forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Znakovi pored puta
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 27/11/2012 : 01:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
U neobaveznim trenucima dokolice, naišao sam na forumu Stripovi.com, ovu misao kojom izvjesni RISAR_69 podvlači svoje postove:
„Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!“
Baš me nekak iskreno razveselilo da je netko makar i u nekakvoj forumskoj „svaštari“, ispalio vjerojatno najznačajniju misao glede autorskog(!) strip stvaralaštva. Gotovo istovjetnu onoj:

„Pravi crtež je seizmograf duha.“ (prof. Matko Peić)
I jedna i druga rečenica najme, govore o istom; t.j da je potpuni i jedino pravi autor(!) tek onaj koji kroz svoj rad otkriva i govori prije svega i svačega, o samom sebi.
Sve ostalo su čorbine čorbe i sajmišni bakrači...

Nepoznatom nekom, budućem autoru spomenuo bih još i:
„Nulla dies sine linea“ Iliti: „Ni jedan dan bez crte!“

Po mom mišljenju to su osnove t.j. tri naputka/poputbine koje bi svaki mladi i ambiciozni strip crtač trebao utrpati u svoj ruksak prije nego krene na neko ozbiljno, autorsko putovanje. (A starijima ne bi škodilo da se toga prisjete.)

Tko misli da nekom mladom autoru ima još nešto reči, evo dobrog mjesta...

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 27/11/2012 : 02:05:48  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
10% talenat, 90% rad!
Neophodna stvar za svakoga ko zeli da uspije u svojoj bransi.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/11/2012 : 23:34:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Dr. Paul Hauck
Imate li inteligenciju genija, a čitate samo stripove, možete ostati na razini mentalno zaostale osobe.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10814 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/11/2012 : 00:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Moj moto je "Crtez je prikaz stanja duha..."

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Oki
Advanced Member

Croatia
5288 Posts

Member since 10/02/2011

Posted - 28/11/2012 : 08:58:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Oki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Dr. Paul Hauck
Imate li inteligenciju genija, a čitate samo stripove, možete ostati na razini mentalno zaostale osobe.

Ovaj Paul Hauck je idiot!!!
Nikada gluplju izreku nisam pročitao-vrijeđa sve ljubitelje i čitatelje stripa+omalovažava mentalno zaostale osobe!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/11/2012 : 09:26:35  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Čekao sam da neko reagira... Čitala žena jučer tu neku knjigu o uspješnosti u životu, pa mi veli gle što ovaj piše o vama striperima - i ovaj topic došao ko naručeni. Dokaz koliko je još strip podcijenjen u nekim krugovima.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 28/11/2012 : 09:26:49  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
"Svi smo mi umjetnici u svakodnevnom životu, a kreativno izražavanje zavisi o zapažanju stvari koji nam inače promiču u užurbanoj svakodnevici. Stoga, kao opčenito u umjetnosti, pa tako i u stripu, poželjno je subjektivno se izraziti na objektivne okolnosti."
fikus

always progressive, never conventional!

Edited by - fikus on 28/11/2012 09:37:33
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/11/2012 : 09:30:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
fikus, morao si to staviti u navodnike, ako citiraš nekog slavnog filozofa.

Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 28/11/2012 : 09:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

fikus, morao si to staviti u navodnike, ako citiraš nekog slavnog filozofa.

Ispričavam se. Ispravio sam.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 29/11/2012 : 02:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Još malo za mlade autore (a starijima kao potsjetnik)

-Učite od svih, ali ne imitirajte, ne kopirajte nikog.
-Ne kradite tuđe ideje.
-Cjenite sebe i vlastiti rad.
-Ako ikako možete, ne pristajte na kompromise.
-Govorite kroz strip o osobnim, a ne nametnutim temama.
-Promatrajte život oko sebe i zaključujte sami.
-Ne shvaćajte sami sebe preozbiljno.
PS
Eh, Dee Cay baš si me razočarao... Te žena, te knjiga te... Inače, "striperi" su oni kaj se svlače; muške striptizete najme. Nema veze sa stripom.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 29/11/2012 : 08:16:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nemaš zašto biti razočaran, takvi smo kakvi smo! Nije dr. Paul Hauck kriv zbog svojih pogrešno navodećih svjetonazora o stripu općenito. Takva mišljenja prilično su obilježila moj raniji dio života. Ispričavam se zbog negativnog stripovskog stajališta autora izreke, možda i nije u skladu s pozitivnim duhom topica... Sorry!

Ma ne, striper ti je stripofil zaražen triperom, kakvi muški koje se svlače?! Gdje si to čuo?

