Gdje su Elmer, Herman, Bert, Tom i Charley, slabić, atleta, lakrdijaš, pijanica i svadljivac? Svi, svi oni spavaju na brežuljku. Ovako započinje Antologija Spoon Rivera, klasična američka poema u kojoj njen autor, edgar lee masters, zamišlja da preminuli stanovnici gradića Spoon River, pokopani u jednom od onih groblja koja se nalaze na vrhu brežuljka, sami izgovaraju vlastite epitafe. U poemi se ne pojavljuju ni protagonisti ni junaci, tek obični muškarci i žene, stanovnici maloga gradića sjevernoameričke provincije kakvih je mnogo. welcome to springville na neki način oponaša shemu Mastersove poeme: ni ovdje ne postoje ni protagonisti ni junaci, već samo obični ljudi jednaki onima koje smo vidjeli u selima i gradićima u gotovo svim filmovima koji govore o tom čudnovatom osvajanju jednoga kontinenta, Zapadnom epopejom, barem kako nam je predstavljana u desecima i desecima filmova. I Springville je nastanjen pustolovima, prevarantima, preljubnicima, ima svoga anarhista, fotografa, Indijanca i šerifa, jedini lik koji se, kao predstavnik zakona, pojavljuje u gotovo svakoj epizodi. Ima i predsjednika, koji će svojim predsjedničkim vlakom doći do Springvillea kako bi održao govor povodom svog ponovnog izbora. Ovdje su, međutim, likovi još uvijek živi, i dok u Spoon Riveru imamo epitaf ili, da upotrijebimo stručni termin iz područja filma i stripa “autobiografsku epizodu ispričanu u tehnici flashbacka”, u ovoj sagi imamo likove koji su još živi, a njihova osobnost i priča o njihovom životu nisu autobiografske, već nam ih pričaju, s ironijom i humorom, dva iznimna autora: Berardi, zadužen za priču, scenarij i dijaloge, te Milazzo i Calegari za crtež, dakle režiju, glumu likova, scenografiju i svjetlo.
Sta je sa onim njegovim pocetnim erotskim stripovima? Oce i to doci na red? I kakav mu je crtez bio u tim pocetnim godinama (Slijepac), moze li se to negdje naci? Anybody?
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
Meni je ovo sjajno. Puno bolje od Covjeka s Filipina i Tikija. Berardi u najboljoj formi, naravno i Milazzo. Ne znam kojem bi drugom autoru od obicne price o jednom gradu uspjelo napraviti ovako dobro djelo. Tu je Berardi najjaci. Onako kako Seinfeld napravi sjajnu komediju iz nicega, tako i Berardi napravi sjajnu pricu iz nicega. Razveselilo me ponovno njihovo pojavljivanje kao strip likova. I ono sto je najbitnije Berardi ovaj put nije presao liniju patetike sto mu se tu i tamo zna dogoditi.
Ne znam, greška vjerojatno. Svjetla i sjene, da, i to je to. ( u biti nije, postoji jos jedan strip ali on nikad nije dovršen, pa...)
Nadam se da ces da razmotris jos jednu knjigu koja bi obuhvatila taj nedovrsen strip kao i sve sto je vezano za KP i ovaj dvojac a nije naslo mesta u KP i albumima. Pa nema veze sto nije dovrseno.
Ljudi moji ovo je predobro. Šarmantni likovi prepričavaju obične ali zato izuzetno zabavne događaje na divljem zapadu. Nema zapetljane radnje, nema dosadnih dijaloga, nema dubokih poruka. Čista zabava- čisti začin za dokolicu.
Zadovoljan, svakako vrlo simpatičan i opuštajuć uradak! Hvala kolegi Cromwellu na preporuci!
In his madness the King brought about the destruction of his kingdom, and would have killed everyone in it had not his royal guards turned on him and put him out of his misery. His torment was not yet at an end, for Leoric returned as The Skeleton King...
Današnje subotnje popodne&večer sam odvojio za B&M (a pomalo i za Renca Kalegarija),i nakon kratkog Tikija, usledio je i nešto duži Springvil. Springvila se sećam još iz Stripoteke, i sećam se da mi se jako svideo. Inače, volim kaubojce i čini mi se da se Berardi ipak najbolje snalazi u vestern okruženju - ovde imamo nekoliko pričica o stanovnicima ovog gradića i ima tu svega što se očekuje u jednom tipičnom gradu na divljem zapadu. A priče, nepretenciozne i predivne - ovo mi je najbolji B&M u Fibrinoj ponudi. Naslovnica - katastrofa.
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Zanimljiv strip sa jako simpaticnim pricama... Interesantan nacin da se predstavi i upozna jedan grad, njegovi stanovnici i slucajni prolaznici... Odlicni likovi, raznovrsni karakteri, intrigantne sudbine, lepo ispricane price... Steta sto same price nisu malo duze jer je bilo pravo uzivanje citati ih, ali moguce da je upravo u tome i tajna njihove dopadljivosti... Zanimljivo je i da tek na kraju shvatis da ni sam naslov nije tek tako izabran... uistinu nakon citanja imas utisak "dobrodoslice" koji je odredjen upravo nacinom kako ti je Springville i ponudjen na upoznavanje... Crtez standardno dobar... Slazem se sa Antom da je naslovnica krs.. mogla je bas i neka bolja ako je uopste bilo izbora...