forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/04/2012 : 20:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

lako moguće, a lako je moguće i da sam ih pogledao više od tebe - irelevantno u oba slučaja - oko tog nebitnog događaja u trajanju od kojih 30 sec držim se one legendarne "Maybe this isn't the way it was . . . it's the way it should have been. " a koji mi je najdraži film na temu biram po x drugih pokazatelja - i da se iščitati iz ranije napisanog.

iskreno, ako bi povijesne nepreciznosti u filmu metnuli na stranu i uzeli u obzir radnju filma i glumu, za mene i dalje ima puno boljih verzija od ove. o čemu se radi o filmu? Wyattu ubiju brata, ukradu stoku, on dolazi u Tombstone, postaje šerif, pokušava otkriti tko mu je ubio brata, upoznaje se s Docom Hollidayem i klanom Clantona, zaljubi se u učiteljicu Clementine. što se samog trajanja filma tiče, najzanimljivije mi je prvih pola sata (upoznavanje s likovima) i posljednjih 15 minuta (konačan obračun između Earpovih i Clantonovih). ovo između toga je čisti filler.

da se opet vratimo na radnju. od toga "idemo otkrit tko je ubio mog brata" traje tokom prvih pola sata i onda tokom zadnjih 15 minuta. ostalih sat vremena je ona pseudo-ljubavna priča između Wyatta i Clementine koja uopće nigdje ne vodi niti nema nikakve poante ni smisla s obzirom da ta Clementine uopće nije puno razvijen lik tokom filma niti je baš zanimljiv, sam po sebi. dakle drugim riječima čisti filler. isto tako, na kraju filma možete primijetit rupu u radnji, kad Wyatt jednostavno pusti starog Clantona da ode iz grada i ne ide ga uhitit, premda je dotični priznao da je ubio Jamesa i Virgila Earpa.
što se glume tiče, Fonda i Brennan su bili odlični, priznajem, ali ovi ostali...ne baš. o Victoru Matureu sam već sve rekao, dovoljno je samo reći da su svi ostali glumci koji su glumili Hollidaya napravili daleko bolji posao od njega.

sve u svemu osrednje. John Ford je napravio puno boljih westerna od ovog. za kraj bih mogao posuditi izjavu od kolege Dosade u vezi one izjave za "Sedam veličanstvenih": "Nevjerojatno je koliko ljudi voli ovaj film...gluma slaba, režija, monataža isto ništa posebno. Nevjerojatno je koliko je film podbacio na puno razina osim kinematografije."

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/04/2012 : 20:57:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Vec vidim Darth Ivana kako, potisten istorijskom nepravdom i iskrivljenim cinjenicama, pravi svoju epsku verziju od 6 sati o zivotu Wyatta Earpa. U prva dva sata ce se kocka, u druga dva ce lovi bizone jednog po jednog, a u poslednja dva ce da se druzi sa likovima nemog filma. Predvidjam da ce razvaliti box office - zaboga, svako bi to otisao da gleda ...

budeš napravio sa mnom ovaj film? vidim da imaš ideja, pa budemo podijelili zaradu

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 05/04/2012 21:15:33
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/04/2012 : 21:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Obračun kod OK Corrala mi je jako drag, nažalost ne i dobar, ponajviše zato što mi je Sturges jedan od omiljenih redatelja pa sam mu sklon progledati kroz prste, jer je film objektivno tanak i šupalj a autentičnost je redatelju i scenaristu Leonu Urisu otprilike zadnja rupa na svirali. Ali tko mari za autentičnost kad su tu Lancaster i Douglas, kad je mitologija žanra (može i klišeji, nema veze) na broju, kad je tu glazba Dimitrija Tiomkina, i kad je tu gotovo baletna koerografija (na rubu kiča, ali tko mari). Ovo mi je jedan od vesterna za opuštanje na koji se unatoč svim zamjerkama zakačim kad god vidim da ide na TV-u (imam ga i na DVD-u, ali ga nisam nikad pogledao).

meni recimo bolji od "Klementine" al nije odličan, definitivno najbolja stvar je Sturgesova režija i gluma Lancastera i Douglasa, a sam obračun na kraju je odlično prikazan. zanima me zašto ti je film objektivno tanak i šupalj?

quote:
Inače, Sturges je 10 godina kasnije režirao bolju revizionističku verziju obračuna u filmu Hour of the Gun s Jamesom Garnerom i Jasonom Robardsom u glavnim ulogama. To je zapravo prilično snažna moralka o etičkoj degradaciji čuvara zakona koji se vođen mržnjom pretvara u osvetnika. Film je ostao u sjeni slabijeg Obračuna..., dijelom i zato što je klasični vestern već bio na zalazu pa publika nije znala sluha za određene vrijednosti. Preporučam pogledati.

