forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 19/02/2013 : 21:35:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by andjusticeforall

Upravo na hrt-u 1, Rudi Aljinović, emisija 8 kat...

osim njega, bili još i Nik Titanik, Arijana Čulina i Saša Buneta.

a Buneta najjači o svom Milivoju Luleku: nisam znao što znači "lulek" - iako sam znao da jest "pimpek"

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 23/02/2013 : 15:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:12 na HTV 1, Pljačka (The Bank Job), r. Roger Donaldson, Velika Britanija / SAD / Australija, 2008.

Površno nadahnut istinitim događajima i pljačkom londonske banke iz 1971. godine, vrlo zabavan krimić svaštara Rogera Donaldsona ("Bez izlaza", "Vrsta", "Legenda o motoru") storija je o oženjenom markantnom lopovu Terryju Leatheru (Jason Statham), kojeg ucijenjena bivša djevojka Martine Love (Saffron Burrows) angažira za pljačku banke. No Terry ne zna da su u sefovima pohranjene kompromitirajuće fotografije članova kraljevske obitelji i vlade, potencijalno smrtno opasni dokumenti za koje su zainteresirani tajna služba, narkodileri i gangsteri.

Unatoč ponekom suvišnom sporednom liku i bizarnom podzapletu, možda i najuspjelije ostvarenje u Donaldsonovoj karijeri efektna je i vrlo uspjela posveta klasičnom britanskom filmu pljačke. Ekonomična, ritmična i dinamična režija s dosta stila, prilično dojmljiva scenografska i ikonografska rekonstrukcija razdoblja, dovoljno intrigantna "amoralna" priča te uvjerljiv i uobičajeno karizmatičan Jason Statham u ulozi koju bi nekad tumačili Sean Connery ili Michael Caine, a koja spada u sam kvalitativni vrh dosadašnjeg Stathamova opusa, sasvim su dovoljan razlog za više no toplu preporuku ovog filma.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 23/02/2013 17:25:08
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 23/02/2013 : 16:22:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
sutra na HTV-u 2: Ratovi zvijezda: Ratovi klonova.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/02/2013 : 09:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
Goli Ručak danas na 3.!!!!!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/03/2013 : 09:30:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Danas u 12:30 na RTL-u Grom (Bolt), r. Byron Howard i Chris Williams, SAD, 2008.

Sasvim realizirana u 3-D tehnici i nominirana za 2 Zlatna globusa, animirana pustolovna komedija Byrona Howarda i Chrisa Williamsa, suradnika na hitu "Mulan" i crtiću "Legenda o medvjedu", priča je o odvažnom psiću Gromu (glas Rakana Rushaidata). Dok svoju vlasnicu, djevojčicu Penny (glas Nike Bošković), u epizodama televizijske hit-serije spašava od opakog zločinca doktora Kolika (glas Borisa Miholjevića), Grom ne zna da je sve to samo privid. Uvjeren da je uistinu obdaren supermoćima, Grom se jednog dana nađe u New Yorku, daleko od Penny i Hollywooda. A na putu natrag pridružit će mu se cinična mačka Švrlja (glas Ane Begić Tahiri) i hrčak Mrki (glas Živka Anočića).

Vrline ovog filma su uistinu impresivna 3-D animacija s gotovo fascinantno realiziranim (i režiranim!) akcijskim prizorima, efektno križanje zapleta hitova "Trumanov show" i "Posljednji akcijski junak", maštovito posuđivanje motiva iz klasičnih Disneyevih crtića, prilično slojeviti karakteri protagonista, dinamična priča i duhovita hrvatska nasinkronizacija. Dodatni bonus je raspoloženi Mile Kekin kao otkačeni golub koji ucjenjuje mačke, a u nedostatke pak spadaju nažalost neizbježna porcija patetike i povremeno gubljenje ritma.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/03/2013 : 09:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Još uvijek traje na HTV 1, a repriza je noćas u 01:38, 39 stepenica (The 39 Steps), r. Alfred Hitchcock, Velika Britanija, 1935.

