forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Najbolji Batman film
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 28/01/2013 : 15:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Što se tiče koliko je vjerno Burton adaptirao Batmana, zar nije on svojevremeno izjavio da nije nikad pročitao niti jedan strip o Batmanu i da niti ne namjerava? I zar mu nisu fanovi u vrijeme izlaska tih filmova spočitavali što je dosta toga mijenjao (dao Jokeru identitet, itd.)?

E to je meni najviše smetalo. Joker je neki Jack Napier. Svašta...

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/01/2013 : 15:42:08  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

quote:

Što se tiče koliko je vjerno Burton adaptirao Batmana, zar nije on svojevremeno izjavio da nije nikad pročitao niti jedan strip o Batmanu i da niti ne namjerava? I zar mu nisu fanovi u vrijeme izlaska tih filmova spočitavali što je dosta toga mijenjao (dao Jokeru identitet, itd.)?

A Killing Joke? Tamo se prvi put javlja Jack Napier a to je prije filma a ima još par ranijih referenci na Jokera di mu se ime spominje kao Jack

Edited by - rommel on 28/01/2013 15:42:44
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9470 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 28/01/2013 : 15:44:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
I stand corrected.
Poanta mi je bila reć da vjernost originalu ne znači odmah i dobar film i obrnuto

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 28/01/2013 : 15:49:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

quote:

quote:

A Killing Joke? Tamo se prvi put javlja Jack Napier a to je prije filma a ima još par ranijih referenci na Jokera di mu se ime spominje kao Jack

Koliko ja znam Joker je tamo bio neimenovan? I pročitao sam da su ime "Jack Napier" smislili Burton i Sam Hamm. Uzeli su ime od imena glumca (Jack Nicholson - Jack) a prezime od Alana Napiera, lika koji je glumio Alfreda u onoj tv seriji iz šezdesetih.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 17:09:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Realnost je u tome što danas ima sve više psihopata koji će klati ljude na ulicama zbog svojih uvrnutih stavova - ne možeš reći da to nisu Bane ili Joker...

točno, onaj tip psihopata kojeg je Burton prikazal kroz svog Jokera. Upravo to i je realnost, pojedinci psihopati a ne nekave organizacije i sl. To je odmah i odgovor na pitanje koliko je Burton u svoj srži puno više na zemlji (realniji) od Nolana. Razlika je u tome kaj Burton to prikazuje filmski (u prenesenom značenju)*, a Nolan eksplicitno kao da snima dokumentarac a ne igrani film. E sad ni ovo Nolanovo nije problem da se on onda stvarno i bavi realnošću. Ali on kroz prizmu realnosti prikazuje nebuloze (fikciju) koje u stvarnom svijetu nisu moguće čak ni u teopriji a kamoli u praksi.
Bane nikako sudeči po onih uvodnih 20 min zadnjeg djela Nolanovog Batsya. To je čisti SF iako vizualno djeluje realno, ali u praksi je neizvedivo. Onakve akrobacije po nebu ne mogu proči neopaženog kod sigurnosnih i inih službi, kak je to Nolan prikazal. Nolan manipulira ljudima, naravno prvenstveno mlađom neobrazovanom/needucirnom publikom, na žalost po društvo u kojem živimo! Zašto na žalost? E pa prije negativci nisu bili zvijezde, Burton nije svog Jokera pokazival kao facu s kojom bi se netko poistovijetil. Nolanov Joker je bil veča faca od i od samog Batmana i onda naravno da imamo hrpu ljudi koji bi htjeli biti Joker tj. ubojica jer to je baš fora. To je na žalost još jedna od posljedica Nolanovog manipuliranja i gledanja na njegov film....poberi lovu na kino blagajnama pa i pod cijenu kasnijih masakara po ulicama svjetskih gradova. Daleko od toga da se to nije događalo iranije, ali danas je to postal trend

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 18:18:47  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
eh da * su sam zaboravil....

