forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

1Euro
Advanced Member

12484 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 06/07/2012 : 21:58:08  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

u jesenskoj shemi

toga sam se i plašio!
Treba čekati do jeseni grrrrrrrrrrrrrrrr.
Pa zar nisu mogli svejedno staviti ili promjeniti sat prikazivanja ili bilo šta.....Razumijem da neke domače serije, kvizovi,....ne rade jer ljudi (voditelji showa) idu na odmor itd,...ali neka dokumentarna serija koja ionako nije domača, cccccccc.
Kvragu, ljut sam!!! Tko če čekati do jeseni.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/07/2012 : 21:23:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
RTL nam večeras nudi dva filma Michaela Manna za redom, a prvi je...

Večeras na RTL-u u 20:00, Poroci Miamija (Miami Vice), r. Michael Mann, SAD / Njemačka / Paragvaj / Urugvaj, 2006.

Donekle osuvremenjena filmska inačica izuzetno popularne no i podjednako lažne i šminkarske TV-serije iz 1980-ih godina koju je sukreirao redatelj večerašnjeg filma Michael Mann, storija je o Sonnyju Crockettu (Colin Farrell) i Ricaedu Tubbsu (Jamie Foxx), markantnim murjacima Odjela za poroke u Miamiju koji nalijeću na složen slučaj sverca drogom. Nakon što njihov doušnik i čitava njegova obitelj budu pobijeni, Sonny i Rico dolaze na trag narko-bossu Montoyi (Luis Tosar), za kojeg radi atraktivna djevojka Isabella (Li Gong). S njom će Sonny ubrzo započeti vezu...

Cijenjeni Michael Mann, unatoč kreativnim oscilacijama jedan od najvažnijih suvremenih ne samo holivudskih filmaša i izvršni porducent izvornih "Poroka Miamija", sugestivno režira izuzetno stiliziranu mušku priču "veću od života". Tu priču nose snažni muški i ženski karakteri te njihovi prilično emotivni odnosi, a u vrline djela vrijedi ubrojiti i dojmljivu atmosferičnost cjeline i uglavnom raspoložene, ali u određenoj mjeri i manirističke i "šminkerske" glumačke nastupe.

Nažalost, realizam ostvaren digitalnom fotografijom i kamerom iz ruke u nesrazmjeru je s hipertrofiranim mačizmom i kulerstvom koji u spoju sa spomenutom glumačkom "šminkom" filmu oduzimaju uvjerljivost. Poročni Colin Farrell dobra je zamjena za podjednako poročnog Dona Johnsona.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/07/2012 : 21:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Drugi je jedan od najboljih filmova 90-ih "Vrućina"...

Večeras na RTL-u u 22:30, Vrućina (Heat), r. Michael Mann, SAD, 1995.

Mislim da nije pretjerano reći da je Michael Mann uz Clinta Eastwooda i Ridleya Scotta najznačajniji suvremeni holivudski filmaš, unatoč znatnim kvalitativnim oscilacijama filmova sve trojice. Kao autor intrigantnih moralki i slojevitih karakternih studija opipljive tragike, mahom dojmljivo stiliziranih priča većih od života, Mann je umjetnik koji uvijek stvara precizan, zaokružen, realističan i vizualno impresivan svijet, nerijetko okrutan i nemilosrdan urbani milje čije dominantne boje i arhitektonski oblici na određeni način nadopisuju i dodatno definiraju karaktere protagonista.

O tome dostatno govore isprane ulice Chicaga u "Lopovu", žuta boja prerije i zelena šume u "Posljednjem Mohikancu", geometrijski pravilni interijeri u kojima se odražavaju čeličnoplavo nebo i more u večerašnjoj "Vrućini", dominantno sivi i zagasiti tonovi koji pojačavaju tjeskobni ugođaj "Probuđene savjesti", te prevladavajuće pastelne nijanse smeđe boje koja okružuje protagoniste "Gangstera". Pored profesionalizma i nerijetko fanatične predanosti cilju, odnosno naglašavanja važnosti koju odanost profesiji i načelima ima za opstanak ili pak za tragičnu kob pojedinca, teme kojima je Mann stalno zaokupljen su odnos obitelji i posla, u kojem uvijek jedno stradava na račun drugog, te u pravilu neostvarive želje, snovi i ambicije kojima njegovi junaci teže.

