmoćnije svjetske zločinačke organizacije Camorre, te učinkovito razotkrio modalitete njezina djelovanja i možda presudan utjecaj na talijansko gospodarstvo, 29-godišnji Napolitanac Roberto Saviano našao se na udaru moćnog klana Casalesi. Kad su mu šefovi spomenutog klana zaprijetili da neće živ dočekati Božić, Saviano je uz tjelohranitelja kojeg mu je dodijelio ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato dobio i potporu šestorice uglednih nobelovaca. Solidariziravši se s hrabrim mladićem koji je naposljetku odlučio napustiti Italiju, književnici Günter Grass, Orhan Pamuk i Dario Fo, političari Mihail Gorbačov i Desmond Tutu te neurologinja Rita Levi Montalcini u tekstu objavljenom u dnevniku La Repubblica ustvrdili su da Savianov slučaj nije samo policijski već i problem demokracije u cjelini. Premda je filmu Mattea Garronea to priskrbilo dodatni publicitet, prilično nezasluženo mu je izmaknula očekivana nominacija za Oscara, što samo još jednom govori o neujednačenim kriterijima i dvojbenom sustavu vrijednosti kojim se vode glasači Američke filmske akademije.

Premda film, u čijem se naslovu baš kao i u kvalitativno ipak superiornoj knjizi «Gomorra» igrom riječi i jasnom asocijacijom Napulj uspoređuje s drugim od dvaju gradova iz Starog zavjeta, biblijskim simbolom nemorala i razvrata koji je upravo zbog toga i uništen, svakako nije djelo bez mana, njegove vrline daleko nadvisuju određene nedostatke. U Savianovu beskompromisnom i brutalnom iskrenošću napisanom romanu, podjednako kao i u Garroneovu dojmljivo naturalističkom filmu, rubne četvrti Napulja i njegova okolica uistinu su prispodobivi Gomori, jer je riječ o zapuštenom, neurednom i kojekakvim smećem zatrpanom gradu kojem toksični otpad predstavlja opasnost koliko i onaj ljudski. Nakon što je kompromitirajući pojam Camorra tijekom posljednjih nekoliko godina izbačen iz uporabe i zamijenjen prihvatljivijom i bezličnijom, da ne kažem politički korektnijom imenicom Sustav, zločinačka organizacija koja vlada područjem Campanije pretvorila se u svojevrsnu multikorporaciju koja svoje pipke širi na čitav planet, koja se doima poput karcinoma koji tkivo društva uništava istodobno ubijajući i sebe, te u kojoj je nemoguće razlučiti koliko se bogatstva stvara razgranatim financijskim operacijama, a koliko uličnim nasiljem i svakodnevnim prolijevanjem krvi. No ti su modusi rada najčešće i neodvojivi, o čemu jasno, kroz dramaturški mozaično isprepletenih pet priča o najčešće nesretnim i tragičnim sudbinama šestorice u zločinačkoj hijerarhiji više ili niže pozicioniranih ljudi, svjedoče i Savianova knjiga i Garroneov film. Pri tome i prozni prijedložak i njegova nadahnuta adaptacija ne idu putem koji su utabali Coppolini «Kumovi» i Scorsesejevi «Dobri momci», odnosno ni u jednom trenutku ne afirmiraju niti uljepšavaju kriminalni polusvijet, njegove protagoniste i nasilje kojem olako pribjegavaju.

