forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 555

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 08/07/2012 : 21:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Ili ipak ne: na mojoj je strani nekakva logika (zašto kao iskusni vojnici i biolozi - neki od njih - skidaju kacige u onome za što vjeruju da je pećina, zašto krenu dragati malog ljigavca koji pred njih prijeteći ispuže iz tamne tekućine, zašto izlaze iz broda da bi pomogli svojim očito deformiranim kolegama...) a na suprotnoj tek tvrdnja da je to SF i da traganje za smislom zapravo nema nikakvog smisla!
Svašta...

Ok, s ovim se slažem.

A za sve ostalo, bit će produljena DC verzija, pa možda i objasni ove druge probleme. Možda.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 22:10:22  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Nego, čini li se to meni ili ti i dalje raspravljaš o ovom filmu, a da ga nisi ni gledao?

ne, nego gledam kak vi pričate tu o njemu i pitam se: pa kaj je taj film zbilja takav užas?

naravno da nije, samo malo snimljen ispred svog vremena i pod posebnom Scottovom vizijom, kao i Istrebljivač....koji je također prošel kod večione publike slabo, ali je zato s vremenom stekel zasluženi status. I tam su se postavljala nepotrebna pitanje, najcesce od njih je bilo "tko je a tko nije replikant" a bilo ih još, koje su se kasnije jasno pokazal koliko su nebitna. Ista se stvar događa se i sad, bruji se o nekakvom slabom scenariju, osrednjoj glumi i sl.

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 22:11:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

pa ridley

da bas, zate i snima nastavak Prometeja...Prometej 2!

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/07/2012 : 22:18:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

naravno da nije, samo malo snimljen ispred svog vremena i pod posebnom Scottovom vizijom, kao i Istrebljivač....koji je također prošel kod večione publike slabo, ali je zato s vremenom stekel zasluženi status. I tam su se postavljala nepotrebna pitanje, najcesce od njih je bilo "tko je a tko nije replikant" a bilo ih još, koje su se kasnije jasno pokazal koliko su nebitna. Ista se stvar događa se i sad, bruji se o nekakvom slabom scenariju, osrednjoj glumi i sl.

podsjeća li te ovo na nešto?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/07/2012 : 22:19:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa ridley

pa ridley je prvotno smislio prometeja kao prequel alienu, ali se kasnije predomislio
tako da je odgovor: "pa ridley"
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 22:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

pa ridley

pa ridley je prvotno smislio prometeja kao prequel alienu, ali se kasnije predomislio
tako da je odgovor: "pa ridley"

nije vazno kaj se pričalo za promociju filma, vazno je kak film izgleda i kaj autor misli o gotovom proizvodu...

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 08/07/2012 : 22:58:32  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Ovo nikada neće biti kultni film. Samo u najboljem slučaju prosječan. Iako ja ne patim od toga da nešto što je kultno odmah mora biti i nepobitno dobro, originalno, nezaobilazno... I iako se o ukusima ne vrijedi raspravljati...ali je zanimljivo ;)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 08/07/2012 : 23:05:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
nešto može bit kultno iako je sranje

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 08/07/2012 23:06:03
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 08/07/2012 : 23:28:05  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Ovo nikada neće biti kultni film. Samo u najboljem slučaju prosječan. Iako ja ne patim od toga da nešto što je kultno odmah mora biti i nepobitno dobro, originalno, nezaobilazno... I iako se o ukusima ne vrijedi raspravljati...ali je zanimljivo ;)

apsolutno...

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 08/07/2012 : 23:42:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nema tu nikakve rasprave ni (kontra)argumenata.
Kod Mr. Bushida, Windwalkera, Lorda Vadera i vopea se sva objašnjenja svode na to da nema smisla tražiti nikakvu logiku jer je to SF, da to što mi ne vidimo da se alien hrani ne znači da se on ne hrani, odnosno da je možda riječ o jednostaničnom organizmu koji ne podliježe zakonima naše biologije.
S druge strane mene, supermarka i swamp thinga smeta nepoštivanje bilo kakve logike, makar one unutarnje jer se posebna logika žanra podrazumijeva.
Odnosno, zašto bi činjenica da je riječ o SF-u traženje bilo kakve logike činilo besmislenim, zašto bi nategnuti i proizvoljno konstruirani argumenti da je posrijedi jednostanični organizam, da se on hrani kad mi ne vidimo (ja pitam čime?) itd. bili samorazumljivi i jednostavno prihvatljivi, i sve tako nešto isisano iz malog prsta.
Pa kad Mr. Bushido kaže da ja ne iznosim kontraargumente za nelogičnosti, i da su drugi iznijeli valjane kontraargumente, ja kažem da su ti kontraargumenti trice i kučine, u najboljem slučaju iste težine kao i ono što ja tvrdim.
Ili ipak ne: na mojoj je strani nekakva logika (zašto kao iskusni vojnici i biolozi - neki od njih - skidaju kacige u onome za što vjeruju da je pećina, zašto krenu dragati malog ljigavca koji pred njih prijeteći ispuže iz tamne tekućine, zašto izlaze iz broda da bi pomogli svojim očito deformiranim kolegama...) a na suprotnoj tek tvrdnja da je to SF i da traganje za smislom zapravo nema nikakvog smisla!
Svašta...