Unatoč dugom trajanju i epskom zamahu, često složenoj dramaturškoj i narativnoj strukturi, kao i umetanju efektnih akcijskih sekvenci, Mannova su djela u osnovi intimne drame u koncipiranju kojih autor manje ili više spektakularnu akciju i prizore potjere rabi za kontrastno produbljivanje osobnosti i oslikavanje intimnog svijeta likova, odnosno prema njegovim vlastitim riječima "za mogućnost pripovijedanja intimnih storija u kontekstu velikih i značajnih problema".

Sve navedeno razvidno je i u sjajnoj "Vrućini", storiji o vrhunskom losandželeskom pljačkašu Neilu McCauleyu (Robert De Niro) koji će se sa svojom bandom u kojoj su neđu ostalima i Chris Shiherlis (Val Kilmer), Michael Cheritto (Tom Sizemore) i Trejo (Danny Trejo) sukobiti s podjednako poslu predanim murjakom Vincentom Hannom (Al Pacino) i njegovim ljudima. Dok se McCauley zbližava s romantičnom grafičkom dizajnericom Eady (Amy Brenemann), Hanna će otkriti pukotine u braku s brižnom Justine (Diane Venora).

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/07/2012 : 22:03:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:00 na HTV 1, Talac (Hostage), r. Florent Emilio Siri, SAD / Njemačka, 2005.

Nakon neuspjelog rješavanja talačke krize, prilikom čega je psihopatski ubojica pobio čitavu jednu obitelj, razočarani se pregovarač Jeff Talley (Bruce Willis) mučen osjećajem krivnje odlučuje iz Los Angelesa preseliti u provinciju. Otuđen od supruge Jane (Serena Scott Thomas) i kćeri Amande (Rummer Willis), Talley će godinu dana poslije neočekivano opet biti uvučen u izuzetno opasan slučaj.

Kad obijesni mladić Mars Krupchek (Ben Foster) s braćom Dennisom (Jonathan Tucker) i Kevinom Kellyjem (Marshall Allen) iz zabave provali u kuću bogatog Waltera Smitha (Kevin Pollak), stvari će ubrzo izmaknuti kontroli. Dečki ne znaju da je Walter mafijin knjigovođa koji na jednom DVD-u iz svoje bogate zbirke skriva iznimno vrijedne podatke o mafijinom poslovanju. Želeći Jeffa prisiliti na zaštitu njihovih interesa, mafijaši otmu njegovu suprugu i kći te iskusnog pregovarača dovedu u izuzetno težak položaj. Uz sve veće međusobne sukobe mladih provalnika Jeffu će u rješavanju talačke krize od velike pomoći biti i snalažljiva Smithova djeca, sin Tommy (Jimmy Bennett) i kći Jennifer (Michelle Horn).

Nakon efektnog nastupa u hiperstiliziranom "Sin Cityju" Roberta Rodrigueza i Franka Millera, a prije no što će po četvrti put odjeven u potkošulju krenuti "umirati muški", Bruce Willis je nastupio u neambicioznoj ali korektnoj psihološkoj triler-drami "Talac", ekranizaciji romana Roberta Craisa u režiji Francuza Florenta Emilija Sirija. Filmu se može uputiti dosta prigovora, od klišejiziranosti zapleta preko mnoštva nelogičnosti i dramaturških proizvoljnosti, površne karakterizacije protagonista i zanemarivanja pojedinih likova i važnih detalja priče, do donekle ishitrenog i nejasnog raspleta.

