forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Alat čini majstora - pravi pribor za crtanje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 16

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 07/12/2011 : 12:14:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Tuš je najlakše eliminisati. Jednostavno skeniraš beli papir...
Istini za volju, prejaku plavu olovku (zasićenje iznad 50%) skener vrlo rado registruje.

e pa za to i sluze ove lomljive 0,5 mine s kojima moras nezno...
Go to Top of Page

melkajk
Average Member

509 Posts

Member since 07/10/2011

Posted - 22/01/2012 : 19:09:36  Show Profile Show Extended Profile  Send melkajk a Private Message  Reply with Quote
Jel zna netko nešto o Chinese Ink?

“Yesterday is but a dream,
Tomorrow is only a vision.
But today well lived makes every yesterday a dream of happiness, and every tomorrow a vision of hope.”
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 22/01/2012 : 19:24:47  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Obicno ga proizvode u Koreji.
Go to Top of Page

tenay
New Member

115 Posts

Member since 02/04/2010

Posted - 20/02/2012 : 22:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Send tenay a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav, planiram da uzmem tablu za crtanje na racunaru, pa bih voleo da cujem misljenja ljudi koji imaju iskustva sa ovim. Spreman sam da izdvojim oko 100-150e , pa ako moze neka preporuka ,dobar odnos cene i kvaliteta.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2012 : 00:05:11  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Wacom je za preporuku, ali treba razmisliti i o nekoj jeftinijoj Genius tabli.(oko 70 ojra) http://www.youtube.com/watch?v=rFmkiTGP4Wo
http://www.geniustablet.com/SubPages/ProductStylesMain/OverviewProductsStylePage.aspx?ID=ff981d88-2a21-4d23-912c-eb0612d8d3f5a.
Ako bas hoces super kvalitet, Wacom Intuos 4 small, negde oko 180 ojra. http://www.wacom.com/en/Products/Intuos/Intuos4Small.aspx

ali treba da znas da razlika u kvalitetu nije adekvatna razlici u ceni.
Naime, Genius nije vise igracka za decu kao sto je bio na pocetku.

Oba tableta su u kombinaciji sa Manga studiom izvrsni.
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 21/02/2012 : 15:22:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Jeli uobičajeno za W&N Seriju 7 da se baš ovako konstantno ponaša?
http://i.imgur.com/i9NE8.jpg
http://i.imgur.com/waqt0.jpg
Debljina 3 je u pitanju.
Dakle špic se nekako sumnjivo često kroz normalan rad, "rasipa" i treba se bas podosta puta "obrisati" od pomoćni papir da bi se napravio špic koji neće ostaviti višestruke linije.
Ovo mi se ne dešava ni sa DaVinci ni W&N Cotman serijom, te mnogim mnogo lošijim sintetičkim čak...itd...

Zahvalan

Go to Top of Page

tenay
New Member

115 Posts

Member since 02/04/2010

Posted - 21/02/2012 : 17:05:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tenay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Wacom je za preporuku, ali treba razmisliti i o nekoj jeftinijoj Genius tabli.(oko 70 ojra) http://www.youtube.com/watch?v=rFmkiTGP4Wo
http://www.geniustablet.com/SubPages/ProductStylesMain/OverviewProductsStylePage.aspx?ID=ff981d88-2a21-4d23-912c-eb0612d8d3f5a.
Ako bas hoces super kvalitet, Wacom Intuos 4 small, negde oko 180 ojra. http://www.wacom.com/en/Products/Intuos/Intuos4Small.aspx

ali treba da znas da razlika u kvalitetu nije adekvatna razlici u ceni.
Naime, Genius nije vise igracka za decu kao sto je bio na pocetku.

Oba tableta su u kombinaciji sa Manga studiom izvrsni.

Hvala na odgovoru ket klou :)
Nego, sta mislis o nekoj ovakvoj varijanti? Wacom Bamboo
http://www.wacom.eu/index2.asp?pid=9240&lang=en

Ovakvu identicnu tablu sam probao kod drugara, (ne mogu biti strucan u ocenivanju, zato sto nemam iskustva sa tim,ali cini mi se okej tabla) platio je cini mi se oko 10000, tu u ns-u. Za intous sam cuo ali ipak mi je puno da sada iskesiram 180 evrica.

