forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 10:21:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na HTV 2, Upravo vjenčani (Just Married), r. Shawn Levy, SAD / Njemačka, 2003.

Dobrodušni Tom Leezak (Ashton Kutcher) noćni je radijski voditelj koji se na prvi pogled zaljubi u atraktivnu Sarah McNerney (Brittany Murphy), pomalo razmaženu djevojku iz bogate obitelji. Nakon što se dvoje mladih ubrzo odluči vjenčati, razočarani djevojčini roditelji Sarah pokušaju odgovoriti od udaje, vjerujući da će se ona vratiti svom bivšem dečku Peteru (Christian Kane). No Sarah i Toma najveće nevolje čekaju tijekom medenog mjeseca u Europi, gdje će od Alpa do Venecije doživjeti mnoštvo apsurdnih nezgoda...

Posve klišeizirana i promašena romantična komedija Shawna Levyja ("Noć u muzeju") neuspješno pokušava oponašati cinizam "Američke pite". Težnje za ironičnim pa čak i satiričnim humornim tretiranjem braka i bračnih konvencija gubi se u neduhovitostima, klišejima, patetici, tromoj režiji i nerijetko iritantnoj glumi pokojne Brittany Murphy ("8 milja") i uobičajeno nepodnošljivog Ashtona Kutchera, oboje zasluženo nominiranih za tri Zlatne maline. Upozorenje: zabava samo za mazohiste.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 01/06/2012 : 10:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
ali ovo s događajem je fantastično!!!!
ali kako to da ide događaj a ne okupacija...meni daleko bolji izbor i sreća da si ovo postao jer ne bi bio gledao večeras...ne volim zafranovića
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 10:39:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:40 na HTV 2, Apocalypto, r. Mel Gibson, SAD, 2006.

Realizirana na gotovo izumrlom jeziku drevnih Maja, te dijelom temeljena na njihovim legendama, akcijska pustolovna drama Mela Gibsona ("Čovjek bez lica", "Hrabro srce", "Pasija") priča je o odvažnom lovcu i ratniku Jaguaru Šapi (Rudy Youngblood), čije selo jednog dana poharaju ratnici civiliziranijih Maja. Uspjevši trudnu suprugu Sedam (Dalia Hernández) i sinčića skloniti u isušeni bunar, Jaguar Šapa postane zarobljenik Maja koje ga s drugim suplemenicima namjeravaju žrtvovati bogu. Međutim, njihovu će sudbinu izmijeniti iznenadna pomrčina Sunca i ostvarenje mističnog proročanstva...

Četvrti redateljski projekt posrnulog Gibsona izvrsno je režirano i izuzetno atmosferično djelo dinamične i precizne naracije te efektne digitalne fotografije oskarovca Deana Semlera ("Mad Max 2", "Laka konjica", "Ples s vukovima"), film čije frenetične akcijske scene posjeduju vrlo dojmljivu sirovost i energičnost. Nedostaci su pak naglašen redateljev konzervativizam, odveć slobodna interpretacija povijesnih činjenica, mjestimice predoslovna kršćanska simbolika i formulaična dramaturgija u posljednjoj trećini. Kao i u "Pasiji", Gibsonova sklonost eksplicitnim prikazima nasilja i ovdje se skladno uklapa u cjelinu.

Sasvim pristojna kopija filma s engleskim prijevodom dostupna je i na YouTubeu:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 10:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ rommel

Ide i Okupacija..., samo u kasnijem terminu, u 23:32. Razlog su eksplicitne nasilne i erotske scene zbog kojih je predikat 18.

Bilo bi super kad bi Događajbio sljedeći DVD u kolekciji Jutarnjeg!

Edited by - Johnny Difool on 01/06/2012 10:42:16
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 01/06/2012 : 10:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

@ rommel

Ide i Okupacija..., samo u kasnijem terminu, u 23:32. Razlog su eksplicitne nasilne i erotske scene zbog kojih je predikat 18.