*preneseno značenje u filmu!?
...pital si po čemu je jedan film kvalitetniji od drugog (govorim općenito ne samo o Batmanima). Kvaliteniji je onaj film koji ima više mogućnosti za interpretaciju, umjesto onog koji je jednosmjerna ulica! Znači za film je poželjno da prikazuje višeznačne ili višeslojne situacije koje se mogu različito interpretirat. Film je kompleksniji toliko koliko ima različitih mogućnosti za interpretaciju. Različite interpretacije istog filma ovise o educiranosti i sposobnostima gledatelja!

a sad si sam postavi pitanje nakoliko nacina se Nolanov Btasy može interpretirat i odmah buš dobil odgovor na pitanje o kompleksnosti istog (o čemu si malo pisal)

Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 28/01/2013 : 18:38:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
dosado, od tvojih postova covjek moze samo proljev da dobije - u fizickom i u psihickom smislu.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 18:49:06  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

dosado, od tvojih postova covjek moze samo proljev da dobije - u fizickom i u psihickom smislu.

ne zamaraj se stvarima koji nisu u stanju pojmiti...

Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 28/01/2013 : 18:54:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:

Raspravljat se s tobom je kao takmicit se u special olympics... "even if you win..."
(da ne idem dalje)

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 28/01/2013 : 18:56:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Hvala ti na trudu koji si uložio da bi mi sve objasnio.
Tvoja mišljenja i stavovi stoje i u pravu si kod većine stvari, što moram priznati.

quote:
Razlika je u tome kaj Burton to prikazuje filmski (u prenesenom značenju)*, a Nolan eksplicitno kao da snima dokumentarac a ne igrani film. E sad ni ovo Nolanovo nije problem da se on onda stvarno i bavi realnošću. Ali on kroz prizmu realnosti prikazuje nebuloze (fikciju) koje u stvarnom svijetu nisu moguće čak ni u teopriji a kamoli u praksi.

E vidiš, taj Nolanov pristup mi više paše. Stvar ukusa, pretpostavljam.

quote:
Nolan manipulira ljudima, naravno prvenstveno mlađom neobrazovanom/needucirnom publikom, na žalost po društvo u kojem živimo!

Opisuješ ga kao da je neki mučki provokator, ne znam radi li Nolan to namjerno da bi neki James Holmes pobio sto nedužnih ljudi u kinu, tj., ne vidim razloga za tako nešto.

quote:
E pa prije negativci nisu bili zvijezde, Burton nije svog Jokera pokazival kao facu s kojom bi se netko poistovijetil. Nolanov Joker je bil veča faca od i od samog Batmana i onda naravno da imamo hrpu ljudi koji bi htjeli biti Joker tj. ubojica jer to je baš fora. To je na žalost još jedna od posljedica Nolanovog manipuliranja i gledanja na njegov film....poberi lovu na kino blagajnama pa i pod cijenu kasnijih masakara po ulicama svjetskih gradova. Daleko od toga da se to nije događalo iranije, ali danas je to postal trend

Meni su ti badass negativci ono što ti govoriš - baš fora. Ali to ne znači da ću se preobući u Jokera i početi masakrirati ljude na ulici. Većina je takva, ali opet, ima budala kao taj Holmes koji je već napravio to što je napravio. Mislim da Nolan želi napraviti upečatljivog negativca samo zato da doda neku dodatnu draž filmu, da ljudi spoznaju koliko je on (negativac, ne Nolan) zapravo opasan. Nažalost, tu se opet postiže kontraefekt ali to je već za neku drugu raspravu. Vjerojatno i sam znaš da se danas svi negativci rade na taj način - da postignu to da gledatelj padne na guzicu kad ih vidi zbog njihovih stavova, držanja, same pojave i što ti ja znam. Drukčije zapravo ne možeš. U današnje vrijeme ne bi uspio zlikovac koji NIJE faca. Već se vodila slična rasprava gdje sam ja rekao da npr. obožavam gledati Breaking Bad i mislim da je to daleko najbolja serija ikad, sa najboljim likovima, da je Jesse Pinkman najveći car na svijetu, ali to ne znači da bih želio raspačavati i preprodavati metamfetamin. Nisam lud. Ta serija mi služi kao primjer da to ne radim.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 18:58:52  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by dosada

quote:

Raspravljat se s tobom je kao takmicit se u special olympics... "even if you win..."
(da ne idem dalje)

odlicno si primetil samo si, bojim se zamenil uloge...postavi si još jednom pitanje tko je tko u ovoj priči o "specijalcima"!
Sve ostalo si dobro povezal

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 19:04:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

E vidiš, taj Nolanov pristup mi više paše. Stvar ukusa, pretpostavljam.

sve pet, rekel sam odmah da je čisto stvar ukusa kaj ti se više sviđa!

