Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47392 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 25/10/2012 : 18:10:37
|
quote: Originally posted by antares
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by antares 3 do 7 % mozga radi i to se moze malo pomeriti ali ne moze na sto posto.
Zapravo, ovo je potpuno netačno. Svaki dio mozga ima svoju funkciju, i aktivni su kada istu obavljamo (govor, mišljenje, interpretacija opažaja).
Da budem iskren, smiješno mi je i vaše odbijanje evolucije čovjeka. Ukoliko imamo ostatke australopitekusa, pitekantropusa i pekinškog čovjeka, koji nam pokazuju stalni razvoj u zapremnini mozga, korišćenju oruža i ostalih radnih aktivnosti - zaista ne treba biti genije da se donese zaključak o uzlaznoj putanji čovjeka od primata...
A sta ako su ti ostaci ustvari ostaci ljudi koji su bolovali od nekih bolesti? I da su to ustvari primerci koji pokazuju ne progres vec degeneraciju. Mislim da bi i kad bi danas uzeli skelete ljudi od rahitisa ili neke druge degenerativne bolesti koja utice na skelet shvatili da ti praljudi i dan danas postoje
izvini jesi li ti uopče kad bia u prirodoslovnom muzeju?
|
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
brni
Advanced Member
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 25/10/2012 : 18:22:05
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by antares 3 do 7 % mozga radi i to se moze malo pomeriti ali ne moze na sto posto.
Zapravo, ovo je potpuno netačno. Svaki dio mozga ima svoju funkciju, i aktivni su kada istu obavljamo (govor, mišljenje, interpretacija opažaja).
Da budem iskren, smiješno mi je i vaše odbijanje evolucije čovjeka. Ukoliko imamo ostatke australopitekusa, pitekantropusa i pekinškog čovjeka, koji nam pokazuju stalni razvoj u zapremnini mozga, korišćenju oruža i ostalih radnih aktivnosti - zaista ne treba biti genije da se donese zaključak o uzlaznoj putanji čovjeka od primata...
A sta ako su ti ostaci ustvari ostaci ljudi koji su bolovali od nekih bolesti? I da su to ustvari primerci koji pokazuju ne progres vec degeneraciju. Mislim da bi i kad bi danas uzeli skelete ljudi od rahitisa ili neke druge degenerativne bolesti koja utice na skelet shvatili da ti praljudi i dan danas postoje
|
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
Edited by - brni on 25/10/2012 18:22:53 |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32402 Posts
Member since 19/02/2010 |
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8589 Posts
Member since 30/03/2005 |
|
antares
New Member
Serbia
248 Posts
Member since 02/08/2010 |
Posted - 25/10/2012 : 20:22:08
|
@mali_mate Ta mutacija je bukvalno unistila tu osobu a ti napominjes da je ta mutacija dobra. To nikako ne moze biti dobro. Ja nisam strucnjak za genetiku ali koliko znam da se ukrstanjem izbegavaju mutirani geni da se ne poklope jer ako se poklope dva mutirana gena onda dolazi do degeneracije. To radi inteligentna sila, covek. Drugo krajni produkt je pas. Ne neka druga zivotinja. To se moze raditi u okviru samo svoje vrste i rezultat je uvek isti a to je pas. Drugo nisam siguran da se tu uvek poboljsava pre se radi na tome da se dobije kombinacija gena da bi se dobila jedna rasa pasa a ne iskljucivo radi nekog poboljsanja. Kazem nisam strucnjak za ovu oblast. Razmisljam. Za ovo 3 do 7 % to nije moje. To je ono sto nauka pretstavlja danas. Verovatno su pratili aktivnosti u mozgu i dosli do takvog zakljucka. Slazem se s tobom da je mozak veoma malo istrazen. Sto se tice tih programa voleo bih da procitam clanke o njima da vidim u potpunosti o cemu se radi. U svakom slucaju ne mogu ostvariti veci napredak od onog koji im je kao limit ostavio covek. Sto se tice Biblije mitovi se ne pisu tako. Znaci vodis racuna da sve istorijski bude tacno i onda ubacis neke nebuloze. To je nelogicno. A to da je svaka religijska knjiga prepricavanje istorije je pitanje. Mozda pored Biblije je Kuran koji je vrlo slican Starom Zavetu a ostalo nisam siguran. A sto se tice metode C14 ona je pouzdana samo donekle. Uglavnom za manje vremenske razmake na vecim zna da brlja debelo |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 25/10/2012 : 20:47:04
|
quote: Originally posted by izivko
quote: Originally posted by Cuvam starudije
quote: Originally posted by Deers
quote: Originally posted by Cuvam starudije
A sta bi sa kokoskama, nema odgovora jos?