U analizi slojevitog celuloidnog epa «Gamorra» jedna je sekvenca osobito ilustrativna. Nakon što u društvu novopečenog suradnika kojeg namjerava uvesti u posao stigne u zapušteni kamenolom, novu lokaciju za odlaganje toksičnog otpada kojim upravlja, elegantni i slatkorječivi gospodin Franco, neraskidivo s mafijom povezan poslovni čovjek kojeg impresivno minimalističkom glumom utjelovljuje cijenjeni karakterni glumac Toni Servillo, shvaća da je zbog nesretnog slučaja suočen s pobunom vozača transportnih kamiona. Odlučan što prije završiti posao i riješiti se otpada, gospodin Franco kao privremene vozače angažira skupinu djece beskućnika koji sjedanjem za upravljače kamiona nastave istovar spremnika s opasnim sadržajem. Zakopani u jame u kamenolomu, ti spremnici s vremenom trunu, a toksični se otpad širi tlom i podzemnim vodama te ih kontinuirano truje. Nešto kasnije, kad mu preko nesuđenog pomoćnika dobrodušna starica pokloni veću količinu naizgled sočnih breskvi, izražavajući tako zahvalnost navodnom dobrotvoru koji na određeni način gospodarski spašava njezin kraj, gospodin Franco će poslije kratke vožnje suradniku naložiti da smjesta baci voće koje nepodnošljivo zaudara. Opisana sekvenca na crnohumoran način govori o cinizmu talijanskog organiziranog kriminala čiji šefovi potencijalno smrtonosni otpad s razvijenog i bogatog industrijskog sjevera zemlje odlažu na nerazvijeni ruralni jug, svjesni da, kako kaže gospodin Franco, jedan problem rješavaju stvarajući novi, ali i da je to najjednostavniji način njihovog osobnog bogaćenja.

Ipak, Saviano i Garrone se u konstruiranju svoje brutalne, sirove i uznemirujuće socijalne i kriminalne freske usredotočuju na niže razine hijerarhijski strogo podijeljene organizacije. Ponajprije na dječaka Totoa, bistrog klinca i raznosača namirnica koji, nesvjestan okrutnog života koji ga okružuje kao ni smrti čija će ga ruka zacijelo dostići u nedalekoj budućnosti, bolnim inicijalnim obredom dokazivanja hrabrosti ulazi u polusvijet kojeg je jedan od gospodara i gospodin Franco. Spreman pred ubojičin pištolj izvesti i mladu ženu s kojom se sprijateljio i koja mu želi pomoći, Toto će možda već u tinejdžerskoj dobi skončati izrešetan mecima, onako kako ginu dvojica agresivnih, izrazito nezrelih i odveć ambicioznih mladića koji su povjerovali da je stvarnost oko njih film u kojemu je njima namijenjena uloga Tonyja Montane iz De Palmina «Lica s ožiljkom». No puno sretnija sudbina ne očekuje ni marginalne igrače, plašljivog camorrina kurira i plahog krojača s obiteljskim zaleđem, ljude koji će živote spasiti po cijenu potpunog gubitka dostojanstva i doživljenog neopisivog straha.

Prethodno spomenuti nedostaci filma očituju se ponajviše u karakterno površno predočenim protagonistima, koji se doimaju poput šahovskih figura u inteligentno zamišljenoj i promišljeno odigranoj no i donekle hladnoj partiji, u pedantnoj i izuzetno detaljnoj slici zločinačke organizacije kojoj, međutim, nedostaje suptilnosti i duše. Prateći kretanja tih figura, gledatelj može samo registrirati njihove sudbine, ne i suosjećati s njima. Slično glasovitom Raymondu Chandleru, koji je jednom rekao da, kad pri pisanju tvrdokuhanih krimića ne zna kako razriješiti određenu situaciju, na scenu uvede čovjeka s revolverom čiji hitac rješava problem, i Saviano i Garrone u svoje scene prečesto uvode ljude naoružane pištoljima i pretjerano lake na okidaču. Ipak, unatoč navedenim prigovorima, «Gamorra» je djelo vrijedno najtoplije preporuke, možda ne velik no svakako iznimno značajan film koji vraća povjerenje u dobrano posustalu talijansku kinematografiju.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2012 : 09:53:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Danas u 12:10 na RTL-u, Pazi, lopta! (Dodgeball: A True Underdog Story), r. Rawson Marshall Thurber, SAD / Njemačka, 2004.

Ekscentrični White Goodman (Ben Stiller) egoistični je i izgledom opsjednuti vlasnik fitness-centra Globo Gym koji želi preuzeti skromnu konkurentsku gimnastičku dvoranu Average Joe´s. Nju vodi mirni no odlučni Peter La Fleur (Vince Vaughn), koji dozna da će preuzimanje u ime banke nadgledati atraktivna odvjetnica Kate Veatch (Christine Taylor). No kad se zaljubi u Petera, Kate će njemu i njegovoj momčadi gubitnika pomoći pobijediti na državnom natjecanju u igri graničara i tako spasiti dvoranu...

