forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Krsto Papić RIP
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 13:37:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool
Ante je zapravo normalan muškarac koji se u takvoj sredini doima kao slabić

ali on i jest slabić
ta dozvolio je da mu onaj siluje ženu

Papić naravno ne želi ovako poentirati (tj. on prije naginje tome što ti kažeš), ali ja tu radim dodatni zavrtanj i Antu zaista vidim kao slabića. Papić njega predlaže kao ogledni model tragičnog junaka (ni kriv ni dužan najviše najebo), jer kroz njega prelama smjene svjetova, našu povijest: Ante je normalan čovjek koji želi da ga puste na miru, ali sudbina je takva da je uvučen u vrtlog svjetskohistorijskog zbivanja - prvo je ustaša, pa partizan, bez da ga itko išta pita. pa je u nemilosti, vlast ga natkriljuje i kada se napokon skrasi i pokuša postaviti svoj svijet sačinjen od sebe samog i žene, opscena vlast ga i tu dohvati. ovaj mu siluje ženu, a on je nemoćan.
ta pasiva je omiljena varijacija i naših i bezbrojnih autora. ali ja više ne pijem tu vodu: pasiva je također loše stanje i Ante jest slabić.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/02/2013 : 13:52:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, Ante je namjerno prikazan kao slabić da bi se gledatelji s njim mogli dodatno poistovjetiti, odnosno da bi bila naglašenija opreka pasivnog (čitaj nemoćnog) pojedinca protiv agresije i opresije koja ga sa svih strana okružuje, od suseljana koji će s njim najprije slaviti da bi se koji sat kasnije pretvorili u zvjerske ubojice (izvrsna facijalna i tjelesna nagla transformacija Ede Peročevića nakon što ubije mladu), do OZNA-e koja je s jedne strane simbol nezaustavljive i užasno razorne sile sistema (odnosno užasno razornog sistema kao takvog), a s druge katalizator koji omogućava da latentna unutarnja strava mmikrozajednice izbije na površinu.
U tom je smislu Ante kao i gledatelj samo promatrač koji se i na samom kraju, dok gleda kako odvode Andriju, odbija suočiti s istinom i shvatiti prsvo stanje stvari i dimenzije osobne tragedije. Jasno, i one šire društvene, ali on pogotovo za to nije sposoban.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 09/02/2013 13:53:33
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 14:13:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pasivni junak je omiljena, čitaj zapravo jedina tema naših autora. volim ja te naše komorne drame i to naricanje, ali s druge strane sve više nekako prezirem to.
genijalnost prljavog harryja mi se sve više penje, makar se ne odričem svih tih naših latinovcza i sanjanja o ruži i ostalog čisto mentalnog negiranja svijeta.

mi uopće nemamo tip junaka, naš film to ne poznaje. dobro, izuzevši partizane, partizanski film.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 14:32:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
nego još jedna stvar za Lisice
jesi li imao utisak kafkijanskog?
ja da, posebno ispočetka. što je opet vrlo zanimljiv uspjeh, jer filma snima na otvorenome. međutim, onaj kamenjar i scene su tako snimljene kao da pritišću, zgušnjuju prostor. kad se uz to veže latentni strah svatova, a to znači svih likova, od vlasti, imamo čistog kafku;)
svi se oni nešto boje, za nešto su krivi makar ne znaju za što. film je mračan iako je na otvorenome. nema prostranstva i slobode, nego masivne tromosti kamenjara.
još jedan razlog zašto su Lisice velike.
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 09/02/2013 : 14:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

mi uopće nemamo tip junaka, naš film to ne poznaje. dobro, izuzevši partizane, partizanski film.