pogledao još prije i nisam ostao oduševljen...film mi je u nekim dijelovima fakat bio dosadan, a Garner i Robards, premda nisu loši, opet nisu ni do koljena Lancasteru i Douglasu. ustvari, Sturges je snimio ovaj film jer nije bio zadovoljan s originalom, glavni "šef" je ustvari bio producent Hal Wallis, dok je Sturges, kako je sam rekao, bio čovjek koji je samo pozvan da režira. mislim da se podcijenio po tom pitanju.

quote:
Tombstone mi je otprilike u razini Obračuna..., fali mi čvršća autorska ruka i vizija koju George Pan Cosmatos nema, sve je odviše linearno i bez poželjne atmosfere, pa mi se doima kao nešto ambiciozniji TV-film.

ne slažem se ni u kojem slučaju.za početak, Kurt Russel i Val Kilmer? tko može njih zaboravit? Russel je pljunuti Wyatt Earp i oni brkovi mu fakat legendarno izgledaju, a tek one tough guy izjave: "Go ahead, skin it. Skin that smokewagon and see what happens!", "You die first, get it?"
Kilmer je isto tako bio odličan. ko može zaboravit one njegove "I'm your huckleberry.", "I have two guns, one for each of you.", "Let's have a spelling contest!"

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/04/2012 : 01:34:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

gledaj ga s povijesnog aspekta, ali imaj uvijek na umu ono kaj i sam znaš...povijest je znanost a film umjetonost (čak i kad je u pitanju doks)!

da ne biste krivo shvatili: razumijem da je ovo film, a ne neki povijesni dokumentarac. pored toga, svi znamo da ima cijela hrpa filmova u kojima se pojavljuju likovi koji su uistinu postojali, ali je njihov život pretvoren u mit. u tom smislu, želim reći da ne očekujem kod takvih filmova da budu 100% povijesno točni, ali ipak očekujem da neke povijesne činjenice budu točno prikazane, barem labavo, s obzirom da ideš posuditi neki povijesni događaj i legendu. po meni je najbolje ako se napravi mješavina mita i stvarnosti.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/04/2012 : 16:36:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Obračun... mi je tanak i šupalj zbog pravocrtnosti i površnosti, zbog razvučenosti i tromosti sve do završnog obračuna, zbog nedovoljno sugestivne režije (pa čak i u famoznom obračunu na kraju), te zbog preferiranja šminke i žanrovskih konvencija nauštrb slojevitije razrade likova i njihovih odnosa.

No opet, film je sasvim zabavan i lijepo izgleda (tu su svi mitemi žanra na koje lako padam), Lancaster i Douglas su očekivano markantni i "veći od života", a film je zaslužan i kao inicijator vala snimanja raskošnije produciranih vesterna s jakim glumačkim imenima.

Gledano u cjelini Sturgesova opusa, istodobno najprecjenjeniji i najpopularniji film.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/04/2012 : 17:05:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Obračun... mi je tanak i šupalj zbog pravocrtnosti i površnosti, zbog razvučenosti i tromosti sve do završnog obračuna, zbog nedovoljno sugestivne režije (pa čak i u famoznom obračunu na kraju), te zbog preferiranja šminke i žanrovskih konvencija nauštrb slojevitije razrade likova i njihovih odnosa.

No opet, film je sasvim zabavan i lijepo izgleda (tu su svi mitemi žanra na koje lako padam), Lancaster i Douglas su očekivano markantni i "veći od života", a film je zaslužan i kao inicijator vala snimanja raskošnije produciranih vesterna s jakim glumačkim imenima.

Gledano u cjelini Sturgesova opusa, istodobno najprecjenjeniji i najpopularniji film.

ako ćemo o popularnosti i precijenjenosti, mislim da bi po tom pitanju na prvom mjestu bio "Sedmorica veličanstvenih", koji je upravo dobio na popularnosti i cijenjenosti zahvaljujući slavnoj glumačkoj postavi i soundtracku. sve tokom vremena.

a što se ovog filma tiče, ja ne bih rekao da je razvučen, trom i šupalj. a sam obračun, jest da je čisti Hollywood, mislim da je odlično prikazan, zapravo mi je drugi najbolji prikaz ovog događaja nakon "Tombstonea". e sad, što se same radnje tiče, ja bi stvar recimo podijelio na dva dijela. dakle:

1. dio: gledamo općenito događaje koje dovode do formiranja savezništva između Earpa i Hollidaya
2. dio: dolazak famoznog dvojca u Tombstone, sukob s bandom Ikea Clantona, konačan obračun.

od toga je taj prvi dio ajmo reć uvod koji je za mene čisto ok, al ovaj drugi je po meni jednostavno zbrzan. e sad, u prvom dijelu imamo razvoj između dva glavna lika i njihov odnos, nisu baš u pitanju neke žanrovske konvencije umjesto slabe razrade likova ko što ti kažeš jer vidimo baš taj niz događaja koji dovodi do formiranja njihovog savezništva i na kraju sudjelovanje u konačnom obračunu. al drugi dio je ono gdje nastaje problem. basically: dvojac stiže u Tombstone, Wyatt kaže Clantonu: "Vrati ukradenu stoku nazad u Meksiko", ovaj odgovara: "Neću!", zatim ubija Wyattovog brata, i slijedi konačni obračun. sve u 45 minuta, dok cijeli ovaj razvoj prijateljstva, savezništvo gledamo dulje od sat vremena.

