forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 01/04/2012 : 22:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
vestern je za mene (kao i noir) prije svega stil, a tek onda žanr!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 02/04/2012 : 21:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

p.s. a cijelo vrijeme tu tupim kak mi je smiješno da pola ovih patetičnih dramuljaka koji idu subotom na HRT-u dižete u nebesa vestern filmova (:

a koji su to "ovi patetični dramuljaci", molim te lijepo?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/04/2012 : 00:29:00  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
pa ovi koje sam maloprije nabrojal.....

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/04/2012 : 16:09:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
pa naveo si one koji su tebi dobri...znači, patetični dramuljaci koji su dobri XD
premda sam iznenađen da ti je "Wyatt Earp" dobar...
moj glas bi išao filmu "Moja draga Klementina". to bi bio jedan patetični dramuljak u pravom smislu. samo, za mene je ovaj film patetičan u pravom smislu...i banalan!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/04/2012 : 16:45:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

pa naveo si one koji su tebi dobri...znači, patetični dramuljaci koji su dobri XD

pa naravno da su mi dobri....to ne znači da nisu ono kaj jesu!
quote:
premda sam iznenađen da ti je "Wyatt Earp" dobar...

prava epska drama, gledal ga vec par puta i planiram opet!
quote:
Originally posted by Darth Ivanmoj glas bi išao filmu "Moja draga Klementina". to bi bio jedan patetični dramuljak u pravom smislu. samo, za mene je ovaj film patetičan u pravom smislu...i banalan!

to nisam gledal....

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/04/2012 : 18:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

prava epska drama, gledal ga vec par puta i planiram opet!

svaka čast onda...što se mene tiče, ja sam jedva jednom uspio izdržat da pogledam do kraja...

quote:
to nisam gledal....

ne mogu vjerovat da "Klementinu" nisi gledal...taj se inače smatra jednim od najboljih filmova Johna Forda...premda se ja ne bi složio s tim ni u kojem slučaju...

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/04/2012 : 09:09:04  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
znam dosta o njemu i zato ga nisam gledal, sumnjam da ikad i hoću...

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/04/2012 : 10:34:35  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Što točno zamjerate tom filmu? Inače, dosta dobro je ocijenjen.

Edited by - dsormaz1 on 04/04/2012 10:35:17
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/04/2012 : 10:39:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
nemam mu kaj zamerit kad ga nisam gledal, samo je stvar u tome da ga nemam ni volje gledati....svaki put kad je na tv programu par minuta gledam i prebacim...jednostavno, me ne zanima da bi ga gledel!

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38018 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 04/04/2012 : 12:06:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

U subotu na HRT1 u 8.00 sati "Copper canyon" (1950).

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 04/04/2012 : 16:54:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

da, imaš pravo, dosta dobro je ocijenjen (u biti ima najveću ocjenu od svih ostalih "Wyatt Earp and Doc Holliday filmova"), ali kakve to veze ima? odnosno, kaj je ocjena korisnika na imdb-u mjerilo kvalitete filma? ne mora značit.

e sad, što ja zamjeram ovom filmu? drago mi je da si to pitao

za početak moram reći da povijesne nepreciznosti (općenito) nisu nešto što mi smeta, ali ne nikad ne valja pretjerivati. a u ovom filmu imamo baš to - čisto pretjerivanje od strane Forda.
i da, da, znam, prije nego vi ostali počnete skakati i govoriti: "ovo je Fordin umjetnički doživljaj i on sebi može dopustiti umjetničke slobode", recite vi meni jednu stvar: ako ideš raditi neki film koji je temeljen na nekom povijesnom događaju, zar se ne bi netko onda barem malo trebao držati povijesnih činjenica?

što je još gore, film ima toliko onih sitnih i banalnih grešaka da tome nisam mogao progledat kroz prste. a najgora stvar od svih: s obzirom da je Ford osobno poznavao pravog Wyatta Earpa s kojim je surađivao na ranijim projektima i k tome još od njega osobno čuo priču o obračunu kod OK korala, a na kraju napravio ovo što je napravio, to je apsolutno neoprostivo. ne bi li onda bilo najbolje da je Ford jednostavno promijenio nazive likova i lokaciju? na kraju krajeva, mogao je i tako ispričati potpuno istu priču, a da mi pojma nemamo da ovo ima ikakve veze s Wyattom Earpom.

e sad, objasnit ću vam ovo što sam rekao na primjerima. basically, kad biste gledali ovaj film, a da pritom o geografiji ni o Wyattu Earpu nemate pojma, ovaj film bi vas natjerao da pomislite ovo:

- prvo i osnovno: Monumentalna dolina. otkud se ona može nalaziti u blizini Tombstonea? pa ona je negdje oko 500 kilometara udaljena!

