Author |
Topic  |
Nivox
Senior Member

Croatia
1314 Posts
Member since 01/11/2011 |
Posted - 08/05/2012 : 22:51:48
|
Imam stotine filmova u divx formatu snimljenih/sprženih na DVD-ove i počinje mi se događati da neki DVD-i koji su stari, recimo oko 5 ili više godina, više ne rade, ne može ih se očitati. Koji je rok trajanja DVD medija? Zašto se to događa? Govorim o DVD-ima koji nisu izgrebani, izgledaju savršeno, ali ne rade jer su stari. Imam jednu dokumentarnu seriju od oko 250 epizoda i nju namjeravam baciti na hrpu DVD-a, i ne želim da mi za koju godinu to propadne. Znam da mogu sve to imati na externom hard disku, ali želim baš na DVD-ima. Da li da kupim neke skuplje kvalitetnije DVD-ove kojima se neće događati da im "istekne rok trajanja" ? Koji su to skuplji DVD-i i koliko koštaju ?
|
Sve što zna za smrt, može se ponovo roditi! |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 08/05/2012 : 23:31:44
|
Negdje je netko pisao da što su noviji mediji(blu-ray)da kraće traju,ja imam original vhs iz bivše juge(film:New York 1997),i još se uvijek može gledati,istina da je snimka malo mutnija,a boje nešto slabije,ali malo,ali film je još uvijek gledljiv,dvd-e(takođe originale),imam više filmova starih oko 10g.(2002)i svi rade kao i prvog dana,što se kopija tiče oni sprženi na Sony ili Philips (kad sam ih kupio nisam siguran,ali moguće da su i stariji od 5 g.)danas rade bez greške,dok oni slabijih proizvođača imaju smetnje,a na slabijim playerima nisu ni gledljivi,a bitno je dvd pohraniti na prvi način,na suhom i tamnom mjestu,sobnoj temperaturi,pod uvjetom da nisu izloženi magnetizmu,i/ili čestom gledanju itd....divx format je zapis puno slabije kvalitete nego inače,pa je moguće da su smetnje zato izraženije,ja sam sve svoje divx-e bacio u smeće..... |
#!?? |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17574 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
Spiderman
Senior Member

Croatia
2755 Posts
Member since 06/11/2001 |
Posted - 08/05/2012 : 23:47:05
|
Snimljeni DVD nikako. Original može jer je štancan tvornički. Drugačije je rađen. Svakih par godina preprži i to je to ili kupi drugi disk (mada ni sa time nisi siguran). Najbolje je imati dva diska i dvije kopije i da nisu upaljeni.
Fotke koje sam ja radio jedino imam u dvije kopije (2 diska). Ni jednu kopiju nemam na dvd-u. |
Moj strip Moje aukcije |
 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 08/05/2012 : 23:57:15
|
Dobro pitanje :)
Kad su se pojavili prvi CD-i krenula je i priča da su neuništivi i rok trajanja neograničen. Kasnije se pokazalo da je to samo propaganda. Slična priča je i za DVD medij.
Prema mom iskustvu rok trajanja im je totalno nepredvidljiv, a kreće se od 4-5 godina pa na više. Za DVD-e nemam baš nekakav uzorak, najstariji mi ima oko 10 godina pa ne znam koji mu je maksimum. Kod CD-ova je to i preko 20 godina, ali opet stoji od 4-5 pa do 20 ili više god.
Trajanje navodno ovisi o načinu skladištenja (sunce, vlaga...) i premazu kojim je disk zaštičen. Kod kuće imam CD-a i DVD-a koji su savršeno očuvani, bez ogrebotine, ali ne rade. Također su čuvani u kutiji, nema vlage, nema sunca. Nisu svi od istog proizvođača i nemaju svi isti "premaz", tako da što se mene tiče nakon 4 godine više nisu pouzdani. E sad moguće da doguraju i do 50god., ali sve preko 4 god. je rizik.
Prema zadnjim istraživanjima trajnost im je od 5 do 10 godina.
Zanimljivo da mi original CD-i i DVD-i traju daleko duže, imam original CD-e stare oko 20 god. i rade bez problema. Očito su tvornički dodatno zaštičeni, a i drugačije su snimani.
Moj savjet ti je zaboraviti CD i DVD kao medij, to je već izumrla vrsta :) HD i mkv postaju standard tako da se možeš pripremiti na datoteke od 10gb, a tu nikakav DVD ne pomaže. Mene je to natjeralo na kupovinu externog HDD-a od 2x2TB, sve u mirroru za svaki slučaj ;) Iskreno spasio sam se od kad sam sve prebacio na HDD, nekih 300 DVD-a i preko 500 CD-a. Sad imam extra prostor za stripove :D
|
 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 09/05/2012 : 01:52:57
|
quote: Originally posted by delboj
quote: Originally posted by bvagner3
ja sam sve svoje divx-e bacio u smeće.....
Zagađuješ okolinu
Na preporuku kolege,neke sam objesio na granje za tjeranje ptica,kada sam po zimi ,ostavio suhomesnate proizvode da se malo proluftaju i stisnu na hladnoći,nažalost dvd-i su ptice odbijale samo prvih tjedan dana,onda sam kasnije morao staviti mrežu.... |
#!?? |
 |
|
Nivox
Senior Member