S druge strane, cjelini se ne može poreći dinamičnost i uzbudljivost, a u vrline spadaju i solidno režirane akcijske sekvence i donekle slojevito psihološko profiliranje negativaca. Dok su braća Dennis i Kevin zbunjeni i nesigurni momci koje će višak hormona uvaliti u grdne nevolje, njihov sudrug Mars patološki je ubojica lak na okidaču, koji s Walterovom kćeri Jennifer uspostavlja potencijalno intrigantan posesivno-zaštitnički odnos.

Nažalost, redatelj Siri i scenarist Doug Richardson ("Umri muški 2", "Zločesti dečki") taj motiv ostavljaju tek naznačenim. Uz pomalo manirističan no ipak uvjerljiv Willisov nastup u ulozi Jeffa, njegovu otetu suprugu glumi Serena Scott Thomas, sestra mnogo poznatije Kristin Scott Thomas, a kćer Amandu tumači Rummer Willis, Bruceova tada 16-godišnja kći iz braka s Demi Moore.

Unatoč svim prigovorima, "talačka kriza" Brucea Willisa ipak nude dovoljno atraktivnu i pristojnu zabavu.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 08:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
prođe pola filma a ti stavljaš najavu.....veliš glavno da se negdje ugura tekst!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/07/2012 : 09:10:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Hebi ga, nažalost ne stignem ranije.
No tu si ti da vodiš računa o svemu!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/07/2012 : 09:38:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 23:20 na HTV 2, Bostonski davitelj (The Boston Strangler), r. Richard Fleischer, SAD, 1968.

Za ulogu u vrlo dobroj triler-drami pouzdanog no nažalost često neopravdano podcijenjenog B-filmaša Richarda Fleischera ("Fantastično putovanje", "Tora! Tora! Tora!", "Soylent Green", "Crvena Sonja") odlični Tony Curtis je zasluženo nominiran za Zlatni globus. U središtu priče je bostonski profesor prava John S. Bottomly (Henry Fonda) koji, nakon što zaredaju okrutna ubojstva žena zadavljenih u svojim stanovima, dobije zadatak utemeljiti ured za lov na ubojicu nazvanog Bostonski davitelj. Dok broj ubojstava raste a očajna policija privodi sve seksualne prestupnike, istraga će se pokrenuti nakon što uz pomoć psihijatra Petera Hurkosa (George Voskovec) na psihijatriju bude smješten s jednim od ubojstava povezan Albert De Salvo (Curtis). U razgovoru s njim Bottomly će pokušati proniknuti u svijest mogućeg ubojice podvojene osobnosti.

Temeljen na stvarnom slučaju Bostonskog davitelja koji se odigravao između 1962. i 1964. kada je 13 žena bilo silovano i zadavljeno, a prema čemu je Gerald Frank napisao bestseler-knjigu, Fleischerov film pokušava zaći u pozadinu čitave priče i fokusirati se na socijalni kontekst i psihologije uključenih ljudi. Imponira redateljevo spretno korištenje podijeljenog ekrana, čime istovremeno dočarava višestruke perspektive i različite reakcije, baš kao i spretna uporaba flashbackova u sekvencama u kojima uobičajeno izvrsni Henry Fonda želi isprovocirati memoriju Tonyja Curtisa, sekvencama u kojima se kombinira crno-bijela i kolor fotografija.
U sigurno režiranom, uzbudljivom i zabavnom filmu uživat će ne samo ljubitelji djela Richarda Fleischera.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 11:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
ne vodim ja racuna o nicem, svak nek si sam prati kaj ga zanima....

i onda nek pogleda jedan dobar (klasici woodski vestern dramuljak) film oko 15 na HRT-u!