moje zamjerke bi bile ubacivanje onog ženskog love interest lika za Earpa (Laura Denbow) budući da ona jednostavno nestaje iz filma nakon prvog dijela filma, a samim time nema nikakvu ulogu u kasnijem dijelu priče. a pored toga ni nema neke velike kemije između nje i Wyatta na kraju krajeva. ko u "Klementini". tako da ju nije ni trebalo ubacivat u film.

a osim toga, ako baciš oko na radnju, u prvih 10 minuta čuješ Wyatta kako priča: "Ike Clanton i Johnny Ringo su prošli ovuda prije 3 dana. Kamo su otišli?", drugim riječima on ih traži, a nakon toga sve se to jednostavno zaboravi, baci sa strane i tad se obrađuje to njegovo nazovi surađivanje s Hollidayem sve do tih posljednjih 50-ak minuta kad sa Hollidayem stiže u Tombstone. i tad se to "idemo nać Clantona i Ringa" nastavlja.

al sve u svemu, meni ovaj film nije loš. definitivno bolji od "Klementine", al nije bolji od "Tombstonea", premda mi je Douglas i dalje najdraži Holliday od svih. na kraju krajeva, ne smijemo zaboraviti da je nakon ovog Sturgesovog filma obračun postao poznat po tom imenu.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 06/04/2012 17:14:51
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/04/2012 : 17:14:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Lijepo elaborirano, svaka čast, i zapravo se u bitnim detaljima praktički slažemo!

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/04/2012 : 17:35:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Lijepo elaborirano, svaka čast, i zapravo se u bitnim detaljima praktički slažemo!

Thanks!

premda mi još uvijek nije jasno otkud ti je "Tombstone" po kvaliteti blizu "Obračuna"....

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 06/04/2012 17:46:22
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2012 : 11:20:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Tombstone mi je dobrano eksploatacijski vestern koji se zadovoljava iskorištavanjem mitologije i samih događaja i žanra, a medostaje mu snage i sugestivnosti. Sve je na broju, ali nije napravljeno dobro koliko se moglo. Već nakon prvog gledanja ostavio me prilično hladnim, a ni pri ponovnim gledanjima nije bio ništa bolji.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2012 : 11:33:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Dvoboj na Missouriju (The Missouri Breaks), r. Arthur Penn, SAD, 1976.

Uhvativši jednog od kradljivaca stoke sa svog ranča, ljudi moćnog zemljoposjednika Davida Braxtona (John McLiam), unatoč protivljenju senzibilne Braxtonove kćeri Jane (Kathleen Lloyd), odluče ga objesiti kao opomenu drugima. Doznavši za sudbinu svog ortaka, skupna kradljivaca stoke predvođena ciničnim Tomom Loganom (Jack Nicholson) u znak osvete objese Braxtonova predradnika. Zaključivši da bi vođenjem vlastitog ranča mogli zamesti tragove i prikriti svoje djelovanje, Tom i njegovi ljudi, među kojima su šutljivi Calvin (Harry Dean Stanton) i dobrodušni Mali Tod (Randy Quaid), odluče kupiti zemlju u susjedstvu Braxtonova imanja. Nakon što novac za to priskrbe nevještom pljačkom poštanskog vagona, Tom se posveti podizanju ranča, a Calvina i Malog Toda pošalje u Kanadu u krađu stoke. U međuvremenu, želeći doskočiti kradljivcima, Braxton za njihovo hvatanje angažira bezobzirnog lovca na ucjene i ubojicu Leeja Claytona (Marlon Brando). Međutim, rančer ne zna da će se njegova kći Jane postupno zbližiti s Tomom, te da će Clayton ubrzo izmaći njegovu nadzoru i preuzeti pravdu u svoje ruke...