I da, preporucujes mi da koristim Manga studio, prakticniji je od Ps-a?
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2012 : 18:06:03  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Kod digitalne olovke, kvalitet se meri osetljivoscu na pritisak.
Bamboo i Genius imaju osetljivost 1024 nijevaznocega
a Intuos 2048 sto ce reci da je duplo osetljiviji i lakse izvlaci linije tanko-debelo.
U praksi, mi koji smo radili sa osetljivoscu 512 slavili smo tih sada ''bednih'' 1024.
Pre sam za Genius koji je, cini mi se, jeftiniji i rogobatniji.
S druge strane, ''mine'' su kod intuosa zamenjive, a za genius nisu.
Takodje, sama olovka bez tableta za Wacome je skuplja od kompletnog Geniusa .
U sustini, prvi Geniusi su bili igracke.
Bamboo i kompanija su malo bolje igracke.
Intuos je za profesionalce.
A ovi novi ''jaci'' Geniusi su bas ono sto treba za pocetnike.

Prilikom kupovine, raspitaj se da li tablet radi s tvojim OSom. Mnogi tableti nece da rade u W7 i Visti, tj, nema drajvera za njih.
Ako koristis XP, na konju si.

Na kraju krajeva svi cete vi zavrsiti na Cintiqu!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2012 : 18:13:13  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@mister Yes Album
Cetkice se ponasaju od slucaja do slucaja.
Cupavost je bolest svih cetkica, i skupih i jeftinih. Zato ja u zivotu nisam crtao W&N cetkicom. Japanske najlonke sasvim lepo obavljaju posao. I nije mi zao da je bacim kad crkne.
Najcesci uzrok cupavosti je ''granulacija'' tusa.
Ako se to dogadja i sa novim tusem, operi cetkicu pazljivo tako sto ces cetkicu povlaciti po sapunu od baze prema vrhu a zatim podmetni kaziprst pod cetkicu i noktom palca takodje od baze prema vrhu istiskuj nagomilani tus u ''rezervoaru'' cetkice.
Nikako i sirce ili neku hemiju.

Edited by - cat claw on 21/02/2012 18:14:17
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/02/2012 : 18:28:04  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
@Tenay
U manga studiju 4 je nekako prirodniji osecaj izvlacenja linije i ima dobru autokorekciju drhtavih poteza. Medjutim, osecaj rada u nekom programu je vrlo subjektivna kategorija. Moraces da isprobas i PS i Painter i Manga studio da bi znao sta ti je po ukusu.
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 25/02/2012 : 17:28:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
@cat claw
Hvala za tips, koje bi konkretno bile japanske najlonke, da potrazim? Jer mi treba nesto po ponasanju bas slicno seriji 7 koja mi je super sa komplet line art (jer ih ne koristim samo za plohe ili deblje linije) vec kompletan crtez, sa svim sitnim detaljima i debelim linijama, i serija 7 mi se zaista ponasa lijepo pod rukom (jos da nije ovog čupavog problema) . Mozda je i do prakse ali ostale kistove sam probao i leze mi samo kao dodatak za rad sa perom (kad koristim pero uopste a to sad nije slucaj). U svakom skucaju ne bjezim da dam sansu biko kojim drugim kistovima ako ce se ponasati kako mi odgovara...
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/02/2012 : 01:16:18  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Otkucaj na Guglu synthetic ili nylon brushes. Pojavice ti se gomila.
Sve su otprilike iste, dobre i kratkotrajne (sto je relativan pojam).
Daler Rowney se pokazao solidan.
Meni je takva cetkica izdrzavala tridesetak strana stripa.
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 27/02/2012 : 12:22:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Problem čupavosti je izgleda uzrokovao plitak kontejner.
Vjerovatno udarivsi u dno, kist se deformisao, evo sad sam sasvim slucajno upotrijebio klasicnu bocicu i kist se ponasa zadovoljavajuce, satima radim bez problema.
No svakako cu gledati da nadjem nekoliko sintetickih za backup ;)

P.S.
Kako prepoznati da je četkica zaista "odsvirala" svoje, i da je za bacanje?
Postane čupava van svake mjere, opadaju dlačice i sl?