Bilo bi super kad bi Događajbio sljedeći DVD u kolekciji Jutarnjeg!

znaš nekad su okupaciju davali u popodnevnim/ranovečernjim satima - baš kao i druge zafranovićeve filmove - nije ih to smetalo :) ovo sad možda griješim jer je davno bilo ali nekako mi se čini da sam okupaciju primjerice gledao u nedelju u udarnom terminu od 2000:)
a da bilo ib super da dogadjaj osvane na dvd - baš kao i kaja recimo ili prometej - Mimica je dosta rijetka ptica u nas - kako god da se pojavi to je sjajno - btw - volio bih i reizdanje Anno Domini kao serije u 4 dijela...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 10:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:10 na Novoj TV, Predigra za brak (Good Luck Chuck), r. Mark Helfrich, SAD / Kanada, 2007.

Redateljski prvijenac montažera Marka Helfricha («Predator») formulaična je romantična komedija o naočitom stomatologu Charlieju Loganu (Dane Cook), koji zbog davne kletve iz djetinjstva nema sreće u ljubavi. Dok je njegov najbolji prijatelj, plastični kirurg Stu (Dan Fogler), okružen ljepoticama, Chucka prati reputacija mladića za jednu noć. No kad upozna atraktivnu i nespretnu ekološku aktivisticu Cam (Jessica Alba), Chuck se odluči osloboditi uroka.

Jedino što vrijedi u ovom filmu jest zgodan osnovni zaplet, nekoliko uspjelih, grubih no duhovitih šala i neodoljiva Jessica Alba koja iz vrlo slabo napisane uloge uspijeva izvući maksimum. Ono što ne vrijedi nažalost preteže, a odnosi se na tromu i nemaštovitu režiju, neujednačen ritam, beživotne dijaloge, nesimpatičnog glavnog glumca Danea Cooka ("Danova prava ljubav") i najčešće potpuno promašen tajming dosjetki. Lijepa Jessica Alba baš i nema sreće s odabirom uloga.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 10:53:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Bilo bi prekrasno imati Mimičinu kolekciju, sve što navodiš ali i U oluji, Jubilej gospodina Ikla, Posljednji podvig diverzanta Oblaka, ma sve!

Možda i dočekamo...

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 11:10:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:00 na RTL-u, Insajder (Inside Man), r. Spike Lee, SAD, 2006.

Odlučivši izvesti savršenu pljačku, vješt kriminalac Dalton Russell (Clive Owen) s troje suradnika upadne u uglednu njujoršku banku, onesposobi čuvare i sve taoce natjera da se presvuku u kombinezone s maskama. Stigavši na mjesto događaja, cinični detektiv Keith Frazier (Denzel Washington) zaključi da se Russell ponaša vrlo čudno, kao da ne želi da pljačka uspije. Nezadovoljan takvim razvojem događaja, stari vlasnik banke Arthur Case (Christopher Plummer) za zataškavanje slučaja angažira sposobnu pregovaračicu Madeline White (Jodie Foster). I ona će ubrzo shvatiti da mnogo toga u čitavoj priči nije onakvo kakvim se čini...

Posljednji u Hrvatskoj distribuirani film Spikea Leeja ("Učini pravu stvar", "Mo´ Better Blues", "25. sat") spretno je režirana i uvjerljivo glumljena triler-drama koja uz intrigantnu ideju te angažman u završnici nudi i kritiku licemjerne političke korektnosti. Nažalost, posrijedi je i predugo i neujednačeno ostvarenje koje u srednjoj trećini pati od nedostatka zbivanja, što pomalo otupljuje njegovu moralističku oštricu i zbog čega do izražaja dolaze razmjerno površno profilirani karakteri protagonista. Iako je Lee dopustio da mu ideja ako ne baš pojede a ono svakako nagrize priču i likove, to nije razlog da ne pogledate ovaj vrlo dobar film.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 01/06/2012 : 12:07:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Inside Man je sranje - jedino sto mi koliko-toliko izvlaci film je vic sa nasnimljenim govorom Envera Hodze :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/06/2012 : 18:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Meni su prva i posljednja trećina Insajdera dosta dobre, a u srednjoj me udavi dosada. Tu bi se kao trebali razvijati likovi i kristalizirati njihovi motivi, ali ništa od toga. Moram priznati da se ne sjećam vica s govorom Envera Hoxhe. Ali zvuči dobro!

