forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 ROSENCRANTZ predstavlja:Avanture u Gradu svetlosti
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 01/06/2012 : 08:10:03  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/831/plakateh.jpg/][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

Trodnevna brada, musavi pločnici i Grad svetlosti
O serijalima „Iv Rokatanski“ i „Gile Gulić“

Ponovni susret sa vižljastim i neobrijanim ratnikom pariskih pločnika, Rokatanskim (rođakom Pobesnelog Maksa), brzom brzinom grabi obaveštenog čitaoca. Vraća ga plemenitim vremeplovom u jedno od najblistavijih razdoblja srpskog i jugoslovenskog stripa — osamdesete godine 20. veka.
Opet proživljavamo sekunde kada smo listajući roto–hartiju tehnički skromnih izdanja, iz kutkova bivše nam otadžbine, shvatali ko je od tadašnjih stripovskih nada stasao u stvaraoca, kada smo pojmili gde je ona osećajna i estetska nijansa u večnim pričama ispričana na naš način.
Jedan od takvih trenutaka je bio i maj 1987. kada je tek rođeni bjelovarski magazin Oskar dao ljupku smešu regionalne klasike i potpuno novih stvari, po sadržaju izvanredno priređenu. A glavna novost je bila epizoda „Ključni svedok“ novog serijala scenariste Lazara Odanovića i crtača Dragana Lazarevića. Dajući ga u prvom delu magazina, kao najobimniji prilog, na čitave 24 strane, redakcija je strip najavila ovako:
...objavljujemo prvu epizodu serije „Iv Rokatanski“ beogradskog tandema Odanović–Lazarević, urađenoj u najboljoj maniri francusko–belgijske škole grotesknog stripa...
I zaista: imalo se šta videti i pročitati, vredelo je džeparca.
Naš crtač je, tablu za tablom — kao da smo u Belgiji živeli, a ne u Jugoslaviji koja se politički i produkciono tresla te godine — davao živahan i odmereno stilizovan crtež, pošteno odrađene dekore i rekvizite, gipki tuš, sveukupnu atmosferu najevropskije prestonice i sudbine njenih žitelja. Prosto nas je uvlačio u svet našeg junaka, videlo se čak i sa sive rotacije (jer se nije moglo bolje priuštiti u izdavaštvu te čudne godine). Crtač je, dakle, dao svoj tadašnji maksimum: klasično zanatsko poštenje za klasičnu priču.
Scenario ove akcione komedije je bio dostojan svog crteža: plodna dramska postavka, preokreti u radnji, dosetke i igre rečima, gegovi, mikroobrti svake vrste, fine karakterne razrade... Glavni lik, ta nužna žiža čitaočeve psihe, bio je Iv Rokatanski, pariski policajac rodom iz slovenskih krajeva, kojem se posao smučio, te sklopom okolnosti postaje taksista. Ali sudbina mu nije dala da radi u uslužnom sektoru, već ga je gurnula da bude društveni korektiv, da zlikovce džungle na asfaltu privodi k poznaniju prava.
Ovaj lepi rezultat, nepretenciozan i temeljno urađen, logično je proistekao iz stvaralačkih biografija dvojice autora.
Šira javnost je za beogradskog scenaristu Lazara Odanovića (1957) saznala već krajem sedamdesetih, kada se pojavio njegov bizarni komični serijal „Nićifor“ kojeg je crtao, baš kao i kasniji serijal „TV mreža DDT“, Zoran Kovačević. Primećeni su bili i Odanovićevi „Paceri“ sa Božidarom Milojkovićem, a „Tom i Džeri“ sa Kovačevićem i Zdravkom Zupanom bio je omiljeno štivo najmlađih širom Jugoslavije. U mnogo navrata je Odanović zaslužio reputaciju jednog od istaknutijih scenarista osamdesetih, sa izvornom duhovitošću i dobrim zanatom.
Posebno mesto u opusu ovog pisca ima saradnja sa nešto mlađim Draganom Lazarevićem (1964), koja je ostavila traga u našem tadašnjem stripskom humoru. Dete diplomata, često menjajući podneblja, Lazarević pripada najmlađoj postavi koja je izašla iz „Beogradskog kruga 2“. Još u 26. broju YU stripa (1981), kao srednjoškolac, on nudi stripove, na šta redakcija odgovora lakonski, ali pozitivno: „Prati redovno YU strip i naći ćeš svoj strip u Prvom startu“. Ovo pismo se tada nije izdvajalo od mnoštva drugih mladalačkih, ali je — danas to vidimo — odisalo voljom, vedrinom i marljivošću, što su sve osobine koje je crtač nadalje pronosio kroz stripski opus, autorski stil i druge vidove delovanja.