Izvrsni revizionistički vestern cijenjenog redatelja Arthura Penna (Ljevoruki revolveraš, Bonnie i Clyde, Mali veliki čovjek, Noćna kretanja), tri puta nominiranog za Oscara, jedini je zajednički film glasovitih oskarovaca Jacka Nicholsona (Goli u sedlu, Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Poštar uvijek zvoni dvaput, Batman) i Marlona Branda (Tramvaj zvan čežnja, Divljak, Na dokovima New Yorka, Pobuna na brodu Bounty, Kum, Posljednji tango u Parizu, Apokalipsa danas). Ostvarenje na čijem je scenariju nepotpisan surađivao i poznati Robert Towne (Ligejin grob, Kineska četvrt, Greystoke: legenda o Tarzanu, Tequila Sunrise, Nemoguća misija), scenarst četiri puta nominiran za Oscara, koji je pozlaćeni kipić osvojio 1974. godine za prijedložak kultne Kineske četvrti Romana Polanskog, neobična je, impresivno režirana, pomaknuta, mračna i mjestimice prilično duhovita vestern storija smještena u Montanu u razdoblje nakon američkog građanskog rata. Vješto žanrovski kombinirajući romantičnu komediju i tjeskobnu priču o odanosti i osveti, autori filma konvencionalni vestern obogaćuju bizarnim situacijama i slikovitim karakterima. Jedini nedostaci odličnog Pennova filma su potpuno manirstički, neobuzdani i pretjerano narcisoidni nastup Marlona Branda (Nicholson se srećom uspijeva kontrolirati) koji cjelini daje odveć humoran prizvuk, te pomalo ishitrena i nedostatno elaborirana završnica. Sve ostalo Dvoboj na Missouriju čini još jednim izvrsnim Pennovim filmom i obveznom lektirom za svakog ambicoznijeg filmofila. Uz raspoložene nastupe Nicholsona i kako rekoh odveć samodopadnog i pretjerano improvizaciji sklonog Branda, u sporednoj ulozi nastupa i poznati Harry Dean Stanton (Alien, Bijeg iz New Yorka, Pariz, Teksas, Posljednje Kristovo iskušenje, Divlji u srcu), a filmsku glazbu potpisuje slavni John Williams (Ralje, Bliski susreti treće vrste, serijal Ratovi zvjiezda, trilogija o Indiani Jonesu, Superman, E.T., Schindlerova lista), peterostruki oskarovac i stalni suradnik Stevena Spielberga.

Video-isječak je scena s Nicholsonom i Brandom...

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 07/04/2012 : 17:24:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tombstone mi je dobrano eksploatacijski vestern koji se zadovoljava iskorištavanjem mitologije i samih događaja i žanra, a medostaje mu snage i sugestivnosti. Sve je na broju, ali nije napravljeno dobro koliko se moglo. Već nakon prvog gledanja ostavio me prilično hladnim, a ni pri ponovnim gledanjima nije bio ništa bolji.

treba razjasnit neke stvari...
ovaj projekt je isprva vodio Kevin Jarre kao scenarist i redatelj, ali je otpušten s redateljske pozicije jer nije htio skratit svoj scenarij, a njegovu poziciju je do dolaska Cosmatosa držao Kurt Russel, a nakon svega toga je scenarij izmijenjen. postoje neki navodi da je Russel ustvari bio glavni redatelj, a Cosmatos je zapravo režirao film po njegovim uputama.

što se originalnog scenarija tiče (onog kojeg je napisao Jarre), isti se jako razlikuje od one nadorađene verzije. ta prva verzija je čak sadržavala scenu masakra u Guadalupe kanjonu, u kojem je poginuo Newman Haynes Clanton. njega je trebao glumiti Robert Mitchum, ali se na prvi dan snimanja ozlijedio (pao s konja) pa nije mogao raditi na filmu (ipak se zadržao kao pripovjedač, možete čuti njegov glas u onoj uvodnoj sekvenci i na kraju). meni bi recimo bilo super da su zadržali taj originalni scenarij pa da se sve ono što je Jarre namjeravao skroz prenijelo na ekran. onda bi možda bilo drugačije. al što bi bilo kad bi bilo...

a što se ovog filma tiče, moram ti reći da sam i ja nakon prvog gledanja otprilike mislio ovo što si ti spomenuo. al sam onda rekao da idem gledat još jednom pa ono...i na kraju mi se dopalo. ali. ono što je po meni najveća zamjerka (to mi je i kad sam prvi put gledao bio problem) je onaj segment vezan za događaj znan kao "Earp Vendetta Ride" (one scene nakon Morganovog ubojstva u kojima Earp udružuje snage s Hollidayem i onom ostalom trojicom likova, McMastersom, Johnsonom, Vermilionom i kreće u potjeru za onima koji su mu ubili brata).

meni je recimo taj segment previše ubrzan, a i sam po sebi sadrži fakat previše onih uistinu besmislenih i nepotrebnih snimaka u kojima ovi jašu i kolju sve žive Kauboje - zbilja, tamo na početku filma (uvodna sekvenca) se spominje da ih ima više od 100, a tokom cijelog filma do tog segmenta ih ima valjda nešto više od 10. proširena obitelj, možda?

al svejedno, cijela stvar se prebrzo odvija. basically ovak: Earp kaže Ikeu Clantonu da će poubijat sve Kauboje, male besmislene sekvence u kojima ovi kolju Kauboje, pa zatim ubojstvo Billa Brociousa, pa Ringo postaje novi vođa, Holliday ubija njega, opet besmislene sekvence ubijanja Kauboja iz kojih Clanton izvlači živu glavu (to je povijesna istina, bez šale ), kraj.

