forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Progressive Rock
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 20/07/2012 : 18:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
A sta kazete za Colloseum i reneissance?
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8611 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 20/07/2012 : 19:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cat claw

A sta kazete za Colloseum i reneissance?

Da, čista progresiva. S tim da su mi colloseum super, a renaissance nisu.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 20/07/2012 : 23:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message  Reply with Quote
Od novijih Porcupine Tree su mi favoriti.

Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 20/07/2012 : 23:44:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Sad su to sve nijanse i stvar ukusa. Ja se ne bih složio da sve njihovo iz 70-ih ide pod progresivu. Minstrel in the gallery može proći, osim tog albuma meni je najbliže progresivi stvar Heavy horses. Sve ostalo mome uhu ide pod folk-rock, hard-rock, vaki-naki rock, al ne pod progresivni.

Samo sam te čekao!
Neizbježno je kod ovakve teme pitanje što je to progresivni rock?
Znači li to da ako znaš jebeno dobro svirat i možeš zakomplicirati stvari do bola, da si automatski i progresivan. Ja mislim da ne.
To je ona zdravoseljačka - ili imaš to ili nemaš.

Slažem se s tobom donekle u vezi Jethra, ali unatoč folku i vako-nakom rocku imali su cijelo vrijeme tu prog notu; u 70-tima.
Danas se sve živo trpa pod prog, posebno od kad je interneta jer se "tagovi" stavljaju na sve živo što je malo van okvira.
Evo recimo..."pravednom" su Doorsi prog. Ja se ne slažem s tim, ali da su imali vizionarsku/progresivnu crtu u svojoj muzici to nitko ne može osporiti.

Uff...otišao sam malo preširoko u temu

Evo jedne prave progresivne po meni

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 13:11:05  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Na neki nacin, Black widow je takodje progresiva. Ako nista drugo, bili su bas neobicni.
http://www.youtube.com/watch?v=lEmALYV72sc

A tu negde mozemo strpati i Spooky Tooth
http://www.youtube.com/watch?v=ycxS9w5jCQY
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4419 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 21/07/2012 : 14:05:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Black Widow je super, ali ne bi ih baš svrstao u progresivu osim albuma III i IV. Zapravo kad bolje razmislim možda bi bolje bilo reći da imaju progresivne dijelove Za razliku od npr ''Coven''-a. + sjetio sam se još dva izvođača koji imaju progresivne dijelove ili albume - Jacula, Antonius Rex i Paul Chain - sve talijani

@cat claw može jedno osobno pitanje? - Kada si prvi put saznao za Black Widow? Odnosno želim pitati kakvo je bilo stanje u Jugi sa ovakvim bendovima? Jesu se mogle kupiti ploče/je li barem bilo kakvih članaka u Džuboksu?

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11447 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/07/2012 : 14:14:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Black Widow je super Baš sam prošle godine igrom slučaja naiša na cd Sacrifice i kupija ga.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/07/2012 : 15:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

@cat claw može jedno osobno pitanje? - Kada si prvi put saznao za Black Widow? Odnosno želim pitati kakvo je bilo stanje u Jugi sa ovakvim bendovima? Jesu se mogle kupiti ploče/je li barem bilo kakvih članaka u Džuboksu?

Gotovo izvesno Black Widowa nije bilo na licenci kod nasih diskografa. Od gore navedenih, mislim da je bilo Jethro Tulla, i mislim da su nasi uhvatili King Crimson posle xx albuma. Standardna je praksa tada bila da se "ukljucimo" u nekog izvodjaca tek posto se "potvrdi" kod publike - tako je recimo Black Sabbath krenuo od Paranoida, Led Zepp od dvojke (i to sa spakovanim kecom u nekom miks izdanju) itd. Ima naravno i izuzetaka, Doorsi su bili iz starta na Jugotonu npr.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 15:16:07  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Na zalost po one koji misle da je onda bila Gvozdena stega, pesma 'Come to the Sabbath' je vrlo cesto bila emitovana. Sedamdesete su bile zadnji trzaji rusofilije i ''odgovorni'' vecinom bez znanja kapitalistickog engleskog verovatno nisu imali pojma o cemu se peva, a pojam ''satanizma'' u Hard roku i Hevi metalu se rasirio tek nekoliko godina kasnije.