Unatoč formulaičnosti i nemaštovitosti, satirična sportska komedija sa za Zlatnu malinu nominiranim Benom Stillerom («Noć u muzeju») zabavno ismijava političku korektnost i «zdrav» način života.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2012 : 10:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na RTL-u, Arthur u zemlji Minimoya (Arthur et les Minimoys), r. Luc Besson, Francuska, 2006.

Ekranizacija prvih dvaju nastavaka tetralogije popularnih fantasy romana pisca i redatelja Luca Bessona ("Leon", "Nikita"), priča je o senzibilnom dječaku Arthuru, o kojem umjesto otuđenih roditelja skrbi brižna i siromašna baka. Čitajući zabilješke o afričkim putovanjima svog djeda Archibalda, pustolova koji je zagonetno nestao prije 4 godine, Arthur će zahvaljujući neobičnoj čaroliji u bakinom vrtu ubrzo otkriti svijet sićušnih Minimoya, upoznati lijepu i odvažnu princezu Seleniu (glas Marije Škaričić), ali i zlog Maltazarda (glas Siniše Popovića), vladara podzemnog svijeta.

Punih 5 godina produkcije rezultiralo je efektnim spojem igranog i 3D-animiranog filma, pri čemu je dinamičan, uzbudljiv, duhovit i dojmljivo računalno kreiran animirani segment nastao pod utjecajem arturijanskih legendi, japanskih anima, «Gospodara prstenova» i hita «Draga, smanjio sam djecu». Nažalost, riječ je o predvidljivoj cjelini donekle trivijalnog ekološkog angažmana, sa slabo glumljenim i sinkroniziranim igranim dijelovima. Dječak Arthur svakako nije kralj Artur.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/03/2012 : 21:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 32:00 na Novoj Tv, Poslije sumraka (After the Sunset), r. Brett Ratner, SAD, 2004.

Nakon što vješto izvedu još jednu akciju, krađu basnoslovnog drugog Napoleonova dijamanta, pri čemu prevare i zbunjenog FBI-jeva agenta Stana Lloyda (Woody Harrelson), iskusni lopov Max Burdett (Pierce Brosnan) i njegova atraktivna djevojka i suradnica Lola Cirillo (Salma Hayek) sklone se na idilični Rajski otok na Bahamima. Na Lolin nagovor pristavši povući se iz posla i živjeti sređenim životom, nemirni Max jednog dana na otoku neočekivano ugleda Lloyda. Nespretni agent već punih sedam godina, još otkad je Max ukrao prvi Napoleonov dijamant, pokušava uhvatiti šarmantnog lopova koji mu uvijek uspijeva umaknuti. Ovog je puta Lloyd uvjeren da Max planira krađu i trećeg Napoleonova dijamanta, skupocjenog dragulja koji se nalazi na luksuznom cruiseru koji će se uskoro usidriti pred otokom. Želeći udovoljiti Lolinoj želji za mirnim obiteljskim životom, te siguran da ga Lloyd želi uhvatiti na djelu, Max isprva odluči sasvim zanemariti vijest o dijamantu. No za njegovu prošlost zna i nemilosrdni Henri Mooré (Don Cheadle), moćni lokalni gangster koji Maxa uskoro prisili da mu izradi savršeni plan krađe dijamanta, sve pod izgovorom gradnje dječje bolnice. Istodobno, dok podnosi Maxove podvale i uživa u odmoru, Lloyd upozna privlačnu Sophie (Naomie Harris), policajku s kojom postupno započne ljubavnu vezu. No sve možda i nije onakvo kakvim se čini...