- braća Earp su u ovom filmu stočari. otkud? oni to nikad nisu bili. nadalje, godine braće Earp su totalka izmiješane. James je tinejdžer (u stvarnosti, on je bio najstariji Wyattov brat i rodio se 1840-ih i umro je 1926. a ne 1882. sa 18 godina jebote!), Virgil nije mlađi od Wyatta i Morgana i nije ga ubio Newman Haynes Claton nego je umro 1905.

- Newman Haynes Clanton nije imao nikakve veze s obračunom kod OK korala (kako je prikazano u ovom filmu) nego je umro nekoliko mjeseci prije samog obračuna. plus toga, on najvjerojatnije nije nikad ni poznavao braću Earp.

- nadalje, nazivi ženskih likova. Chihuahua (ili kako se već piše), i Clementine? jel to neki štos? plus toga, ako pogledate naslov filma, izgleda ko da je ta Clementine jedan od glavnih likova. al nije. naprotiv, ona se jedva i pojavljuje u filmu, a ta nazovi ljubav između nje i Wyatta ne vodi apsolutno nigdje. prema tome, zašto je ona uopće u filmu?

- nadalje: Victor Mature kao Doc Holliday. tko je odabrao njega za tu ulogu? ok, priznajem, on nije bio loš u toj ulozi, ali za mene je on uvjerljivo najgori Doc Holliday od svih onih koje sam gledao na filmu. pa zar bismo trebali vjerovat da netko ko što je on boluje od TBC-a? pa frajer više izgleda ko da se sprema ić na modnu reviju nego išta drugo. plus toga, Doc Holliday naravno nije bio kirurg nego zubar, i Wyatta nije upoznao u Tombstoneu nego u Teksasu i nije poginuo kod OK korala.

- sam obračun kod OK korala je neprecizan totalno. basically, u ovom filmu imamo Wyatta, Morgana i Hollidaya protiv Newmana Haynesa Clantona i njegova tri sina (Ike, Phin, Sam). u stvarnosti, sudionici su ili: braća Earp (Wyatt, Virgil i Morgan) sa Hollidayem na jednoj strani protiv: Ikea Clantona i njegovog brata Billyja, zatim su tu bili braća McLaury (Tom i Frank) te Billy Claibone.

- i najveća šaka u oko: radnja filma se događa 1882. godine. pa zar netko tko što je Ford nije bar mogao pogodit točan datum? ta godina ziher nije bila velika nepoznanica kad je film snimljen 1946. godine. očito je Fordu bio preveliki napor informirati se o tome.

e sad, na kraju možemo postavit pitanje: jel film zasluženo dobio status koji ima? po meni ne. definitivno postoje bolji, daleko bolji Wyatt Earp filmovi od ovog. za mene su to Tombstone i Sturgesov Obračun kod OK korala (koji je isto jako neprecizan ali je 100X precizniji od ovog).
a što je s glavnim ulogama? bilo je isto tako puno boljih Wyatta, Hollidaya, Morgana i Virgila. za mene je najbolji Wyatt Earp Kurt Russel, a Holliday Kirk Douglas.
što svime ovime hoću reći? razumijem da je film iz 1946. i mislim da bi ga sigurno drugačije gledao da sam tad živio, ali s obzirom da nisam i da sam gledao i Tombstone i Obračun kod OK korala koji su jednostavno zabavniji, za ovaj film mogu reći: to nije to.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 04/04/2012 16:56:28
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 04/04/2012 : 17:24:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:

- prvo i osnovno: Monumentalna dolina. otkud se ona može nalaziti u blizini Tombstonea? pa ona je negdje oko 500 kilometara udaljena!