Nemoj voditi vodu na svoj mlin. Vader ti je dao sasvim dobro objašnjenje za izvanzemaljsku oplodnju i rođenje, a ti to sustavno ignoriraš i tvrdiš kako su tvoji argumenti jedini logični.

A meni još uvijek nije jasno što je toliko rasističko kod prikazivanja ili neprikazivanja jedne obične ševe i kako si ti to uspio okarakterizirati kao "romansu".

Ukratko, nemoj biti ignorantan. Prestani ponavljati neke generalne tvrdnje i pročitaj ono što ti drugi ljudi govore.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 08/07/2012 : 23:45:06  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

nešto može bit kultno iako je sranje

Znam, zato sam nabrojao i 'originalno', 'nezaobilazno', i stavio tri tačke, a tu bih dodao još dosta opisa, uglavnom misleći na nešto upečatljivo u vezi njega. Prometej, po meni, nema ništa upečatljivo, sve je u najbolju ruku prosjek. Gluma, specijalni efekti, originalnost, priča,... ima li nešto u ovom filmu za šta ćete prijateljima reći 'wow, znaš kako je dobra ta i ta scena', 'e, znaš kako je taj i taj razvalio sa ulogom', 'da vidiš kakav je 3D, najbolje do sada što sam gledao',...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2967 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 09/07/2012 : 08:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kod Mr. Bushida, Windwalkera, Lorda Vadera i vopea se sva objašnjenja svode na to da nema smisla tražiti nikakvu logiku jer je to SF, da to što mi ne vidimo da se alien hrani ne znači da se on ne hrani, odnosno da je možda riječ o jednostaničnom organizmu koji ne podliježe zakonima naše biologije.

Pa ko tvrdi da u ovom filmu nema smisla tražiti logiku? Logika koja je postavljena u Alien franšizi je tu, dok je logika nelogičnog postupanja grupe profesionalaca takođe objašnjiva - ko očekuje da se ljudi ponašaju logično u momentima kad se nalaze pred smrtonosnim nepoznatim i u stanju čiste panike? Pa horori ne bi bili mogući u tom slučaju.

...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 09/07/2012 : 11:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

S druge strane mene, supermarka i swamp thinga smeta nepoštivanje bilo kakve logike, makar one unutarnje jer se posebna logika žanra podrazumijeva.
Odnosno, zašto bi činjenica da je riječ o SF-u traženje bilo kakve logike činilo besmislenim, zašto bi nategnuti i proizvoljno konstruirani argumenti da je posrijedi jednostanični organizam, da se on hrani kad mi ne vidimo (ja pitam čime?) itd. bili samorazumljivi i jednostavno prihvatljivi, i sve tako nešto isisano iz malog prsta.
Pa kad Mr. Bushido kaže da ja ne iznosim kontraargumente za nelogičnosti, i da su drugi iznijeli valjane kontraargumente, ja kažem da su ti kontraargumenti trice i kučine, u najboljem slučaju iste težine kao i ono što ja tvrdim.
Svašta...

Nemoj voditi vodu na svoj mlin. Vader ti je dao sasvim dobro objašnjenje za izvanzemaljsku oplodnju i rođenje, a ti to sustavno ignoriraš i tvrdiš kako su tvoji argumenti jedini logični.

A meni još uvijek nije jasno što je toliko rasističko kod prikazivanja ili neprikazivanja jedne obične ševe i kako si ti to uspio okarakterizirati kao "romansu".

