forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 14/05/2012 : 23:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
pa mita o čemu, a ne kaj je esencija mita i na to još uvijek čekam odgovor?

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/05/2012 : 23:53:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Umoran sam, ne mogu više.

Odustajem...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 15/05/2012 : 02:22:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Difool:"Kad se kaže špageti vestern, prvo na što se pomisli su Leone, "dolarska trilogija" i Bilo jednom..., odnosno Eastwood kao Bezimeni te Bronson i Fonda u Once Upon..."

Kad se kaže "špageti vestern" onda se valjda prije svega pomisli/razmišlja o formi, a ne o glumcima, galazbi etc...
Ali kad je već razgovor otišao u tom smjeru, zamolio bih "filmskog kritičara" da nam na ovom mjestu obrazloži/objasni što je to zapravo "špageti vestern"...?
Kratko i jasno, ako može.
PS
Inaće, nisam impresioniran kvantitetom riječi, kao ni naslovima pod kojima se gomilaju.
Jedna prava/iskrena rečenica uvijek znači više nego plahte namjenskog teksta...
:)
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1899 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 15/05/2012 : 14:57:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dule

Difool:"Kad se kaže špageti vestern, prvo na što se pomisli su Leone, "dolarska trilogija" i Bilo jednom..., odnosno Eastwood kao Bezimeni te Bronson i Fonda u Once Upon..."

Kad se kaže "špageti vestern" onda se valjda prije svega pomisli/razmišlja o formi, a ne o glumcima, galazbi etc...
Ali kad je već razgovor otišao u tom smjeru, zamolio bih "filmskog kritičara" da nam na ovom mjestu obrazloži/objasni što je to zapravo "špageti vestern"...?
Kratko i jasno, ako može.
PS
Inaće, nisam impresioniran kvantitetom riječi, kao ni naslovima pod kojima se gomilaju.
Jedna prava/iskrena rečenica uvijek znači više nego plahte namjenskog teksta...
:)

Prvo što pomislim je Morricone.
Nakon njega idu Blondie i Leone.
Za sve ostalo moram dalje razmišljati.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/05/2012 : 20:22:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Za one koji ne posjećuju druge topice i nisu impresionirani brojem riječi...

quote:
Nakon što su se počeli snimati sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, špageti vesterni su kao svojevrsni pomaknuti i pomalo bizarni podžanr vestern filmova ubrzo stekli veliku popularnost. Zajednička obilježja špageti vesterna, realiziranih niskim proračunima i mahom na talijanskom jeziku, od talijanskih redatelja, u talijanskim filmskim studijima Cinecitta, na Sardiniji i na lokacijama u Španjolskoj pustinji u pokrajini Almería (filmovi iz njemačkog pulp serijala o Winettouu snimanog u kanjonu rijeke Krke također se mogu smatrati nekovrsnim špageti vesternima), prepoznatljiva su po prenaglašavanju općih mjesta, mitskih odrednica i žanrovskih konvencija vesterna, nerijetko minimalističkom redateljskom prosedeu i čestim posezanjima za hipertrofiranim nasiljem. Demitologizacija i dekonstrukcija izvorno američkog filmskog žanra pritom su dijelom provođene namjerno, a dijelom su se javile kao posljedica rada u europskim (neameričkim) kulturama i uz skromne proračune.

A za one kojima je i ovo gore previše za čitati:

Pojam špageti- ili italo-vestern ispočetka je ironično označavao podrijetlo žanra preko hrane, a riječ je o specifičnom talijanskom podžanru koji je trajao od sredine 60-ih i do sredine 70-ih godina, koji odlikuju simplificirane karakterizacije protagonista i hipertrofirano nasilje, kao i naglašeni simbolizam te prepoznatljivi zvučni i vizualni stil. U tematskom fokusu najčešće je osveta i njezino izvršenje, a najznačajniji redatelji su Leone, Corbucci i Duccio Tessari. Leone, "dolarska trilogija" i "Bilo jednom...", kao i Eastwood odnosno Bronson i Fonda jesu amblematski filmovi i likovi podžanra, ma što tko mislio o tome.

Hebi ga, kraće i jasnije od ovoga ne mogu, a ako netko ne razumije to nije moj problem.

Srdačno vaš...

"filmski kritičar"

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 15/05/2012 : 20:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Bronson i Fonda se pojavljuju u skupa dva spag westerna ali ostavljaju trajan utisak. Na kraju krajeva, Leone je originalno zeleo upravo njih dvojicu za dollar filmove, i kada je postao dovoljno popularan i americki studiji su se poceli otimati za njega, pretegao je Paramount upravo i samo zato jer je obecao - Bronsona i Fondu...

Anekdota o castingu Fonde jedna je od legendarnijih u istoriji westerna, ne samo italijanskog.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/05/2012 : 20:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Poštovani i najdraži Dule,

samo sitna molba da budeš malo konzistentniji, jer jedan dan tražiš duge tekstove omalovažavajući moje kratke postove i pitajući me na temelju čega sam "filmski kritičar", a već idući dan tvrdiš da nisi impresioniran kvanitettom riječi, već da ti jedna prava/iskrena rečenica uvijek znači više od plahti namjenskog teksta.

