Author |
Topic |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9391 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 02/02/2013 : 00:49:55
|
L’Audace Bonelli - L’avventura del fumetto italiano
Izložba posvećena SBE se od 2.12.2012. pa do 3.3.2013. nalazi u Trstu. U ovih zadnjih mjesec dana predviđena su gotovanja raznih autor koji će kroz različite teme predstaviti što je Bonellli značio i što znači danas. Popis svih gostovanja su OVDJE. Upad je 6E osim kad su gostovanja, tada je besplatno.
Danas su na redu bila gostovanja Roberta Recchionija (John Doe, Dylan Dog, Storie, Orfani) i Alessandra Pastrovicchia (Disney, Saguaro) koji su trebali govoriti o novitetima u Bonelliju.
Izložba izgleda otrprlike ovako (ispričavam se na lošim fotografijama):
Centralni prostor izložbe
Villina ilustracija "obiteljske fotografije" stari likovi.
Villina ilustracija "obiteljske fotografije" noviji likovi.
Izložba raznih izdanja među kojima neka vrlo poznata
Sedlo, ako je i postojalo kakvo veće objašnjenje oko toga što predstavlja, kartica sa tekstom je otpala sa izložbenog primjerka.
Primjer veličine originalne table i odštampanog primjerka. Ticcijevi Demoni sa sjevera (Tex 600)
Accardijeva tabla iz drugog broja Storia, šteta što se ne vidi koliko je to veliko
Još malo raznih stranih izdanja
Tacconijeva ilustracija obitelji Bonelli
Orlovljeva ruka (posudili iz arhive baze Drugdje), Martinova Murchanda, sveti Gral i kristalana lubanja
Dva djela naslovnice povodom 30 godina MM-a (MM 320)
Sastavite svoju Murchandu!
Dylanova neregularna izdanja.
Maketa zgrade Alfe cca 3m
Dječja revizija Texovog lika
Alessandro Pastrovicchio i Roberto Recchioni ( na TV Sclavi iz nekog kratkon dokumentarca o njemu, tokom razgovora odvrtio se 3-4 puta)
Što se samog razgovora tiče ovo sam uspio pohvatati (uspio bi još i više da Recchioni zna držat mikrofon i da se to nije održavalo u izložbenom prostoru di sve odzvanja)
Alessandro Pastrovicchio se prvi put susreo sa stripom preko Topolina (Miki Mausa). Kasnije je čitao i ostali talijanske stripove, Bonellije i neBonelija. Prvi profesionalni rad mu je bio baš za Disney (u kojem mu je tada već radio brat koji je također bio u Trstu) najprije kao tušer a kasnije i kao kompletan autor. Iako je bio zadovoljan u disneyu, drago mu je da sada ima priliku crtati realističnijim stilom. Kaže da Disneyevi crtači imaju tu nesreću da koliko god bio dobri često ih se ne doživljava kao prave crtače. Glavna razlika između Bonellija i Disneya je u tome što, iako su obje firme i to poprilično velike, kod Bonellija je atmosfera puno više obiteljska.
Roberto Recchioni se također se prvi put susreo s stripom preko Topolina i već sa 8 godina je znao da želi radit stripove. Nakon Topolina uslijedili su Bonellijevi a nakon njih otkriva i Corto Maltesea. Nakon njega dolazi do Millerovog The Dark Knighta Returns. I to su važniji autori koju su utjecali na njagovu odluku da će se baviti stripom profesionalno. Cijelo to vrijeme čita brdo mangi koji su tada izlazile u Italiji od kojih su se na televiziji prikazivale istoimene anime.
Prvi put se susreo s Bonellijem povodom izlaska prvog broja John Doe koji se tada prodao u respektabilnih 24 000 primjeraka. Prvi komentar koji je od njega dobio bio je: „ Nadali smo se da će biti lošiji.“ Jedan od razloga, kojima on objašnjava relativni uspjeh John Doe, je u tome što su od početka željeli biti drukčiji od Bonellija tako da je u tom Bonellidu prkatično od izvora ostao samo format. Glavni lik je negativac, pizdun koji ne bira sredstva za postići cilj što razlika od najčešće pozitivnih Bonellijevih likova. Ne drže se ni pravilne rešetke, priče teču dinamičnije tako da za razliku od epizode Dylana,za koju ti treba 40 min da je pročitaš, za JD-a ti treba samo 20 minuta. Smatra da je jedan od glavnih razloga zbog kojih ostali Bonellidi propadaju u tome što žele izdavati stripove poput Bonellijevih ali nemaju potrebnu logistiku.
Što se tiče Orfana, Recchionijeva ideja je bila da po uzoru na japance naprave prvu epizodu u boji na što je Marcheselli predložio zašto ne bi bila cijela serija u boji. Na prvu sezonu Orfana se potrošilo milijun i tristo tisuća eura za posao od četiri godine za cijelu ekipu.
Inače Recchioni je zakon tip. Budući da mi se žurilo a kako sam došao izdaleka odgodio je cigaretu te mi preko reda potpisao stripove i prozborio koju samnom (koliko su mi moje komunikacijske vještine dopustile). Upoznat je s našim izdanjima Colorfesta te je rekao da mu se sviđaju. Zna također da je Zagor poprilično popularan kod nas (Moreno očito je to razglasio po čitavoj firmi )
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
Edited by - Deers on 02/02/2013 12:37:37
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38005 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/02/2013 : 09:16:45
|
quote: Originally posted by Deers
Villina ilustracija "obiteljske fotografije" noviji likovi.
Sve je super, no zanima me samo ko je patuljak na desnoj strani?
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 02/02/2013 : 11:36:35
|
Fora izlozba i mastovita... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38005 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 02/02/2013 : 12:14:28
|
quote: Originally posted by tinton
iz Caravana ja mislim, nije patuljak nego tinejđer
ouuuu, imas pravo, sad si me sjetio
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
aved
Average Member
Bosnia and Herzegovina
633 Posts
Member since 25/12/2012 |
|
spiritoconlascure
New Member
Croatia
288 Posts
Member since 24/11/2010 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11857 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 02/02/2013 : 18:57:53
|
Na crtežu starijih junaka ima dosta meni sasvim nepoznatih, neki su očite kopije Mandrakea, Robina Hooda, Zorroa itd., a ima i barem tri (pred)varijante Texa. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9391 Posts
Posted - 02/02/2013 : 20:14:02
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Na crtežu starijih junaka ima dosta meni sasvim nepoznatih, neki su očite kopije Mandrakea, Robina Hooda, Zorroa itd., a ima i barem tri (pred)varijante Texa.
Ovdje su ti svi s kazalom |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9391 Posts
Posted - 02/02/2013 : 20:14:26
|
quote: Originally posted by spiritoconlascure