i ne samo film

to je interesantna stvar o kojoj bi se dao napisat kakav knjižuljak

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/02/2013 : 18:37:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, atmosfera je kafkijanska čitav film, sve dok na kraju katalizatori ne odlaze iz sela, a Ante gleda za njima ne shvaćajući ni što mu se ni zašto dogodilo. Mislim da se ljudi u filmu (odnosno u totalitatarnom društvu naglašene opresivnosti) konstantno boje svega i svačega, što se kaže i vlastite sjene, jer makar podsvjesno znaju (ako to nisu sposobni racionalizirati i suočiti se s time) da ih u svakom trenutku i zapravo bez ikakvog stvarnog razloga može dograbiti duga i nemilosrdna ruka sistema.
U našem narodu postoje izreke poput "progutat će te mrak" i "i zidovi imaju uši" koje jasno svjedoče o tom latentnom strahu našeg "malog" i "običnog" čovjeka da u svakom trenutku može nahebati jer je rekao ili učinio nešto pogrešno ili neprikladno, ili makar nešto što "oni gore" ne žele čuti. Taj je strah često neracionalan, odnosno racionalna osnova je predimenzionirana pa se širi na sve sfere i pore društva, a vlast to uvijek zna efikasno i efektno iskoristiti.
Lisice su zapravo film o pojedinačnom i kolektivnom latentnom osjećaju krivnje (ne samo!) u totalitarnom društvu, jer kad OZNA dolazi u mjesto nitko ne zna po koga su došli, a upravo taj detalj da po njihovim nagađanjima to po pitaj boga čijem nalogu i zašto može biti bilo tko, jasno govori o neiskorjenjivom strahu i paranoji.
Taj je strah korijenje formalno pustio u surovom i doslovno smrtonosnom kamenjaru, čija okrutnost često biva dodatno naglašavana odzvanjanjem plesnih koraka, a kod Papića i narodni ples kao nešto što bi formalno trebalo biti veselo navještava oluju i tragediju.
Tu ljudi kao da su stiješnjeni između kamenjara i neba koje je iste boje kao i kamen, baš kao što su s jedne strane stiješnjeni i prijetećim uljezima koji će se pokazati kao predatori i uništavatelji s jedne, a s druge vlastitim sumještanima kojima je po svemu sudeći dovoljan i najbezvezniji formalni povod da postanu zvijeri.
Zapravo tu mogu preživjeti jedino zmije, i u životinjskom i u ljudskom smislu, jer tko god pokaže da je senzibilniji, mekši i ljudskiji (pa i slabiji), bila to mlada ili Ante, osuđen je na smrt i propast.

Edited by - Johnny Difool on 09/02/2013 18:40:58
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/02/2013 : 20:08:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, to je već klasična stvar da se vežu kafkijanska atmosfera i totalitarizam