Croatia
1314 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 09/05/2012 : 16:04:25
|
originalni CD-i se dobro drže.ovi sprženi su mi večinom otišli u q . lošije marke pogotovo. istu stvar san primijetia i s DVD-ima. svi zaprženi ,nakon par gledanja počinju trokirat. original mi nijedan nije riknija |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 09/05/2012 : 18:23:38
|
Ja sam to riješio nabavom nekoliko hard diskova, trenutno imam malo preko 3TB prostora, pa sve važne stvari koje ne želim da izgubim imam na dva različita harda. Jedini način da izgubim podatke bila bi krađa hardova, ali nadam se da do toga neće doći! |
 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 09/05/2012 : 20:45:59
|
quote: Originally posted by dcopic
Uglavnom, u cijeloj kući imam jedva desetak CD ili DVD-a...
ja iman CD originala oko 230,a original DVD-a oko 60 |
 |
|
Nivox
Senior Member

Croatia
1314 Posts
Posted - 10/05/2012 : 00:19:55
|
Meni je crko Verbatimov externi hard, tako da ni u njih nemam povjerenja... |
Sve što zna za smrt, može se ponovo roditi! |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 10/05/2012 : 01:10:14
|
quote: Originally posted by lwood
originalni CD-i se dobro drže.ovi sprženi su mi večinom otišli u q . lošije marke pogotovo. istu stvar san primijetia i s DVD-ima. svi zaprženi ,nakon par gledanja počinju trokirat. original mi nijedan nije riknija
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu? |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
Spiderman
Senior Member

Croatia
2755 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts
Posted - 10/05/2012 : 08:10:27
|
ja iman CD originala oko 230,a original DVD-a oko 60
Originali su nešto drugo, u biti ja sam mislio na raznorazne kopije. Njima je vijek trajanja upitan i ne isplati ih se predugo čuvati na diskovima. Imam i ja nešto originala, ali ni blizu kao ti. Dobra kolekcija! |
 |
|
okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 10/05/2012 : 18:00:19
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
originalni CD-i se dobro drže.ovi sprženi su mi večinom otišli u q . lošije marke pogotovo. istu stvar san primijetia i s DVD-ima. svi zaprženi ,nakon par gledanja počinju trokirat. original mi nijedan nije riknija
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
Trebalo bi jer se kod originala sadrzaj fabricki utiskuje,samim tim je i dublje u cd-u.Kod kopija se narezuje sto je vise povrsinski. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
 |
|
srleb
Average Member