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 01/06/2012 : 18:18:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
Apocalypto je odličan film

ima u njemu par gluposti jer očito da nitko od ekipe filma ne pozna ni osnove astronomije
ajde, ono da se pomrčina odjednom pojavi, to je u službi dramaturgije
ali da ne kuže da ne može od mlađaka do punog mjeseca proći samo dvije (ili jedna) noć, e to je već epic fail

ali dobro, osim toga, film mi je stvarno odličan
posebno me oduševila zadnja scena dolaska španjolaca - u kojoj taj turbo katolik gibson najavljuje kako tek sada dolazi prava koljaža

if you tolerate this, then your children will be next

Edited by - ken2 on 01/06/2012 18:20:15
Go to Top of Page

Luca_Torelli
stripovi.com suradnik

1379 Posts

Member since 05/03/2011

Posted - 01/06/2012 : 18:25:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Luca_Torelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

ima u njemu par gluposti jer očito da nitko od ekipe filma ne pozna ni osnove astronomije
ali da ne kuže da ne može od mlađaka do punog mjeseca proći samo dvije (ili jedna) noć, e to je već epic fail

posebno me oduševila zadnja scena dolaska španjolaca - u kojoj taj turbo katolik gibson najavljuje kako tek sada dolazi prava koljaža

Meni je poprilično vrlo dobar, nikako odličan.
Pretežno napet, ali onak' nekak' po američki.
Ali danas definitivno gledam Mimičin Događaj.
A nakon toga Okupaciju u 26 slika .
Naravno, ako ne zaspim negdje između.

nebesa nisu humana... (Hrabal)

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 01/06/2012 : 18:35:55  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Luca_Torelli

quote:

Meni je poprilično vrlo dobar, nikako odličan.
Pretežno napet, ali onak' nekak' po američki.
Ali danas definitivno gledam Mimičin Događaj.
A nakon toga Okupaciju u 26 slika .
Naravno, ako ne zaspim negdje između.

ja sam, nažalost, osuđen na minimalan, skoro mute ton na tv-u, i filmove s titlom (dijete spava)
domaći filmovi su mi trenutno nedostižni, a rado bi gledao ova dva

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 01/06/2012 : 19:22:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
ja sam, nažalost, osuđen na minimalan, skoro mute ton na tv-u, i filmove s titlom (dijete spava)
domaći filmovi su mi trenutno nedostižni, a rado bi gledao ova dva

ne bi li trebal onda dijete odmah učiti spavanju pri normalnoj razini buke!?
ne znam koliko ti je staro dijete, ali mi još i danas (skoro bu 3. rođendan) prakticiramo da ton na telki bude normalan. To smo prakticirali od prvog dana i s te strane nije nikad bilo problema sa spavanjem, tak da mala i danas spava bez obzira na ton!

Apocalypto je vrhunski film......Gibson je s Pasijom i Apocalyptom napravil puno dobrih stvari!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 01/06/2012 : 19:48:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Preporuke za Inside man.
Ako niste već, pogledajte.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 01/06/2012 : 20:06:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni su prva i posljednja trećina Insajdera dosta dobre, a u srednjoj me udavi dosada. Tu bi se kao trebali razvijati likovi i kristalizirati njihovi motivi, ali ništa od toga. Moram priznati da se ne sjećam vica s govorom Envera Hoxhe. Ali zvuči dobro!

dva od tri dijela filma su ti dosta dobri, jedan dosadan a ukupno je film vrlo dobar.........majstore

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/06/2012 : 01:54:01  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Preporuke za Inside man.

može proč,recimo da bi mu da neku 4. (-4 al pošto san malo popia ocjena više )

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 02/06/2012 : 09:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by Obi-wan

Preporuke za Inside man.

može proč,recimo da bi mu da neku 4. (-4 al pošto san malo popia ocjena više )

Ja baš volim te filmove o pljačkama, otmicama, taocima, pregovaranju, podmornicama...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47140 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 02/06/2012 : 13:00:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
volin i ja.al da je ovo za 5 nije

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 02/06/2012 : 13:00:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:09 na HTV 1, Liga pravih džentlmena (The League of Extraordinary Gentlemen), r. Stephen Norrington, SAD / Njemačka / Češka / Velika Britanija, 2003.