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 08/07/2012 : 11:10:30  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
ne znam da li je to ciklus Fleischera ili Curtisa ali prije Davitelja ide i bolji Fleischer/Curtisov film VIKINZI - možda i - najbolji film na temu u hollywoodskoj ponudi - blizu mu je možda jedino Dugi brodovi ako uspijemo Widmarka progutati kao vikinga, koliko god volio tog glumca, bilo je to teško - Douglas i Curtis nemaju tih problema (ovaj dvojac će se dve godine potom ponovo mačeva latiti - ovaj put u starom Rimu) - Douglas pogotovo - njemu crtu divljaštva i zlobe nije nikad bilo teško gurnuti u prvi plan a opet dovoljno okretan i uvjerljiv u akrobatskim scenama tako da je film vrhunska zabava - e sad, pogledamo li islandski Kad Gavran Leti, kao jedan od najvjerodostojnijih prikaza vikinga ma filmu - onda Fleischerov film vjerojatno prikazuje Hollywoodsko, ali i ono najčešće uvriježeno, koliko god krivo bilo, viđenje sjevernjačkih razbojnika, pustolova, ratnika, pljačkaša - ali to čini tako uvjerljivo, šaroliko, zapravo vas očara u tren...preporuka za pogledati kako je to nekoć radila stara garda (grijeh bi bio ne pomenuti i Borgninea kao poglavara), a ako već jeste gledali mislim da je šteta još jednom ne pogledati kako pučinu sijeku vitke lađe sa zmajevim glavama na pramcu - Drakarima
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/07/2012 : 11:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Apsolutno, i "Vikinzi" su odlični, možda i bolji od "Davitelja", ali imao sam dojam da su nedavno prikazani pa da se ne ponavljam.
Sve što rommel kaže je na mjestu!

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 08/07/2012 : 19:32:55  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Apsolutno, i "Vikinzi" su odlični, možda i bolji od "Davitelja", ali imao sam dojam da su nedavno prikazani pa da se ne ponavljam.
Sve što rommel kaže je na mjestu!

Razveselio sam se kad sam vidio da večeras idu "Vikinzi"...
Imaš neku recenziju?
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/07/2012 : 19:55:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Nažalost, ništa opširnije.
Ali evo ukratko: film je nadahnut istoimenim romanom Edisona Marshalla, u uvodnoj naraciji je glas Orsona Wellesa, a riječ je o standardnoj herojskoj priči u kojoj se gine s mačem u ruci i osmijehom na usnama sretan što se odlazi u Valhallu.
I Kirk Douglas, i Tony Curtis i Ernest Borgnine su izuzetno zabavni u ulogama krvožednih barbara koji iz pijanih zabava jure u bitke. Naracija nije uvijek sasvim jasna, prikaz Vikinga je naglašeno romantičan uz uljepšavanje tamnijih, agresivnijih i nasilnijih strana, jer ipak su pred kamerama zvijezde pa se pozitiva podrazumijeva. U osnovi sve skupa je dosta plošno i jednodimenzionalno, ali ako te to ne smeta odlična zabava je zajamčena.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/07/2012 : 21:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

Razveselio sam se kad sam vidio da večeras idu "Vikinzi"...
Imaš neku recenziju?

tata Douglas s Tonyjem Curtisom

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 08/07/2012 : 21:29:55  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Baš sad gledam (isplavljaju brodom ). Inače, gledao sam već više puta ovaj film, samo me zanimao Johnnyjev kritički osvrt. U ovom starom filmu nisu radili pogreške s nekim povijesnim detaljima kao što su to često znali raditi u tim hollywoodskim filmovima...Ovdje konačno Vikinzi nemaju rogove na kacigama, što je ispravno jer ih nikad nisu ni imali. Pohvalno je da su se autori filma držali tih nekih točnih detalja.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 08/07/2012 : 22:01:19  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
samo da kažem kako je deveti krug remek djelo i u svjetskim okvirima
a nedavno je bio i 'ne okreći se sine' koji je isto tako odličan film

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 22:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
U osnovi sve skupa je dosta plošno i jednodimenzionalno, ali ako te to ne smeta odlična zabava je zajamčena.

da, i zbog toga nikak ovaj film ne možemo stavljati ispred "Davitelja" koji je posebno zanimljiv prikaz jedne sumorne priče....montažerski za ono vrijeme na tragu francuskog novog vala!

