forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 smrt?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 30

Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts

Member since 03/02/2012

Posted - 26/10/2012 : 12:14:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Cuvam starudije a Private Message
quote:
Originally posted by paro

Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.
Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini."
Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere.

Idući šumom Crvenkapa sretne vuka. Vuk je bio izelica i odmah bi je zgrabio, ali nije smeo to da učini pribojavajući se drvoseča koji su se nalazili nedaleko odatle. Zato je lukavo zapita kuda ide:

-Idem da obiđem moju bolesnu baku. Mama je napekla kolača i dala mi je da joj ih odnesem.

-Da li tvoja baka živi daleko?

-Ne mnogo daleko. Kod stare vodenice, u selu iza šume.

-Dobro. Idem i ja da obiđem tvoju baku. Ja ću ovim putem, a ti idi onim drugim, pa da vidimo ko će pre stići.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 26/10/2012 : 12:43:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by Cuvam starudije

quote:

Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj.
Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini."
Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere.

Idući šumom Crvenkapa sretne vuka. Vuk je bio izelica i odmah bi je zgrabio, ali nije smeo to da učini pribojavajući se drvoseča koji su se nalazili nedaleko odatle. Zato je lukavo zapita kuda ide:

-Idem da obiđem moju bolesnu baku. Mama je napekla kolača i dala mi je da joj ih odnesem.

-Dobro. Idem i ja da obiđem tvoju baku. Ja ću ovim putem, a ti idi onim drugim, pa da vidimo ko će pre stići.

Pa nisam ni očekivao da ćeš shvatit poantu ove priče.
Nisam neki vjernik, ali volim čitat tzv. svete knjige jer smatram da se u svakoj može nać nešto dobronamjernog i ljudskog. I ne pada mi na pamet da s ovakvim analogijama vrijeđam nečiju religiju ili običaje, što je zapravo odraz opće kulture i kućnog odgoja.

A kad smo već kod religije- Bajram Šerif Mubarek Olsun

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/10/2012 : 12:49:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by antares

quote:
Originally posted by Tonka24

quote:

quote:
Originally posted by Tonka24

quote:
Originally posted by Zlotvor

Ma ko normalan tumači Bibliju u doslovnom smislu?

Doduše, ima ih, ali takvima je misto najčešće u zatvorenom krilu umobolnice.

Istina, nitko normalan ne tumaci doslovno Bibliju, ima djelova gdje se misli doslovno, ali 95% Biblije se moze protumaciti na bezbroj nacina.
Steta sto Crkva tj ljudi u njoj koristi Bibliju za dosta vojih manipulacija.

Zasto su oni koji doslovno tumace Bibliju za umobolnice? Biblija je istorijska knjiga i treba da se tumaci doslovno. Istorijski dogadjaji, mesta i licnosti su dokazani arheoloskim dokazima tako da se zna da su se desili i da su ta mesta, ljudi postojali i da su se neki dogadjaji desili. Istina u njoj se nalaze i cuda koja spadaju u domen vere i to verujes ili ne verujes. To arheologija ne moze dokazati. Tonka vidim da branis verovanje u Bibliju ali ako kazes da je 95% alegorija ti si tom izjavom podrio autenticnost Biblije jer ako je Biblija alegorija onda se to moze tumaciti kako hoce. Recimo Stvaranje. Ako je stvaranje alegorija onda ono ne pretstavlja stvarni zapis. Zbog tog shvatanja imamo one koji vrlo lako uklope i evoluciju u stvaranje sto je totalni promasaj i sto se totalno suproti onome sto Biblija pise. Biblija govori o doslovnom stvaranju od sedam dana i stvaranje kompletnog bica a ne nekim evolucionionim razvojima iz jednostavnih u kompleksnije organizme

"Pa ako te ruka sablaznjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu uci u zivot, nego s obje ruke otici u pakao, u oganj neugasivi. I ako te noga sablaznjava, odsijeci je. Bolje ti je hromu uci u zivot, nego s obje noge bit bacen u pakao. I ako te oko sablaznjava, iskopaj ga. Bolje ti je jednooku uci u kraljevstvo Bozje, nego s oba oka biti bacen u pakao, gdje crv njihov ne gine niti se oganj gasi." ( MK 9 43-49 )