Sorry ali ovdje sam zbunjen, pa te molim da odlučiš što te zapravo zanima. No na raznim topicima ionako ostavljam tekstove raznličitih dužina, pa bi i takav zahtijevan estet kao što si ti mogao pronaći ono što te interesira.

Još jednom srdačan pozdrav od "filmskog kritičara"!

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/05/2012 : 22:14:44  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
@JD, ne daj da te lože, radiš odličnu stvar za podforum i samo tako nastavi, ti si kritičar, pa mora biti i kritičara koji kritikuju kritičare :P
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/05/2012 : 22:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ma ne bi bio problem u kritici mojih kritičarskih stavova, kad bi se iznosili nekakvi konkretni(ji) kontraargumenti i kad se ne bi išlo ad hominem i s omalovažavanjem mene osobno i onoga što radim. Ja samo iznosim svoja duža ili kraća mišljenja o filmovima koja su isključivo moja i koja svatko ima apsolutno pravo smatrati pogrešnima, irelevantnima, bezvrijednima ili kakvima god hoće. Nije mi ni najmanja namjera nikome nametati svoje sudove, uostalom o ukusima se ne raspravlja i ono što je meni remek-djelo nekom može biti smeće, a ono što je meni bezvezno nekome može biti izvrsno.

Ali makar iz razloga kulturnog i civiliziranog ophođenja bio bi red stvari ne spuštati na osobnu razinu i ne svoditi sve na zavist, taštinu i nekakva dokazivanja tuđe neupućenosti uz sugeriranje vlastite stručnosti. A ta "stručnost" se svodi na poznavanje redatelja i glumaca u nekom filmu, na razlikovanja formata slike na DVD-u i na statističke podatke o tome koji je glumac glumio u koliko filmova. Filmska kritika je zapravo formuliranje argumentiranih osobnih prosudbi o estetskim i izvedbenim dosezima nekog filma, jasno u kontekstu vremena nastanka i eventualne bezvremene vrijednosti, u kontekstu redateljeva senzibiliteta i opusa, doprinosa drugih uključenih u nastanak filma, u kulturološkom ključu kao i s obzirom na širu sliku domicilne kinematografije kojoj pripada. Pa onda eventualno ponuditi i neku svoju interpretaciju filma, pri čemu moraš paziti da ne postaneš Slavoj Žižek i ne sipaš nategnute teorije i ideološko-značenjske konstrukcije.

Basically that´s it.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 10:08:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
e moj JD zato sam nebrojeno puta napomenul da me rad filmskih kritičar ne zanima....Kao znanstvenik i ja volim razglabati o činjenicama, te na osnovu tih spoznaja stvarati zaključke!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/05/2012 : 12:49:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Eh da, a kao netko "koga rad filmskih kritičara ne zanima" pretvorio si se u mog stalkera koji me na ovom malom virtualnom prostoru slijedi u stopu, a sve tvrdeći da ne čitaš moje postove i da te sve to nimalo ne interesira.

I kakav si ti to znanstvenik kada ti se svaka prosto-proširena rečenica mora detaljno objašnjavati i "crtati"?

Ali priznajem ti da znaš razlikovati formate slike na DVD-u i da ti je poznata filmografija Leeja Van Cleefa!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 13:03:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
he, he, he...dobar si!

od kud da krenem s ispravkama tvojih loših zaključaka?

Edited by - dosada on 16/05/2012 13:04:27
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 13:12:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Eh da, a kao netko "koga rad filmskih kritičara ne zanima" pretvorio si se u mog stalkera koji me na ovom malom virtualnom prostoru slijedi u stopu, a sve tvrdeći da ne čitaš moje postove i da te sve to nimalo ne interesira.

kako pratim pdf film i sport, tak pratim i upise na njima...sto put sam ponovil, zanima me napisano i to komentiram (tko je autor napisanog i sve ostalo vezano uz to me ne zanima). Ne zanimaju me najave filmova i njih ne čitam! Ako naletim na neku temu gdje ljudi iznose svoje mišljenje u nju se odamh uključujem, a često i sam provociram napisanim da bi došel do nečijih stavova....

e sad, kao nekom tko je opterečen kaj drugi misle o njegovom radu može bit da ti djelujem kao netko tko te progoni (jer tanka je granica kad nekom godi pratnja a kad ne)....i ako stvarno misliš da je to tak onda misli, meni živo zaboli za to!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 13:15:41  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
I kakav si ti to znanstvenik kada ti se svaka prosto-proširena rečenica mora detaljno objašnjavati i "crtati"?

ne mora, ali ti imaš stalno potrebu za objašnjavanjem jer kroz prizmu objašnjavanja skrećeš s jedne poante na desetu...jebiga, ne loviš bit (ne mislim na ritam)!

Ajde sad onda sebi objasni koja je razlika kad netko napiše "znanstevnik" i "kao znanstvenik", jel to isto?