Nepretenciozna, ležerna i zabavna akcijska krimi-komedija redatelja Bretta Ratnera (Gas do daske 1-3, The Family Man, Crveni zmaj, X-Men 3: Posljednje uporište), nekadašnjeg redatelja glazbenih spotova pop-diva Madonne i Mariah Carey, nenametljivo je režirana priča o paru vještih pljačkaša kojima ugodan život na Bahamima remeti dolazak upornog FBI-jeva agenta, ali i mogućnost krađe izuzetno vrijednog dijamanta. Riječ je o šarmantnom ostvarenju koje imponira redateljevim konstruiranjem zapleta oko zanimljivih i slikovitih likova, kao i efektnim frivolnim ozračjem koje je kreirano skladnim uklapanjem živopisnih boja egzotičnih lokacija na Bahamima. Markantni Irac Peirce Brosnan (Crni petak za gangstere, Nomadi, Zlatno oko, Mars napada, Danteov vrh, Sutra nikada ne umire, Afera Thomasa Crowna, Svijet nije dovoljan, Krojač Paname, Umri drugi dan, Ubojstvo i margarite), zasigurno najpoznatiji po ulozi tajnog agenta Jamesa Bonda kojeg je utjelovio četiri puta, uspjelo ironizira bondovski mačizam, a cjelinu odlikuju i raspoloženi nastupi atraktivne Salme Hayek (Desperado, Četiri sobe, Od sumraka do zore, Dogma, Divlji zapad, Traffic, Bilo jednom u Meksiku, Bandidas), za režiju biografske drame Frida 2003. godine nominirane za Oscara, te pouzdanog Woodyja Harrelsona (White Men Can´t Jump, Nemoralna ponuda, Rođeni ubojice, Vlak pun love, Dobrodošli u Sarajevo, Predsjedničke laži, Palmetto, Tanka crvena linija, Udri do kosti, Nema zemlje za starce), također nominiranog za Oscara za naslovnu ulogu u provokativnoj biografskoj drami Narod protiv Larryja Flynta Miloša Formana. U sporednoj se ulozi pojavljuje znana Naomie Harris (28 dana kasnije, Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja, Poroci Miamija, Pirati s Kariba: Do kraja svijeta, Kraljevi kvarta), dojmljivu filmsku fotografiju potpisuje čest redateljev suradnik i dva puta za Oscara nominirani Dante Spinotti (Lovac na ljude, Boje nasilja, Hudson Hawk, Frankie i Johnny, Posljednji Mohikanac, Nell, Vrućina, L.A. Povjerljivo, Probuđena savjest), a glazbu slavni Lalo Schifrin (Hladnokrvni kažnjenik, Bullitt, Prljavi Harry, Ostermanov vikend, Gas do daske, serija Nemoguća misija), za Oscara nominiran čak šest puta.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/03/2012 : 21:09:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Hm, da, večeras u 23:00 a ne u 32:00, jasno!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2012 : 10:00:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:34 na HTV 1, Narednik James (The Hurt Locker), r. Kathryn Bigelow, SAD, 2008.

Nakon njezina komercijalno najuspjelijeg filma «Pakleni val» postalo je jasno da je Kathryn Bigelow, nekadašnja supruga Jamesa Camerona, punokrvna autorica koja u skladu s definicijom autorstva u većini svojih ostvarenja pripovijeda istu priču, te čiji je redateljski uzor veliki i kontroverzni John Milius. Upravo je u «Paklenom valu», storiji o neobičnoj vezi mladog FBI-jeva agenta Johnnyja i vođe skupine pljačkaša banaka i strastvenih surfera Jodhija, najrazvidniji Miliusov utjecaj na poetiku Kathryn Bigelow. Protagonisti su i ovdje, baš kao i u «Čudnim danima», u tek osrednjoj «Podmornici K-19» i u šesterostrukom oskarovcu «Narednik James», predani profesionalci koji će u teškim uvjetima razviti složene odnose te u suočenju sa životnim opasnostima i smrću dokazati vlastitu hrabrost, muškost i čvrstoću. Spomenute naslove, a isto vrijedi i za «Blizinu tame» i «Plavi čelik», obilježavaju i jasno razvidni tuga i pesimizam koji ponekad poprima obrise mizantropije.