Kada je 1989. godine doznao da njegov odmah po objavljivanju kultni strip "Watchmen", premijerno izdan u dvanaest nastavaka dvije godine ranije, namjerava adaptirati montipajtonovac Terry Gilliam, Alan Moore mu je poručio da remek-djelo "Watchmen" jednostavno nije moguće ekranizirati. Prema njegovim riječima, Moore "Watchmen" nije stvorio da bi pokazao podudarnosti stripa i filma, jer one postoje ali nisu nimalo bitne, već je serijal koncipirao želeći istaknuti da ono što u izražajnom smislu može strip ne mogu ostvariti ni film ni književnost.

Unatoč tom upozorenju, filmaši tijekom posljednjeg desetljeća učestalo posežu za u pravilu vrlo intrigantnim i poticajnim Mooreovim stripovskim predlošcima, koji pod redateljskim palicama manje ili više darovitih autora uistinu nikad ne uspijevaju predočiti svu slojevitost i kompleksnost samih stripova. Takav je bio slučaj sa stiliziranom i efektno dizajniranom no površnom fantastičnom horor-dramom "Iz pakla", prilagodbom istoimena Mooreova čitanja legende o Jacku Rasparaču, dok je "Liga izuzetnih / pravih gentlemena" Stephena Norringtona ostavila osobito blijed dojam.

U stripu na kojem je film temeljen Moore se inventivno i na zabavan način pozabavio svojom omiljenom temom, propitkivanjem prave prirode književnih a naknadno i stripovskih junaka, te njihovim kontekstualiziranjem u druga vremena i alternativne prostore. Time je dao zapažen doprinos čitavom podžanru znanstvenofantastične literature koji je poigravanjem likovima iz proze Hermana Melvillea, Edgara Ricea Burroughsa, Julesa Vernea i sir Arthura Conana Doylea tijekom 1970-ih godina započeo književnik Philip Jose Farmer.

Film snimljen pod paskom izvršnog producenta Seana Conneryja koji glumi i glavnu ulogu ostarjelog pustolova Allana Quatermaina, te koji redateljski nekoherentno i dobrano konfuzno potpisuje Stephen Norrington ("Blade"), opterećuje i dramaturška neurednost jer se cjelina doima poput niza međusobno nepovezanih akcijskih sekvenci. Likovi su redom klišeizirani, njihovi postupci nisu logični ni dovoljno motivirani, negativci su papirnati i posve nezanimljivi a naglasak je pretjerano stavljen na akciju koja je sama sebi svrhom. Stvar donekle spašava atraktivan dizajn i mogućnost gledateljskog testiranja vlastite opće kulture, odnosno prepoznavanja niza likova iz književnosti i pop-kulture, od Toma Sawyera (Shane West) i kapetana Nema (Naseeruddin Shah), preko Mine Harker (Peta Wilson) i Doriana Graya (Stuart Townsend), do Dr. Jekylla tj. Mr. Hydea (Jason Flemyng) i Ishmaela (Terry O´Neill). No za ambicioznije filmofile i ljubitelje Mooreovih stripova to je svakako premalo!

U video-isječku Alan Moore priča o svom stripu:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 02/06/2012 : 13:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:18 na HTV 2, Jaganjci i lavovi (Lions for Lambs), r. Robert Redford, SAD, 2007.

