forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 CENZURISANE NASLOVNICE " DNEVNIK N.S."
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 16/03/2012 : 14:04:35  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Jedna od osobina pijanih kljunara je da ljude oko sebe vide ponekad duplo, troduplo...a kada im pijanstvo uzme maha vide obrnuto- dve-tri osobe im se sazmu u jednu

kva kva HIK

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 16/03/2012 : 14:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Jedna od osobina pijanih kljunara je da ljude oko sebe vide ponekad duplo, troduplo...a kada im pijanstvo uzme maha vide obrnuto- dve-tri osobe im se sazmu u jednu

kva kva HIK

Shizofrenija nije ovo sto si ti opisao
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 16/03/2012 : 14:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
trebao sam reci "obrnuto sizofrenican"?

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 16/03/2012 : 15:10:07  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by radulovic marko

quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by radulovic marko

[quote]Originally posted by wolf

To je cenzurisano sa drzavnog vrha...

ma da,imali su hot liniju sa SIV-on.

Mislis da nisu...E varas se sigurno...

Radule, mije mi jasno zasto insistiras na necemu o cemu ocigledno nemas dovoljno znanja. Procitao si pojedina Ivkovljeva lupetanja u knjizi 60 godina itd, i sad mislis da si obavesten ....
Kakve, bre, naredbe s vrha, kakvi bakraci... ???
''Cenzura'' u Dnevniku i u ostalim izdavackim kucama je bila u skladu sa tadasnjom dnevnom politikom, isto kao i sada.
Izdavaci su najmanje zelele da ih neko cima za budalastine (ionako se strip uvek lose kotirao na ''umetnickom nivou'') pa su gledali da preduprede svaku mogucnost. Pojedini urednici (ZS i LMS) su u tome cak i preterivali, sto zbog paranoicne autocenzure sto zbog licnih nazadnih stavova.
Brisanje krvi, zastava, hladnog oruzja i verskih oznaka se nimalo ne razlikuje od danasnjih (povremeno suludih) politickih i ostalih korektnosti.
Uvek se znalo sta je zvanicno moralno a sta je praksa.
Kao zvanicno izdanje, strip je trpeo ista sakacenja kao i svi ostali mediji.

U prilog konstataciji da govoris o stvarima bez ikakvog pokrica, stoji cinjenica da cak i kad su se desili ''teski urednicki gafovi'' (skrabanje po portretu Lenjina, vicevi o nogama tokom Titove bolesti, narodni heroji koji vode skole pisanja scenarija za strip....). niko iz tog ''komunjarskog'' vrha nije prstom mrdnuo, a kamoli nekog proganjap.

Tebi za informaciju, vecina ondasnjih ideoloskih afera (kao sto je bilo sa ''Tikvama'' i '' Golubnjacom'') je bila proizvod licnih obracuna a ne ideoloskih. A u takvim ratovima iz niskih pobuda, zna se, stradaju najvise oni koji blage veze nemaju s tim. Otuda i velika doza autocenzure kod mnogih koji su, opravdano ili ne, mislili da su moguce mete.
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 16/03/2012 : 15:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Ne insistiram ,mislio sam da je tako zbog strukture vlasti u to vreme ...Ako ti kazes da je suprotno ...Prihvatam...

Nema,nema niko tako lepe dragane.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 16/03/2012 : 15:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Ne tvrdim suprotno za sve, samo sto se stripa tice, posebno za redakcije s kojima sam radio. Znamo svi sta se dogadjalo sa filmskim crnim talasom, omladinskom stampom i slicno. Srecom po strip, niko od ondasnjih bogova i batina nije mislio da stripovi imaju potencijal slican televiziji tako da nisu ni obracali paznju na njega. Povremene ekscesi , neki cak ubitacni kao ona Latinkina nakarada od zakona o sundu, su bili vise izuzetak nego pravilo.