Odgovor ti piše u Bibliji. Ali ako je nisi čitao ću ti pojasniti. Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku što znači da svaki čovjek ima nešto božansko u sebi ali također znači da Bog ima nešto što podsjeća na ljude. Iz toga možemo izvući zaključak da je Bog jedan veliki zajebant šaljivdžija
Znaci Bog je dlakav i pogrbljen sa dugim noktima? Mislim tako su ljudi izgledali dok nisu poceli da se oblace, koriste grickalice za nokte, briju se, sisaju....
Jarane, je li tebi namjera samo da zajebavaš i ismijavaš ovdje neke ljude zbog njihovih uvjerenja?
Ma sjebalo ga čuvanje starudija. Tko bi rekao da to može tako djelovati na ljude... |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 25/10/2012 : 20:51:22
|
Zagrobni zivot je obmana i religija je opijum za narod...to je bar jasno. Zajebavam se ..naravno da mislim i stojim iza toga sto sam napisao, ali sam otvoren glede korekcija ako za to postoje valjani razlozi. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Posted - 25/10/2012 : 20:55:42
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Zagrobni zivot je obmana i religija je opijum za narod...to je bar jasno. Zajebavam se ..naravno da mislim i stojim iza toga sto sam napisao, ali sam otvoren glede korekcija ako za to postoje valjani razlozi.
Ti si onda prije agnostik nego ateist. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 25/10/2012 : 21:12:26
|
quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by mr murdoc
Zagrobni zivot je obmana i religija je opijum za narod...to je bar jasno. Zajebavam se ..naravno da mislim i stojim iza toga sto sam napisao, ali sam otvoren glede korekcija ako za to postoje valjani razlozi.
Ti si onda prije agnostik nego ateist.
Ne ..ja sam ateist hard core sorte , ali u frakciji koja ne zeli nepotrebne konflikte i koja postuje jednu dobru filozofsku raspravu , pa makar ona bila i fiktivna. Ja propitujem sve |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 25/10/2012 : 21:14:53
|
Pa, iako su definicije atheista i agnostica drugacije, za mene su vrlo slicne.
Stavise, smatram da je agnostic vise realan pogled na svijet, zivot i na boga. Makar oni priznaju da ne znaju, dok atheisti tvrde da 'znaju da nema boga'.
U tom slucaju vidim vise slicnosti izmedju atheista i vjernika, jer oba 'vjeruju'; agnostic ne tvrdi ni jedno ni drugo. |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
antares
New Member
Serbia
248 Posts
Member since 02/08/2010 |
Posted - 25/10/2012 : 21:18:33
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
quote: Originally posted by Mali_Mate
Ima sve elemente da ne bude alegorija ali to ne odredjuje sam tekst vec i kontekst. Znaci i ono sto je pre toga napisano i ono sto je posle toga napisano. I siri kontest i uzi kontest. Hermeneutika se rukovodi jasnim pravilima. Govorim za Bibliju
Jes fascinejting. I što misliš koliko je danas živućih bića sposobno obuhvatiti taj silni kontekst uključujući izvorne jezike na kojima su knjige napisane + ne pogriješiti u tumačenju?
Tek ta osoba može tvrditi 'zna se što je alegorija' za Bibliju, a i tad bi to trebalo promatrati sa skepsom.
Ako si ti jedan od tih, ondak se ispričavam.
Nisam na to mislio. Ne moras biti naucnik da to shvatis. Procitas ono sto pise ispred i posle toga. To poglavlje. Uporedis prevode. Ne moras da znas originalne jezike. Ako ih znas onda je to veliki plus
pa utoliko bi ti moj gornji primjer trebao biti najjednostavniji na svijetu. Ima samo dvije rečenice. A opet ne možeš sa sigurnošću reći jel jest ili nije alegorija.
Samo ja znam, ti možeš nagađati.
Nisam video ovaj odgovor tek sad ga vidim. Ja sam već rekao da ima sve elemente da bude doslovno. Samo se pitam kako bi ga ti alegorijski protumačio? Mora da bi to bilo interesantno |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 25/10/2012 : 21:19:25
|
quote: Originally posted by acestroke
Pa, iako su definicije atheista i agnostica drugacije, za mene su vrlo slicne.
