forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Ode i Moebius
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

trle
New Member

Bosnia and Herzegovina
243 Posts

Member since 06/07/2004

Posted - 12/03/2012 : 19:19:20  Show Profile Show Extended Profile  Send trle a Private Message  Reply with Quote
Počivaj u miru veliki umjetniče! Jedan od najvećih...

TM
Go to Top of Page

magirus
Junior Member

Serbia
446 Posts

Member since 30/07/2003

Posted - 13/03/2012 : 10:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send magirus a Private Message  Reply with Quote
tek sada videh, neverovatno
:(

RIP
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 13/03/2012 : 11:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ne znam da li i vas silno iritira prepisivanje netočnih informacija koje naši novinarčići uredno preuzimaju iz (vjerojatno) američkih polupismenih natzi medija prepisujući usput uredno sve pogreške i propagandu, odnosno ideologiju.

Na primjer, Moebius je sa Stan Lee-jem kreirao Silver Surfera (kako ga ja zovem "Svemirskog plačka" koji već niz godina neprekidno nariče: Zašto se vi Zemljani boriti, a ne ljubiti se, o zašto?).

Vjerojatno nitko osim ovih novinara ne zna da je Moebius tada radio pod pseudonimom Jack Kirby.

Mislim, jaka fora da je maestro nacrtao tih nekoliko strana Silver Surfera. Ali to mu je valjda ovjerilo putovnicu za USA i da toga nije bilo, uz Blade Runnera valjda siromačka ne bi trebalo ni spominjati u natzi-medijima koji su jedini relevantni.

Neki dan je isto bilo veselo kada su voditelji glupavog Dnevnika TV nove (ona časna sestra i onaj ne znam jel' Mirko il' Slavko) slavodobitno prosvjetljivali narod objašnjenjima tko je lik pod maskom na prosvjedima protiv ACTA-e, jer oni su znate gledali tamo neki film. Alan Moore (onaj masni i buljavi) i David Lloyd to su valjda neki statisti u filmu?

Ili na primjer, kada za Peanutse i Looney Tones kažu da ih je kreirao Walt Disney?

Jedva čekam slijedeće uratke naših medija ...
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/03/2012 : 11:25:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Omaži domaćih crtača Moebiusu:

http://www.darkomacan.com/dnn/Default.aspx?tabid=36&EntryID=1301

(mcn)

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/03/2012 : 12:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Peyo

Mislim da je stvar u tome što naši neupućeni i neobrazovani "novinarčići" (nisu ni oni krivi, od urednika dobiju zadatak reda radi napisati par redaka o nekome i nečemu o čemu nemaju pojma) jednostavno s interneta prepišu neki tekst, i to s američkog izvora. Pa tako i nama postane jako bitna ta jedna epizoda Srebrnog letača, jer su Ameri Gira upoznali preko toga. Površnost, neobrazovanje i neupućenost, to je sve.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 13/03/2012 : 12:19:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

@ Peyo

Mislim da je stvar u tome što naši neupućeni i neobrazovani "novinarčići" (nisu ni oni krivi, od urednika dobiju zadatak reda radi napisati par redaka o nekome i nečemu o čemu nemaju pojma) jednostavno s interneta prepišu neki tekst, i to s američkog izvora. Pa tako i nama postane jako bitna ta jedna epizoda Srebrnog letača, jer su Ameri Gira upoznali preko toga. Površnost, neobrazovanje i neupućenost, to je sve.

A jebiga, tako to ide

Za tiskane medije nema opravdanja ali na portalima to izlgeda ovako: od desk urednika dobijes ne zadatak nego link na engleskom koji treba "prilagodit", ili agencijsku vijest koju doslovno treba kopi-pejstat iz jedne baze u drugu....I ako novinar nije netko tko prati strip jednostavno nema kad istrazivat, jer ima jos miljon takvih kopi-pejst tekstova do kraja dana a urednik mu puse za vratom....

al, zbog takvog pristupa radu vise nema ozbiljnih (velikih) medija u drzavi

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 13/03/2012 : 12:26:01  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Efo i na dalekovidnici, tj. ovo je u subotu bilo na teletekstu, sada je na limku dolje, naivno sam ostavio komentar koji nije objavljen, a pogreške nisu promijenjene jer ipak, bože moj, oni ne griješe:

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=156542&tx_ttnews%5BbackPid%5D=38&cHash=4f33ff0797

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

torca
Average Member

746 Posts

Member since 24/03/2003

Posted - 13/03/2012 : 13:00:51  Show Profile Show Extended Profile  Send torca a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mcn

Lijepo. Svaka čast svima koji su sudjelovali.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 13/03/2012 : 14:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Tekst iz Jutarnjeg: "Jean Giraud Moebius: Čovjek zbog kojeg smo zavoljeli strip".
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 13/03/2012 : 14:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Meni ovi tekstovi izgledaju ko da su američke tekstove direktno na google translator. Sramota