''Sta ce misliti oni odgore'' je bio omiljeni alibi za svakog cije je mesto teoretski moglo da se rasklima.
Sta da radi jedna profesorka filozofije (ili tako nesto) kada je prigodno i pogodno bace na mesto urednika stripa (''tamo ce njena nesposobnost najmanje da smeta'')? Trzace se na sopstvenu senku, naravno. Zato smo i imali onakve nesuvisle i budalaste intervencije, narocito u liberalnom Kenu Parkeru. Granica izmedju autocenzure i gluposti je oduvek bila tanka.

U Dnevnikovoj redakciji stripova je radio jedan major (mozda cak i pukovnik, ne secam se tacno), dakle partijski covek koji bi po tebi imao ulogu cenzora, ali, eto, on se nikada nije mesao u ''preuredjivanje'' stripova. A bio je na polozaju da ladno kaze sta moze da ide, a sta ne.
U Forumu i Marketprintu, medju urednicima je najvisi cin bio rezervni artiljerijski kapetan. I nijedan od svih zaposlenih nije bio stereotip partijskog komesara koji osluskuje i pazi da li neko prica viceve na racun politike.
Ako je takav i postojao (nije da je nemoguce), jadnik je verovatno bio mnogo kritikovan u komiteju zbog nikakvog ucinka
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 16/03/2012 : 16:58:35  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
A znas li zasto su onda komadani orginali i tako neke stvari ,kao izbacivanje mrtvackih glava i zastava..???

Edited by - radulovic marko on 16/03/2012 16:59:21
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 16/03/2012 : 18:35:42  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Bilo bi previse da znam sta se tada desavalo u glavi postarije osobe koja mrzi svoj posao i smatra da je nezasluzeno kaznjena privilegijom da uredjuje TE stripove....
Mogu samo da pretpostavim. Recimo:

''Hiiiii, lobanja!!!! Strasno! Znas li, Miro, da je kostur pojam korora, a horor je dno dna ukusa .... ne bih se ja igrala s tim da nas proglase za sund...

Zastave su politika i tacka. Ne znam ti ja da li tu ima nesto neprihvatljivo, al daj da ja to sklonim. Ne dao bog da neko intervenise iz britanske ambasade....

Razgovor u desetki (kancelarija upisivaca stripova):
-Iju, noz!!!? Klanje! Jao to je uzasno. Stanoje, poskidaj sve nozeve koje vidis!
-Ali, ispasce da ga je ubio golom rukom!
-Samo ti skini nozeve i ne raspravljaj se. Ja sam urednik a ti si samo upisivac teksta i imas samo srednju skolu.
I, da, izbaci one strane iz onog novog stripa, kako li se zvase... neki kauboj s dugom puskom... videla sam da neka zenturaca izvodi striptiz u satoru! Ako se ja nisam seksala evo vec trideseta godina, nece vala ni ona!'' ....

itd...

Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 16/03/2012 : 18:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message  Reply with Quote
Ovo je prilično logičan i najvjerojatniji prikaz te situacije iz vremena Dnevnika
Nije toliko režim cenzurirao koliko su oni biseri to sami činili.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/03/2012 : 20:02:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Pa da, kao što sam ranije napisao, autocenzura, "drugarska samokritika" i predviđanja što bi o nečemu mogli misliti oni "na vrhu" bila su onovremena politička korektnost. Danas smo u cjelini malo liberalniji, ali ne previše.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47166 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/03/2012 : 20:38:13  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Ne tvrdim suprotno za sve, samo sto se stripa tice, posebno za redakcije s kojima sam radio. Znamo svi sta se dogadjalo sa filmskim crnim talasom, omladinskom stampom i slicno. Srecom po strip, niko od ondasnjih bogova i batina nije mislio da stripovi imaju potencijal slican televiziji tako da nisu ni obracali paznju na njega. Povremene ekscesi , neki cak ubitacni kao ona Latinkina nakarada od zakona o sundu, su bili vise izuzetak nego pravilo.