Naslovljena riječima kojima je jedan njemački časnik u Prvom svjetskom usporedio glupe britanske vojne zapovjednike i njihove hrabre vojnike, angažirana antiratna drama oskarovca Roberta Redforda ("Šaptač konjima") koncipirana je od tri paralelne, istodobne i međusobno povezane priče. Dok ambiciozni američki senator Jasper Irving (Tom Cruise) nekad idealima vođenoj TV novinarki Janine Roth (Meryl Streep) otkriva svoju novu strategiju vođenja rata u Afganistanu, fakultetski profesor Stephen Malley (Robert Redford) darovitog studenta Todda Hayesa (Andrew Garfield) pokušava nagovoriti na energičniji pristup studiju. Istovremeno, dvojica Stephenovih studenata sudjeluju u ratnoj akciji u afganistanskim gudurama...

Opterećeno pretjeranim dociranjem i verbalnim ekspliciranjem pomalo naivnih i nezrelih lijevo-liberalnih Redfordovih političkih stavova, neujednačeno te kruto i suhoparno režirano, no tematski intrigantno ostvarenje odlikuje raspoložen nastup oskarovke Meryl Streep ("Moja Afrika"), sugestivne u ulozi novinarke svjesne gubitka vlastitih ideala. A Tom Cruise je odveć samodopadan kao arogantni senator kojem predviđaju ulazak u Bijelu kuću.

Gledano u kontekstu holivudskih filmova koji se bave ratom u Iraku, "Jaganjci i lavovi" za razliku od skupine mahom naglašeno tezičnih, u pravilu desničarskom ideologijom opterećenih, melodramatičnih te nerijetko i naivnih naslova poput "Kraljevine" Petera Berga, "Zemlje junaka" Irwina Winklera i "Nestalog zarobljenika" Gavina Hooda, spadaju u njima suprotstavljenu skupinu ljevičarskih pandana kakvi su "Slobodna zona" Paula Greengrassa i u određenoj mjeri De Palmin "Redacted", odnosno u niz filmova koji nedovoljno hrabro salonskim ljevičarenjem propitkuju prave razloge okupacije Iraka i laži službene američke politike. "Jaganjci i lavovi" su baš takav film kojemu se ne mogu osporiti dobre namjere, ali kojem upadljivo nedostaje umjetničke pa i građanske hrabrosti.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2012 : 12:16:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:00 na HTV 2, Hitler: Konačan pad (Der Untergang), r. Oliver Hirschbiegel, Njemačka / Italija / Austrija, 2004.

Temom vrlo intrigantna i izvedbom izuzetno uspjela ratna drama 2005. godine nominirana za Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja dojmljiva je ekranizacija knjige Joachima Festa, uglednog njemaćkog stručnjaka za nacizam, prema kojoj je scenarij napisao ugledni scenarist ("Parfem: Priča o ubojici", "Kompleks Baader Meinhoff"), producent ("Nigdje u Africi", serijal "Resident Evil") i redatelj Bernd Eichinger.

Film minuciozno rekonstruira zbivanja u Hitlerovu berlinskom bunkeru tijekom posljednja dva tjedna Drugog svjetskog rata, prikazujući ih iz vizure mlade "fuhrerove" tajnice Traudl Junge (Alexandra Maria Lara - "Control", "Žena kojoj sam čitao"). Ona je senzibilna djevojka zahvaćena kovitlacom zbivanja koja otvorenih očiju promatra intimne i društvene drame oko sebe, a okružuju ju Hitlerova supruga Eva Braun (Juliane Kohler - "Aimée i jaguar", "Nigdje u Africi"), Joseph Goebbels (Ulrich Matthes - "Deveti dan") sa suprugom Magdom (Corinna Harfouch - "Parfem: Priča o ubojici") i djecom, arhitekt Albert Speer (Heino Ferch - "Lola trči") i drugi. Dok se saveznici približavaju centru Berlina, napetosti, međusobne tenzije i psihoza u bunkeru ubrzano rastu.