Jedan od najuspjelijih i najpopularnijih Hitchevih britanskih filmova, s praktički kompletnim obaveznim sastavom njegovih djela. Sve je na broju, jer je u središtu priče muškarac (Robert Donat) pogreškom optužen za ubojstvo, običan čovjek u neobičnoj situaciji koji, prisiljen dokazati svoju nedužnost, sudjeluje u dvostrukoj potjeri – kao progonjeni bježi od zakona a kao progonitelj lovi prave ubojice, pripadnike moćne špijunske organizacije.

Čitav film je i na YouTubeu:

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 03/03/2013 : 10:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:24 na HTV 2, Razjareni bik (The Raging Bull), r. Martin Scorsese, SAD, 1980.

Dok u jednom njujorškom noćnom klubu 1961. godine izvodi rutinsku točku stand-up komičara, razočarani Jake LaMotta (Robert De Niro), nekad nepobjedivi boksač, prisjeća se svojih početaka. Odrastao u predgrađima Bronxa, Jake je dvadesetak godina ranije bio snažni i impulzivni mladić, koji je protivnike u ringu zasipao kišom udaraca. Međutim, zbog svoje nasilne i autodestruktivne prirode, tijekom godina je upropastio brak s privlačnom Vickie Thailer (Cathy Moriarty), ali i odnos s bratom i menadžerom Joeyem (Joe Pesci).

Najuspjeliji i najdraži film s temom boksa meni je antologijski Scorsesejev "Razjareni bik", Oscarima za najbolju glavnu mušku ulogu i montažu ovjenčana biografska drama o životu problematičnog i nasilnim ispadima sklonog Jakea LaMotte (Robert De Niro). Osobnost legendarnog svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji Scorsese i suscenaristi Paul Schrader i Martin Mardik oslikavaju tamnim i tjeskobnim tonovima, LaMottu portretirajući kao gnjevnog i autodestruktivnog mužjaka posve nesposobnog zatomiti svoje životinjske nagone i agresivnu prirodu. Nasilje je glavni modus LaMottina ponašanja, u ringu podjednako kao i u braku i krevetu, a epizodično koncipiranu priču o njemu autori inteligentno i vrlo promišljeno oblikuju naglašavajući tragične aspekte protagonistove osobnosti, pri čemu sjajno režirane sekvence borbi i impresivan nastup možda nikad boljeg Roberta De Nira sadrže i začudne note poetičnosti. Velika je šteta što ovo bezvremensko remek-djelo, prema nekima ključni film 80-ih, nije osvojilo Oscare u kategorijama najboljeg filma i režije.

Edited by - Johnny Difool on 03/03/2013 10:04:34
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 03/03/2013 : 14:01:24  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
nevezano...ali najdraži film na temu boksa mi je namještaljka - roberta wisea, a onda bogie i to teži bit će pad - scorsese mi nikad nije bio ni blizu
Go to Top of Page

PAJDO
Senior Member

Croatia
2236 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 03/03/2013 : 14:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message  Reply with Quote
Klasik koji nisam gledao, večeras ću vjerujem uživati;)

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/03/2013 : 16:52:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

nevezano...ali najdraži film na temu boksa mi je namještaljka - roberta wisea, a onda bogie i to teži bit će pad - scorsese mi nikad nije bio ni blizu

da, odličan film!
Pitanje koliko ga je ljudi uopće i gledalo, a pogotovo oni koji Bika proglašavaju za najboljim filmom o boksu (:

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 03/03/2013 : 17:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:
Originally posted by rommel

da, odličan film!
Pitanje koliko ga je ljudi uopće i gledalo, a pogotovo oni koji Bika proglašavaju za najboljim filmom o boksu (:

Mene je stari vodio u kino da gledam taj film..bijah premlad da shvatim finese, ali sam to nadoknadio kasnije..gledajuci ga par puta.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 03/03/2013 : 17:11:30  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
ona scena sa sjenama na zidu, a u podlozi jazz je jedan od vrhunaca filma uopće!

Edited by - dosada on 03/03/2013 17:12:15
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 05/03/2013 : 15:17:03  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
http://raspored.hrt.hr/?raspored=1&mreza=4&datum=2013-03-08

odličan filmski petak, za ljubitelje TV programa!

