forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Alan Ford "Ultimate" Topic
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 598

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 28/12/2012 : 21:08:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

quote:
Originally posted by Whetherpine

Dali se ti super klasici razlikuju od klasika po nečemu drugom osim po prefiksu? Tj. dali se može iskombinirati kolekcija od tog dvoje a da nije razlika npr. u boji. Dali su im hrbati isti ili i na njima stoji prefiks super?

U kakvoj boji? :) Mozda i medju klasicima ima razlike u nijansama zute ;)

Za hrbate, nemam pojma. Mada to i ne smatram bitnim :)

Da odgovorim i sebi i tebi. Nema razlike, sad sam video :)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 28/12/2012 : 21:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Klasici jesu, ne znam do kog.

klasika ima negdje oko broja 60 pa nadalje - što se mekog uveza tiče.

onih starijih ima samo u tvrdom uvezu.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 30/12/2012 : 13:17:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan
klasika ima negdje oko broja 60 pa nadalje - što se mekog uveza tiče.

onih starijih ima samo u tvrdom uvezu.

Zavisi gde :)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 30/12/2012 : 15:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zavisi gde :)

imaju u SNK

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 30/12/2012 : 15:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan
imaju u SNK

Imaju u "Alanu Fordu" i nize od 60. broja :)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 30/12/2012 : 20:23:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
eto ga, nađeš sve, kajgod ti treba

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 01/01/2013 : 15:57:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Pitanje za one koji još čitaju/kupuju Extra brojeve, je li se ikada otkrilo tko je uopće bio onaj "Broj 1" iz epizode Puzzle ili je to još jedan bunkerovski brainfart?

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 02/01/2013 : 12:55:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Otto Kraus

Nije istina,ja je već imam oko tjedan dana
:-)

nisam je još pročitao ali neke fotke mogu staviti sutra ili prekosutra,pa eto...

U Srbiji od danas moze da se naruci :)
http://www.heliks.rs/
740 dinara je preko sajta.

Naručio sam je sa popustom, ali nisam siguran da je šalje i u Sloveniju, videču. Hvala
A zanima me i kontakt sa čovjekom, koji prodaje onaj Alan Ford o Yu i Titu, trdo vezano, koje je sam napravio-mekano imam original, ako ko ima kontakt sa njim, vrlo bih bio zahvalan.
Bilo je več negdje pisano o tom kolekcionaru, ali sam izgubio sled-trag. Čovjek je iz Beograda, mislim da.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 02/01/2013 13:01:09
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 03/01/2013 : 10:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
B92 - Kultura - Sve o "Alanu Fordu" u jednoj knjizi
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2013&mm=01&dd=03&nav_id=674314
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/01/2013 : 10:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote

Odlično, nisam ni znao za ovu knjigu... 142 stranice. Morat ću ovo nabaviti. Kakva je, vidim da ima ljudi koji su je već nabavili?

Odlomak:
http://www.heliks.rs/assets/text/af_odlomak.pdf

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 03/01/2013 10:52:28
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
12051 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 03/01/2013 : 22:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Javljajte utiske kad kupite.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 05/01/2013 : 07:43:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
quote:

B92 - Kultura - Sve o "Alanu Fordu" u jednoj knjizi
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2013&mm=01&dd=03&nav_id=674314

Dobri komentari, ovdje sam pronašao i par izsečka iz knjige(klikni na naslove)
http://www.bastabalkana.com/author/lazar/
Pokušao sam naručiti, ali nema, sačekaču bolju priliku i kupiti je, nadam se da če doči u striparne kod nas.

Edited by - Risar_69 on 05/01/2013 07:44:47
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 05/01/2013 : 08:14:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Da li može neko da mi pomogne da dodjem do jednog tog tvrdo ukoričenog AF. Možda koji kontakt, gde bi ga dobio. Hvala.
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/327241/Kanis-li-pobijediti-ne-smijes-izgubiti-40-godina-Alana-Forda-na-Balkanu

Go to Top of Page

goran split
Junior Member

Croatia
388 Posts

Member since 21/09/2010

Posted - 09/01/2013 : 01:16:05  Show Profile Show Extended Profile  Send goran split a Private Message  Reply with Quote
jel se zna do kojeg su broja dosli reprinti (kartonske korice) borgis serije?
tocnije brojevi

88 - 7kila za 7 sati
89 - Frick
90 - Šakal
91 - Zora novog tisućljeća
92 - Meta ništica
93 - Hamlet
94 - Dvije sobe i kuhinja

ako su izasli di se mogu nabavit?

stršljen spašen
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 09/01/2013 : 14:53:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Odlično, nisam ni znao za ovu knjigu... 142 stranice. Morat ću ovo nabaviti. Kakva je, vidim da ima ljudi koji su je već nabavili?