i ovdje si upravo opisao i odgovorio malom mati o "našem pasivnom junaku"
taj strah našeg "malog i običnog čovjeka", to je ta pasivnost i ujedno niska pozicioniranost "naših naroda i narodnosti" u hegelovom svjetskom sudištu. možda tebi sada sve ovo zvuči prebrutalno, nije "senzibilno, ljudsko i mekše", ali sa onih gledišta na kojima stoji hegel i promatra svjetsku povijest, stvari upravo tako stoje. i ja ga kužim, ne mogu reći da nije u pravu (a ne mogu ni reći slijepo, da baš je tako, majstore, ko jebe slabiće, sve ih pogurnuti da lakše siđu)
samo želim primijetiti i sugerirati nam misao. sva ta junačenja, kraljević marko i ostale trice a realno smo sitnež - pasivni junaci. kao što nam to pokazuje naš film i naša književnost. a što je još poraznije, naša povijest.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/02/2013 : 14:02:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ponovio sam Predstavu Hamleta u Mrduši Donjoj. bila mi je u sjećanju kao sjajan film, ali sada jedno-za-drugim s Lisicama djeluje slabunjavo. varira se donekle ista tematika, samo nema one siline i sirovosti Lisica. razvodnjeno populizmom. ideja prenašanja Hamleta u našu soc. stvarnost je samo - dražesna. dražesno znači trivijalno.
i dok se odigrava stvarna "predstava" Hamleta u Mrduši Donjoj, seljani podižu kazališnu predstavu Hamleta, a autor sa te dvije usporedne razine izgovara svoju satiričnu kritiku.
ponovo uzdižemo pasivnog junaka (otac-heroj koji kao duh kruži prostorom), čija propast djeluje bedasto. a to nije bila autorova namjera.
izgleda da čitava stvar nije ni provokativna. seoska vlast je samo devijacija unutar sustava, a ne sam sustav koji nije doveden u pitanje (otac-heroj ne dovodi ga u pitanje, nego se grize što mu seljani ne vjeruju, što ne prepoznaju pravu vrijednost sustava, njegov ljudski lik). otac rezignira i odlazi pod socijalistički vlak, revolucija je još jednom pojela svoje dijete = ne vidim puno smisla u takvoj pasivi i igranju za anđele koji sve promatraju odozgo pa će svakome ubilježiti po zasluzi. sin je nešto konkretniji, ali samo malčice; Prljavi Harry bi dobrodošao Mrduši Donjoj i u taj čas počistio devijacije.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/02/2013 : 20:47:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Svi tvoji prigovori stoje, ali imaj na umu da je predstava izvođena i film snimljen prije 40-ak godina, i tada je sve smatrano žestokom subverzijom i kritikom sustava, pa su i Zuppa pod čijim je ravnanjem predstava izvođena u ITD-u, i Papić i napokon sam Brešan imali velikih problema, a i žestoko se radilo na zabranama.
Iz današnje perspektive nije dovoljno hrabro i izravno, dapače je previše populistički i komično, ali ja mislim da se time samo postigla veća gledanost odnosno prijemčivost kod publike. Napokon, svaki totalitarizam, pa i demokratura kakvu smo imaki u 90-ima, svi vladari i apsolutisti, najviše strepe od humora jer se njime najlakše dopire do publike, pa su time i poruke opasnije a sistem ugroženiji.
Sin je nesiguran i temeljno pasivan odnosno neproduktivan, jer sve što poduzima propada i nema nikakvog učinka, ali takav je i Hamlet. Kao i kod Shakespearea meni je i ovdje najzanimljiviji lik Ofelije / Anđe koja je rascijepljena između odanosti ocu (osobito u zatucanoj ruralnoj sredini kakva je Mrduša) i ljubavi prema Joci koji je naposljetku odbacuje kao izdajnicu.
Nakon ne znam kojeg gledanja sve mi je problematičniji učitelj koji prelako rezignira i predaje se, koji prejednostavno pristaje na diktat vlasti i gazi vlastitu osobnost i svoju struku, i koji na koncu odveć lako profanira i Shakespearea. On bi barem deklarativno trebao biti treći glas s(a)vijesti, poštenja, razuma pa i ljudskosti u mjestu (po rangu, obrazovanju i funkciji prvi a po tragičnosti drugi nakon Jocina oca; Joco je treći), no to ostaje tek naznačeno i neelaborirano, zbog onoga što sam prethodno naveo.
Ipak, meni je sve u svemu film još uvijek jako dobar, makar mi kao i Izbavitelj svakim novim gledanjem gubi na kvaliteti.

Edited by - Johnny Difool on 16/02/2013 20:49:27
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/02/2013 : 10:43:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool
da je predstava izvođena i film snimljen prije 40-ak godina, i tada je sve smatrano žestokom subverzijom i kritikom sustava, pa su i Zuppa pod čijim je ravnanjem predstava izvođena u ITD-u, i Papić i napokon sam Brešan imali velikih problema, a i žestoko se radilo na zabranama.

e okej, pa i pitao sam se jel bilo što u tom smislu, budući je djelo očevidna provokacija

quote:
dapače je previše populistički i komično, ali ja mislim da se time samo postigla veća gledanost odnosno prijemčivost kod publike.

ovo stoji

inače, ja govorim u svoje ime. više volim teže stvari, neprohodnije, makar dobro razumijem da je prijemljivost i komunikativnost sa širom publikom nekakav cilj. to je tako, pa i Svećenikova djeca su gledana, iako je to ofucana stvar.

i da, dobar je meni film, ne odbacujem ga. nije naj, i prema Lisicama (to govori moj post) je slabunjav.

a učitelj...
ma to je sve naš mentalitetni i intelektualni deficit. kod nas se sve ostaje u subjektivnom umu, sve sama pasiva i mentalni eskapisti (koje onda izgovaramo flašom kao Brešan/Prpić učitelja). učitelj pobjegne u cugu i ima dobar guc, a privatno si misli kako je pametan, lijep i dobar samo ga sredina ne razumije. i što je poraznije, to je također autorova perspektiva kojom nutka gledatelja - sažali se nad neshvaćenim pojedincem! prvo moralna reforma, pa onda društvena.
eh, sve je to Hegel/Kojeve objasnio i u toj točki pada to naše kukumačenje. Prljavi Harry, kažem. to je put (istina i život - za reforme).
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000