Edited by - dosada on 09/07/2012 08:57:29
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/07/2012 : 12:37:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:40 na HTV 1, Državni neprijatelj br. 1 - drugi dio (L´ Ennemi public n°1), r. Jean-François Richet, Francuska / Kanada, 2008.

Drugi nastavak dvodijelne epske biografske gangsterske drame Jeana-Françoisa Richeta ("Napad na policijsku postaju 13") zaokružuje priču o najpoznatijem francuskom gangsteru Jacquesu Mesrineu (Vincent Cassel). Sposoban u istoj akciji opljačkati dvije banke, Mesrine će tijekom 1970-ih novu ljubav pronaći u atraktivnoj Sylvie Jeanjacquot (Ludivine Sagnier - "Bazen", "Đavolji dvojnik") a partnera u zloglasnom kriminalcu Françoisu Besseu (Mathieu Amalric - "Munchen", "Zrno utjehe"), te se početi predstavljati kao robinhudovski revolucionar.

Raskošno produciran i dosta sugestivno režiran film pedantne scenografske i ikonografske rekonstrukcije razdoblja nosi energični nastup Vincenta Cassela, koji u dočaravanju Mesrinove iracionalnosti i neobuzdanosti nažalost povremeno otklizava u manirizam. Epizodno strukturiranu i kvalitativno neujednačenu cjelinu kvari i poznat kraj. Autoritativni i energični Cassel u Hollywoodu na francuski način.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 09/07/2012 : 16:19:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Vikinzi su sjajan film. Posebno mi je upalo u oči kako su prilično uravnoteženo prikazani i kršćani i Nordijci. Američki filmovi povijesne tematike tada su uglavnom imali tendenciju da kršćane prikazuju izrazito pozitivno, a nekršćane izrazito negativno. Filmovi Anthonyja Manna su bili iznimka.

Mislim, u Vikinzima je nordijski vladar ubojica, silovatelj, pljačkaš i robovlasnik, a engleski vladar je gad i potencijalni djecoubojica koji baca ljude vukovima, sječe ruke i sklapa dogovorene brakove. A opet, i na jednoj i drugoj strani ima likova koji neće pustiti da im osjećaji pomute razum, kako ne bi srljali bezglavo u propast.

Također, ako sam dobro shvatio, film je djelomično sniman u Istri i na Kornatima?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 09/07/2012 : 17:00:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Vikinzi su sjajan film. Posebno mi je upalo u oči kako su prilično uravnoteženo prikazani i kršćani i Nordijci. Američki filmovi povijesne tematike tada su uglavnom imali tendenciju da kršćane prikazuju izrazito pozitivno, a nekršćane izrazito negativno. Filmovi Anthonyja Manna su bili iznimka.

Mislim, u Vikinzima je nordijski vladar ubojica, silovatelj, pljačkaš i robovlasnik, a engleski vladar je gad i potencijalni djecoubojica koji baca ljude vukovima, sječe ruke i sklapa dogovorene brakove. A opet, i na jednoj i drugoj strani ima likova koji neće pustiti da im osjećaji pomute razum, kako ne bi srljali bezglavo u propast.

Također, ako sam dobro shvatio, film je djelomično sniman u Istri i na Kornatima?

da, film je djelomično sniman u Istri i na Kornatima. što se samog filma tiče, meni se isto dopao, premda je najzanimljivija stvar to što su Ernest i Douglas otac i sin - Ernest je u stvarnom životu mlađi od Douglasa