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 05/03/2013 : 22:39:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

http://raspored.hrt.hr/?raspored=1&mreza=4&datum=2013-03-08

odličan filmski petak, za ljubitelje TV programa!

U dobrom društvu: Hrvoje Hegedušić

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 : 20:31:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Upravo počelo na Novoj Tv, Batman: Početak (Batman Begins), r. Christopher Nolan, SAD / Velika Britanija, 2005.

Punih 8 godina nakon što je Joel Schumacher filmom Batman i Robin zabio posljednji čavao u lijes serijala o pustolovinama čovjeka-šišmiša, stripovskog superheroja autora Boba Kanea, posrnuli studio Warner Bros odlučio je pokušati reanimirati potencijalno vrlo unosnu franšizu. Dok je za redatelja angažiran cijenjeni mladi Britanac Christopher Nolan (Memento, Nesanica, Početak), koji je prošle godine zaokružio i svoju trilogiju, scenarij koji priču o Batmanu vraća na početak uz Nolana potpisuje David S. Goyer (serijal Blade).

Pad u napušteni bunar pun šišmiša dječaku Bruceu Wayneu (Gus Lewis) će izazvati traume kojih se neće osloboditi čitavog života. Progonjen osjećajem krivnje zbog tragične smrti roditelja, mladi Bruce (Christian Bale) dospijeva u zatvor u Butanu, gdje ga pronalazi odlučni Henri Ducard (Liam Neeson), koji ga uspijeva nagovoriti da pristupi elitnoj postrojbi ninja. Nakon što dođe u sukob s Ducardom, Bruce se, uvjeren da ga je ubio, vraća u mračni Gotham City, dekadentni velegrad ogrezao u korupciju i kriminal. Shvativši da nešto mora poduzeti, uz pomoć svog starog sluge Alfreda (Michael Caine) i znanstvenika Luciusa Foxa (Morgan Freeman), kreira svoj alter-ego, lik zakrabuljenog pravednika Batmana. A prvi Batmanov zadatak je da privlačnoj tužiteljici Rachel Dawes (Katie Holmes) i poštenom poručniku Gordonu (Gary Oldman) pomogne u borbi s gangsterom Carmineom Falconeom (Tom Wilkinson).

Dok je Tim Burton filmovima Batman i Batman se vraća ponudio prvenstveno vrlo stiliziranu i dinamičnu postmodernističku camp zabavu, koja se doima poput oživljenog stripa i koja i gotovo četvrt stoljeća nakon nastanka izgleda podjednako svježe i moderno, Christopher Nolan stvara također stilski dotjerano i uzbudljivo, te na prvi pogled slojevitije, realističnije i tjeskobnije djelo. Nažalost, tako je samo na prvi pogled, jer Batman: Početak ne stari dobro, ponajviše zahvaljujući autorovoj pretencioznosti i težnji za stvaranjem "ozbiljnog" djela, kao i trivijalnoj mistifikaciji junaka i njegova svijeta te loše režiranoj akciji.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 : 20:43:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Malo prije počelo na RTL-u, Nacionalno blago 2: Knjiga tajni (National Treasure: Book of Secrets), r. Jon Turteltaub, SAD, 2007.

Nastavak hita producenta Jerryja Bruckheimera (Top Gun, CSI) iz 2004., opet u režiji Jona Turteltauba, lovca na blago Bena Gatesa (Nicolas Cage) dovodi na trag legendarnih 7 zlatnih gradova Cibole. Odlučan dokazati da njegov predak nije sudjelovao u atentatu na Lincolna, Gates će uz pomoć suradnika Rileya Pooleya (Justin Bartha), bivše djevojke Abigail Chase (Diane Kruger) i posvađanih roditelja provaliti u Buckinghamsku palaču te oteti američkog predsjednika (Bruce Greenwood).

Sve što valja u ovom filmu svodi se na nemaštovito ali donekle zgodno variranje dobitne kombinacije Da Vincijevog koda i filmova o Indiani Jonesu, a dinamična storija nudi razmjerno atraktivne akcijske prizore i raspoložene sporedne uloge Jona Voighta i oskarovke Helen Mirren. Nažalost, cjelina se svodi na mehaničko i zamorno gomilanje atrakcija bez imalo duha, stila, logike i smisla. O Cageovom iritantnom preglumljivanju da i ne govorimo, jer Ben Gates nije ni sjenine sjene sjena Indiane Jonesa.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 : 20:52:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 22:25 na RTL-u, Lovina (The Hunted), r. William Friedkin, SAD, 2003.