uz to, jedna mala zamjerka od koje očito pate svi ti Wyatt Earp filmovi su svi ti love interest likovi, kojeg ima i ovdje (Josephine Marcus). al ista stvar, nula kemije između nje i Wyatta, ustvari kad gledaš realno, ona samo stoji na putu toj glavnoj radnji (sukob Earpovih s Kaubojima). al velim, ono što je vjerujem najviše utjecalo na to da mi se cijela stvar dopadne je općenito gluma i citati iz filma. plus toga, kažem još jednom, tko može zaboravit Russela i Kilmera? priznaj da su ti se dopali

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2012 : 20:09:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Naravno da su mi se dopali, Russell mi je i inače jako drag, što za Kilmera i ne mogu reći, s iznimkama u Vrućini, The Doors i ovome. Meni je vjerojatno problem bio i to što sam praktički istovremeno gledao i Kasdanovog Wyatta Earpa koji mi je znatno bolji, ambiciozniji i efektniji u epskom zamahu i mitotvornosti ili recimo tako podržavanju mita.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 07/04/2012 : 20:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
meni je "Wyatt Earp" bila čista katastrofa...stvarno ne vidim što ima dobrog u tome osim kinematografije i soundtracka...jest da je jako precizan al ne vidim nikakvu poantu s obzirom da moraš puna tri sata slušat Costnera i njegovu drvenu glumu non-stop dok su svi ovi ostali jednostavno bačeni u stranu. pisao sam već o tome na prethodnoj stranici.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2012 : 20:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Dijelom bih se i složio s tim što kažeš, ali ipak si ne mogu pomoći. Wyatt Earp mi ima neku dimenziju "veću od života" koja Tombstoneu fali. Ok, možda bih na ponovno gledanje (prošlo je skoro 10 godina od zadnjih puta) danas mislio drugačije, ali do tada...

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/04/2012 : 01:15:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dijelom bih se i složio s tim što kažeš, ali ipak si ne mogu pomoći. Wyatt Earp mi ima neku dimenziju "veću od života" koja Tombstoneu fali.Ok, možda bih na ponovno gledanje (prošlo je skoro 10 godina od zadnjih puta) danas mislio drugačije, ali do tada...

e to je upravo ona najzanimljivija stvar. ja bi vidiš rekao da je baš obratno. zašto? pa upravo zato (tako sam barem ja doživio cijelu stvar) što je "Tombstone" dinamičniji, odnosno kreće se brzim tempom i općenito prikazuje i ističe motive prijateljstva i savezništva. ili drugim riječima, baš ta kemija između Earpa i Hollidaya (koja je još više istaknuta odličnim nastupima glavnog dvojca) je ono što uzdiže ovaj film iznad običnih akcijskih filmova.

dok je gledanje "Wyatt Earpa" za mene bilo ko da gledaš prometnu nesreću u slow motionu. istina, film se trudi biti povijesno precizan i lijepo izgleda, ali upravo ta prevelika iskoristivost Costnera i bacanje svih ostalih glumaca u stranu, plus Costnerova drvena gluma, loše prikazane scene, i općenito spor tempo filma i 180+ minutno trajanje cijelog filma je upravo ono što je (za mene) izbacilo svu tu "životnost" (koju ti spominješ) iz cijelog filma.

kao što sam rekao, Quaid mi je bio najveća faca u filmu ali je nedovoljno iskorišten i njegova uloga na kraju više izgleda kao cameo i ništa više. ono što je tek najgore (i to mi je najviše i žao) je to što je Quaid inače smršavio nekoliko kilograma i pušio nekoliko cigareta na dan da bi izgledao kao da je bolestan - a sve nizašto. ukratko rečeno: wasted potential.

inače, evo nekih zanimljivih informacija o tome kako je nastao film "Wyatt Earp". Costner je sa Kevinom Jarreom trebao snimiti film (koji je kasnije postao "Tombstone") ali se odvojio od njega jer se nisu slagali oko fokusa filma. Costner je smatrao da bi fokus trebao biti na Wyattu Earpu, pa se udružio sa Lawrenceom Kasdanom (s kojim je surađivao na filmu "Silverado" 1985. godine) i odlučio napraviti vlastiti projekt o tome. Costner je tada pokušao uvjeriti popularne filmske studije da odbiju distribuirati suparnički film, što je utjecalo na casting na suparničkom filmu. no, ovaj film je na kino blagajnama bio manje uspješan od "Tombstonea", zaradivši 25 milijuna dolara u odnosu na budžet od 63 milijuna. film je nominiran za zlatnu malinu u 5 kategorija (najgori film, najgori glumac, najgori redatelj, najgori remake ili nastavak, najgori par), a osvojio dvije (najgori glumac i najgori remake ili nastavak).