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/03/2012 : 22:25:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kratki nepotpisan ali zgodan in memoriam s portala Dalje.com:

11. OžUJKA 2012. 17:27h

Preminuo Jean Giraud: Njegovi su stripovi definirali budućnost

U 73. godini umro francuski strip-umjetnik Jean Henri Gaston Giraud

Čitatelje diljem svijeta rastužila je vijest o smrti Jeana Girauda, jednog od najvećih svjetskih, i definitivno najvećeg francuskog crtača stripa. Ovaj iznimno plodni i žanrovski raznovrsni autor mnogima je poznatiji pod pseudonimom Moebius. Ponekad se potpisivao i kao Gir. Stvorio je neka od najpoznatijih djela u svijetu stripa uopće, od westerna Blueberry do superheroja Srebrnog Letača, a mnogi kao njegov umjetnički vrhunac istiću francuski znanstvenofantastični serijal Inkal, kojeg je crtao prema scenariju Alejandra Jodorowskog.

Sva navedena, i brojna druga Moebiusova djela u nekoliko su različitih izdanja prevedena na našim prostorima, ali i u desecima drugih zemalja svijeta. Kao njegov najznačajniji samostalni autorski rad često se ističe dugovječni serijal Hermetična garaža, kojeg je prvo objavljivao u francuskom časopisu Métal Hurlant, a potom u globalno utjecajnom Heavy Metalu.

Kultni i sami za sebe, Moebiusovi stripovi utjecali su i na neka od najvećih znanstvenofantastičnih ostvarenja u povijesti filma, animacije i srodnih umjetnosti. Među njima se svakako istiće Blade Runner, kultna ekranizacija priče Phillipa K. Dicka koja se u vizualnom aspektu obilno koristila Moebiusovim vizijama svijeta budućnosti. George Lucas također je otvoreno posuđivao od Moebiusa u svojim Ratovima zvijezda, posebno u epizodi „Imperij uzvraća udarac“, u koju su doslovno preneseni neki od Moebiusovih koncepata svemirskih letjelica. Njegov utjecaj van stripa kao medija možda je najbolje sažeo jedan tugujući twitteraš, koji je jučer napisao: „Ako ste voljeli Peti element, Space Jam, Bezdan, Malog Nema, Willow, Tron ili Aliena, voljeli ste Moebiusa“.

Moebiusova posebnost bila je u tome što se podjednako dobro snalazio u nezavisnom i mainstream stripu, u pričama smještenima u prošlost i budućnost, pomirivši svojim radom francusku i američku strip scenu. Bio je jedan od rijetkih europskih autora koji nije okretao glavu ni od japanskog stripa. Često je isticao veliko prijateljstvo s majstorom mange Miyazakijem, koji je otvoreno priznao da je crtao svoj poznati postapokaliptični serijal „Nausicaä iz Doline vjetra“ pod Moebiusovim utjecajem, a francuski je stripaš kasnije svoju kći nazvao Nausicaä, u čast japanskome prijatelju.

Kad se svijetom pronijela tužna vijest o smrti Moebiusa, svi su se složili – u budućnosti čiji je izgled još davno definirao, uvijek će biti mjesta za njegova nezamijenjiva djela.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/03/2012 : 22:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
U tiskanom izdanju Nacionala je dosta dobar in memoriam Marka Fančovića na 4 stranice, ali ga nažalost nisu čitavog stavili na sajt. Tu je samo ovo:

http://www.nacional.hr/clanak/126505/moebius-prekinuta-je-beskrajna-vrpca-stripa

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/03/2012 : 15:38:35  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kratki nepotpisan ali zgodan in memoriam s portala Dalje.com:

11. OžUJKA 2012. 17:27h

Preminuo Jean Giraud: Njegovi su stripovi definirali budućnost

U 73. godini umro francuski strip-umjetnik Jean Henri Gaston Giraud

Čitatelje diljem svijeta rastužila je vijest o smrti Jeana Girauda, jednog od najvećih svjetskih, i definitivno najvećeg francuskog crtača stripa. Ovaj iznimno plodni i žanrovski raznovrsni autor mnogima je poznatiji pod pseudonimom Moebius. Ponekad se potpisivao i kao Gir. Stvorio je neka od najpoznatijih djela u svijetu stripa uopće, od westerna Blueberry do superheroja Srebrnog Letača, a mnogi kao njegov umjetnički vrhunac istiću francuski znanstvenofantastični serijal Inkal, kojeg je crtao prema scenariju Alejandra Jodorowskog.

Sva navedena, i brojna druga Moebiusova djela u nekoliko su različitih izdanja prevedena na našim prostorima, ali i u desecima drugih zemalja svijeta. Kao njegov najznačajniji samostalni autorski rad često se ističe dugovječni serijal Hermetična garaža, kojeg je prvo objavljivao u francuskom časopisu Métal Hurlant, a potom u globalno utjecajnom Heavy Metalu.