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 09/07/2012 : 20:52:33  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

da, film je djelomično sniman u Istri i na Kornatima. što se samog filma tiče, meni se isto dopao, premda je najzanimljivija stvar to što su Ernest i Douglas otac i sin - Ernest je u stvarnom životu mlađi od Douglasa

niste dobro shvatili - dugi brodovi su snimani kod nas a ne vikinzi
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 09/07/2012 : 22:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

niste dobro shvatili - dugi brodovi su snimani kod nas a ne vikinzi

jesu, Vikinzi su snimani kod nas jednim dijelom, na wikipediji imaš i prikazanu lokaciju na Kornatima gdje se film snimao

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/07/2012 : 22:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
bez kirka rom ne prizna.......;)

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/07/2012 : 20:15:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:59 na HTV 1, Amerikanac (The American), r. Anton Corbijn, SAD, 2010.

Temeljena na istoimenom bestseler romanu Martina Bootha i snimljena u suprodukciji Georgea Clooneya, psihološka triler-drama Antona Corbijna, potpisnika vrlo solidne biografske glazbene drame „Control“ o frontmanu benda Joy Division Ianu Curtisu, priča je o vrhunskom plaćenom ubojici zvanom Leptir (Clooney). On je iznimno sposoban i potpuno bezosjećajan profesionalac izuzetno vješt s oružjem i spreman nakon seksa ubiti ljubavnicu, kojeg šef Pavel (Johan Leysen) pošalje na zadatak u slikoviti talijanski gradić Castelvecchio. Dok atraktivnoj kolegici Mathilde (Thekla Reuten) konstruira sofisticiranu pušku i nabavlja streljivo, Leptir će se neočekivano zaljubiti u privlačnu mjesnu prostitutku Claru (Violante Placido). Istodobno će razviti neobičan odnos s lokalnim svećenikom (Paolo Bonacelli), kojem će donekle otvoriti dušu.

Iznimno atmosferičan, naglašeno stiliziran i elegantno režiran film art-pretenzija odlikuju sugestivni glumački nastupi, suptilne erotske scene, zanimljivi i životni dijalozi te intrigantno profiliranje naslovnog lika kao osamljenog antijunaka koji će zbog ljubavi zanemariti vlastiti samurajski kodeks. Clooneyev je Leptir u tom smislu sličan protagonistima filmova znamenitog francuskog majstora Jeana-Pierrea Melvillea, no Corbijinovo djelo nažalost ne posjeduje snagu i sugestivnost Melvillovih ostvarenja. Dodatno ga opterećuju natruhe kiča i patetike, povremeno gubljenje ritma i prilična predvidljivost. Zbog svega navedenog u cjelini je riječ o razmjerno artificijelnom djelu koje učinkovito koristi prirodnu „scenografiju“ slikovitog talijanskog gradića i koje vrijedi pogledati ponajviše zbog efektne ugođajnosti i Clooneyeve uloge mračnjaka koji zbog ljubavi postaje spreman riskirati život.

Insert je ovaj put kratki kritički osvrt na film:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/07/2012 : 20:31:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:11 na HTV 1, Na putu, r. Jasmila Žbanić, BiH / Austrija / Njemačka / Hrvatska, 2010.

U odnosu na njezin precijenjen, tezičan i proračunat debitantski film «Grbavica», godine 2006. na festivalu u Berlinu ovjenčan Zlatnim medvjedom, nagradom za mirovni angažman te nagradom ekumenskog žirija, drugi dugometražni scenaristički i redateljski projekt «Na putu» Jasmilu Žbanić predstavlja u znatno povoljnijem svjetlu. Premijerno prikazana u konkurenciji Berlinalea 2010., «Na putu» je socijalno i politički angažirana psihološka romantična egzistencijalna drama s elementima melodrame, storija o mladim supružnicima Luni (Zrinka Cvitešić) i Amaru (Leon Lučev) koje na početku zatječemo kao tipičan i naizgled skladan urbani par preokupiran brigama o ostvarenju roditeljstva. Dok je Luna izbjeglica iz Bijeljine koja radi kao stjuardesa, Amar je nesiguran i ponešto tamniji lik kojeg će sklonost alkoholu stajati posla kontrolora leta u sarajevskoj zračnoj luci.