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 09/04/2012 : 19:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan
al ne vidim nikakvu poantu s obzirom da moraš puna tri sata slušat Costnera i njegovu drvenu glumu non-stop

Tko zna, možda je Earp bio upravo takav kako ga je Costner svojom "drvenom" glumom interpretirao. Možda Costner i nije trebao tu nešto posebno glumiti, već je bilo dovoljno da nastupi s tom svojom uobičajnom "drvenom" glumom, pa ga je savršeno skinuo. Možda su ga zato i izabrali za tu ulogu.
To su samo moja nagađanja.

Edited by - dsormaz1 on 09/04/2012 19:14:50
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/04/2012 : 19:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
al ne vidim nikakvu poantu s obzirom da moraš puna tri sata slušat Costnera i njegovu drvenu glumu non-stop

Tko zna, možda je Earp bio upravo takav kako ga je Costner svojom "drvenom" glumom interpretirao. Možda Costner i nije trebao tu nešto posebno glumiti, već je bilo dovoljno da nastupi s tom svojom uobičajnom "drvenom" glumom, pa ga je savršeno skinuo. Možda su ga zato i izabrali za tu ulogu.

meni baš takav lik sjeda na ono kaj mislim da je bil Earp (oportunist s pokušajima da zadivi ljude ali mu nejde)!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/04/2012 : 19:52:19  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
Odmetnik Josey Wales 4/4

....veli Frank Darabont da je ovo Caprin Divan Života samo na Zapadu...i slažem se velikim djelom da je osnova ista, samo Clintova verzija je daleko kompleksnija. Film koji progovara o puno toga i koji svojom kinematografijom oduzima dah. Velik film!

Edited by - dosada on 09/04/2012 19:52:54
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 09/04/2012 : 23:19:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

prva stvar...pročitaj cijeli moj prethodni post još jednom, do kraja. posebno onaj dio gdje sam napisao nešto o tome kako je nastao film "Wyatt Earp".

druga stvar...ako je pravi Wyatt Earp uistinu bio takav, onda je to prva osoba za koju znam da je čitav život bila bez emocija, bez ikakvog znaka života, čak i onda kada mu se dogodio smrtan slučaj u obitelji (ubojstvo Morgana Earpa), a iznad svega još izgledao ko neka posljednja budala. uz to, pravo je čudo što je uopće uspio postat zamjenik šerifa u Dodge Cityju i Wichiti, bio uspješan vlasnik kockarnica, uspješan biznismen, rudar, što je imao ženu koja je s njim bila više od 40 godina, što mu je netko uopće spasio život a onda mu postao prijatelj (Doc Holliday), i što je na kraju uopće postao legenda i što ga današnja povijest smatra "najsmrtonosnijim i najjačim revolverašem njegovog doba".

treća stvar....ako je tebi ta njegova uloga bila savršena (inače uloga koja mu je donijela zlatnu malinu za najgoreg glumca) onda ne znam što da velim. blago tebi...

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 09/04/2012 23:27:31
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 10/04/2012 : 10:46:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

prva stvar...pročitaj cijeli moj prethodni post još jednom, do kraja. posebno onaj dio gdje sam napisao nešto o tome kako je nastao film "Wyatt Earp".

druga stvar...ako je pravi Wyatt Earp uistinu bio takav, onda je to prva osoba za koju znam da je čitav život bila bez emocija, bez ikakvog znaka života, čak i onda kada mu se dogodio smrtan slučaj u obitelji (ubojstvo Morgana Earpa), a iznad svega još izgledao ko neka posljednja budala. uz to, pravo je čudo što je uopće uspio postat zamjenik šerifa u Dodge Cityju i Wichiti, bio uspješan vlasnik kockarnica, uspješan biznismen, rudar, što je imao ženu koja je s njim bila više od 40 godina, što mu je netko uopće spasio život a onda mu postao prijatelj (Doc Holliday), i što je na kraju uopće postao legenda i što ga današnja povijest smatra "najsmrtonosnijim i najjačim revolverašem njegovog doba".

treća stvar....ako je tebi ta njegova uloga bila savršena (inače uloga koja mu je donijela zlatnu malinu za najgoreg glumca) onda ne znam što da velim. blago tebi...

Pročitaj i ti malo bolje što sam napisao. Nigdje nisam spomenuo da je meni Costnerova gluma savršena. Iznio sam samo neke pretpostavke o Earpu, uz ogradu "možda". Kakav je on doista bio čovjek vjerojatno nikad nećemo pouzdano saznati. Većina toga što "znamo" (namjerno pod navodnicima) temelji se na filmovima i romansiranim pričama.
Jedno je sigurno. Svi ti revolveraši, bez obzira nosili značku ili bili s one strane zakona (često je tu granica bila vrlo tanka), bili su obične bezosječajne ubojice-psihopati, koji su poubijali puno ljudi.
Što se Costnera tiče, baš sam tako nekako uvijek i zamišljao Earpa, naime s takvim izrazom lica.
Ne mislim da je Costner neki dobar glumac, naprotiv, nemam neko dobro mišljenje o njemu kao glumcu glede mnogih njegovih filmova. Samo mi se činilo da je za ulogu Earpa on bio kao stvoren. Morao bih još jednom pogledati film, možda bih se u nekim stvarima nakon toga složio s tobom.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 10/04/2012 : 13:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
@Darth Ivan

stalno spominješ neke nagrade...misliš da je to ikaj relevantno (osobito te maline, tko ih uopće dodjeljuje...kakve imaju veze ti ljudi s filmom uopće)?