Ta svojevrsna mizantropija možda je najuočljivija upravo u «Naredniku Jamesu», filmu temeljenom na dijelom autobiografskom scenariju Marka Boala, novinara koji je 2004. godine za potrebe pisanja novinske reportaže dosta vremena proveo s postrojbom za deaktiviranje bombi u Bagdadu. Pri pisanju scenarija u svaki od likova unijevši neku od osobina stvarnih ljudi koje je upoznao, Boal je za projekt lako uspio zainteresirati Kathryn Bigelow, koja je u tragičnoj priči o naredniku Williamu Jamesu i njegovim kolegama JT Sanbornu i Owenu Eldridgeu prepoznala upravo one značajke koje ju privlače ali i obilježavaju kao redateljicu. Otvoreno riječima bivšeg ratnog dopisnika Christophera Hedgesa koji kaže da «sudjelovanje u bitci predstavlja snažnu i često smrtonosnu ovisnost, jer rat je droga», «Narednik James» je ostvarenje koje imponira svim segmentima svoje oblikovne izvedbe. Cjelinu odlikuju iznimno sugestivno, s mnogo stila realizirano i gotovo dokumentaristički uvjerljivo dočaravanje ratne tjeskobe i užasa, dugi kadrovi s vrlo dojmljivim kreiranjem ozračja prezasićenosti krvlju i smrću, kao i izuzetno zanimljiva i kompleksna osobnost naslovnog lika. Režija je maestralna i kronometarski precizna bez trenutka praznog hoda, glumački su nastupi raspoloženi i sigurni, pri čemu se u malim epizodnim ulogama pojavljuju zvučna glumačka imena poput Ralpha Fiennesa i Guya Pearcea, dok središnje likove tumače nepoznati glumci. Na efektnom soundtracku nalaze se i angažirani antiratni hitovi benda Ministry, što je nažalost i najizrazitiji angažman, jer u filmu nema niti riječi o propitkivanju pozadine samog rata, njegovoj stvarnoj svrsi i razlozima zbog kojih u Iraku gine mnoštvo mladih Amerikanaca. O tim je razlozima nedavno u tjedniku Globus pisao cijenjeni američki geopolitičar i ekonomist William F. Engdahl, a ukratko se svode na stjecanje kontrole nad dragocjenim izvorima nafte i najvećom svjetskom proizvodnjom opijuma u Afganistanu, što je pak temelj oporavka bankrotirane i korumpirane novčarske mafije s Wall Streeta, kao i oružje u trajnom geopolitičkom ratu protiv zahuktale Rusije. O svemu tome u filmu Kathryn Bigelow nema niti govora. Iračani funkcioniraju mahom kao bezlični statisti, kao zabrađeni i nepoznati Drugi koji hrabrim Amerikancima iz neznanih razloga zagorčavaju i oduzimaju živote, a iz mase snajperista i bombaša izdvaja se tek nesretni bombaš-samoubojica, otac četvero djece koji prekasno pokuša odustati od napada i kojem narednik James ne uspije spasiti život.

Poruka je jasna, Amerikanci i izravno i posredno spašavaju Iračane koje samoubilačka politika njihovih neodgovornih militantnih vođa tjera u smrt. Zamjetnije natruhe donekle licemjerne no ipak kakve-takve kritike kriju se u zanimljivom no samo skiciranom odnosu naslovnog lika i jednog iračkog dječaka znakovito odraslog na američkoj pop-kulturi i hip-hop glazbi, te pri samoj završnici. Tada, naime, ludo odvažni, svojeglavi, neposlušni i čini se suicidalnim nagonima gonjen narednik William James stiže na odmor s obitelji, a u njegovom ratnim traumama i PTSP-om obilježenom odnosu prema otuđenoj supruzi i djetetu ocrtavaju se neke od štetnih i zapravo tragičnih posljedica rata. Rat u Iraku razara obitelj kao zdravu jezgru američkog društva, muževe i očeve pretvara u asocijalne psihopate, a autorica na to ukazuje kao na jednu od gorih posljedica rata. Takva reducirana kritika neosporno jest potrebna i opravdana, ali svakako nije i dovoljna. Ipak, unatoč spomenutim nedostacima, «Narednik James» je sjajno režiran film čiji kraj asocira na «Kosu» Miloša Formana, ostvarenje koje spada u sam vrh ovogodišnjeg kino-repertoara te koje nadajmo se označava novu autorsku mladost Kathryn Bigelow.

Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 16/03/2012 : 09:54:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Johnny, što ti znači ovo "Režija je (..) kronometarski precizna bez trenutka praznog hoda..."?
Naime, već sam i prije u tekstovima o filmovima naišao na takav opis režije, a ne kužim što to znači, odnosno bolje rečeno, iz čega mogu zaključiti gledajući neki film, da je režija precizna?
Sinoć sam uspio djelomično pogledati Jamesa (na žalost samo od polovice do kraja), i ono što sam vidio je bilo odlično pa ću potražiti cijeloga.

Ajde malo prokomentiraj ovo pitanje, edukacije radi!

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.5 seconds. Snitz Forums 2000