Edited by - MisterYES on 27/02/2012 13:18:19
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 27/02/2012 : 13:27:34  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Osetices to i sam. Kad te bude vise nervirala neg sto si zadovoljan.
Neke se rascupave, neke se jednostavno istrose. Od slucaja do slucaja.
Go to Top of Page

sektor
Starting Member

6 Posts

Member since 23/09/2008

Posted - 29/02/2012 : 13:54:46  Show Profile Show Extended Profile  Send sektor a Private Message  Reply with Quote
Meni je ovo super stvar, pentel brush pen.

http://www.pentel.com/store/pentel-pocket-brush-pen

ima ga čak za kupit u ZG.
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 29/02/2012 : 14:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Kolika je cijena u ZG?
Imam ih 3, jedan sam uzeo nov, očistio patronu potpuno i nasuo bijeli rotring tuš, odlicno za korekcije.
Mada mi je malo potvrd da bi njime u potpunosti crtao, najcesce mi dodje za sitne korekcije ili nakon zabrljam bijelim tušem.

Edited by - MisterYES on 29/02/2012 14:28:04
Go to Top of Page

sektor
Starting Member

6 Posts

Member since 23/09/2008

Posted - 29/02/2012 : 15:22:51  Show Profile Show Extended Profile  Send sektor a Private Message  Reply with Quote
113kn u Likuma ako me pamćenje dobro služi.
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 22/03/2012 : 15:38:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Evo nadjem neke kistove u gradu.
Jedan sinteticki, dva kolinska i jedna kuna - 5, 6, 6, i 7 velicine.
Sve skupa - pa jeftinije nego jedna trojka serije 7 W&N ;)

Cijene onako interesantne, ovaj sinteticki 6 je cca 1.5 EU, a kolinski 5 je oko 2.5EU...ako prirodni zaista duze traju od sintetickih onoliko koliko se prica, mislim da nije los deal.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 24/03/2012 : 17:38:32  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
napisi nam i kakva su ti iskustva,
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 25/03/2012 : 12:04:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Ostale su mi dvije table stripa na kojem radim sa Serijom 7, pa nisam htio da na njima isprobavam ove kistove da se slucajno prevelika razlika ne pojavi, tako da sam ih za sada samo malo "prosvrljao" sa strane, i cine se sasvim u redu, ako nista nisu čupavi ni malo ;)
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 25/03/2012 : 21:21:07  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ima jedna nejasnoca. Ubijas se tu po forumu za prave cetkice, a avatar ti Manga studio 4. Je li to tebi dosadila elektronika ili...????
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 25/03/2012 : 23:14:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Hah sta da kazem. Recimo da volim oboje, ali mnogo manje digitalu. Iz prostog razloga sto i pored neuporedivih olaksica kad je editing u pitanju, pa i ubrzavanja cijelog procesa, jednostavno mi ne "lijeci zivce", relaksira i dize ugodjaj samog crtanja visoko kao razmazivanje tusa po pravom papiru.
Tacnije, nesto sto ja dozivljavam kao sam ugodjaj crtanja, kod digitale ne postoji. Ili jos nisam pronasao...mozda je do tableta, mozda so softwarea ili do mene, ali digitala nema, sto bi mi u Bosni rekli meraka, i dzaba. Kad radim u Mangi, imam osjecaj kao da gledam nekoga drugog dok crta...
Avatar je tu cisto jer mi se svidja icona MangaStudia...

Edited by - MisterYES on 25/03/2012 23:18:32
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 25/03/2012 : 23:17:15  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
ah, zo....
Go to Top of Page

MisterYES
Average Member

Bosnia and Herzegovina
559 Posts

Member since 01/10/2003

Posted - 25/03/2012 : 23:22:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit MisterYES's Homepage  Send MisterYES a Private Message  Reply with Quote
Stripovi radjeni klasicno su poput koncerta nekog opasnog benda. Olovka dodje kao tonska proba i kasnije sa tusem imas vise manje "one take" i ako si dobar dobijes nesto fantasticno, ako fulis, bas se provalis. Moras "znati svirati".

Sa digitalom, su stripovi usli "u muz. studio" gdje imas zilion takeova i ponavljas dok ne ubodes...

Zakljucak - svi znamo razliku izmedju dobre zive svirke i ispeglanog studijskog snimka ;)

Edited by - MisterYES on 25/03/2012 23:25:03
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 26/03/2012 : 01:22:20  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Dalo bi se diskutovati, ali, uglavnom si ubo u sustinu.
Go to Top of Page
Page: of 16 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.18 seconds. Snitz Forums 2000