Odlomak:
http://www.heliks.rs/assets/text/af_odlomak.pdf

Knjiga je tako-tako ... sviđa mi se autorovo seciranje balkanskog mentaliteta, a smeta pretjerano intelektualiziranje i razmetanje nekim neprimjerenim/nategnutim usporedbama, a ima i netočnosti koje bodu oči, poput izjave da su u hrvatskom jeziku č i ć zamijenjeni u odnosu na srpski.

Sama knjižica je vizualno atraktivna, no smetaju brojni okviri stripa koji su valjda ubačeni da popune prostor, jer često nisu funkcionalni u smislu praćenja teksta, te nije niti navedeno iz koje su epizode preuzeti. Smeta i što su okviri iz epizode "Grupa TNT kod Tita", koja je fan fiction, stavljena ravnopravno sa ostalima, bez ikakvog objašnjenja ...

U rubrici Alanfordovski univerzum propustio je dodati i Smogovce, u koje je Hitrec ugradio golemi dio alanfordovskog univerzuma.

Ukratko, treba tu još puno posla, a čini se kao da autor jako dugo nije čitao Alana Forda.

Moja ocjena 2.5/5

Of all the things I've lost, I miss my mind the most

Edited by - Antracit on 09/01/2013 14:55:14
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/01/2013 : 15:07:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Malo sam bacio pogled na knjižicu u Profilu, i u predgovoru piše da je knjigu napisao momak koji živi vani, u Londonu, ako sam dobro zapamtio. Tako da je možda to više pisanje iz nostalgije... Prisjećanje na stare dane i stare epizode. No, u svakom slučaju, ovo ću sigurno nabaviti!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/01/2013 : 16:46:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Antracit
Knjiga je tako-tako ... sviđa mi se autorovo seciranje balkanskog mentaliteta, a smeta pretjerano intelektualiziranje i razmetanje nekim neprimjerenim/nategnutim usporedbama, a ima i netočnosti koje bodu oči, poput izjave da su u hrvatskom jeziku č i ć zamijenjeni u odnosu na srpski.

Sama knjižica je vizualno atraktivna, no smetaju brojni okviri stripa koji su valjda ubačeni da popune prostor, jer često nisu funkcionalni u smislu praćenja teksta, te nije niti navedeno iz koje su epizode preuzeti. Smeta i što su okviri iz epizode "Grupa TNT kod Tita", koja je fan fiction, stavljena ravnopravno sa ostalima, bez ikakvog objašnjenja ...

U rubrici Alanfordovski univerzum propustio je dodati i Smogovce, u koje je Hitrec ugradio golemi dio alanfordovskog univerzuma.

Ukratko, treba tu još puno posla, a čini se kao da autor jako dugo nije čitao Alana Forda.

Moja ocjena 2.5/5

Zar nisu? Kako kazeš "čokolada" ili "ćokolada"? Missim, TajĆi kae ćokolada, tak' da...

Jer je to apsolutno nebitno. Slike su za zid, nisu za knjige

Zaboravio je i "Mućke", što me čudi s obzirom da živi u Londonu

Sama ideja i izvedba mu je za - 10! Pa pogledaj kako je secirao strip!
Ima tu tehničkih propusta (tipa, rezolucije tabli), ali tekstovi su predobri! To da li je ili nije čitao skoro AF-a, irelevantno je

Objasnio je otkud Alan u našem biću. Za to - kapa dole! Obavezno priručno štivo za sve one koje su shvatili, shvataju ili će shvatiti AF univerzum.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 09/01/2013 : 16:51:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Malo sam bacio pogled na knjižicu u Profilu, i u predgovoru piše da je knjigu napisao momak koji živi vani, u Londonu, ako sam dobro zapamtio. Tako da je možda to više pisanje iz nostalgije... Prisjećanje na stare dane i stare epizode. No, u svakom slučaju, ovo ću sigurno nabaviti!

Živi.