Glavni deo Lazarevićevog sazrevanja i prelaska u profesionalce vezan je nadalje za „Beogradski krug 2“ od 1983. i za Odanovićeva scenarija od 1984, podižući kvalitet iz kadra u kadar: serijal „Zar“ (Novi strip zabavnik), „X–Ion“ i „Rene Bozar“ (Val strip), „Crno beli svet“ (Kontejner), i naravno, „Iv Rokatanski“ (Oskar i Kontejner). Crtač 1986. počinje u Parizu studije unutrašnje arhitekture i dizajna, što je bio i početak saradnje sa francuskom periodikom (Ratatouille, Profil, Zooland, Top Magazine) i komercijalnim klijentima. Ovaj boravak je uticao i na stvaranje Rokatanskog, kako zanatski, tako i poslovno.
Dve godine nakon jugoslovenske premijere, 1989, u Francuskoj se kod izdavača „Sorg“ pojavljuje kolorni album koji su kompletno radili naši autori: Une aventure de Yves Rokatansky: Le Témoin. To je tada bila velika retkost, lepi datum za srpski strip i najava onog što ćemo u sledećim decenijama masovnije gledati: aktivno prisustvo naših autora u zemlji Gala.
Osim čitalaca i izdavača u dve zemlje, i kritika je svojevremeno potvrdila da je serijal zreo, da pokazuje trajne potencijale:
„Ostvarenje urađeno u najboljoj tradiciji francusko–belgijske škole grotesknog stripa. Karikirani likovi, kriminalistička priča, mnogo akcije, urbane onomatopeje, razbojnika, pucnjave, jurnjave kolima, nesporazuma i povremene nespretnosti, ali obavezno duhovitog hepienda, to su konvencije avantura ove vrste koje su poštovala oba naša stvaraoca“. (Slobodan Ivkov, NIN, 1989)
Taj utisak je ostao sve do danas:
Svoju nameru iz tinejdžerskih dana — da savlada najviše standarde jednog visoko formalizovanog manira, francuskog karikaturalnog stripa — Lazarević je direktno ispunio u svom velikom (inostranom) debiju, po scenariju iskusnog Odanovića. I zaista, „Iv Rokatanski“ je u crtačkom smislu bio udžbenički odraz profesionalne i temeljne psihe, što je kasnije višestruko potvrđeno i Lazarevićevom saradnjom sa Valterijem na „Rubini“. I tu stižemo do karakterološkog objašnjenja činjenice da samo neki talenti uspevaju da stvore iole ozbiljnije delo u industriji stripske zabave, jednoj od težih umetničkih disciplina. (Stefanović, u: Tamburić–Zupan–Stefanović, Stripovi koje smo voleli, 2011).
Kao i sva pošteno urađena dela, serijal o Rokatanskom je imao ponovljeni život, ali u mračnim i nestabilnim devedesetim (beogradski magazin Finesa).
Međutim, okolnosti nisu išle na ruke našem stripu u toj deceniji, a uz to je i crtač već duboko bio deo strane scene, jer je promovišući Rokatanskog u Francuskoj, na stripskim festivalima upoznao scenaristu Žana-Kloda Smita poznatijeg kao Mitik (Jean–Claude Smit/Mythic) i predložio mu saradnju na nekoliko projekata. Jedan od njih je i serijal o rasisti Giletu Guliću, francuskom malograđaninu, koji živi od poslova privatnog detektiva. Lazarević je sam započeo ovaj zanimljivi i veoma obećavajući serijal, da bi mu se Mitik pridružio, ali je novi preokret doveo do mnogo većeg projekta: „Rubine“.
Naime, baš na prelazu u devedesete, Lazarević je počeo i saradnju sa legendarnim Valterijem (autorom „Nataše“). Tako već 1991. naš crtač radi probe po Mitikovom scenariju i za novi serijal o policajki Rubini, za kuću „Lombar“ („Le Lombard“). Rad na serijalu je uspešno potrajao do 1999. kada crtač u ratnoj godini izlazi iz poduhvata, iz protesta zbog NATO bombardovanja, prepuštajući rad drugom majstoru, Bojanu Kovačeviću.
Ovakav sklop okolnosti našeg (anti)junaka Rokatanskog ostavio je bez nastavaka. Naravno, mišljenje je mnogih da Lazarevićev rad sa Valterijem i Mitikom predstavlja jednu od najsvetlijih tačaka našeg stripskog prisustva u Francuskoj onog doba.
Ali opet, ni ta činjenica ne sprečava neke od nas da pomisle u šta bi, u nekom drugom svemiru, mogao da se pretvori serijal o čekinjavom taksisti, Slovenu u Parizu, tom osećajnom rođaku Pobesnelog Maksa...
I da... Pravo ime mu je Ivan.