Serbia
635 Posts
Member since 08/11/2006 |
Posted - 11/05/2012 : 00:02:48
|
quote: Originally posted by okiboki Trebalo bi jer se kod originala sadrzaj fabricki utiskuje,samim tim je i dublje u cd-u.Kod kopija se narezuje sto je vise povrsinski.
ma isti djavo... sta mislite da originale narezuju na kvalitetne diskove?!!?!? sigurno da su jos veci krs nego sto bi ti narezao kopiju na npr verbatim... trajnost cd je nekih 10 god (tako kazu, mada nema pravila, ja imam neke i vise od 10 pa radi - "PHANTASMAGORIA"!) bolji zapis ti je pri manjoj brzini rezanja, kako kazes dublji. uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
|
Pozdrav!!! |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 11/05/2012 : 00:34:44
|
quote: Originally posted by srleb
uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
zato ja uvijek kad kopiram neki CD onda nastojim naredit da kopira što sporije može. samo u tvom primjeru se ova dva slučaja ni ne mogu komparirat. jer praktički nakon ovog kopiranja pri brzini od 16 ili 32x, CD već možeš bacit u smeće. |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
srleb
Average Member

Serbia
635 Posts
Member since 08/11/2006 |
Posted - 11/05/2012 : 00:51:42
|
quote: Originally posted by srleb
uzmi narezi neki disk na 4x ili 2x, ako te ne mrzi da cekas, i na istu marku diska narezi isto to na 16x ili 32x, pa ces primetiti razliku ;)
zato ja uvijek kad kopiram neki CD onda nastojim naredit da kopira što sporije može. samo u tvom primjeru se ova dva slučaja ni ne mogu komparirat. jer praktički nakon ovog kopiranja pri brzini od 16 ili 32x, CD već možeš bacit u smeće.
mislio sam da vizuelno uporedi donju stranu diska narezanog pri brzini 2x ili 4x (sa jedne strane) i 16x ili 32x (sa druge str.) mozda sam lose napisao? ajde ovako, neka nareze disk sa brzinom 4x i disk iste firme pri brzini 32x...
|
Pozdrav!!! |
Edited by - srleb on 11/05/2012 00:52:13 |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 12/05/2012 : 13:13:07
|
mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
normalno da oče. po čemu? po mom iskustvu s njima i njihovim korištenjem. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 12/05/2012 : 13:14:02
|
quote: Originally posted by Nivox
Meni je crko Verbatimov externi hard, tako da ni u njih nemam povjerenja...
iman i ja njihov i zasad mi odlično radi  |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 12/05/2012 : 13:14:51
|
quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by Darth Ivan mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
drugačija je tehnologija proizvodnje tj. snimanja.
da,valjda je do toga. ove kučne pržilice se ne mogu mirit s industrijskim |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Posted - 12/05/2012 : 13:17:19
|
ja iman CD originala oko 230,a original DVD-a oko 60
Originali su nešto drugo, u biti ja sam mislio na raznorazne kopije. Njima je vijek trajanja upitan i ne isplati ih se predugo čuvati na diskovima. Imam i ja nešto originala, ali ni blizu kao ti. Dobra kolekcija!
pa večinu stvari koje san tia imat san nabavia u originalu. kupujen CD-e od 1994. a tada nije bilo izbora (eventualno snimanje na kazete)ni skidanja s neta. tako da san ih skupia poprilično do danas. zadnjih godina je drukčije,jer se sve može skinit s neta |
 |
|
dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
Posted - 12/05/2012 : 13:20:44
|
quote: Originally posted by Spiderman
quote: Originally posted by Darth Ivan mene zanima jel uistinu veća vjerojatnost da će ti originalni CD-i/DVD-i dulje trajat od kopiranih? po čemu?
drugačija je tehnologija proizvodnje tj. snimanja.
točno...originalnim DVD-ima je vijek trajanja nekoliko desetljeća ovisno o uvjetima "čuvanja" (temperatura, svejtlost, prašina i sl.)! Ali zato imamo BD, čiji je vijek trajanja nekoliko puta duži od DVD....100-tinjak godina, znači za nešeg života ono kaj kupimo na BD-u je sigurno! |
razmjena filmova za stripove! http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640
|
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 12/05/2012 : 14:06:17
|
Evo jednog savjeta. Med je odličan konzervans (ustvari šećer u medu). Kada snimite dvd uronite ga u med. Kada treba gledati film obrišeš med i to je to. Nakon toga ponovo uroniš u med. Kažu da dvd traje do 24% dulje nego obično! |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
Topic  |
|