Nakon sudjelovanja u ratnom krvoproliću na Kosovu, specijalac Aaron Hallam (Benicio Del Toro) ne uspijeva se ponovo prilagoditi mirnodopskim uvjetima života. Kad nakon nekoliko godina dezertira i počne ubijati lovce na plemenitu divljač, policija je prisiljena u pomoć pozvati poručnika Bonhama (Tommy Lee Jones), njegovog nekadašnjeg zapovjednika i čovjeka koji ga je obučio.

Akcijski triler Lovina uglednog Williama Friedkina, potpisnika remek-djela poput Francuske veze, Istjerivača đavola i Živjeti i umrijeti u Los Angelesu, koji se nakon dva desetljeća kreativnog glavinjanja i promašenih projekata posljednjim dvama filmovima Kukci i Ubojiti Joe u priličnoj mjeri vratio u formu, konfuzno je djelo koje nemušto pokušava reći ponešto i o ozbiljnijim temama. Sudjelovanje u ratu i PTSP, važnost obitelji i ekološka osviještenost, za Friedkina i scenariste Davida i Petera Griffithsa prekrupan su zalogaj s kojim nikako ne mogu izići na kraj. Iako se isprva doima svojevrsnim slojevitijim remakeom Ramba, Lovina razmjerno visoka gledateljeva očekivanja ubrzo prizemljuje trivijalnom pričom, klišeiziranim karakterima, nezainteresiranom glumom i neatraktivnim i loše režiranim akcijskim prizorima. Teško je gledati izvrsne, karizmatične oskarovce Tommyja Lee Jonesa i Benicia Del Tora kako se muče s površno napisanim ulogama i s izgovaranjem filmu neprimjerenih biblijskih citata i Nietzscheovih misli.

Ostarjeli Tommy Lee Jones u gotovo karikaturalnom liku poručnika Bonhama parafrazira ulogu Sama Gerarda iz «Bjegunca», pritom Gerardove ironiju i cinizam neuspješno nadomještajući rezigniranošću i mizantropijom. O tragičnom karakteru i predživotu Aarona Hallama, kao i o njegovoj transformaciji od nekad hrabrog i požrtvovnog vojnika u okrutnog ubojicu, ne saznajemo praktički ništa, jer se sve svodi na objašnjenje da je on jednostavno «puknuo». Dodamo li svemu navedenom da je filmu nespretno pridodan i patetični okvir o Bonhamovoj skrbi za ranjenog bijelog vuka, razvidno je da «Lovina» nije celuloidni kapitalac kojim bi se William Friedkin mogao hvaliti. Štoviše, valja ga što prije zaboraviti.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 : 21:15:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:23 na HTV 2 ide i izvrstan McTiernanov Posljednji akcijski junak (Last Action Hero) iz 1993, u vrijeme premijere nezasluženo podcijenjena ali izvrsna metafilmska zafrkancija s odličnim Arniejem koji se sočno sprda sa samim sobom i svojim glumačkim imageom, dok McTiernan daje vrlo zabavne posvete Olivierovom Hamletu i Bergmanovom Sedmom pečatu. Najtoplije preporučam.

Edited by - Johnny Difool on 09/03/2013 21:16:29
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/03/2013 : 21:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

A noćas u 03:14 na HTV 1 ide repriza odličnog vesterna Požuda za zlatom (Lust for Gold) S. Sylvana Simona s Glennom Fordom u glavnoj ulozi. Film je snimljen prema istinitim događajima i romanu Thunder God´s Gold Barryja Storma, a govori o grubijanu i alkoholičaru Jacobu Waltzu zvanom Nizozemac (Ford), koji se prema pričanju njegovog unuka Barryja Storma (William Prince) 70-ih godina 19. stoljeća na planini Superstition u Coloradu ubojstvom i na prijevaru domogao najvećeg poznatog rudnika zlata, da bi se jednog dana spetljao s pohlepnom Juliom Thomas (Ida Lupino) i njenim mužem Peteom (Gig Young).