Edited by - dosada on 10/04/2012 13:39:51
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 10/04/2012 : 16:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pročitaj i ti malo bolje što sam napisao. Nigdje nisam spomenuo da je meni Costnerova gluma savršena.

ti si napisao da Costner u tom filmu nije možda ni trebao nešto posebno odglumit, nego je bilo dovoljno da nastupi s tom svojom drvenom glumom, pa ga je (Earpa) savršeno skinuo. to ti je isto ko da si rekao da je cijela stvar dobro prošla, odnosno da je on super prikazao Wyatta Earpa, tj. da je super odglumio. e sad, ako je tebi drvena gluma sinonim za savršenstvo onda ne znam...

quote:
Jedno je sigurno. Svi ti revolveraši, bez obzira nosili značku ili bili s one strane zakona (često je tu granica bila vrlo tanka), bili su obične bezosječajne ubojice-psihopati, koji su poubijali puno ljudi.

čisto generaliziranje kolega...
kao prvo, znaš li ti uopće što znači pojam "revolveraš"? a drugo, po čemu znaš da su svi revolveraši na Divljem zapadu bili ubojice-psihopati koji su poubijali puno ljudi? ono, nisu imali kaj radit pa su iši okolo i klali svakog na koga su naišli? a pored svega, kako to da su onda neki od tih famoznih ubojica-psihopata postali zaštitnici zakona u nekom gradu/području? nadalje, razlika između onih revolveraša koji su bili na strani zakona i onih koji nisu nije tanka, ni u kojem slučaju (jer da razlika ne postoji onda ne bi postojale te kategorije, onih "van zakona" ili "oni koji ga štite"). istina jest da su i šerifi i odmetnici izvršili ubojstva, ne kažem da nisu, ali je razlika upravo u tome kako ideš nekoga ubit. zato što ti tako hoćeš, ili iz samoobrane, ili zato što si nekog pokušao uhititi a on se nije dao? sasvim različite stvari. da bi skužio što mislim, prouči povod i tijek obračuna kod OK korala kao primjer.

quote:
Što se Costnera tiče, baš sam tako nekako uvijek i zamišljao Earpa, naime s takvim izrazom lica.
Ne mislim da je Costner neki dobar glumac, naprotiv, nemam neko dobro mišljenje o njemu kao glumcu glede mnogih njegovih filmova. Samo mi se činilo da je za ulogu Earpa on bio kao stvoren. Morao bih još jednom pogledati film, možda bih se u nekim stvarima nakon toga složio s tobom.

ako si ti tako zamišljao Wyatta Earpa - kao neku osobu koja nema ni trunka života i ponaša se kao zadnja budala - onda ne znam kaj da velim. što se samog Costnera tiče, da li je on bio stvoren za ulogu Wyatta Earpa, kao što se tebi čini? ako mene pitaš, sudeći po konačnim rezultatima, i ako ga se još k tome (Costnera) usporedi sa svim ostalim glumcima koji su glumili Wyatta Earpa (Lancaster, Russel, Fonda, Garner), odgovor je "apsolutno ne". jer svi ostali glumci, u odnosu na njega, su toj ulozi dali dašak emocija, energije i općenito šarma. iz moje perspektive, Costner nije pokazao apsolutno ništa od toga, iako mislim da nije njegova krivica za to kako mu je uloga ispala, nego Kasdanova (da je prvenstveno on kriv za cijeli film možete vidjeti i po tome kako su prikazane određene scene).

ali svejedno, ukoliko bih se osvrnuo na sve njegove filmove za koje je on dobio zlatnu malinu, mogu sa sigurnošću reći da ju je za ovaj film zasluženo osvojio, s obzirom da je u "Robinu Hoodu", Waterworldu pa čak i Poštaru pokazao određeni šarm i energiju u ulozi koju je igrao. općenito, ja sam mišljenja da Costner može bit dobar glumac kad dobije dobar scenarij, režiju i ulogu, ali kako god bilo - Wyatt Earp nije jedna od njih.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 10/04/2012 16:12:23
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 10/04/2012 : 16:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

@Darth Ivan

stalno spominješ neke nagrade...misliš da je to ikaj relevantno (osobito te maline, tko ih uopće dodjeljuje...kakve imaju veze ti ljudi s filmom uopće)?

a reci, da li su oskari relevantni?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 10/04/2012 : 18:52:39  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
naravno da ne, iako pojedini članove akademije jesu! Zajebi nagrade kad procjenjuješ film, eventualno vrijedi poslušati povjesničare i ljude koji ti mogu ukazati na važnost (argumentirano) pojedinih kadrova i sl.