Pretjerao sam sa tih 95%, prihvacam primjedbu.
Dali ovaj tekst gore shvacas doslovno?
Biblija nikada nije govorila doslovno, niti ce ikada govoriti doslovno.
Sam Isusu Krist govori slikovito i u prispodobama.
Ne mozes reci da Biblija govori u doslovnom smislu rijeci.
Sto se tice stvaranja, ja vjerujem u to stvaranje doslovno.
Ali opet pitanje, sto ti mislis kako se razvila ljudska rasa? Sigurno nije samo od Adama i Eve.
Adam znaci u prijevodu muskarci a Eve znace u prijevodu zene. Dakle ne musko i zensko nego muskarci i zene.
Da malo potkrijepim dokazom:

" Jahve nastavi: "sto si ucinio? Slusaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni vice.
Stoga budi proklet na zemlji koja je rastvorila usta da proguta s ruke tvoje krv brata tvoga!
Obradivat ces zemlju, ali ti vise nece davati svoga roda. Vjecni ces skitalica na zemlji biti!"
A Kajin rece Jahvi: "Kazna je moja odvise teska da se snosi.
Evo me tjeras danas s plodnoga tla, moram se skrivati od tvoga lica i biti vjecni lutalac na zemlji, tko me god nade, moze me ubiti."
A Jahve mu rece: "Ne! Nego tko ubije Kajina, sedmerostruka osveta na njemu ce se izvrsiti!" I Jahve stavi znak na Kajina, da ga tko, nasavsi ga, ne ubije.
Kajin ode ispred lica Jahvina u zemlju Nod, istocno od Edena, i ondje se nastani.
Kajin pozna svoju zenu te ona zace i rodi Henoka. Podigao je grad i grad prozvao imenom svoga sina - Henok.

Drago mi je da cujem da verujes da su doslovni dani u pitanju. Inace Biblija je i knjizevno delo pisana od strane najmanje 40 autora koji su ziveli u razlicitim periodima. Pisana je u rasponu 1600 godina. Tako da u njoj ima raznih knjizevnih stilova. Naravno ima i alegorije ali ja bih rekao alegorija u odnosu na ostalo 5:95% ali zna se sta je alegorija i kada pisac to upotrebljava. Primer koji si naveo naravno ne trebamo da shvatimo doslovno vec kao objasnjenje da nesmemo dozvoliti da nam nista bude vaznije od carstva nebeskog. Tamo gde struktura teksta jasno hoce da istakne da je nesto doslovno ne moze se tumaciti alegorijski. Sto se tice Adama i Eve. Adam znaci covek ili crven (prvi covek je bio crven interesantno) a interesantno je da je ime izvedeno od jevrejskog Adama sto znaci "Zemlja" tj. adam je stvoren od zemlje a Eva znaci zivot, ili ziva ili ziveti. Od njih dvoje potekli su svi ljudi ali sva njihova deca se ne spominju u izvestaju. Spominju se samo Kain i Avelj i posle Sit. Za tako nesto postoji razlog. Ono sto se desavalo vezano za ovo troje dece odlucilo je dalji tok istorije. Iz Aveljeve loze tj. Sitove posle ubistva Avelja bila je linija onih koji su ispravno sluzili Bogu dok je iz Kainove bila linija koja bila suprotnost Bogu. Jevrejima nije bitno da napisu svako ime koje je postojalo vec da naprave vezu i naglase ono najbitnije. To se vidi i u rodoslovima gde vidimo da neka imena fale i ona su namerno izostavljena jer kao sto rekoh nije im bilo bitno da svakog nabroje vec da naprave vezu

Slazem se ocito sam dosta falio znacenje imena Adam i Eva. A Biblija je jedna jako komplicirana knjiga, iz koje je izbaceno evandelje po Mariji Magdaleni i evandelje po Judi Iskariotskom, a cujem ( naravno to su samo glasine ) da ima jos evandelja koji su izbaceni.
Slazem se takoder da su mjesta, ljudi, dogadaji istiniti, ali ne slazem se sa tvojim omjerom slikovitog, mislim da je puno vise receno slikovito u odnosu na tvoj omjer.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/10/2012 : 12:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
bas razmisljam kako smo u zadnje vrijeme uspjeli dosta skakljivih tema proci a da nije bilo vecih svadja. nedavno topik o ljevicarima i desnicarima, neke navijacke price, nesto o vjeri i sve je proslo ok vise manje.
jedini topik gdje je bila totalna svadja, vrijedjanje i banovi je onaj topik o homicima. i to na forumu gdje nas je vecina muskih:)
stvarno se promijenio ovaj forum, homici nas ujedinili, hehe:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 26/10/2012 : 12:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message

quote:

Biblija je istorijska knjiga i treba da se tumaci doslovno. Istorijski dogadjaji, mesta i licnosti su dokazani arheoloskim dokazima tako da se zna da su se desili i da su ta mesta, ljudi postojali i da su se neki dogadjaji desili.