Ploce su se VEOMA SLOBODNO nabavljale iz Londona. Nisam nikad cuo da je carina uhapsila neki paket zbog samog sadrzaja. Narucivalo se kod ''Toma & co.'' jedna ploca jedna crvena u obicnom pismu. Kakve banke, kakvi bakraci.
Znam bar deset njih koji su imali prvi album Black Sabbath.

Politika gramofonskih izdavackih kuca je vec bila nesto drugo. Black Widow nije imala sanse da je objave Jugoton ili RTB. Mada, kao kroz maglu, 'Come to the Sabbath' se, cini mi se, pojavila na nekoj kompilaciji... Ili je to bila neka nemacka kompilacija... hm?

Black Sabbath razumljivo iz istih razloga nije doziveo licencu, a Paranoid je izvisio po inerciji... Posle su ipak dosli neki novi ljudi pa je sve normalizovano. Ostaje nejasno sta su ''dezurni''nasli na LP ''Fireball'' pa je izostala sa Purple spiska.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 15:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Jesi li siguran za Paranoida, Mairosu?
Ja se ne secam tog albuma u RTB izdanju?
Ako se ne varam, Sabati su kod nas krenuli sa Vol.4 i Masters of Reality skoro istovremeno i sa zakasnjenjem od dve-tri godine.

Doduse, na samom startu nisam voleo Ozija i drustvo i nisam ih bas nesto narocito pratio pa je moguce da mi je promaklo.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/07/2012 : 15:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:

Black Sabbath razumljivo iz istih razloga nije doziveo licencu, a Paranoid je izvisio po inerciji... Posle su ipak dosli neki novi ljudi pa je sve normalizovano. Ostaje nejasno sta su ''dezurni''nasli na LP ''Fireball'' pa je izostala sa Purple spiska.

Vrlo dobro Bane - Paranoid i Master of Reality su naknadno izdati od strane Jugodiska u 80tima. Prvi Sabbath koji je osvanuo kod nas je Vol 4, i to u "roku".

Siguran da Fireballa nema na Jugotonu ? Imam neki Fireball, znam sigurno, samo koji hm. Ispravi me ovde, ali mislim da je Jugoton prvo zakacio Deep Purple in Rock, nisam siguran da li su prva tri cetiri izasla kod nas.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/07/2012 : 15:25:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jesi li siguran za Paranoida, Mairosu?
Ja se ne secam tog albuma u RTB izdanju?
Ako se ne varam, Sabati su kod nas krenuli sa Vol.4 i Masters of Reality skoro istovremeno i sa zakasnjenjem od dve-tri godine.

Elaborirah u postu dole...AC/DC je zato kod nas krenuo sa cini mi se LTBR (i to necenzurisan ! HA !), ali tu se ne razlikujemo od ostatka civilizacije jer su prva tri albuma i preko tek kasnije dozivela izdanja. Dirty Deeds i High Voltage postoje Suzy ploce ali su izdate naknadno.

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 15:26:18  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Evo, ovde pise da je Beograd Disk izdao Paranoida tek 1981. godine http://www.discogs.com/Black-Sabbath-Paranoid/master/302
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 15:45:17  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Kompilacija sa Black Widow je ova http://www.discogs.com/Various-Fill-Your-Head-With-Rock/release/3391616. Imao moj drugar iz konkurentskog benda. Dakle, nije ''nasa'' kompilacija.
Jugoton je krenuo sa In Rock, normalno izdanje - ploca se umetala u omot spolja.
Fireball sam nabavio engleski original posto Jugoton NIJE izdao tu plocu. Onda se pojavila Machine Head kao kopija nemackog izdanja - omot se otvarao normalno, a ploca se zavlacila sa unutrasnje strane. Machine Head je kasnila jako za premijerom u Engleskoj. Kad je stigla u Jugoton, moj engleski original se vec dobrano izlizao. Who Do We Think We Are je relativno brzo stigla kod nas. Ostali parplovi su isli maltene kao i u Engleskoj. Cak je jugoton valjda jedini izdao neki singl sa kombinacijom A)Might Just... i B)Coronarius Redig (?)