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38005 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 09/03/2013 : 23:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

zapanjujuce dobar, da

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2013 : 13:27:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Malo prije počelo na RTL-u, Praščić Babe u gradu (Babe: Pig in the City), r. George Miller, Australija, 1998.

Pobjedivši na natjecanju za pse ovčare, simpatični praščić Babe (glas Elizabeth Daily) postao je ponos svog vlasnika, farmera Arthura Hoggetta (James Cromwell). Premda je na njihovu farmu stiglo na tisuće pisama i poziva, uključujući i poziv same kraljice, Arthur odluči Babeovu popularnost ne iskoristiti za stjecanje bogatstva. Međutim, nakon što ga Babe jednog dana slučajno gurne u bunar i tako ozbiljno tjelesno ozlijedi, Arthur shvati da je farma zapala u dugove. Stoga njegova supruga Esme Cordelia (Magda Szubanski), želeći zaraditi potreban novac i imanje spasiti od prodaje, Babea prijavi na natjecanje u velikom gradu. No već na ulasku u grad Cordeliu pogrešno osumnjiče za krijumčarenje droge, te ona i Babe prisilno propuste natjecanje. A to je tek početak njihovih nevolja i neobičnih pustolovina.

Nominirana za Oscara za najbolju glazbu odnosno izvornu pjesmu Randyja Newmana, kao i za nagradu BAFTA za specijalne efekte, fantastična komedija Georgea Millera (trilogija «Pobješnjeli Max»), koji je prvi film potpisao kao suscenarist i suproducent, nezasluženo je podcijenjen nastavak hita «Babe» iz 1995. godine. Priča nadahnuta «Životinjskom farmom» Georgea Orwella obogaćena je ironijom, crnim humorom i iznenađujuće mračnim tonovima, zbog čega je možda primjerenija odraslim gledateljima nego djeci.

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 10/03/2013 : 13:55:24  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Dok je Tim Burton filmovima Batman i Batman se vraća ponudio prvenstveno vrlo stiliziranu i dinamičnu postmodernističku camp zabavu, koja se doima poput oživljenog stripa i koja i gotovo četvrt stoljeća nakon nastanka izgleda podjednako svježe i moderno, Christopher Nolan stvara također stilski dotjerano i uzbudljivo, te na prvi pogled slojevitije, realističnije i tjeskobnije djelo. Nažalost, tako je samo na prvi pogled, jer Batman: Početak ne stari dobro, ponajviše zahvaljujući autorovoj pretencioznosti i težnji za stvaranjem "ozbiljnog" djela, kao i trivijalnoj mistifikaciji junaka i njegova svijeta te loše režiranoj akciji.

Slažem se. Lijepo rečeno.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2013 : 19:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:44 na HTV 2, Oslikani veo (The Painted Veil), r. John Curran, Kina / SAD / Kanada, 2006.

Nagrađena Zlatnim globusom za najbolju izvornu glazbu, treća ekranizacija istoimenog romana britanskog književnika W. Somerseta Maughama priča je o otuđenim mladim supružnicima Kitty (Naomi Watts) i Walteru Faneu (Edward Norton). Udavši se za Waltera da bi pobjegla od roditelja, arogantna Kitty s mužem, ambicioznim liječnikom koji želi proučavati epidemiju kolere, 1925. godine stiže u Šangaj. Kad otkrije njen preljub s prijetvornim Charliejem Townsendom (Liev Schreiber), Walter za kaznu suprugu povede u siromašno provincijsko selo čije mještane desetkuje kolera.

Stilizirana i vizualno impresivna romantična drama Johna Currana emotivno je djelo koje odlikuju efektno korištenje glazbe Erika Satieja i izvrsni nastupi Edwarda Nortona i Naomi Watts, u ulozi koju je 1934. odigrala Greta Garbo. Nažalost, predug, staromodan i posve predvidljiv film opterećen je sporim ritmom i odveć štreberskim pristupom literarnom prijedlošku. Naomi Watts i Edward Norton otkrivaju «ljubav u doba kolere».