Ukratko, nemoj biti ignorantan. Prestani ponavljati neke generalne tvrdnje i pročitaj ono što ti drugi ljudi govore.

I second this

I i dalje trazim da se odgovori na moje tvrdnje nekim pravim odgovorom, a ne tamo-amo smicalicama

PS
i ja se slazem sa dosta "zamerki" koje se kojekuda mogu procitati

ali mi vrhunski ide na zivce kada se ide sa strujom, pa se samo izmisljaju i nepostojece zamerke....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.

Edited by - Lord Vader89 on 09/07/2012 11:27:00
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/07/2012 : 12:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Mr. Bushido

Namjerno izvrćeš činjenice, pa evo:

quote:
Čekaj, ti propituješ pojavu ubrzane trudnoće u SF filmu? Imala je izvanzemaljski DNA u sebi!

Ja ne problematiziram njenu ubrzanu trudnoću kao takvu, nego činjenicu da se nakon "abortusa" izvedenog poslije 10 sati trudnoće alien izoliran u prostoriji razvija nevjerojatno dobro. Protuargumenti su da je riječ ili o jednostaničnom organizmu koji ne podliježe ljudskim biološkim zakonima, ili o biću koje hranu ni ne treba, ili pak da je to SF pa je traženje nekakve logike cjepidlačenje. A meni to i dalje bode oči, što mogu, i ne mogu tek tako proizvoljna i nategnuta objašnjenja prihvatiti kao relevantne argumente.

quote:
I pobogu, ono nije bila romansa, već obična ševa za jednu noć. On se htio ševiti, ona se htjela ševiti. I to je bilo to. Ne vidim zašto bi to imalo jednako duboko značenje kao i ono što imaju Elizabeth i Charlie.

Objasnio sam zašto ne mogu napisati seks ili ševa, već moram koristiti "neutralnu" romansu, ali da: smeta me Scottovo izbjegavanje prikaza međurasne ševe i zadržavanje iste samo u naznakama, i smatram to licemjernim. Pritom nigdje ne govorim o nekakvom "dubokom značenju" tog čina, što mi imputiraš. Samo i isključivo bih volio da je bilo malo više hrabrosti i da se to prikazalo.

quote:
Također, ono više nije bio zametak, zato ga je Elizabeth i izvadila na silu. Biće se razvijalo samostalno, bez obzira bilo ono u njenoj maternici ili ne.

Ok, tu sam se složio, makar i opet postavljam pitanje od čega se biće dalje razvijalo samostalno? Prije vremena je izvađeno iz "maternice" (Elizabethine utrobe), a izolirano je u prostoriji bez ičeg (ljudima) jestivog.
To je opet pitanje iz prvog dijela posta, a taj mi detalj bode oči osobito kad se sjetim da trudna Ripley u trećem Fincherovu dijelu aliena prije poroda nosi čitav film, odnosno danima (!!) prije no što će ga pri "porodu" ubiti skokom u oganj. U usporedbi s tim malac je ovdje fakat u stadiju fetusa, i pretpostavljam da ne bi mogao ni preživjeti prerano vađenje iz Elizabethine utrobe, a nekmoli još u kratkom vremenu u izolaciji (dosad se uvijek slobodno kretao brodovima i kaznionicom) narasti do pune veličine i snage.
Sad očekujem odgovor da opet cjepidlačim i da je to SF. A ja tvrdim da se ne poštuju unutarnja pravila samog serijala definirana u prethodnim nastavcima.

quote:
I ne shvaćam taj argument, kako film nije trebao niti biti snimljen. To mnogi ljudi koriste kada ih neki film razočara, ali meni taj argument zvuči prilično nejasno i pomalo sebično.

Nažalost, kao žestoki fan čitave franšize Alien kojem se i često osporavani treći dio itekako sviđa, smatram da se Scott na temelju ovako slabog scenarija nije trebao vraćati serijalu, odnosno da film prema ovakvom scenariju nije trebao ni biti snimljen. Ne osporavam njegovu režiju, sjajni dizajn i sve ono što hvalim u tekstu, ali priča je za standarde samog serijala nevjerojatno trivijalna, šuplja i zbrzana. Sporedni likovi tanki i praktički nepostojeći, važni motivi tek naznačeni i zanemareni, itd. što sam također naveo u tekstu.
A ako je žal zbog slabog nastavka omiljenog mi serijala i razočaranja istim tebi znak sebičnosti, pa neka bude.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 09/07/2012 12:14:51
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/07/2012 : 12:20:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
I da, unatoč ignorantima koji o filmu govore a da ga nisu ni pogledali, i bez obzira na Scottova i ne znam čija očitovanja, Prometej je prequel Aliena već i iz same činjenice da se bavi počecima čitave priče.