Imas je i u Searchersima, koji bi trebali da se dogadjaju u Texasu :D

Sve ostalo sto si naveo je za mene "umetnicka sloboda", i kod mene ne ulazi u neku krajnju ocenu iskreno.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 04/04/2012 : 17:30:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
a Leone ju stavlja u "C'era una volta il West" samo iz razloga kaj je to tad mogel snimit a oduvek mu je to bila želja :)

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 04/04/2012 : 20:50:42  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

da, imaš pravo, dosta dobro je ocijenjen (u biti ima najveću ocjenu od svih ostalih "Wyatt Earp and Doc Holliday filmova"), ali kakve to veze ima? odnosno, kaj je ocjena korisnika na imdb-u mjerilo kvalitete filma? ne mora značit.

e sad, što ja zamjeram ovom filmu? drago mi je da si to pitao

za početak moram reći da povijesne nepreciznosti (općenito) nisu nešto što mi smeta, ali ne nikad ne valja pretjerivati. a u ovom filmu imamo baš to - čisto pretjerivanje od strane Forda.
i da, da, znam, prije nego vi ostali počnete skakati i govoriti: "ovo je Fordin umjetnički doživljaj i on sebi može dopustiti umjetničke slobode", recite vi meni jednu stvar: ako ideš raditi neki film koji je temeljen na nekom povijesnom događaju, zar se ne bi netko onda barem malo trebao držati povijesnih činjenica?

što je još gore, film ima toliko onih sitnih i banalnih grešaka da tome nisam mogao progledat kroz prste. a najgora stvar od svih: s obzirom da je Ford osobno poznavao pravog Wyatta Earpa s kojim je surađivao na ranijim projektima i k tome još od njega osobno čuo priču o obračunu kod OK korala, a na kraju napravio ovo što je napravio, to je apsolutno neoprostivo. ne bi li onda bilo najbolje da je Ford jednostavno promijenio nazive likova i lokaciju? na kraju krajeva, mogao je i tako ispričati potpuno istu priču, a da mi pojma nemamo da ovo ima ikakve veze s Wyattom Earpom.

e sad, objasnit ću vam ovo što sam rekao na primjerima. basically, kad biste gledali ovaj film, a da pritom o geografiji ni o Wyattu Earpu nemate pojma, ovaj film bi vas natjerao da pomislite ovo:

- braća Earp su u ovom filmu stočari. otkud? oni to nikad nisu bili. nadalje, godine braće Earp su totalka izmiješane. James je tinejdžer (u stvarnosti, on je bio najstariji Wyattov brat i rodio se 1840-ih i umro je 1926. a ne 1882. sa 18 godina jebote!), Virgil nije mlađi od Wyatta i Morgana i nije ga ubio Newman Haynes Claton nego je umro 1905.

- Newman Haynes Clanton nije imao nikakve veze s obračunom kod OK korala (kako je prikazano u ovom filmu) nego je umro nekoliko mjeseci prije samog obračuna. plus toga, on najvjerojatnije nije nikad ni poznavao braću Earp.

- nadalje, nazivi ženskih likova. Chihuahua (ili kako se već piše), i Clementine? jel to neki štos? plus toga, ako pogledate naslov filma, izgleda ko da je ta Clementine jedan od glavnih likova. al nije. naprotiv, ona se jedva i pojavljuje u filmu, a ta nazovi ljubav između nje i Wyatta ne vodi apsolutno nigdje. prema tome, zašto je ona uopće u filmu?

- nadalje: Victor Mature kao Doc Holliday. tko je odabrao njega za tu ulogu? ok, priznajem, on nije bio loš u toj ulozi, ali za mene je on uvjerljivo najgori Doc Holliday od svih onih koje sam gledao na filmu. pa zar bismo trebali vjerovat da netko ko što je on boluje od TBC-a? pa frajer više izgleda ko da se sprema ić na modnu reviju nego išta drugo. plus toga, Doc Holliday naravno nije bio kirurg nego zubar, i Wyatta nije upoznao u Tombstoneu nego u Teksasu i nije poginuo kod OK korala.

- sam obračun kod OK korala je neprecizan totalno. basically, u ovom filmu imamo Wyatta, Morgana i Hollidaya protiv Newmana Haynesa Clantona i njegova tri sina (Ike, Phin, Sam). u stvarnosti, sudionici su ili: braća Earp (Wyatt, Virgil i Morgan) sa Hollidayem na jednoj strani protiv: Ikea Clantona i njegovog brata Billyja, zatim su tu bili braća McLaury (Tom i Frank) te Billy Claibone.