Kultni i sami za sebe, Moebiusovi stripovi utjecali su i na neka od najvećih znanstvenofantastičnih ostvarenja u povijesti filma, animacije i srodnih umjetnosti. Među njima se svakako istiće Blade Runner, kultna ekranizacija priče Phillipa K. Dicka koja se u vizualnom aspektu obilno koristila Moebiusovim vizijama svijeta budućnosti. George Lucas također je otvoreno posuđivao od Moebiusa u svojim Ratovima zvijezda, posebno u epizodi „Imperij uzvraća udarac“, u koju su doslovno preneseni neki od Moebiusovih koncepata svemirskih letjelica. Njegov utjecaj van stripa kao medija možda je najbolje sažeo jedan tugujući twitteraš, koji je jučer napisao: „Ako ste voljeli Peti element, Space Jam, Bezdan, Malog Nema, Willow, Tron ili Aliena, voljeli ste Moebiusa“.

Moebiusova posebnost bila je u tome što se podjednako dobro snalazio u nezavisnom i mainstream stripu, u pričama smještenima u prošlost i budućnost, pomirivši svojim radom francusku i američku strip scenu. Bio je jedan od rijetkih europskih autora koji nije okretao glavu ni od japanskog stripa. Često je isticao veliko prijateljstvo s majstorom mange Miyazakijem, koji je otvoreno priznao da je crtao svoj poznati postapokaliptični serijal „Nausicaä iz Doline vjetra“ pod Moebiusovim utjecajem, a francuski je stripaš kasnije svoju kći nazvao Nausicaä, u čast japanskome prijatelju.

Kad se svijetom pronijela tužna vijest o smrti Moebiusa, svi su se složili – u budućnosti čiji je izgled još davno definirao, uvijek će biti mjesta za njegova nezamijenjiva djela.

Skoro Svaki portal na kojem sam pogledao i skoro sve novine u kojima sam tražio imale su indentičan ovakav tekst.

Edited by - tinton on 14/03/2012 15:40:14
Go to Top of Page

wendol
Starting Member

51 Posts

Member since 06/03/2011

Posted - 14/03/2012 : 16:14:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit wendol's Homepage  Send wendol a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=Bt_Lk3cQDYc

www.mimicortazar.blogspot.com

Edited by - wendol on 14/03/2012 16:15:42
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/03/2012 : 21:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Pretpostavljam da ekipa na portalima jednostavno preuzme tekst s portala koji prvi objavi nešto suvislo, odnosno nešto što nije škrta Hinina vijest.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/03/2012 : 21:23:19  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pretpostavljam da ekipa na portalima jednostavno preuzme tekst s portala koji prvi objavi nešto suvislo, odnosno nešto što nije škrta Hinina vijest.

Katastrofa! A kad se još sjetim da na dnevniku nisu ni spomenuli

Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7124 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 14/03/2012 : 21:45:16  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by torca

quote:
Originally posted by mcn

Lijepo. Svaka čast svima koji su sudjelovali.

Prekrasne posvete!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 15/03/2012 : 20:27:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Zavrsih crtez vece pre, ali ne stigoh da ga odnesem na sken do utorka ujutru, jebi ga.

Evo, nemam zivaca za tus i slicno. RIP :/

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 15/03/2012 : 21:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
To je ono sto si pricao?Odlicno od jednog amatera :)
Go to Top of Page

kra-kra
New Member

Slovenia
106 Posts

Member since 20/09/2004

Posted - 16/03/2012 : 10:46:40  Show Profile Show Extended Profile  Send kra-kra a Private Message  Reply with Quote
http://www.dailymotion.com/video/xhgb8j_in-search-of-moebius-jean-giraud-clip1-3_shortfilms
http://www.dailymotion.com/video/xhgcgv_in-search-of-moebius-jean-giraud-clip2-3_shortfilms
http://www.dailymotion.com/video/xhgd84_in-search-of-moebius-jean-giraud-clip3-3_shortfilms

I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books ... and now there's only time to say ... THANK YOU GOD! LIFE WELL SPENT!
Go to Top of Page

Boyan.P
Senior Member

Croatia
2773 Posts

Member since 13/06/2004

Posted - 17/03/2012 : 16:34:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Boyan.P a Private Message  Reply with Quote
http://vimeo.com/24123610 u spomen na legendu,uživajte , večer sa Moebiusom:)
Go to Top of Page

Spiderman
Senior Member

Croatia
2746 Posts

Member since 06/11/2001

Posted - 24/03/2012 : 17:50:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Spiderman's Homepage  Send Spiderman a Private Message  Reply with Quote
Tron (1982)

Moj strip
Moje aukcije

Edited by - Spiderman on 24/03/2012 17:50:36
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8002 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/03/2012 : 18:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Koliko ja znam

Tron, Blade Runner, Imperija uzvraća udarac, Peti element...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8002 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 25/03/2012 : 18:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
i Willow...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 25/03/2012 : 18:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
bez Imperije

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.26 seconds. Snitz Forums 2000