Kad spomenu Crimsone, koliko ja znam, kod nas je izdat samo kompilacijski album, The Young Persons' Guide To King Crimson.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4419 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 21/07/2012 : 18:03:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Black Widow je super Baš sam prošle godine igrom slučaja naiša na cd Sacrifice i kupija ga.

E iz koje godine je to izdanje? Jel ima u bookletu tekstove pjesama? Planiram i ja kupiti ovih dana.

@cat claw: nisam baš ciljao na državnu nesklonost prema zapadnjačkim proizvodima i njihov pojam ''ćudnoređa'' :D nego više na dostupnost informacija o takvim bendovima. Ali to me zanimalo- nisam znao da se ''Come to the Sabbath'' puštala u eter. Izgleda da ipak nisu toliki underground kak su mi se oduvijek činili. :D

@mairosu- izgleda da nisu ni Doorsi od početka http://www.discogs.com/Doors-The-Doors/master/45347 :D

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11447 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/07/2012 : 18:41:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
To ti je ovo izdanje iz 1999 godine: http://www.discogs.com/Black-Widow-Sacrifice/release/668615

Meni se sviđa, u bookletu imaš lyricse pisama In Ancient Days, Way to Power i Come to the Sabbat, a od ovih ostalih par nema nažalost. Ono šta se meni sviđa je to šta ima kratka biografija benda na 3 stranice, te par isječaka iz novina i skenirani poster s koncerta iz tog vrimena Zanimljivo je za pročitat. Ako nađeš negdi jeftino, kupi jer je lipo odrađeno izdanje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 18:56:33  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Imas 6 CD izdanja izmedju 1990 i 2007 (Japan). A imas i znas vec gde. Mozda je pametnije da prvo uzmes znas vec gde. Ostatak ploce je, bar meni, prilican smor... Ako ti se dopadne, lako je poruciti.
Postoji i izdanje Anthology gde ima pesama i sa ostalih albuma.
http://www.discogs.com/artist/Black+Widow+%285%29

Dzuboks je s vremena na vreme davao i informacije o takvim obskurnim bendovima, onako na kasicicu. Sto se Black Widow tice, dugo nismo imali nikakvog pojma o njima kao grupi, jos manje o njihovim legendarnim nastupima sa sve ''black missa'' zrtvovanjem golih devojaka.
Vise smo saznavali iz magazina tipa Bravo i Rolling Stone koji su regularno bili u prodaji sa ostalom stranom stampom.
Ta kompilacija Fill Your Head... je bila vrlo cesta u nekadasnjim ''komisionima'' (prodavnice sa stranom robom. Urednici su je bas pustali, pogotovo Flock, Al Cooper, Winter, Blood Sweat n Tears i Janis. A uz njih je vrlo cesto utrcavala i Black Widow.
Raja je volela tu stvar na zurkama jer smo mogli pijani da se deremo do mile volje i lupamo po stolu taj neandertalski ritam. Naravno, niko od nas nije imao pojma o cemu je pesma, ali smo svi znali da se tu spominje ON i da je to nesto kao zabranjeno.

Tekst pesme Come To... je na omotu. Za ostale tekstove ne znam da li ih ima u bukletu.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4419 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 21/07/2012 : 21:48:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
@paka: thanx na infou, inače ne volim ako nema kompletne lyricse tako da ću morat još istražit da dođem do najbolje verzije.

@cat claw: e to me zanimalo

Bok, kako si.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2012 : 22:30:27  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:

Na neki nacin, Black widow je takodje progresiva. Ako nista drugo, bili su bas neobicni.
http://www.youtube.com/watch?v=lEmALYV72sc

A tu negde mozemo strpati i Spooky Tooth
http://www.youtube.com/watch?v=ycxS9w5jCQY

Prvi i drugi album Spooky Tooth su fantastični...
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2012 : 22:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

quote:

Vrlo dobro Bane - Paranoid i Master of Reality su naknadno izdati od strane Jugodiska u 80tima. Prvi Sabbath koji je osvanuo kod nas je Vol 4, i to u "roku".

