forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 555

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/08/2012 : 13:15:32  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

tosha
Average Member

Bosnia and Herzegovina
961 Posts

Member since 31/10/2010

Posted - 16/08/2012 : 01:31:09  Show Profile Show Extended Profile  Send tosha a Private Message  Reply with Quote
Pogledah Johna Cartera (nako neloš film) mix Prince of persia i Magičnog Vjetra

"Nothing is true, everything is permitted."
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 16/08/2012 : 15:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Podstaknut "Wicker Manom", odlučih da odgledam još neki britanski horor-film... I, u žurbi, zaboravio sam na korisnu metodu istraživanja filmova - ići po individualnim preporukama, a ne po "listama najboljih", glasanjima i slično - te krenuo od drugog mjesta na listi "top british horror" (na prvom je bio WM, što sam shvatio kao dokaz dobrog ukusa glasača) - "Witchfinder General". Prajs, koga volim još otkako sam se upoznao sa "Kućom voštanih figura" (harizmatičan, vrlo), zanimljiva tema... kako sam se prevario.

Prva scena: vidimo zeleni engleski pašnjak, engleske dobroćudne ovčice, englesku seosku idilu. A onda vidimo dičnog Engleza koji učvršćuje - vješala. Jezivi krici žene - koju, vezanu sprovodi povorka ljudi. Predvodi ih pop, koji revnosno čita odlomke iz Otkrovenja Jovanovog i upozorava priproste kmetove na "opasnosti Sotoninih slugu". Žena pada, moli, valja se u blatu, ali ne vrijedi - povorka se sve više bliži vješalima. Pop klimne glavom, "vještica" visi i polako umire. Crnomantijaš se zatim okreće i tiho odlazi, ni ne osvrnuvši se prema nesrećnici.

Posle ovako minimalističkog, a opet ubjedljivog uvoda, dao se očekivati film o punim brutalnostima zadnje ere "proganjanja vještica" - moralne panike revnosnih građana za vrijeme Engleskog građanskog rata. Pratimo zanimljivi, zajedljivi duet mučitelja: samog prefriganog Witchfindera, čiji tanki, ledeni glas i prividno "pravedničko" držanje Prajs maestralno dočarava, i thugsa Metjua, koji prlja ruke i muči jadnike koji im dopadnu šaka. Da, dobri negativci, priznaću. Scene samih suđenja optuženima, linčovanja, izvlačenja "priznanja" i sličnog - sjajne su i potresne, da se razumijemo, i svaki normalan čovjek će osjetiti ogromnu grozu i bijes pred tim manifestacijama niskih nagona amoralne rulje. Ali, sam okvir priče, i ostatak likova, ni na koji način nisu ravni vrijednosti gorenavedenih elemenata. Priča - naivna, romantična čak, iritirajuće netačna i nerealistična na trenutke, neuzbudljiva i vještački rastegnuta. Očekivao sam da vidim ono najgore u ljudima, a što rat i bezvlašće tako olno tačno izvlače iz njih. Dobili smo par sjajnih scena, koje su naprosto pokopane jeftinom ljubavnom pričicom, žitijem mladog, the perfect kapetana Republikanaca, gomilu praznog hoda koji služi samo ispunjavanju očekivane minutaže...

Ovaj film nije horor, u pravom smislu riječi. Mislim da se ne bi mogao svrstati tamo čak ni pri najširoj definiciji pojma. Stoga - može se odgledati, zanimljivi negativci, jeziva mučenja i... strastan kraj, ali ćete brzo zaboraviti taj naivni film "upečatljivog" naslova, "Witchfindera" koji mi oduze sat dragocjenog vremena.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 17/08/2012 : 20:43:08  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Pogledao napokon i Holy Flying Circus, film o Pajtonovcima u vrijeme dok su snimali Brajanov zivot.
Bas sam se napatio tih 90tak minuta. Nevidjeno smece.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 17/08/2012 : 22:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Pogledao napokon i Holy Flying Circus, film o Pajtonovcima u vrijeme dok su snimali Brajanov zivot.
Bas sam se napatio tih 90tak minuta. Nevidjeno smece.

prema ovom kaj si napisao izgleda da je film biografski. al sad kad sam pogledao poneki info o filmu, zvuči mi ko da je film više neka komedija/sprdačina na tu slavnu ekipu. film je inače od prošle godine.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 18/08/2012 : 14:10:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote

I ovim zaključujemo krug prvobitnih Arđentovih filmova, koji su, prema sudu većine, pa i našeg lokalnog gurua Ropea (;D), daleko ispred novovjekovne boranije, iz tog doba prije nego što je ovaj stvaralac "izgubio dodir"... I "Opera" zatvara taj ciklus, na vrlo simboličan način.