Moralno i politički osjetljivu temu redatelj Oliver Hirschbiegel ("Invazija", "Pet minuta raja"), kojem je ovo dosad najbolji film, obrađuje gotovo besprijekorno. Njegov Hitler u izvrsnoj interpretaciji za Europsku filmsku nagradu nominiranog Brune Ganza ("Nebo nad Berlinom", "Nosferatu: Fantom noći", "Američki prijatelj") kompleksna je i slojevita osoba, psihički poremećeni diktator kojeg su, unatoč jasnom kraju ideje o nadmoćnoj arijevskoj rasi, suradnici spremni slijediti i u pakao, žrtvujući pritom i vlastitu djecu. Ipak, valja spomenuti da je dio kritike Ganzu zamjerao pretjeranu ekspresivnost i sklonost preglumljivanju.

Na YouTubeu je dostupna vrlo dobra kopija filma s engleskim prijevodom:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/06/2012 : 12:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:51 na HTV 2, Razred (Entre les murs), r. Laurent Cantet, Francuska, 2008.

Godine 2008. ovjenčana Zlatnom palmom te nominirana za dvije Europske filmske nagrade, doku-drama «Razred» cijenjenog francuskog filmaša Laurenta Canteta («Ljudski izvori», «Prema jugu») prilično je intrigantna i sugestivna adaptacija autobiografskog romana bivšeg nastavnika Françoisa Bégaudeaua, koji supotpisuje i scenarij filma. Riječ je o zacijelo najambicioznijem ostvarenju u dosadašnjoj karijeri Laurenta Canteta, politički angažiranog autora trajno zaokupljenog analiziranjem prirode kapitalizma i etničke «krvne slike» suvremenog francuskog društva, koji u konkretnom slučaju kroz priču o jednom etnički mješovitom «manjinskom» razredu škole s pariške periferije daje sliku današnjeg francuskog društva u cjelini.

Odabranoj temi pristupajući svježe i vješto izbjegavajući holivudske klišeje, znane iz čitavog niza filmova od «Džungle na školskoj ploči» preko «Društva mrtvih pjesnika» do «Opasnih misli», Cantet stvara cjelinu koja imponira fascinantnim ugođajem autentičnosti («glumu» je uistinu teško uočiti), «nevidljivom» režijom, snažnim no nenametljivim angažmanom, bogatstvom detalja i velikim brojem minimalistički no vrlo slojevito profiliranih protagonista. U središtu priče je požrtvovni nastavnik François Marin (glumi ga sam François Bégaudeau), koji sa svojim kolegama prolazi kroz još jednu školsku godinu, pokušavajući dati maksimum u obrazovanju i odgoju perspektivnih mladih đaka, ali i onih problematičnih kakav je tamnoputi Agamé.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38018 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 03/06/2012 : 15:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
Jucer konacno pogledao Bijelog cuperka na hateveju (kad je Beli pramen bio kod nas u kinima na zalost bio sam previse slow motion mada je bio oznacen za gledanje) i stvarno sam uzivao. Odlicno snimljeno, dobro napravljena "prica".

He he he, kako ono bese... "I stari dabar je posve zivnuo. Vidio je da je mama dabar dobar komad."

No, kako je doku startao malo kasnije zbog utakmice (jebote, u posljednjoj minuti primiti gol, kao da je Slovenija igrala sa Norvezanima), malo sam i saltao pa bacio oko na The League of Extraordinary Gentlemen. I uspio izdrzati mislim da 10 sekundi (zapravo, moguce da je bilo samo osam ). Opet jedan od onih za koje bi mi trebali masno platiti da ih pogledam.
A ako moze jos malo herezije, slicno je bilo i sa Nadziracima. Mozda sam pogledao 2 minuti onog uvoda, fighta u stanu, te naglo ugasio da mi ne trpi mozak.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 03/06/2012 20:52:07
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/06/2012 : 19:17:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ipak, valja spomenuti da je dio kritike Ganzu zamjerao pretjeranu ekspresivnost i sklonost preglumljivanju.

mislim da preglumljavanje ustvari nije zamjerka ako neka uloga traži tako nešto. a s obzirom da je Fuhrer oduvijek bio takav kakav je bio, mislim da je preglumljavanje bilo nužan dio cijele uloge.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000