Siguran da Fireballa nema na Jugotonu ? Imam neki Fireball, znam sigurno, samo koji hm. Ispravi me ovde, ali mislim da je Jugoton prvo zakacio Deep Purple in Rock, nisam siguran da li su prva tri cetiri izasla kod nas.

Prva četiri albuma od Deep Purple nisu izdati u Jugoslaviji,takodje ni "Fireball"...Po te ploče sam morao ići do Trsta da ih kupim...
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2012 : 22:44:40  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne bih nazvao Dead prog rockom nikako, uz duzno postovanje Pravednom.

Problem kod "Grateful Dead" je bio u tome što tu količinu energije i dobre svirke koje su odašiljali na koncertima nikada nisu uspeli da dosegnu u studiju...Bend je šezdesetih godina održavao koncerte koji su trajali i po osam sati a svirka je bila podredjena dugačkim improvizacijama muzičara. Za mene oni spadaju u progresivni rock,iako su od početka sedamdesetih sve više svirali kantri..."Live/Dead" je jedan od njihovih testamentarnih albuma.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 21/07/2012 : 23:04:08  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne bih ja ni doorse, ni jeffersonov avion, pa ni tangerine... uz isto takvo poštovanje prema pravednom.

Grupu koja snimi takve pesme kao što su "The end","Crystal ship","When the music over","Riders on the storm","The unknown soldier",sigurno treba staviti medju najveće progresivne rock grupe...ili sam ja 35.godina živeo u zabludi (pre toliko vremena sam počeo da ih slušam)...
Jefferson Airplane su jedna od najvećih grupa tzv."Zapadne obale",i takodje,vrhunski bend progresivnog rocka. Ko je preslušao albume "Surrealistic pillow"," ili Crown of creation" znaće o čemu govorim.
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 21/07/2012 : 23:19:03  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Problem kod vecine tih grupa je sto su svirale za sebe a ne za publiku

Obicno im neki hit padne s marsa, masa se zalepi a onda oni svima pokazuju kako se svira i kako su bas oni najpametniji.

Npr, osim Lejkovih balada ELP je jako tesko probavljiv za prosecnog rokera.
Velvet Undergraund i Vanilla Fudge NIKAD nisam uspeo da preslusam cele ploce... brrrr
Od In A Gadda Da Vida popizdim posle 5 minuta, ali mi je Soldier In Our Town jedna od omiljenih.
http://www.youtube.com/watch?v=oEaTQ9p8aEI
Izuzetak su mi YES i ona drkedake Tales From Topographic Ocean koji sam svojevremeno preslusao stotinak puta i bas mi je leglo.
Pre neki dan sam pustio i brzebolje izvadio CD.
Kod Close to the Edge nikad nisam stigao dalje od deset minuta.

Ali Oldfieldov Crises (A stranu) mogu uvek da slusam, ne znam zasto.

Kad razmislim, od svih tih grupa favoriti su mi pesme koje nisu tipicne za njih i vise spadaju u hard rock ili meinstream....
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 22/07/2012 : 00:29:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pravedni

quote:

quote:

Ne bih ja ni doorse, ni jeffersonov avion, pa ni tangerine... uz isto takvo poštovanje prema pravednom.

Grupu koja snimi takve pesme kao što su "The end","Crystal ship","When the music over","Riders on the storm","The unknown soldier",sigurno treba staviti medju najveće progresivne rock grupe...ili sam ja 35.godina živeo u zabludi (pre toliko vremena sam počeo da ih slušam)...
Jefferson Airplane su jedna od najvećih grupa tzv."Zapadne obale",i takodje,vrhunski bend progresivnog rocka. Ko je preslušao albume "Surrealistic pillow"," ili Crown of creation" znaće o čemu govorim.

Prog =/= psihodelija...nema kod Doorsa toliko inteligentnog muziciranja da bi bili progresiv. Naravno, moje misljenje.

@ Cromwell, ma gle, onaj kec Doorsa je izbacen tek '82 u nas. Phew.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 22/07/2012 : 00:47:36  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
Prvi albumi Doors-a i "Lynyrd Skynyrd" su prava mala remek dela...Polovina tih pesama uvek ide na ploče tipa "Najbolje od"...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000