"Opera", stoga, iako ne subjektivno "najbolji" Arđentov film, ostaje rad u kome se najslobodnije, najočiglednije i vrlo post-modernistički odnosi prema osnovnim elementima ranijih dijela - koncept vjerovatno podstaknut samom prirodom radnje, koja postavlja "predstavu u predstavi", divlje miješanje stvarnih ideja, filma koji gledalac gleda, to jest "predstave" čiji je tvorac upravo ubica-muškarac, mračni Stvaralac, i umjetničkog djelovanja junakinje. I pogodan je za, naravno, jedno dubinsko sagledavanja lajtmotiva i niza motiva, ogoljenih i dovedenih do ekstrema.

Arđentovi svijetovi... su, prije svega, svijetovi neuspješne seksualnosti, manjka Erosa, stvaralačke energije, i stoga je okretanje destrukciji Tanatosa, i nemogućnost ljudskog kontakta, ključna komponenta... sa jedne strane, imamo izrazito plošne, nerealne i na brzinu konstruisane dijaloge "normalnih" likova, nabacane tek da bi se ispoštovala baza filmskog izražaja kao priče u slikama i replikama, a sa druge, koja režisera jedina i interesuje - mračnu parodiju normalnog odnosa, preokrenutog u nasilje. Prije samog čina, ubistva, penetracije sječiva u meso, ako bismo zanemarili ekspresije sleđenog užasa na licu žrtve i muzičku podlogu, sve bi moglo naličiti na čin seksualne predigre - ili, kako bi to Frojd opisao, stupnjevi dostizanja manjih zadovoljstava (pogled na privlačno tijelo, dodir kože, i slično), koji sa sobom nose suštinsku napetost - i, tražeči konačno zadovoljenje, normalan muškarac stiže do okončanja seksualnog čina, koje donosi smiraj nagona. Stoga perspektiva prvog lica, djelimična identifikacija voajera/gledaoca/režisera sa neprikazanim ubicom, sve do trenutka nepogriješive dijagnoze poremećaja, duboko uznemirujućeg. Impotencija, fiksacija na jednoj tačci i nemogućnost konačnog oslobađanja od seksualne tenzija. Ona rađa bijes neispunjenja - i rješenje je komadati ženu, ubiti enu, sa očiju skloniti subjekt seksualne napetosti.

Ubica "Opere" ima svoj specifičan način lažnog "prevazilaženja" problema, koji upućuje na snažne sadističke sklonosti, te "nagon gospodarenja", vjerovatno ekstremno izražen usljed unutrašnje nesigurnosti. I ovdje imamo komadanje - ali fiksirani seksualni objekt, pjevačica, je primorana da posmatra: svjedoči seksualnoj nadmoći "partnera", smrtonosnoj snazi ubičine konstitucije falusa - noža, čeličnog vrha istog, koji para, rije, probija kožu žene i ulazi - unutra... Da, da - vrlo očigledno.

Junakinja filma me umnogome podsjeća na Suzi iz "Suspirije" - ista lišenost ozbiljinijeg seksipila, izgled "velike djevojčice", i, kako da kažem, neka vrsta naivnosti - "umjetničke nevinosti". Kod operske pjevačice, osakaćenost ovog tipa deformisane ličnosti je daleko detaljnije predstavljena - imamo sliku djevojke nesposobne za normalan, zreo odnos, fiksirane, preplašene, nemoćne pred muškom silom i seksualnom energijom, stranom i zastrašujućom, kroz praktično čitav film. Ovo je vrlo izraženo - jer kontekst svake scene, tok svega, njene same emocije određuje ubica svojim akcijama, možda u njoj prepoznajući žensko kome će moći da dokaže svoju muškost - no sa kojoj nikada neće morati da ide do "kraja", polnog odnosa, pravog, za koji je nesposoban. I, naša junakinja tek na kraju preuzima inicijativu, izvodi novu "varku/preokret" u "predstavi" i - pobijeđuje, fizički gledano. No, to nije pravo ispunjenje... već bijeg u neku vrstu sterilnog samo-obmanjivanja, uljuljkivanja, na osnovu negacije svoje majke - mržnje prema majci, čak (elektrin kompleks, mada mi se to čini pretjerivanjem). Da, "lijepa" li je završna scena... devojčica kopa po cveću, spokojna na zelenoj livadici... ali to nije zrela žena - niti figura moćne, senzualne prisutnosti operske pjevačice. "Ne želim više nikoga da vidim...", kaže ona...