Na sebe gledam kao na čitatelja, a ne kao autora ili crtača tako da...
Evo jedna od Dr. Seussa:
"Riječi i slike su kao yin i yang. Združene, one tvore potomstvo mnogo zanimljivije od bilo kojeg od roditelja."

I drugo s interneta!
"I am a reader. Not because I don’t have a life but because I choose to have many."

Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 29/11/2012 : 23:34:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Malo za zabavu i razbibrigu, a možda ispadne i koje pravo pitanje...
Svojedobno sam i sam napisao u nekom tekstu "striper" (zvučalo je logično), ali me onda jedan prijatel upozorio da bi trebalo reči "stripar". Jer, srtiperi su dečki s ovakvih adresa n.p.:

croatiangirl.com/striper/

Makar mi riječ "stripar" teško sjeda, ima neke logike. Najme ne kaže se "stripernica", nego "striparnica"... Tu se valjda slažemo.
Mslim ipak da eventualni problem izvire iz činjenice da u hrvatskom jeziku nemamo hrvatski naziv za "strip". Kako bilo, "striper" nije tip koji se na bilo koji način bavi sripom.

Što se tiče rečenice izvjesnog Dr. Paul Haucka:
"Imate li inteligenciju genija, a čitate samo stripove, možete ostati na razini mentalno zaostale osobe." Djelomično bih se i složio. Zaista, čitate li samo(!) stripove, moždana kora ostat će vam bliska površini biljarske kugle. Uz popratne posljedice, naravno.

Glede gore navedene sentence: "Riječi i slike su kao yin i yang. Združene, one tvore potomstvo mnogo zanimljivije od bilo kojeg od roditelja." potpuno bih se složio. Dodao bih samo da i riječi i slike same, ali prilikom "združivanja" mogu imati vrlo različite forme, pa onda i ono tzv. "potomstvo" koje tvore može imati najrazličitije forme.
I da završim u revijalnom tonu:
"I am a reader. Not because I don’t have a life but because I choose to have many."
:)
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 30/11/2012 : 00:07:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Poruka mladim autorima.

Prvo dobro ispecite zanat. Dakle, dobro naučite crtati i po mogućnosti savladajte osnovne likovne tehnike. Uvažavajte i poštujte svoje starije kolege, a mogu vam dosta i pomoći svojim savjetima. Pet posto je talenat, ostalo je rad i samo rad. Nemojte biti lijeni kao ja jer ja se oslanjam na onih pet posto talenta.:)

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 30/11/2012 : 01:40:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dule
-Cjenite sebe i vlastiti rad.

U redu.

quote:
-Ne shvaćajte sami sebe preozbiljno...

Fino, nego, kako onda?

Piši propalo!
Go to Top of Page

Dule
Average Member

Croatia
546 Posts

Member since 09/05/2003

Posted - 01/12/2012 : 01:45:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dule's Homepage  Send Dule a Private Message  Reply with Quote
Dakle kolega(ned_lynx)prosto je ko pasulj...
Cjenite sebe i vlastiti rad, ali ni svoj rad ni sebe ne uzimajte/shvaćajte preozbiljno.
O da, važan je vaš rad i moj i naših kolega, ali je gotovo beznačajan prema radu onih koji upravo sada kopaju po kontejnerima tražeći flaše, prema radu žuljevitih šljakera koji dakako ne primaju mjesecima plače ili prema radu onih vade karcinome, buše lubanje i premještaju organe n.p. etc., etc...
Naš je rad važan nama(!) osobno; ali također posve bezačajan i prema radu onih koji pjevaju "aleluja" dok se tuširaju ispod zlatnih slavina, prema radu onih koji krčme sve što su nam roditelji sagradili, kao i prema radu onih koji s rukom na srcu i trobojnicom na čelu kolekcioniraju umjetnine. (Među kojima zamislite čuda, nema ni jednog stripa.)
Toliko o ozbiljnosti i važnosti našeg rada u ovom društvu danas i ovdje.

PS
Pa onda:"...kako onda?"
Upotrebite svoj talenat u raskrinkavanju ove društvene močvare. Tada će te imati pravo cjeniti i sebe i ono što radite. I možda ćete/ćemo tek onda djelovati malo ozbiljnije.

Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 02/12/2012 : 05:15:57  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message  Reply with Quote
Društvenu močvaru, nazvao bih blatom-glibom, bar kako sada stoje stvari; skoro da je sigurica da smo u pomenutu zaglavili.

Delovati, svakako, treba. Ali biti ozbiljan?

Nema potrebe.

Piši propalo!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000