Iz nostalgije? Ne, knjiga ne piše o "nekim tamo lepim vremenima", nego objašnjava sociološku i mentalnu komponentu ovih prostora (i ljudi koji su naselili iste)

Knjiga ne piše o starim danima i epizodama, oda je stripu i njegovom uticaju na ondašnju mladež
U stvari, ovom knjigom je pokazano da je "Alan Ford" deo kulture ovih prostora. Ogledalo nas samih
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 10/01/2013 : 08:42:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message  Reply with Quote
quote:
Slike su za zid, nisu za knjige

Slike možda jesu, ali ilustracije nisu. Čudan ti je argument

quote:
To da li je ili nije čitao skoro AF-a, irelevantno je

Možda, ali su se zato u tekstu potkrale greške.

quote:
Zar nisu? Kako kazeš "čokolada" ili "ćokolada"? Missim, TajĆi kae ćokolada, tak' da...

Edited by - Antracit on 10/01/2013 08:54:50
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 10/01/2013 : 10:15:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Slike možda jesu, ali ilustracije nisu. Čudan ti je argument

To je kultna replika kultnog glumca, Zorana Radmilovica, iz kultne prestave "Radovan III"
Takodje, deo AF univerzuma

quote:

Možda, ali su se zato u tekstu potkrale greške.

Jesu, narocito za nepostojecih proslogodisnjih 40 godina od AF-a na ovim prostorima

quote:

Ne pise on da su zamenjeni, nego da postoje meko i tvrdo ć
Ovde je hrvatski govor simpatican ovdasnjim ljudima bas zbog tih tvrdih i mekih slova (zato se nasi kunu u hrvatsku sinhronizaciju crtanih filmova ). Kao sto je i obrnuto

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/01/2013 : 10:50:08  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Meni nije jasno ovo sa č i ć? Piše da se nije pazilo na č i ć u tim izdanjima, ili autor knjige ima problema s č i ć?

Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 10/01/2013 : 10:57:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message  Reply with Quote
quote:
To je kultna replika kultnog glumca, Zorana Radmilovica, iz kultne prestave "Radovan III"

a-haa!

quote:
Ne pise on da su zamenjeni, nego da postoje meko i tvrdo ć
Ovde je hrvatski govor simpatican ovdasnjim ljudima bas zbog tih tvrdih i mekih slova (zato se nasi kunu u hrvatsku sinhronizaciju crtanih filmova ). Kao sto je i obrnuto

I dalje ne kužim to sa č i ć ... zbunj ...

A hrvatska sinhronizacija je uistinu bila bolja - kao klincu mi je smetalo da Mića Tatić daje glas svim likovima, dok se u pozadini čuo originalni zvuk - bilo je preočito da se radi o istom glumcu i sve skupa je zvučalo kao simultani prijevod ...

Dok je sa stripovima poput Asterixa i Taličnog Toma srpski prijevod daleko bolji, sočniji i urnebesniji

Edited by - Antracit on 10/01/2013 10:59:39
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 10/01/2013 : 11:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni nije jasno ovo sa č i ć? Piše da se nije pazilo na č i ć u tim izdanjima, ili autor knjige ima problema s č i ć?

Jao bre Di, nemo' padas na prapagandu

Ne pise uopste o tome, evo izvuci cu sta nam porucuje na ovu temu, cisto da imate uvid o kakvom stivu se radi

"Zasto nam je hrvatski prevod Alana Forda bio toliko smesan?
Zato sto je hrvatski, u mnogo cemu, za ostatak Jugoslavije, nosio i dodatnu farsicnu energiju, hranjenu nasim istorijskim stereotipima koje, ocigledno, ni Titova masina represije nije uspela da suzbije. Kako je hrvatski zvucao decaku iz srpske provincije, sezdesetih godina proslog veka, iz prosecne radnicke, sto ce reci, inherentno nacionalisticke porodice? Zvucao je kao Relja Basic u filmu Nedeljno popodne i projektovao njegove mentalne osobine; gradski ficfiric, pomalo smotan, pomalo dobar, beznadezno staromodan i definitivno ne neko na koga se treba ugledati na putu da se postane pravi muskarac. Hrvatski je za nas bio Relja, ne Fabijan Sovagovic, sa svojom zastrasujucom intenzivnoscu.