Dok vrlo privlačna, elegantno odjevena i energična Luna svakodnevno leti na međunarodnim zračnim linijama, kod Amara se talože nezadovoljstvo i frustracije zbog suspenzije na poslu i otkrića da zbog njegovih spolno-reproduktivnih nedostataka ne uspijevaju dobiti dijete. No njihova ljubav i optimizam čine se dovoljno jakima prevladati sve nevolje, a u tome im potporu pružaju najbolji prijatelji, također supružnici koje glume Nina Violić i Sebastian Cavazza. No kad nakon jednog vikend-raftinga u njihov automobil udari vozilo Amarova nekadašnjeg suborca Bahrije, stvari se naglo počnu mijenjati. Naime, Bahrija je vehabija striktno predan rigoroznim zakonima i fundamentalističkom tumačenju islamske vjere, koji vlastitu suprugu drži izdvojenom i u javnosti neprekidno prekrivenom tradicionalnom haljom nikabom. Kad se uskoro počne intenzivnije družiti s Bahrijom, Amar će prihvatiti njegov poziv da se kao instruktor rada na kompjuteru makar privremeno zaposli u vehabitskom kampu na jezeru Jablanica...

Premda se u medijima navodi da je «Na putu» djelo koje pokušava tumačiti srž bošnjačkog vehabizma, koji se u svojoj radikalnijoj inačici naziva selefizmom, to tek u vrlo maloj mjeri odgovara istini. Valja pohvaliti autoričinu odluku da svoj film ne konstruira kao priču o islamskom tradicionalizmu, njegovoj isključivosti i šire-društvenoj neprihvatljivosti, već da u dramski fokus stavi prilično suptilno i vrlo uvjerljivo predočenu ljubav ispripovijedanu iz ženske perspektive. Vehabizam i vehabije, s ne pretjerano detaljnim prikazom njihova svjetonazora te ortodoksnosti i vjerskih običaja, predstavljaju tek kontekst koji Jasmila Žbanić koristi za oslikavanje ljubavne veze osuđene na propast. Religijska komponenta filma također je prilika za nizanje brojnih dramskih i značenjskih kontrasta, podjednako onih na intimnom planu dvoje protagonista, kao i u oslikavanju šireg društvenog okvira.

S obzirom na spomenuti feministički ton cjeline, ti su kontrasti većim dijelom vezani za glavnu protagonisticu koju sjajno tumači za Europsku filmsku nagradu nominirana Zrinka Cvitešić («Konjanik», «Što je muškarac bez brkova»), a znatno manjim za Amara u solidnoj interpretaciji Leona Lučeva («Sami», «Put lubenica»). Progovarajući o sukobu individualizma i kolektivizma, svjetovnog i religijskog, erosa i tanatosa te naposljetku borbe za slobodu na pravo osobnog odlučivanja o vlastitom životu, tijelu i sudbini s jedne, odnosno na dragovoljno pristajanje na neslobodu, opresiju i brojna ograničenja u ime proklamiranih viših duhovnih i svjetonazorskih vrijednosti s druge strane, autorica posve jasno staje na stranu Lune.

I ovom se filmu kao i «Grbavici» može prigovoriti zbog tezičnosti, mjestimično teške redateljske ruke, ponekog ishitrenog dramaturškog rješenja, nekih estetski dvojbenih odluka i istančanog marketinškog njuha Jasmile Žbanić, no redateljici se ne može osporiti umjetničko i redateljsko sazrijevanje.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/07/2012 : 23:16:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

U odnosu na njezin precijenjen, tezičan i proračunat debitantski film «Grbavica», godine 2006. na festivalu u Berlinu ovjenčan Zlatnim medvjedom,

Grbavica je precijenjen film, kažeš? kako to?

inače, večeras je na RTL-u bio "Čovjek sa željeznom maskom".

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.53 seconds. Snitz Forums 2000