...skočil sam samo na tvoju odgovor o kvaliteti filma, jer tu stvari vec stoje drugačije tj. tu vec imamo filmski konkretne stvari po cemu je Burton ispred Nolana. Na stranu kaj se kome sviđa i tko je bolje pokazal događaje iz stripa. Bez brige, ako je netko tu tko nije čital strip i tko ne uspoređuje strip s filmom onda sam to ja. Nikad u život nisam uzel nijedan Batsy strip u ruke niti ima namjeru, kak sad stvari stoje

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 28/01/2013 : 19:06:53  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Burton je filmski gledajuci daleko ispred Nolana..pogotovo glede Batmana..

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11921 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 28/01/2013 : 20:21:51  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by Obi-wan

Koji film o Batmanu vam je najbolji?
Možete reći i zašto.

Zaboravio si jedan od najboljih, Batman: Mask of the Phantasm iz 1993. godine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Batman:_Mask_of_the_Phantasm

E taj sam bio pronasao na You Tubeu i gledao sam prvih 30 minuta ali nema dalje da se nadje.
Odlican film, sa onim crtezom iz Batman the Animated Series!!!
Bas bih voleo da ga odgledam celog
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 28/01/2013 : 20:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:

quote:
Originally posted by Obi-wan

Koji film o Batmanu vam je najbolji?
Možete reći i zašto.

Zaboravio si jedan od najboljih, Batman: Mask of the Phantasm iz 1993. godine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Batman:_Mask_of_the_Phantasm

E taj sam bio pronasao na You Tubeu i gledao sam prvih 30 minuta ali nema dalje da se nadje.
Odlican film, sa onim crtezom iz Batman the Animated Series!!!
Bas bih voleo da ga odgledam celog

http://www.1channel.ch/external.php?title=Batman%3A+Mask+of+the+Phantasm&url=aHR0cDovL2dvcmlsbGF2aWQuY29tLzl2MjJxajJmdnAwcg==&domain=Z29yaWxsYXZpZC5jb20=&loggedin=0

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4473 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 28/01/2013 : 21:44:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Batman Returns
Batman (1989)
Batman begins

-tim redom

Ostali za mene nemaju nikakvu vrijednost. Ovaj zadnji mi je toliko loš da sam ga pogledao na silu u 3 šusa. Čisto tak da mogu reć da jesam, kad me netko pita.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 28/01/2013 : 22:18:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

fora je bila u tome što se time ustvari pokušala povuć paralela između te dvojice likova. Napier je ubio Batmanove roditelje, Batman njega. ili da se drugačije izrazim, Joker je stvorio Batmana, Batman Jokera. tu je ta povezanost i (pretpostavljam) razlog zašto je to napravljeno tako kako jest. e sad, to što to nema veze sa samom radnjom u stripu...

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 28/01/2013 : 22:38:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
inače, zaboravio sam reći.

Burtonov iz '89. mi je daleko najbolji Batman film.

od Nolanovih Batmana sam pogledao jedino famozni The Dark Knight tako da komparacija baš nije osnovana, ali evo... uglavnom, po meni, jedan čisto zabavan film i ništa više.

zašto su mi se Burtonovi više svidjeli (s time da tu prvenstveno govorim samo o prvom, ne o drugom)?

osim što mi je taj prvi najbolje "legao", po meni on jednostavno ima onu izvrsnu stripovsku atmosferu. ili da se drugačije izrazim, po meni je Burton upravo pokušao svojim stilizacijama dočarati taj Batmanov svijet i taj ugođaj iz stripa općenito i jednostavno (po meni) se ne pretvara da bude išta drugo. dok za Nolana govore da je Batmana pokušao ubaciti u ovaj današnji suvremeni svijet. što po meni nije loše, ali iskreno nisam vidio koja je bila Nolanova poanta u vezi svega toga.

glumci (po meni) su naravno nenadjebivi: Keaton će za mene uvijek bit jedini pravi Batman, kao što će Nicholson bit jedini pravi Joker. naravno, ne tvrdim da su Bale i Ledger bili loši - Bale se izvrsno snašao u ulozi, bez dileme, ali - ovo će možda malo glupo zvučat - mislim da nije ispao onak "badass" kakav bi Batman trebao biti, ali ću svakako reći da je bolji Bruce Wayne od Keatona.