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 10/04/2012 : 20:56:31  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
ti si napisao da Costner u tom filmu nije možda ni trebao nešto posebno odglumit, nego je bilo dovoljno da nastupi s tom svojom drvenom glumom, pa ga je (Earpa) savršeno skinuo.

Uz ogradu, kolega, ono "možda" sam više puta upotrijebio. Dakle, ukoliko je stvarni Earp uistinu ostavljao takav dojam.
quote:

čisto generaliziranje kolega...
kao prvo, znaš li ti uopće što znači pojam "revolveraš"? a drugo, po čemu znaš da su svi revolveraši na Divljem zapadu bili ubojice-psihopati koji su poubijali puno ljudi? ono, nisu imali kaj radit pa su iši okolo i klali svakog na koga su naišli? a pored svega, kako to da su onda neki od tih famoznih ubojica-psihopata postali zaštitnici zakona u nekom gradu/području? nadalje, razlika između onih revolveraša koji su bili na strani zakona i onih koji nisu nije tanka, ni u kojem slučaju (jer da razlika ne postoji onda ne bi postojale te kategorije, onih "van zakona" ili "oni koji ga štite"). istina jest da su i šerifi i odmetnici izvršili ubojstva, ne kažem da nisu, ali je razlika upravo u tome kako ideš nekoga ubit. zato što ti tako hoćeš, ili iz samoobrane, ili zato što si nekog pokušao uhititi a on se nije dao? sasvim različite stvari. da bi skužio što mislim, prouči povod i tijek obračuna kod OK korala kao primjer.

Bojim se da ovdje ti generaliziraš kad idealiziraš te šerife, od kojih su mnogi bili obične propalice koji su se samo nekim spletom okolnosti našli s ove strane zakona. Što se OK Corrala tiče, način na koji je taj obračun izvršen nije neka matrica drugih revolveraških obračuna. Mi često pod utjecajem filmova, stripova i nekakvih romansiranih priča idealiziramo taj svijet koji je u stvarnosti bio znatno drugačiji od slike koju imamo o njemu.
Mnogi od tih tzv. revolveraša su bili obične ubojice bez obzira nosili značku ili ne. Da, psihopati je prava riječ. Zar misliš da su ljudi poput Billyja Kida, Billa Hickoka, Jessea Jamesa bili normalni ljudi? Znaš li da je Hickok, koji je nosio značku, ubio više od 40 ljudi, neke možda s pravom, ali mnoge iz čistog hira, zloupotrijebljavajući svoju moć i reputaciju. Bilo je slučajeva gdje je jednostavno ušetao u saloon i na mjestu smaknuo nekog tipa kojeg bi neko vrijeme iz nekog razloga imao na zubu.
Pravi oružani obračuni nisu se gotovo nikad odvijali onako kako mi to često zamišljamo, licem u lice, pa tko je brži i precizniji. Ne, često bi šerifi sa svojim pomoćnicima u gradu postavili zasjedu nekom problematičnom tipu, i smaknuli ga u nekoj uličici hicima iz šačmarice u leđa. Koliko je samo bilo takvih ubojstava, izvršenih na takav način. Sa što manje rizika.
quote:

ako si ti tako zamišljao Wyatta Earpa - kao neku osobu koja nema ni trunka života i ponaša se kao zadnja budala - onda ne znam kaj da velim. što se samog Costnera tiče, da li je on bio stvoren za ulogu Wyatta Earpa, kao što se tebi čini? ako mene pitaš, sudeći po konačnim rezultatima, i ako ga se još k tome (Costnera) usporedi sa svim ostalim glumcima koji su glumili Wyatta Earpa (Lancaster, Russel, Fonda, Garner), odgovor je "apsolutno ne". jer svi ostali glumci, u odnosu na njega, su toj ulozi dali dašak emocija, energije i općenito šarma. iz moje perspektive, Costner nije pokazao apsolutno ništa od toga, iako mislim da nije njegova krivica za to kako mu je uloga ispala, nego Kasdanova (da je prvenstveno on kriv za cijeli film možete vidjeti i po tome kako su prikazane određene scene).

Ako netko ostavlja dojam osobe koja ne nosi u sebi ni trunku životne energije, ne znači da je taj netko doista takav. Ljudi često skrivaju emocije, neki ih nikad ne pokazuju, ali ne znači da ih i nemaju.
Zašto misliš da su drugi glumci ispravno interpretirali Earpa, tko kaže da je on doista bio takav?
Ja ne znam, samo nagađam. Nekako sam ga zamišljao kao ozbiljnog tipa koji se rijetko ili nikad ne smije. Ali ne kažem da sam ja u pravu.
Meni je dobar i film s Lancasterom, inače puno mi je bolji od verzije s Costnerom, iako prema povijesnim činjenicama nema puno veze s istinom.
Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000