(Još jedna napomena: djevojčica koja je spasi u stanu - je vjerna slika njenog unutrašnjeg stanja, infantilne ličnosti u tijelu zrele djevojke. To Arđento podvlači sa par vrlo sugestivnih kadrova.)
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 18/08/2012 : 19:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote

umirem

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 18/08/2012 : 20:11:56  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Odgledah sinoć The kite runner. Odličan film.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 18/08/2012 : 20:32:25  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Slazem se , ali kasnis brate

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 18/08/2012 : 20:57:36  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:

Kasnim, nego šta! Nikad ne idem sa hypeom, već kasnije...

A i nemam vremena da pogledam više od 10 (dobrih) filmova godišnje.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 18/08/2012 : 21:19:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:

Kasnim, nego šta! Nikad ne idem sa hypeom, već kasnije...

A i nemam vremena da pogledam više od 10 (dobrih) filmova godišnje.

Ja sam ga pogledao kada je igrao u kinu..nisam pozalio, isto tako i ti nadi vremena za kojeg smatras da nemas..nece ti biti zao.
Nego, kad ces kod mene na neko druzenje uz dobru klopu i ..e jebiga sokove

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 18/08/2012 : 23:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

ne znam kako se postavljaju slike s drugih siteova, pa budem kopirao samo tekst. u vezi filma "Ralje":

"If you watch the movie JAWS backwards, it's about a shark that keeps throwing up people until they have to open a beach."

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 19/08/2012 : 00:08:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Gledam "La Voie Lactee". Dakle, Bunuel je, ideološki gledano, tip čovjeka koji će nakon spokojnog piknika sitih buržujčića-građana i slika njihove indoktrinirane, programirane djece, koja ponavljaju "klasni poredak je stabilan", gledaocu u lice baciti sledeći prizor, propraćen zvukom padajućih bombi.

"-Zamislio sam da anarhisti strijeljaju papu... -Mladi čovječe, mnogo toga ćete vidjeti, no ne i strijeljanog papu."

(Zasada mi se sviđa. Ogromno osvježenje, snažan i zajedljiv film, koji pogađa pravo u metu. Vijekovi teoloških rasprava, podjela, krvi, bezumlja, straha, dogmi u srcu klasnog poretka... naspram nasmijanog Hrista, okruženog ljudima koji su mu ne samo učenici, već i prijatelji - jednog dobrodušnoj i običnoj duši.)

P.S. Da ne govorimo o nevjerovatnoj slikovitosti scene "zatvorenih vrata", u krčmi, koja svojim očiglednim odmakom od realnog, suvoparnog dokazivanja, putem ironije i nadrealne naracije - dočarava apsurde i izazove slijepe vjere, tačnije dogmatske... Vrata su zatvorena, slušaoci su u sobi (materijalnom svijetu) i ne vide ništa od čuda, teologa, dogmi i postavki koje im pop govori - ali ipak slušaju, glas koji dolazi iz mračnog Hodnika, nepoznatog, o kome ne znaju praktično ništa. I vjeruju.

P.S.S. Hrist, u završnoj ironičnoj sceni, kaže da "je tu da zavadi sve, krvne srodnike, roditelje i djecu..." - i pri tom, naravno, pmisli na mračnu stranu religije koja je potekla iz interpretacija njegovog učenja, a koja objektivno dijeli ljude i sukobljava ih na najapstraktnijim, ateisti bi rekli najminornijim osnovama. A "samo onaj koji me voli više od oca i majke, djeteta, dostojan me je" - ovdje upravo govori i religioznim fanaticima, netoleranciji i vijekovima krvi - kao ljudima koji su "dostojni" izvitoperenog konteksta tumačenja njegovog života i riječi. Mislim. Na prvu loptu. Preskakanje jarka je već nešto teže - parodija crno-bijelog vjerničkog shvatanja svijeta, "ili napreduješ, ili zaostaneš i propadaš" (Raj-Pakao), (auto)sugestivna moć vjere?
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12625 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 20/08/2012 : 08:28:34  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
http://www.latimes.com/news/local/la-me-tony-scott-20120820,0,398891.story

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 21/08/2012 : 18:57:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Simon del desierto

Nakon odgledanog "Mliječnog puta", Bunuel me je istinski zainteresovao. Prije svega, odavno nisam vidio filmove sa više duha, poleeta, suptilnog humora i ironiziranja, koji nemilosrdno i bolno tačno udaraju na pojave koje smatraju negativnim. Još kada uzmemo u obzir da su, što se mene tiče, autorovi anti-klerikalni i anti-crkveni stavovi potpuno opravdani i "ispravni"... pa, lako se da zaključiti zašto nastavljam sa istraživanjem opusa - i red je došao na "Pustinjaka Simona", fenomenalnu i duhovitu, no nimalo plitku ili banalnu, kritiku ekstremnog vida religioznosti - asketizma (i cjelokupnog vidokruga koji se usko nameće "vjernicima", može se reči).