''Sta ce misliti oni odgore'' je bio omiljeni alibi za svakog cije je mesto teoretski moglo da se rasklima.
Sta da radi jedna profesorka filozofije (ili tako nesto) kada je prigodno i pogodno bace na mesto urednika stripa (''tamo ce njena nesposobnost najmanje da smeta'')? Trzace se na sopstvenu senku, naravno. Zato smo i imali onakve nesuvisle i budalaste intervencije, narocito u liberalnom Kenu Parkeru. Granica izmedju autocenzure i gluposti je oduvek bila tanka.

U Dnevnikovoj redakciji stripova je radio jedan major (mozda cak i pukovnik, ne secam se tacno), dakle partijski covek koji bi po tebi imao ulogu cenzora, ali, eto, on se nikada nije mesao u ''preuredjivanje'' stripova. A bio je na polozaju da ladno kaze sta moze da ide, a sta ne.
U Forumu i Marketprintu, medju urednicima je najvisi cin bio rezervni artiljerijski kapetan. I nijedan od svih zaposlenih nije bio stereotip partijskog komesara koji osluskuje i pazi da li neko prica viceve na racun politike.
Ako je takav i postojao (nije da je nemoguce), jadnik je verovatno bio mnogo kritikovan u komiteju zbog nikakvog ucinka

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Stari borac
Average Member

Croatia
505 Posts

Member since 03/11/2004

Posted - 30/03/2012 : 22:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Stari borac a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wolf

Ovo je prilično logičan i najvjerojatniji prikaz te situacije iz vremena Dnevnika
Nije toliko režim cenzurirao koliko su oni biseri to sami činili.

Slažem se. Hvala Banetu na potvrdi, i pretpostavljao sam da je bilo tako jer druge redakcije nisu radile takve budalaštine. Jedno je cenzura (OK, nema zastava, nema pretjeranog nasilja, nema sisa; ipak se je računalo da to čita mlađi uzrast od onog koji čita Stripoteku), a drugo su bedastoće tipa mijenjanja imena (nitko nije smio imati njemačka, mađarska itd. imena), uklanjanja noževa iz ruke i strijela iz leđa, uklanjanja križeva sa zidova...
A nije uvijek bilo isto, ipak su ZS i LMS izlazili jako dugo. U prvih godinu-dvije gotovo da nije bilo cenzure, a i pred kraj se je malo ublažilo.
Meni je strašno smetalo kraćenje stipova. A smetalo mi je i to što su ZS i LMS bili tehnički očajno rađeni (eto, baš smeće; neka se ljuti tko hoće). Tisak i kvaliteta papira nisu bili ni do članaka Vjesnikovim (npr. Alan Ford) ili Forumovim izdanjima, a nisu bili zato jeftiniji.
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 31/03/2012 : 00:07:05  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

Bilo bi previse da znam sta se tada desavalo u glavi postarije osobe koja mrzi svoj posao i smatra da je nezasluzeno kaznjena privilegijom da uredjuje TE stripove....
Mogu samo da pretpostavim. Recimo:

''Hiiiii, lobanja!!!! Strasno! Znas li, Miro, da je kostur pojam korora, a horor je dno dna ukusa .... ne bih se ja igrala s tim da nas proglase za sund...

Zastave su politika i tacka. Ne znam ti ja da li tu ima nesto neprihvatljivo, al daj da ja to sklonim. Ne dao bog da neko intervenise iz britanske ambasade....

Razgovor u desetki (kancelarija upisivaca stripova):
-Iju, noz!!!? Klanje! Jao to je uzasno. Stanoje, poskidaj sve nozeve koje vidis!
-Ali, ispasce da ga je ubio golom rukom!
-Samo ti skini nozeve i ne raspravljaj se. Ja sam urednik a ti si samo upisivac teksta i imas samo srednju skolu.
I, da, izbaci one strane iz onog novog stripa, kako li se zvase... neki kauboj s dugom puskom... videla sam da neka zenturaca izvodi striptiz u satoru! Ako se ja nisam seksala evo vec trideseta godina, nece vala ni ona!'' ....

itd...

Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 09/04/2012 : 00:13:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
to sto su radili sa zs il lms,ma katastrofa! dobro tad se nije znalo,sta sve izbacuju,ja sam mislio da je to to. a nakon svih ti saznanj,koliko meni vrijedi zs? gledo bi da mi je netko dobro proda,nogstalicari dobro placaju. meni je to ko mercedes bez zvijezde,kuca bez vrata,zena bez p.... !

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/04/2012 : 00:24:31  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tutta

to sto su radili sa zs il lms,ma katastrofa! dobro tad se nije znalo,sta sve izbacuju,ja sam mislio da je to to. a nakon svih ti saznanj,koliko meni vrijedi zs? gledo bi da mi je netko dobro proda,nogstalicari dobro placaju. meni je to ko mercedes bez zvijezde,kuca bez vrata,zena bez p.... !

Ma ne vredi nista ,i te naslovnice i sve orginale sto su sekli...Jebo to ...Sta ce ti to...Imam jedan predlog ....Posaljes meni celu seriju i ja cu ti kupiti zvezdu za mercedes ,kupicu ti vrata za kucu i odvescu te tamo gde zene imaju pi...,i sve ostalo uz to.....Nema potrebe da lupas glavu samo posalji i resen problem....

Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 09/04/2012 : 09:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
dobar si. kad napravim kopije,imat cu te na umu.lp

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/04/2012 : 11:08:33  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 09/04/2012 : 16:41:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
da sam ovo znao kad sam bio mali,zapalio bi pionirku i maramu.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17018 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 09/04/2012 : 17:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:

da sam ovo znao kad sam bio mali,zapalio bi pionirku i maramu.

Ma da, bi baš...

Neka, tada se više vodilo računa o svemu.
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 10/04/2012 : 00:19:16  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Voleo bi da mi neko objasni u cemu je problem sa cvetom na Jerrijevoj ruci ....U cemu je fora ,na nekim ga ima ali na dosta ga i nema. ..?????????????
Na l.m.s. 623 nema svetla iznad ringa..

Edited by - radulovic marko on 10/04/2012 00:21:03
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 10/04/2012 : 08:17:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
meni se cini da podsjeca na kriz. a znamo stav kp prema tome.nemora bit,al moguce je.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 10/04/2012 : 09:24:35  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:

meni se cini da podsjeca na kriz. a znamo stav kp prema tome.nemora bit,al moguce je.

I ja mislim da je to u pitanju.
Go to Top of Page

dnevni boravak
Senior Member

Croatia
1033 Posts

Member since 26/07/2008

Posted - 10/04/2012 : 20:56:37  Show Profile Show Extended Profile  Send dnevni boravak a Private Message  Reply with Quote
Još gore, ako pogledate pažljivije liči na Križarski križ. Niko valjda neželi probleme u Ligi nesvrstanih.

I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away
I'm working on a dream And I know it will be mine someday......
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/04/2012 : 21:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
A možda je stvar bila samo u tome da se nije toleriralo ni afirmiralo praznovjerje, u konkretnom slučaju djetelinu s četiri lista kao znak sreće.

Nije bilo poželjno da svjesni i savjesni jugoslavenski radnici, samoupravljači i poštena inteligencija vjeruju u nekakvu sreću bez rada!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17018 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 10/04/2012 : 21:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

A možda je stvar bila samo u tome da se nije toleriralo ni afirmiralo praznovjerje, u konkretnom slučaju djetelinu s četiri lista kao znak sreće.

Nije bilo poželjno da svjesni i savjesni jugoslavenski radnici, samoupravljači i poštena inteligencija vjeruju u nekakvu sreću bez rada!

Ama nije to poželjno ni danas. Svi očekuju da dobiju na kladionici, na lotu ili tako nešto, niko ne razmišlja da platu treba zaraditi Zato i jeste sve naopako.
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000