Stavise, smatram da je agnostic vise realan pogled na svijet, zivot i na boga. Makar oni priznaju da ne znaju, dok atheisti tvrde da 'znaju da nema boga'.
U tom slucaju vidim vise slicnosti izmedju atheista i vjernika, jer oba 'vjeruju'; agnostic ne tvrdi ni jedno ni drugo.
Grijesis ..Agnostik je u ocima vjernika potencijalni kandidat za "nebesku firmu" dok je ateist "izgubljena dusa" |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Posted - 25/10/2012 : 21:22:18
|
quote: Originally posted by acestroke Makar oni priznaju da ne znaju, dok atheisti tvrde da 'znaju da nema boga'.
Da, agnostici ne isključuju mogućnost postojanja Boga, ako im se to nekako dokaže ili ih se na neki način uvjeri. Dok ateist ne bi vjerovao ni da mu se sam Bog ukaže pred njim, uvijek bi tražio neko racionalno objašnjenje. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 25/10/2012 : 21:24:01
|
quote: Originally posted by acestroke
Pa, nije mi to palo na pamet ... zanimljiva perspektiva. :)
Svi regrutiraju brate ..ama bas svi |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 25/10/2012 : 22:04:39
|
quote: Originally posted by dsormaz1 Da, agnostici ne isključuju mogućnost postojanja Boga, ako im se to nekako dokaže ili ih se na neki način uvjeri. Dok ateist ne bi vjerovao ni da mu se sam Bog ukaže pred njim, uvijek bi tražio neko racionalno objašnjenje.
Pogrešno sagledavanje problematike, barem u mom slučaju... Ja ne vjerujem u koncept "boga" zato što nema ni trunke dokaza za postojanje takvog bića kroz čitavu istoriju, i zato što se "tumači" tog koncepta stavljaju u ulogu kontrolora masa... ali, primarno - zato što nema bilo kakvog dokaza, i svaka od tih kulturoloških "predstava" višeg bića je uvijek preslika materijalno-društvenih okolnosti vjernika.
Međutim, da dobijem nedvosmislen, materijalan dokaz koji bi dokazao postojanje višeg bića/mislećeg, svemoćnog entiteta, promijenio bih svoj stav.
Stoga... ne prikazujte ateiste kao fanatične i dogmatske osobe... znamo koje grupacije naginju takvoj psihologiji. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 25/10/2012 : 23:19:20
|
pih ateisti ispadose gori od samoga vraga:) hehe koliko sam skuzio u vecini vjera je veci grijeh biti ateist nego li sve ostale zakone humanosti negirati:) Ako silujes djecu, ubijas, silujes zene, krades, i slicno za to jos ima opravdanja tipa: ljudi smo i to je normalno za svih, a ako si ateista za nijednog vjernika nema opravdanja za takvu bogohulnost, makar taj ateista nikad nije ubijao, krao, pomagao je mozda ljudima u nevolji i slicno. Svaki grijeh je oprostiv osim ateizma:)
Pih uz takve vjernike ponosan sam sto sam ateista.
|
Mrzim mrznju! |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 25/10/2012 : 23:47:02
|
Nisam video ovaj odgovor tek sad ga vidim. Ja sam već rekao da ima sve elemente da bude doslovno. Samo se pitam kako bi ga ti alegorijski protumačio? Mora da bi to bilo interesantno
kažem, ja ga tumačim ko recept za štrudle . Poanta je u tome što ga ja ne tumačim - ja mu znam značenje jer sam ga napisao. Ti tumačiš. Možda pogrešno. |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47392 Posts
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 26/10/2012 : 00:00:35
|
@mali_mate Ta mutacija je bukvalno unistila tu osobu a ti napominjes da je ta mutacija dobra. To nikako ne moze biti dobro.
a čuj, napredni stadij malarije ubija u par dana....srpasta anemija smanjuje kvalitetu života. Ne znam što je bolje.
quote:
Ja nisam strucnjak za genetiku ali koliko znam da se ukrstanjem izbegavaju mutirani geni da se ne poklope jer ako se poklope dva mutirana gena onda dolazi do degeneracije. To radi inteligentna sila, covek. Drugo krajni produkt je pas. Ne neka druga zivotinja. To se moze raditi u okviru samo svoje vrste i rezultat je uvek isti a to je pas. Drugo nisam siguran da se tu uvek poboljsava pre se radi na tome da se dobije kombinacija gena da bi se dobila jedna rasa pasa a ne iskljucivo radi nekog poboljsanja. Kazem nisam strucnjak za ovu oblast.