Na YouTubeu je dosta dobra kopija čitavog filma u 13 dijelova:

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12625 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/03/2013 : 11:17:29  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Danas u 21.35 na RTVSLO1 Moon (sci-fi):
http://www.imdb.com/title/tt1182345/

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 16/03/2013 08:29:56
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 16/03/2013 : 10:43:54  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
nedelja HTV 3 13:00- NIGHT OF THE HUNTER - taman kad su počeli posustajati i vrtjjeti iznova ciklus - evo poslastice istinske:

Prilikom pljačke banke, Ben Harper ubija dvoje ljudi da bi se dočepao plijena od 10.000$. Sa predstavnicima zakona za petama, progonjeni čovjek jedva se uspijeva domoći vlastita doma gdje ima tek toliko vremena da skrije novac i zakune svoje dvoje maloljetne djece, sina i kćer na šutnju. Skrovšte pronalazi u lutki koja je omiljena igračka njegovoj kćeri i od koje se nikada ne odvaja.

Nedugo kasnije stiže i policija i brutalno svladava Harpera, pred zgranutim pogledima dvoje mališana i odvodi ga u zatvor od kuda se više neće vratiti jer je kazna za zločin smrt vješanjem. Međutim kao da ova nesreća sama po sebi nije bila dovoljna, ćeliju je, u ono malo vremena što mu je preostalo bio prisiljen dijeliti sa jednim sasvim osebujnim stanarom, Harryem Powellom, čovjekom koji je ispod maske propovjednika i gorljiva zagovaratelja božje riječi, bio okrutni ubojica, kradljivac i okorjeli zločinac. U ćeliji je bio zbog sitnog prekršaja krađe automobila, ali je iza sebe već imao čitav niz ubojstava, posebice usamljenih žena i udovica, a kako je znao da novac koji je Harper ukrao nikada nije nađen, unatoč tome što mu Harper do svoje smrti nije rekao niti riječ o tome gdje bi mogao biti skriven, Powell je u glavi već imao plan: čekati puštanje iz zatvora, i potražiti Willu Harper, sada već udovicu......

Tako počinje jedan od možda najintrigantnijih film – noira ikada, The Night Of The Hunter (Noć Lovca), prvi i jedini film koji je režirao poznati engleski glumac Charles Laughton. Oscarovac – prestižnu statuetu osvojio je za glavnu ulogu u filmu Alexandera Corde – Private Life of Henry VIII, (nominiran još dvaput, za ulogu kapetana Bligha u prvoj verziji Mutiny on the Bounty, te za ulogu branitelja u filmu Witness for the Prosecution), koji je ostvario još čitav niz zapaženih obično jakih karakternih uloga, kod čitavog niza poznatih režisera, recimo kao senator Grachho u Spartacusu Stanleya Kubricka, ili kao Lord Horifiel u The Paradine Case, Alfreda Hitchcocka. U Noći lovca prvi je put stao s druge strane kamere, nažalost po njega i sve nas, film je doživio financijski krah u doba prikazivanja, i Laughtonu nije pružena prilika da ikada više režira. To što je danas taj film jedan od istinskih i kultnih klasika, više ne mijenja ništa na stvari.

Vjerojatno je publiku tada odbilo od filma što se u filmu osim klasičnih elemenata noira isprepliće i čitav niz bajkovitih elemenata, postignutih uistinu izvrsnim snimateljskim radom Stanleya Cortesa, čovjeka smatranim za majstora chiaroscuro kinematografije, koji je za sebe rekao «uvijek su me zvali da snimam nešto čudno.», obično u niskobudžetnim produkcijama gdje mu je bilo dozvoljeno vizualno eksperimentirati. Posebno je impresivan bijeg djece u čamcu niz rijeku, gdje se naizmjence prikazuje čamac s malim bjeguncima, pa se prelazi na obalu gdje se prikazuje krajolik, sa životinjama koje obitavaju uz rijeku, dok mjesečina prosipa svoje zlatne trakove po površini rijeke. Prilično jednostavno, ali u toj tami opet tako upečatljivo i efektno. Takve igre svjetla i sjene imamo tokom čitavog filma i time je ostvaren i glavni Laughtonov cilj, napraviti košmarniju verziju jedne poznate bajke o majci Guski (Mother Goose's Tale). No ta mješavina bajke i horrora se nasukala na nerazumjevanju i neshvaćanju publike. Ne mogu tvrditi na osnovu jednog filma, ali me Laughtonov vizualni stil neodoljivo podsjeća na ono što će godinama kasnije raditi Tim Burton, kada će napokon sazrijeti vrijeme za takve projekte.