Edited by - Johnny Difool on 09/07/2012 12:21:21
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 09/07/2012 : 13:11:05  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

I da, unatoč ignorantima koji o filmu govore a da ga nisu ni pogledali, i bez obzira na Scottova i ne znam čija očitovanja, Prometej je prequel Aliena već i iz same činjenice da se bavi počecima čitave priče.

ha, ha, ha...sawitch sindrom, optužiš ga za nekaj i odmah uzvraća (doslovno) istom optužbom.......malo maštovitosti ne bi škodilo jer istu stvar si napravil u raspravi sa mnom tak da je to očito normalna pojava (:

p.s. govoril sam ti ja ovo i o tvojim recenzijama prije koji mjesec, pa je ispalo da samo Dosada kritizira tu pojavu da nema vlastitog stava...tko zna jesi li sad svjesni te mane tvojih najava i osvrta kad te više ljudi na to upozorava!?

Edited by - dosada on 09/07/2012 13:12:17
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 09/07/2012 : 13:57:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ok, tu sam se složio, makar i opet postavljam pitanje od čega se biće dalje razvijalo samostalno? Prije vremena je izvađeno iz "maternice" (Elizabethine utrobe), a izolirano je u prostoriji bez ičeg (ljudima) jestivog.
To je opet pitanje iz prvog dijela posta, a taj mi detalj bode oči osobito kad se sjetim da trudna Ripley u trećem Fincherovu dijelu aliena prije poroda nosi čitav film, odnosno danima (!!) prije no što će ga pri "porodu" ubiti skokom u oganj. U usporedbi s tim malac je ovdje fakat u stadiju fetusa, i pretpostavljam da ne bi mogao ni preživjeti prerano vađenje iz Elizabethine utrobe, a nekmoli još u kratkom vremenu u izolaciji (dosad se uvijek slobodno kretao brodovima i kaznionicom) narasti do pune veličine i snage.
Sad očekujem odgovor da opet cjepidlačim i da je to SF. A ja tvrdim da se ne poštuju unutarnja pravila samog serijala definirana u prethodnim nastavcima.

pa ne znam ko sad izvrce cinjenice (doduse, pitanje je vise sta su cinjenice) :D
namerno ili nenamerno si previdio faktor crnog katalizatora, koji ima tendencije da od organizama pravi preizrasle monstrume; vec sam objasnio jedared, ne znam, mozda si prevideo....

crnog katalizatora u Alien3 nema

na snazi je stalno neka evolucija, promena....to se moze videti i na prelazu izmedju starih Alien filmova, xenomorfi uvek imaju neki kolko tolko drugaciji izgled
ali na stranu to

crvic je izrastao u veliku smrtonosnu guju
geolog je izrastao u frankenstajna
carlijev spermatozoid je izrastao u giant facehuggera :D
(dakle, nije usamljen slucaj, pa da moramo da nagadjamo KAKO je to izrastao....)

mislim zapravo da bi se mnogo manje ove negativne graje diglo da je odmah rekao "ovo ce biti dvodelni film, cao zdravo, cekajte oba dela"
then again....prvobitni "alien prequel" je trebalo da bude dvodelni film, ako se ne varam? (davno bese)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/07/2012 : 17:33:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Lord Vader89

Ovo što ti tvrdiš s evolucijom i promjenom bi imalo smisla kad Prometej kronološki ne bi bio prije Aliena 3, a budući da ipak jest slijedi da je xenomorf deevoluirao, odnosno da mu je na početku (Prometej) za inkubaciju ("trudnoću") te potpuni rast i razvoj bilo potrebno svega jedan dan a možda i manje, dok mu je desetljećima kasnije (Alien 3) trebao čitav tjedan.
Ako i uzmemo u obzir da je svaki put riječ o manje ili više mutiranim tj. izmijenjenim bićima, pa da za njih svaki put vrijede ponešto drugačija pravila, to mi se i opet ne čini logičnim.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 09/07/2012 : 22:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
kad ćemo opet raspravljat o Coppolinom Drakuli?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/07/2012 : 11:31:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Tražeći ljubav za kraj svijeta (Seeking a Friend for the End of the World), r. Lorene Scafaria, SAD / Singapur / Malezija / Indonezija, 2012.