Film je relativno kratak; imamo svega nekih četdeset pet minuta, od kojih se četrdeset bavi vizuelno sasvim siromašnim i monotonim, minimalističkim i svedenim elementima/pejsažom. Ali, zato je "udarac" zadnjih pet minuta još jači, ironičniji, urnebesiji. Bunuel ustinu lukavo postupa - veći dio filma, zapravo, liči na adaptiranu hagiografiju, inspirisanu životom samog "sveca" - ludaka koji je trideset devet godina "božjih" proveo na stubu, usred čemerne pustinje. Zaista, živopisni, autoritativni lik Simona, reakcije ostalog svešenstva, prvobitne Satanine kušnje i način "izbavljenja" od istih... u potpunosti se poklapaju, barem na površini, sa zvaničnim dogmatskim tumačenjem crkvene istorije.

Ali samo na površini. Bunuelov jetki sarkazam, ne izdržavši da obezvrijeđivanje aksetizma ostavi za efektno finale, u potpunosti, iskače u sceni popovskog razgovora sa Sotonom, u kome se pravednička strana, bogougodna, ne koristi argumentima, niti dokazuje oplemenjenost svojih besmrtnih duša - već se pokazuju kao indoktrinirana rulja, sposobna samo za bacanje pojmova, neshvaćenih, u lice sagovornika i slijepo držanje prisilno formirane i odravane slike stvarnosti. Tu je i patuljak, čuvar koza, koji, rekao bih, označava iskonski, jednostavni život čovjeka, kakvim i danas žive siromasi širom svijeta, težak i usmjeren ka preživljavanju, bez vremena za isprazno baratanje "duhovnim" kategorijama, u borbi, grčevitoj. "Previše si blizak sa svojim životinjama... čuvaj se đavola!" - replika je koja označava dogmatsku podozrivost naspram kategorija koje ne mogu uključiti u svoj sistem/dogmu svijeta, a i... pa, sijenka paganstva koja, u mašti naivnih, uvijek "vreba" na horizontu, spremna da napadne grotlo naših tjelesnih žudnji.

Ni Simon nije moralitet kakvim se predstavlja, niti ima nikakvo pravo da sebe, i fizički i psihički, smješta iznad običnih ljudi (kako to naša SPC "fino" kaže - mirjana!), a da insistira, hipokrizijski, na površinskom držanju do skromnosti i smjernosti. Ah... a njegova majka, koja živi ispod stuba, čekajući da siđe? Jedan od najemocionalnijih scena je sledeća: Simon podiže ruke. Majka, pomislivši da joj se konačno javlja, oduševljeno maše i osmijehuje se, ali zatim shvata da je zapravo u pitanju "jutarnja molitva". Skrhana, odlazi.

Stub je - osiromašena stvarnost, dogmatski shvaćena, stanje uma održivo samo u potpunoj izolaciji i indoktrinaciji. Da, društvo sada prihvata Simona kao "sveca", ali sve, on sam, njegovo "podvižništvo" je bez značaja, smisla kroz dubinu vjekova i beksrajnih promjena; raznovrsnost svijetova, ljudi, obilje života, u svim vidovima. Završna scena je prekrasna. Iako Bunuel ne odriče Boga kao koncept (Satana i sam eksplicitno kaže da u istog vjeruje), osuđuje organizovanu religiju i posvećivanje našeg kratkog zemaljskog postojanja jednom jalovom, besmislenom i ništavnom pozivu "božjeg sluge", i poručuje: gledajte oslobođeno svjedočanstvo, mase koje žive, raduju se i graju, bez straha od boje sijenke, bez kopanja po pijesku pustinje u potrazi za imaginarnim Smislom; pogledajte, čovječanstvo je slobodno od svojih iluzija, koje su ga snagom jedne opsjene držale u lancima. I da, rok oslobađa! ;)

Edited by - Mhejl on 21/08/2012 18:59:48
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2012 : 20:06:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Gledam "La Voie Lactee". Dakle, Bunuel je, ideološki gledano, tip čovjeka koji će nakon spokojnog piknika sitih buržujčića-građana i slika njihove indoktrinirane, programirane djece, koja ponavljaju "klasni poredak je stabilan", gledaocu u lice baciti sledeći prizor, propraćen zvukom padajućih bombi.