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/05/2012 : 13:20:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kao što napisah nekoliko postova ranije, umoran sam i odustajem.

A ti me samo i dalje slijedi te kao i dosad oštroumno i znanstveno upućeno komentiraj i analiziraj što i kako pišem.

Što se naše komunikacije tiče ovime s moje strane konačno i neopozivo stavljam točku. Kao što reče Mladjo, određene tipove treba jednostavno ignorirati.

Elvis has left the building...

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 13:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kao što napisah nekoliko postova ranije, umoran sam i odustajem.

pa zar opet

a valjda ti je tak lakše izbjegavat odgovor na svako konkretno pitanje....

Edited by - dosada on 16/05/2012 13:23:59
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/05/2012 : 13:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
pustite čovika na miru,šta ste ga se uvatili

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 13:51:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
nitko ga ne drži, sam pada u zamke vlastitih napisa....odnosno, največi je "problem" kaj stalno pokušava svoje nedostatke opravdati tuđim nedostatcima, umjesto argumentima. Spomenem mu pogrješke u tekstu (Fonda i Bronskon nisu špageti ikone (bar takav dojam nemaju ljudi koji gledaju filmove ili da "Giu la testa" nije špageti i sl.) i onda on to brani, skrečući na neke desete teme (esencija mita i sl.) pa se izgubi i na kraju onda, pokušava, deskridirati autora napisanog a ne ono kaj je napisano! I to mi je neobično smiješno, a JD, fala bogu, tu ne maši vec svaki put isto reagira....

Edited by - dosada on 16/05/2012 13:52:00
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/05/2012 : 13:55:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Originally posted by rommel
quote:
Zapravo najajča poveznica Giu la Testa i ratnog filma je Coburn koji koristi MG42 kad zaustavi Romola Vallija (za što se toplo nadam da je Leone namjerno napravio da poentira s ovim filmom kao ratnim - jer do gatlinga je vjerojatno mogao doći - a inače bez obzira što se može gledati i kao ratni film - ne kao isključivo ratni - ovo je punokrvni Spaghetti western i to podžanr političkog Spaghetti westerna - sa svim elementima koji se tek tu i tamo variraju ali su zapravo jako slični - meksiko/revolucija/lokalni bandit i stranac (jedna od varijacija tiče se uloge stranca - da li je odan revoluciji/da li je plaćenik američkih eksploatatora i slično - najtočnije bi bilo gledati ovaj film kao prijelaz između starog zapada (....in the West) i modernog doba (...in America) ali nipošto ne isključiti jedno nauštrb drugog

Edited by - Johnny Difool on 16/05/2012 13:56:18
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 14:00:26  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by dosada

točno, vestern da ali ne špageti....ti ga smatraš špageti vesternom?

ne ali onaj drugi da iz razloga koje sam naveo dok se ti držiš tuđeg mišljenja jer nisi u stanju formirati svoje...nisi ti kriv

vrlo konkretno.....

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 16/05/2012 : 14:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Ako cemo u sitna crevca ni Once Upon a Time in the West nije kanonski spaghetti jer je produciran od strane Paramounta... :D Napadate coveka bezveze, stvarno.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 14:06:35  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Ako cemo u sitna crevca ni Once Upon a Time in the West nije kanonski spaghetti jer je produciran od strane Paramounta...

ma ne samo to kaj je američki (a špageti su europski proizvod) vec i po mnogocemu to nije špageti vestern...
Ujedno i još jedan dokaz da Fonda/Bronson ne mogu biti spageti ikone, jer ako OUTW ne pripisujemo špagetima onda se Bronson nije pojavil u špageti filmu uopće!
Ali ipak ostanimo da je remek djelo OUTW špageti, jer ima i monoge elementa tog podžanra...
quote:
Originally posted by Mairosu
:D Napadate coveka bezveze, stvarno.

sammo odgovoram na netočne forumalcije i loše zaključke, za druge ne znam!

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/05/2012 : 14:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ljubomora i zavist je stvarno gadna stvar

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 16/05/2012 : 14:55:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
tak vele oni koji poznaju te osjećaje, osobno ne znam kakva je to stvar....možda i nije gadna!

p.s. žena mi veli da nije loše ponekad bit ljubomoran jer je to dokaz koliko ti je do neceg stalo...znači nikaj gadno, ali i dalje me ne zanima ni osjćaj ljubomore nit takav nacin dokazivanja icega!

Edited by - dosada on 16/05/2012 14:58:47
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 16/05/2012 : 17:15:50  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

točno, vestern da ali ne špageti....ti ga smatraš špageti vesternom?

ne ali onaj drugi da iz razloga koje sam naveo dok se ti držiš tuđeg mišljenja jer nisi u stanju formirati svoje...nisi ti kriv

vrlo konkretno.....

gledaj sinko, ako tvoji umni kapaciteti nisu sposobni povezati više od jednog forumskog posta u cjelinu...krivi Boga, roditelje, nekog trećeg ja ti tu stvarno ne mogu pomoć...
Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000