Ledger...pa mislim da je kolega Murdoc povukao već prije dobru paralelu. Nicholson je klasnični Joker, dok je kod Ledgera problem što nije klasični Joker. naravno, ne tvrdim da je Ledger bio loš u ulozi - nije, ali ga uopće nisam doživio kao nekog psihopata koji voli radit probleme drugima, već više ko nekog lopovskog cirkuskog zabavljača koji je skrenuo.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1494 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 28/01/2013 : 22:38:35  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Batman returns, drugi Burtonov.
Ostavio je najjači utisak na meni, glumačka postava je bila fenomenalna.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/01/2013 : 22:47:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
U ovih 22-23 godine prvog Burtonovog Batmana sam gledao tko zna koliko puta, i nikad mi nije bio ni mrvicu dosadan ni nezanimljiv, iako već odavno svaki kadar znam napamet. Otprilike isto vrijedi i za drugi, ali prvom ipak dajem prednost.

Čak i nedavno kad je oko nove godine jedinica bila na telki, i opet joj nisam odolio.

Nolanov Vitez tame već na drugo gledanje dosta pada, a sa svakim novim stvar biva sve gora. O prvom da ni ne govorim, s traljavo režiranom akcijom i šupljom mistifikacijom lika i čitave priče. Treći sam zasad gledao samo jednom, ali kako mi je već slabiji od dvojke, ni tu neće biti ništa bolje.

Kao što rekoh, prvi Burtonov Batman mi je doslovce oživljeni strip, ali na način da je i punokrvni film, odnosno da od obje umjetnosti uzima ono najbolje, i to isprepleće savršeno, maštovito, camp-pomaknuto, crnohumorno, ironijski, s izvrsno pogođenim i impresivnim stilizacijama.

Nolan želi biti težak, ozbiljan, tragičan, pa čak i angažiran, ali se uvijek gubi u doslovnostima i trivijali.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 28/01/2013 : 23:09:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

I gdje sam ja rekao da je Burton loš redatelj ili ga htio omalovažavati!? To što sam rekao da su njegovi Batmani smijurija naspram Nolanovih ne znači da je on loš redatelj nego da je Nolan fantastičan redatelj. I Burton je odličan, Bože moj, ali Nolan ga je totalno potukao što se Batmana tiče i to priznaje mnoštvo gledatelja diljem svijeta.

a čekaj, nije li ovdje u pitanju rasprava koji su Batmani bolji, a ne koji je od ove dvojice bolji redatelj?

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 28/01/2013 23:14:15
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 28/01/2013 : 23:26:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da će za deset-dvadeset godina TDK imati status kultnog filma i nikako neće biti zaboravljen, ako si na to mislio.

moguće je, zašto ne.

quote:
I mislim da će se ljudi manje sjećati Burtonovih filmova čisto zbog toga što je stariji. To nije stvar kvalitete već generacija gledatelja...

e po čemu si ovo zaključio da mi je znat

pitam se kako onda do danas recimo Casablanca, Dobar, loš, zao, Kum, Zameo ih vjetar..kako oni do danas nisu pali u zaborav? pa Casablanca i ovaj potonji su stari više od 70 godina!

kužiš? poanta je u tome da će neki film, kad ostavi trag u filmskoj umjetnosti, biti zauvijek zapamćen, bez obzira na starost i generaciju gledatelja.

mislim, ok, ajde recimo da je i istina to što si rekao. onda po toj logici će i Nolanovi Batmani za 20-30 godina biti gledani kao "stari" i njih se isto nitko neće sjećati

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 28/01/2013 23:34:58
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 29/01/2013 : 00:04:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Nikad mi nije bilo jasno zašto ljudi imaju potrebu diskreditirati Nolana argumentom da je Burton bolji redatelj od njega.

Mislim, na čemu se temelji ta usporedba?

Dakle, kako netko može reći da je čovjek koji je režirao filmove Beetlejuice, Edward Scissorhands i Ed Wood, bolji redatelj od čovjeka koji je režirao filmove Memento, The Prestige i Inception? Znači, imamo dva redatelja čiji su stilovi i pristup filmu apsolutna suprotnost.

Shvaćam da ljudi više vole jednog ili drugog, ali ne vidim da je itko dao dobar argument zbog čega bi jedan bio nužno bolji filmaš od drugog. Jednostavno ih je teško usporediti, jer nemaju previše dodirnih točaka. Sve se svodi na osobne preference.

A tu dolazimo do pitanja čija je interpretacija Batmana bolja.