Zoran Stefanović

Ovaj tekst je licenciran pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija. http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/rs/

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/844/rokatanskiprednjakorica.jpg/][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

Preview albuma možete pronaći na: http://www.rosencrantz.rs/documents/Rokatanski_preview.pdf

Više informacija u albumu, autorima i naručivanju na:

www.rosencrantz.rs

http://www.facebook.com/pages/Rosencrantz/334219803313534

Edited by - osim on 01/06/2012 08:19:26

Max1
Starting Member

63 Posts

Member since 04/03/2012

Posted - 01/06/2012 : 15:44:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Max1 a Private Message  Reply with Quote
Hocete li slati albume u striparnice u Srbiji?
Ja sam veoma zainteresovan ... i zanima me cena!
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1922 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 01/06/2012 : 15:57:42  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
Zar ovo nije srpski izdavac
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21133 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/06/2012 : 15:59:32  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da je max popio koju čašicu više!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 01/06/2012 : 16:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Hoćemo. Cena je, kao što je već bilo reči, prava sitnica. U pretpodaji (odnosno za one koji se pretplate) je 639,20 dinara, dok bi u redovnoj prodaji trebalo da iznosi 799 dinara. No, kako evro vrtoglavo raste, a dinar strmoglavo pada, na duže staze ne može se ništa garantovati. Zato, elegantno, ostvarite pravo na popust, a album stiže na kućnu adresu čim izađe iz štampe. Verujemo da će to biti sredinom juna. Probni otisci su urađeni, ostalo je jedino standardno i neizostavno nadmudrivanje sa štamparijom (u petak? - dobro, u petak. Evo, petak je! Pa, ja mislio na sledeći petak! Jel petak - za sedam dana? Ma, ne taj, onaj posle njega ).
Više informacija o načinu pretplate i ostvarivanju popusta na www.rosencrantz.rs
quote:
Originally posted by Max1

Hocete li slati albume u striparnice u Srbiji?
Ja sam veoma zainteresovan ... i zanima me cena!

Go to Top of Page

Max1
Starting Member

63 Posts

Member since 04/03/2012

Posted - 01/06/2012 : 17:03:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Max1 a Private Message  Reply with Quote
Jao, jao, nisam obratio paznju, sto mu gromova, e pa onda je vec druga prica!
Dobro, pa da uplatimo tih 639,20 din na racun i da cekamo album!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 01/06/2012 : 17:33:00  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Samo napred! Ljudi slabo čitaju sitnim slovima, ali prvih sto kupaca koji kupe album u promotivnom periodu ulaze u konkurenciju za nagrade. A nagrada je besplatan sledeći album u izdanju RONSENCRATZ-a! Biće dodeljeno pet nagrada...

quote:
Originally posted by Max1

Jao, jao, nisam obratio paznju, sto mu gromova, e pa onda je vec druga prica!
Dobro, pa da uplatimo tih 639,20 din na racun i da cekamo album!

Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 03/06/2012 : 00:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Iskrene čestitke izdavaču sa željom da objave što više kvalitetnih albuma i da opstanu na tržištu.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 03/06/2012 : 00:20:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Bravo za Rosencrantz ! Yvesa Rockatanskog sam citao u Finesi i ostao mi u secanju kao zabavan strip, lepo je sto je album medju nama.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 07/06/2012 : 16:48:43  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Šta za Vas znači pojava albuma „Avanture u Gradu svetlosti“?
Pre svega radost da se ponovo družim sa meni izuzetno dragim ljudima, pre svih mojim dugogodišnjim prijateljem, neverovatnim i najboljim Tozom Obradovićem. Verujte, da mi je neko drugi, a ne on, tražio da ovoliko vremena provedem samo u skeniranju i pripremi ovog albuma, ne bih prihvatio.
Potom da ću moći da ga poklonim nekim ljudima koji se još sećaju Rokatanskog i često mi ga pominju, kao na primer Toni Radev.
Što će mi dati priliku da govoreći o albumu kažem neke stvari uz put, o kojima me inače niko ne bi pitao, a evo, i vi ste se upecali, pa sad morate da me trpite i slušate.