- i najveća šaka u oko: radnja filma se događa 1882. godine. pa zar netko tko što je Ford nije bar mogao pogodit točan datum? ta godina ziher nije bila velika nepoznanica kad je film snimljen 1946. godine. očito je Fordu bio preveliki napor informirati se o tome.

e sad, na kraju možemo postavit pitanje: jel film zasluženo dobio status koji ima? po meni ne. definitivno postoje bolji, daleko bolji Wyatt Earp filmovi od ovog. za mene su to Tombstone i Sturgesov Obračun kod OK korala (koji je isto jako neprecizan ali je 100X precizniji od ovog).
a što je s glavnim ulogama? bilo je isto tako puno boljih Wyatta, Hollidaya, Morgana i Virgila. za mene je najbolji Wyatt Earp Kurt Russel, a Holliday Kirk Douglas.
što svime ovime hoću reći? razumijem da je film iz 1946. i mislim da bi ga sigurno drugačije gledao da sam tad živio, ali s obzirom da nisam i da sam gledao i Tombstone i Obračun kod OK korala koji su jednostavno zabavniji, za ovaj film mogu reći: to nije to.

gledati to s povijesnog aspekta je pogrešno - jer Earpovi, Holiday i ok coral - su davno nadišli puke povijesne činjenice zaogrnuvši se mitom i predajama koje su se širile s koljena na koljeno - štoviše i sam wyatt earp - kao anakronizam - legenda koja je nadživjela svoje vrijeme - ni sam ne zna više razliku između stvarnosti i fikcije i uredno je prelazi u "Šerifu s granice" koju je sam Wyatt diktirao Stewartu N. Lakeu - knjizi na kojoj je bazirana Clementina... u onoj mjeri u kojoj Peckinpah više priča o 68maškom buntu i njegovu krahu nego li o Garrettu i Kidu - čak doslovce kao grobar zabijajući eksere u kovčeg westerna kao žanra u fenomenalnoj sceni pa ne da mu to nismo zamjerili- tako se i Ford dotakao mita i prenio ga na svoj način - u možebitnoj priči koja je nastala uz logorsku vatru u preriji i uz zvuke Clementine, zašto ne...idealiziran western daleko od najboljeg Fordova filma "Liberty Valancea" ali opet Fordov i loš film je monument (iz Monument valleya) za mnoge pogotovo današnje filmaše i "filmaše"...
Clementinu volim još dok ju je rabio i pas Huckleberry a kamo li ne u ovom odličnom filmu...

Edited by - rommel on 04/04/2012 20:52:23
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/04/2012 : 21:17:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
U potpunosti se slažem s rommelom, meni je Clementina... možda i bolji, ili bi preciznije bilo reći draži film nego njemu. Na stranici 21 sam postao duži tekst s hrpom podataka o autentičnosti, stvarnim i literarnim izvorima, problemima tijekom realizacije i ostalom, pa ne bi imalo smisla da se ponavljam.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 04/04/2012 : 22:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Imas je i u Searchersima, koji bi trebali da se dogadjaju u Texasu :D

što su "Tragači" naspram "Moja draga Klementina"? "Tragači" je skroz fiktivan film (radnja, likovi) kojem je kao predložak poslužila otmica Cynthie Ann Parker od strane Komanča. taj film je inspiriran njime.
Klementina s druge strane je film koji je rađen po istinitom događaju (obračunu kod OK korala), a neki likovi koji su stvarno postojali se pojavljuju u filmu. dvije različite stvari.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 04/04/2012 : 23:30:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

gledati to s povijesnog aspekta je pogrešno - jer Earpovi, Holiday i ok coral - su davno nadišli puke povijesne činjenice zaogrnuvši se mitom i predajama koje su se širile s koljena na koljeno - štoviše i sam wyatt earp - kao anakronizam - legenda koja je nadživjela svoje vrijeme - ni sam ne zna više razliku između stvarnosti i fikcije i uredno je prelazi u "Šerifu s granice" koju je sam Wyatt diktirao Stewartu N. Lakeu - knjizi na kojoj je bazirana Clementina... u onoj mjeri u kojoj Peckinpah više priča o 68maškom buntu i njegovu krahu nego li o Garrettu i Kidu - čak doslovce kao grobar zabijajući eksere u kovčeg westerna kao žanra u fenomenalnoj sceni pa ne da mu to nismo zamjerili- tako se i Ford dotakao mita i prenio ga na svoj način - u možebitnoj priči koja je nastala uz logorsku vatru u preriji i uz zvuke Clementine, zašto ne...idealiziran western daleko od najboljeg Fordova filma "Liberty Valancea" ali opet Fordov i loš film je monument (iz Monument valleya) za mnoge pogotovo današnje filmaše i "filmaše"...
Clementinu volim još dok ju je rabio i pas Huckleberry a kamo li ne u ovom odličnom filmu...