U onoj meri u kojoj sam cesto cuo, u zezanju sa prijateljima iz Hrvatske, da im srpski zvuci grubo, sirovo, direktno, nasilno i pomalo tupavo, nama je Reljin hrvatski zvucao izafektirano, neautenticno, karikirano i potpuno kobajagi. Za Srbe je hrvatski bizaran izgovor nesto sto ne znaju kako da tumace i gde da smeste. Bio je to nacin na koji govore dećki, smesna, umivenija, mamina, zenstvenija verzija srpskih frajera: strasnije i zivotinjskije forme, kod kojih se svaki neadekvatan pogled placao pesnicom u nos (i koji su kasnije mutirali u psihopatske mrstace i dizelase). Citav hrvatski nam je licio na glumu, na ulogu koju neko igra, umesto da jednostavno zivi svoj zivot.

Tome je doprinosila i razlika u izgovoru nekih kljucnih suglasnika. U srpskoj mitologiji, "č" i "ć" su verovatno dva najvaznija slova, jer jer razlika u cistoti njihovog izgovora, kao i prevalentnost u pravim srpskim prezimenima, oduvek smatrana znakom nacionalne cistote. I sada dodju ti Hrvati i okrenu stvari naglavacke! "Čuj" odjednom postaje "ćuj", "kužiš" je "ž" i "š" pretvorio u gnjecavu pulpu, dok je naš "nećak" iznenada postao "nečak", "božićno" je postalo "božično". Sve je okrenuto na glavu, sve je pomesano! Jeste, i Bosanci su to radili, ali kod njih je to smesno, dok ovi misle ozbiljno! I te fraze! "Jebemu misa" nije psovka nego vic; "mjesance uholaze i klokana!", "nosati stakore!" ili "potomku slona i zohara!" - farsa, pozoriste, burleska, kalambur, ne ozbiljan jezik... U nasoj beskrajnoj provincijalnosti, kad smo hteli da se ludiramo, da zvucimo blesavo, da nesto kazemo tako da zvuci kao prenemaganje, pretvaranje i lazno mazenje, mi smo govorili hrvatski! (i cesto, kod Srba iz provincije sa svojim lokalnim dijalektom, "beogradski" - taj mazni dijalekat, kako ga je nazivao Momo Kapor). Nedostatak muskosti je bio veza izmedju ova dva urbana jezicka modusa. Ta dva jezika nisu imala brkove. Citav jedan recnik, propusten kroz prizmu juznobalkanske iskljucivosti, dobio je novo, teatralno svojstvo.

Sve je ovo u slucaju Alana Forda imalo jednu, neocekivano dobru, posledicu za prihvatanjem na sirem YU trzistu: s obzirom da je hrvatski dozivljavan kao jezik druge, farsicnije, realnosti, smestanje prevoda u hrvatski samo je pojacalo utisak nadrealizma i farse koji je bio okosnica stripa. Slican fenomen primecen je nekoliko decenija kasnije u drugoj fenomenalno uspesnoj, i za mnoge vrlo alanfordovskoj, pozorisnoj predstavi Sovinisticka farsa. Hrvatski je, tako, bio nenamerni, organski amplifikator "fordovske" poetike. To je, po meni, glavni razlog da iste epizode, izdate godinama kasnije na "cisto" srpskom jeziku nisu ostavile nikakav utisak, ni trag. Originalne hrvatske epizode su i dalje standard i neodvojivi deo price o uspehu Alana Forda kod nas. I u isto vreme, uz popularnu muziku, i najvise sto je hrvatski jezik ikada uradio da postane deo svakodnevnice svojih cudnih suseda"

Edited by - Jasko on 10/01/2013 11:30:20
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 10/01/2013 : 11:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
I dalje ne kužim to sa č i ć ... zbunj ...

Kako bre ne kuzis, pa mesate ih!
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 10/01/2013 : 11:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message  Reply with Quote
quote:
I sada dodju ti Hrvati i okrenu stvari naglavacke! "Čuj" odjednom postaje "ćuj", "kužiš" je "ž" i "š" pretvorio u gnjecavu pulpu, dok je naš "nećak" iznenada postao "nečak", "božićno" je postalo "božično". Sve je okrenuto na glavu, sve je pomesano!

ovaj dio je sporan - kakav "ćuj" ili "nečak" ???

Go to Top of Page
Page: of 598 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.95 seconds. Snitz Forums 2000