Nakon psihološke egzistencijalne drame „Melankolija“ Larsa von Triera i kod nas nedistribuiranog filma „4:44 Posljednji dan na Zemlji“ Abela Ferrare, pred nama je još jedno ostvarenje s temom suočavanja s krajem svijeta. Iako apokaliptičnu humornu romantičnu melodramu „Tražeći ljubav za kraj svijeta“ ne odlikuju artističke pretenzije poput onih u von Trierovu ostvarenju niti provokativnost Ferarina filma, riječ je o iznenađujuće solidnom, zanimljivom, intrigantnom i mjestimice neočekivano slojevitom djelu o očajničkom traganju za ljubavlju dvoje ljudi dok teku posljednji dani života na Zemlji. Posrijedi je debitantsko redateljsko ostvarenje scenaristice (kod nas neprikazivan „Nick and Norah´s Infinite Playlist“) i glumice Lorene Scafaria, koja je scenarij napisala potaknuta događajima u vlastitom životu. Naime, autorica je prije nekoliko godina u kratkom vremenu doživjela smrt u užoj obitelji, prekid duge ljubavne veze i početak nove, što ju je nagnalo na koncipiranje u osnovi konvencionalne romantične priče o rađanju ljubavi između dvoje ljudi dok sat otkucava posljednje trenutke pred smak svijeta. Premda postoji čitav niz filmova sa sličnim zapletima, redateljski prvijenac Lorene Scafaria ipak odlikuju popriličan šarm i razmjerna svježina u pristupu, što u kombinaciji s nenametljivom režijom i raspoloženim glumačkim nastupima daje sasvim pristojan rezultat.

U središtu priče je sredovječni Dodge Petersen (Steve Carell), smeteni i nesigurni agent osiguravajućeg društva koji jednog dana sjedeći u automobilu s otuđenom suprugom na radiju čuje vijest da pokušaj razbijanja velikog meteora koji juri prema Zemlji nije uspio, te da je preostalo točno tri tjedna do sudara našeg planeta s meteorom odnosno do smaka svijeta. Kad ga supruga čuvši tu vijest smjesta napusti, izgubljeni Dodge se dovuče do kuće gdje ga dočeka dobrodušna domaćica Elsa (Tonita Castro), Hispanoamerikanka koja se uporno pretvara da je sve u najboljem redu. Isprva se odlučivši držati svakodnevne rutine, Dodge prihvati poziv obiteljskih prijatelja Warrena i Diane (Rob Corddry i Connie Britton) na otkačenu zabavu s obiljem droge i seksa. No kad shvati besmislenost i uzaludnost raskalašenog prepuštanja potpunom hedonizmu, Dodge odluči krenuti u potragu za Olivijom, jedinom ženom koju je ikad istinski volio a s kojom je prekinuo prije punih 18 godina. Nemajući pojma gdje bi u međuvremenu razvedena Olivia mogla biti, Dodge slučajno upozna svoju mladu susjedu, otkačenu i nepredvidljivu Penny (Keira Knightley) koja je još jednom prekinula s arogantnim dečkom Owenom (Adam Brody). Penny je Engleskinja koja bi pred kraj svijeta željela još jednom vidjeti roditelje, te ona i Dodge uz pratnju psića imenom Oprosti pred napadom agresivnih sumještana krenu na dugo i neizvjesno putovanje. Očekivano, tijekom putovanja i kroz susrete sa slučajnim suputnicima i Dodgeovim ocem (Martin Sheen) dvoje emotivnih ljudi će se početi zbližavati.

