Perzepolis je priča o nezaboravnom djetinjstvu i odrastanju Satrapi u velikoj i sretnoj obitelji u Teheranu u doba Islamske revolucije; o suprotnostima između privatnog i javnog života u zemlji koju tište politički prevrati, o njenim srednjoškolskim danima u Beču, gdje proživljava iskušenja adolescencije daleko od svoje obitelji, o njenom povratku kući, istovremeno veselom i strašnom i, napokon, o njenom samonametnutom progonstvu iz voljene domovine. To je nečuvena a bliska kronika djevojaštva i adolescencije, kronika mladog života isprepletenog s poviješću njene zemlje, no ispunjenog sveprisutnim kušnjama i veseljima odrastanja.
Oštar, žestoko pronicljiv i iskren, često srceparajuć, no u cijelosti protkan sirovim humorom i teško stečenom mudrošću – Perzepolis je zapanjujuće djelo strip crtačice jedinstvena talenta, jedne od najcjenjenijih današnjeg doba.
Kao i obično, Fibra vam nudi besplatan ogled, ovaj put prve 73 stranice (PDF, 33Mb).
Orka Specijal 12 • Perzepolis • 344 stranica • C/B • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Marjane Satrapi • Crtež Marjane Satrapi • Prijevod Nikola Pezić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 10.11.2012. • Cijena 150 Kn
Meni je crtež savršen za ovaj autobiografski dragulj. Naslovnicu je Satrapijeva uvjetovala, ali kako kažu kad strip imaš u rukama sasvim je druga stvar, slojevitija u doslovnom smislu riječi. Daj mu šansu, vjeruj nećeš požaliti.
Meni je crtež savršen za ovaj autobiografski dragulj. Naslovnicu je Satrapijeva uvjetovala, ali kako kažu kad strip imaš u rukama sasvim je druga stvar, slojevitija u doslovnom smislu riječi. Daj mu šansu, vjeruj nećeš požaliti.
Definitivno je uživo bitno drugačiji doživljaj naslovnice. Baš me zanimaju reakcije!;)
Jasno mi je da se crtež neće svakome svidjeti, ali ta priča je toliko dobra da mu treba dati šansu.
jedna od najpoznatijih autobiografskih grafickih novela, mada mozda i previse natrpana politikom koja ce se itekako svidjeti ljudima sa zapada. Onima drugima malo manje.
Nisam gledao. Jako, užasno malo filmova i crtića napravljenih po stripu sam pogledao. U biti, mislim da je zadnje što sam pogledao bio Batman sa Švarcenegerom:)
Nisam gledao. Jako, užasno malo filmova i crtića napravljenih po stripu sam pogledao. U biti, mislim da je zadnje što sam pogledao bio Batman sa Švarcenegerom:)
Eh, ja sam ga čak dva put pogledao s tim da sam drugi put uspio i neke prijatelje nagovoriti da idu pogledati (mislim da je bilo besplatno za dane stripova u Rijeci) kojima je bila početna reakcija WTF ali su po završetku filma bili oduševljeni. Meni je crtić super tako da ne sumnjam da će me i strip oduševiti.
jedna od najpoznatijih autobiografskih grafickih novela, mada mozda i previse natrpana politikom koja ce se itekako svidjeti ljudima sa zapada. Onima drugima malo manje.
ubode u sredu... natrpano politikom ali nista novo... sve vec vidjeno... samo smesteno u islamski svet...
Perzepolis je nekad bila prijestolnica Shahova i centar perzijskog carstva i multi-kulti drustvo. U stripu nema veze sa tim danas arheoloskim mjestom. Poruka stripa je isto kao kod nostalgicara za bivsim drzavama i rezimima samo romantizirana zivotom u tudjini i neprihvacanjem u drustvu.
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
A-Ha! A to vam smeta, pa tako kažite. Baš sam glup, ja sam mislio da je ovo strip o odrastanju
Gle, gledao sam film i to je isto kao odrastanje generacije u jednoj drzavi pa ti se u pubertetu dogodi rat, promjena "kluba" i onda sve nesto novo, drzava, zakoni, oblacenje itd...
Isto kao neki Pedro Alvarez iz Havane pise o sebi biografiju sa Miami Beacha i ima nesto protiv vlasti zemlje odakle je dosao..
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Izdala je i Fabrika knjiga, na talasu popularnosti crtanog filma. Tadašnja devojka kupila, pročitao prve dva albuma (od četiri), nešto kasnije gledao i crtani na TV-u, ponovo samo jedan deo. Sad, iskustvo jeste fragmentirano, ali sam stekao utisak da tu ima previše političarenja i naknadne proračunatosti za jedan strip o odrastanju.
Pročitano. Jako zanimljiv strip koji je odlično ispričan. Dojam je možda nešto manji jer sam prije stripa pogledao film. Politike ima, i to će zasigurno nekome smetat ali mislim da ne bi trebalo jer često služi da nas upozna s prilikama na terenu te nije ona tu slučajno niti je pretenciozno stavljena. Obzirom na status njezine obitelji prije i nakon revolucije njezina prisutnost je razumljiva. Kaže King da će svidjeti zapadnjacima i s tim pretpostavljam da misli na osuđivanje režima na više mjesta u knjizi. No to bi bilo previše površno budući da su glavne kritike upućene prema fanatizimu bilo koje vrste. Na početku knjige djetinjom iskrenošću praktično parodira komunizam. Na kraju krajeve ipak je to strip o odrastanju koji uz gorke trenutke ima i one kojim ćete se s guštom nasmijati. Crtež je nevjerojatno tečan i jasan. Izdanje kao takvo je dizajnerski lijepo riješeno. Primjetio sam doduše kod nekih malo masnije otisnutih stranica da bi bilo bolje da su slova malo više razmaknuta, pogotovo slovo i mada ne smeta previše. Od kritika imam samo jedan tipfeler (zatipak ) za prijavit, na str 94 u prvoj vinjeti stoji "kad" umjesto "kod".