Ovo je naravno, daleko od istine..

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/10/2012 : 13:03:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by Zlotvor

@antares - ti pričaš o spontanom nastanku, sintezi, odnosno o nastajanju živog iz neživog. Brkaš pojmove, jer sami znanstvenici su to pobili omni vivum ex vivum tezom, odnosno da ne mogu iz blata ili pokvarenog mesa nastati neki crvoliki organizmi, bakterije i slično. Može nastati samo iz živog i to ti je to - evolucija. Događala se godinama kroz mutacije i iz jednostavnih (živih) organizama nastali su kompleksniji.

Nadalje, nitko ne govori da je čovik nasta DIREKTNO od majmuna, već da su čovik i majmun imali zajedničkog pretka. Dakle, od toga pretka su se razgranali na danas poznate vrste majmuna i čovika. Pa pogledaj samo sličnosti u građi, ponašanju, motorici... Misliš da je to slučajnost?
Dakle, majmuni su nastali regresijom, nazadovanjem koja je vjerojatno kroz godine uzrokovana mutacijama (pa čak i akomodacijama) i tako su im se ustalili geni, dok je čovik ostvaria progres, odnosno napredova je. Stvar jasana ka dan.

Gledaj znanstvenici nisu Bogovi da se razumijemo. Mogu oni pobiti, i vjerujem da su u pravu. Ali ovdje se govori o djelu Bozjem, zasto Ga onda zovemo Bogom? Pa upravo zato jer je u stanju da iz blata napravi nesto, odnosno iz nicega nista. Zar to nije odlika Boga?
Da nema Boga i da govorimo o istoj stvari bio bi u pravu apsolutno, eto ponavljam odlika Boga i je da stvori iz nicega nesto.

Kaze evandelje po Ivanu:
" U pocetku bijase rijec i rijec bijase u Boga i rijec bijase Bog.
Ona bijase u pocetku u Boga.
Sve postade po njoj i bez nje ne postade nista..."

Evo samo ti hocu objasniti, da ne ispadne da mudrujem nesto

Sto se tice ovoga o majmunima, to sam vec objasnio prije svoj stav.

Go to Top of Page

johnhartson
Senior Member

Serbia
2814 Posts

Member since 17/10/2003

Posted - 26/10/2012 : 13:09:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit johnhartson's Homepage  Send johnhartson a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nisam neki vjernik, ali volim čitat tzv. svete knjige jer smatram da se u svakoj može nać nešto dobronamjernog i ljudskog. I ne pada mi na pamet da s ovakvim analogijama vrijeđam nečiju religiju ili običaje, što je zapravo odraz opće kulture i kućnog odgoja.

Otprilike i ja ovako nekako razmisljam, osim sto ja definitivno nisam vernik.

Btw, nenamerno si pomesao Ramazanski i Kurban-Bajram. Ako se ne varam, ovaj se cestita sa: Kurban Bajraminiz Kutlu Olsun.

Cudi me da nema vec posebne teme

Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - dis a war

Edited by - johnhartson on 26/10/2012 13:10:22
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 26/10/2012 : 13:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by johnhartson

Btw, nenamerno si pomesao Ramazanski i Kurban-Bajram. Ako se ne varam, ovaj se cestita sa: Kurban Bajraminiz Kutlu Olsun.

Cudi me da nema vec posebne teme

Eto vidiš, čovjek svaki dan nauči nešto novo

Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/10/2012 : 13:29:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by Amos

quote:
Originally posted by mamlaz

pih ateisti ispadose gori od samoga vraga:)
hehe koliko sam skuzio u vecini vjera je veci grijeh biti ateist nego li sve ostale zakone humanosti negirati:)
Ako silujes djecu, ubijas, silujes zene, krades, i slicno za to jos ima opravdanja tipa: ljudi smo i to je normalno za svih, a ako si ateista za nijednog vjernika nema opravdanja za takvu bogohulnost, makar taj ateista nikad nije ubijao, krao, pomagao je mozda ljudima u nevolji i slicno.
Svaki grijeh je oprostiv osim ateizma:)

Pih uz takve vjernike ponosan sam sto sam ateista.

Ne bih se složio s tobom.
Nemaš razloga da tako militantno promatraš ovo pitanje.