Ma on je jedan plagijator...kompilator...direktno krao od Eisensteina...kriv za krizu avangarde...

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 21/08/2012 : 20:12:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Nacionalna klasa?

Stalno odgađam gledanje "Krstarice Potemkin", majku mu. I još gomilu Rusa. :(
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 21/08/2012 : 20:14:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

quote:
Originally posted by Mhejl

Ma on je jedan plagijator...kompilator...direktno krao od Eisensteina...kriv za krizu avangarde...

a tko ne krade od umjetnika...pa to i je bit, vec poznat prikazati na sebi svojstven nacin!

p.s. isprika ako je cinizam bil u pitanju kod Mairosovog komentara

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2012 : 20:26:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Poeni za Mhejla, dosado, obnovi der gradivo...

Mhejl, ako hoces da krenes sa Eisensteinom, preporucujem Stachku prvo, pa Potemkin, pa zvucne filmove.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 21/08/2012 : 20:32:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
a, nisam gledal Nacionalnu klasu (:

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2012 : 20:36:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Auuu, pogledaj obavezno, moj 2. najomiljeniji domaci film svih vremena :) Ima na tjubu ceo film.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 21/08/2012 : 20:42:15  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
imam ga i u kolekciji, ali eto...uvijek naleti neki naslov i njega nikak da pogledam.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/08/2012 : 17:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Nastavljamo sa Bunjuelom... Odgledao sam "Viridianu", koja mi se izuzetno dopala, naročito pojedine scene - ali o tom drugom prilikom, pošto bi se dalo pisati i pisati. Ovu poruku zapravo osmišljam kako bih skrenuo pažnju na režiserov rani dokumentarni rad "Las Hurdes: Tierra sin pan". Kao što sam ranije govorio, ništa ne može biti užasnije od same stvarnosti, katkad, ma kako naša mašta bila moćna - a ovaj tridesetominutni rad, brz i usresređen na iznošenje niza slika i impresija, nastao kao posljedica dvomjesečnog boravka u zoni, je sušti užas, u svijetlu današnjice. (A i tadašnjice - u velikoj mjeri.)

Las Hurdes je jedno, svake primisli obilja lišeno, nesrećno i prokleto parče zemlje - pripizdina u kojoj se i priroda i ljudi skupa muče i lagano, lagano umiru. Ovdje sunce ne grije. Nema nade, nema ničega, sem smrti i patnji. Ovo je sva degeneracija siromaštva - i dokaz da stanje čovjekovog duha zavisi primarno od materijalnih uslova, i da je, stoga, dužnost svakog pravednog društva da pojedincu obezbijedi uslove dostojne ljudskog bića. Las Hurdesi još uvijek postoje, odijeljeni nevidljivim linijama i granicama od ostatka, nazovi "normalnog" svijeta. Postoje, brzo nastajući nesrećnim okolnostima i ljudskom pohlepnom, sebičnom prirodom, a umiru teško i sporo, trudom čitavih kolektiva što se nadaju boljem sutra.

Što se mene tiče, jedan o vrhunaca soc-realizma. Imamo, takođe, Bunuelova klasična, briljantna, duboko cinična zapažanja: izgladnjelo dijete u školici na tabli prvo piše maksimu "Poštujmo vlasništvo drugih!", indoktrinirano štapom i šargarepom, malo raskoši i prostranosti vidimo jedino u porti crkve, bolna jednostavnost izjave "samo bogatije porodice imaju svinju", itd., itd.
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 22/08/2012 : 21:05:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
auuu, mhejl ne samo da je porasao, vec se pretvorio u savrsenog eruditu/oratora/filozofa :)
lepo, nema sta
(sori na off-u)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 22/08/2012 : 21:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Barker

auuu, mhejl ne samo da je porasao, vec se pretvorio u savrsenog eruditu/oratora/filozofa :)
lepo, nema sta

Precjenjuješ me. Imam ja još mnogo toga za naučiti.

Recimo da mi se sviđa Stinkyjeva formula aktivnosti - jesti, vježbati i otkrivati nove sadržaje.
Go to Top of Page
Page: of 555 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.01 seconds. Snitz Forums 2000