Počevši od uvodnih kadrova s nevoljnim Dodgeom kojeg ne vijest o skorom smaku svijeta napušta supruga, preko prvotne provokativnosti u prikazu razuzdanih zabava s konzumiranjem droge i alkohola s kojima se „upoznaje“ i najmlađe (od takvih političkih nekorektnosti se ubrzo nažalost odustaje), do pretvaranja cjeline u najvećim dijelom ritmičan film ceste tijekom kojeg će se životni i dovoljno slojeviti protagonisti suočiti s istinama o samima sebi i svojim manje ili više promašenim egzistencijama, „Tražeći ljubav za kraj svijeta“ prilično uspješno pozitivno iznevjerava gledateljska očekivanja. Patetike nema previše i uglavnom je dobro izbalansirana, melodramatičnost u posljednjem dijelu nije prenapadna, crni humor neprekidno je garniran bizarnostima i natruhama apsurda, a povoljnim dojmovima o filmu pridonosi i odličan soundtrack na kojemu su klasici rocka i popa kao primjerena zvučna kulisa za dočekivanje kraja svijeta. Svakako, priča u osnovi jest banalna i nedostaje joj dubine, križanje žanrova nije uvijek najspretnije i najbezbolnije izvedeno, zamjetna su povremena otkliznuća u trivijalnosti i olaka rješenja s ishitrenim karakternim mijenama protagonista (osobito Penny), a predvidljivost zapleta i priče ne ostavlja mjesta bilo kakvim iznenađenjima ili meandriranjima. Unatoč tome, vrline filma u konačnici ipak znatno pretežu nad nedostacima.

"Tražeći ljubav..." je vrlo dobro režirana, mjestimice vrlo duhovita i sugestivno emotivna storija u fokusu koje su stvarni likovi od krvi i mesa koje odlično utjelovljuju u ulogama zbunjenih i izgubljenih tipova savršeni Steve Carell i efektno pomaknuta Keira Knightley. Njih dvoje su u kadru u poprilici 80 % scena, a film najbolje funkcionira s njihovim licima u krupnim planovima. Ima tu i naznaka prijetećeg totalitarizma u koji bi moglo skrenuti buduće, postapokaliptično američko društvo, kao i zgodnih zapažanja o smislu života s kompromisima, samozavaravanjima i bez istinskih osjećaja. Ako se i ne može preporučiti gledateljima kojima se svidjela von Trierova „Melankolija“, dovoljno zreo i pametan film Lorene Scafaria može se preporučiti ljubiteljima neobičnih celuloidnih romansi.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 11/07/2012 : 15:42:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
Johnny, jesi pogledao onu ekstenziju Larinog izbora?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/07/2012 : 22:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ Mr. Bushido

Namjerno izvrćeš činjenice, pa evo:

Pobogu Johnny, kakve činjenice? Ovdje je riječ o analizi filma, a ne o znanstvenom radu.

Ali dobro, jasno mi je da se nećemo složiti, makar smatram da kontra-argumenti na tvoje zamjerke imaju smisla u kontekstu mitologije koja je prezentirana u filmovima.

Jedna stvar koju također treba uzeti u obzir jest da je planet očito služilo Graditeljima kao mjesto za njihove eksperimente, tako da je za očekivati da će se strane tvari, materijali i živa bića što ih je ekipa Prometeja našla u kompleksu izazivati različite reakcije nakon dolaska u kontakt sa članovima ekipe. Zato nastupaju trudnoća, zombifikacija, smrt i nastanak novih organizama.

quote:

Objasnio sam zašto ne mogu napisati seks ili ševa, već moram koristiti "neutralnu" romansu, ali da: smeta me Scottovo izbjegavanje prikaza međurasne ševe i zadržavanje iste samo u naznakama, i smatram to licemjernim. Pritom nigdje ne govorim o nekakvom "dubokom značenju" tog čina, što mi imputiraš. Samo i isključivo bih volio da je bilo malo više hrabrosti i da se to prikazalo.

Ok, u dramaturškom kontekstu, kakvog bi smisla imalo prikazivanje njihovog spolnog akta, osim napaljivanja svih prisutnih u kinu?

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/07/2012 : 22:05:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Hm, to bi bio još jedan deja vu.

[Random forumaš]Coppolin Dracula je zakon![/Random forumaš]

[Darth Ivan]U krivu si. Pročitaj knjigu.[/Darth Ivan]

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/07/2012 : 00:39:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Hm, to bi bio još jedan deja vu.

[Random forumaš]Coppolin Dracula je zakon![/Random forumaš]

[Darth Ivan]U krivu si. Pročitaj knjigu.[/Darth Ivan]

Random forumaš(nakon što je pročitao knjigu): film nije skroz vjeran knjizi, ali je dobar još uvijek, ali knjiga je legendarna!

btw, Bushido, jesi i ti pročitao knjigu? jesi usustavio gradivo?

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 12/07/2012 00:40:39
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/07/2012 : 00:46:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Postao si predvidljiv, čitam te ko knjigu.

Go to Top of Page
Page: of 555  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.89 seconds. Snitz Forums 2000