Ja sam isto sklon teoriji evolucije unutar vrsta. Mislim da za neku drugačiju vrstu evolucije jednostavno nije bilo dovoljno vremena.
quote:
Razmisljam. Za ovo 3 do 7 % to nije moje. To je ono sto nauka pretstavlja danas. Verovatno su pratili aktivnosti u mozgu i dosli do takvog zakljucka. Slazem se s tobom da je mozak veoma malo istrazen. Sto se tice tih programa voleo bih da procitam clanke o njima da vidim u potpunosti o cemu se radi. U svakom slucaju ne mogu ostvariti veci napredak od onog koji im je kao limit ostavio covek.
nije baš...to je ono što neke grane nauke pretpostavljaju, neke se druge imaju drugačije hipoteze...research in progress
quote:
Sto se tice Biblije mitovi se ne pisu tako. Znaci vodis racuna da sve istorijski bude tacno i onda ubacis neke nebuloze. To je nelogicno. A to da je svaka religijska knjiga prepricavanje istorije je pitanje. Mozda pored Biblije je Kuran koji je vrlo slican Starom Zavetu a ostalo nisam siguran. A sto se tice metode C14 ona je pouzdana samo donekle. Uglavnom za manje vremenske razmake na vecim zna da brlja debelo
Mitovi se ne pišu. Mitovi nastaju. Pišu se tekstovi. Raja koja je pisala tekstove okupljene u Bibliji imala je svoje razloge i svoje predstave o onome što je bilo prije njih. A svaki tekst ima namjerna ili nenamjerna iskrivljavanja. Pogledaj naprimjer suvremenu povijest - nađi pet autora koji će na jednaki način, da se slažu u svim točkama, opisati ovaj zadnji rat. Nema toga. Po tom pitanju ni ljudi od ranije nisu bili puno mudriji.
To šta je poslije došla druga raja, okupila razne tekstove pod iste korice i rekla - slušaj vamo, bilo je baš vako kako mi kažemo - e - tako nastaju mitovi.
A C-14 i kad brlja brlja u gabaritima većima od vremena pristunog u biblijskoj povijesti tako da - ništa od potpune doslovnosti |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47392 Posts
|
bluefield
Average Member
Czech Republic
941 Posts
Member since 22/01/2011 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13156 Posts
Posted - 26/10/2012 : 07:29:34
|
quote: Originally posted by Mhejl Međutim, da dobijem nedvosmislen, materijalan dokaz koji bi dokazao postojanje višeg bića/mislećeg, svemoćnog entiteta, promijenio bih svoj stav.
Stoga... ne prikazujte ateiste kao fanatične i dogmatske osobe... znamo koje grupacije naginju takvoj psihologiji.
Onda si ipak agnostik, iako ne želiš to priznati. |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 26/10/2012 : 11:28:53
|
quote: Originally posted by mamlaz
pih ateisti ispadose gori od samoga vraga:) hehe koliko sam skuzio u vecini vjera je veci grijeh biti ateist nego li sve ostale zakone humanosti negirati:) Ako silujes djecu, ubijas, silujes zene, krades, i slicno za to jos ima opravdanja tipa: ljudi smo i to je normalno za svih, a ako si ateista za nijednog vjernika nema opravdanja za takvu bogohulnost, makar taj ateista nikad nije ubijao, krao, pomagao je mozda ljudima u nevolji i slicno. Svaki grijeh je oprostiv osim ateizma:)
Pih uz takve vjernike ponosan sam sto sam ateista.
Ne bih se složio s tobom. Nemaš razloga da tako militantno promatraš ovo pitanje.
Postoje mnogi ateisti koji čine djela ljubavi prema drugima i žive prema moralnom zakonu na način dostojan čovjeka. Štoviše, svojim bi životom posramili mnogog deklariranog vjernika koji samo proklamacijom prihvaća kršćanski moral i ne živi po Božjem zakonu.
Svaki vjernik je pozvan cijeniti takve napore bez obzira što ih čini ateist i iskazati ljudsku zahvalnost za dobra djela. Pa nemaju vjernici monopol na moralan i častan život!
|
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8589 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 26/10/2012 : 11:45:48
|
Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini." Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Topic |
|