Govoreći iz vlastite pozicije, i Burtonova i Nolanova verzija funkcionira besprijekorno. Obje interpretacije proizlaze iz specifičnosti njihovih filmskih pristupa. Zašto to govorim? Genijalnost kreacije Boba Kanea i Billa Fingera je u tome što u sebi sadrži veliki potencijal za višestruke interpretacije. Lik Batmana je u svojih više od 70 godina postojanja prošao mnoge vizije, neke izrazito nespojive, ali ne može se reći da je ijedna u nekom smislu apsolutna. Od Fingera, Kanea, Robinsona, Spranga, Adama Westa... do O'Neila, Millera, Burtona, Timma, Morrisona i Nolana... Tolike interpretacije, a svaka funkcionira na svoj specifičan način.

Batman je jednostavno koncept koji se konstantno reinterpretira. Evo, ove godine nas čeka Man of Steel, što je najava novog pristupa u adaptacijama DC-jevih stripova. Po prvi puta ćemo u igranofilmskom formatu dobiti Batmana koji će se suočiti sa opasnostima većim od Gothama, te će se hrvati sa bogovima i izvanzemaljcima. Gdje ćete bolji dokaz da se nastavlja tradicija jedinstvenih interpretacija Batmanovog lika i djela, u bilo kojem mediju.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 29/01/2013 : 00:21:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nikad mi nije bilo jasno zašto ljudi imaju potrebu diskreditirati Nolana argumentom da je Burton bolji redatelj od njega.

Mislim, na čemu se temelji ta usporedba?

Dakle, kako netko može reći da je čovjek koji je režirao filmove Beetlejuice, Edward Scissorhands i Ed Wood, bolji redatelj od čovjeka koji je režirao filmove Memento, The Prestige i Inception? Znači, imamo dva redatelja čiji su stilovi i pristup filmu apsolutna suprotnost.

Shvaćam da ljudi više vole jednog ili drugog, ali ne vidim da je itko dao dobar argument zbog čega bi jedan bio nužno bolji filmaš od drugog. Jednostavno ih je teško usporediti, jer nemaju previše dodirnih točaka. Sve se svodi na osobne preference.

A tu dolazimo do pitanja čija je interpretacija Batmana bolja.

Govoreći iz vlastite pozicije, i Burtonova i Nolanova verzija funkcionira besprijekorno. Obje interpretacije proizlaze iz specifičnosti njihovih filmskih pristupa. Zašto to govorim? Genijalnost kreacije Boba Kanea i Billa Fingera je u tome što u sebi sadrži veliki potencijal za višestruke interpretacije. Lik Batmana je u svojih više od 70 godina postojanja prošao mnoge vizije, neke izrazito nespojive, ali ne može se reći da je ijedna u nekom smislu apsolutna. Od Fingera, Kanea, Robinsona, Spranga, Adama Westa... do O'Neila, Millera, Burtona, Timma, Morrisona i Nolana... Tolike interpretacije, a svaka funkcionira na svoj specifičan način.

Batman je jednostavno koncept koji se konstantno reinterpretira. Evo, ove godine nas čeka Man of Steel, što je najava novog pristupa u adaptacijama DC-jevih stripova. Po prvi puta ćemo u igranofilmskom formatu dobiti Batmana koji će se suočiti sa opasnostima većim od Gothama, te će se hrvati sa bogovima i izvanzemaljcima. Gdje ćete bolji dokaz da se nastavlja tradicija jedinstvenih interpretacija Batmanovog lika i djela, u bilo kojem mediju.

a čuj, isto toliko koliko ljudi diskreditiraju Nolana i kažu da je Burton bolji redatelj od njega, isto se dešavaju i obratni slučajevi.

što se njih dvojice kao redatelja tiče i tih silnih komparacija, meni to osobno nije ni važno, niti mislim da ima previše smisla. jer svaki je na svoj način obradio ovog superjunaka, sa drugačijim pristupom i u drugačijem desetljeću. ono što je ključno u svemu tome jest da ih znaš cijeniti po tome kakvi jesu.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 29/01/2013 : 00:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
da ne bilo zabune...kad sam spominjal režiserske mogućnosti jednog i drugog to se odnosilo na Batman filmove. Nolan je pokazal da se dobro snalazi u ulozi režisera u nekim svojim filmovima, ali ne i Batmanu. Ne znam koliko pratiš film sa svih filmskih aspekata (montaža, fotografija, scenografija, glazba i sl.), ali ako pratiš onda ti talent koji posjeduje Burton u odnosu na Nolana ne bi smel biti nevidljiv. Nolan je jednostavno radnik/štreber, a Burton je rođeni autor!

Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000