Ceo intervju sa Draganom Lazarevićem možete pročitati na:
http://www.rosencrantz.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=33
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26836 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/06/2012 : 17:19:38  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Malo je reći zanimljiv intervju i zanimljiv autor.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 07/06/2012 : 23:10:39  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Da, zaista je šteta ne odvojiti vreme i pročitati jedan nesvakidašnji intervju sa atipičnim strip autorom!

quote:
Originally posted by jaki

Malo je reći zanimljiv intervju i zanimljiv autor.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 07/06/2012 : 23:19:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Bogami, bas nesvakidasnji intervju, i nesvakidasnji covek. Ne mogu da kazem da se slazem sa vise od 20% sto je rekao, ali, valja cuti i tu stranu price.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 07/06/2012 : 23:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
odlican intervju!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8037 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/06/2012 : 00:01:07  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Možda nisam pažljivo čitao sve te sajtove, ali ne videh osnovne informacije - broj strana, format,povez, boja?

Edited by - alexts on 08/06/2012 00:02:58
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 08/06/2012 : 00:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Možda nisam pažljivo čitao sve te sajtove, ali ne videh osnovne informacije - broj strana, format,povez, boja?

48-50
c/b
meko
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 08/06/2012 : 07:25:11  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
AVANTURE U GRADU SVETLOSTI

„Iv Rokatanski“

Scenario: Lazar Odanović – Lazzaro

Crtež: Dragan Lazarević – D. de Lazare

„Gile Gulić“

Scenario: Dragan Lazarević – D. de Lazare i Jean Claude Smit – Mythic

Crtež: Dragan Lazarević – D. de Lazare

Izdavač: ROSENCRANTZ

Urednik: Svetozar Obradović

Lektorka: Dragica Pantić

Korektorka: Zuzana Fabian

Upis teksta: Dejan Đoković

Dizajn i priprema za štampu: Ivica Stevanović

Štampa: Simbol, Petrovaradin, maj 2012.

Format: A4

Broj strana: 48 c/b

Povez: Meki

quote:
Originally posted by alexts

Go to Top of Page

zorglub
Average Member

Serbia
529 Posts

Member since 02/09/2008

Posted - 08/06/2012 : 10:56:34  Show Profile Show Extended Profile  Send zorglub a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Bogami, bas nesvakidasnji intervju, i nesvakidasnji covek. Ne mogu da kazem da se slazem sa vise od 20% sto je rekao, ali, valja cuti i tu stranu price.

Taj rad. Zanimljiv tip, šteta što je ovoliko ogorčen.

Što se tiče samog stripa, svideo mi se crtež, svidela mi se i cena, naručiću narednih dana.

Odjednom mi se život proširio.

Kupindo
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 08/06/2012 : 12:18:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
ocu i ja taj strip. sta je sa distribucijom u Hr?

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 08/06/2012 : 13:56:21  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Poštoji mogućnost direktnog poručivanja i slanja (poštarina je nešto viša) - to je zasada sigurno. Oko distribucije u striparnicama ćemo znati tokom narednih dana, ali će i cena onda biti viša, tako da ispada da je bolje poručiti direktno - potrebno je samo javiti se na info@rosencrantz.rs (promotivni period traje do 28.6.)

quote:
Originally posted by mamlaz

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 08/06/2012 : 13:57:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
a placanje? paypal?
quote:
Originally posted by osim

Poštoji mogućnost direktnog poručivanja i slanja (poštarina je nešto viša) - to je zasada sigurno. Oko distribucije u striparnicama ćemo znati tokom narednih dana, ali će i cena onda biti viša, tako da ispada da je bolje poručiti direktno - potrebno je samo javiti se na info@rosencrantz.rs (promotivni period traje do 28.6.)

quote:
Originally posted by mamlaz

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 08/06/2012 : 14:23:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Moram da priznam da me intervju prilicno koleba da kupim ovo. Na kraju cu ipak prelomiti u korist izdavaca, doduse.

Go to Top of Page

zorglub
Average Member

Serbia
529 Posts

Member since 02/09/2008

Posted - 08/06/2012 : 15:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send zorglub a Private Message  Reply with Quote
Što, ako ti se već sviđa strip? Po meni treba razdvojiti lični život autora od njegovih dela. Nekoliko poznatih pisaca (Hamsun, Paund, Selin) je recimo podržavalo fašizam, ali to ne znači da njihove knjige treba drugačije vrednovati.

Odjednom mi se život proširio.

Kupindo
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 08/06/2012 : 15:58:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
I to sto kazes, kad sam vec kupio Finesu gde je on drmao, mogu valjda i ovo :D

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 08/06/2012 : 21:15:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zorglub

Što, ako ti se već sviđa strip? Po meni treba razdvojiti lični život autora od njegovih dela. Nekoliko poznatih pisaca (Hamsun, Paund, Selin) je recimo podržavalo fašizam, ali to ne znači da njihove knjige treba drugačije vrednovati.

bilo je i boljih primjera. al hvala na slikovitoj usporedbi. iz principa od tih kretena necu kupiti nista.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 08/06/2012 : 21:17:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
ps. sta je i ovaj autor neki fasista?

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000