treba bacit na vidjelo neke stvari...
Wyatt Earp i Doc Holliday su bili puno više od onoga kako su bili prikazani u raznim filmovima. što se Wyatta tiče, on tokom većine svog života nije bio šerif. on je bio više uspješan kao biznismen, kockar, i lovac na bizone. razlog zašto je on danas takva velika legenda je zato što je doživio veliku starost (umro 1929. u LA-u sa 80 godina) i sprijateljio se s filmašima u Hollywoodu - ne zato što je bio najveći šerif na divljem zapadu ikad, kao što mnogi danas misle.
što se Hollidaya tiče, on je u svoje vrijeme bio poznat kao zloglasni ubojica. broj ljudi koje je on tokom svog života pobio (oko 16) daleko nadmašuje onaj od Wyatta Earpa. štoviše, upravo ta njegova reputacija smrtonosnog ubojice (iako ne jako poznata danas nego kad je bio živ) je ono što ga je učinilo legendom. samo, da je doživio više od 36 godina, zasigurno bi bio još veća legenda od Wyatta Earpa i središnja ličnost obračuna kod OK korala.

što se tvog komentara tiče, moram ti reći da ja moram gledati neki film s povijesnog aspekta jer ja jesam povjesničar - budući, tj. - a osim toga, kako je ovaj film ipak temeljen na istinitom povijesnom događaju, onda očekujem da će se netko tko ide radit takav film barem labavo držati povijesnih činjenica. jest da netko može ubacivati neke fiktivne elemente u svoj film, ali ovdje je riječ o čistom pretjerivanju. jer 1946. sigurno nije bilo nepoznato da je Holliday po struci bio zubar, a da se obračun dogodio 1881. godine. fora je bila u tome što je Fordu očito bio preveliki napor informirati se o tome.

i da, imaš pravo: braća Earp i Holliday su nadišli puke povijesne činjenice i zaogrnuli se mitom koji su se širili s koljena na koljeno. zato mi onda danas naširoko znamo da je Doc Holliday bio kirurg, a ne stomatolog, da su braća Earp bili goniči stoke, da je Newman Haynes Clanton ubio Jamesa i Virgila Earpa, da je Holliday poginuo u obračunu kod OK korala koji se dogodio 1882. godine, da je James Earp imao 18 godina kad je umro, da je Doc Holliday imao djevojku po imenu Chiuahua...

ako je tebi ovaj film odličan onda očito nisi gledao niti jedan drugi film o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 04/04/2012 23:48:39
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/04/2012 : 00:17:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

U potpunosti se slažem s rommelom, meni je Clementina... možda i bolji, ili bi preciznije bilo reći draži film nego njemu. Na stranici 21 sam postao duži tekst s hrpom podataka o autentičnosti, stvarnim i literarnim izvorima, problemima tijekom realizacije i ostalom, pa ne bi imalo smisla da se ponavljam.

a koje si još ostale filmove o ovom događaju gledao? jesi pogledao "Tombstone" i "Obračun kod OK korala"? što misliš o njima?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 05/04/2012 : 07:40:01  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
A zašto ti ne valja film "Wyatt Earp"?
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 05/04/2012 : 07:54:56  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:

ako je tebi ovaj film odličan onda očito nisi gledao niti jedan drugi film o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu.

lako moguće, a lako je moguće i da sam ih pogledao više od tebe - irelevantno u oba slučaja - oko tog nebitnog događaja u trajanju od kojih 30 sec držim se one legendarne "Maybe this isn't the way it was . . . it's the way it should have been. " a koji mi je najdraži film na temu biram po x drugih pokazatelja - i da se iščitati iz ranije napisanog.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 05/04/2012 : 08:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Obračun kod OK Corrala mi je jako drag, nažalost ne i dobar, ponajviše zato što mi je Sturges jedan od omiljenih redatelja pa sam mu sklon progledati kroz prste, jer je film objektivno tanak i šupalj a autentičnost je redatelju i scenaristu Leonu Urisu otprilike zadnja rupa na svirali. Ali tko mari za autentičnost kad su tu Lancaster i Douglas, kad je mitologija žanra (može i klišeji, nema veze) na broju, kad je tu glazba Dimitrija Tiomkina, i kad je tu gotovo baletna koerografija (na rubu kiča, ali tko mari). Ovo mi je jedan od vesterna za opuštanje na koji se unatoč svim zamjerkama zakačim kad god vidim da ide na TV-u (imam ga i na DVD-u, ali ga nisam nikad pogledao).