Postoje mnogi ateisti koji čine djela ljubavi prema drugima i žive prema moralnom zakonu na način dostojan čovjeka. Štoviše, svojim bi životom posramili mnogog deklariranog vjernika koji samo proklamacijom prihvaća kršćanski moral i ne živi po Božjem zakonu.

Svaki vjernik je pozvan cijeniti takve napore bez obzira što ih čini ateist i iskazati ljudsku zahvalnost za dobra djela.
Pa nemaju vjernici monopol na moralan i častan život!

Mislio sam mu ovo komentirati ali nisam znao na koga se odnosi tocno, da li na nekog od forumasa ili globalno.
Ne mozes optuzivati sve vjernike zbog njih 10 koji se ponasaju i govore kao sto si ti napisao.
Mislim da sam jos prije pisao o ateistima i njihovom spasenju.
Go to Top of Page

Cuvam starudije
Senior Member

1935 Posts

Member since 03/02/2012

Posted - 26/10/2012 : 13:47:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Cuvam starudije a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nisam ni ja ocekivao da ces ti shvatiti poentu. Iz svakog knjizevnog dela moze da se nauci nesto.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8589 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 26/10/2012 : 14:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:

Nisam ni ja ocekivao da ces ti shvatiti poentu. Iz svakog knjizevnog dela moze da se nauci nesto.

Ovo također nije istina..

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/10/2012 : 15:28:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
tonka mislio sam opcenito na to kako imam osjecaj da se gleda na ateizam.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/10/2012 : 16:03:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
quote:
Originally posted by mamlaz

tonka mislio sam opcenito na to kako imam osjecaj da se gleda na ateizam.

U tom slucaju evo ponovo.
Ne mozes optuzivati sve vjernike zbog njih 10 koji se ponasaju i govore kao sto si ti napisao.
Mislim da sam jos prije pisao o ateistima i njihovom spasenju.

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/10/2012 : 16:09:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
znam sta misls, ali ja ti govorim svoje misljenje.
npr. kada mi neki frend vjernik cuje da je netko ukrao lovu ili je netko spavao sa nekom curom to moze prihvatiti. ali ako netko kaze da ne vjeruje u boga gleda se u njega kao da je sam vrag osobno:)

Mrzim mrznju!

Edited by - mamlaz on 26/10/2012 16:15:22
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14743 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 26/10/2012 : 16:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message
A gle kako kod koga. Ja recimo nikad takvo sto nisam pomislio. Vecina ili dio ljudi nije svi ljudi
Vjerovatno po tom pitanju imas negativna iskustva.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/10/2012 : 17:14:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
nisam naravno mislio da je to vecina, ali ima ih

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 26/10/2012 : 20:41:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 26/10/2012 : 20:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message
Amen to that.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/10/2012 : 21:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
lol murdok:)
+1

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9458 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/10/2012 : 21:22:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message
quote:
Originally posted by mr murdoc

Ne mora religija ništa dokazivat jer se temelji na vjeri a ne na činjenicama. Samo što cijelo pitanje religije stvar osobnog odabira a to apsolutni svi zaboravljaju, velike religije prve.

Za razne implikacije dokazivanje postojanja Boga treba ovjeriti knjigu Oolona Colluphida No, time smo riješili Boga ili njegovu kontroverznu trilogiju: U čemu je Bog pogriješio, Još neke od najvećih Bogovih pogrešaka i Ma tko je taj tip Bog?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 26/10/2012 : 21:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 26/10/2012 : 21:33:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message
Sada se ceka reackija od 'druge' strane, poput tipa:
"Zasto se mora dokazat da bog postoji? Samo zato sto se ne vidi? Pa ne vidi se ni zrak, niti struja, niti mozak nekih ljudi, ali ipak postoje!"

Go to Top of Page

markolar
Advanced Member

Slovenia
3104 Posts

Member since 05/01/2004

Posted - 26/10/2012 : 21:52:09  Show Profile Show Extended Profile  Send markolar a Private Message
quote:
Originally posted by acestroke

"Zasto se mora dokazat da bog postoji? Samo zato sto se ne vidi? Pa ne vidi se ni zrak, niti struja, niti mozak nekih ljudi, ali ipak postoje!"

Misliš reči PAMET
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 26/10/2012 : 21:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by acestroke

Ja nisam vidio ni Ameriku.
A i ne vjerujem da postoji...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 26/10/2012 : 22:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message
@markokolar:
Upravo tako.
:)

@Obi:
Zato sto i ne postoji, onaj Columbus je sarlatan, nista vise.

Go to Top of Page
Page: of 30 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000