Nisu pomogle ni izvrsna glumačka ostvarenja i glavnih i sporednih glumaca. Robertu Mitchumu se uloga propovjednika Harrya Powella najčešće i navodi kao najbolja u inače bogatoj filmografiji. Ostvario je prilično složen i zahtijevan lik čovjeka koji uživa povjerenje svojih sugrađana, a duboko u sebi krije mračne tajne. Nemilosrdan i bešćutan kakav je bio, nije mu smetalo do kraja poniziti svoju trenutnu suprugu – bivšu udovicu Harper, kada ju prve bračne noći odbije i izvrijeđa kao pohotnu bludnicu, da bi je ni ne trepnuvši ubio istog momenta kada ona zaluđena njime ipak shvati da je on tu samo da pronađe skriveni novac. U Mitchumovu liku nije ostavljena niti jedna dobra crta, pa čak ni hrabrost. Cviliti će kao prebijeni pas kada bude ranjen u sukobu sa Rachel (Lilian Gish u prvoj ulozi nakon filma Portrait of Jennie), koja će preuzeti brigu o dvoje malih bjegunaca, pošto je ionako prihvaćala na svom imanju raznu napuštenu i ostavljenu djecu, budući da se cijela radnja odvijala u doba velike gospodarske krize tridesetih godina. Sam kraj filma će obilježiti veliki sukob između te dvije osobe (Powell, Rachel) koje simboliziraju konačni sukob između dobra i zla. Dobro će trijumfirati, ali opet sam kraj neće biti standardan. Kada policija dolazi pokupiti ranjena Powella, dječak John koji je svo vrijeme bježeći ispred manijakalnog ubojice brinuo o sebi i sestrici, napokon se slama. Koliko god je bio u svim teškim situacijama pokazivao zrelost neprimjerenu svom dobu, toliko ga je potreslo ponovno viđenje scene hapšenja, jer se prisjetio scena hapšenja svog pravog oca, pa nije mogao podnjeti ovo što se događalo njegovu poočimu kakav god da je bio. Nagnut nad njega uz suze rastrgao je lutku i pobacao novac nad Powellom koji je ležao na tlu dok su ga dva policajca držala pritisnuta. Nakon svih muka dijete je napokon provalilo iz Johna i tek tada je pokazao koliko mu je teško bilo svo ovo vrijeme borbe za svoj i sestrin život. Shelley Winters će donekle ponoviti svoju ulogu udovice osuđene na smrt i opet poradi djeteta u Kubrickovoj Loliti, samo što je tamo motiv bila ljubav, koliko god nemoguća, dok je ovdje motiv bila čista zloba i pohlepa za novcem, dakle neki od najnižih ljudskih strasti. I njoj je uloga u ovom filmu bila jedna od najboljih u karijeri, a zna se da je na samog Laughtona ostavila veliki utisak i postala njegova štićenica.

Posebno su impresivne scene riješavanja tijela Wille Harper inscenacijom nesretnog slučaja u kome slijeće s autom u rijeku. Na dnu rijeke se dalo vidjeti njeno tijelo za volanom, a dugu plavu kosu mrsile su joj riječne struje pa je imala nekakav irealno živući izgled, poput kakve morske božice. Tvrdi se da je Robert Mitchum godinama nakon snimanja filma govorio da je sve scene sa djecom (Johnom i Pearl tj. Billy Chapinom i Sally Jane Bruce) režirao on, a da je Laughton samo davao upute jer nije mogao smisliti to dvoje djece, no to je malo vjerojatno jer su djeca pružila uistinu izvrsne uloge u filmu. Roman Davida Grubba James Agee izvrsno je pretočio u scenarij učinivši tih 90 min filma pravom poslasticom za sve filmofile i nezaboravnim vizualnim doživljajem.

Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000