Inače, Sturges je 10 godina kasnije režirao bolju revizionističku verziju obračuna u filmu Hour of the Gun s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u glavnim ulogama. To je zapravo prilično snažna moralka o etičkoj degradaciji čuvara zakona koji se vođen mržnjom pretvara u osvetnika. Film je ostao u sjeni slabijeg Obračuna..., dijelom i zato što je klasični vestern već bio na zalazu pa publika nije znala sluha za određene vrijednosti. Preporučam pogledati.

Tombstone mi je otprilike u razini Obračuna..., fali mi čvršća autorska ruka i vizija koju George Pan Cosmatos nema, sve je odviše linearno i bez poželjne atmosfere, pa mi se doima kao nešto ambiciozniji TV-film.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/04/2012 : 09:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool
Inače, Sturges je 10 godina kasnije režirao bolju revizionističku verziju obračuna u filmu Hour of the Gun s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u glavnim ulogama. To je zapravo prilično snažna moralka o etičkoj degradaciji čuvara zakona koji se vođen mržnjom pretvara u osvetnika. Film je ostao u sjeni slabijeg Obračuna..., dijelom i zato što je klasični vestern već bio na zalazu pa publika nije znala sluha za određene vrijednosti. Preporučam pogledati.

odličan film i šteta kaj je toliko podcijenjen u smislu popularnosti, pa ga malo ljudi zna (:

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/04/2012 : 09:59:46  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
što se tvog komentara tiče, moram ti reći da ja moram gledati neki film s povijesnog aspekta jer ja jesam povjesničar - budući, tj. - a osim toga, kako je ovaj film ipak temeljen na istinitom povijesnom događaju, onda očekujem da će se netko tko ide radit takav film barem labavo držati povijesnih činjenica. jest da netko može ubacivati neke fiktivne elemente u svoj film, ali ovdje je riječ o čistom pretjerivanju.

gledaj ga s povijesnog aspekta, ali imaj uvijek na umu ono kaj i sam znaš...povijest je znanost a film umjetonost (čak i kad je u pitanju doks)!

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 05/04/2012 : 16:58:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Vec vidim Darth Ivana kako, potisten istorijskom nepravdom i iskrivljenim cinjenicama, pravi svoju epsku verziju od 6 sati o zivotu Wyatta Earpa. U prva dva sata ce se kocka, u druga dva ce lovi bizone jednog po jednog, a u poslednja dva ce da se druzi sa likovima nemog filma. Predvidjam da ce razvaliti box office - zaboga, svako bi to otisao da gleda ...

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/04/2012 : 20:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

A zašto ti ne valja film "Wyatt Earp"?

vrlo jednostavno...totalno dosadan, nema nikakve dinamike ni akcije nego je previše vremena potrošeno na razvijanje radnje, pa na kraju imaš dojam da gledaš neki razvučeni trosatni dokumentarac. cijeli film se vuče kroz serijal nepovezanih i neobjašnjenih scena. čak štoviše, sam obračun kod OK korala, premda jest povijesno najprecizniji od svih ostalih koje sam gledao (99%), je užasno loše isceniran, desi se bez ikakvog povoda i otprilike je jednako uzbudljiv ko kad gledaš kišu kako pada. a iznad svega, događa se na otvorenoj ulici, ne kod OK korala.

o glumi da i ne pričam. Costner je totalna propast kao Wyatt Earp (za ovu ulogu je osvojio zlatnu malinu - čisto zasluženo), drven, bez emocija...još je najgore što moraš doslovno puna tri sata buljit u njegovu neizražajnu facu i slušat kako užasno izgovara svoje rečenice. definitivno najgori od svih Wyatt Earpova koje sam gledao na filmu.

od onih koji su me oduševili su bili jedino Gene Hackman (koji se u cijelom filmu pojavljuje cca 5 minuta a na popisu glumaca je na trećem mjestu) te Dennis Quaid, koji mi se ustvari najviše dopao ali je nedovoljno iskorišten. pored toga, između njega i Earpa uopće nema nikakve kemije, niti je objašnjeno zašto i kako su oni postali prijatelji. u suštini, cijela glumačka postava (osim Costnera) tokom cijelog filma ima zadatak da se pojavi, kaže nekoliko rečenica i nestane.
ukratko, u komparaciji sa suparničkim projektom, "Tombstoneom", ovaj u dvoboju uvjerljivo gubi.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000